2024-01-13 71 浏览
今日去咗呢一間位於鰂魚涌太古坊二期嘅西餐廳食飯,其實去到星期六日人會自然少啲,但係呢一間嘢依然係充滿着溫馨嘅感覺,令人覺得好似返咗屋企咁。我們一行四人都係鍾意食啲西餐Cafe嘅感覺,我哋嗌咗一杯earl grey chocolate,佢哋嘅虎蝦意大利粉,雞扒漢堡等等嘅食物,佢哋嘅意大利粉個汁調得好好有點辣辣地,有點酸酸地,辣辣地係因為有啲香料造成,酸酸地係因為蕃茄汁。整體感覺都係非常良好,另外佢哋沙律都係讚好一絕,佢哋嘅煙三文魚沙律有好多煙三文魚完全都唔吝嗇。
2024-01-09 252 浏览
🌿餐廳係太古坊二座地下,裝修非常有設計感,樓底高配落地玻璃,空間感好充足,坐得好舒服🥗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $89超推薦,每次黎必食!慢煮雞胸肉質好鮮嫩不乾柴,青醬味道不會搶去雞肉原味,厚切雞胸份量好多,蛋白質豐富,健康又飽肚。檸檬醋好清新開胃,比一般沙灘醬更健康。🍝青醬忌廉雞肉長通粉 $99長通粉掛滿creamy 青醬,爽口唔會太淋。雞肉比沙律雞胸味道較濃,所以即使兩個main都係雞都會有不同感覺。🍰生酮Tiramisu 卷蛋 $62蛋糕質地比較濕潤,cream帶有微微咖啡酒香,質地幼滑。☕️Latte $38分別叫左SOE gelgelu 同 Alchemy Blend,gelgelu 偏向fruity 但唔會好重果酸味。唔鍾意fruity 嘅可以揀Alchemy Blend週末下午到訪人流不多,慢慢食同傾偈好chill,不過聽講係平日lunch time 超多人,食物高質絕對值得等下位。

🥗青醬雞胸沙律配檸檬醋醬 $89
青醬雞胸沙律配檸檬醋醬

🍝青醬忌廉雞肉長通粉 $99
青醬忌廉雞肉長通粉

🍰生酮Tiramisu 卷蛋 $62
蛋糕質地比較濕潤,cream帶有微微咖啡酒香,質地幼滑。
生酮Tiramisu 卷蛋

☕️Latte $38
Latte

青醬雞胸沙律配檸檬醋醬
青醬忌廉雞肉長通粉
生酮Tiramisu 卷蛋
Latte
2024-01-03 50 浏览
一間響商業區嘅cafe,星期六日竟然有開,基本上唔算多人,可能係新或者始終呢度區附近冇乜特別嘢,最多係有啲Fitness Centre,可能會有一大班做完運動嘅人一齊嚟食嘢,環境算不錯,樓底高又有大玻璃,所以好光猛。食物叫左 三重芝士及果仁配菠菜扁意粉和炸魚卷配希臘乳酪醬,甜品試左生酮蛋糕卷-竹炭黑芝麻三重芝士及果仁配菠菜扁意粉,雖然話三重芝士太都算light,配上果仁感覺更健康。炸魚卷配希臘乳酪醬,份量都不算少,可惜炸得有點燶。最後甜品生酮蛋糕卷,無糖,無麵粉,糖尿病可用,所以其實唔好期望同平時嘅蛋糕一樣咁好食。
炸魚卷配希臘乳酪醬,份量都不算少,可惜炸得有點燶。
在太古坊這邊上班有一段時間。其中一間最常去的午餐地方就是這家coffee shop。今天剛好週六回公司有事情,就順道來這邊和同事吃了個下午茶。~週六的環境比平日安靜些,環境更舒服,令人可以靜心享受美食。看過餐牌後叫了一杯咖啡、一碟意粉、意粉三文治和一份蛋糕跟同事一起分享。🍽~☕️"Cappuccino (Large)”:選用了Alchemy Blend的咖啡豆,喝下去帶有濃郁的奶油口感和微妙的橡木風味,另加$3轉了做燕麥奶,令咖啡濃醇得黎,又帶點溫和燕麥奶香。~🍝虎蝦辣味蕃茄醬義大利麵:虎蝦鮮甜爽彈,辣味蕃茄醬酸甜開胃,微微辣香令經典的番茄醬汁更富特色,加上軟硬適中的意粉,回味。~🥗香草青醬雞胸配沙拉:自家製檸檬香醋汁配搭清爽沙律菜,加上嫩口慢煮的香草青醬雞胸肉,呈現出平衡和清新的口感,健康低卡,係唔少OL嘅Lunch之選。~🥕自家製胡蘿蔔蛋糕:質地濕潤軟綿,紅蘿蔔的天然甜味為蛋糕增添了自然的甜度,唔會太甜,感覺幾健康,搭配咖啡好適合。~~~Alchemy ORIGIN 鰂魚涌英皇道979號太古坊太古坊二座地下A號舖

☕️"Cappuccino (Large)”:

🍝虎蝦辣味蕃茄醬義大利麵:

🥗香草青醬雞胸配沙拉:

🥕自家製胡蘿蔔蛋糕:

~~~
Alchemy ORIGIN
鰂魚涌英皇道979號太古坊太古坊二座地下A號舖
2023-12-28 53 浏览
It was a beautiful day and I wanted to found a nice coffee shop, and then I found Alchemy Origin. When I walk into the shop, I was like “wow”. 😯The environment is very clean and comfortable.👍🏻Me and my friend ordered a cup of cappuccino and a cup of Mocha it was excellent! 🤩It is cheap, nice tasting and with a beautiful latte art. 👍🏻☕️As for the pasta, I just think the carbonara ones is too heavy, but the shrimp ones is great.🙂Alchemy Origin is a good coffee shop, I like it!😋
身為一間以咖啡為主題嘅餐廳,將咖啡同食物一齊起菜,簡直係一個同一個普通茶餐廳冇分別。然後職員冇介紹清楚可以分開點餐,然後又唔肯將咖啡食完先至再攞過嚟,簡直服務係低級。究竟你係想賣點係咖啡,定係做餐廳?一路食嘢一路飲嘅咖啡係唔好味。簡直係一間將會消失嘅餐廳。
2023-12-26 2591 浏览
唔喺「東區人」,所以,甚少話東區一帶,食評更喺廖廖可數,若非今日過嚟太古坊處理點私人事,相信就唔會專誠走過嚟搵食。辦完私人嘢,路經呢間咖啡店環境幾唔錯,又唔喺多人,就嘆咗個晚鳥午餐。吸引我主要喺個環境,呢度最大賣點就喺寬敞,同埋樓底高,一室暖和嘅木系裝修,加上對開一大片落地大玻璃窗,採光度十足之餘,令整個環境空間感更強。此外,仲放置好些植物作點綴,感覺更加舒服,再者,閒日晏晝嚟,客人相對少,倍感寫意。菜式分類為Salad、Sandwich、Toast、Dessert、Special、Burger、Panini、Pasta、Chocolate、Tea、Coffee……等等。而呢度都喺採用二維碼落單,方便快捷,又減少少人為出錯。厚切意大利煙肉卡邦尼意粉 $99本身都幾鍾意食意大利麵,所以,揀咗呢個卡邦尼,卡邦尼般都喺用薄薄哋嘅煙肉條,但呢個就改用厚切,仲要大大粒,鍾意食煙肉嘅朋友就啱晒啦!煙肉鹹香好食,又唔太肥,襯上沾滿忌廉汁,夠咬口嘅意大利麵,真喺簡單得嚟,盡見意式風味。鮮奶咖啡 $43有睇過小弟嘅食評都知,去親咖啡店,嗌鮮奶咖啡喺必然之選。單睇啲拉花已經好有水準,圖案對稱,線紋細緻,最
而呢度都喺採用二維碼落單,方便快捷,又減少少人為出錯。
厚切意大利煙肉卡邦尼意粉 $99

鮮奶咖啡 $43

有睇過小弟嘅食評都知,去親咖啡店,嗌鮮奶咖啡喺必然之選。單睇啲拉花已經好有水準,圖案對稱,線紋細緻,最鍾意喺呢類厚身杯,有手感,又較保溫。而入口除咗醇香之外,有陣陣果仁香,口感有種厚身感,晌完全無攪過之下,每口口感都好平均。
鮮奶咖啡
法式西多士配自家制雜莓醬 $56

食完個意大利麵,個胃仲有位,見隔離枱客嘅西多士賣相咁靚仔,我都唔執輸,話晒嗌咗杯咖啡,搵個甜品襯埋先。件多士好厚身,煎得好靚仔,灑滿糖霜,一旁淋滿自家制雜莓醬,賣相幾好睇。入口多士充滿蛋香,睇落似喺3層麵包做,中間仲夾有半熟蛋漿,非常有質感,而雜莓醬酸酸甜甜,味道自然,仲混有好多果肉添,正呀,食完超滿足!
法式西多士配自家制雜莓醬
食飽無即刻走,因為晌度太舒服,招呼亦唔錯,坐多陣,慢慢嘆埋杯咖啡先。你嘅人生寫唔寫意呢?唔寫意!就不妨獨個兒靜處,嘆杯咖啡啦!
2023-12-25 37 浏览
之前去過尖沙咀嘅Espresso Alchemy,質素高環境又chill又舒適,輕食飲品甜品都做得出色,所以都幾鐘意近期鰂魚涌開咗新分店Alchemy ORIGIN,環境更大更開揚🍔雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬💰$125估唔到咁大個burger,仲要超好食,豬頸肉好多汁好juicy,配埋芥末籽醬好惹味🥪檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治💰$78Panini平時少食,難得呢到有緊係要食啦,麵包微脆又軟熟,夾住烤雞煙肉幾有層次,有啲檸檬汁冇咁heavy🍞法式西多士配自家制雜莓醬💰$56平時都鐘意French toast,呢到整得外脆內軟又濕潤,不爵沾上果醬都已經好好食☕️迷你鮮奶咖啡💰$33夜晚想過吓口癮又怕瞓唔著,呢到有mini size coffee飲少少🤏🏻可以揀咖啡豆、牛奶,跟咗佢default嘅SOE Gelgelu, Full Milk,味道都幾好飲🚩Alchemy ORIGIN (鰂魚涌)📍鰂魚涌英皇道979號太古坊太古坊二座地下A號舖

🍔雜菌豬頸肉漢堡配芥末籽醬💰$125

🥪檸檬汁烤雞煙肉意大利三文治💰$78

🍞法式西多士配自家制雜莓醬💰$56

☕️迷你鮮奶咖啡💰$33

🚩Alchemy ORIGIN (鰂魚涌)
📍鰂魚涌英皇道979號太古坊太古坊二座地下A號舖
2023-12-24 45 浏览
適逢anniversary ❤️今日就去港島區行下街再食好野🤭搵到呢間位於鰂魚涌既alchemy origin😆 我地先點了煙三文魚牛油果碎蛋沙律蕃茄三文治🥪個三文冶包係烘得脆卜卜的 🥳 而個煙三文魚包到玫瑰花🌹咁樣 👍 打卡一流夾埋牛油果碎蛋一齊食 口感好豐富 而且唔會太dry 😙 超易入口 同埋2舊三文治其實也很飽肚 勁暖胃另外 我地也share 煙鴨胸配菠菜扁意粉👍啲鴨胸唔係好肥 唔會太油膩 味道剛好 😚忌廉跟意粉比例剛剛好😌菠菜份量也很多 !當然不少得甜品 我地揀左個好切合聖誕🎄主題既甜品 就是 法式西多士配自家制雜莓醬🫐個西多士配雜莓醬呢個組合冇得輸 😆西多士外脆內軟 加埋糖霜口感一流!唔會太甜 跟男友一人一舊剛剛好😍冬天當然也不少得飲熱朱古力🍫店員拉左個心心出嚟 好靚👍同埋好濃朱古力味 超好飲又暖胃🥹十分幸福!

我地先點了煙三文魚牛油果碎蛋沙律蕃茄三文治🥪

另外 我地也share 煙鴨胸配菠菜扁意粉👍
啲鴨胸唔係好肥 唔會太油膩 味道剛好 😚
忌廉跟意粉比例剛剛好😌菠菜份量也很多 !

2023-12-16 131 浏览
星期六晚去左屋企附近新開既Alchemy ORIGIN食晚餐。呢間coffee shop好大間,裝修環境好舒服,而且食物好高質。青醬烤雞番茄芝士意大利三文治個包好脆口,但唔會𠝹口同好乾,烤雞非常嫩滑又多汁,加左$22要沙律。煙鴨胸配菠菜扁意粉意粉好creamy,但唔膩,鴨胸份量好足,菠菜同意粉亦都好夾,好味。法式西多士配自家製雜莓醬法式西多士比想像中大份,口感鬆軟,唔錯。特濃巧古力果然係特濃,似飲緊朱古力漿,絕對無呃秤,所以比較細杯。

法式西多士配自家製雜莓醬
法式西多士比想像中大份,口感鬆軟,唔錯。
法式西多士配自家製雜莓醬

特濃巧古力
果然係特濃,似飲緊朱古力漿,絕對無呃秤,所以比較細杯。
特濃巧古力
2023-12-16
2023-12-14 28 浏览
因為朋友係太古坊做嘢為左方便佢 所以今次喺呢邊食嘢 今次我哋揀咗 Alchemy Origin💕環境好舒服 同埋座位之間都好闊落💕- Smoked Salmon Salad with Homemade Lemon Vinaigrette Dressing煙三文魚沙律配檸檬醋醬個沙律份量十足 煙三文魚食落有少少煙熏味🥰點埋個汁酸酸地 好開胃😍沙律菜好新鮮 而且好爽口- Carbonara Spaghetti with Pancetta Affumicata Bacon厚切意大利煙肉卡邦尼意粉個意粉好香忌廉嘅味道仲有好多芝士粉喺上面添!😍而且個醬汁亦都唔會煮到好稀 做得啱啱好😆意粉淋度亦都好適中😍- Cajun Chicken and Pineapple Burgerwith Lemon Yogurt Dressing and Roasted Potatoes烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯配料有好多 菠蘿好甜😆烤雞嫩滑 食落一啲都唔會覺得好難咬開😆啲焗薯仲熱辣辣添☺️- French Toast with Homemade Mixed Berries Sause法式西多士配自家制雜莓醬最後食返
因為朋友係太古坊做嘢

食落唔會覺得好漏

- Ice Latte
香濃咖啡味🥰🥰🥰

2023-11-26 37 浏览
Alchemy ORIGIN - 舒適咖啡廳今日到了一間位於鰂魚涌嘅咖啡廳,樓底非常高,大大塊落地玻璃,俾人一種非常舒適慢活嘅感覺。炸魚卷配希臘乳酪醬 $118薄薄嘅餅皮,唔會太厚太過麵包感覺,包住非常脆身嫩嫩嘅炸魚,再配上爽口嘅青瓜條、生菜同埋希臘乳酪醬。烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯 $125超級巨型嘅漢堡包,厚身烘過嘅漢堡麵包加上大大塊連皮嘅烤雞扒、鮮甜嘅菠蘿、多汁嘅蕃茄片、爽脆嘅生菜。氣泡黑咖啡 $50黑咖啡加上氣泡水,再加入檸檬青檸汁,味道微酸微甜,有別於加入奶類嘅咖啡,唔會太甜太過膩。自家製甘筍蛋糕 $33非常特別口味嘅一款蛋糕,蛋糕是烘過微微溫暖的,口感係綿綿密度較高的。

Alchemy ORIGIN - 舒適咖啡廳

炸魚卷配希臘乳酪醬 $118

烤雞菠蘿漢堡配檸檬醋醬及焗薯 $125

氣泡黑咖啡 $50

自家製甘筍蛋糕 $33
嘩!鰂魚涌開咗一個新嘅Espresso Alchemy 叫做Origin; 喺鰂魚涌附近返工㗎, IT朋友應該會覺得好開心,佢仲開啟一個新落成嘅大喊地面嗰層。入到去真係要影吓相打卡,暫時來講,應該係我去過咁多間分店最靚裝修嘅。原來已經同之前唔同,可以用手機落單,方便好多。不過紙質嘅菜單堅有佢嘅風味夜晚嚟食嘅時候唔係太多人,應該有啲住喺附近嘅朋友我都係鍾意啲比較健康嘅食物,例如卡邦尼意粉🤪卡邦尼意粉個汁非常之濃郁,熱辣辣非常好食。煙肉係厚切嘅,唔會太鹹或者肥膩,但係肉味道濃郁。意大利粉嘅粗度啱啱好,軟硬度適中。另外新出咗佢係漢堡包,不過我冇食,你見到個小朋友食得好開心。我就叫咗個豬頸肉卷,配芥末醬。豬頸肉烤得非常之靚,唔會太肥,肥瘦均勻。粗幼到啱啱好,配以餐廳非常之新鮮嘅沙律蔬菜。Alchemy最欣賞嘅一定係冷泡茶以及冷泡咖啡系列。今日都係飲返叫咗個最鍾意嘅蘭花紅茶!有個冰波喺杯入邊,非常之寫意另一杯飲品嘅就係伯爵茶朱古力,非常之靚仔醒目,香味濃郁有茶香

夜晚嚟食嘅時候唔係太多人,應該有啲住喺附近嘅朋友
卡邦尼意粉

冷泡紅茶

卡邦尼意粉
冷泡紅茶
呢度午市成日都人頭湧湧,朋友喺附近翻工,話每次都要等位,因為性價比真係幾高。呢度樓底好高,座位寬落,完全享受到cafe應有嘅空間,唔會好似一般市區cafe咁焗促,就算坐滿人都覺得自在。晚市同假日比較空閒舒服。職員態度非常好,一叫即到。三重芝士及果仁配菠菜扁意粉 $103三重芝士好creamy, 幾款果仁嘅香脆消除咗芝士嘅膩感伯爵茶鮮奶巧克力(大) $46茶味香濃,朱古力唔會好苦,香淳十足自家製香蕉蛋糕 $33質感綿密濕潤,又平又飽肚,上班族恩物。

三重芝士及果仁配菠菜扁意粉 $103
三重芝士好creamy, 幾款果仁嘅香脆消除咗芝士嘅膩感

伯爵茶鮮奶巧克力(大) $46
茶味香濃,朱古力唔會好苦,香淳十足

自家製香蕉蛋糕 $33
質感綿密濕潤,又平又飽肚,上班族恩物。
2023-11-09 1141 浏览
放工後 最鐘意同朋友飲杯咖啡食下野好鐘意去espresso alchemy而家喺鰂魚涌開咗alchemy origin 環境好寬敞 放工後人流唔多好舒服 😌☕️ Latte係必點嘅返工咁辛苦 嘆返杯Latte好重要🍫 朋友點咗 Milk Chocolate味道香濃 質感好香滑🐔 青醬雞胸沙律配檸檬醋醬呢個係個每次必點 青醬味道好香濃 雞胸肉質好嫩滑仲有大量沙律菜 配上檸檬醋醬好開胃🐟 脆炸魚堡配自家製蛋黃醬魚堡好厚身 有好多蔬菜夾喺中間炸魚炸得好乾脆 肉質嫩滑 配上蛋黃醬好惹味🐟 煙三文魚牛油果碎蛋沙律蕃茄三文治賣相幾靚 煙三文魚 牛油果 碎蛋係完美配搭 好食🦆 煙鴨胸配菠菜扁意粉鴨胸肥瘦適中 扁意粉掛滿菠菜汁🍓法式西多士配自家製雜莓醬賣相好吸引 好邪惡 西多士中間吸咗奶油醬 好滋味加埋雜莓醬 酸酸甜甜 好食🫐 自家製藍莓合桃蛋糕蛋糕質感鬆軟 中間夾咗藍莓同合桃 口感豐富
放工後 最鐘意同朋友飲杯咖啡食下野
好鐘意去espresso alchemy