2017-02-19 2337 浏览
被店外的招牌吸引,看點評也都不錯。早上和朋友特意來試這裡的早餐,breakfast menu 十分simple,於是點了貝果和炒蛋三民治加熱美式,等了很久才有得吃(其他客人也一樣等,都覺不耐煩,原因是只有「1」個staff?!) 可能太忙了,staff對我們愛理不理,落單還要朋友走過去跟他說,餐上來後,是十分簡單和細份的,自己煮都可能更豐富😂。最後埋單,其他客人都有朱古力吃,唯獨我們這圍無。感到有些被忽視和失望,尤其朋友第二天回巴黎了,沒有製造美好的回憶,我感到很傷心💔 希望店家可以注意,不要冷落客人......
2016-11-21 2318 浏览
We've been twice for breakfast and both times we're excellent. The coffee is great, my wife's cappuccino had the thickest foam I've ever seen. Mostly western food for breakfast and a mix of western and Japanese influenced western food for lunch.
  • All  day  waffles
2016-11-20 1583 浏览
It's a tiny place with only six small tables and a bar. You can barely walk into inside if your size is too big. My friend and I tried the avocado specials for sandwiches and burger. Looked nice and tasted okay.
2016-10-05 1786 浏览
偶然探訪的小店,因為被超級好吃的焦糖海鹽窩夫感動,今次是第二次來。午餐時間,點了蛋黃滿滿的卡邦尼意粉與核桃楓糖窩夫。一甜一鹹,再配個熱情果蘇打,就是Morra的個人風格。店內狹窄不過挑高,桌椅有些殘舊。餐具菜單需要自取,再到亮著order小燈的櫃台點餐。忙碌的店員、播放的流行音樂以及點綴的植綠,對比街角窗外來去的行人隔出一角輕鬆的氣氛。貼心的是入口處有無障礙斜坡,方便一些比較難行走的客人,也有擺放一些雜誌刊物給人打發時間,果然很悠閒啊。餐點好了,忍不住期待先拍一張!一件長形的窩夫折了個藝術的角度,我有特別告知想要焦一點,真好的顏色。隨意散佈的核桃很新鮮,沒有油耗味,不過有點難跟窩夫夾著一起食用,所以我便像小雞吃米一樣,一顆一顆叉來吃。楓糖與雪糕香甜,窩夫外脆內彈,吃下滿口蛋香,同標題一樣的感想,窩夫無敵呀!後上的卡邦尼意粉,黃澄澄的醬一看就知道用料十足,意粉很彈牙配上香濃的蛋黃醬非常順口。香脆培根的點綴讓意粉不會太過單調,增加有吃到肉的滿足感。每一口都充滿感恩與感動,太好吃了!熱情果蘇打很好喝,不過汽水的刺激加上熱情果原汁的酸讓我需要慢慢喝,一邊享受怎麼也不會膩的街景。很滿足的一餐,開

午餐時間,點了蛋黃滿滿的卡邦尼意粉與核桃楓糖窩夫。
一甜一鹹,再配個熱情果蘇打,就是Morra的個人風格。

店內狹窄不過挑高,桌椅有些殘舊。

餐具菜單需要自取,再到亮著order小燈的櫃台點餐。

餐點好了,忍不住期待先拍一張!

核桃、楓糖漿與楓糖雪糕窩夫
所以我便像小雞吃米一樣,一顆一顆叉來吃。

卡邦尼意粉
香脆培根的點綴讓意粉不會太過單調,增加有吃到肉的滿足感。
每一口都充滿感恩與感動,太好吃了!

熱情果蘇打
很滿足的一餐,開心。
卡邦尼意粉
熱情果蘇打
  • 焦糖海鹽窩夫
2016-09-23 3206 浏览
12月29日, 喺聖誕節假期中, 晏晝落街睇下有乜好食, 我地成家都hea下hea下咁最好搵間野嘆下坐下, 呢間喺天后轉彎角嘅coffee shop, 除咗咖啡之外, 都有一d熱食set lunch好似漢堡包、crepe咁, 我都想飲杯咖啡, 所以就入咗去~::: Crepe with Truffle ::: $88估唔到一間小店都會有crepe食~ 呢個crepe份量唔算大, 不過中間嘅料都好豐富, 令到個crepe本身唔係好夠. 個餅有少少薄身, 香脆度都十分夠, 配上中間嘅白汁底好好食~ 白汁之中又菇同芝士咁厚度十足, 味道都幾濃郁, 可謂用料豐富~ 還有少量沙律菜伴碟refresh一下個口, 唔錯~在咖啡店唔飲一杯咖啡對唔住自己, 咖啡味聞落香濃但係入口唔算特別, 呢d地方我鐘意飲齋啡, 都好彩成杯都易入口同冇乜酸味~::: Cheese Burger ::: $78芝士漢堡份量有d似mini size嗰d, 睇埋個塊芝士漢堡扒, 直頭有d失望... 漢堡扒太薄冇口感, 芝士只係好似普通嗰d塊芝士, 又冇半溶唔漏. 再加埋生菜叫做夾硬堆厚個包... 要食漢堡包我地一定會揀對面,

Crepe with Truffle
::: Cheese Burger ::: $78

芝士漢堡份量有d似mini size嗰d, 睇埋個塊芝士漢堡扒, 直頭有d失望... 漢堡扒太薄冇口感, 芝士只係好似普通嗰d塊芝士, 又冇半溶唔漏. 再加埋生菜叫做夾硬堆厚個包... 要食漢堡包我地一定會揀對面, 好食好多.
Cheese Burger
呢間coffee shop雖少, 但係咖啡豆嘅用料應該都幾靚, 飲杯咖啡都可, 不過熱食就可以有更好選擇~
咖啡
奶茶
2014-12-29
Crepe with Truffle
咖啡
2016-09-02 1360 浏览
HAPPY FRIDAY 找去處,港島天后附近試試新口味,在街角找到有這謐靜的咖啡店,散發著鄰里人情味的待著,給我們拋了一個眼神。素風的門口加個簡單的黑板,向客人介紹林林總總的咖啡、食品,旁邊有個貼滿名片的水松木板。店內樓底非常高,而餐桌只有幾枱可容得約十幾個客人。近門口有個點餐收銀的櫃檯,另一角就是開放式廚房。餐牌類型都有多樣選擇,SET MENU、甜品都有,健康快活人就點了個凱撒沙律加巴馬火腿,份量不多但配上流心雞蛋就有豐富蛋白質。沙律蔬菜新鮮爽口,加上火腿少許的咸味,不用太多醬汁都可以食得清新,飽肚度相對較低。CARBONARA  是蕉先生補充體力的主菜,同樣地較迷你的份量,鋪上香草碎芝士,意大利粉質感不會太腍,忌廉奶油香味加上惹味的煙肉碎,相對會重口味。反而這杯EARL GREY MILK TEA,味道不太令人印象深刻,茶味可以再加強一點。
,另一角就是開放式廚房。
餐牌類型都有多樣選擇,SET MENU、甜品都有,
2016-07-23 1334 浏览
一早要去接肥髀放學,先去食個早餐,返工食茶餐廳早餐食到怕,放假有得揀,通常都會去咖啡店!呢間在天后街角,店面唔大,門口一個櫃檯,入內有幾張學校感覺嘅鐵架木桌椅,只有幾張小枱,比較迫!轉角位兩邊大玻璃窗,好光猛,早餐選擇多,先去櫃檯落單比錢,有八達通收錢,再埋位等!什菇奄列配多士($65)新鮮做,好多新鮮什菇,好彈牙,奄列比較熟,似蛋餅多啲,幸好雞蛋仲滑!唔係老!拌碟嘅沙律以火箭菜為主,比較老,黑醋汁唔多,味道酸甜!多士鬆脆美式咖啡($10)咖啡杯好得意,咖啡香濃,店員會問要唔要奶,牛奶另外用瓦奶瓶上,夠熱谷晒啲香味出來!啡糖要自己去櫃檯攞!好香濃!店員有禮斯文!早餐一杯香濃咖啡,醒晒!
呢間在天后街角,
早餐選擇多,先去櫃檯落單比錢,有八達通收錢,再埋位等!
店員有禮斯文!
早餐一杯香濃咖啡,醒晒!
2016-07-05
$75 (早餐)
2016-06-11 1591 浏览
係附近做完野,見已經lunch time,就食埋野先返公司繼續搏殺~隨心行行下,見到呢間小小的cafe,就決定入去試下,工作之餘都可以chill下😏點左個all day breakfast配waffle,雞蛋就咁睇都已經知佢好滑,果然一試就將工作拋諸腦後,決定要好好嘆個lunch~沙律菜好新鮮,香菇同洋蔥炒得好香,香腸亦唔會太鹹~waffle焗得外脆內嫩,好少鹹食waffle嘅我覺得呢個配搭好新鮮😝咖啡亦做得非常出色,工作之餘都要食好野黎為自己加加油~~~

沙律菜好新鮮,香菇同洋蔥炒得好香,香腸亦唔會太鹹~
咖啡亦做得非常出色,工作之餘都要食好野黎為自己加加油~~~
2016-05-06 1592 浏览
一開始被那 “A”字吸引, 過左好耐都未有時間試, 今日行開這兒, 就試試他們的咖啡, 一個tea set , $78 , 有窩夫,雪糕, 美式咖啡, waffles 不太甜, 有脆邊,有糖漿,合桃也十分好食, 不連雪糕仲好食。咖啡。。。因為我感冒, 實在飲唔出, 只飲到苦味。。。太唔客觀了, 下次病好再試吧

2016-03-23 1223 浏览
同朋友仔喺天后食完LUNCH之後想搵間CAFE繼續吹下水...最後搵到一間細細哋既CAFE... 見坐滿晒人咁.. 所以決定一試...因為已經食左嘢... 所以只係叫左杯Cappuccino...嘩... 好靚呀...雖然我唔係飲咖啡既專家...但係我對杯咖啡都係有啲失望...咖啡溫度唔夠熱... 唔係要熱到辣咀... 但係都真係未夠熱...咖啡味唔夠濃... 有啲稀... 好似泡還泡咖啡還咖啡咁...下次再搵另一間試試...

cappuccino
嘩... 好靚呀...

雖然我唔係飲咖啡既專家...
但係我對杯咖啡都係有啲失望...

下次再搵另一間試試...

2016-03-19
等候时间
15 分钟 (堂食)
2016-03-19 851 浏览
食飽飯搵地方飲杯咖啡似乎已成為指定動作,見到呢間咖啡小店坐滿人,心裡面自然帶多一點期望。 呢間小店除咖啡外,仲有意粉,waffle,crepes食。因為地方的確唔大,基本上係枱貼枱,進出都要小心撞到人。我哋3人被安排加坐二人位,因為都係飲杯嘢,所以都無咩所謂啦。飲飲吓隔離枱走,我哋坐番正常4人枱,舒服好多。點了兩杯cappuccino同一杯long black,首先係cappuccino,一睇見個拉花就加咗分,圖案好配合隻杯,有一點點復古風。賣相的確吸引,不過飲下去就覺得唔係好夠熱(不過唔知會唔會係我影相無即飲而有影響呢?),咖啡味道不濃,有D被奶味蓋過。 long black就比較好,熱辣辣送埋嚟,味道不會太苦澀。 可能開始帶有期望,所以對呢度嘅水準有D失望。。。
可能開始帶有期望,所以對呢度嘅水準有D失望。。。
2016-03-19
等候时间
10 分钟 (堂食)
2016-02-23 526 浏览
我好鐘意細細間嘅cafe,今日喺天后有新發現,佢就喺馬路旁嘅轉角位。店入面大概都有20個位,感覺好溫馨。我今日lunch時間黎食,都算幾多人。 我同朋友叫左兩個lunch set,All day waffle breakfast同Chicken arrabiata。店仔細細,我地坐嘅前面望住吧枱,隔離就係廚房。全間店都充滿食物嘅香味。Flat white (跟餐+$10)普通跟lunch set就只係得americano同tea,想飲其他咖啡就要再加錢。咖啡味聞落好香,但飲落唔算太重咖啡味,奶味比較重。All day waffle breakfast ($108)叫得all day waffle breakfast,waffle當然係好重要。對我黎講,呢個waffle唔夠厚身同鬆軟,我比較鐘意食軟淋淋果隻waffle多d,呢個感覺就單薄得濟啦。反而d配菜就幾好食,特別係個菇同d菜。d菜加左黑醋,所以食落好開胃。Chicken arrabiata ($88) 中文解釋好似係香辣番茄雞肉意粉。番茄醬好醒胃,唔會有太漏嘅感覺。辣味都好適中,呢個辣度應平時唔食開辣嘅都接受到。雞

Flat white (跟餐+$10)

Chicken arrabiata ($88)

中文解釋好似係香辣番茄雞肉意粉。番茄醬好醒胃,唔會有太漏嘅感覺。辣味都好適中,呢個辣度應平時唔食開辣嘅都接受到。雞肉就不過不失啦,整體都係好味嘅。
2016-02-23
2016-01-15 636 浏览
店名:Artisan Cafe地址 : 天后電氣道118號地舖好味指數:7.7/10價錢:$62 (via @sugar_hongkong:💲33)Crepe with lime, sugar and vanilla ice creamCrepe 大大份,一份有兩件份量超級足夠,兩個人share岩岩好。平時食crepe都會選水果類,今次試青檸味都幾驚喜,食落好清新,加上糖粒溶左係crepe上,好似焦糖脆脆咁。雪糕真係無得頂,雖然只係vanilla favor, 但係個味道比較香同重奶味,而且夠凍不易溶,絕對唔從出面的普通貨色。
店名:Artisan Cafe
地址 : 天后電氣道118號地舖
好味指數:7.7/10

2015-08-12
2016-01-11 605 浏览
成日路經呢間位處十字路口一隅o既cafe,行過都偷瞄一下入面個環境。今日難得約埋朋友仔聚舊tea一tea。走進店子,靠近門口是開放式水吧,店內環境不算寬敞,十來個座位一目了然,不過佈置頗見心思,播著英文舊歌,洋溢溫馨感入座後餐廳職員遞上餐牌,食客需自行到櫃枱點菜,職員會把食物送到食客枱上。聞說此餐廳甜品不錯,下午茶時段包飲品americao或tea,叫左「香蕉蛋糕配香草雪糕」同「法式薄餅配太陽蛋,西班牙火腰及瑞士芝士」。「法式薄餅配太陽蛋,西班牙火腰及瑞士芝士」一上枱,見到個太陽蛋強黃甘生,該燴囉!嚇到我個心離一離呀! 真係好怕食甘生的雞蛋,但叫左都無法,唯有將個蛋撈落個薄餅度,務求溝淡佢。非常意外地,咸薄餅雖然沾滿蛋汁,但夾埋個薄切西班牙腿同芝士,又食唔到生蛋黃腥味,味道仲出奇甘夾,口感滑溜富質感。軟身磨菇同爽身白磨菇結合,咬落有層次。「香蕉蛋糕配香草雪糕」蛋糕及雪糕中規中距。喝一口熱檸茶,與朋友東拉西扯談天說地,好愜意、懶洋洋的一個下午。
「香蕉蛋糕配香草雪糕」蛋糕及雪糕中規中距。

2016-01-08
2015-11-24 754 浏览
中午時候來到,還未到午餐時間吧,店中還有兩張桌子。我和朋友是被食物的圖片吸引而來的,當然抱著十分期待的心情。說真的,食過後,價錢並不划算。來到後,我們點了精緻的chocolate brownie waffle和banana crepe with caramel sauce.更點了兩杯熱的咖啡。朋友點了cappuccino,我的則是latte。杯子印上的是擁有優雅線條花朵圖案,可惜看來是膠造的,咖啡很快就攤涼了。雖然外表很討好,拉花亦十分漂亮,本來是不捨得飲的。但飲過一口後,發現咖啡質素不好。咖啡口感不順滑,味道與快餐店的相差無幾,沒有什麼個性。亦沒有傳來咖啡的香氣,是較令人失望的。banana crepe with caramel sauce 先來。來到後我們切開了crepe,原來內裹的全都是cream。但cream是沒有甜味的那種,加上crepe都沒有太多香甜的味道,只好多沾沒有驚喜的海鹽雪糕和香蕉食。香蕉並沒有什麼特別,都沒有把它弄成什麼佈滿焦糖的花樣。在香蕉和crepe上的焦糖醬都少得可憐!焦糖醬都沒有為這甜點作什麼昇華的作用,因此食起來,這Crepe是會食得滿口cream。我食
中午時候來到,還未到午餐時間吧,
店中還有兩張桌子。

我和朋友是被食物的圖片吸引而來的,當然抱著十分期待的心情。
說真的,食過後,價錢並不划算。

更點了兩杯熱的咖啡。
latte
朋友點了cappuccino,我的則是latte。
杯子印上的是擁有優雅線條花朵圖案,可惜看來是膠造的,
咖啡很快就攤涼了。
雖然外表很討好,拉花亦十分漂亮,本來是不捨得飲的。
但飲過一口後,發現咖啡質素不好。
咖啡口感不順滑,味道與快餐店的相差無幾,沒有什麼個性。
亦沒有傳來咖啡的香氣,是較令人失望的。

來到後我們切開了crepe,原來內裹的全都是cream。
香蕉並沒有什麼特別,都沒有把它弄成什麼佈滿焦糖的花樣。
在香蕉和crepe上的焦糖醬都少得可憐!
我食了幾口就沒食了。

後來我們點的chocolate brownie waffle來了。
點巧克力造的甜點永遠是最令人滿足的。幸好這都不太差。
配上香甜的chocolate brownie waffle ,不甜的奶油增添一份幼滑。
巧克力雪糕份量還好,放進口中傳來特別的香氣,教人食過一口後更想再食。
旁邊的士多啤梨只得一件,我和友人還得分享,而且並不新鮮。
鬆軟的Waffle上的巧克力醬則太少了,我們不得不向侍應要求多點。
雖然個人較愛脆身的waffle,這waffle的質感還可以接受,那雪糕的確為它生色不少。

整體而言,CAFE內小巧精緻,裝潢帶來電影中巴黎cafe的氣氛。
可惜食物不能相乘,無法配合。
2015-11-05