2022-03-26 108 浏览
深水埗。вold 布匹主題Cafe裝飾和餐牌也非常有心思食物選擇全面,服務也值得一讚呢(´▽`)店主的話:Bold 指勇氣。在這時代的香港,離開的、留下的,每 個決定、每個存在、每個香港人也用得著一點勇氣。Be Bold, not Regular,疫/逆市開業,靠的也是這點勇氣。 希望人人都可以勇敢地走下去。—•—•——•—•—•—•—•—•—•—•—•(´▽`)S'more Croffle $88 Croffle即叫即整,上面放了棉花糖,還有焦糖面的香蕉和朱古力雪糕伴,脂肪真是永遠的好吃啊。(´▽`)Banana Chocolate $58 (cold +$5) 雖然是凍飲,但當冰塊用掉後,整到飲品也沒有變淡,值得一讚!除了飲品上面鋪上了焦糖香蕉,朱古力內也加入了香蕉的味道呢!(´▽`)Matcha Latta $48 拉花100分,奶味偏重了一點,如果平衡一點更好。(´▽`)Bailey’s Scone $36初嚐 @middle_scone 為 вold 供應的開店限定,配上了伯爵茶peach jam,個人認為這個配搭不是十分match (≧▽≦),不過翻熱後非常香脆,口感不錯,
深水埗。вold 布匹主題Cafe
裝飾和餐牌也非常有心思
食物選擇全面,服務也值得一讚呢

(´▽`)店主的話:

—•—•——•—•—•—•—•—•—•—•—•

(´▽`)S'more Croffle $88

(´▽`)Matcha Latta $48
拉花100分,奶味偏重了一點,如果平衡一點更好。

(´▽`)Bailey’s Scone $36
初嚐 @middle_scone 為 вold 供應的開店限定,配上了伯爵茶peach jam,個人認為這個配搭不是十分match (≧▽≦),不過翻熱後非常香脆,口感不錯,但更加喜歡店主請我們吃的抹茶scone,茶味比Bailey’s 更出眾。

碎碎唸:
雖然座無虛席,但體驗不錯,無論食物和服務也讚!難得是一間用心經營的小店呢。

@boldcoffee.hk
𝐍𝐎 𝟏𝟐𝟐 𝐊𝐢 𝐋𝐮𝐧𝐠 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐞𝐭 Sham Shui Po, Hong Kong
一入店裏就被牆身的布條裝飾吸引,簡單得來很有格調。餐牌也設計得很特別,是布版的樣子,和附近賣布的鋪頭很Match。男朋友點的Expresso Tonic $55,賣相加分咖啡上放的不知是甚麼香草,氣味幾特別,加上幾片檸檬,喝起來很清新。不過喝到底的時候男朋友說香草味有點太濃烈,搶了咖啡味,可能喝到一半時拿走會較好。Iced Cappuccino $50賣相也很吸睛一層奶泡一層咖啡一層牛奶,未拌勻喝第一口是香滑的牛奶,拌勻後比例剛好,味道偏Nutty。
一入店裏就被牆身的布條裝飾吸引,簡單得來很有格調。
Expresso  Tonic

男朋友點的Expresso Tonic $55,賣相加分

Iced  Cappuccino

Iced Cappuccino $50賣相也很吸睛
2022-03-19
下午茶
Expresso  Tonic
Iced  Cappuccino
以特色主題既Coffee shop的確唔多,但有心搵下係深水埗的又會搵到唔少寶藏。好似以布做主題既「Bold Coffee」,就即刻想跳高走起再闖一闖,滿身啡氣再撞一撞,再將聲音帶到early night,再將你我氣氛 Get high,再係你耳邊講 Turn the coffee on!👇📌F O O D -▪️ C a r b o n a r a - $108 ▪️ English · All Day Breakfast - $128▫️ 聽講每一個人都會為「夢王·卡邦尼意粉」衝著而來,果然聞名不如見聞,用左大量日本雞蛋做個sauce,口感爽彈幼滑,好食;而「英式·全日早餐」一次過食勻豬肉腸、煙肉、蕃茄、焗豆、焗芝士大啡菇、炒蛋、多士,整體份量十足,好滿足。📌D E S S E R T -▪️ Strawberry · Yogurt Croffle - $88▪️ Japanese · Caramel Pudding - $48 ▫️ 甜品亦係必試之一,第一個用好似個士多啤梨既雪山「草莓乳酪·牛角包窩夫」,面頭既士多啤梨雪糕透心涼,croffle即叫即整,熱辣辣再撞上冰凍雪糕,層次豐富;而「昭

就即刻想跳高走起再闖一闖,滿身啡氣再撞一撞,

再係你耳邊講 Turn the coffee on!👇

📌F O O D -
▪️ C a r b o n a r a - $108

英式·全日早餐

▫️ 聽講每一個人都會為「夢王·卡邦尼意粉」衝著而來,
果然聞名不如見聞,用左大量日本雞蛋做個sauce,
夢王·卡邦尼意粉

口感爽彈幼滑,好食;而「英式·全日早餐」一次過食勻
豬肉腸煙肉蕃茄焗豆焗芝士大啡菇炒蛋多士
英式·全日早餐

整體份量十足,好滿足。

📌D E S S E R T -

昭和·布丁

▫️ 甜品亦係必試之一,第一個用好似個士多啤梨雪山
草莓乳酪·牛角包窩夫」,面頭既士多啤梨雪糕透心涼,
草莓乳酪·牛角包窩夫

croffle即叫即整,熱辣辣再撞上冰凍雪糕,層次豐富;
而「昭和·布丁」亦係打卡恩物,布丁夠嫩滑,甜而不膩,
呢個價錢性價比之最。

▪️ L a t t e - $45

▪️ Espresso · Tonic - $55
Espresso·Tonic

▫️ 咖啡必定要有一杯夠靚仔既「Latte」啦,拉花圖案精緻,
而後者「Espresso·Tonic」酸酸甜甜,亦係咖啡迷必點之一!
2022-03-12
Espresso·Tonic
2022-03-10 563 浏览
#pb食在深水埗「布」之咖啡店☕New Cafe Alert 🚨✨ 繼續深水埗Cafe Hopping🤪 呢間Cafe係今年新開嘅 以「布」做主題 夠哂特別👍🏻 無論裝修、餐牌都用左布 完全襯哂深水埗呢個社區😍 除左裝修 呢間嘅卡邦尼亦都係超吸引人去嘅原因🤪 店內大約有10張枱 佢亦好歡迎狗狗、貓貓去 個日臨走就見到 @jiro_frenchiehk0409 🐶 超可愛❤️.食物選擇幾多 有輕食又有主食😋 價錢$88-$138不等👍🏻 另外飲品選擇都好多 朱古力系列都有3款 抹茶系列又有4款😍🔹夢王 • 卡邦尼意粉🍝推介❤️ 每枱必叫🤪 好多人都會衝住呢個Carbonara而黎😋 夢王蛋黃偏橙色又濃 真係不得了😍 意粉撈埋蛋汁食超香濃 口感好rich👍🏻 佢仲落多好多煙肉條 不過我覺得有少少鹹🤪🔹昭和布丁🍮有少少失望😐 布丁口感偏實 唔夠滑😢 而且冇咩蛋香 得個甜字🥲🔹Burnt Black Sugar Latte☕咖啡味偏濃 黑糖味唔算好重😐 🔹Yuen Yeung Earl Grey Mix☕都係失望嘅一杯😐 味道好淡 冇咩伯爵茶味😢.整體✨ 係深水埗用「布」做主題好有feel 好社區
#pb食在深水埗

🔹Burnt Black Sugar Latte☕
咖啡味偏濃 黑糖味唔算好重😐
🔹Yuen Yeung Earl Grey Mix☕
都係失望嘅一杯😐 味道好淡 冇咩伯爵茶味😢

整體✨ 係深水埗用「布」做主題好有feel 好社區化😍 夢王 • 卡邦尼真係必試❤️ 不過其他野就真係一般🙈

BOLD Coffee
深水埗基隆街122號地舖
2022-03-06
  • 夢王 • 卡邦尼意粉
深水埗多了很多輕食咖啡店,這間Bold Coffee以布藝為主題,店內環境予人很溫暖的感覺,是休憩聊天的好去處。1. 蟹肉牛油果他她($88)牛油果泥混合著牛油果粒,口感軟糯,上層的蟹肉蟹籽沙律酸酸甜甜,配在一起令牛油果感覺沒那麼膩。冰冰涼涼,不錯的餐前小食,但蟹肉味道不是很明顯,如果蟹肉再多些就更好了~評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 松露大蝦忌廉扁意粉($138)黑松露味超級超級超級香濃!!!忌廉傑度掌握得剛剛好,蝦個頭超大🤩肉質緊實鮮香。意粉偏硬是我喜歡的口感👍🏻整體超級滿意😋評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 草莓乳酪牛角包窩夫($88)上枱很吸睛~打卡必嗌的甜品🤓味道也沒有令人失望,窩夫很香脆,牛油味濃郁,入口能感覺到牛角包的千層酥皮👍🏻以草莓乳酪取代了一般會使用的忌廉,感覺輕盈許多,味道也更加清新開胃🥰上面還撒了很多脆脆,口感更加豐富!評分🌕🌕🌕🌕🌕4. 昭和布丁($48)店家使用的是日本蛋,蛋味香濃,布丁口感順滑。焦糖可能熬得比較稀,不喜歡太甜的應該會喜歡,但小編就覺得可以再甜一些🙈評分🌕🌕🌕🌕🌗5. 棉花糖朱古力($58)朱古力味很香濃,攪勻杯壁的朱古力醬甜度剛剛好,可可香氣在口中停留很久☺️上面撒上

1. 蟹肉牛油果他她($88)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 松露大蝦忌廉扁意粉($138)
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 草莓乳酪牛角包窩夫($88)
上面還撒了很多脆脆,口感更加豐富!
評分🌕🌕🌕🌕🌕

4. 昭和布丁($48)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

5. 棉花糖朱古力($58)
朱古力味很香濃,攪勻杯壁的朱古力醬甜度剛剛好,可可香氣在口中停留很久☺️上面撒上棉花糖粒很吸睛😍
2022-02-07 299 浏览
上星期六去咗深水埗新開以布為主題嘅cafe,去到爆咗場,好彩都算多位所以等咗一陣就入得去👍🏻入面裝修都有好多布嘅元素,連menu都係用布整!十分適合少女們打卡😍叫咗兩杯capuccino,咖啡豆味幾特別,同出面嘅唔同係偏向nutty😚聽咖啡師講如果想fruity啲就可以轉佢哋嘅SOE,下次再試😋拉花都好特別,咖啡師都好靚女🤣🙈個蟹肉他他好有鮮味,十分有驚喜😮最後叫咗個parma ham牛角包,牛角包好香好酥脆,加埋鹹鹹地嘅火腿啱啱好😋下次來會試埋佢哋啲意粉,睇隔離枱嗰啲好香好吸引🤣🤣

拉花都好特別,咖啡師都好靚女🤣🙈

個蟹肉他他好有鮮味,十分有驚喜😮

下次來會試埋佢哋啲意粉,睇隔離枱嗰啲好香好吸引🤣🤣

周六一早去銀行排完隊,經過見到這間新開的咖啡店 BOLD Coffee,八卦入去食個早餐。深水埗Cafe 唔係間間有野食,這間有齊主食、飲品和甜品都幾多元化,仲特別配合返布街這個主題,環境幾有特色架!位處布行臨立的基隆街,咖啡店以「布」為主題都幾合理。「BOLD」即係「布」的諧音,一入門口有一面用布條織的打卡場,手工感濃厚。咖啡店面積比想像中大,座位唔會排得好緊密,開揚舒服。偽藤椅有少少度假風,牆上繼續有布藝裝飾。玻璃櫃有幾款麵包酥餅。餐牌用布片製作,造型就好似街上隨處可見的布辦一樣,手作人一定好有親切感。飲品有咖啡、朱古力、抹茶和其他茶飲。食物有肉有素,都係咖啡店常見的多士意粉咁啦。牛油果炒蛋酸種多士 HK$88 / Latte HK$45這個多士沒有標明係素食,所以我懷疑個沙律汁可能有魚(?),如果有疑慮的話應該問清楚。不過我想話咖啡店 overprice 都幾嚴重,一個咁樣既早餐要 $133 落樓,如果叫素食全日早餐要 $200 先出到門口,食物質素唔差但係唔係真係要這個價錢?深水埗物價真係太高漲,咖啡店只可以好間唔中食一次,都係返屋企自己煮算啦。

位處布行臨立的基隆街,咖啡店以「布」為主題都幾合理。

咖啡店面積比想像中大,座位唔會排得好緊密,開揚舒服。

偽藤椅有少少度假風,牆上繼續有布藝裝飾。

玻璃櫃有幾款麵包酥餅。

飲品有咖啡、朱古力、抹茶和其他茶飲。

食物有肉有素,都係咖啡店常見的多士意粉咁啦。

牛油果炒蛋酸種多士 HK$88 / Latte HK$45

2022-01-29
𓈒𓏸𓐍 ⚑⚐ 𝘽𝙤𝙡𝙙 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚𓇢 ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ𓇢 ᴇɢɢ ᴘᴜᴅᴅɪɴɢ昭和布丁𓈒𓏸𓐍深水埗一向是疋頭布行的集中地在過往的世紀裡 香港的紡織品尤其優質深水埗的布行就是這些優質紡織品的集散地事過境遷 或許當時的人們也沒有想到會有以「布」作主題的咖啡店出現Bold與「布」的發音接近店內有以碎布織成的布牆也是對這地區的文化和歷史致敬喜歡他們的菜單設計 跟在布行買布時看到的樣板一樣layout是第一次看到這樣的設計呢咖啡不錯 布丁有濃厚的蛋香然而質感有點硬 沒有嫩滑可以吸進嘴裡的那種口感調味已經很好 可惜質感略欠 有點可惜
𓈒𓏸𓐍

然而質感有點硬 沒有嫩滑可以吸進嘴裡的那種口感
調味已經很好 可惜質感略欠 有點可惜
昭和布丁
2022-01-14 334 浏览
位於深水埗基隆街的BOLD Coffee有個好特別的主題——布匹。門前有好多束幾種顏色交織而成的布條,menu設計也與附近布行的布匹樣本好似。也就是說,當你到布行買布時,店家就用一塊長方形卡紙貼住幾塊不同顏色或款式的布料供人選購。這天中午我點了一份煙三文魚炒蛋酸種麵包多士配鮮奶咖啡,鮮奶咖啡的飛馬拉花好精緻,而牛奶順滑濃郁。酸種麵包上的炒蛋好滑,三文魚都幾好食。沙律菜方面,偶爾有一、兩片紅菜頭偏苦。食完主食就是甜品了,我點了一份烤棉花糖巧克力牛角包窩夫。窩夫有牛角包的酥皮質感,面頭的棉花糖烤得剛剛好,配合朱古力雪糕食用真是一大享受。伴碟還有烤焦糖香蕉配朱古力醬。鮮奶咖啡 $45煙三文魚炒蛋酸種麵包多士 $98烤棉花糖巧克力牛角包窩夫 $88

煙三文魚炒蛋酸種麵包多士
鮮奶咖啡