2019-03-16 66 浏览
上網見鰂魚涌有個打咭位,黎到原來勁多人黎打咭。正當係度林緊好無排度等之際,見到依間%,成日係網上見到有人拎住有%既紙杯,好有衝動入去試下。入到去,好清新簡潔,不同國籍既人都有,可能同我地一樣黎打咭🤣西班牙拿鐵要豆奶即叫即磨咖啡豆,再沖。飲落去濃濃豆香豆奶配上果香的西班牙咖啡,食完午飯黎飲好醒神。飲完一啖,個口腔內仲有陣回甘味。而且好多人對奶敏感,但飲咖啡時需要加d奶時,豆奶確係一個好好既代替品。但依家唔係間間咖啡店能提供,而依度就有勒👍🏻抹茶拿鐵好香濃既綠茶味,奶好滑呀!抹茶既甘味帶著微微既咖啡香!而且綠茶加奶既拉花,綠色配白色拉出黎既顏色配搭好靚呀!
上網見鰂魚涌有個打咭位,黎到原來勁多人黎打咭。

西班牙拿鐵要豆奶
即叫即磨咖啡豆,再沖。

飲完一啖,個口腔內仲有陣回甘味。
但依家唔係間間咖啡店能提供,而依度就有勒👍🏻

抹茶拿鐵
好香濃既綠茶味,奶好滑呀!
抹茶既甘味帶著微微既咖啡香!
而且綠茶加奶既拉花,綠色配白色拉出黎既顏色配搭好靚呀!
2019-03-16
2019-03-13 108 浏览
今日接左早放既男朋友放工之後 就落左鰂魚涌行下 去埋怪獸大廈打卡 見到好多人都拎住杯%既咖啡咁我地都跟住去潮下聖 其實之前都飲過其他分店 發現每間分店係設計上面都用左唔少心思 而呢間就捉住佢樓底夠高既優勢 用層層既咖啡豆營造怪獸大廈既感覺MenuOrder左之後 我地就揾左個位坐低 靜靜咁睇住店員沖咖啡 感覺好治癒啊Spanish latte上次試過caffe latte 今次就試下好多人推介既Spanish latte 拉花簡簡單單咁就已經好靚 飲落特別香滑 後尾先知道原來係用練奶去沖Matcha latte本身唔係抹茶控 但係見到其他人點就突然好想飲 賣相同味道都果然無令我失望 飲落奶味好濃郁 有淡淡既抹茶甘香 正合我意忙碌既工作過後 係呢度飲杯latte真係一種享受

Menu

Spanish latte

2019-02-27
Spanish  latte
2019-03-12 687 浏览
作為一個名符其實的港女,莫過於到不同的打卡熱點打卡,有時候真不知道那些打卡熱點有何特別,只是成為了眾人的打卡熱點後,便跟著去打卡、朝聖一下。這天終於來到了人稱「怪獸大廈」的海山樓,形狀為「E」形的建築物。巨廈於上世紀七十年代建成,有二千多戶,人口或有過萬。建築裡不止有住宅單位,還有各式各樣的店舖,是個商住混合的小社區。因著其龐大,和從外看來的密集感,巨廈曾吸引荷里活的攝影師來取景。一進去並抬起頭看看天花,不難發現一個巨大的櫃子,上面應該是一包包的咖啡豆吧?如果沖咖啡不夠咖啡粉的時候,職員會否真用梯子爬上去,然後從那麼高的地方把咖啡豆拿下來?發現現今很多的(偽)文青咖啡店或cafe都會以簡約主題為該店的設計定向,這大概也算是一種潮流吧。個人也認為都市人在忙碌的生活中,應該到這些優閒舒適的地方享受一下,太多花巧的裝飾,太複雜,不一定是好事。咖啡的種類不多,都是Espresso、Americano那些,咖啡豆的種類亦有分為單品豆和綜合豆,綜合豆做出來的咖啡,價錢相比之下昂貴一些。餐廳還真的有售賣各式各樣的咖啡豆,或許真的有些咖啡控會看看的,我則是孤陋寡聞的人,看到了那些咖啡豆的名稱,都不知道

餐廳還真的有售賣各式各樣的咖啡豆,或許真的有些咖啡控會看看的,我則是孤陋寡聞的人,看到了那些咖啡豆的名稱,都不知道是怎樣的味道🙈

先點了一杯熱的 Matcha Latte,真喜歡它的拉花,每次看見了咖啡或並其他熱飲上的拉花,心情都會變好。職員把抹茶倒至全滿的狀態,客人怕倒瀉的話,可自行拿取杯蓋。抹茶味濃厚,沒有我不喜歡的苦澀味,而抹茶味比奶味重,看看自己偏好抹茶味或奶味。
Matcha  Latte

Caffe Latte 跟 Matcha Latte 的拉花圖案又不一樣,同樣是心心圖案,這杯的則比較有密集的線條,我個人偏愛這款呢。然而,我真的喝不慣太苦的咖啡,好吧,這只是我的問題。咖啡味香醇,說苦還真是苦的,但沒有澀味,我想,喝得苦中苦,方為人上人。
Caffe  Latte

Iced Spanish Latte $55
Iced Matcha Latte $60

然後點了一杯冰的 Spanish Latte和 Matcha Latte,個人喜歡Spanish Latte多於Caffe Latte,味道較甜,奶味香濃細滑,又不會掩蓋了咖啡的香氣。但冰的Matcha Latte則沒有熱的那麼好喝,抹茶味沒那麼濃厚。
2019-03-10
Matcha  Latte
Caffe  Latte
2019-03-12 69 浏览
縱使唔算咖啡迷,但有啲有名咖啡店都想一試,“% Arabica”係香港分店開始多,今日走到太古呢頭,知道呢到都有一間就過黎。飲品店內外其實睇地圖去係有點“隔涉”,點知去到先知原來係遊客來香港必影之地既“海山樓”,閒日下午都幾多人排隊影相,所以都明白點解會選址係到開店,因為遊客不少,當中亦有好多韓國人,以我所知韓國人鍾情咖啡,對“%Arabica”亦十分喜愛,但相對本土香港人而言,就甚少會專登走黎呢邊,相信尖沙咀分店/中環分店會更方便。飲品選擇除左一般咖啡店有既Americano、Caffe Latte、Espresso外,有特別啲既Spanish Latte,仲可揀轉豆奶/杏仁奶/燕麥奶,當然就係試呢款特別既Spanish Latte,所以叫左一凍一熱。Spanish Latte(Iced) $60Spanish Latte特別之處在於唔係用鮮奶又唔係用花奶沖,亦都唔係用豆奶/杏仁奶沖,而係用練奶沖,香港有奶茶既“茶走”,外國咖啡都有“啡走”。一呷已經飲到咖啡比平時飲多左份練奶香,味道十分特別而且質感幼滑,但又唔會覺得好甜,咖啡味有但唔會過於濃烈,咖啡初哥者相信都飲到 。Spanish

飲品店內外

飲品選擇

Spanish Latte(Iced) $60
Spanish Latte(Hot Tall) /(Iced)
Spanish Latte(Iced)

Spanish Latte(Hot Tall) $55
Spanish Latte(Hot Tall)

熱咖啡當然唔少得拉花,因為都係Latte,必備面頭既奶泡,口感豐富,熱既飲起上黎反而練奶味冇咁重,同平時飲既Latte類近,但因所用既奶不同,飲落都係多股練奶香。對比上黎,凍既Spanish Latte味道更岀,我會中意凍既多啲。

Spanish Latte確係比起平日我地對咖啡既有既味道有新既味覺感受,如果你中意“茶走”,證明你喜歡練奶沖岀來既口感同味道,咁“啡走”一定唔可以唔試;如果你係咖啡愛好者相信你都飲過無數咖啡,不乏呢款Spanish Latte;如果你好似我咁間唔中飲下咖啡,冇特別喜好,你試完後,可能都搵到你中意果杯!
Spanish Latte(Iced)
Spanish Latte(Hot Tall)
2019-03-12 57 浏览
連續落雨幾日,情緒有點低落,一星期第一日返工,食完晏都係行一陣去飲杯咖啡調節一下心情……想到這間%Arabica,應該比較清靜吧,點知來到海山樓附近,因為天氣開始好轉放晴,已經有人群聚集影相,大家都在打卡,的確%的日式簡約style好吸引人,以純白為主調,散發出一種獨特的氣質,簡潔而明亮,樸實又脫俗,就是一個令人感覺非常舒服與自在的環境。上上下下,里里外外,全是咖啡,是一間只賣咖啡的咖啡館。由於剛好冇客人排隊,多問一下到底Spanish Latte有咩特別,原來係煉奶沖,即刻叫左一杯試試,朋友就叫左Matcha latte,職員介紹大杯的話會多奶,所以就一杯大一杯中好了。拉花也超級吸睛,很不捨得破壞掉佢細緻的圖案,慢慢品嚐。咖啡的香味瀰漫開來,在口中再慢慢化開,好幸福的感覺,味道比預期中更好,兩杯都好滑,好香,煉奶沖但唔會死甜,完全補償到Monday Blue嘅情緒。店內亦有售賣咖啡豆,大小包裝簡潔環保,可供選擇。
想到這間%Arabica,應該比較清靜吧,

上上下下,里里外外,全是咖啡,是一間只賣咖啡的咖啡館。

拉花也超級吸睛,很不捨得破壞掉佢細緻的圖案,慢慢品嚐。

店內亦有售賣咖啡豆,大小包裝簡潔環保,可供選擇。

2019-03-11
2019-03-11 56 浏览
個日探朋友去太古,之前係怪獸大廈飲過%既咖啡念念不忘,黎開就一定要再幫襯。咖啡店都坐滿人,但吾洗點排隊好快就落ORDER拎埋野飲。今次叫左杯CAFFEE LATTE,要左佢既BLEND豆。佢既BLEND豆係來自日本既,咖啡味好香濃,同埋LATTE既奶味都好RICH,成杯咖啡都滑。朋友就叫左ICED AMERICANO,就試佢既SINGLE ORIGIN,今次SINGLE ORIGIN係從埃塞俄比亞黎,店員過定期SINGLE ORIGIN 既豆就會轉一轉。今次呢個咖啡豆味好出,隻苦味好甘,相信熱飲會勁加正。次次黎都好中意佢既設計,特別係佢既天花,好有心思,成個COFFEE SHOP既空間感增加,個落地有錯覺地以為係好高。如果吾係約左人,應該可以係到坐一頭半個鐘慢慢嘆完先走。
2019-03-10
2019-03-10 43 浏览
今日我去咗鰂魚沖嗰邊做嘢,放工嘅時候經過見到有一間好靚嘅coffee shop,門口出面有好多人喺度影相,但係舖頭入面都好多人喺度排隊買咖啡。spanish latte呢一個係我哋之前飲開嘅有少少唔同,佢唔只用牛奶,脫脂奶去沖,而係佢加咗煉奶,所以飲落去係咪特別香甜,重煉奶味,你好啱我呢啲嗜甜但又鍾意飲咖啡嘅人。caffe latte呢一杯拿鐵田飲落去好重奶香味,但係咖啡味亦都好出,拿鐵同咖啡既味道同香氣都好平均,水準非常高。matcha latte呢一杯抹茶拿鐵好香嘅抹茶味,而且佢嘅抹茶係飲得出好醇,好甘香,唔似坊間一啲所謂用綠茶粉開出嚟,鐘意飲抹茶嘅朋友一定要試。

spanish latte

caffe latte

matcha latte
2019-02-24
2019-03-10 40 浏览
日日困於玻璃大廈之中, 雖然office有免費咖啡任飲, 但偶然也想忙裏偷個閑, 今日就走進隱藏喺興發大廈嘅Arabica, 真真正正地嘆杯咖啡。Spanish Latte $50 (Hot, Tall) 西班牙式嘅latte除咗steamed milk 以外仲加入condensed milk, 所以呢杯latte甜度較高亦無可厚非。入口奶味偏重, 口感很rich。飲之前記得攪拌均勻, 就唔會越飲越甜啦。Lemonade sparkling $50檸檬酸味被甜味中和, 但又不會過分甜膩, 感覺很清新。

Spanish Latte $50 (Hot, Tall)

Lemonade sparkling $50
檸檬酸味被甜味中和, 但又不會過分甜膩, 感覺很清新。

2019-03-10 63 浏览
坐巴士去太古城,shopping前專登早兩個站落車,去呢間近期熱爆嘅咖啡店買咖啡。首先,響住宅區開呢類咖啡店好「估佢唔到」,因為勁多人在此打咭,所以唔難位,更高興嘅係,有藉口令我來到這個已成為國際景點嘅地方。一直都好欣賞日本或者韓國嗰D好專門嘅食店:例如只賣水餃、或者只賣燒餅嗰類,令人覺得好專門,呢間咖啡舖就有呢種感覺,因為只賣咖啡豆同埋咖啡。我鐘意飲熱咖啡,因為連聞咖啡嘅香味都係一種享受。所以點咗大杯caffe latte,香濃,味帶點甘,真係一杯好咖啡。朋友點咗iced spanish latte,加入咗煉奶,佢用「好滑」來形容,都讚係一杯好咖啡。店入面座位有限,但我哋反而覺得企響店外睇住一個個排隊但形相嘅人係一個幾得意嘅體驗。

2019-03-06 68 浏览
黎到側魚涌食完個lunch。諗住整個Coffe break!上open rice一search。竟然見到有間超高人氣既 %Arabica梗係無慮即決!黎到門口發現呢間Arabica係「有 位 坐!」佢既裝修都係一向既簡約風!除左咖啡之外當然仲有佢既咖啡豆、咖啡杯同埋佢既環保袋,有哂佢既% Logo其實我上幾次都係飲佢既Spanish Latte。但都係飲熱既,見今日天氣熱熱地就試下凍啦!而朋友就叫左杯熱既Matcha Latte。影張相放當網打卡係基本啦!Ice Spanish Latte初體驗咖啡味依舊而且有濃郁既奶香佢凍得黎吾會因為冰塊既原因而淡味入到口同熱既係完全吾一樣如果平時飲開熱咖啡既可以試下凍既口味。而朋友既Hot Matcha Latte佢話有濃郁既奶香加上超濃既抹茶味。所以抹茶控真係要必試!聽住音樂飲住咖啡既Coffee Break真係無得輸!另外仲有一樣重要係咩?就係一出門口就係另一網紅呃Like熱點!只要你黎到就明我講咩!
黎到側魚涌食完個lunch。
諗住整個Coffe break!
上open rice一search。
竟然見到有間超高人氣既 %Arabica
梗係無慮即決!
黎到門口發現呢間Arabica係「有 位 坐!」
佢既裝修都係一向既簡約風!

除左咖啡之外當然仲有佢既咖啡豆、咖啡杯
同埋佢既環保袋,有哂佢既% Logo

其實我上幾次都係飲佢既Spanish Latte。
但都係飲熱既,見今日天氣熱熱地就試下凍啦!
而朋友就叫左杯熱既Matcha Latte。

影張相放當網打卡係基本啦!
Ice Spanish Latte初體驗
咖啡味依舊而且有濃郁既奶香
佢凍得黎吾會因為冰塊既原因而淡味
入到口同熱既係完全吾一樣
如果平時飲開熱咖啡既可以試下凍既口味。
而朋友既Hot Matcha Latte
佢話有濃郁既奶香加上超濃既抹茶味。
所以抹茶控真係要必試!
聽住音樂飲住咖啡既Coffee Break
真係無得輸!
另外仲有一樣重要係咩?
就係一出門口就係另一網紅呃Like熱點!
只要你黎到就明我講咩!
2019-03-01 74 浏览
Cafe latte $45.Weekend去左哩間咖啡店拜訪 係太古坊返工既人應該都有試過?.佢係黎自日本京都 係香港都有幾間分店 鰂魚涌就係其中一間 就因為去拜訪先知原來傳說中既打卡聖地就係度 可惜尋日落大雨我又孤身一人 唔係我都會幫杯咖啡影下😂.講返咖啡 佢有分2種豆 我試日本豆係貴$5 叫左short 因為店員話細杯d落少d奶先會品嚐到咖啡香 咁佢又講得岩既 飲落真係勁香炒過既咖啡豆味 甘甘地 好特別 同之前飲過既cafe latte好大分別 我覺得可以試下 咖啡味濃超提神 重點係真心飲到咖啡豆炒過既香味🍵 latte $60.唔飲咖啡其實仲有其他選擇 就好似抹茶咁 用抹茶粉沖 飲落都幾濃郁 茶香味好重 幾大杯 不過就真係貴左d
Cafe latte $45

🍵 latte $60
  • Latte
2019-02-26 34 浏览
帶朋友去怪獸大廈影相,見到%ARBICA係個到開左店,之前飲過已經覺得佢D咖啡豆好香。見到一定要買番杯回味下。裝修入面都好日式,又有位置同台比人坐,入面都十分乾淨,以木色為主,好WARM既感覺。入面既咖啡選擇吾多,只係有基本Espresso、Macchiato、Americano、Caffe Latte ,最特別就有Spanish latte! 仲分綜 blend 同 single origin既豆,吾同人不同口味,比你簡!佢仲有Matcha Latte。飲品都有分開3個SIZE。如果鐘意佢既豆,佢都可以有得賣,有不同國家的咖啡豆LIST哂出黎。今次我叫左SHORT AMERICANO,好香濃的咖啡味,我本身中意咩都吾加,咁樣先飲到咖啡的香味。
2019-02-25 36 浏览
一直都知道海山樓有間% Arabica,但一直都未有時間黎朝聖,今日終於有時間啦。而當呢兩個熱門打卡元素的結合,既結果就係好多人。行入d第一眼就見到店面一貫既風格,簡約得黎又有設計感。% Arabica 同密密麻麻嘅高樓大廈,有一種奇妙嘅衝突感,就好似起平日繁囂嘅都市入面,大家都想尋找一份簡單 寧靜一杯有內涵既咖啡先構成呢種簡約之美 呢杯Americano烘培既咖啡香氣,絕對係星期日美好心情既好開始。Spanish Latte  香濃既牛奶味,可能因為用左練奶口感比一般latte幼滑同香甜,如果鐘諗偏向香甜味既話,強烈推薦

行入d第一眼就見到店面一貫既風格,簡約得黎又有設計感。

2019-02-25 43 浏览
% Arabica 係我最愛嘅咖啡店, 以前常到京都店朝聖,那時香港還只有愉景灣總店。現在很多地方都有了, 而且都開在有特色的地方。今天就來到海山樓怪獸大廈店幫趁🤗,順便扮遊客嚟打個卡😝。他們的抹茶Latte真係冇得彈,甜度適中,抹茶味突出,飲落有陣家鄉的味道(我係京都控, 所以已把京都當做我的第二個家,每年總會去三四次,人家去東京shopping, 我就去京都跑廟) !咁啱有舊同事在太古坊見客, 我就叫埋佢嚟嘆番杯咖啡,順便吹下水。佢點左杯熱嘅Spanish Latte, 佢話點解同平時飲開啲latte唔同嘅😅。我話因為spanish latte係用煉乳做, 所以會甜膩啲囉。不過佢話因為咖啡較濃,所以都幾好飲唔會淨係得奶味🙄。坐左一陣舊同事話要趕返公司, 於是我就同佢一齊走,一出門口,忽然萬人空巷,有一堆人排哂隊等影相😅。我見大家咁高興, 所以都幫抹茶拿鐵係海山樓前打個卡😝。

2019-02-25
其他
2019-02-25 1181 浏览
慢熱的我總是慢人一步,不去趕潮流,剛好台灣朋友來香港了,她們要去海山樓看看香港打卡聖地,所以順道也去朝另一聖地- %Arabica。貫徹%Arabica形象,以白色和木色為主,簡約的cafe設計很和諧。門面入口正常size,往上看就發現別有洞天,樓底十分高,一格格的玻璃櫃放了多個印字的大麻包袋,樓頂的鏡反射地面,很特別。店內兩邊牆也是用鏡子來營造空間感,有十個座位,瘦小的椅子也很有設計感。這裡可以坐著放空一下,少了在ifc店的壓迫感。換了紙的吸管,為店注入環保概念。Menu只有飲料,很純粹,不多做別的食品,非常專業。朋友要試試Spanish latte ($45/ hot short),用小杯拉花很美,咖啡味道很香很濃郁,口感絲滑,不會有澀味,加了煉乳也不會很甜。我的最愛Iced caffe latte ($45),微苦醇厚,咖啡味道比牛奶重,是我喜歡的latte類型,水準依然。喜歡抹茶的朋友挑了Iced matcha latte ($60),綠色色澤自然,抹茶味道超重的,質感柔滑,好喝。想要清新口味的朋友要了Lemonade still ($40),裡面放一大塊削了皮的檸檬,味道好r

換了紙的吸管,為店注入環保概念。

Menu只有飲料,很純粹,不多做別的食品,非常專業。

想要清新口味的朋友要了Lemonade still ($40),裡面放一大塊削了皮的檸檬,味道好refreshing。

• lemonade
  • spanishlatte