2023-06-14 1342 浏览
已經係第三次食呢間分店,之前仲幫襯過其他分店,第一次遭遇到d咁樣既店員。今日中午照常排隊等候入座,排到我同朋友個陣,一位男服務員出來,竟然直接越過我哋,問我哋後面個兩位係佢地來先定係我哋來先???後面兩位就話係我哋來先,於是呢位服務員先叫我哋入去用餐。而呢位服務生問完呢個冒犯問題之後冇解釋,亦冇道歉。我對呢種行為感到十分冒犯,試問點解正常排隊既人要俾人質疑?係覺得我哋打尖?定係咩意思?我真係唔明呢位服務生邏輯係邊。唔通係因為我同友人講普通話?總之入座之前發生d咁事,真係令人冇曬胃口。一間米芝蓮推薦既餐廳唔應該有呢種事情發生,相信發生係任何人身上都會覺得極度唔舒服。另外,食物性價比較低,味道算中肯,但因為發生呢件事,短期內唔會想revisit。

總之入座之前發生d咁事,真係令人冇曬胃口。

2023-06-02 1118 浏览
Brass Spoon係灣仔月街嘅一間餐廳,同地鐵站嘅距離好近,只需要行幾分鐘就到啦。🐮 生牛肉,牛根,牛栢葉,牛丸河粉佢嘅生牛肉非常新鮮,肉質好嫩滑,牛栢葉好爽,牛筋炆到好淋,牛丸好有咬口,湯底味道好香濃,令味道更加豐富。餐廳嘅裝潢同氣氛都好舒服,令人感覺好放鬆。如果你鍾意牛肉類嘅菜式,Brass Spoon係一個值得去試嘅餐廳。至於湯底味道,可以根據自己嘅口味同偏好選擇是否加配料,但Brass Spoon嘅牛丸河粉湯底本身已經香濃,加湯底之後可能會更加濃稠,味道會更加濃郁。不過,加湯底的份量可能會比較多,要根據自己嘅口味同食量選擇。

🐮 生牛肉,牛根,牛栢葉,牛丸河粉

2023-05-31 735 浏览
🎈推荐指數: 🧡🧡🧡🤍🤍|✏️環境: 6/10|✏️位置: 6/10|✏️服務: 5/10|✏️味道: 5/10|✏️選擇性: 3/10|✏️返尋味: 3/10|✏️Time: Lunch Time|✏️Through: walk-in|✏️Price: Around $100/person|✏️Pay Attention:  |✏️Recommend:  越南河🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  周街停或者PP👴📢 《 WK 說 》STORY TIME (而我不是食評,唔想評)  :Brass Spoon位於灣仔月街,是一家以其璀璨的美食而聞名的餐廳。這裡的環境舒適,位置便利,服務周到,味道出眾,選擇多樣,價格合理。餐廳提供多種菜式,其中特色美食如「越南河」更是令人垂涎欲滴。無論你是喜歡精緻美食的美食愛好者,還是追求新鮮食材的海鮮控,Brass Spoon都能為你帶來一場難忘的用餐體驗。(誤)呢度喺灣仔月街嘅Brass Spoon真係一間令人心動嘅餐廳!唔講咁多,佢嘅環境一個字形容 ─ 舒服!入到去就有種被擁抱嘅感覺,好似係被食物之神護佑咁。位置都好方便,近灣仔地鐵站,真係好方便到唔得。不過要留意嚟到嘅時間,因
🎈推荐指數: 🧡🧡🧡🤍🤍

|✏️環境: 6/10|✏️位置: 6/10

|✏️服務: 5/10|✏️味道: 5/10

|✏️選擇性: 3/10|✏️返尋味: 3/10

|✏️Price: Around $100/person

|✏️Pay Attention:

|✏️Recommend:  越南河

🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  周街停或者PP

呢度喺灣仔月街嘅Brass Spoon真係一間令人心動嘅餐廳!唔講咁多,佢嘅環境一個字形容 ─ 舒服!入到去就有種被擁抱嘅感覺,好似係被食物之神護佑咁。位置都好方便,近灣仔地鐵站,真係好方便到唔得。不過要留意嚟到嘅時間,因為間餐廳好受歡迎,所以最好預訂位啦。

話咁快就要講返個服務,真係要大讚一聲!員工好友善又細心,好似你啲食親人咁,總係會問返你有冇需要,服務態度真係一流。而且佢哋嘅專業知識亦都好豐富,可以同你分享菜式嘅特色同烹飪方法,令你更加了解食物嘅來歷同風味。

好啦,我知道你哋最想聽嘅就係佢哋嘅味道!同你講,Brass Spoon嘅味道絕對係一個驚喜!特別推介佢哋嘅招牌菜「越南河」,真係令人讚不絕口。你嚟到呢度一定要試下呢道菜,啲蝦同海鮮鮮甜多汁,同埋炒麵嘅口感啱啱好,入口一種舌尖上嘅幸福感,實在令人難以忘懷。

而且Brass Spoon嘅選擇性都好廣,有各種不同嘅菜式可以揀。不論你係鍾意傳統粤菜,定係想試下一啲新鮮創意嘅菜式,呢度都能夠滿足你嘅味蕾。從蒸、煮、炸到烤,菜單上應有盡有,保證每一道菜都會讓你嘅舌頭跳舞!

最後,講返個價錢,Brass Spoon絕對係物超所值!優質食材同精湛烹調技術,以呢個價錢黎講,真係好抵食。你唔洗擔心會傷晒錢包,同時又可以享受到高水準嘅餐飲體驗。

總括而言,Brass Spoon喺灣仔月街絕對係一顆美食鑽石!佢嘅舒適環境、便利位置、友善服務同出色味道,真係好難搵到缺點。唔論你係嚟食海鮮,定係食廣東菜,呢度都係你嘅首選。你只需要坐喺度,品味住佢哋嘅特色美食,就可以感受到呢間餐廳嘅璀璨光芒!
2023-05-10
上網見到哩間越南餐廳連續攞咗幾年米芝蓮推介🏅 最特別係加咗牛湯油嘅牛肉粉🇻🇳當日lunch time見唔太多人排隊 同同事去試下-🍜生、熟牛肉粉 ($95)河粉幾滑 帶少少彈牙 條條分明葱 芫荽 配料可以自由選擇份量湯底比較普通 偏鹹 唔太食得出有啲失望生牛肉牛味濃郁 肉質幾嫩 只有2片熟牛肉相對偏鞋 而且好碎 -整體嚟講 有啲失望 😥雖然河粉唔錯 但湯底真係好一般 而且價錢偏貴如果真係想試 會寧願加多$1 選擇生牛肉湯河 灣仔同沙田都有分店溫馨提示餐廳營業時間比較短 要留意一下啦!*無額外加一 但只收現金
上網見到哩間越南餐廳連續攞咗幾年米芝蓮推介🏅
最特別係加咗牛湯油嘅牛肉粉🇻🇳
當日lunch time見唔太多人排隊 同同事去試下
🍜生、熟牛肉粉 ($95)
河粉幾滑 帶少少彈牙 條條分明

整體嚟講 有啲失望 😥
雖然河粉唔錯 但湯底真係好一般 而且價錢偏貴
如果真係想試 會寧願加多$1 選擇生牛肉湯河

灣仔同沙田都有分店
溫馨提示餐廳營業時間比較短 要留意一下啦!
*無額外加一 但只收現金
生、熟牛肉粉
生、熟牛肉粉
2023-04-28 688 浏览
沙田新城巿廣場,見到一間新開食店,仲有米芝蓮推介,唸住好正,好有期望試下,去食過Lunch,得一張紙內容柯打食物,款式選擇少,以越式牛河為主。叫咗最貴一碗超級生牛肉粉,另外如要加餸,需要另外加錢。但送到我枱面見到碗粉,份量少,牛肉正常但唔多,湯普通無特別,整體味道好一般,以$133(另加一),性價比低,食完完全仲唔夠飽,超後悔去依間食,應該無下次,這米芝蓮實在名不符實,伏之選,再睇Openrice其他食家都有不少負評
2023-03-06 1070 浏览
講到全香港最好食嘅牛河 我私心推介一定係呢間位於星街既brass spoon 我已經光顧咗超過10次以上 亦真心推介過好多唔少嘅朋友!大家都讚不絕口!今日都係叫返最鍾意食嘅生牛河,但係今日牛丸就已經冇晒,所以加唔到。先講下個湯底,食得出用牛骨去熬製嘅湯,好濃郁嘅感覺,但係調味方面做得非常好,湯唔會好鹹,我每次最少都連埋啲河粉食飲半碗牛肉質素都非常高,唔係坊間嗰啲普通肥牛,食得出材料係靚嘅。河粉亦都非常出色,唔會做到好淋,就算食咗5至10分鐘,河粉嘅軟硬度都非常之好。 極度推薦呢一間小店比大家!

極度推薦呢一間小店比大家!
2023-01-26 1039 浏览
喺灣仔出名係米之蓮一星的pho, 始終帶住Michelin 期望去試食就覺得一般啦~ Menu係自己tick tick ✔️ 叫咗一個生牛河加牛丸同extra noodles~另一個係生牛河加熟牛extra noodles ~湯底係重牛味,但唔係好吊到d青檸香。啲配料都係跟咗正常份量~~ 牛丸係開半,夠彈,不過唔係驚艷既牛丸😅另一個生 熟牛就明顯生牛係嫩啲~~ 所以整體上加咗麵底係夠飽的~ 但係味道都可以(如果唔帶expectations 會更好吧😆)

Menu係自己tick tick ✔️
叫咗一個生牛河加牛丸同extra noodles~
另一個係生牛河加熟牛extra noodles ~
牛丸係開半,夠彈,不過唔係驚艷既牛丸😅

另一個生 熟牛就明顯生牛係嫩啲~~

2023-01-21
2022-12-04 997 浏览
第一次入去呢間餐廳格局唔大👀見到個餐牌🍴款式唔太多 但係佢哋都係主打牛肉 叫咗個生牛肉河粉再加扎肉 另外叫咗杯荔枝梳打河粉一上台 即刻飲番啖湯先😆個湯好清好濃牛味 唔似係平時喺出邊街食到嘅越南河粉湯底 河粉嘅份量唔多 而生牛肉亦都啱啱恰到好處 亦都唔會好韌 但扎肉得三片仲要好薄😫所以好似唔係好抵 荔枝梳打 有兩粒荔枝肉 加上佢個荔枝糖水都好香 所以溝埋梳打水就啱啱好總括而言性價比唔算好高 但個湯底真係可以嚟試吓
第一次入去呢間餐廳格局唔大👀

總括而言性價比唔算好高 但個湯底真係可以嚟試吓

平日去,兩個人叫咗兩碗牛肉河+一份炸春卷+一份粉卷,總共 $302。地理位置非常偏僻,去到先知原來係對正垃圾站。一場去到,就照試吓啦。店舖非常細,座位非常迫,冇裝修設計,因為坐得唔舒服,所有人都係食完即刻埋單走。少少意外佢只收現金,不過整體環境同服務都係茶餐廳格局,都可以理解。個人完全感受唔到呢間既牛肉河有任何特色,牛肉河只有兩片非常肥的牛肉,河粉份量非常少,但係湯底都幾清。唔值得再去,性價比好低。

地理位置非常偏僻,去到先知原來係對正垃圾站。

一場去到,就照試吓啦。

唔值得再去,性價比好低。
2022-11-24
2022-09-02 1415 浏览
有日在太古廣場行完街之後想搵間餐廳坐低 之後就無意間轉入左月街 見到呢一間小店門面嘅裝潢其實唔係太起眼 但見到佢門口貼住米芝蓮推介 加上都有一段時間冇食越南菜了於是乎我哋決定入去試吓 可能係臨近收工時間所以冇乜人店舖只有簡單嘅枱凳 冇特別嘅裝潢擺設我哋點咗特級生牛肉Pho湯底都幾清 面亦順滑入口 牛都炆得幾腍 整體都屬於唔錯的另外點左蒸粉卷 因為怕煎炸的太熱氣哈哈🤣食物質素 味道都是不俗的唯獨是職員態度可以再提升一點會更好~
有日在太古廣場行完街之後想搵間餐廳坐低
之後就無意間轉入左月街 見到呢一間小店
於是乎我哋決定入去試吓 可能係臨近收工時間所以冇乜人

店舖只有簡單嘅枱凳 冇特別嘅裝潢擺設
我哋點咗特級生牛肉Pho
湯底都幾清 面亦順滑入口 牛都炆得幾腍 整體都屬於唔錯的
另外點左蒸粉卷 因為怕煎炸的太熱氣哈哈🤣
食物質素 味道都是不俗的
唯獨是職員態度可以再提升一點會更好~
2022-06-15 1899 浏览
Brass Spoon used to be one of my favorite places along with Springfield and Pho Le for Pho Bo. It has also been awarded the Michelin Guide Bib Gourmand for 6 years in a row. It used to be a restaurant with a fairly higher end. However, my recent visit was a big disappointment, with a deterioration of quality and service. First of all, the quality of ingredients was below par. The soup base lacked depth and aroma from herbs, and tasted much blander than before. The supposedly complex flavors from

First of all, the quality of ingredients was below par. The soup base lacked depth and aroma from herbs, and tasted much blander than before. The supposedly complex flavors from the dish were absent. The pho itself was not as smooth and chewy as the ones from Springfield. The worst part has to be the beef. They were hardly edible with nearly 70% of them being fat.

Apart from the food, the service was also below par. The staffs gave off a pretty unfriendly and indifferent vibe. The interior has also worn off with time, and probably needs some refurbishing.

Being around 10-20% more expensive than its counterparts, Brass Spoon definitely has to up their game to stay competitive among other pho restaurants.
/ σνєяяαтєԃ ρнσ /꧁𝗕𝗿𝗮𝘀𝘀 𝘀𝗽𝗼𝗼𝗻꧂平時比較少去月街那邊 原來這條隱蔽小巷內別有洞天 是個小食街又夠靜今次專程去試連續多年獲米芝連推介的𝘗𝘩𝘰點了兩碗𝘗𝘩𝘰 感覺不怎麼特別 有點點失望༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄ஐ特級生牛肉粉 $𝟷𝟸𝟻ஐ生牛肉粉 $𝟿𝟶要讚的地方是河粉的確幾滑 條條分明 無黏成一團但湯底沒有特別出色 食完都係會覺得有點口渴生牛肉牛味濃郁不過特級牛肉就多筋又碎又膩 肉質比普通生牛肉河更差 ٩(๑`^´๑)۶ஐ蒸粉卷 $𝟻𝟻蒸粉卷就正常發揮啦反而用來蘸小食/撈檬的酸汁味道幾出色帶有點點柑桔味 幾有特色ஐ越南咖啡 $𝟹𝟾💬 總體而言生牛肉𝘗𝘩𝘰其實不算差就只是未去米芝連級數 有點名大過實 但🦦就覺得已經算是數一數二的好ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦7.8/10 👱🏻‍♀️7.5/10༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄📍 Brass Spoon (灣仔)灣仔月街1號地下B舖αℓѕσ вє ƒσυηԃ📍 Brass Spoon (中環)中環砵典乍街10號地舖📍Brass Spoon (匯豪峰) (太古)太古太古城太古城道39號匯豪峰地下D號舖...#cty_灣仔...
/ σνєяяαтєԃ ρнσ /

帶有點點柑桔味 幾有特色

ஐ越南咖啡 $𝟹𝟾

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ:🦦7.8/10 👱🏻‍♀️7.5/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Brass Spoon (灣仔)
灣仔月街1號地下B舖

αℓѕσ вє ƒσυηԃ
📍 Brass Spoon (中環)
中環砵典乍街10號地舖

📍Brass Spoon (匯豪峰) (太古)
太古太古城太古城道39號匯豪峰地下D號舖
#cty_灣仔
生牛肉粉
蒸粉卷
2022-03-12 1417 浏览
地方都易搵 一帶都是美食店,叫了最多人推薦的生牛肉河,河粉算中厚身有點癡住,牛肉很有油香,$92一碗 適中 ,可選蔥 芫荽 多少 湯都夠熱度 粉不算多 但食一次就夠了!還是覺得越發正d

• 生牛肉粉
2022-02-22 1208 浏览
疫情下加上甘凍❄️,下午4點行入去,只得我一枱客,點左生牛肉河粉同咖啡☕️,湯底依舊夠味吾死鹹,河粉細滑但偏軟,牛肉切功ok 👌🏻,吾會太薄但係份量略少,配菜俾得比較少,但係可以同佢哋再攞,整體保持水準。咖啡☕️,就略淡,搞完練奶後味道偏甜,整體水準有提升空間。到我食完埋單先有另一枱客入嚟,希望大家响疫情下多支持好食嘅餐廳,就算面對疫情都吾好辛苦自己嘅味蕾,食好食飽先可以有心情走落去💪🏻,加油
咖啡☕️,就略淡,搞完練奶後味道偏甜,整體水準有提升空間。
2022-02-22
有日lunch 唔知食咩好,想食清啲,揀左食越南野。🔸特級生牛肉加牛柏葉🔸生牛肉加牛丸一碗有4片牛肉🐂 特級生牛肉嘅肉質軟滑,油香十足💯 普通生牛肉都唔差,唔韌唔鞋👍🏻 湯底香濃清爽,飲完唔會覺得口渴🥳 牛柏葉同牛丸正常發揮😂🔸炸春卷酥脆唔油膩,春卷皮唔會太厚👍🏻📍#BrassSpoon (#中環美食) (#灣仔美食)(#太古美食)中環砵典乍街10號地舖灣仔月街1號地下B舖太古太古城太古城道39號匯豪峰地下D號舖
有日lunch 唔知食咩好,想食清啲,揀左食越南野。

🔸特級生牛肉加牛柏葉
🔸生牛肉加牛丸

🔸炸春卷
酥脆唔油膩,春卷皮唔會太厚👍🏻

中環砵典乍街10號地舖
灣仔月街1號地下B舖