2019-10-21 144 浏览
最近有朋友同我講觀塘開左間車仔麵,佢lunch去食過,呢晚收工返屋企前去幫襯下先。一去到門口老闆好好人好熱情,就算只係食個車仔麵老闆都會介紹推介下佢嗰店有咩好食,而且仲會同你傾下計,食得好開心。地方都幾大,坐得好舒服。好少見到車仔麵會有粉腸叫,我係個好鐘意食內臟既人,所以有粉腸又有大腸簡直係我至愛。而個甜齋係老闆推介,即炸即上,酸酸甜甜好開胃,鐘意既又可以浸下湯先食。份量都好多,平靚正!呢到小食種類都好,即叫即炸好脆口👍🏻

地方都幾大,坐得好舒服。

呢到小食種類都好,即叫即炸好脆口👍🏻

2019-10-20 115 浏览
觀塘中海日升中心有不同種類食肆,各適其適。未試過>>>B哥車仔麵<<<,於是入座一試。那是地下樓層最隱閉的一間餐廳,很容易會錯過的呢。 車仔麵當然提供多款食物配搭,而餐廳亦有各式套餐,預設給不想苦惱的食客。 當晚我選擇了素食套餐配熱檸蜜,並追加甜酸齋。素食套餐共有五款食物:冬菇、蘿蔔、腐皮、豆卜和時菜。價錢不算意外地便宜,但勝在用料充足,不會因為餸菜種類繁多而減少份量。冬菇和蘿蔔均是入味之選,蘿蔔煮得很稔。麵底有多款選擇,例如幼麵、米粉、米線或伊麵等等,我選擇了不帶鹼水味的粗麵。 甜酸齋帶點鬆脆,調味做得好開胃,難怪如侍應所說是招牌餸之一。 熱檸蜜很適合秋天飲用,含豐富維他命C,非常滋潤,也不會過甜。 留意餐廳逢星期日休息喲。

留意餐廳逢星期日休息喲。
2019-10-04 234 浏览
今日嚟到中海日昇中心呢度食lunch, 見到有間B哥車仔麵,價錢好實惠, 於是就入咗去食啦。呢度三餸一麵都只係39蚊, 另外仲有細B套餐同埋大B套餐(唔使揀廚師幫你斬)。 另外如果女仔比較細食仲可以揀淨係四餸。 而且全部都包飲品, 真係幾抵食。我哋一行4人,分別揀咗1個大B套餐 同埋3份四餸淨食,再加個咖哩尤魚和墨魚餅大家share。由于叫咗3份4餸餐,所以我地食咗好多嘢,墨魚丸、腩肉、蘿蔔、 滷水蛋、雞翼、雞翼尖、粉腸、豬紅、豬皮、魚皮餃、冬菇、魚丸,都俾我地叫晒。各樣質數都唔錯,當中蘿蔔夠淋夠甜,墨魚丸和魚丸亦夠彈牙,啱晒我嘅口味,而且仲有飲品送,呢個lunch真係夠晒滿足。

1K
2019-10-03 215 浏览
琴日紅日普天同㷫,遍地開花冇點出去玩,睇埋新聞更加㷫烚烚唔使瞓,所以今日返工冇乜精神,到咗放工都冇心情食餐好,咁唯有頹頹地俾大胃食個麵算胃民更加冇乜胃口,嗌個細碗車仔麵套餐算,話就話細碗啫,都幾多料吓,有魚蛋、豬紅、豬皮、蘿蔔同菜,食唔食得晒㗎?河粉唔會太散,夾得起有主見嘅胃民就自把自為嗌三餸一麵,份量一樣冇走盞嗌米粉似乎冇咁索湯加$4有特飲,幾抵玩雞翼幾脆口又大隻分唔到墨魚餅同蝦餅安能辨佢是魚蝦?大胃係冇胃口,但有大份餐都忍唔到口大到好辛苦先食得晒

細B套餐

河粉唔會太散,夾得起

三餸一麵

有主見嘅胃民就自把自為嗌三餸一麵,份量一樣冇走盞

嗌米粉似乎冇咁索湯

鹹檸檬七喜

加$4有特飲,幾抵玩

雞翼幾脆口又大隻

分唔到墨魚餅同蝦餅

香炸墨魚餅

安能辨佢是魚蝦?

大B套餐

大胃係冇胃口,但有大份餐都忍唔到口

大到好辛苦先食得晒
2019-10-02
三餸一麵
鹹檸檬七喜
香炸墨魚餅
2019-09-24 207 浏览
約埋兩個朋友去觀塘行街,出發之前食個Brunch 先,原本想去駿業街紅X茶記,朋友見門口有姐姐派車仔麵傳單,就入左商場試新嘢。$39有三餸一麵,淨四餸都係同價,比深水埗食開嘅化算,而加餸加麵或一收費$8一款,價錢合理,選擇亦多;小食由$14-$28,而飮品好平,平過茶記,熱飲/可樂$8,好耐無見過呢個單位數子價😻,凍飲$10,嘩!嘩!特飲$14🙊,唔好以為呢個價錢,坐得好辛苦,污糟邋遢,噏噏笠笠,我就覺得車仔麵嚟講係唔錯,最緊要夠乾淨,冷氣充足👍🏼我哋三碗各様都要D,大家開心share,個人喜好而言推薦豬大腸,好香膽固醇味道😜喜愛豬大腸同盟一定明白係乜味,淋度啱啱好,鹵水味唔會搶走大腸味💖白蘿蔔、餃子、韮菜、腐竹都唔錯;小食就喜歡有一大碗嘅菜芯,而雞翼炸得皮脆。整體嚟講好過元朗老字號嗰間law。

2019-09-20 118 浏览
今日去左觀塘食車仔麵!港色風味車仔麵,環境靚過茶餐廳,好有氣氛。我叫左6個餸,好豐富。河粉,配左四寶丸、雞翼、菜肉餃、腐皮、滷水蛋、牛腩,再叫小辣。上枱好大碗,河粉好爽口,唔會太碎。超愛牛腩,滷得好入味。牛腩肥香肉質好軟腍!菜肉餃好多餡,皮薄夠滿足!滷水蛋好入味。蛋黃已經變成啡色,好咸香,蛋白香濃好彈牙。腐皮吸哂湯汁超滋味!四寶丸好彈牙。我再叫左炸蝦餅,蝦肉爽口,配上甜酸醬,好惹味啊!環境好舒服!
2019-09-15 112 浏览
話說香港呢個石屎森林周圍商廈林立,其中觀塘更加誇張,咁多office同時放lunch搵食情況都幾蔚為奇觀。唔知一大班打工仔女日復一日搵餐晏食既時候,有無發現到呢間新開張幾高質既B哥車仔麵店呢?車仔麵店黎講呢間鋪頭都算幾乾淨企理,座位都叫闊落坐得舒服,唔會有好逼既感覺。更重要係呢度既店員招待親切有禮,同我地詳細解釋點樣點餐同埋熱心推介,價錢都幾合理,一碗麵都五十蚊有找。不過唔知食物質素又點呢?同其他車仔麵店一樣,呢度都係有張紙仔比你落order,而且選擇都幾多。因為今次係我同老公去食,所以叫左兩碗麵加碟小食。第一碗麵我地揀左河粉配豆卜、蘿蔔、粉腸同埋牛腩,然後湯走腩汁。碗麵份量都幾夠,個湯底夠味幾清唔肥膩,豆卜大大粒,蘿蔔清甜多汁又無根,粉腸同牛腩都處理得唔錯,軟身得黎亦都好入味。第二碗麵就叫左油麵配腐竹、豬皮、貢丸同埋菜肉餃。腐竹份量都幾多,豬皮有少少辣不過好爽脆入味,貢丸同菜肉餃質素都唔錯,睇黎呢度既食材大致上都幾好,無得挑剔添。小食方面我地叫左碟香茅豬扒。呢度既香茅豬扒炸得好香脆入味,但唔會好油膩。香茅同豬扒真係好夾。飲品方面我叫左杯熱檸蜜,而我老公就試左杯薑檸梳打,有薑既香味得黎

飲品方面我叫左杯熱檸蜜,而我老公就試左杯薑檸梳打,有薑既香味得黎又唔會好辛辣,鍾意薑味既朋友不妨一試。

整體而言呢度既食物質素都幾高,老實講而家有心機做車仔麵既小店真係買少見少架喇,希望呢間野可以keep住呢個水準,令屬於香港既地道好味道可以保存落去
用餐时段
2019-09-11 96 浏览
放咗工摺埋女朋友,諗住唔食得咁heavy簡簡單單食一餐,點知都有驚喜!佢嘅車仔送好多嘢架,當然都有我最愛嘅瑞士雞翼!而且魚餅都好好食!有大中小揀,好貼心!佢地會用匙羹裝住,比客人自己落!

有大中小揀,好貼心!佢地會用匙羹裝住,比客人自己落!
餐廳:B哥車仔麵 (觀塘)地址:觀塘駿業街56號中海日升中心地下L號舖住係觀塘又或者係觀塘返工,尤其係工業區果邊做野嘅話,一定唔會對中海日升中心COS Centre陌生,因為果到有好多餐廳同美食,絕對係觀塘工業區lunch time時段嘅必去熱點之一趁住係附近做facial,所以都唔錯過呢個機會係到覓食,係中海日升中心地下盡頭有一間新開嘅B哥車仔麵,對上一次黎都未開業,原來7月尾先開始營業,既然係新餐廳咁當然唔少得有我嘅出現啦,畢竟我真係好鍾意試唔同嘅新餐廳新野食傳統地道嘅車仔麵,配上自助形式嘅用餐過程,都真係幾破格,畢竟係好多外國餐廳又或者本身我就讀嘅中文大學入面,唔少餐廳都係推行自己拎完野食,食完就自己收返好食完嘅餐具同碗碟餐牌亦採用多元化模式,有易搵架,亦都有傳統紙餐牌同電子版嘅,緊有一款岩你睇。餐廳除左有3款推薦嘅套餐之外,仲有9款麵同29款餸菜可以揀,仲有得分開上湯、走腩汁、要唔要辣嘅選擇,夠哂貼心,小食亦有10款之多,炸墨魚餅、鯪魚餅、豬扒、雞翼等款款都咁吸引大食嘅我就叫左五個餸配粗麵,另外仲叫左炸雞翼同咖啡紅豆冰。湯底加左腩汁,相當香濃入味,係食車仔麵必需嘅湯底,我叫左墨
餐廳:B哥車仔麵 (觀塘)
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心地下L號舖

大食嘅我就叫左五個餸配粗麵,另外仲叫左炸雞翼同咖啡紅豆冰。湯底加左腩汁,相當香濃入味,係食車仔麵必需嘅湯底,我叫左墨魚丸、滷水蛋、菜心、韭菜同比較少見嘅蠔油齋,
蠔油齋睇落有啲似腐皮包住豆卜咁,成舊蠔油齋吸盡湯底精華,一咬湯底就泌哂出黎,外層少少油幾特別

雞翼即叫即炸,絕對新鮮滾熱辣,雞翼多肉得黎外皮香脆亦帶有香茅嘅味道,絕對推介大家食呢到嘅雞翼。
咖啡紅豆冰亦都係比較少見嘅飲品,將紅豆加入到咖啡入面估唔到都有一個咁match嘅配搭

相信呢間B哥車仔麵一定會成為觀塘區人嘅常去餐廳之一
2019-09-10
等候时间
5 分钟 (堂食)
2019-09-08 99 浏览
經常係附近食早餐,發現原來開左間車仔麵,一於就約埋住觀塘的朋友來食,入到店鋪就先係收銀落單,選擇都幾多,除左基本揀三個餸一麵之外,佢都仲有幾個套餐“大B套餐”“細B套餐”同埋一個素食餐,唔想再諗食咩,所以就揀左大B餐,朋友佢就要細B餐。落完單就望住個mon,等左陣見到自已號碼就有得食,大B餐有魷魚,魷魚好爽,大腸就好入味,我要左個小辣,辣度啱啱好,唔會搶左其他味,而朋友的細B套餐,見到都好多餸,試左佢一舊蘿蔔,煮得好淋,完全入晒味,還有發現B哥有好多小食,就揀左個香茅雞翼,同埋炸蝦餅,估唔到小食做得一樣出色,全部都係即叫即炸,蝦餅熱辣辣,咬一啖已經覺得好彈牙,加上又大件又厚身,而雞翼就炸得表皮好香脆,亦都真係有香茅味,食左咁多野,最後都有叫番杯特飲,咖啡紅豆冰,紅豆好淋又甜,可以消減一下啲油膩,整體都好好味,下次再食其他。

• 炸蝦餅
  • 香茅雞翼
2019-09-08 90 浏览
大B套餐-幼麵$56,內有魷魚都幾爽口、大腸無羶味好腍、牛腩不鞋口好入味、豆卜、時菜,跟餐免費1杯飲品,特飲餐加$4餐紅豆冰,加$4可以飲紅豆冰都好平,紅豆煮得好腍都幾多豆。細B套餐-米線可走汁$48,內有豬皮爽口無豬毛非常乾淨、豬紅、魚蛋好味、蘿蔔無苦澀味而且好腍又清甜、時菜,特飲餐加$4薑檸梳打,好特別真的有微微薑汁味,可選擇走腩汁。素食套餐-粗麵$43,內有冬菇,冬菇相當入味,非常厚身,濃濃的香菇味,這個一定要食、蘿蔔、腐皮、時菜、豆卜肉讓左少許蝦交,好彩我不是真的食齋。特飲餐加$4青檸梳打,香茅雞翼4隻$25,雞翼值得一讚,炸到皮脆肉嫰非常熱,味道剛剛好不會太鹹。香茅豬扒一塊$18,已切開幾塊上碟,豬扒不鞋有咬口,有少許香茅味道。韮菜豬紅$20,都幾抵食好大碗,豬紅好滑,韮菜又唔韌。老闆娘好好人,仲送左碟生菜比我們,真的多謝她。如果在觀塘工作有時間就去試下,下午茶都好抵食,味道又好,價錢又抵食!😋😋👍+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2019-09-08 86 浏览
今日同屋企人去觀塘食車仔麵。這間《B哥車仔麵》糸觀塘新開嘅, 光猛企理。我揀咗三餸麵,$39。魚皮餃(有三粒),牛丸(有三粒)牛腩(有數件),河粉。啲餸都幾多,餃子類和丸類每樣有三件,抵讚!牛腩仲有牛筋粒,正!魚皮餃質素不錯,牛丸彈牙,牛腩蚊得唔錯幾淋,河粉的面質亦處理得不錯,不會太淋。朋友嗰碗有冬菇,墨魚丸,雞翼,配米線。朋友話冬菇好正,大大件,夠林,好香冬菇味。滷水雞翼味道亦不錯,米線也好吃。另外叫了一些小食。香芧雞翼即叫即炸,外脆內嫩,好食。香炸蝦餅這個大家都覺得好正,蝦肉爽口彈牙,炸得剛好,十分香口。飲品叫了青檸梳打,和鹹檸檬七喜。食車仔麵配冰凍飲品好正。而且只需$14,好抵飲。呢度價錢實惠,食物質素不錯,會再來的!

另外叫了一些小食。

香芧雞翼
即叫即炸,外脆內嫩,好食。

香炸蝦餅
這個大家都覺得好正,蝦肉爽口彈牙,炸得剛好,十分香口。

呢度價錢實惠,食物質素不錯,會再來的!

2019-09-07 79 浏览
觀塘駿業街的中海日升中心新開了一家B哥車仔麵, 地點鄰近好多公司,相信下午一定吸引一班打工仔的青睞。平時星期五晚來到,可能是因為新開的緣故人客不算太多,坐得都算舒服。店入面採用自助形式, 選好想食嘅食物之後,就可以去櫃檯落單比錢。選擇都是一般的車仔麵餸,今次就叫咗幾款車仔餸加油麵。今次試咗好多款餸,最主要推的有蘿蔔、豬紅、豬大腸、酸甜齋。蘿蔔入口沒有渣,而且甜甜的!實在好難做到。而朋友就點了一碗腐竹墨魚腐皮卷腩肉粉腸油麵,腐竹好清,望落去好似冇後面咁吸引。不過腩肉都滷得好入味,粉腸而且都冇異味。酸甜齋也是比較驚喜,新鮮即炸入口香脆,熱辣辣。加上酸甜醬汁十分開胃。另外要介紹的就是旁邊的辣醬,是自家製的。甜中有辣,而且辣到又不會過分搶鏡,甜甜地滿有香味。如果唔食得辣,可以走辣,但係比較可惜囉因爲太好食。價錢相宜,的確是午市的一個好選擇。而且可以fax落單,咁樣就可以慳返好多時間。啱晒附近嘅打工仔。

選擇都是一般的車仔麵餸,今次就叫咗幾款車仔餸加油麵。

2019-09-07 62 浏览
幾日前喺觀塘整完甲,就叫咗男朋友出觀塘一齊食飯。男朋友話喺openrice 見到有間新開嘅車仔麵—B哥車仔麵都幾多正評,咁就去試下。B哥車仔麵好多餸選擇,我哋企咗喺收銀到幾分鐘都未揀好,待應超好人咁俾張外賣紙我哋坐底慢慢揀。我要咗個三餸麵—蘿白,牛腩,甜齋,米粉。原本叫咗走辣,不過老闆好有心,另上一份自家辣醬俾我哋試下。個辣醬幾得意,唔係得個辣味,係先甜後辣,點牛腩都幾夾!蘿白係我每次食車仔麵必點嘅餸,B哥嘅蘿蔔冇喳夠甜,大推!甜齋都好味,呢度好細心,甜齋係分開上,口感有啲似油炸鬼,幾特別。男朋友叫咗細B套餐,有豬皮,豬紅,魚蛋,蘿蔔同生菜,好豐富。男朋友都讚啲餸好入味,又足料。整甲整左成兩個鐘好肚餓,所以我哋另外叫咗兩樣小食。兩樣都真心推介!首先係香茅雞翼,雞翼熱辣辣上枱,啲肉有淡淡香茅味,肉質又唔會乾,完全比得上泰國店嘅雞翼!另一樣小食係香炸蝦餅。食落覺得蝦餅應該係自家手打嘅,外面香脆入邊彈牙,加埋啲甜酸醬好惹味!飲品方面,我哋要咗公和豆漿同埋鹹檸七。公和嘅豆漿不嬲都好香濃豆味,呢到有得叫,當然要飲啦!另外值得一提嘅喺,呢度有免費Wi-Fi,超級貼心!B哥車仔麵食材新鮮而且服務周到

三餸麵
甜齋

自家辣醬

公和豆漿&鹹檸七

另外值得一提嘅喺,呢度有免費Wi-Fi,超級貼心!

B哥車仔麵食材新鮮而且服務周到,係值得推介嘅良心食店!
三餸麵
甜齋
自家辣醬
公和豆漿&鹹檸七
2019-09-06 53 浏览
今日嚟到九龍觀塘駿業街56號, 中海日昇中心地下L舖, 一間B哥車仔麵, 入到店內 很有禮貌的店員, 老闆都很有禮貌, 安排咗一個舒適,優雅寧靜的地方給我坐, 我叫咗一碗大b套餐, 十五分鐘,大b套餐來到了, 很香的魷魚味, 魷魚很爽, 大腸很入味, 豆卜 超好味, 伊麵底很爽滑, 湯很清甜, 素食套餐來到了, 冬菇很彈牙, 蘿蔔很淋, 腐皮很香, 豆卜超好味, 生菜很薄薄脆很脆口, 油麵很爽口, 還有香炸蝦餅, 很香口很彈牙, 韭菜豬紅, 韭菜很香豬紅很新鲜, 還有很特色的青檸梳打, 同鹹檸檬七喜, 仲有秘製辣椒醬, 樣樣美食很好味。