🌶️🌶️ 呢間泰國菜真係好正宗,每次食完都覺得好似去咗泰國旅行咁!✈️🌴☀️我哋今次叫咗:- **炸豬皮**:香脆可口,真係好惹味!😋😋😋- **牛肋條泰式清湯金邊粉+溏心蛋**:湯底濃郁,牛肋條軟腍入味,配埋滑溜嘅金邊粉同埋溏心蛋,真係絕配!🤤🤤🤤- **凍/熱 檸檬草南姜飲**:天氣咁熱,飲返杯冰凍嘅檸檬草南姜飲真係透心涼!❄️❄️❄️ 想暖胃嘅朋友仔就可以試吓熱嘅,一樣咁好飲!- **薄脆蝦餅**:外脆內彈牙,蝦味十足,點埋泰式甜辣醬,真係食唔停口!🍤🍤🍤- **泰北烤雞金麵**:烤雞香噴噴,雞肉嫩滑,配埋香濃嘅金麵,好惹味!🍗🍗🍗- **泰式生蝦**:蝦🦐新鮮爽口,配埋泰式辣醬,酸酸辣辣好開胃!Aroma Thai Food真係間高質泰國菜,價錢又親民,下次要試埋其他菜式先!😋😋😋

我哋今次叫咗:

- **炸豬皮**:香脆可口,真係好惹味!😋😋😋

2024-09-18
2024-09-14 258 浏览
朋友收到風太子新開左間泰國餐廳,食泰北菜,食過的都讚不絕口。所以今晚就約埋我去試試。地點好方便搭港鐵太子站D出口之後行幾分鐘就到。 餐廳內裝修簡潔,有「大象」嘅掛布做裝飾,坐位不多但坐得幾舒服?餐廳主打: 原著泰北金醬麵、正宗泰北清湯和冬蔭乾撈麵。 我哋用QR code落單點左兩個主食和幾個小食,等左十幾分鐘左右食物就陸續送到。 1 泰式清湯-牛,揀左金邊粉,溏心蛋+$6這個可以免費轉冬蔭功湯,但自我掙扎之後最終都係要清湯(因為睇推介湯底係用大量豬骨,雞架和新鮮蔬菜,每日熬製6-8小時)好吸引🤩,到左我哋即刻試吓頭啖湯,果然清甜又帶牛嘅濃香,牛肚夠淋,炸豬皮脆卜卜,羅白索埋湯汁就更清甜可口,果然冇揀錯👍 2 烤豬頸肉冬蔭乾撈麵豬頸肉烤得香脆,麵是全蛋粗麵,煙靭彈牙,再加上冬蔭汁料撈埋一齊,酸酸辣辣非常醒胃👍 3秘制酸辣鳳爪沙律鳳爪冇骨,清爽彈牙,配合秘制醬汁,酸酸辣辣,就算不太吃辣的也可以接受,夾埋洋蔥一齊食,清爽開胃,最啱炎熱冇胃口時食👍 4 泰式椒麻手撕雞雞肉好嫩滑,撈埋豆芽、青瓜絲🥒、芫茜🌿、炸蒜一齊食清清涼涼,微微辣好惹味👍 5 魚餅拼蝦餅6件即叫即炸,魚餅蝦

1 泰式清湯-牛,揀左金邊粉,溏心蛋+$6

秘制酸辣鳳爪沙律

4 泰式椒麻手撕雞
泰式椒麻手撕雞

5 魚餅拼蝦餅6件
即叫即炸,魚餅蝦餅兩款都炸得剛剛好,煙靭有咬口,蝦餅雖比過往食開的較為薄身,但口感更加香脆,蝦味夠濃。
魚餅拼蝦餅

6 泰式烤豬五花肉
有意外驚喜,估唔到泰式烤五花肉會如此香口惹味,五花肉咬落爽口不肥膩,連不愛食肥肉的都不會放過😂
泰式烤豬五花肉

泰式椒麻手撕雞
魚餅拼蝦餅
泰式烤豬五花肉
2024-09-13 245 浏览
係香港唔算好多餐廳有賣Khao Soi(泰北金麵)之前係清邁食 食過一次翻唔到轉頭決定返黎香港發掘下邊到有好食既Khao Soi之前發掘到既都係偏貴 呢排竟然比我發掘到呢間餐廳 決定今日去試試佢呢到既menu都幾多選擇 除左Khao Soi仲有其他唔同湯底既湯麵 乾撈麵選擇仲有啲好有泰北特色既小色 價錢仲好親民🥘泰北滷水牛金麵 掛住好耐既Khao Soi 終於比我係香港試到呢碗泰北滷水牛金麵 配料有牛肋條 牛筋同牛肚呢到既金醬完全冇令我失望 非常香既香料味金醬味道好惹味 比一般食到既咖喱醬再香好多金麵質地偏向粗身 好掛到汁 亦唔會容易淋哂餐廳仲整左個炸麵波波 整碎小小配埋啲麵食口感層次豐富左好多 即係感覺無咁單一每一啖麵都掛到有金醬一齊食 夠哂惹味😋🍜泰式清湯麵(豬+冬蔭湯+金邊粉)如果喜歡比較清淡既麵 呢款係個好選擇今次揀左配料係豬 會有豬肉片 豬肉丸 豬紅冬蔭湯同坊間既有啲唔一樣 相對比較冇咁油但依然保留足夠既酸酸辣辣既味道 一樣咁惹味👅🦐薄脆蝦餅蝦餅同坊間食到既唔一樣 比坊間食既薄大概一半夠哂脆身 食落好香口 一啲都唔乾 雖然整到薄身左 但依然保持到彈牙爽口既口感蝦膠本身亦都好有
係香港唔算好多餐廳有賣Khao Soi(泰北金麵)
之前係清邁食 食過一次翻唔到轉頭

餐廳仲整左個炸麵波波 整碎小小配埋啲麵食
口感層次豐富左好多 即係感覺無咁單一
每一啖麵都掛到有金醬一齊食 夠哂惹味😋
泰北滷水牛金麵

🍜泰式清湯麵(豬+冬蔭湯+金邊粉)
如果喜歡比較清淡既麵 呢款係個好選擇

🥥支裝椰青水 $18
2024-09-12
薄脆蝦餅
2024-09-13 161 浏览
太子新開嘅泰式餐廳主要係食麵同埋小食嘅泰式生蝦夠晒正宗同埋新鮮每隻蝦上面有蒜片 仲有中間綠色嘅辣醬 好開胃正呀呢度嘅面係主打全蛋粗麵-爽口彈牙泰北烤雞金麵,成個碟嘅顏色配搭好靚最矚目嘅就係一個炸咗嘅金面然後又酸菜、青檸、辣粉、紅蔥頭、芫荽構成咗一個漂亮嘅畫面下面係金醫,好濃郁嘅味道,源於使用大量新鮮香草手工研磨而成將炸咗麵& 普通麵,仲有肥美嘅雞扒撈埋一齊嚟食,口感超級豐富另外就叫咗一個冬蔭乾撈 with安格斯牛肉呢個係真係酸酸甜甜嘅有兩隻蛋同埋炸豬皮 仲有其他配菜泰北清湯生菜伴馬拉盞醬馬拉盞醬夠晒入味想食啲菜可以嗌呢個加多幾杯嘢飲檸檬草南姜飲 估唔到熱飲都咁大杯檸檬味好香 個口好舒服仲有少少薑味 泰式粉紅梳打 呢個賣相一流漸變嘅粉紅色 落口係甜甜地仲有啲梳打水青檸梳打夠晒清爽 酸酸甜甜啱晒夏日氣氛
太子新開嘅泰式餐廳
主要係食麵同埋小食嘅

泰式生蝦夠晒正宗同埋新鮮
每隻蝦上面有蒜片 仲有中間綠色嘅辣醬 好開胃正呀

呢度嘅面係主打全蛋粗麵-爽口彈牙

泰北烤雞金麵,成個碟嘅顏色配搭好靚
最矚目嘅就係一個炸咗嘅金面
然後又酸菜、青檸、辣粉、紅蔥頭、芫荽
構成咗一個漂亮嘅畫面

下面係金醫,好濃郁嘅味道,源於使用大量新鮮香草手工研磨而成

另外就叫咗一個冬蔭乾撈 with安格斯牛肉

漸變嘅粉紅色 落口係甜甜地仲有啲梳打水

青檸梳打夠晒清爽 酸酸甜甜
啱晒夏日氣氛
2024-09-12 150 浏览
最近經過太子見到呢間新泰菜,門口Menu同食物相幾吸引!餐廳主打金麵,而自己又未食過,一於試試佢!😋🐽泰式烤豬頸肉一上菜已經見到豬頸肉每一舊嘅色澤都好靚😆,仲烤得好脆口,配埋個醬先係重點,酸酸辣辣好香口😋🐟🦐魚餅拼蝦餅上枱時仲係脆卜卜,新鮮滾熱辣🔥魚餅同蝦餅好香口,魚味同蝦味好突出,真材實料!🐣泰北烤雞金麵金麵係餐廳嘅自家制,店員教我哋將脆卜卜嘅麵扑碎,再將所有香料撈勻。麵質幾爽口,香味濃郁,少少微辣,第一次食金麵有驚喜👍🏻🥬泰北清湯生菜配馬拉盞醬因為呢排食得太多肉😂,叫咗個菜,清清地中和下啲肉味,唔錯!另外我哋仲叫咗泰式凍奶茶,正宗泰式風味,好飲!相信呢間會再二訪🙂‍↕️🥢Aroma Thai Food🌎 太子汝州街37-41號廣勝大廈地下B號舖
🐽泰式烤豬頸肉

🐟🦐魚餅拼蝦餅

🐣泰北烤雞金麵

🥬泰北清湯生菜配馬拉盞醬
因為呢排食得太多肉😂,叫咗個菜,清清地中和下啲肉味,唔錯!

🥢Aroma Thai Food

🌎 太子汝州街37-41號廣勝大廈地下B號舖
2024-09-11
✨泰式清湯 安格斯牛肉因為唔舒服唔想食咁濃味既野,所以就嗌左一碗清湯既都試下。湯底清甜隱約帶出豬骨和雞既味道,飲完幾啖湯,都幾開胃😳安格斯牛肉,份量都多,肉質軟腍,麵條我就揀左全蛋粗麵,食落彈牙,爽口,都幾match✨五花肉冬蔭乾撈麵第一次食冬蔭功底的乾撈麵,酸酸甜甜幾開胃,不過有點辣🌶️五花肉片份量多,望落普通,但撈埋豬肉碎、糖心蛋食味道岩岩好 👅 仲可以放埋上薄脆片一齊食✨泰式烤豬頸肉豬頸肉份量都唔少有8-10塊左右,薄片既豬頸肉食落爽口彈牙、香口又惹味,一啲都唔乾身同'鞋口',可以一試👍🏻✨泰式熱菊花茶係病既時候飲一杯暖菊花茶 真係好舒服,而且唔太甜,又可以潤喉✨薄荷青檸梳打好清新青檸味,好解渴清暑
✨泰式清湯 安格斯牛肉

✨五花肉冬蔭乾撈麵

✨泰式烤豬頸肉

✨泰式熱菊花茶
係病既時候飲一杯暖菊花茶
真係好舒服,而且唔太甜,又可以潤喉

✨薄荷青檸梳打
好清新青檸味,好解渴清暑

2024-08-21
2024-09-04 240 浏览
今日係太子食泰國野,見到門面好新淨! 經過係比佢出面招牌講既金醬湯面吸引到,所以一定要叫呢個試下。泰北烤雞金醬湯面睇圖片可能會以為係泰式咖哩湯,不過再睇佢餐牌,原來金醬湯係呢間餐廳自己用好多種香草去調較出黎,比一般的泰式咖哩辛辣味比較重! 一上台都覺得好吸引,有一團炸左既面,食法係可以將炸面整碎,再撈埋入原先既面到,咁樣食更加有層次。湯底好濃郁,而且都幾辣,好好食。面底唔會有鹼水味,而且唔會煮到好淋,食落仲好有咬口。烤雞同樣出色,煎得好香。小食拼盤 (炸魚餅/ 薄脆蝦餅 /泰北香腸 /炸豬皮 / 泰式炸雞)個人最鐘意係薄脆蝦餅!泰式清湯 – 豬有豬紅,豬肉丸,豬肉碎同埋五花肉,湯底冇金醬湯咁重味,但調味岩岩好,想食清淡可以簡呢個。熱檸檬草南姜飲好難得搵到熱既泰式飲品而又好味,聞落好香檸檬草,飲落少少甜,有少少似薏米味!

泰北烤雞金醬湯面

個人最鐘意係薄脆蝦餅!

泰式清湯 – 豬

熱檸檬草南姜飲
2024-08-31 103 浏览
收工跟朋友一齊落去太子搵食,聽講太子新開間泰北菜,評價都唔錯😌咪睇佢店舖小小,其實內有寶藏泰北菜香港唔多,製作金麵嘅舖頭都唔多。餐廳所用的湯底及咖喱金麵醬係用泰北最原著的傳統食譜、地道香料和食材,每日花6-8小時去熬製。價錢方面都合理,份量都大份🤤泰北烤雞金麵$98金醬除咗係呢碗麵嘅靈魂,次要靈魂係金黃色全蛋麵和炸到脆卜卜的蛋麵。一碗麵有兩種口感可以比你品嚐😋濃濃嘅咖喱金醬,除咗食到濃烈嘅香料味,有濃厚嘅椰漿。咖哩有少少回甘味,食一啖就停留係你全個口腔到😜😜對於食開湯麵嘅我係種新嘗試,立即愛上😍烤雞烤得好嫩滑,又香口泰式清湯-牛$78呢個麵厲害了,全牛宴-分別有安格斯牛肉、牛肚、牛柏葉、牛丸。清湯湯底係用大量豬骨、雞骨、蔬菜香草去熬製,味道十分清澈同濃郁加入脆卜卜豬皮,係嗦湯之料。牛丸好彈牙爆汁🤪蘿蔔煮得淋嗦晒湯汁食牛愛好者一定叫泰北烤牛肉$68牛肉份量都多,燒得勁香勁滑,十分驚艷😍炸魚餅5件$38佢哋魚餅比較多蔥,味道較香更帶出魚香味咸檸七$28薄荷青檸梳打$28

泰北烤雞金麵$98
對於食開湯麵嘅我係種新嘗試,立即愛上😍
烤雞烤得好嫩滑,又香口

泰式清湯-牛$78
食牛愛好者一定叫

泰北烤牛肉$68
牛肉份量都多,燒得勁香勁滑,十分驚艷😍

炸魚餅5件$38
佢哋魚餅比較多蔥,味道較香更帶出魚香味

咸檸七$28
薄荷青檸梳打$28
2024-08-30 130 浏览
泰國菜平時就食得多,今日BFF約咗我去太子食泰北菜「Aroma Thai Food」,餐廳主打泰北金麵、冬陰撈麵、泰北清湯麵,主打每日即磨香料,不加味精嘅湯底👍🏻泰北菜我都未食過,梗係要去試吓新野啦😆酸辣手撕雞嫩滑嘅手撕雞肉加入青瓜絲、芫荽、炸蒜、豆芽等配料,爽脆嘅青瓜絲同豆芽配上鮮嫩嘅雞肉,口感豐富,味道酸酸甜甜非常開胃嘅小食小食拼盤拼盤包括炸魚餅、薄脆蝦餅、泰北香腸、炸豬皮、泰式炸雞,炸魚餅香口味濃,蝦餅外面酥脆裏面蝦肉彈牙鮮味,泰北香腸外脆內軟肉味濃郁,炸豬皮脆卜卜,亦可以用黎放入湯面吸滿湯汁別有一番滋味,泰式炸雞外脆內軟,裏面嘅雞肉保留肉汁十分juicy泰北滷水牛金麵推介必點招牌金麵👍🏻牛金麵包括牛肋條、牛筋同牛肚,加上酸菜、洋蔥、芫荽、炸脆片同辣椒,食之前先將脆片撈入全蛋麵中,金黃色嘅醬汁由多種香料同香草製成,味道類似濃郁椰香嘅咖喱醬汁,每條粗麵都掛上醬汁,麵質爽口十分惹味,牛肋條入口啖啖肉,肉質軟腍,牛筋Q彈軟腍,牛肚係金錢肚嘅部份,口感較為彈牙,多種配料混合令口感更加豐富泰式清湯雜錦米粉我地嗌咗碗清湯米粉再加糖心蛋,配料有魚蛋、魚皮餃、墨魚丸、豆卜、豆芽、炸豬皮、芫荽等,

酸辣手撕雞

小食拼盤

泰式清湯雜錦米粉
我地嗌咗碗清湯米粉再加糖心蛋,配料有魚蛋、魚皮餃、墨魚丸、豆卜、豆芽、炸豬皮、芫荽等,湯底味道清甜,完全不加味精特別鮮味,米粉幼滑配搭清湯最為合適

薄荷青檸梳打
食泰國野必點嘅青檸梳打,入口有淡淡嘅薄荷香味,酸酸甜甜,清爽又解渴

泰國菊花茶
夏日炎炎最適合飲返杯菊花茶消暑,菊花香味濃郁,帶點香草味道,味道亦不會過甜👍🏻

📍Aroma Thai Food (太子)
太子汝州街37-41號廣勝大廈地下B號舖

人均消費:$200
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-08-27 170 浏览
行過太子,見到呢一間泰國餐廳啲嘢好似幾平,就入去食晚餐。泰式清湯安格斯牛肉金邊粉 $78個湯底清得黎幾鮮甜,牛肉份量算多,幾夠味。泰式打拋肉碎煎蛋飯 $58一上枱就聞到好重香料味,肉碎好濕潤,帶點辣,個飯竟然係雞油飯,配埋蛋黃汁食,好正。小食拼盤 $118蝦餅,魚餅,泰北腸,炸豬皮炸雞,個魚餅同炸雞好食,魚餅香料味好夠而且好彈牙,炸雞入面仲Keep 到juicy;佢個炸豬皮份量都幾多。😍😍😍😍泰北清湯生菜伴馬拉盞醬 $16正常發揮。泰式凍奶茶 $26茶味夠濃,奶味夠,而且甜度適中。泰式粉紅梳打 $28未飲過呢個味,有少少似淡左的士多啤梨奶,幾特別。呢到真係性價比幾高,食咁多先係 $324,下次想試吓佢嘅豬頸肉。
行過太子,見到呢一間泰國餐廳啲嘢好似幾平,就入去食晚餐。

泰式清湯安格斯牛肉金邊粉 $78
個湯底清得黎幾鮮甜,牛肉份量算多,幾夠味。

泰式打拋肉碎煎蛋飯 $58

小食拼盤 $118

泰北清湯生菜伴馬拉盞醬 $16
正常發揮。

泰式凍奶茶 $26
茶味夠濃,奶味夠,而且甜度適中。

泰式粉紅梳打 $28
未飲過呢個味,有少少似淡左的士多啤梨奶,幾特別。

• 小食拼盤
2024-08-23 321 浏览
餐廳係太子地鐵D出口順車方向保護兒童會對面,非常方便太子街坊表示好耐都無見過餐廳堂食晚市坐無虛席泰式生蝦泰式酸辣汁將蝦既鮮甜提升到另一境界凍凍地岩晒夏天開胃!炸豬皮無油味同埋唔膩完全0罪疚感.沾埋KHAO SO既汁食係perfect match!泰北烤牛肉牛肉軟嫩, 一d都唔柴配上既酸酸甜甜既醬汁唔覺意就清左盤泰北豬頸肉金麵金麵一部份炸左一部份係水煮既係底將炸左既整碎再拌煮淋既麵, 口感豐富KHAO SO既汁creamy而惹味豬頸肉數量唔少泰北安格斯牛肉金麵牛肉幾淋而且有牛味旁邊炸菜爽口配埋麵食時, 一啖有唔同既口感唯一係醬汁再多少少更佳泰式凍奶茶同泰國真係100% 一樣飲完即刻又想飛!
餐廳係太子地鐵D出口順車方向保護兒童會對面,非常方便
太子街坊表示好耐都無見過餐廳堂食晚市坐無虛席
泰式生蝦
泰式酸辣汁將蝦既鮮甜提升到另一境界
凍凍地岩晒夏天開胃!
炸豬皮
無油味同埋唔膩

泰北烤牛肉
牛肉軟嫩, 一d都唔柴
配上既酸酸甜甜既醬汁
唔覺意就清左盤
泰北豬頸肉金麵
金麵一部份炸左一部份係水煮既係底
將炸左既整碎再拌煮淋既麵, 口感豐富
KHAO SO既汁creamy而惹味
豬頸肉數量唔少
泰北安格斯牛肉金麵
牛肉幾淋而且有牛味
旁邊炸菜爽口配埋麵食時, 一啖有唔同既口感
唯一係醬汁再多少少更佳
泰式凍奶茶
同泰國真係100% 一樣
飲完即刻又想飛!
2024-08-14
2024-08-22 204 浏览
We recently dined at Aroma Thai Food in Prince Edward and were thoroughly impressed by the vibrant flavors and delightful dishes.Khao Soi with Chicken(泰北烤雞金麵)This dish was a standout with its rich, creamy coconut curry base. The chicken was tender and perfectly complemented by the crispy noodles on top.Augus Beef, Beef Ball, Tripe, Omasum with Tom Yum Soup Noodles(泰式冬蔭湯米粉—牛)A hearty bowl packed with bold, spicy, and sour notes. The variety of beef cuts added an interesting texture and depth to t

Khao Soi with Chicken(泰北烤雞金麵)

A hearty bowl packed with bold, spicy, and sour notes. The variety of beef cuts added an interesting texture and depth to the dish, making it a must-try for Tom Yum lovers.

Thai Shrimps Sashimi(泰式生蝦)
Fresh and zesty, the sashimi was beautifully presented and paired well with the tangy dipping sauce, offering a refreshing appetizer.

Thai Lemongrass Chicken Wings(香茅炸雞翼)
These wings were succulent and infused with a delightful lemongrass aroma, offering a perfect balance of flavors.

Lime Juice Soda(薄荷青檸梳打)
A refreshing drink that perfectly complemented the spicy dishes, providing a crisp and tangy counterbalance.

Lemongrass Galangal Drink (Hot)(檸檬草南薑飲(熱))
 A soothing beverage with earthy undertones, ideal for sipping alongside the meal.

Overall, our dinner at Aroma Thai Food was a fantastic culinary experience, and we highly recommend it to anyone craving authentic Thai cuisine.
2024-08-21 125 浏览
今日放工同朋友嚟到太子一帶食泰國嘢,聽朋友介紹呢一間自家製嘅金麵幾好食,一於嚟試吓!舖頭嘅環境都幾舒適,幾有泰國嘅風情!佢哋出名自家製嘅金麵,佢哋嘅金醫唔同出邊食開嘅咖喱醫開出嚟嘅醬,而係用咗各種香料,手工研磨,味道回甘,香味濃郁,微辣,麵質都幾爽口,值得一試,如果諗唔到食咩嘅話絕對推介試吓金麵!另外我哋都嗌咗個泰式安格斯牛肉冬陰功金邊粉,冬陰功味道好香濃,牛肉同金邊粉都好入味,牛肉嫩滑得嚟牛味都好重,整體嚟講都唔錯,幾地道!消息我哋就嗌咗個烤豬頸肉同埋香茅雞翼,豬頸肉幾爽口,正宗泰式豬頸肉嘅味道,食泰國嘢一定要嗌啦,香茅雞翼亦都用咗各種香料醃製,幾入味,肉質嫩滑,都算Juicy,幾好食!最後嘢飲我哋就嗌咗個鹹檸七同埋薄荷青檸梳打,兩杯都幾fresh幾開胃!

2024-08-21 116 浏览
@太子汝洲街 aroma Thai food 在太子新開泰國菜,周二晚上,我和朋友前往品嚐泰北美食,結果意外發現泰北金醬麵別有一番風味。首先,我們點了酸辣手撕雞($58),雞肉嫩滑可口,酸辣沙律增添了清新的口感。另一道秘制酸辣鳳爪沙律($48)也頗具泰北特色,雖然不太辣,但酸香味十足。魚餅拼蝦餅($48)淋上泰式酸甜辣醬很好吃。至於凍檸檬草南姜飲($20),雖然甜味較重,但濃郁的檸檬草香氣使它成為一道清新解膩的良伴。重頭戲當然是泰北安格斯牛肉金麵($98)。這道金醬麵與一般咖哩不同,口感更鮮味而且帶有濃烈辣椒味,需要細細品嚐。突破傳統的做法是在麵上加了一個脆香可口的炸麵球,令用餐體驗更加滿足。最後,我們還點了泰式清湯-什丸($58),這道清湯適合不愛辣的食客,湯頭清爽,什丸味道鮮美。Aroma Thai 這家泰北風味餐廳融合了辣、鮮、酸等多重滋味,為食客帶來嶄新的泰北料理體驗。如果你喜歡嘗試不同地道的亞洲美食,不妨來太子一遊,一探這家泰北餐廳的獨特魅力。#泰北菜 #aromathaifood #太子友

@太子汝洲街 aroma Thai food

#泰北菜 #aromathaifood #太子友
  • 泰式鳳爪
2024-08-16 157 浏览
上年去過清邁發現原來泰北菜好好食,不過香港好似唔係好多泰北餐廳。呢間小餐廳專食泰國粉麵,試咗佢個泰式金醬麵,好欣賞佢會喺菜單仔細寫湯底入面用咗啲乜嘢材料同埋做法,發現原來金醬唔等於咖喱汁,雖然望落去個醬汁好似會好濃好辣,但係其實食落口又唔覺得好油膩,反而係食到一啲香料嘅香味,個燒雞做得好好,配埋個炸脆麵同埋酸菜洋蔥,成碗麵嘅口感非常豐富。如果唔想食炸嘢,清湯都係好好嘅選擇,呢度嘅泰式清湯用豬骨同埋雞架去煲,雖然叫清湯,但係味道都係好香濃嘅,我要咗安格斯牛肉,食落口就知道唔係平價貨,加埋大量芫荽,牛味清香!檸檬草藍薑飲品唔係度度有得飲,清新之中有啲薑辣味,我自己就好鍾意嘅!另外我覺得小食酸辣手撕雞都幾驚喜,估唔到手撕雞都可以用呢一種醬汁去做,非常開胃。另外都試咗炸蝦餅同埋炸魚餅,兩款都係比較薄身嘅款式。綜合嚟講我覺得呢間小店性價比好高,細細間環境好企理,食物質素都好高,兩個人食每人百零蚊已經可以豐富滿足飽!