2022-05-10
【正宗意大利薄餅 強烈推薦Pizza同Gelato😋】早幾日Happy Friday趁晚市開番堂食就拉埋男朋友黎到蘭桂坊一間新開既意大利餐廳食飯,其實佢係位於雲咸街 既人氣拿坡里薄餅店 @babacio_hk既分店,之前同一大班朋友坐係戶外座位望住大館既夜景真係好Chill;所以呢到同樣都係主打高質拿坡里手工Pizza 🍕黎到之後發現佢地個Menu都幾多傳統意大利Pasta同埋食物,真係好難揀食D咩🤣◦ Caprese Salad 蕃茄水牛芝士沙律 ($88)水牛芝士幾香,口感幾滑,配埋番茄黎食都開胃,上面再撒左唔少黑胡椒同埋淋左橄欖油,整體配搭幾清新😍◦ Pomarola Pasta 手工意粉($108)呢份係一份素食意粉🍝,配料主要係蕃茄、紅蘿蔔、西芹同洋蔥🧅;麵條係傳統意大利手工意粉,口感都幾煙韌彈牙,如果蕃茄味道再濃郁d就更正😆◦ Boscaiola Pizza ($148)呢個Pizza真係幾好食😙首先一上台熱辣辣,真係熱到摸住個邊都縮手😂Pizza個批底好出色,食落除左做到手工Pizza個種鬆軟同煙韌之外,仲係因為新鮮出爐而令個批底係焗到脆脆地,十分滿意👍🏻Pizza上面鋪
◦ Pomarola Pasta 手工意粉($108)
◦ Boscaiola Pizza ($148)
呢個Pizza真係幾好食😙首先一上台熱辣辣,真係熱到摸住個邊都縮手😂Pizza個批底好出色,食落除左做到手工Pizza個種鬆軟同煙韌之外,仲係因為新鮮出爐而令個批底係焗到脆脆地,十分滿意👍🏻Pizza上面鋪滿火腿、蘑菇、蕃茄醬同埋芝士,當中火腿都幾大塊又唔會太鹹,啖啖都食到配料,大滿足🤩
◦ Dessert Gelato ($38)
今日有四款自家製Gelato可以揀,包括芒果🥭、開心果、朱古力🍫同埋雲呢拿,我地就揀左開心果同朱古力味😛開心果味好驚喜!開心果味好香,雪糕口感有D開心果既顆粒感,感覺好特別🤩朱古力雪糕口感順滑,味道係偏向苦既朱古力,相信朱古力控會鍾意😝
◦ Sour Punch ($38)、Feels good man ($38)
呢兩款啤酒🍺同樣都係來自Carbon Brews既手工啤酒,前者係帶少少fruit punch味道,用料包括熱情果、菠蘿🍍、raspberry等等,甜甜地女仔應該鍾意❤️,後者係覺得個名幾得意所以揀😂,飲落就係普通啤酒,麥味唔算重
而呢間蘭桂坊既分店室內座位比較少,集中做外賣為主,食物整體都係好有意大利風味,尤其推薦Pizza同埋Gelato,如果大家去蘭桂坊不妨試試呢間餐廳😋
📍Babacio Cucina
中環蘭桂坊6號地下