2024-03-12 968 浏览
//📍香港本地人氣Cafe — 𝑩𝒆𝒂𝒏𝒔 荳子☕️🍝今次特登黎位於青衣城嘅人氣Cafe荳子食lunch😋💖Beans喺香港有好多間分店,而青衣呢間隔離就係空中花園,環境特別光猛同埋chill🥰難怪Beans長期都有好多人排隊食😍不過今日揀平日過黎食lunch就唔使等位~假期可能會比較多人!𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )🦀🍝蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意大利粉 $148超出色嘅意粉!!😭真係極度推薦呢個,黎Beans一定要試下!一上菜已經覺得個樣超吸睛🥺💘而且味道非常好~成個意粉比香濃嘅鹹蛋黃醬包住,再加上滿滿嘅蟹膏同埋蟹肉真係好惹味😝🧡🧆黑松露軟殼蟹意大利粉 $86(lunch set)跟lunch set嗌好抵食嘅pasta😍軟殼蟹都好大舊同埋脆口,而且個麵好creamy好好食!不過略嫌黑松露味太淡🥹🥹如果黑松露味更香會更加好食🤪🍮雲尼拿焦糖燉蛋 配 自家製馬德蓮蛋糕 (跟餐+$30)性價比好高嘅甜品😚只要跟餐+$30就有甜品🍨今次揀咗Crème Brûlée,覺得好有驚喜!首先擺盤已經好靚 🥰另外個焦糖燉蛋都好creamy,食落好香蛋香味~面頭嗰層焦糖都好脆🤩反而個馬德蓮
📍香港本地人氣Cafe — 𝑩𝒆𝒂𝒏𝒔 荳子☕️🍝

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙙𝙞𝙙 𝙄 𝙚𝙖𝙩 ??? (´ε` )

🦀🍝蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意大利粉 $148

🧆黑松露軟殼蟹意大利粉 $86(lunch set)

🍮雲尼拿焦糖燉蛋 配 自家製馬德蓮蛋糕 (跟餐+$30)
性價比好高嘅甜品😚只要跟餐+$30就有甜品🍨今次揀咗Crème Brûlée,覺得好有驚喜!首先擺盤已經好靚 🥰另外個焦糖燉蛋都好creamy,食落好香蛋香味~面頭嗰層焦糖都好脆🤩反而個馬德蓮蛋糕就有啲失望😢食落好普通,就好似普通嘅朱古力蛋糕咁🍫有啲似brownie😳不過就完全唔似馬德蓮蛋糕😩但係$30有兩款甜品已經算係咁🤣唔好要求太高🤣🤣

☕️熱黑糖薑母茶 (跟餐免費茶飲)👍🏼

🍋熱蜂蜜檸檬 (跟餐免費茶飲)

Overall黎講Beans嘅食物質素都唔錯😝不過lunch去食會抵啲!(´∇`)另外服務同環境都唔錯,不過上菜速度可以快少少🤣🙏🏼

賣相:🌟🌟🌟🌟
午餐
蟹膏甲羅燒黃金蟹肉意大利粉
黑糖薑母茶  蜂蜜檸檬
2024-03-03 640 浏览
相信提到Beans呢間餐廳應該都唔陌生,但我想推介一下大家,位於青衣城的Beans確實相對起來是環境最不錯的。她旁邊是浪漫空中花園,就因為咁可以帶出更chill的感覺。講返Beans,食物唔heavy,總是比女孩子感覺甜甜的感覺,我最喜歡的薑母茶,特別濃郁。龍蝦湯亦有鮮龍蝦的味道,下次來到,不訪試試來青衣試試。
2024-02-18 535 浏览
食過幾次,欣賞食物能夠保持水準,需然價錢有點貴,但整體環境、整潔度、食物賣相都做得好好,呢啲都係成本,所以貴點都可以接受,90分鐘用餐有些少壓力,但其實係夠嘅。今次食egg benedict, 賣相一流,咖啡正常。
今次食egg benedict, 賣相一流,咖啡正常。
Egg  benedict  with  salmon
2024-01-06
Egg  benedict  with  salmon
2024-02-17 354 浏览
準備喺亞洲博覽館睇演唱會,睇之前就嚟到青衣醫下個肚😙😙 排咗大概30分鐘左右,當日人流算比較多,店裏都坐滿晒人,環境幾闊落,有氛圍感,非常適合打卡。嗌咗黑蒜.磯燒鮑魚.蜆肉.白酒.意大利粉 ($138)黑松露香氣濃郁,意大利面質地絲滑,唔會煮到好硬,都唔會煮到好林,啱啱好,成個意大利粉嘅層次和口感豐富,黑松露嘅獨特香氣同鮑魚、蜆嘅鮮味融和咗喺個醬嗰度,每一條意粉都均勻咁樣沾滿左濃厚嘅醬汁,味道鮮美,再加上新鮮嘅黑松露同埋鮑魚,好食!

嗌咗黑蒜.磯燒鮑魚.蜆肉.白酒.意大利粉 ($138)

2024-02-09 429 浏览
好耐之前食過1次荳子的午餐,當時都覺得細細cafe 但食物質素頗出色,有驚喜!最近又去左食早餐,先發現原來早餐時都要等位😂😂今日路經青衣城,正值下午茶時間,比想像中少人, 即刻去開餐啦😁😁📍黑松露軟殼蟹意粉每口意粉都充滿淡淡的淡淡黑松露香味配搭入口鬆脆的軟殼蟹好味😋📍單骨雞翼配薯條出街食飯,最怕無儀態🫣所以單骨雞翼相信有一定的受歡迎的程度。食起上黎真係好方便!呢個亦係我鍾意單骨雞翼的主因😂雞翼加左蜜糖一齊, 帶有蜜糖的清香, 甜而不膩。📍法式蘋果酥本人不嬲都係麻麻地「酥」😂 好朋友點了, 就試少少🤏 酥皮香脆唔淋, 唔錯。 試過唔同分店、唔同時段,依然都keep 到一貫水準, 真係抵它要排隊😂😂
最近又去左食早餐,先發現原來早餐時都要等位😂😂

📍黑松露軟殼蟹意粉
每口意粉都充滿淡淡的淡淡黑松露香味
配搭入口鬆脆的軟殼蟹
好味😋
黑松露軟殼蟹意粉

📍單骨雞翼配薯條
雞翼加左蜜糖一齊, 帶有蜜糖的清香, 甜而不膩。
單骨雞翼配薯條

單骨雞翼配薯條
法式蘋果酥
  • 黑松露軟殼蟹意大利粉
2024-02-04 383 浏览
有時想身早午餐會諗起Beans 呢間由路德圍開左好多唔同分店 食左個Classic English Breakfast $78 加左$15轉 latte ☕️佢既早餐永遠都唔會讓人失望一放上枱已經聞到腸仔好香 🌭蛋仲有得揀太陽蛋 烚蛋 定荷包蛋 🍳仲配左sourdough toast 比起普通麵包有獨特既香氣 ☺️☺️另外朋友食左Vegeterian Breakfast $78 呢個我覺得最出色係雜果杯加埋乳酪係面 好好👍🏻 有時食下素可以清下腸胃 🫶🏻餓底推介
有時想身早午餐會諗起Beans

呢個我覺得最出色係雜果杯加埋乳酪係面 好好👍🏻

有時食下素可以清下腸胃 🫶🏻

餓底推介

2024-01-15 507 浏览
星期日最啱歎個下午餐🍴呢到環境都幾輕鬆舒適🍃靠窗位仲有太陽☀照入黎感覺好relax我叫咗Classic Benedict🍳黑松露醬薯條🍟同凍咖啡☕Egg Benedict上面個醬都幾creamy😋同底下個muffin好夾黑松露醬薯條上枱個陣都好香脆熱辣辣♨份量都幾多重點,個黑松露醬真係好好食!好香黑松露味✨有朋友可能食食下會覺得膩但我個人就好鍾意喇🖤加埋杯凍咖啡,勁正👍🏻如果想放假搵間cafe 歎個下午茶chill 下💫呢到都係一個唔錯嘅選擇😌
星期日最啱歎個下午餐🍴
呢到環境都幾輕鬆舒適🍃
靠窗位仲有太陽☀照入黎
感覺好relax
Egg Benedict上面個醬都幾creamy😋
同底下個muffin好夾
黑松露醬薯條上枱個陣都好香脆熱辣辣♨
份量都幾多
重點,個黑松露醬真係好好食!
好香黑松露味✨
有朋友可能食食下會覺得膩
但我個人就好鍾意喇🖤
加埋杯凍咖啡,勁正👍🏻
Classic Benedict

如果想放假搵間cafe 歎個下午茶chill 下💫
呢到都係一個唔錯嘅選擇😌
2024-01-14
下午茶
Classic Benedict
  • 黑松露醬薯條
2024-01-05 486 浏览
同事話Beans上星期無人排隊,今日新年第一日返工,午餐要食好d點知上到去門口有幾個人排隊中,好彩同事行得快,我慢半拍去到門口,剛剛入得😎😎手撕豬肉包配薯蓉燒鴨蒸包配薯條豪華英式早餐窩夫配松露炒蛋🥚🥚~好豐富,窩夫好香蛋味,炒蛋唔夠滑,大肉茄好甜又多汁,炒什菌夠香套餐加錢可以追加甜品。我加咗Tiramisu😎😎~好香咖啡味,手指餅充滿咖啡液,🧀🧀cheese cream好滑,好滿足😋😋

手撕豬肉包配薯蓉

• All Day Breakfast
  • Tiramisu
  • 黑糖薑母茶
2024-01-03 423 浏览
今日去青衣難得見到唔洗排隊就去左食lunch。荳子由得一兩間分店,到宜家好多地方都有分店。而我就覺得分店多左後,質素有啲參差,葵芳同屯門都係麻麻,唔會想再去。而青衣就相對好少少。今日叫了蟹肉牛油果他他整體而言味道相當唔錯,蟹肉一定係罐頭架啦,但都仲有少少鮮甜味!與牛油果的濃郁相互融合,有一種豐富的口感。沒有過多的調味,味道恰到好處。特別喜歡配上的三塊包,哄過,外脆內軟綿綿的質感。但份量都有啲小,係唔多夠飽😂好彩有加點黑松露薯條!每次都會加點,因為好好好食!薯條炸得金黃酥脆,黑松露的香氣與薯條的鹹香完美結合。但有一部分薯條炸得稍微乾左啲。小總結❤️❤️❤️📌環境舒服📌食物保持水準
今日去青衣難得見到唔洗排隊就去左食lunch。
荳子由得一兩間分店,到宜家好多地方都有分店。
蟹肉牛油果他他

今日叫了蟹肉牛油果他他

小總結❤️❤️❤️
📌環境舒服
📌食物保持水準

蟹肉牛油果他他
2023-11-25 734 浏览
去青衣城經過這餐廳,在門外看看餐牌,職員出來介紹有下午茶套餐,心目中想吃意粉,他又介紹午市套餐,供應到六時的。見他服務不錯,於是就選了這間。餐廳環境開揚,有落地玻璃窗可望見花園平台,感覺悠閒。點了兩個午餐當晚餐吃,與友人共享。手撕豬班尼迪,在酸種面包上面放了兩個班尼迪蛋,混和了牛油果打出來的蛋黃醬,顏色淡淡綠綠,視覺上很清新。用刀輕輕切下,即時看到黃澄澄的蛋汁色碟,流出來,蛋的口感是綿綿滑滑。撕碎的豬肉,帶來點點的鹹味,兩者很相配。面包軟綿好吃。黑松露軟殼蟹意大利粉,意粉掛滿忌廉醬汁,黑松露也非常豐富,每一口都能嚐到其味道。軟殼蟹香香脆脆,炸得不過火。表面看以為份量少,其實這碟子窩下去的部份有一定深度,吃完一碟已可飽肚。餐廳出名甜品好吃,因此也點了一件拿破崙蛋糕。擺碟很精緻,六角型灰色碟上用白色糖霜印出了餐廳的名字。蛋糕上的那件餅乾,非常脆口。蛋糕的夾層有很綿密的忌廉,吃起來又脆又甜蜜。整件蛋糕都好吃。羌母茶夠熱,飲到有少少的羌絲混在茶中。美式咖啡雖然味偏淡但也可以的。
餐廳環境開揚,有落地玻璃窗可望見花園平台,感覺悠閒。
點了兩個午餐當晚餐吃,與友人共享。

羌母茶夠熱,飲到有少少的羌絲混在茶中。

美式咖啡雖然味偏淡但也可以的。
手撕豬班尼迪
拿破崙蛋糕
羌母茶與美式咖啡
2023-11-16
手撕豬班尼迪
拿破崙蛋糕
-平時好少會去青衣🫥今次路過,就睇下有咩好食最後就揀左beans😗-開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜🍕($98)係開心果Pizza,平時好少見有依個口味~份量都足夠,Pizza入面有芝士(*´꒳`*)食落口感好軟熟😆再按個人喜好淋上蜂蜜,配上蜂蜜🍯味道更惹味個Pizza上面有開心果脆粒🤗開心果味不算好突出😂同我預期中成個係開心果味pizza有少少差落🫢-車打芝士薯條🍟(跟餐+$28)個薯條好好食☺️芝士🫕好香☺️外脆內軟,一定要趁熱食🤩-紅豆抹茶窩夫😄($78)|蜂蜜|窩夫|紅豆|抹茶雪糕|抹茶脆|香蒂忌廉|純乳酪|第一次食Beans 窩夫(・∀・)原來同平時食的樣係唔同架🤣Beans窩夫係似bagel樣,口感軟熟😌個抹茶雪糕都好好食😎旁邊仲有紅豆,抹茶脆等等~味道都不錯👌賣相好吸引(*´Д`*)-Name🏠:Beans the Rambler Location📌:青衣青敬路31-33號青衣城2 2樓222號舖(港鐵青衣站 F 出口, 港鐵青衣站 G 出口, 港鐵青衣站 A2 出口)價錢💰:開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜($98),車打芝士薯條($28),紅豆抹茶窩夫($78)

平時好少會去青衣🫥
今次路過,就睇下有咩好食
最後就揀左beans😗
開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜🍕($98)
係開心果Pizza,平時好少見有依個口味~
份量都足夠,Pizza入面有芝士(*´꒳`*)
食落口感好軟熟😆
再按個人喜好淋上蜂蜜,配上蜂蜜🍯味道更惹味
個Pizza上面有開心果脆粒🤗
開心果味不算好突出😂
同我預期中成個係開心果味pizza有少少差落🫢
開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜

車打芝士薯條🍟(跟餐+$28)
個薯條好好食☺️芝士🫕好香☺️
外脆內軟,一定要趁熱食🤩
車打芝士薯條

紅豆抹茶窩夫😄($78)
|蜂蜜|窩夫|紅豆|抹茶雪糕|抹茶脆|香蒂忌廉|純乳酪|
第一次食Beans 窩夫(・∀・)
原來同平時食的樣係唔同架🤣
Beans窩夫係似bagel樣,口感軟熟😌
個抹茶雪糕都好好食😎
旁邊仲有紅豆,抹茶脆等等~
味道都不錯👌
賣相好吸引(*´Д`*)
紅豆抹茶窩夫

Name🏠:Beans the Rambler

開心果馬蘇里拉芝士薄餅配蜂蜜
車打芝士薯條
紅豆抹茶窩夫
成日都係唔同地方見到Beans既分店但小c妹其實一次都未食過 今次終於去食啦🤪孜然雞翼(單骨8件) 💰62孜然味好香好惹味👍🏻如果份量多返啲就好了🫣單骨8件都唔係咁夠食😗甲羅燒黃金蟹肉意粉 💰148本身小c妹仲驚啲蟹膏唔知會唔會腥🙆🏻‍♀️點知加落意粉到之後又幾好食喎😋意粉本身已經有蟹肉同好creamy🍨加埋甲羅燒真係雙重蟹味🦀Good good ar🥰Tiramisu 提拉米蘇(跟餐) 💰30身為Tiramisu控既小c妹一見到有得跟餐加蛋糕已經心心眼左😍啲cream好滑好輕盈 裹面既手指餅夠濕潤份量細細幾岩做飯後小甜品😋唔驚食到好膩好滯 值得一試💕荔枝玫瑰梳打(跟餐) 💰32個人覺得甜左少少但真係幾清爽既😌
成日都係唔同地方見到Beans既分店

唔驚食到好膩好滯 值得一試💕

荔枝玫瑰梳打(跟餐) 💰32
個人覺得甜左少少
但真係幾清爽既😌
係青衣城要諗食咩野都幾頭痕,來來去去都係啲大型連鎖,係紅日又咁岩見到bean 唔多人,就排下隊等位,大概等咗5-10分鐘就有位。對比平時都算快。去到時間差唔多接近十二點,所以就揀左個甲羅燒蟹肉意粉加左個芝士薯條同埋跟餐有杯凍檸蜜。 甲羅燒有滿滿嘅蟹膏同鵪鶉蛋,撈埋再撈落意粉食都好好味。薯條上菜時都係熱辣辣,係新鮮炸起。另外再叫左個南瓜燕麥沙律碗,份量十足,兩個人食岩岩好。沙律再碗個牛油果醬,果醬口感都幾綿滑。撈埋啲燕麥都幾好食。餐廳係正青衣城2期空中花園隔離,有個落地大玻璃望到個花園,天氣好嘅時候可以感受住個太陽同朋友仔食下野傾下計。

薯條上菜時都係熱辣辣,係新鮮炸起。

2023-07-01
2023-07-02 774 浏览
放假天公不作美又落雨,搞到冇心情周圍去,唯有在家Hea下休息下,當然最好瞓到自然醒😅跟住出去佐青衣城醫肚😋叫佐個全日早餐🍴焦糖香蕉熱烘窩夫窩夫夠內暖外脆.,焦糖香蕉.炒蛋. 煙肉焦糖香蕉窩夫有驚喜, 賣相靚,有鹹又有甜啱晒我😋🍴黃金蟹肉意大利粉意粉有咬口,鹹蛋黃醬汁與蟹肉、意粉拌勻一起吃,不會膩口,又不會過鹹,好夾好惹味🤤喜歡食甜品嘅我,再叫咗一個焦糖燉蛋加抹茶cake😋燉蛋表面有一層烤到脆嘅焦糖,另外唔會太甜真係唔錯👍一邊食住甜品飲住咖啡,一邊欣賞住雨景又有另一番嘅享受😅
叫佐個全日早餐
🍴焦糖香蕉熱烘窩夫
窩夫夠內暖外脆.,焦糖香蕉.炒蛋. 煙肉
焦糖香蕉窩夫有驚喜, 賣相靚,有鹹又有甜啱晒我😋
🍴黃金蟹肉意大利粉
喜歡食甜品嘅我,再叫咗一個
一邊食住甜品飲住咖啡,一邊欣賞住雨景又有另一番嘅享受😅
2023-07-02
人生要做什麼事情,總之都會跟食連在一起,這才叫人快樂起來!上星期日為要撐本地農夫出品的有機西瓜,所以不得不到個人認為是飲食沙漠之一的青衣。起初有點懊惱,幸好經網上找尋後,結果還有「Beans The Rambler」的存在,不用轉到別的區先醫肚!如果不算荃灣已結業的 Beans,這是我第二次到 Beans 旗下的餐廳用餐,第一次是 2021年行完山往將軍澳的 「Beans The Backyard」,各方面也叫人相當滿意!而今趟青衣的「Beans The Rambler」的食後感是價錢與質量相稱,值得支持,但在某些細節上可有進步的空間!老公選了 Mango Banana Smoothies (原價 HK$46 / 跟餐價 HK$40),首先是合意的小甜、其次是混合忌廉的綿滑口感,自然的芒果香亦令人稱心。而我選擇的 Hot Ginger Tea with Brown Sugar (原價 HK$28 / 跟餐免費) 帶有恰好的薑辛與甜度, 令些少寒咳的我感覺舒暢!食物方面,有 Bell Pepper Salad in Ponzu Sauce with Grilled Madako Tent
人生要做什麼事情,總之都會跟食連在一起,這才叫人快樂起來!

食物方面,有 Bell Pepper Salad in Ponzu Sauce with Grilled Madako Tentacle HK$128 共享!從沙律名字當中的八爪魚鬚及彩椒的配搭,即時想起地中海菜來,但真實情況彩椒只是輕輕的點綴而已!

不是心目中想像的地中海式沙律不打緊,八爪魚鬚做得確實不錯,約隱約現的烤香與軟彈的質感,令人大樂!但可惜是沙律雜菜新鮮度不佳,雖添上開胃的柚子汁,但也只能勉強吃了一半。這點是有必要改善的,因為以下漢堡的沙律伴菜,有著同樣的問題!
老公選了 3成熟的 Angus Beef Cheddar Cheese Burger HK$172,在此順便一提,Beans 的 QR Code 落單 App 很貼心,不單漢堡的 Patty 可選擇熟度、飲品可選擇甜度,連太陽蛋還是煎蛋等都可有選項,而且設計非常簡單易用,先要一讚!
這份伴有炸薯條和雜菜沙律的漢堡看來很不錯啊!
漢堡有車打芝士、生菜和太陽蛋,喜歡的話,更可把爽甜的生洋蔥夾在一起享用!入口是多層次享受,安格斯牛味突出,多汁而不枯乾,老公滿意了!
而我同樣選擇了包,不過是 Shredded BBQ Pork Rib Burger HK$142,配以非常順著及富有薯香的薯蓉,作為薯粉,認為薯蓉的效果要比炸薯條來得更完美!
特色在於手撕豬肉來自豬排骨,豬排骨肉油份相對較高,所以口感除帶著 BBQ Sauce 的焦甜香外,相較鬆軟,也不會有柴柴的弊端!手撕豬肉的份量挺豐富的,雖有邊吃著酸醃青瓜 (Gherkin) ,但最後由老公給我完成任務。

如果由我來大膽建議,我會加進香炸的手撕豬排骨肉,吃起來夾雜一點脆脆的口感,一來可增加層次,二來可減低膩意!不過以這個價位來說,效果已經很不錯了!
2021年還未興起 QR Code 落單,在將軍澳店的餐牌中可看到 Beans 的詳細介紹。Beans 是一家積極投入社會責任的企業,非常難得。
所以今次在青衣店找到小費布施的信封,望大家在享用豐富美食食之餘,聚集積小成多的力量,幫助更多有需要的人!

2021年與 2023 的社會環境轉變不少,餐飲業面對各方面巨大的挑戰,能站穩腳步的已算萬幸,希望餐飲服務員都能以惀快心情上班,因為你們的笑臉會令客人更愉悅地用餐,內心也會因此而得快樂!

祈求光明美好就在不遠的將來,大家繼續努力!
2023-06-25
  • Angus Beef Cheddar Cheese Burger
  • Hot Ginger Tea with Brown Sugar