2019-09-04 79 浏览
成日去觀塘都係食楠記,今日去左試新野! B哥車仔麵!岩岩新開無耐,要轉右行到最入就見到啦!早餐同下午茶都有。今次同同事黎左食午餐,有好多吾同既配料,自己叫左魚皮餃,豬皮,牛楠雞翼尖。朋友叫左豬紅,雞翼牛楠。其實仲有好多料多到講吾哂。另外叫左杯青檸梳打同奶茶。同事話奶茶好香,下次要試距個紅豆奶茶!有大中小辣擇,鍾意辣既朋友可以叫中辣。湯底係楠汁,好濃味好充料👍🏻麵底叫左米線,軟硬適中同叫左生菜,小食叫左墨魚餅。墨魚一份有3舊,2個人食岩岩好。整體算幾好同價錢吾貴,下次會再黎!
成日去觀塘都係食楠記,
今日去左試新野!

B哥車仔麵!
岩岩新開無耐,要轉右行到最入就見到啦!
早餐同下午茶都有。
今次同同事黎左食午餐,
有好多吾同既配料,自己叫左魚皮餃,豬皮,牛楠雞翼尖。
朋友叫左豬紅,雞翼牛楠。
其實仲有好多料多到講吾哂。

另外叫左杯青檸梳打同奶茶。
同事話奶茶好香,下次要試距個紅豆奶茶!

有大中小辣擇,鍾意辣既朋友可以叫中辣。
湯底係楠汁,好濃味好充料👍🏻
麵底叫左米線,軟硬適中

同叫左生菜,小食叫左墨魚餅。
墨魚一份有3舊,2個人食岩岩好。

整體算幾好同價錢吾貴,下次會再黎!
2019-09-03 56 浏览
今日和同事一起去食午餐、同事知道觀塘開了一間的車仔麵店,於是大家便去試試!車仔麵店來說裝修風格比較時尚新派,座位設有吧枱形式和四人枱,地方乾淨整潔,全店都是以自助形式由點餐到自取。車仔麵來說這裡的款式餸菜選擇很多元化,除了車仔麵之外還有其他滋味小食選擇。今天我選擇了比較清淡的配搭,我喜歡吃油麵,再加了四個餸有蠔齋,豆卜,滷蛋,蘿蔔。蘿蔔新鮮清甜,湯底也不太油膩。同事玩車仔麵比較豐富,粗麵,魚蛋,雞翼,炸腐皮卷,豬腸,甜齋。魚蛋彈牙惹味,豬腸內不油膩入口很腍。甜齋是分開上的,外層炸到脆卜卜再淋上甜酸汁。香炸蝦餅蝦餅炸得香脆,口感爽口。咖啡紅豆冰咖啡味香濃紅豆入口軟綿綿味道不錯。

香炸蝦餅
蝦餅炸得香脆,口感爽口。

咖啡紅豆冰
咖啡味香濃紅豆入口軟綿綿味道不錯。

2019-09-02 103 浏览
Lunch 唔知食乜好見呢間新開,車仔麵可以快食完夠方便於是試下。間餐廳信號收得唔係咁好都好貼心咁有免費wifi牛腩、咖喱魷魚、豬大腸幼麵$48-豬大腸真係好少見,有嚼勁又入味,正呀!咖喱魷魚好惹味,牛腩好腍,仲有啲牛筋食添,膠原蛋白豐富呀牛腩、墨魚丸、魚皮餃米線$42-墨魚丸三粒大大粒,好彈牙,魚皮餃啖啖肉皮亦夠薄,配埋牛腩同爽滑米線好滿足除咗車仔麵外小食都整得好唔錯:香炸蝦餅$15-一大埋蝦餅切片方便分,酥脆又唔油膩香茅雞翼$25-真心好食,好香香茅味,外皮煎得香脆可口呢間車仔麵啲餸比起其他麵店嘅選擇更特別,小食亦好亮眼,會再嚟試!

咖喱魷魚好惹味,牛腩好腍,仲有啲牛筋食添,膠原蛋白豐富呀

除咗車仔麵外小食都整得好唔錯:

香炸蝦餅
香炸蝦餅$15-一大埋蝦餅切片方便分,酥脆又唔油膩

香茅雞翼
香茅雞翼$25-真心好食,好香香茅味,外皮煎得香脆可口

2019-08-30
  • 香茅雞翼
2019-09-02 58 浏览
觀塘駿業街近來新開了一家車仔麵店, 味道好,性價比高,值得一試。📍豬大腸、牛腩、生菜生菜配粗麵📍炸墨魚腐皮卷、豬大腸、香辣腩仔肉配米線📍咖哩魷魚為免湯汁令咖哩味被弄至味道變淡,魷魚額外用小碟另上,非常貼心。📍甜酸齋甜酸齋是新鮮炸起,脆卜卜。個人喜歡酸再重一點,這款會偏甜一點。📍炸墨魚餅金黃彈牙,有墨魚肉粒粒,好吃。📍香茅雞翼炸雞翼炸得金黃入味,酥脆可口。👅 味道:4.5/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:5/5🔰餐廳環境:4.5/5🍽 餐廳:B哥車仔麵🌐地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心地下L號鋪

📍豬大腸、牛腩、生菜生菜配粗麵

📍炸墨魚腐皮卷、豬大腸、香辣腩仔肉配米線

📍咖哩魷魚

📍甜酸齋

📍炸墨魚餅
金黃彈牙,有墨魚肉粒粒,好吃。

📍香茅雞翼
炸雞翼炸得金黃入味,酥脆可口。

👅 味道:4.5/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4.5/5
🍽 餐廳:B哥車仔麵
🌐地址: 觀塘駿業街56號中海日升中心地下L號鋪

2019-09-01 70 浏览
港女我最愛港式美食!呢間車仔麵幾抵食,尤其是下午茶時段最平$27就有交易喇!凍奶茶水準超高!!甚至可能好過某啲茶餐廳!茶味超香超濃,一d茶苦澀味都無,勁好飲!身為奶茶空嘅我非常滿意!一飲就上癮了!紅豆冰奶味比較重,甜度適中!紅豆入口軟綿,不錯呀!四餸麵揀了炸墨魚腐皮卷、貢丸、魚蛋及咖喱魷魚!炸墨魚腐皮卷勁好味,口感爽彈而且內有墨魚粒,口感非常豐富!魚蛋是咖哩魚蛋,辣辣的,非常惹味!咖喱魷魚也不錯,魷魚非常爽口,但欠鮮味!另一碗四餸麵揀了午餐肉、魚皮餃、牛腩及豬皮!午餐肉夠厚,有兩件,份量都夠足喔!牛腩肉嫩,非常入味!炸蝦餅勁厚身,咬落非常彈牙!面頭加了酸辣醬,更添惹味!香茅豬扒醃得非常惹味,但又唔會太咸,肉質夠軟稔。
港女我最愛港式美食!
呢間車仔麵幾抵食,尤其是下午茶時段最平$27就有交易喇!

凍奶茶水準超高!!甚至可能好過某啲茶餐廳!
茶味超香超濃,一d茶苦澀味都無,勁好飲!
身為奶茶空嘅我非常滿意!一飲就上癮了!
紅豆冰奶味比較重,甜度適中!
紅豆入口軟綿,不錯呀!

四餸麵揀了炸墨魚腐皮卷、貢丸、魚蛋及咖喱魷魚!
炸墨魚腐皮卷勁好味,口感爽彈而且內有墨魚粒,口感非常豐富!
魚蛋是咖哩魚蛋,辣辣的,非常惹味!
咖喱魷魚也不錯,魷魚非常爽口,但欠鮮味!

另一碗四餸麵揀了午餐肉、魚皮餃、牛腩及豬皮!
午餐肉夠厚,有兩件,份量都夠足喔!
牛腩肉嫩,非常入味!

炸蝦餅勁厚身,咬落非常彈牙!
面頭加了酸辣醬,更添惹味!
香茅豬扒醃得非常惹味,但又唔會太咸,肉質夠軟稔。
2019-09-01 52 浏览
由於男朋友很愛吃車仔麵,見新開的B哥車仔麵店環境舒適,便試試!餐廳光線充足而且座位寬敞,感覺十分舒服,另外餐廳內更設有免費wifi給客人使用,十分細心。大B套餐(魷魚、大腸、牛腩、豆卜及時菜)份量十足。魷魚爽口彈牙,再配上咖哩汁惹味非常。大腸入味之餘又唔會太多肥膏,所以男友可以大大口放心食。牛腩十分鬆軟而且滲出濃濃肉汁,抵讚。生菜食落清甜爽口,非常新鮮。咸檸檬的咸味加上七喜的甜味,味道剛剛好,十分解暑醒胃,男友暑氣全消。炸墨魚腐皮卷、蘿蔔、豆卜麵炸墨魚腐皮卷的墨魚味道甚濃,非常美味可,炸墨魚腐皮卷列為必選系列。蘿蔔好新鮮清甜,並且沒有渣。

大B套餐(魷魚、大腸、牛腩、豆卜及時菜)
份量十足。

魷魚爽口彈牙,再配上咖哩汁惹味非常。
大腸入味之餘又唔會太多肥膏,所以男友可以大大口放心食。

牛腩十分鬆軟而且滲出濃濃肉汁,抵讚。
生菜食落清甜爽口,非常新鮮。

炸墨魚腐皮卷、蘿蔔、豆卜麵

蘿蔔好新鮮清甜,並且沒有渣。
2019-08-31 52 浏览
今日在觀塘區收工,做到肚子餓當然要搵野食啦,行到去中海日升中心發現原來最篤篤有間車仔麵檔,叫做「B哥車仔麵」,門面裝修乾淨企理,一啲都唔哪渣,地方比一般車仔麵檔大,唔洗等就有位,叫嘢食方式都是寫紙仔,價錢都很實惠,大B套餐5餸大大碗都係56蚊,最後就點了這個,還加了炸墨魚餅,炸蝦餅,齋燒鵝,咖哩魷魚和炸雲吞。等咗一陣就有得食,車仔麵麵底是油麵,煮得剛剛好彈牙不淋,餸五個牛腩魷魚等,最好食係個牛腩大大件淡淡肉,小食炸雲吞最值得推介,皮脆裏面啲蝦還有很多肉汁。
2019-08-30 42 浏览
今晚行開觀塘,黎到平時lunch會經過既地方覓食,知道開左間車仔麵就試下。門面已經有好清晰既餐單,仲有車仔麵套餐包野飲添,一於試下個大b套餐。裡面唔算大,但唔會話好迫,坐得算舒服。我地叫左個大b套餐,四餸面,同埋d小食,野飲方面叫左個紅豆奶茶冰同青檸梳打。大b套餐好豐富,每樣餸都有幾舊,牛腩夠入味,腍得黎爽,大腸唔會肥,鹵得夠味,魷魚淋身唔會un,最出奇既係豆卜,唔會太淋之餘,仲裡面釀左d饀好特別,令本身既豆卜更有口感。湯底都好好味依杯紅豆奶茶冰,茶葉夠澀夠濃唔會俾紅豆既味道蓋過,紅豆煮得夠淋。另外叫左個油麵,有厚餐肉,蠔油齋,香辣腩肉,墨魚腐皮卷,個湯底都已經好濃郁,聽老闆講原來每日凌晨3點左右敖出黎架D腩肉非常入味,墨魚腐皮卷都好彈牙,都值得推介叫左個墨魚餅同鯪魚餅,都好鮮味呀,炸得唔會油,又啖啖肉,唔錯。加埋杯青檸梳打,好滿足既一餐飯,小小既鋪頭都可以俾到十足既味道。

裡面唔算大,但唔會話好迫,坐得算舒服。

D腩肉非常入味,墨魚腐皮卷都好彈牙,都值得推介

2019-08-29
2019-08-30 36 浏览
是日到觀塘下午茶😁發現到一間新開嘅車仔麵幾抵食👍兩餸麵$27☺️三餸麵都係$30😊仲要包冷熱飲😛特飲就另加$4☺️除左下午茶,連早餐都有優惠👍結果我好貪心咁揀左四餸🙈咖哩魷魚夠爽口🦑香辣腩仔肉夠惹味🍖炸墨魚腐皮卷夠彈牙☺️豬大腸夠入味🐽湯底夠濃郁😏配埋河粉😎真係啱哂我口味👍仲要加埋自家製醬🤤味道更加突出🤩香炸墨魚餅🐙香炸蝦餅🦐即叫即炸😎外層香脆☺️食落爽口彈牙😛香茅豬扒🐷炸得香而不膩🤤肉質鬆化有肉汁👍帶著微微香茅清香😉咸檸檬七喜🍋好耐無飲過🤤鹹鹹甜甜,解暑止渴🤩
是日到觀塘下午茶😁
發現到一間新開嘅車仔麵幾抵食👍
兩餸麵$27☺️
三餸麵都係$30😊
仲要包冷熱飲😛
特飲就另加$4☺️
除左下午茶,連早餐都有優惠👍

結果我好貪心咁揀左四餸🙈

肉質鬆化有肉汁👍
帶著微微香茅清香😉

咸檸檬七喜🍋
好耐無飲過🤤
鹹鹹甜甜,解暑止渴🤩
2019-08-30 732 浏览
放晏時間呢邊特別多人,呢間係新開嘅車仔麵,趁未係好多人,快啲試頭啖湯先。間鋪比較隱蔽,係板上個位轉入去。有高枱坐,初初以為會唔舒服,又ok喎。好耐無食車仔麵,咩都想食。除左麵底,仲有小食可以揀,啱哂。朋友個碗超滿,我地都叫左4餸。朋友唔記得圈走辣,預設左個底係有小小辣,不過佢食得到。菜好新鮮,而且好多。炸墨丸腐皮有驚喜,好滿滿,而且味道不錯。絕對要推介嘅係豬紅,好滑,完全唔「鞋」。呢邊第二碗都有,蘿蔔係已經超級入味,咬落去啲水已經湧哂出黎。朋友話個豬皮又係好好味,夠哂味道。我個碗我自己好鍾意,辣腩仔肉係好好味,辣味剛好,肥瘦剛好,肉味出得黎,辣味唔會搶,反而開胃左。墨丸大大粒,非常足料。我自己好喜歡粗麵,掛湯唔錯。廚房好細心,有啲餸分開上,呢個係甜酸齋,質地同我地平時食嘅唔同,好似油炸鬼咁,但硬啲厚啲,味道係一樣。雞翼要介紹下,首先係脆口,熱上,咬落無幾耐,淡淡嘅香茅就飄出黎,但你係見唔到有粉定茅,唔會太濃,幾好。飲品我地都點咗特飲,跟餐加14元,有青檬梳打、咸七,我個人好喜歡我自己點嘅奶茶紅豆,奶茶本身係我至愛,紅豆夠哂沙,呢杯就值得。車麵坐得舒服嘅通常好少,呢間有驚喜。

間鋪比較隱蔽,係板上個位轉入去。

有高枱坐,初初以為會唔舒服,又ok喎。

好耐無食車仔麵,咩都想食。除左麵底,仲有小食可以揀,啱哂。

車麵坐得舒服嘅通常好少,呢間有驚喜。
2019-08-28 88 浏览
今天和秘書安娜一起吃午飯,大家心血來潮也不若而同的想吃車仔麵,剛好公司樓下中海日升中心地下開了一間B哥車仔麵,我們就吃過痛快!B哥車仔麵有這多選擇,我和秘書小姐各叫大B套餐和細B套餐,另外我們叫了一碟韮菜豬紅和香茅雞翼,凍飲我們叫了咸檸檬七喜!大B套餐很豐盛,秘書小姐要了米線,材料有魷魚、大腸、牛腩、豆卜及菜心,安娜說牛腩又香又軟,她說大腸很入味!另外的細B套餐,我要了米粉,材料有豬皮、豬紅、魚蛋、蘿蔔及菜心,全都昰我的致愛,豬紅豬皮很入味,吃出車仔味的特色!另外韮菜豬紅很好味,而香茅雞翼一碟4隻,又香又脆! 咸檸七也十分解喝,B哥車仔麵真的做出香港原味道!

2019-08-28
等候时间
1 分钟 (堂食)