2021-11-04 15 浏览
人愈大就愈鐘意浦咖啡店,每間咖啡店都有自己獨特的風格味道。以前去咖啡店只會Focus 係甜品,而家對咖啡的要求愈來愈高,咖啡先係主角!店內環境舒服,燈光柔和,仲有畫展示係牆上(有標價的應該係open for sale ?)Dirty -好欣賞呢間咖啡店有兩種咖啡豆揀,nutty vs floral. 職員亦好pro 會主動提議你揀的coffee 襯邊種豆多啲。-底面的冷熱平衡做得不錯,入口香滑Creme Brûlée Cappuccino -Creme Brûlée 似火炙過的梳乎厘,好滑。-揀左nutty, 咖啡味香濃,加上微微的焦糖,好有驚喜的一杯。Lemon Tart-一定會encore 的甜品!上面的cream 好香滑,中間的檸檬餡微甜,清新的檸檬味好突出四重芝士pizza -份量不大但非常高質!麵包是sour dough 的咬落口感濕潤有咬口,加上四種芝士鹹鹹香香,出奇地好撘咖啡!

Dirty
-底面的冷熱平衡做得不錯,入口香滑

Creme Brûlée Cappuccino
-Creme Brûlée 似火炙過的梳乎厘,好滑。
Creme  Brûlée  Cappuccino

Lemon  tart

Creme  Brûlée  Cappuccino
Lemon  tart
2021-11-02 12 浏览
精緻 Coffee Shop. 現在真的愈開愈多. 但係有好多都粗糙到不得了.  選好的店, 有時還要一點運氣!咁我今日運氣應該係幾好既. 呢間小店屬用心之作. 無論店內設計, 食物質數. 都係中上上. 至啱又愛 coffee 又中意打卡既美美.一入店, 靚仔哥哥就介紹下餐牌. 緊係試下推介 Creme Brulee Cappuccino 再加 無花果批!咖啡 頂層係 烤焦糖.  啡如其名. 下層係 Cappuccino. 泡跟啡比例剛剛好. 啡底香濃有層次. 大愛. 無花果批, 無花果好 Fresh, 中間係 Custard. 批底香脆. 好好味!認真的. 我真係影相影左好耐 @.@ 地方坐的舒服, 最愛店尾的 high table. 值得再黎.

咁我今日運氣應該係幾好既.

認真的. 我真係影相影左好耐 @.@
地方坐的舒服, 最愛店尾的 high table.
值得再黎.

2021-11-02
午餐
  • Creme Brulee Cappuccino
2021-11-01 19 浏览
深水埗一帶開咗唔同風格嘅咖啡店,大部分以主打手沖咖啡,今日經過尼間以水泥牆為主,裝修簡約但有格詷,門口長椅和坐位都是很好的打卡位,入到裏面牆上掛上一幅幅出售的油畫,一邊享受咖啡一邊欣賞油畫,可以陶冶心靈我最鍾意食焦糖燉蛋,見到有杯Creme brûlée cappuccino 一於點黎試吓,面層是香滑的泡沫,感覺到咖啡的香味和微微的焦糖好友想飲特別一點的咖啡 店員介紹飲尼款Gwai faa creamy black,黑色的咖啡裝在cocktail 杯內,面層是打得幼滑又香濃的泡沫,入口有驚喜,咖啡桂花碎令咖啡更清香,咖啡清淡得來但又不失豆香,值得一試凍柜內有多種甜品選擇我就揀了Hazelnut coffee banana,面層是打得又香又滑溜的咖啡慕絲,中間的流心榛子醬和脆脆的撻,整個配搭非常夾,而甜度適中,不會過甜,很美味而好友就揀了自家製的Basque cheese cake ,質感豐厚的芝士蛋糕,很有口感加上濃濃的芝士味和微焦的味道

凍柜內有多種甜品選擇

近幾年深水埗基隆街多咗好多文青Cafe,今日放假得閒所以同朋友嚟坐低飲杯野,順便聚聚舊😆呢間Cafe嘅窗邊位大約12:00左右係有自然光射到入嚟嘅,影相都靚好多😙Cafe問口位置有啲物品義賣,右邊牆上面仲有啲攝影師嘅作品比大家欣賞📷朋友就叫咗件Matcha Basque Cheese Cake😇店員話係用咗宇治抹茶嚟整嘅,唔怪得咁正啦🤤然後我就叫咗我最鉝意食嘅Lemon Tart🍋檸檬味好突出然且甜味適中😛個撻皮都唔會太硬,不過就好似散咗少少🤏🏻野飲方面朋友叫咗杯Creme Brulee Cappuccino(Nutty Hot)杯野上面有一層焦糖😍堅果味嘅咖啡好香醇,朝早提神一流🤤我就叫咗杯之前從來都未飲過嘅CoFee Nutty😯店員送嚟嗰陣同我講話其實係濃縮咖啡加椰子水反而我覺得咖啡味唔算太濃,飲落去甜甜地咁😆賣單每人大約$100左右,有個咁靚嘅地方比我地坐咗咁耐傾咁耐絕對超值啦😆地址:深水埗基隆街145號宏德樓地舖
Matcha Basque Cheese Cake
店員話係用咗宇治抹茶嚟整嘅,唔怪得咁正啦🤤
Lemon Tart
個撻皮都唔會太硬,不過就好似散咗少少🤏🏻

杯野上面有一層焦糖😍
堅果味嘅咖啡好香醇,朝早提神一流🤤
我就叫咗杯之前從來都未飲過嘅CoFee Nutty😯
店員送嚟嗰陣同我講話其實係濃縮咖啡加椰子水
反而我覺得咖啡味唔算太濃,飲落去甜甜地咁😆
地址:深水埗基隆街145號宏德樓地舖
2021-10-29
2021-10-28 18 浏览
无心插柳,同老婆在深水埗通处行见到这间coffee shop ,当时有小小饿便入去试试。我锺意㗎啡就点了Creamy Black($60) : 香浓的㗎啡上面有层厚厚的泡。这泡不是奶,而是由㗎啡打出来的泡,带着清香的㗎啡味,好特别。而㗎啡豆的味道又是我喜欢的。另外叫了柚子话梅梳打特饮($45):这个配搭原来好夹,你可以喝到柚子味但同时又夹杂着话梅的咸咸甜甜,很觧渴。我们叫了两件饼,一件是鲜无花果吉士挞($48)而另一件是核桃芝士蛋糕($42)。无花果好鲜甜夹着吉士挞一齐食,口感丰富。核桃芝士蛋糕核桃香口,桃肉包着糖,但不是很甜,正。带着芝士蛋糕一齐食,好好味。

• Praline Chinese Cake
  • Fresh Fig Custard Tart
  • Salted Plum Honey Citron Soda
  • Creamy Black
2021-10-28 17 浏览
路經深水埗有一陣咖啡香吸引住我。隨住咖啡香走幾步就發現有一間文青風COFFEE SHOP✨BONDING COFFEE✨室外小角落可以用餐,又或者選擇室內用餐區,環境以簡約為主,讓人感覺好放鬆!⭐️🌧話好攰想坐一陣,咁我地就入左去啦!其實我係為飲咖啡而入去,不過⭐️🌧人仔細細飲唔晒一杯,我就唯有放棄咖啡,同⭐️🌧一齊飲🌈STRAWBERRY YOGURT SMOOTHIE士多啤梨乳酪味道,口感好FRESH一啖就消暑,⭐️🌧大大啖咁飲🌈三文魚法式鹹批遠處已經傳來香氣,上枱熱辣辣。批皮有陣陣牛油香,食落好酥脆,內裏餡料好多,大大粒三文魚肉,蘑菇,芝士,蕃茄,口感豐富。🌈CREME BRULEEHOME MADE 焦糖燉蛋,綿滑緊緻的燉蛋上有一層甘香的脆焦糖,即叫即燒脆焦糖金黃剔透,夠哂香脆,同燉蛋柔滑細膩形成強烈對比。
路經深水埗有一陣咖啡香吸引住我。
隨住咖啡香走幾步就發現有一間文青風COFFEE SHOP

✨BONDING COFFEE✨
室外小角落可以用餐,又或者選擇室內用餐區,
環境以簡約為主,讓人感覺好放鬆!
⭐️🌧話好攰想坐一陣,咁我地就入左去啦!

🌈STRAWBERRY YOGURT SMOOTHIE
士多啤梨乳酪味道,口感好FRESH
一啖就消暑,⭐️🌧大大啖咁飲

🌈三文魚法式鹹批
遠處已經傳來香氣,上枱熱辣辣。
批皮有陣陣牛油香,食落好酥脆,
內裏餡料好多,大大粒三文魚肉,蘑菇,芝士,蕃茄,口感豐富。

🌈CREME BRULEE
HOME MADE 焦糖燉蛋,
綿滑緊緻的燉蛋上有一層甘香的脆焦糖,
即叫即燒脆焦糖金黃剔透,夠哂香脆,
同燉蛋柔滑細膩形成強烈對比。
Bonding Coffee位於深水埗及太子之間既橫街內,店舖有多種咖啡的款式,當中咖啡豆可因應客人喜好選擇 「nutty」 或 「floral」 口味,「nutty」由巴西、印尼及肯亞三地咖啡豆拼配,帶有堅果味;而「floral」是有埃塞俄比亞及肯亞咖啡豆,帶有淡淡花香。今次黎到揀選左以下餐點及飲品:Iced Honey Americano Floral $45美式咖啡就飲得多,但係加蜜糖嘅都係第一次飲,今次店員推介左花香味嘅美式咖啡俾我,味道比想像中更清香,飲完一啖會有少少微酸的感覺,飲落好順口舒服😌Fresh Fig Custard Tart $48最近愛上左食無花果嘅多多,揀選左呢一個無花果批,每個批上估計就有一整個無花果的切片,批中間的吉士忌廉及白忌廉味道清甜,不會產生一點油膩感,食完都會感到負荷。Kiwi Yogurt Smoothie $55味道酸酸甜甜,真實奇異果味,由於加入yogurt,所以質感似奶昔,飽足感滿滿Hot Americano (Nutty) $35味道相對foral 版的厚重,飲完一啖後會回甘,咖啡愛好者會喜歡的選擇另外Bonding Coffee亦是一

今次黎到揀選左以下餐點及飲品:

Fresh Fig Custard Tart $48

Kiwi Yogurt Smoothie $55

Hot Americano (Nutty) $35

另外Bonding Coffee亦是一個影像藝術展覽場地 ,展覽會不定期更換主題,令大家可欣賞到更多本地作品,而且店舖會不定期與本地小店合作,出售他們自家精緻造型甜品蛋糕,所以每次黎都可能會有不同既新嘗試呢。

此外,店內不定期會有貓店長出巡,愛貓既人可以睇下有冇機會見到喔☺️
Fresh Fig Custard Tart
Iced Honey Americano Floral
Kiwi Yogurt Smoothie
2021-10-26
  • Fresh Fig Custard Tart
  • Kiwi Yogurt Smoothie
  • Iced Honey Americano Floral
2021-10-24 322 浏览
在深水埗基隆街,有很多售賣布料,成衣配料的舖頭,又夾雜著不同的咖啡店,雖然風馬牛不相及,但反而就是她的特色,大家又願意走進這些cafe忘憂🌿水泥牆門口,放上三張小圓枱, 打卡靚位。Cafe裏有一部還可運作的復古攝影機,牆上掛滿不同的照片。原來老闆以前是攝影發燒友,而家又鍾情咖啡,一於把不同攝影師的作品放在舖頭,就像走進攝影展覽館,顧客遇到心頭好也可以購買這裏以輕食為主,先一人揀咗杯飲品。Crème Brulee Cappuccino (nutty, hot) $45 上面一層淡淡焦糖香味,香滑奶泡,配上堅果味嘅咖啡,咖啡香醇Hazelnut Chocolate Latte $42拉花好靚,啖啖誘惑,榛子朱古力味道香濃,也不會過甜Margarita Pizza $68Menu寫着使用酸種麵團,用酸種製作麵糰,味道比較豐富濃厚。配上蕃茄辣肉腸羅勒,味道香濃,pizza邊還很脆口Melon Cheese Tat $55期間限定新款式,清甜多汁的赤肉密瓜波波+ 清新希臘乳酪波波,又靚又好食在這一間像藝術館的咖啡廳,感受到老闆對攝影和咖啡的追求,一定會再來呀

水泥牆門口,放上三張小圓枱, 打卡靚位。

這裏以輕食為主,先一人揀咗杯飲品。

上面一層淡淡焦糖香味,香滑奶泡,配上堅果味嘅咖啡,咖啡香醇

Hazelnut Chocolate Latte $42
拉花好靚,啖啖誘惑,榛子朱古力味道香濃,也不會過甜

Margarita Pizza $68

Melon Cheese Tat $55

2021-10-19
週未深水埗的咖啡店間間大排長龍,路過Bonding Coffee 咁啱有位入去試試🤪 店入面掛咗好多畫同相,充滿藝術氣息~雖然位置唔多,但坐得幾舒服🤍 門口位可以帶埋狗狗嚟飲咖啡🐶 入面好多人都飲手沖,見到咖啡師會細心講解,下次都想嚟試下~💰Crème Brûlée·Cappuccino $49店內嘅咖啡豆可以揀nutty或floral口味!今次揀左floral嘅豆,淡淡花香味好清新🌷加上好似法式燉蛋效果嘅泡沫,口感順滑,好啱女士飲用!💰CoFee椰子水加咖啡嘅組合好特別,不過略嫌椰子味較淡,唔係好飲得出🥥💰Strawberry Custard Tart​ 勁好食,完全有蛋糕店嘅質素🤪外脆內軟,入面仲有流心吉士,正!💰Praline Cheese Cakek $42喺蛋糕櫃見到Homemade Basque cheesecake賣相好吸引,但勁快賣哂😭 所以轉咗食Praline Cheese Cakek ,有果仁香脆口感,加上香濃芝士蛋糕,好味🤪📍Bonding Coffee🔍地址︰深水埗基隆街145號宏德樓地舖

💰Crème Brûlée·Cappuccino $49

💰CoFee

💰Strawberry Custard Tart​

💰Praline Cheese Cakek $42

📍Bonding Coffee
🔍地址︰深水埗基隆街145號宏德樓地舖
逛完人煙稠密嘅深水埗, 行往太子方向有不少本土手工咖啡店, 看見這間Bonding Coffee 感覺休閒 ,一於入去坐低抖抖差差電。小店座位不多, 融合了一些藝術展品, 木系裝修, 讓人可以放鬆心情好好享受咖啡🍀☕。提供一系列手調咖啡和自家製蛋糕, 非常專業,有不同烹調咖啡的方法。Creme Brulee Cappuccino (hot, nutty)奶泡面層有薄薄的焦糖, 燒熱後特別香~奶泡層棉密廷身, 令每口咖啡沾上都特別順滑。咖啡醇香濃厚, 焦糖嘅甜正好中和咖啡嘅苦澀, 飲到最後, 溫度較低 ,果酸嘅味道變得非常強烈, 囗味有層次~ 我不太懂品評咖啡, 但覺這杯咖啡的餘韻才是最精彩!配上一份招牌自家製 Creme Brulee, 好似重新飲剛才那杯咖啡~ 焦糖布甸香滑有蛋香,而且不太甜膩。Melon Cheese Tat 也是自家製新品, 放上parma ham 脆片味道有驚喜。芝士味道比較清爽輕盈, 配上淡淡檸檬香嘅Mouuse,唔會太甜。 加上蜜瓜球, 賣相和味道一流!KIWI Yogurt Smoothie 好大杯, 奇異果沙冰較為少見, 味道好清新, 奇異果嘅酸度和乳酪

Creme Brulee Cappuccino

奶泡面層有薄薄的焦糖, 燒熱後特別香~
奶泡層棉密廷身, 令每口咖啡沾上都特別順滑。

Creme Brulee

Melon Cheese Tat
也是自家製新品, 放上parma ham 脆片味道有驚喜

KIWI Yogurt Smoothie
好大杯, 奇異果沙冰較為少見, 味道好清新, 奇異果嘅酸度和乳酪互相平衡, 冰嘅比例不多飲到最後味道依然濃郁!😋👍

喜歡這裏環境夠寧靜,可以呷著咖啡~享受一個人的空間~

Creme Brulee
  • CremeBrulee
  • KIWIYogurtSmoothie
  • MelonCheeseTat
  • CremeBruleeCappuccino
2021-10-09 35 浏览
第二次嚟,呢度唔算係打卡cafe,唔洗瘋狂排隊,而且咖啡真係好飲又特別,喺其他純粹打卡嘅cafe真係飲唔到Dutch Coffee Duo ($98)Duo即係用test tube盛載嘅2種cold brew咖啡,分別有Brazil及Costa Rica音樂家貝多芬兩種豆。今次用嘅咖啡杯係平時用嚟飲Grappa (一款意大利北部用葡萄酒渣釀製,再蒸餾製成嘅白蘭地酒),酒精濃度特高至60%,所以佢嘅酒杯型態亦都有啲特別、細小、杯身較長及杯口較闊,飲嘅時候會感受到酒嘅香氣,不過酒精感冇咁強。而點解用呢隻酒杯嚟飲咖啡呢,係因為冰滴咖啡通常帶有醇厚嘅酒感,而佢特有嘅杯型有利香氣散發。而且杯身細小,所以每一次喺冰鎮test tube裡倒出咖啡嘅時候都能確保份量唔會太多,咁就可以品嘗到最佳嘅適飲溫度先飲Brazil豆,味道好平均,有啲無花果嘅香氣;之後再飲貝多芬,味道感覺完全唔同,非常有個性好特別,先有提子汁嘅味道,之後酒香超濃Hand drip coffee ($85)今次飲Kenya豆,平時飲開嘅Kenya都係水洗,比較少係用傳統方式去炒。熱飲有雜莓軟糖味道,凍咗之後飲有桃嘅香氣~同上次一樣,

Dutch Coffee Duo ($98)
Dutch Coffee Duo

Hand drip coffee ($85)
同上次一樣,飲手沖咖啡都係有一種特別嘅方法去品嚐去欣賞咖啡不同嘅味道,就係用聞香杯,程序如下
先將咖啡倒入聞香杯 -> 再將聞香杯反轉倒入咖啡杯內 -> 轉兩轉等啲空氣進入咖啡 -> 再聞吓聞香杯 -> 飲啖咖啡 -> 又再聞吓咖啡杯~ 真係每一次嘅香味都唔同㗎喎,好有層次
Hand drip coffee

Salmon quiche ($45)
焗熱嘅quiche熱辣辣食好味,三文魚肉都多,仲有粒粒番茄,食完都唔會好膩
Salmon quiche

店員及咖啡師都非常親切有禮,睇得出咖啡師都好有熱誠,希望將每種咖啡介紹俾客人去認識及欣賞
Salmon quiche
2021-10-05 36 浏览
細妹鍾意飲咖啡 咁啱黎開依邊幫狗狗拎藥,就嚟到附近呢間。門外裝修好靚有文青特色,打卡一流。入面環境休閒舒適,咖啡種類很多,今日蛋糕就有幾款。creme brûlée cappuccino 好有特色嘅一杯咖啡,咖啡味帶有果味,而且濃郁。上面有一層焦糖,真係同焦糖燉蛋一樣。blueberry yogurt smoothie 帶有大量嘅藍莓,配上乳酪。好refresh 。 天氣咁熱飲就啱晒。四重芝士pizza(酸種麵團)因為用咗依個麵團,所以個餅底特別脆,但係又唔會好似平時食嗰啲意大利薄餅咁薄,帶有一點厚度。多種芝士味道,十分香濃。praline cheese cake芝士蛋糕creamy幼滑,芝士味香濃。令人想一啖接一啖食。

入面環境休閒舒適,咖啡種類很多,今日蛋糕就有幾款。

creme brûlée cappuccino

blueberry yogurt smoothie

四重芝士pizza(酸種麵團)

praline cheese cake
芝士蛋糕creamy幼滑,芝士味香濃。令人想一啖接一啖食。

3K
2021-10-05 27 浏览
深水埗買皮革集中地,行經基隆街一帶,見一咖啡店外觀不錯,買完皮革順道tea 一吓。店員推介 crème brûlée cappuccino, 無理由唔試吓啫。面層奶泡充滿著焦香,綿滑順喉。再將奶泡混入咖啡,焦糖味道中和了咖啡的苦澀,味道變得溫和,不錯的選擇。法式素菜鹹批幾吸引,陣陣香氣樸鼻,批底好酥脆,餡料有西蘭花,菇菌…口感豐富,我喜歡,好好味。Lemon Tart有清新的檸檬香味,蛋白又香又係滑,整件撻甜度適中,恰到好處。

2021-10-05
2021-10-05 141 浏览
今日放假,想去一間cafe chill 一chill深水埗係cafe嘅集中地,當然係首選喇!經過呢個門口,簡約木系風,俾我一種好relax嘅感覺仲有好多畫作及攝影擺設,藝術氣息出晒嚟Premium Chocolate vs Cold Brew 水割Cold Brew 係用左4款咖啡豆釀製的!分別是埃塞俄比亞、肯亞、哥倫比亞、危地馬拉呢幾個國家嘅咖啡豆都好出名!個presentation 好似high ball whiskeyhigh ball係用左咖啡製成,所以冰球溶左都唔會沖淡咖啡味道口感輕盈圓潤,無咩苦澀和酸味~~可以飲到咖啡豆的原始風味!Premium Chocolate可可味非常香濃好平滑嘅頂層,係可可嘅foam!但又唔會太空氣感,質感好實在Four Cheese Sour Dough Pizza價錢相當吸引只係$65咋!份量對於一個女仔嚟講岩岩好~Pizza口感比較脆,鍾意食香口嘅pizza一定會鍾意Lemon Tart撻皮係我鍾意的,唔會太硬檸檬味都好突出!不過就稍微甜左啲~~
今日放假,想去一間cafe chill 一chill

深水埗係cafe嘅集中地,當然係首選喇!

經過呢個門口,簡約木系風,俾我一種好relax嘅感覺

仲有好多畫作及攝影擺設,藝術氣息出晒嚟

Cold Brew 係用左4款咖啡豆釀製的!
分別是埃塞俄比亞、肯亞、哥倫比亞、危地馬拉

呢幾個國家嘅咖啡豆都好出名!

口感輕盈圓潤,無咩苦澀和酸味~~
可以飲到咖啡豆的原始風味!

Premium Chocolate
可可味非常香濃

好平滑嘅頂層,係可可嘅foam!
但又唔會太空氣感,質感好實在

Four Cheese Sour Dough Pizza
價錢相當吸引
只係$65咋!
份量對於一個女仔嚟講岩岩好~
Pizza口感比較脆,鍾意食香口嘅pizza一定會鍾意

Lemon Tart
撻皮係我鍾意的,唔會太硬

檸檬味都好突出!
不過就稍微甜左啲~~
2021-10-05
午餐
2021-10-01 18 浏览
喺深水埗基隆街有間裝潢簡約嘅cafe, 戶外有幾張枱,佈置清新。 cafe 入面就好似去咗畫展攝影展🏞🌌🌅,到處放滿畫作及相,角落仲有一部古老型爆相機😍Cafe 店員好有耐性咁介紹咖啡及蛋糕俾我哋。 提供嘅咖啡種類好多,White , Black , 手沖咖啡等。Cream Brûlée Cappuccino 🍮好特別嘅cappuccino, 上面有一層焦糖,香脆又外,味道濃郁順滑。Hand Craft Matcha Latte 🍵與別不同的手沖抹茶鮮奶,用上傳統日式嘅碗裝住,有沈穩嘅茶香味,有層次嘅味道Raspberry Roll Cake 🍰顏色艷麗,蛋糕鬆軟,忌廉幼滑,配上酸甜嘅紅桑子真係好夾Fresh Peach Oolong Cheese Tart🍑水蜜桃加烏龍茶真係好有驚喜,桃🍑爽口清甜,茶香味係口腔入面迴盪,味道清新

Cream Brûlée Cappuccino 🍮

Hand Craft Matcha Latte 🍵

Raspberry Roll Cake 🍰
顏色艷麗,蛋糕鬆軟,忌廉幼滑,配上酸甜嘅紅桑子真係好夾

• Cream Brûlée Cappuccino
  • Hand Craft Matcha Latte
  • Raspberry Roll Cake
  • Fresh  Peach  Oolong  cheese  tar