2023-02-27
今晚嚟呢度食飯,絕對係我今年內做得最錯嘅一個決定!話說有國內朋友嚟香港玩幾日,聽日就走,咪諗住招呼吓,俾個美好嘅晚上同埋回憶佢囉,盡吓地主之誼吖嘛!咁一心諗住帶佢哋食吓好西啦,話曬都係咩世界最受歡迎餐廳之一乜乜乜,心諗一定唔會失禮,實無死啦!點知…真係衰過帶人食Buffet,食完餐成皮嘢嘅飯,我除咗覺得失禮死人之餘真係想搵個窿捐入去,食到成肚氣!名不符實,2個字…垃圾😵💫一星期前打去book咗5人枱19:30,問佢可唔可以比張窗口位嘅枱我,職員話隨機發放,冇得預留,因為餐廳18:30就開,咁我問如果我book早啲得唔得?18:30餐廳一開門我已經到咗,或者我再早啲嚟等係咪就得?佢又係答我未必有窗口位,因為佢哋無得預訂窗邊枱,咁我唯有算數啦,公司規矩,佢都係打份工啫,無謂難為人哋啦。結果今日我哋19:20到咗,見到有窗口位,問佢可唔可以俾我哋坐果度,佢話有人book咗,我吓?咗出嚟,又話無得book嘅?佢話有啊,不過3個星期前已經要book㗎喇。(之前又唔講,又話無得book),ok唔緊要,都算數,好少事,唔好破壞心情,我哋就落order嗌嘢食啦。好喇,我哋最後叫咗5個set dinn
好喇,我哋最後叫咗5個set dinner, 又add on加埋錢食和牛,見佢收得呢個價錢,諗住啲食物應該都會幾正啦!我哋真係非常期待之後嘅食物㗎!第一道菜,頭盤鱈魚沙律!雖然係送嘅,但係你會點估到,佢已經係全晚最正常嘅一道菜🙂
刺身-為咗證明新鮮啩…食落口仲有魚鱗喺度嘅😑
蟹肉-為咗證明真材實料啩… 入口仲有蟹殼嘅😑
軟殼蟹天婦羅-係可以做到完全冇蟹味嘅😑
雲吞同埋意粉-麵團質感又乾又硬又厚,個雲吞皮厚度可以去到5mm,意粉係可以咬唔斷同咬唔爛嘅😑
甜品-都費事講,算9數啦😑
同埋,不得不提嘅係侍應嘅服務態度,朋友落order嗌罐可樂,要嗌足3次先嚟到。就連叫佢斟杯水,都係要嗌2次。仲有一樣嘢,真係不知所謂,隔籬枱有兩男兩女外籍人士喺度食飯,其中有位女士應該飲到high high哋,竟然無啦啦喺度好大聲咁尖叫咗幾次,我背住佢坐,真係俾佢嚇親!真係好大聲果隻!全場人都望住佢哋。做乜嘢啫?表演啊?唔講以為佢俾人非禮,點知原來係玩緊。但係啲職員完全無友善咁過去制止,或者作出溫馨提示,大佬啊,我嚟食飯㗎咋!知唔知真係好騷擾到其他食客啊?話晒都高級餐廳吖!🤬
本身唔想打呢篇千字文,但真係忍唔到!環境已經普通到不能再普通,食物又垃圾,咁嘅價錢,咁嘅服務,真係唔會再嚟!
奉勸各位男士,如果想同條女分手,就帶佢嚟呢度啦,一定事半功倍🫤
如果招呼朋友,除非想絕交,如果唔係真係唔好帶佢哋嚟🥲