2022-04-12 1519 浏览
講開「麗閣商場」,以屋邨商場嚟講,佢真喺幾幾有型,以組裝貨櫃嘅概念打做,為「麗閣」呢個老屋邨添咗唔少活力。事緣到長沙灣政府合署搞完文件,揀咗過嚟長沙灣站搭地鐵,見到呢個商場就打打卡。咁啱晌地下鋪見到過江龍「新加坡麵包達人」(Baker Talent)有鋪,索性買啲麵包當下午茶同聽日早餐。其實唔睇名,格局都喺同啲港式麵包鋪差唔多,四周麵包櫃放滿個裝麵包,不過,重點喺啲麵包都已獨立包裝好,比較衞生,而且,擺放得好整齊,短短逗留一陣,已見店員不時整理麵包啲擺位。 不得不提,就喺店家嘅招牌作「D24 榴槤菠蘿包」,亦喺吸引小弟專登行埋嚟嘅原因,只可惜,賣晒,緣慳一面。不過,其他麵包嘅款式亦好特別,唔喺港式麵包鋪見慣見熟嗰啲,否則,都唔會試咁多個啦。 此外,佢哋另一名物,就是葡撻同芝士撻,不時出爐,亦非常搶手,而且,定價非常親民。其實,其他啲麵包都同樣定價好相宜。 除咗麵包,仲有蛋糕、瑞士卷、冬甩、馬卡龍……等等特色產品供應。 而近收銀處旁,則有個大凍櫃,提供各式飲品,更有自家製嘅樽裝咖啡同奶茶,不過,今次我就無試。 蔓越莓乳酪包 $9.54款包中,呢一款屬於軟包,成個日式燒餅咁,包身真喺好軟熟
蔓越莓乳酪包 $9.5

4款包中,呢一款屬於軟包,成個日式燒餅咁,包身真喺好軟熟,食落實在唔會一陣風咁。除咗混入蔓越莓乾之外,包心仲夾有一層忌廉芝士,因為我哋都用多士焗爐稍微翻熱,軟綿綿嘅芝士餡變得又香又滑。
咖椰班蘭菠蘿包 $8.5

試唔到個榴槤菠蘿包,退二求其次,試番個富星馬色彩嘅咖椰班蘭菠蘿包,估唔到第二朝以多士焗爐烘翻熱,個外皮一樣好似新鮮出爐咁脆。因為包身都加入班蘭去做,所以,一片青綠色,不過,由於中間夾有咖椰醬,所以,多多少少都冚咗啲班蘭香氣。食呢個包,立時令我想起石硤尾「占美」嘅名物之一「菠蘿占」,好耐未食過。
咖椰班蘭菠蘿包
咖椰班蘭菠蘿包
爆漿朱古力包 $9.5

老婆好鍾意朱古力,屋企都備有一大盒「唂咕粉」俾佢凍嚟飲,所以,特意揀咗呢一款「爆漿」嘅朱古力包俾佢。依個喺切開方便影相,之後先再微微翻熱食,啲朱古力溶得啱啱好,軟化得嚟唔會瀉到一手都喺,朱古力味勁濃郁,帶點甘苦味,唔太甜,合晒老婆心水,正呀喂。
蜂蜜韓國柚子包 $8.5

哈哈,呢個又喺揀俾老婆嘅,因為佢某程度都算喺柚子控。睇樣可以無咩特別,但打開包裝,陣柚子香氣好突出,因為包面放咗好多蜂蜜柚子皮,所以,食起嚟甚具柚子香,又有陣陣蜜糖清甜味;中間仲有少少忌廉吉士,包身同樣好軟熟,整體確喺有質素。
蜂蜜韓國柚子包
雖然試唔到榴槤菠蘿包,但其他幾款包都唔錯,最緊要喺啱食啫。
爆漿朱古力包
#麵包eatcovery #長沙灣eatcovery💡新加坡🇸🇬過江龍麵包🥯小編作為一個麵包控,經常搜羅不同地區好食的麵包。今次就介紹來自新加坡Baker Talent,有好多好有特色麵包,除左好多選擇外,價錢仲好大眾化,大家不妨買個試試🥰🍽榴槤菠蘿包係呢間餅店嘅招牌麵包。菠蘿包夠曬大個,榴槤嘅味道好濃郁😋香濃得黎幾黏口,菠蘿包外層脆脆地,如果榴槤餡料再多一點就會更正。🍽咖椰🥥班蘭菠蘿包平時食班蘭蛋糕就食得多,菠蘿包係入面加左咖椰班蘭就第一次食。包表層上加左芝麻增添香氣,班蘭味道夠曬突出,不過都係個句如果餡料再多一點就會更滿足。🍽爆漿朱古力包🍫爆漿朱古力包面層有可可粉,加熱後一口咬開,中間真係流心朱古力醬,大爆發流曬出黎。朱古力味又唔會太甜。🍽韓蜜韓國柚子包面層有好多柚子,所以食落去口感都幾豐富。🍽牛角包🥐牛角包好大個只係$10,而且牛油酥香,咬落好鬆軟!
#麵包eatcovery #長沙灣eatcovery

💡新加坡🇸🇬過江龍麵包🥯

🍽榴槤菠蘿包

🍽咖椰🥥班蘭菠蘿包

🍽爆漿朱古力包🍫

🍽韓蜜韓國柚子包
面層有好多柚子,所以食落去口感都幾豐富。

🍽牛角包🥐
牛角包好大個只係$10,而且牛油酥香,咬落好鬆軟!

2022-04-10 49 浏览
近排🤰🏻啲包癮又發作,今次試咗呢間新加坡過江龍麵包店,賣嘅包都幾有新加坡特色,例如D24榴槤菠蘿包 、班蘭咖椰菠蘿包,仲有多款爆漿夾心包,例如爆漿朱古力、蔓越莓乳酪,另外仲有馬卡龍、布甸、葡撻、芝士撻、冬甩、瑞士卷etc勁多款有排試🤣🌝班蘭咖椰菠蘿包 $8.5 切開入面就係班蘭麵包同咖椰夾心,班蘭麵包有淡淡嘅班蘭味,咖椰味會突出啲,配埋出面啲咖啡酥酥又幾特別🌝爆漿朱古力包 $9.5 🤰🏻叮熱咗呢個包食,所以入面啲朱古力醬流晒心,而且朱古力味都夠濃👍🏻幾好食🌝咖啡菠蘿包 $9.5🤰🏻好鐘意咖啡製品,見到呢個咖啡菠蘿包即刻想試,面頭係啲咖啡酥酥,而入面啲咖啡餡淡淡地都幾香👍🏻🌝蔓越莓乳酪 $9.5乳酪內餡酸酸甜甜幾開胃🤣而且啲餡本身都夠多,雪凍食會好似食雪糕咁更好食😋🌖白朱古力馬卡龍 $10好少見麵包舖有馬卡龍買,見佢咁色彩繽紛就買咗粒黎試吓,白朱古力味預咗會偏甜,口感幾煙韌,而價錢真係抵食🌖朱古力冬甩 (小)$9呢個口感鬆軟但都係偏甜,鐘意甜嘅朋友可以一試🤔雪凍食會幾好食
近排🤰🏻啲包癮又發作,
今次試咗呢間新加坡過江龍麵包店,
賣嘅包都幾有新加坡特色,
例如D24榴槤菠蘿包 、班蘭咖椰菠蘿包,
仲有多款爆漿夾心包,
例如爆漿朱古力、蔓越莓乳酪,
另外仲有馬卡龍、布甸、葡撻、芝士撻、冬甩、瑞士卷etc
勁多款有排試🤣

🌝班蘭咖椰菠蘿包 $8.5
切開入面就係班蘭麵包同咖椰夾心,
班蘭麵包有淡淡嘅班蘭味,
咖椰味會突出啲,
配埋出面啲咖啡酥酥又幾特別

🌝爆漿朱古力包 $9.5
🤰🏻叮熱咗呢個包食,
所以入面啲朱古力醬流晒心,
而且朱古力味都夠濃👍🏻幾好食

🌝咖啡菠蘿包 $9.5
🤰🏻好鐘意咖啡製品,
見到呢個咖啡菠蘿包即刻想試,
面頭係啲咖啡酥酥,
而入面啲咖啡餡淡淡地都幾香👍🏻

🌝蔓越莓乳酪 $9.5
乳酪內餡酸酸甜甜幾開胃🤣
而且啲餡本身都夠多,
雪凍食會好似食雪糕咁更好食😋

🌖白朱古力馬卡龍 $10
好少見麵包舖有馬卡龍買,
見佢咁色彩繽紛就買咗粒黎試吓,
白朱古力味預咗會偏甜,
口感幾煙韌,
而價錢真係抵食

🌖朱古力冬甩 (小)$9
呢個口感鬆軟但都係偏甜,
鐘意甜嘅朋友可以一試🤔
雪凍食會幾好食

2022-04-09 55 浏览
新加坡過江龍,不過麵包款式幾多元化又貼地,大部份都係香港人嘅口味!D24榴連波蘿呢個一見就知要試!泰國D24嘅香味真係隔住膠袋都聞到!波蘿包皮好唔係鬆化脆身,雖然就少咗個口感,但好處係唔會同包體分離,食到成身都係碎屑。內餡D24榴連算幾足料,店個包三分一,好香甜,唔怕榴連嘅朋友我覺得係必食!紫薯軟包招牌款一嘅軟包系列有紫薯、檸檬芝士、蔓越莓等好多口味。包體係鬆軟有咬口,紫薯個人認為冇咁「溜」,不過可以夾心再多餡啲會更開心!蜂蜜芝士蛋糕鬆軟嘅雞蛋糕,蛋香味中挺,建議唔放雪櫃,可以稍稍預熱焗爐,再焗3分鐘,令雞蛋香出返啲,表面薄薄嘅蜂蜜芝士呈半溶狀,滲入雞蛋糕內層,甜而不膩葡撻中規中矩,size 比平時食嘅細啲,一口一個。性價比我覺得正常。

D24榴連波蘿

紫薯軟包

蜂蜜芝士蛋糕

2022-04-08 67 浏览
星馬菜式在港愈來愈普及,從以前零聲單店,到現在連所餐廳散落,那日更發現以新加坡為主的麵包店,決定進內揀選明天早餐麗閣商場裝修後建起特式貨櫃牆,增添不少活力,也吸引了在遠處眺望的我前來逛逛大約黃昏時間到訪,麵包款式與數量也十分有限,但可見每個麵包獨立包裝,包裝袋內麵包乾爽沒有水蒸氣,亦不見有污染或昆蟲。麵包包裝後,托盤、枱面及地面等相對也沒有食物碎屑,廚窗燈光充足,可清楚看到每件烘焙品外貌,整體乾淨企理。在疫情間雖然沒有暖管下的溫度麵包,但卻換來一份安心。除麵包外,還有很多不同種類的烘焙食品有撻、中西式酥品、蛋糕、布丁及冬甩等,琳琅滿目確實難以挑選,悔恨沒有更早前來錯失品嚐特色麵包的機會。麵包店還在為無添加糖的果醬作推廣,有雜莓、草莓、香橙、無花果及桃子,更有鮮雞蛋售買,頓覺自己彷如在逛小型超市。最後選擇了四款烘焙品作回家慢慢品嚐酥皮尚算鬆脆,順溜蛋餡帶香甜蛋鮮味,可惜卻缺少了焦糖味帶來的惹味感惹味撻皮薄脆,內藏滿滿芝士餡,稍為叮熱戈芝士餡軟綿綿,帶香濃忌廉芝士味,一口size已經好滿足咖椰是新加坡名物一定要試試,麵包鬆軟內裡藏著甜甜咖椰,咖椰偏甜,椰汁及班蘭味較輕微,所以分量小小就足夠

最後選擇了四款烘焙品作回家慢慢品嚐
蒲撻

迷你咖椰包

咖啡味菠蘿包

打開包裝袋已經聞到陣陣咖啡味,裡面夾著塊已溶牛油,有輕盈版咖啡菠蘿油感覺,沒有厚牛油的飽溜感
2022-04-03
蒲撻
迷你咖椰包
咖啡味菠蘿包
2022-04-07 51 浏览
Sometimes, Happiness is the smell of freshly baked bread...有時半夜🌙 口痕都心思思想食野,呢日就買定半打葡撻係屋企看門口,宵夜就可以食喇❤️。一口氣買左6件真係好爽😚,簡單用氣炸鍋焗返熱,就好似新鮮出爐♨️,好香牛油味而且酥皮底好鬆化,半夜真係好滿足。另外仲買左杏仁酥條,同樣香脆鬆化💛,加上雪花杏仁片,就係咁半夜會唔覺唔覺食多左,吃光光,然後你會不小心發現自己已經倒頭進睡喔。哈哈

本地麵包店就成日食,今次就試新野來自新加坡Baker Talent,價錢好貼地,就算係特色有餡麵包,大部分都係$10以內,款式好多樣性,個日去就有榴槤菠蘿包 、爆漿朱古力、朱古力牛角仔、檸檬芝士包等,除左麵包,仲有布甸、芝士撻、冬甩🍩榴槤菠蘿包|$15|7/10榴槤菠蘿包都係第一次聽🤣菠蘿包有手掌咁大,外皮睇落比較硬身同原整一片,未食已經聞到陣陣榴槤香,切開見到有一半果蓉,幾香濃同黏口,如果餡料再多d就更滿足咖啡班蘭咖椰菠蘿包|$8.5|7/10菠蘿包上加左芝麻增添香氣,外皮都幾薄,切開就見到班蘭顏色同咖椰醬☺️甜味突出,咖啡味相對地被蓋過爆漿朱古力包|$9.5|8/10見到好多人麵推介呢款麵包,所以好期待🥰面層有可可粉,中間真係流心朱古力醬,有點似心太軟,麵包幾鬆軟,朱古力夠濃郁迷你雜錦包仔|$17/5個|6.5/10其實真係幾抵,有幾款口味,有牛角包、紫薯包、朱古力包、奶皇包,一次過可以試哂口味🤤買既時候膠袋仲有蒸氣,真係新鮮製作就包裝,味道是平時食開甜包仔,正常

榴槤菠蘿包|$15|7/10

咖啡班蘭咖椰菠蘿包|$8.5|7/10

爆漿朱古力包|$9.5|8/10
見到好多人麵推介呢款麵包,所以好期待🥰

迷你雜錦包仔|$17/5個|6.5/10
2022-04-05
外卖自取
$20 (早餐)
一見到麵包舖就忍唔住入去睇下有冇咩新式麵包🥯😆多新式口味又多元化,但估唔到都幾平下喎😍平均價錢都係5-8蚊😨買完先知原來佢係新加坡過江龍麵包店黎,都有幾間分店😳一定再幫襯❗️好過太多岀名但貴既麵包店😂質素仲要高過佢哋,真係想私藏系列‼️❤️-💕葡撻 $5👅好味指數:9.5/10必食❗️超岀色‼️☺️千層酥皮😍好酥脆❗️爆漿蛋味濃郁❗️好厚蛋,好夠蛋香🥰又香滑又夠甜,滑到似焦糖燉蛋☺️高質素到同kxx差不多‼️ 千層酥皮完勝kxx❤️-💕 芝士撻 $6👅好味指數:8/10半熟芝士撻芝士味濃軟滑,係半融之間,但偏重檸檬酸味,中意酸啲既可以一試。-💕 迷你香芋包 $4 $17/5👅好味指數:9.5/10香芋控必食❗️香芋包麵包鬆軟,芋泥口感綿滑☺️夠足料,甜度適中❤️唔會過甜過淡一次過食2個先夠喉🤣🤣佢除左香芋味,仲有芝麻芝士、紅豆、朱古力、咖椰、紫薯,牛角包,雜錦都有,但就未必有齊想要既味,如果17蚊5個可以自選就perfect 了🥺。-💕 咖啡菠蘿包 $8.5👅好味指數:9/10除左係香芋控,我仲係咖啡控☕️菠蘿包皮係香濃既咖啡味☺️❤️餡料有淡淡咖啡香,番去叮番熱,麵包都夠哂鬆軟,正😚-💕 朱古力牛角仔 $5.5 $1
一見到麵包舖就忍唔住入去睇下有冇咩新式麵包🥯😆
多新式口味又多元化,但估唔到都幾平下喎😍
平均價錢都係5-8蚊😨

💕葡撻 $5
👅好味指數:9.5/10
必食❗️超岀色‼️☺️千層酥皮😍好酥脆❗️
爆漿蛋味濃郁❗️好厚蛋,好夠蛋香🥰
又香滑又夠甜,滑到似焦糖燉蛋☺️
高質素到同kxx差不多‼️ 千層酥皮完勝kxx❤️

💕 芝士撻 $6
👅好味指數:8/10
半熟芝士撻芝士味濃軟滑,係半融之間,
但偏重檸檬酸味,中意酸啲既可以一試。

💕 迷你香芋包 $4 $17/5
👅好味指數:9.5/10
香芋控必食❗️香芋包麵包鬆軟,
芋泥口感綿滑☺️
夠足料,甜度適中❤️唔會過甜過淡
一次過食2個先夠喉🤣🤣

💕 咖啡菠蘿包 $8.5
👅好味指數:9/10
除左係香芋控,我仲係咖啡控☕️
菠蘿包皮係香濃既咖啡味☺️❤️
餡料有淡淡咖啡香,
番去叮番熱,麵包都夠哂鬆軟,正😚

💕 朱古力牛角仔 $5.5 $10/2
強烈建議一定要叮熱食❗️叮完之後爆哂漿🥰
朱古力味勁濃郁,比起凍食正太多了!!
相比起幾岀名但偏貴個間仲要好食😍❤️

💕 香蒜棒 $8
依個都係一定要叮熱食☺️
成條都鋪滿蒜茸同牛油,再係面層灑上芝麻,
叮完之後成個房都充滿勁香既蒜茸牛油味!🧄😍
蒜香味濃,好惹味!

環境:8/10
服務:8/10
整體味道:9/10
回頭率:10/10
咖啡菠蘿包
2022-04-04
咖啡菠蘿包
香芋包
終於食到唔係連鎖工廠的麵包味🥲🥲麗閣邨麵包小店Baker Talent帶住新加坡式的味道,係港式麵包西餅之上加入新創意,想食傳統麵包,有想食新加坡的口味,也有。-榴蓮波蘿包 D24榴槤餡,甜而不漏,一吃就知是東南亞的榴槤波蘿包皮也脆,這種mix and match最重要係賣街坊價,大家都愛攞黎做下午茶。-牛角包牛油酥香,脆而不膩。芝士撻 &葡撻新鮮出爐,而且幾蚊已有交易,不用去貴鬆鬆的名餅店排隊買吧。芝士撻用上新鮮芝士和牛奶,食落外脆內軟滑,芝士濃而帶酸香。葡撻外酥脆內嫩滑,那一層烤焦了皮是精髓啊~-蛋白卷25滿滿的cream帶滑溜,蛋糕濕軟,食完唔會有種罪惡感,簡單而好食。-自家奶茶配蛋糕當然要加啖港式奶茶吧茶味濃而奶滑,是茶餐廳的質素,Prefect.

終於食到唔係連鎖工廠的麵包味🥲🥲

麗閣邨麵包小店Baker Talent
帶住新加坡式的味道,
係港式麵包西餅之上加入新創意,
想食傳統麵包,有
想食新加坡的口味,也有。
榴蓮波蘿包

D24榴槤餡,甜而不漏,一吃就知是東南亞的榴槤

牛角包牛油酥香,脆而不膩。

芝士撻 &葡撻

新鮮出爐,而且幾蚊已有交易,不用去貴鬆鬆的名餅店排隊買吧。

芝士撻用上新鮮芝士和牛奶,食落外脆內軟滑,芝士濃而帶酸香。

葡撻外酥脆內嫩滑,那一層烤焦了皮是精髓啊~

蛋白卷25

自家奶茶

配蛋糕當然要加啖港式奶茶吧
茶味濃而奶滑,是茶餐廳的質素,Prefect.
之前因為網上介紹,已經知道呢間麵包店🤣,但係果日去既時候已經得返個牌🥺,已經無哂lu😮‍💨。好彩仲有其他都係好好食嘅啫😂😂,店員都有好推介🫶🏻!仲有好多款嘅包入邊都係有料既,咁樣真係幾好😚。☀️爆漿朱古力包呢個朱古力包真係一定要試!!!真係勁好味🫶🏻🤣!!!真係勁多朱古力!!!超好味!!!呢個係店員推介,真係冇介紹錯😆😆~最最最最推介真係呢款~🌙牛奶布甸勁香牛奶味~同埋布丁都勁滑!好似好耐冇食歌佢仲質素嘅牛奶布甸,同埋以呢個價錢來講真係好抵,咁好味嘅牛奶布甸都只係9蚊炸🤤🤣~🌟葡式蛋撻葡撻只係5蚊!!另外佢仲會有款芝士撻~不過我自己比起芝士撻口更加鍾意葡撻!仲要買嗰陣同我講話仲有5分鐘就有新鮮出爐嘅,咁我就當然會等埋個5分鐘啦😆~有108層嘅酥皮😻,真係勁正😹!☀️蔓越莓乳酪呢個包包第一眼就比佢個佢吸引左😹,因為以前都有食過蔓越莓既產品,印象中都唔錯,所以呢個味道既包應該都會吸引😻。個包met開入邊都係有料既🤤🤤🤤,真係唔錯唔錯!🌙咖吔包17蚊5個!其實真係幾抵😂😂~唔好睇佢細細個都有料嘅😂😂,咁因為我揀咗咖吔味,所以個包入邊都會有咖吔既🤤。因為都有好幾款,當中紅豆同咖吔就最吸引我,不過我

☀️爆漿朱古力包

🌙牛奶布甸

🌟葡式蛋撻

☀️蔓越莓乳酪

🌙咖吔包
17蚊5個!其實真係幾抵😂😂~唔好睇佢細細個都有料嘅😂😂,咁因為我揀咗咖吔味,所以個包入邊都會有咖吔既🤤。因為都有好幾款,當中紅豆同咖吔就最吸引我,不過我最後都係揀咗咖吔~邊個都唔想浪費就唔好買咁多啦🫶🏻~
2022-04-04 54 浏览
來自新加坡的過江龍 @bakertalenthk 比起一般的街坊麵包店有更多選擇 甚至有馬卡龍和冬甩出售檸檬乳酪 🍋 酸甜酸甜的味道乳酪餡帶點奶香餡料亦算不少蔓越莓乳酪❤️這款同樣帶水果的酸甜味道蔓越莓數量足夠咖啡波蘿包 ☕️ 波蘿包的變奏版 加熱後咖啡的味道香噴噴爆漿朱古力包 🍫 加熱後一口咬開 朱古力漿大爆發😂朱古力偏苦 不會太甜雞蛋火腿三文治 🍳 就是你可以想像的簡單味道 但亦是最經典的搭配—芝士+火腿+雞蛋=冇得輸加熱後三文治散發牛油香 麵包邊緣脆脆的平常主要吃較健康的貝果和歐包 偶爾吃吃鬆軟的麵包亦充滿驚喜反正是包我也喜愛非常😇題外話一下 真心想見多點本地麵包小店冒起 以抗衡一下大型連鎖麵包店 質素和人情味也有過之而無不及吧
來自新加坡的過江龍 @bakertalenthk

平常主要吃較健康的貝果和歐包 偶爾吃吃鬆軟的麵包亦充滿驚喜
反正是包我也喜愛非常😇
雞蛋火腿三文治
2022-04-03 308 浏览
.《Baker Talent》麵包係早餐必備嘅!😙 屋企附近開咗呢間麵包舖,見到佢有幾唔同既麵包款式,例如D24 榴槤包同埋葡撻等等已經好想買嚟試下!不過我當日收工去到都7點幾,好多麵包都俾人買晒😮‍💨 但都揀到幾款想食既做早餐🤤🍭朱古力卷蛋($25)佢仲有斑斕卷蛋架超想試但賣晒🥲🥲 結果我揀咗最後一個既朱古力卷蛋~~ 卷蛋好軟身~ 入面啲cream 好輕盈!真係幾有驚喜!屋企人都大讚!決定下次再睇下買唔買到斑斕味😍🍭阿華田朱古力布甸($11)未見過呀同未食過!好奇心驅使下就買咗呢款~ 估唔到又幾好食!布甸好smooth!! 用匙羹筆起時會郁郁下架~ 好q 彈~ 阿華田味好出,好食呀!🍭朱古力冬甩($13)呢個純粹個人喜好買咗😆 成日都覺得朱古力冬甩俾到我幸福既感覺😍 呢個相比起前兩者就較為普通~ 冬甩口感較實在~ 其實我本身係好想買佢啲其他包!買既時候店員忍唔住話嘩你都好鍾意食朱古力,我心入面想講因為好多包都賣晒啊🥺 大家如果想去記得要早啲,唔好好似我咁收工先去買呀😮‍💨
《Baker Talent》

🍭朱古力卷蛋($25)

🍭阿華田朱古力布甸($11)

🍭朱古力冬甩($13)

• 朱古力卷蛋
特登去長沙灣細妹公司附近同佢食完飯,臨走記得上網睇到附近開咗間新加坡嚟嘅麵包店,即時決定執返幾個聽朝做早餐🥖🥐🥯。第二日焗返嚟食都覺得真係唔錯,一於同大家分享吓😌。.📍招牌榴槤菠蘿包( $15 )Durian Bun呢個絕對係店入邊嘅王牌商品,佢都係靠呢個打起名堂。外面係菠蘿包皮,中間係D24榴槤。焗熱左之後切開聞到已經好香甜嘅榴槤味😍。餡料一啲都唔少,真係食到榴槤蓉嘅口感💛,真材實料!.📍蔓越莓乳酪($9.5)Cranberry and Cheese Cun呢個係店員姐姐認證好好賣,聽講熟客仲會打電話落嚟預留幾個,賣晒就冇㗎啦😳。外型成個日式燒餅咁,仲有好多蔓越莓喺上面,中間係幼滑嘅忌廉芝士餡,味道真係唔錯果然係大熱商品。.📍朱古力牛角仔($5.5)Chocolate Croissant 牛角包雖然細細個2啖就食晒,不過焗熱左之後口感真係超酥脆😍🥐。好香牛油味,仲有朱古力餡🍫真係幾好食。.📍Chocolate Swiss Roll ($23)蛋卷質感比平日嘅食到嘅鬆軟好多‼️質感軟綿一啲都唔粗糙。中間嘅cream輕盈而且唔油膩,唯一要挑剔嘅係朱古力味好薄弱🥲如果可以改善到一定會好正。.

📍招牌榴槤菠蘿包( $15 )
Durian Bun

📍蔓越莓乳酪($9.5)
Cranberry and Cheese Cun

📍朱古力牛角仔($5.5)
Chocolate Croissant

📍Chocolate Swiss Roll ($23)

2022-04-02 38 浏览
平時菠蘿包就食得多,今次要是下一個味道非常多層次嘅包包。味道有泰式風味嘅班蘭,加埋東南亞嘅椰子味道,仲有港式嘅菠蘿包味道。味道非常有層次,一次過可以俾我哋呢啲咁貪心嘅人試晒所有味道。自家製咖啡非常有心思。味道同平時喺茶餐廳飲嘅咖啡非常唔同。應該係老細喺咖啡入邊加咗啲秘製嘅味道。加重左佢東南亞式嘅風味。椰撻好足料。唔會好似係平時食開嘅餅店咁得少少椰味,滿足我哋呢個群椰子控嘅為食慾。芝士撻同椰撻一樣咁足料。雖然已經食咗好多,但係一啲都唔膩。可能佢啱啱新鮮出爐,所以味道更加之出眾。招牌D24榴槤菠蘿包係呢間餅店嘅招牌麵包。鍾意食榴槤嘅朋友一定要試吓呢個麵包。因為佢榴槤嘅味道非常之濃郁,再加埋港式菠蘿包嘅味道,令到呢個包層次在多咗一重。真係令人想一試再試。

2021-10-12 280 浏览
自從試過一次呢間連鎖店嘅蛋撻之後,就即推介畀身邊朋友,確實比kfc好食。等晏晝2點新鮮出爐嘅葡撻即刻沖去買。🏃🏻‍♀️😋#葡撻味道佳,攞上手完整性高,相較之下kfc容易碎,跌到成枱。baker嘅葡撻食落口,酥皮焗出千層效果,又鬆軟又脆卜卜,蛋口感嫩滑,鐘意佢蛋比例高,唔會似淨係食緊餅皮咁。由於落得唔多cream,所以唔怕食滯或者個嘴會溜。記緊一定要趁熱食。#芝士撻曲奇皮,佢比一般街賣嘅顏色白啲,感覺冇咁熱氣,個饀就試到乳酪味居多,忌廉狀。本人較傾情於葡撻。

#

#