2021-11-30 39 浏览
話說喺旺角等緊個fd,見佢未嚟到就周圍行吓,行到咁上下聞到好香咖啡味,跟住見到一間小店門面幾有特式,就入去tea下先🙂先講吓我叫咗咩Creme brulee cappuccino nutty iced呢杯其實我亂咁叫,咖啡送到黎店員亦好細心去講解杯咖啡用邊一款咖啡豆去烘焙,賣相好睇之餘,泡沫相嘅焦糖加上濃郁嘅咖啡味,可以打卡又好飲Margarita pizza呢個薄批充滿濃郁嘅芝士味,即叫即焗,一個人食真係啱啱好如果想扮下文青呢度真係幾唔錯,地點又方便,又可以睇吓掛係牆身上面既作品

先講吓我叫咗咩

Margarita pizza
呢個薄批充滿濃郁嘅芝士味,即叫即焗,一個人食真係啱啱好

2021-11-30 34 浏览
偽文青一遊深水埗,近年大南街開左勁多cafe,平日一遊無意中係基隆街發意一間寧靜cafe,店內提供空間作為小型展覽藝術交流,讓攝影師或藝術人分享作品寄賣。講番咖啡,㨂咗Caffe Latte and Creme Brûlée Cappuccino ,咖啡師會先問你對咖啡既喜好再決定用咩咖啡豆,如果你沒有鑽研咖啡。佢哋都會好好簡單講解一下問你偏向想試既方向酸度、甜味或回甘厚實,感覺好舒服。另外係餅櫃㨂咗士多啤梨roll cake,蛋糕口感清甜,配咖啡一流。
2021-11-20
2021-11-26 13 浏览
深水埗咁多靚cafe,間間都好想去😍最近終於去咗其中一間想去嘅Bonding coffee☕️門口有靚靚打卡位📸 店內咖啡嘅款式亦好多🤩Cold Brew~水割 Mizuwari🧊平時都好鍾意飲clod brew,容易入口之餘,又能夠保留咖啡原有嘅香氣同味道,而且飲落去好香醇,口感細膩柔滑,一啲都唔苦澀同酸😚呢度Cold Brew嘅冰重用咖啡造成添,就算溶咗味道都唔會變淡😎Creme Brulee Cappuccino🍮呢款咖啡好少有,呢度重可以自己揀咖啡豆添🤩我揀咗nutty咖啡豆,由巴西、印尼及肯亞三個地方嘅咖啡豆拼配,帶有堅果味🌰上面係一層Creme Brulee,脆脆地幾特別👍🏻飲落有陣焦糖嘅味道🍯Raspberry Roll Cake🍰Cafe好多蛋糕都好吸引😍最後揀咗Raspberry Roll Cake,外型好靚😍蛋糕軟錦錦,入面係Raspberry cream同醬,酸酸甜甜幾好味😚上面仲有士多啤梨同藍莓🍓🫐Hazelnut Coffee Banana Tart🍌另外重揀咗Hazelnut Coffee Banana Tart,呢個tart有三層,第一層係Hazelnut

Cold Brew~水割 Mizuwari🧊

Creme Brulee Cappuccino🍮

Raspberry Roll Cake🍰

Hazelnut Coffee Banana Tart🍌
另外重揀咗Hazelnut Coffee Banana Tart,呢個tart有三層,第一層係Hazelnut Coffee cream,第二層係香蕉蓉同香蕉肉🍌第三層係脆脆tart,好好味唔會好甜😍

2021-11-09
2021-11-24 27 浏览
今日約了朋友在深水埗逛文青小店,中間找了一間cafe休息,嚐嚐咖啡、蛋糕。Bonding coffee雖然舖位唔算大,但平日過嚟都幾舒服,安靜嘅環境好適合休息嘅地方。Hot Creme Brulee Cappuccino Nutty $45店主推薦我的signature coffee,結合了焦糖布丁甜品以及Cappuccino,啱哂鐘意甜味重嘅新手coffee lover。記得要襯熱飲,就會有面頭嘅一層焦糖脆脆,再攪拌咖啡後,香濃甘醇。Hazelnut Chocolate Latte $42店主同我講呢款chocolate latte係出面cafe少有,而且有好靚嘅拉花。加左hazelnut後會甜甜地,相對朱古力就無咁rich。Raspberry Roll Cake $46層次非常豐富,有士多啤梨、藍莓等生果,有果香味。甜品的外觀亦好特別,一眼就被吸引了。Lemon Tart $48薄薄一層嘅檸檬撻剛剛好,上面嘅濃厚嘅cream中和左檸檬嘅酸味,所以綜合唔會太酸難入口。

Hazelnut Chocolate Latte $42

Raspberry Roll Cake $46

Lemon Tart $48

2021-11-22 470 浏览
云云舊樓嘅基隆街發現咗一間頗有格調嘅coffee shop 。門外有兩三座位,水泥灰色裝修簡單得呢又好有格調。店內Gallery 風格,牆上掛上不同本地藝術家作品,每幅均有不同的風格。Cafe可以比到藝術家們一個展示作品嘅平台,客人一邊飲咖啡一邊欣賞作品可以認識到佢哋。每幅作品均有標價可供購買,聽聞都有吾少買家。,Cafe除咗有畫睇,仲有塔羅牌玩,客人只要惠顧一定金額就可以玩吓問吓問題, 係咁嘅環境中嘆杯咖啡都幾閒適自在。畫廊feel、塔羅牌、咖啡,呢三樣嘢擺埋一齊感到有d聯繫,唔知店名「Bonding Cafe 」係咪由此而生呢?! Feel到經營者係用個心去做呢間Cafe。Affogato Nutty Rum Raisin 第一次飲呢個經典意式咖啡甜點代表作,超級好味。它是一杯近乎甜點的飲料。雪糕可選雲呢拿或提子甜酒,我鍾情後者而nutty是店主推介來配合提子甜酒雪糕。香醇濃郁嘅expresso 倒在冰涷香甜嘅提子甜酒雪糕球中一齊食 ,甜味和苦味均能互相平衡,而且還有堅果仁香,每一口都令人讃嘆不已,回味無窮👍Creme Brûlée Cappuccino (Nutty)法式焦糖燉蛋

Affogato Nutty Rum Raisin

法式焦糖燉蛋就食得多,但用來配泡沫咖啡又有驚喜喎!店主細心提醒先吃面層微微燒焦嘅泡沫,脆脆地又甜甜地,有少少口感但又似一陣風咁冇嘢吐落肚,又幾得意。更聞到強烈烘焙味,之後再喝啖平順幼滑嘅咖啡真係好醒神。

Praline Cheese Cake
芝士蛋糕質感結實,中層有含焦糖裹著合桃肉,又另一口感。這是一個甜點中的佼佼者,愛吃甜者就吾好錯呀!

Seafood Quiche
呢個法式傳統爐烤鹹批或蛋餅放上不同海鮮甚有睇頭。廚師沒有吝嗇海鮮,鋪滿整個批,每一口都不乏啖啖海鮮,吾係食到原粒帶子就係食到蝦等……,還有好多蘑菇片,味道也不錯。

整體感覺經營者係用個心去對待咖啡;去對待食物;去對待客人,值得支持👍
2021-11-19
午餐
2021-11-20 22 浏览
今日假期去了太子買布做手工,經過基隆街被這間Bonding Coffee 藝術咖啡廊吸引住,好想入去Hea下慢活一下。內裡的裝修以木系為主很舒適,牆上掛上不同的藝術畫,一邊欣賞一邊飲咖啡真是賞心樂事。食甜品可以令人快樂,蛋糕櫃內有幾款賣相精緻的蛋糕,店員為我介紹了各蛋糕;每款都各有特色真令人選擇困難。最後我選了Hazelnut Coffee Banana Tart . 自家制的咖啡香蕉撻,加了幾片金薄在飛舞著華麗非常。脆脆的榛子果仁配上香蕉味道很夾;咖啡味的忌廉滑溜又creamy ,整體不會太甜。Creme Brulee Cappuccino Nutty我喜歡先吃掉頂層的焦糖脆面,再 喝一口咖啡。咖啡香濃甘香層次分明,吃一口美味蛋糕再加上這舒適的環境 ,令人放鬆。

Creme Brulee Cappuccino Nutty
2021-11-20 19 浏览
今日同老公拍拖逛逛街時,被這間裝修舒服的咖啡店吸引著,決定坐下品嚐咖啡並放鬆一下!店員熱心介紹店舖特式;牆身掛滿不少攝影師作品,讓客人可一邊品嘗咖啡一邊欣賞作品。滴溜咖啡,期間限定,想品嚐此店的滴溜咖啡要看彩數唷~店員說這是準備給週六到訪的客人,希望下一次可以品嚐到!Creme brulee cappuccino nutty賣相吸引,厚厚的奶泡沫,引人入勝,而奶泡沫面層有一層薄薄被燒過的焦糖,店員表示,可用小匙羹品嚐泡沫後才品嚐咖啡,被燒過的焦糖又甜又脆,配上軟綿綿的泡沫,口感頗特別,不錯。Strawberry Yogurt Smoothie Strawberry Custard Tart既解渴又好味的士多啤梨味乳酩沙冰,份量比例調配得很好,酸酸甜甜,又富士多啤梨香氣,好清新!再配上甜點草莓撻,真的很滋味❤️

Creme brulee cappuccino nutty

Strawberry Yogurt Smoothie
Strawberry Custard Tart

再配上甜點草莓撻,真的很滋味❤️

2021-11-17 32 浏览
今日來到此地.相信大家都不太陌生.近年不少coffee shops 在這處慕起!今回最終衆里尋它, 去了此處 “bonding coffee”.因被它的環境及desserts吸引住.不禁走入來chill 下先帶大家由外至內參觀一下.我喜歡此處有外及內都切合不同客人的preference. 想靜靜的倾下計,想和寵物的相對的....店內的裝飾擺設很獨特!相信店主很喜歡影相.環境絕對感到自己致身於日本咖啡.一入來店員已主動地介紹店內的食物及時令甜品.就是這個士多啤梨tart. 士多啤梨好新鮮及tart底好鬆化.因時令所以是期限甜品.另外再order咗個濃味cheese cake. 再多加一個法式三文魚餅最後一定不會錯過享受一杯 Americano coffee and capaccinno.有幸入來享受了一個寧靜又舒服的下午謝謝香港擁有這有heart 的 coffee shop!!!!
今日來到此地.相信大家都不太陌生.

先帶大家由外至內參觀一下.

我喜歡此處有外及內都切合不同客人的preference.
想靜靜的倾下計,

想和寵物的相對的....

店內的裝飾擺設很獨特!相信店主很喜歡影相.

環境絕對感到自己致身於日本咖啡.

再多加一個法式三文魚餅

有幸入來享受了一個寧靜又舒服的下午
2021-11-17 19 浏览
深水埗而家越開越多cafe 選擇好多 每次去親嗰邊 我都係憑感覺揀去邊間😆呢次去基隆街 就揀咗呢間Bonding Coffee 個人比較喜歡裝修設計簡約 唔需要太花巧 因為咁先有寧靜放鬆嘅感覺😌店內以黑白做主調加木系嘅風格 而且空間感十足◾Creme Brulee Cappuccino以火槍輕輕燒過嘅焦糖 staff提醒可以食咗焦糖先 再品嚐咖啡☕焦糖食落脆脆地 唔會太甜 而咖啡亦好啱我口味 聞落亦好香 好彩有乖乖地聽staff介紹揀nutty🌰◽Dirty兩種顏色互相融合 美美的💕奶夠凍 同熱嘅expresso相遇上 送上枱嘅時候仲有少少冒煙嘅效果🌫️但入囗仍然係夠凍嘅 咖啡味夠香濃 飲落嘅感覺好實在◾Strawberry Custard TartDaily Special🍓Staff話最近士多啤梨靚 所以係今日嘅推介 果然夠甜 最驚喜tart做得好鬆脆 滿滿牛油香但唔會太膩◽Praline Cheese Cake芝士味濃郁 質感亦creamy🧀而中間仲加咗合桃饀 我覺得好特別原來係咁match 增加口感之餘 亦都中和咗cheese嘅膩感 輕盈咗特別一提呢度嘅staff親切感十足 o

◾Creme Brulee Cappuccino
◽Dirty
◾Strawberry Custard Tart
◽Praline Cheese Cake

特別一提呢度嘅staff親切感十足 order時會講講佢哋選用嘅咖啡豆 nutty飲落帶有堅果味 而floral帶有淡淡花香🌸送上食物時亦都會有簡單介紹 而期間都會聽到佢哋同其他客人嘅閒談 有禮貌之餘亦感受到佢哋嘅用心❤️
2021-11-16 22 浏览
深水埗最近多左條咖啡店街,幾乎整條街都充滿著文青氣息。bonding coffee 吸引我嘅地方在於簡約風&藝術感。成個環境好舒適,而且入到去彷如時間慢下來了。午飯時間到bonding coffee 都需要有個披薩墊墊肚,芝士味香而不膩,pizza 尺寸適中,適合留肚食甜品和飲咖啡嘅我地。甜品方面,揀了檸檬撻和焦糖燉蛋,檸檬撻味道層次感幾高,食上口會停唔到。至於燉蛋方面,好滑好香蛋香味,而且焦糖脆脆果下,敲落去好解壓。最後一定要提嘅係飲品,nutty 咖啡 味道會濃郁d,都係我第一次試,已經上曬癮,暫時其他cafe 我飲唔返呢個味道。
2021-11-14 334 浏览
今日上完瑜珈堂之後去了深水埗的扮下文青選了一間可以品嚐咖啡同時也可以欣賞藝術的咖啡店。店內外空間較簡單乾淨,以黑白主調配襯簡約木系風格,坐得也舒服。咖啡店內牆上掛了有很多香港攝影師的本地作品可以欣賞,令小店增加了香港情懷。在店內咖啡的款式也很多,原來都是香港本地自家炒的咖啡豆。當中咖啡豆可因自己喜好選擇nutty或是floral 的口味,除了咖啡之外還有店主與本地其他小店互相合作,出售他們自家精緻造型甜品蛋糕。店主推介了我試試Creme Brulee Cappuccino是熱賣。咖啡上有一層薄薄的脆焦糖一口咬落去後攪拌咖啡泡沫味道芳香的焦糖香氣、帶有淡淡花香,香濃甘醇。Hazelnut Coffee Banana Tart,整體味道不太甜,面層的忌廉是用了小店的咖啡豆打成cream, 味道帶點淡淡的咖啡香不錯,底層是薄脆脆再加上香蕉混合棒子醬,口感非常美味。坐在小店外一邊嘆咖啡一邊食蛋糕感覺自己好優閒輕鬆。

坐在小店外一邊嘆咖啡一邊食蛋糕感覺自己好優閒輕鬆。
2021-11-12 14 浏览
位於深水埗基隆街開了多間好靚嘅咖啡店,今日就約埋朋友去搵一間Cafe Chill 下!這間Bonding Coffee環境裝修簡約,牆壁上面掛了好多畫作,主要給客人展覽,亦供給客人購買,餐廳可選擇坐戶外和室內,我們就選擇左坐窗邊位置影相都好靚!我們點了兩杯咖啡及兩件蛋糕,Matcha Basque cheese cake用了宇治抹茶整,入口有淡淡的抹茶清香,蛋糕好幼滑!Raspberry Roll Cake🍰 顏色同賣相很精緻,蛋糕很鬆軟,入口酸酸甜甜,感覺好清新!飲品方面我就選擇了Dirty,店員會詢問飲咖啡的喜好就建議我選擇「Floral」是埃塞俄比亞及肯亞咖啡豆,味道不會太濃帶有淡淡花香,底層飲落微暖,面層是凍的,整體感覺不錯!
2021-11-11 15 浏览
深水埗大南街基隆街呢頭近呢兩年簡直變左文青天堂,打卡Cafe開到成行成市😂 話說有日放假出黎食完Lunch冇野做,行行下見到呢間Bonding Coffee冇乜人等,決定入去Hea下,呷啖咖啡🤤舖頭地方唔算大,但特別之處係牆身擺左好多畫同相,原來可以買走,亦都為小店增加左啲藝術嘅氣息☺️💛 Cold BrewCold Brew絕對係我去Cafe必點之一,因為冇經過高溫萃取,所以咖啡嘅苦澀味,酸感同油脂都會降低,亦可以飲到咖啡嘅香氣。同埋呢到Cold Brew用嘅冰都係咖啡造,所以唔會因為粒冰溶左而令到咖啡變淡👍🏽💛 Hazelnut Banana Tart上面係勁滑嘅榛子Cream,中間夾住香蕉香,再有薄薄一層咖啡蛋糕,3樣野好夾,而且唔會死甜,好味👍🏽

💛 Cold Brew

💛 Hazelnut Banana Tart
2021-11-11 14 浏览
深水埗好多文青 Cafe。Bonding Coffee 水泥牆門口,室外小角落可以用餐木系裝修,環境以簡約為主, 讓人可以放鬆心情好好享受咖啡!STRAWBERRY YOGURT SMOOTHIE一上枱已經係好吸睛大大啖飲好暢快,乳酪沙冰叶道好醒神,好FRESH三文魚法式鹹批餡料豐富,三文魚肉,蘑菇,芝士,蕃茄,超級足料批皮酥脆,充滿牛油香當午餐輕食岩哂Creme Brulee面層有一層甘香的脆焦糖,好香脆,燉蛋口感creamy,真係好香滑
深水埗好多文青 Cafe。

木系裝修,環境以簡約為主, 讓人可以放鬆心情好好享受咖啡!

STRAWBERRY YOGURT SMOOTHIE

一上枱已經係好吸睛

大大啖飲好暢快,乳酪沙冰叶道好醒神,好FRESH

三文魚法式鹹批

餡料豐富,三文魚肉,蘑菇,芝士,蕃茄,超級足料

批皮酥脆,充滿牛油香

當午餐輕食岩哂

Creme Brulee

面層有一層甘香的脆焦糖,好香脆,

燉蛋口感creamy,真係好香滑

2021-11-07 17 浏览
今天去了深水埗太子一帶工作,早了完成,便找個地方坐下來休息一下。這咖啡店氣氛很悠閒舒適,頗適合下午一個人來飲杯咖啡、吃一份甜點,靜坐閱讀或做一些文書工作。這兒有不少咖啡選擇,但本人較喜歡品茶,故選擇了Strawberry Lychee Premium Tea。茶杯和茶壺設計別緻,可以疊放在一起。茶杯和茶壺的圖案是也能拼合起來,玩味十足。Strawberry Lychee Premium Tea香味較明顯,一陣陣的草莓和荔枝清香。茶味較清甜,令人心曠神怡。我也點了Fresh Fig Custard Tart,當中用了整果無花果切片,味道清甜,無花果下的吉士忌廉質地非常柔軟,不會太膩。後面的忌廉球很滑,有一陣清清的乳酪酸甜味。本人非常喜歡吃餅底,這個餅底做得十分薄,也很鬆脆,有一陣咖啡香味。茶和無花果撻這個組合很清新,吃後也沒有負擔。

茶和無花果撻這個組合很清新,吃後也沒有負擔。