2024-06-17 40 浏览
餐廳🍴環境好靚我叫杯雞尾酒 試吓先Old Fashioned🥃 🍊bourbon, bitters, orange$88好香橙味,烈酒 黎講算易入口幾好飲😋我哋首先叫份💝#海鮮拼盤 🐠🦐🐙Seafood Platter oyster, whelk, missel, clam,Tiger prawn,crab claw生蠔、螺、青口、蜆、虎蝦、蟹鉗$588全部海鮮 都好新鮮😍我最鍾意#生蠔 🦪超甜😍跟住我哋叫了兩份主菜💝1)Seared ”Three Yellow“ Chicken.香煎三黃雞”🐥芥末薏米飯🖤黑松露雞湯泡沫🫧🫧$198好驚喜呀!個#泡沫 好神奇🫧真係有好濃郁嘅黑松露 味道👅薏米飯 🍚第一次食,原來咁好味🤤滑滑地~好索味😜飯面上仲有啲炸到好脆嘅羽衣甘藍 🌱加埋塊#三黃雞 一齊食真係好好味😆❣️💝2)Grilled Octopus烤八爪魚🐙法式炸薯仔🥔茄子蓉🍆辣肉醬🌶️$258八爪魚咬落好嫩口,一啲都唔韌薯仔係切到好薄片再加微酸的茄子蓉&辣肉醬又係一碟好好味嘅菜式😍💝最後必食甜品😋特濃朱古力雪葩 🍫當晚服務員態度非常親切友善🥰又專為我哋甜品悉心裝飾寫字✍️全晚都渡過得好開心❤️‍🔥下

餐廳🍴環境好靚
我叫杯雞尾酒 試吓先
Old Fashioned🥃 🍊
bourbon, bitters, orange
好香橙味,烈酒 黎講算易入口
幾好飲😋

我哋首先叫份💝#海鮮拼盤 🐠🦐🐙
生蠔、螺、青口、蜆、虎蝦、蟹鉗
全部海鮮 都好新鮮😍
我最鍾意#生蠔 🦪超甜😍

跟住我哋叫了兩份主菜
香煎三黃雞”🐥芥末薏米飯🖤黑松露雞湯泡沫🫧🫧
好驚喜呀!個#泡沫 好神奇🫧
真係有好濃郁嘅黑松露 味道👅
薏米飯 🍚第一次食,原來咁好味🤤
滑滑地~好索味😜
飯面上仲有啲炸到好脆嘅羽衣甘藍 🌱
加埋塊#三黃雞 一齊食真係好好味😆❣️

💝2)Grilled Octopus
烤八爪魚🐙法式炸薯仔🥔茄子蓉🍆辣肉醬🌶️
八爪魚咬落好嫩口,一啲都唔韌
薯仔係切到好薄片

當晚服務員態度非常親切友善🥰
又專為我哋甜品悉心裝飾寫字✍️
全晚都渡過得好開心❤️‍🔥
下次一定會再嚟😘
又嚟到將軍澳搵朋友食晚飯😋今次朋友帶咗我去間好有情調嘅法國餐廳🥰餐廳嘅法式裝修非常精緻,雲石配上藍白色調,座位闊落坐得舒服😌而且餐廳位於海旁,我哋由黃昏食到天黑🌄望住嗰大海景,遠眺大橋景色,好寫意😚😚🧀水牛芝士蕃茄沙律 ($158)滿滿嘅蕃茄仔襯托住一大球水牛芝士🤩芝士清清地但滲出微微奶香🧀蕃茄仔鮮甜,加入沙律醋甜甜酸酸好開胃😋🐓香煎三黃雞 ($198)三黃雞煎得金黃,肉質嫩滑,一定要連皮食😆皮脆帶點爽彈,唔會好肥,更可食到雞油香氣🤤飯好特別用咗薏米飯,用雞湯煮得入味😋反而黑松露雞湯泡沫嘅黑松露味唔太突出,主要都係食到濃濃嘅雞湯味😝🐷烤豬胛心肉 ($248)本身睇menu寫係半熟都有啲擔心😆嚟到之後賣相非常可接受,冇預期咁生🤣🤣食落有啲似燒豬頸肉,但就唔似平時泰式咁乾身,而係好嫩口,食得出油脂感😋😋🍊法式橙酒可麗餅 ($88)可麗餅分量都唔少,有兩塊😙未食已經聞到好香嘅橙酒味,食落更係橙香濃郁😋配合口感煙韌嘅可麗餅,加埋忌廉同鮮果,清甜又唔膩👍🏻

水牛芝士蕃茄沙律
🧀水牛芝士蕃茄沙律 ($158)

香煎三黃雞

🐓香煎三黃雞 ($198)

烤豬胛心肉

🐷烤豬胛心肉 ($248)

法式橙酒可麗餅

🍊法式橙酒可麗餅 ($88)
水牛芝士蕃茄沙律
香煎三黃雞
法式橙酒可麗餅
2024-06-15 10 浏览
經過見到餐廳裝修優雅高貴 好適合情侶拍拖同閏蜜談心都係一個好選擇 🫶🏻食物擺盤非常精緻👏🏻🐟焗比目魚 $248有驚喜😍煎到魚皮脆卜卜比目魚份量十足 唔會有腥味仲有一片片嘅薯仔 煮法非常特別有少許飽肚感🤟🏻 仲有我最愛嘅毛豆 估唔到呢個配搭都幾夾🥪慢煮鴨腿三文治 $178手撕鴨腿 口味冇乜特別好小見鴨腿可以融入三文治裏面配埋牛油果醬 成個包唔會太寡❗️薯條熱辣辣出爐🔥✨焗甘筍羽衣甘藍、蜂蜜牛油醬$68感覺有點鹹 不過羽衣甘藍冇苦味👍非常健康 甘筍亦好腍身~🍌🍫香蕉可麗餅$88個人食唔返咁邪惡嘅甜品有朱古力醬嘅關係 甜到有啲膩但係朋友幾鍾意😳
經過見到餐廳裝修優雅高貴

配埋牛油果醬 成個包唔會太寡❗️
薯條熱辣辣出爐🔥

✨焗甘筍羽衣甘藍、蜂蜜牛油醬$68
感覺有點鹹 不過羽衣甘藍冇苦味👍
非常健康 甘筍亦好腍身~

🍌🍫香蕉可麗餅$88
個人食唔返咁邪惡嘅甜品
有朱古力醬嘅關係 甜到有啲膩
但係朋友幾鍾意😳
2024-06-14 74 浏览
本身都唔貴,不過見有折就試下,原價$2xx啲main 折咗都係$180左右,高質抵食~✨主菜超推介Seafood Ragout,折實$185,係海鮮馬賽魚湯配珍珠意粉 ,如果鍾意食risotto一定唔好錯過!酸酸甜甜好掛汁,有魷魚、蜆、虎蝦,配埋外型似北非小米但好有面粉香氣嘅珍珠意粉超正!✨ 必食主菜2: Iberia Pork Secreto半熟嘅烤豬胛心肉好香肉味,又夠嫩滑,跟香草醬,仲有creamy 芝士薯蓉、西班牙辣椒、butter lettuce 同beetroot 雜菜沙律原價$248,折咗$210左右~✨ 必食甜品Crepes Suzette 折咗$75 ,法式橙酒可麗餅食落無糖漿版咁甜,有淡淡橙味同肉桂香,個可麗餅煎得得金黃,跟少少忌廉同士多啤梨、藍莓,口感豐富~📍Bistro La Baie將軍澳站向海濱花園行10分鐘左右#hkfood#將軍澳#將軍澳美食#平價法國菜#法式橙酒可麗餅#海鮮馬賽魚湯#Iberia Pork Secreto #tko #frenchfood #frenchfoodhk #bistrolabaiehk #bistrolabaie #hkbi

✨ 必食主菜2: Iberia Pork Secreto

✨ 必食甜品Crepes Suzette

📍Bistro La Baie
將軍澳站向海濱花園行10分鐘左右

#hkfood#將軍澳#將軍澳美食#平價法國菜
#法式橙酒可麗餅#海鮮馬賽魚湯#Iberia Pork Secreto #tko #frenchfood #frenchfoodhk #bistrolabaiehk #bistrolabaie #hkbistrolabaie
2024-06-13
2024-06-14 82 浏览
我近日食過幾有驚喜法國菜🇫🇷望住海旁同跨海大橋食飯都幾chill🌉✿ Freshly Shucked Oysters $50 ✿餐廳每日都有唔同既主題優惠 買一送一/free flow好似我最近星期四去食就有$50/3隻生蠔同prosecco😗生蠔唔算大隻飽滿🦪但真係幾新鮮海水味重🌊配上檸檬洋蔥汁好開胃✿ Roasted Bone Marrow $248 ✿牛骨髓唔係道道都食到😍見到menu有即刻嗌一大舊牛骨上面依附住黏黏既骨髓配搭法式田螺 蒜香牛油味超級超級重🧄放晒上香脆麵包上 好食到絕對值得回頭❤️‍🔥✿ Seared “Three Yellow” Chicken $198 ✿三黃雞雞油香濃郁 雞皮煎得香脆 旁邊黑松露雞湯泡沫配芥末薏米飯 賣相相當吸引!✿ Fries $58 ✿​本身諗住嗌個薯條送下酒傾下計點知個薯條係出奇地好食😂又香脆份量又多🤩
我近日食過幾有驚喜法國菜🇫🇷

望住海旁同跨海大橋食飯都幾chill🌉

餐廳每日都有唔同既主題優惠 買一送一/free flow
Freshly Shucked Oysters

一大舊牛骨上面依附住黏黏既骨髓
配搭法式田螺 蒜香牛油味超級超級重🧄
放晒上香脆麵包上 好食到絕對值得回頭❤️‍🔥

三黃雞雞油香濃郁 雞皮煎得香脆
旁邊黑松露雞湯泡沫配芥末薏米飯 賣相相當吸引!
Fries

✿ Fries $58 ✿
​本身諗住嗌個薯條送下酒傾下計
點知個薯條係出奇地好食😂又香脆份量又多🤩
Freshly Shucked Oysters
Fries
2024-06-12 28 浏览
🌟Set Lunch x2(頭盤+主菜+飲品)️🔸BLB牛腹扒 $268🔸香煎三黃雞 $188🔅️炙燒黃鰭吞拿魚/沙律炙燒黃鰭吞拿魚 ($+35) 賣相精緻,配以柑橘醬食落醒神開胃😌,柑橘醬酸酸地亦唔會搶走魚嘅鮮味,口感鮮甜;烤紅菜頭蕃茄菲達芝士沙律配蘋果醋汁,沙律食落新鮮鮮甜,味道清新🌱。🔅牛腹扒️牛腹扒叫左5成熟,肉質較瘦但牛味濃郁,油花都幾細密,口感軟腍🫶。薯條金黃鬆脆,係新鮮剛剛炸起,係個人鍾意食嘅粗直薯條。加埋烤蒜一齊食增加味道層次👏。️🔅香煎三黃雞️一上碟就已經俾中間個黑松露雞湯泡沫所吸引,食落先係一陣濃郁嘅黑松露味而食耐d就會有雞湯嘅鮮味😍。薏米飯口感爽彈,好似一粒粒蒟蒻咁,原本清香嘅飯加上泡沫配合得幾好。三黃雞肉質都幾嫩滑,皮薄脆口,厚肉又肥美,散發住雞油香味💯。️🔅法式橙酒可麗餅️(+$20)橙酒嘅酒香加上忌廉,可麗餅食落酸甜可口,橙酒香味濃郁。可麗餅口感煙韌,蛋香濃郁,兩樣甜品都係額外加$20/$30,好抵食‼️️🔅歌劇蛋糕️(+$30)雪糕味道有雲呢拿、朱古力及薄荷朱古力可供選擇,我就揀左雲呢拿🍨。要讚嘅係歌劇蛋糕,食得出朱古力、咖啡、杏仁及奶香,味道層次分明,口感順滑。雲呢拿雪糕口
🌟Set Lunch x2
(頭盤+主菜+飲品)
️🔸BLB牛腹扒 $268
🔸香煎三黃雞 $188

🔅️炙燒黃鰭吞拿魚/沙律

🔅牛腹扒️

️🔅香煎三黃雞️

️🔅法式橙酒可麗餅️(+$20)

️🔅歌劇蛋糕️(+$30)
雪糕味道有雲呢拿、朱古力及薄荷朱古力可供選擇,我就揀左雲呢拿🍨。要讚嘅係歌劇蛋糕,食得出朱古力、咖啡、杏仁及奶香,味道層次分明,口感順滑。雲呢拿雪糕口感都好香、滑溜🥰。

2024-06-06
2024-06-10 24 浏览
經常造訪澳南各個打卡餐廳,又發現一個新寶藏.餐廳裝潢以藍白色為主,大吊燈加長沙發,滿滿法式風情.更加是酒精飲品有Happy Hour 價,望住海岸啤一啤,心情更舒暢~Started:▫️是日餐湯▫️烤紅菜頭蕃茄菲達芝士沙律·蘋果醋汁非常喜歡餐湯,上面放上芝士後再燒得焦香,令忌廉湯變得更有層次及香濃.沙律正常新鮮開胃Main Course:▫️香煎三黃雞·芥未薏米飯·黑松露雞湯泡沫($188)選用三黃雞,雞味與油香並重.雞湯泡沫微微帶黑松露香味.用上薏米吸收醬汁精華,口感煙靭▫️牛腹扒·薯條·烤蒜($268)牛腹扒經烤製後散發出炭燒香氣,入口帶咬勁帶肉香.最喜愛有烤蒜可搭配,幼薯條份量多,乾身脆口Dessert:▫️法式橙酒可麗餅、忌廉、金寶脆脆(+$20)▫️歌劇蛋糕、朱古力醬、雜莓、雪糕(+$30)可麗餅帶橙香,上面滿滿焦糖醬;歌劇蛋糕分2件,兩款甜度偏高配熱咖啡挺合適!

Started:
▫️是日餐湯
▫️烤紅菜頭蕃茄菲達芝士沙律·蘋果醋汁

Main Course:
▫️香煎三黃雞·芥未薏米飯·黑松露雞湯泡沫($188)

▫️牛腹扒·薯條·烤蒜($268)

Dessert:
▫️法式橙酒可麗餅、忌廉、金寶脆脆(+$20)
▫️歌劇蛋糕、朱古力醬、雜莓、雪糕(+$30)

可麗餅帶橙香,上面滿滿焦糖醬;
歌劇蛋糕分2件,兩款甜度偏高配熱咖啡挺合適!

2024-06-08 26 浏览
Bistro La Baie (將軍澳).將軍澳近海皮嘅餐廳越開越多,今次食西餐環境靚有曬我鍾意嘅雲石元素再加上店員嘅服務係200分!.▪️Mini Beef Burger▪️.男仔可能係一口size,我都係要分兩三啖但迷你burger就係易入口,唔會比人好heavy成口肉嘅感覺肉質好香,個包又微脆,一客三個.▪️Butter Fried Frog Leg▪️.呢個係好特別嘅菜色田雞平時食中菜就食得多,竟然係西式用至呢樣食材田雞脾炸後再沾上哈里薩辣醬,食落唔辣似白忌廉汁.▪️Seafood Ragout▪️.海鮮馬賽魚湯做汁底配上珍珠意粉,個汁底似蕃茄,珍珠意粉好特別好似西米我覺得😂好有咬口!.📌 Bistro La Baie (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
Bistro La Baie (將軍澳)

將軍澳近海皮嘅餐廳越開越多,今次食西餐
環境靚有曬我鍾意嘅雲石元素再加上店員嘅服務係200分!

▪️Mini Beef Burger▪️
男仔可能係一口size,我都係要分兩三啖
肉質好香,個包又微脆,一客三個

▪️Butter Fried Frog Leg▪️
呢個係好特別嘅菜色
田雞平時食中菜就食得多,竟然係西式用至呢樣食材
田雞脾炸後再沾上哈里薩辣醬,食落唔辣似白忌廉汁

▪️Seafood Ragout▪️
📌 Bistro La Baie (將軍澳)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2024-06-05 17 浏览
呢日同同事去到將軍澳南食嘢,去到海旁,見到呢間餐廳,對住個無敵大海景,內裏裝修非常高雅,打卡一流,響度食嘢真係寫意又舒服。店員服務重好親切。BLB牛腹扒、幼薯條、烤蒜:七成熟的BLB牛腹扒煎得恰到好處,肉質鮮嫩多汁,入口即化。幼薯條外酥內軟,搭配烤蒜獨特的香氣,令人食欲大開,滋味十足。油封鴨腿、扁豆、香腸肉醬:油封鴨腿皮脆肉嫩,外酥內軟,可以清楚品嚐到鴨肉本身的鮮美味道。扁豆則是爽脆可口,與香腸肉醬的濃郁完美搭配。整道菜既美味又營養。烤紅菜頭蕃茄芝士菲達沙律:這款沙律色彩豐富、營養均衡。烤過後的紅菜頭擁有一種動人的甜味,外皮略帶焦脆,內裏卻爽口多汁。配上新鮮多汁的蕃茄,以及柔軟富有口感的芝士菲達,口感層次豐富,酸甜滋味恰到好處。

BLB牛腹扒、幼薯條、烤蒜:

油封鴨腿、扁豆、香腸肉醬:

烤紅菜頭蕃茄芝士菲達沙律:
BLB牛腹扒、幼薯條、烤蒜
油封鴨腿、扁豆、香腸肉醬
烤紅菜頭蕃茄芝士菲達沙律
BLB牛腹扒、幼薯條、烤蒜
油封鴨腿、扁豆、香腸肉醬
烤紅菜頭蕃茄芝士菲達沙律
2024-06-04 12 浏览
今日同男朋友黎將軍澳食法國🇫🇷餐廳chill 下,見到呢間餐廳有生蠔做緊優惠,啱曬我男友😎我地叫左1️⃣生蠔🦪半打💰100見到星期四有優惠,50蚊3隻,咁抵即刻叫黎試下。生蠔唔算好大隻,但係超級新鮮,海水味豐富,配埋檸檬洋蔥汁,好鮮甜👍2️⃣Scallop Crudo💰168呢個法式北海道帶子刺身好特別,用左柚子醋浸住帶子、仲有青瓜卷、牛油果醬、青豆,洋蔥絲等,食落幾特別,好開胃🤤3️⃣Pork Secreto 💰248呢個超好食,一定要叫,豬胛心肉烤得好好,食落口油脂豐富,肉質嫩滑,好似豬頸肉,仲有好香嘅燒烤味,加埋溝左黑胡椒嘅牛油果醬,好惹味❤️4️⃣Beef Bourguignon💰268紅酒燉和牛面頰肉,牛肉真係燉到好軟稔,唔需要用刀用叉都分開到,牛肉味香濃,配埋香滑薯蓉同埋蔬菜,好滿足😌5️⃣Mint Shake💰88薄荷朱古力奶昔新鮮打出黎,薄荷味比朱古力味道重,男朋友幾鍾意❤️6️⃣Mango Pineapple 💰78我鍾意芒果菠蘿奶昔,好香甜,酸酸甜甜好香濃🤤消費價錢:2人💰1045,人均💰522.5結論:(10分為滿分)味道:7.5/10性價比:7.5/10回頭指數:7.5/10餐廳名稱:Bi

我地叫左
1️⃣生蠔🦪半打💰100

2️⃣Scallop Crudo💰168

3️⃣Pork Secreto 💰248

4️⃣Beef Bourguignon💰268

5️⃣Mint Shake💰88

6️⃣Mango Pineapple 💰78
我鍾意芒果菠蘿奶昔,好香甜,酸酸甜甜好香濃🤤

消費價錢:2人💰1045,人均💰522.5

結論:
(10分為滿分)

味道:7.5/10
性價比:7.5/10
回頭指數:7.5/10

餐廳名稱:Bistro La Baie
餐廳地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖
  • Wagyu Beef Cheek Bourguignon
2024-06-04 18 浏览
精緻入門法式餐廳仲以為法國菜一定係細細碟 食唔飽依間位於將軍澳澳南海旁新開既法式餐廳價格親民 味道一啲都輸蝕😋1)Seared “Three Yellow” Chicken🍗 雞肉嫩滑多汁 調味夾埋芥末薏米飯岩岩好😍 薏米飯相對健康 粒粒分明上面淋上黑松露泡沫 好精緻😍2)Wagyu Beef Cheek Bourguignon🥩法式紅酒燉和牛頰肉紅酒味唔算濃 唔好酒既人都嗌得牛頰肉好淋 食到一絲絲肉牛味濃郁 下面夾上芝士炸葱薯蓉薯蓉綿密 creamy😋3)Calamari Fritti🦑酥炸魷魚圈+蒜蓉蛋黃醬😋炸粉唔算厚 灑上辣粉魷魚較薄身 易入口😚

精緻入門法式餐廳

3)Calamari Fritti🦑
酥炸魷魚圈+蒜蓉蛋黃醬😋
炸粉唔算厚 灑上辣粉
魷魚較薄身 易入口😚

//28 05 24 間中有雨🌦️20:00 將軍澳 Monterey Place@bistrolabaiehk 𝑪'𝒆𝒔𝒕 𝒃𝒐𝒏 ☺︎「次等材料,做不出好菜」 ——— 法國飲食界一句至理名言。法國菜嘅精髓,就係根據地域同時令,挑選當地最高品質新鮮食材,並透過簡單烹調方式去呈現出最純最真嘅風味。而喺「將軍澳 - 南海」,有一間法國餐廳,更將經典法式菜加入新派元素,創造咗多款獨特而新穎嘅法式佳餚,無論視覺定觸覺,都令人猶如置身於法國海濱,享受一頓別緻高雅嘅聚餐!𖤐ˊ會有加一服務費🔻𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐦𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫𝐭 HKD$155ꕀ我最愛嘅焗金文拔芝士 入口香酥軟滑 濃郁嘅味道 配以無花果、迷迭香、蜜糖 即時變得更加清新迷人 再搽喺充滿麥味嘅多士面上 食嗰陣零舍滋味🔻𝐅𝐫𝐞𝐧𝐜𝐡 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 HKD$178ꕀ忌廉汁同芝士完美融合 一拼將溫泉蛋蛋漿 & 肥瘦相間嘅煙肉 撈勻於每條扁意粉嘅表面當掛滿醬汁後 意粉口感格外順滑 每啖仲伴隨住淡淡嘅奶香及蛋香 🔻𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐎𝐜𝐭𝐨𝐩𝐮𝐬 HKD$258ꕀ擺盤精緻 賣相吸引主角烤魷魚 大嚿厚肉 有鮮味 邊位帶點焦脆再加埋 法式炸薯仔片|茄子
28 05 24 間中有雨🌦️
20:00 將軍澳 Monterey Place
@bistrolabaiehk

𝑪'𝒆𝒔𝒕 𝒃𝒐𝒏 ☺︎

「次等材料,做不出好菜」 ——— 法國飲食界一句至理名言。

𖤐ˊ會有加一服務費

🔻𝐁𝐚𝐤𝐞𝐝 𝐂𝐚𝐦𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫𝐭 HKD$155

我最愛嘅焗金文拔芝士 入口香酥軟滑
濃郁嘅味道 配以無花果、迷迭香、蜜糖
即時變得更加清新迷人

再加埋 法式炸薯仔片|茄子蓉|辣肉醬|甜紅蘿蔔
香得嚟𝘮𝘪𝘹mix咗少少微酸微辣 跟整體味道非常之夾
而且層次更係相當豐富 𝘧𝘦𝘦𝘭到係有用心去調配

2024-05-28
喺區內都有一個新選擇,有乜嘢節日慶祝紀念日都唔使特登出去食,仲有埋室內嘅位置可以望住海景食晚飯🤪Mini Duck Confit And Toast迷你油封鴨腿多士一見到個配搭咁新穎就要試下,因為通常都係原個油封鴨腿上,今次呢個係手撕嘅版本,充滿油脂之餘仲有啲洋蔥一齊食解膩,鴨腿絲同多士中間仲夾住塊芝士,口感層次十分豐富,好驚喜性價比高😍😍😍Seared “Three Yellow” Chickenmustard barley rice & black truffle chicken foam香煎三黃雞、芥未薏米飯、黑松露雞湯泡沫第一次見到雞湯泡沫嘅形狀好得意,個賣相好吸引,好適合打卡,味道都一樣咁出色,三黃雞扒連皮煎得10分香脆,薏米飯係一個比較健康嘅選擇之餘,因為伴左雞湯泡沫有少少黑松露嘅香味,再加埋有一伴碟嘅烤紫菜,一齊食個感覺都好新鮮~Roasted Bone Marrow escargot, parsley garlic butter crumbs烤骨髓、法式田螺、番西蒜香牛油麵包碎好少地方有得食牛骨髓,呢度仲有埋田螺一齊烤,配埋多士食,係一個好特別嘅配搭同埋菜式🤓 田螺係一

Mini Duck Confit And Toast
迷你油封鴨腿多士

Seared “Three Yellow” Chicken
香煎三黃雞、芥未薏米飯、黑松露雞湯泡沫

Roasted Bone Marrow
烤骨髓、法式田螺、番西蒜香牛油麵包碎

田螺係一個好Classic嘅法國菜式,所以嚟到法國餐廳都係一個必點嘅選擇,驚喜係佢呢度嘅煮法唔係一般傳統嘅焗田螺,而係一個新鮮嘅配搭,而且可以連埋牛骨髓一齊夾多士食😋鍾意試新嘢嘅一定唔可以錯過~
2024-06-03 12 浏览
#20240530 📝📍 Bistro La Baie @bistrolabaiehk 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#SeafoodRagout $218💭 第一次見珍珠意粉呢樣野,用意粉尼形容有啲唔係幾貼切,食落口感似係一粒粒好細既丸子,煙煙韌韌咁幾得意,成兜食又會索湯其實都好飽👍🏼面頭有蝦🦐魷魚🦑蜆同青口,好豐富既海鮮味,一路食一路飲湯好好味🤤.#WagyuBeefBurger $198💭 好鐘意呢個漢堡係無其他多餘既野,簡簡單單反而更加食到個牛味,個和牛扒好厚身,但食落依然好淋好juicy🐮最鐘意佢個芝士唔係一塊就咁放上去🧀而係煮溶變左個醬咁撈埋啲洋蔥🧅令到牛個口感更多出,係呢啲細節位就發覺廚師幾有心思🍔伴碟仲有好多薯條,真係唔使驚唔飽🍟.#CrepesSuzette $88 🫧 #IceCream +$35💭 如果想食呢個可麗餅就真係要留少少肚,因為佢唔係一層咁簡單,佢係有幾層食落都幾飽肚,上枱果陣仲keep住暖,面頭有啲糖漿同橙酒,酸酸甜甜唔錯😋個雪糕有啲木糠係底有驚喜,夾雪糕食脆脆地,就咁碗雪糕已經係
#20240530 📝
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#SeafoodRagout $218

#WagyuBeefBurger $198

#CrepesSuzette $88
🫧 #IceCream +$35
💭 如果想食呢個可麗餅就真係要留少少肚,因為佢唔係一層咁簡單,佢係有幾層食落都幾飽肚,上枱果陣仲keep住暖,面頭有啲糖漿同橙酒,酸酸甜甜唔錯😋個雪糕有啲木糠係底有驚喜,夾雪糕食脆脆地,就咁碗雪糕已經係好正既甜品,做ending好滿足😎

#將軍澳美食 #🐷在將軍澳 #🐷_食
2024-06-02 13 浏览
🍱餐廳: Bistro La Baie🏫地址:將軍澳海唐俊街 23號 MONTEREY Place地下G02號舖☎️:23600801大半年前同老公散步食過一次,呢間餐廳有很不錯的優質法式料理,我仲記得食物美味,服務殷勤,今晚再次過嚟享受吓美食😬~烤八爪魚上枱香氣四溢,肉質軟嫩多汁,味道豐富及有口感層次,辣肉醬刺激食慾,各種配料例如茄子蓉、紅蘿蔔仔、法式炸薯仔片等也悉心的準備,味道很有層次,有錦上添花的作用,整碟主菜色香味俱全😋~法式北海道帶子刺身賣相精美,是一個精緻的選擇,帶子新鮮多汁,配柚子醋少少酸酸地很開胃,十分滋味,牛油果蓉也完美襯托出整碟前菜的滋味💕 ~法式焦糖燉蛋有蛋香,焦糖甜度適中,整體口感滑順綿密,讓人回味無窮,完美結束這頓美味的晚餐,絕對值得一試🍨~蘋果汽酒清爽怡人,配搭烤八爪魚十分匹配,也為整頓晚餐增添了歡樂氣氛,cheers🤪總括來講,呢間餐廳地方寬敞,環境有法國風情,坐得好舒服,食物質素和服務都給我哋留下了美好深刻的印象,下次到將軍澳海旁散步會再次回訪😍
🍱餐廳: Bistro La Baie
☎️:23600801