2024-06-10 60 浏览
🍴新蒲崗隱世餐廳早排去新蒲崗整亞女啲校服,整完之後見肚餓,就周圍搵食,比我搵到間隱世餐廳😉呢間餐廳位於新蒲崗萬廸廣場1樓,係嗰層比較隱蔽嘅地方,靜靜地幾舒服,雖然舖頭細細,裝修都整潔,有落地玻璃,光線好充足,仲有啲文青嘅感覺。有set lunch亦有散叫嘅食物及飲品,價錢都大眾化,我就order咗個set lunch:主菜係櫻花蝦🦐明太子奶油汁扁意粉🍝,係職員推介俾我嘅,即叫即煮,唔係整定晒擺喺到👍。個汁味道好特別,唔似一般食開嗰啲白汁或者龍蝦汁,意粉軟硬適中,仲有櫻花蝦嘅脆脆地嘅口感,真係無介紹錯👍呢排「開心果」大熱,所以餐飲我都叫咗杯開心果Latte🍵,綠色白色嘅配搭,樣子已經好靚,飲落仲好清新,仲有少少開心果碎,係一杯可以咀嚼嘅Latte😋
🍴新蒲崗隱世餐廳

🌟係鑽石山地鐵站附近的萬迪廣場,發現左間寫意文青cafe, 好似商場中的綠洲,今晚就係度食個寧靜晚餐。餐廳雖然面積不大,但裝修好別致,小清新文青風格。有個窗邊corner位,和風tatami 設計,私隱度高。另外有盞月亮吊燈,好靚好relax的感覺。🌟值得一贊係咖啡menu ,可以揀自己鐘意的咖啡豆。flora girl帶有花香味,甜d。Nutty boy 帶有果仁味,好甘香。☕️Expresso tonic (nutty boy)咖啡甘香,tonic 清新,仲有橙乾做裝飾👍🏻☕️Raw coconut caffe latte (flora girl)厚椰奶好清甜,咖啡帶有花香味,入口順滑。🌟餐廳吾單止咖啡有特色,連主菜都相當出色👍🏻🍛蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯面頭的虎蝦爽口彈牙,煎得香口!用左意大利米型麵orzo, 口感有嚼勁彈牙,做燉飯好入味。蟹膏濃蝦汁超級濃郁惹味,食到停吾到🤤🍛番茄奶油汁雞肉燉意大利飯番茄奶油汁相對清淡d, 但酸酸甜甜好醒胃。慢煮雞肉幾嫩👍🏻 🌟🌟總括嚟講,絕對值得支持的小店,食物同咖啡都質素高,見到食材都係外國進口,真正誠意之作👍🏻

☕️Expresso tonic (nutty boy)
咖啡甘香,tonic 清新,仲有橙乾做裝飾👍🏻

厚椰奶好清甜,咖啡帶有花香味,入口順滑。

🌟餐廳吾單止咖啡有特色,連主菜都相當出色👍🏻

🍛蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯

🍛番茄奶油汁雞肉燉意大利飯
番茄奶油汁相對清淡d, 但酸酸甜甜好醒胃。慢煮雞肉幾嫩👍🏻

2024-06-04
  • 蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯
  • 番茄奶油汁雞肉燉意大利飯
2024-06-03 25 浏览
下午想同朋友飲杯咖啡傾吓計,一於嚟依間隱世咖啡店💖 餐廳裝潢呈簡約休閒風,環境寧靜,好適合打卡,食物質素有驚喜,提供意大利麵及飯、甜品及多款飲料,價格合理,值得一試👍🏻💓💖💖💖食評💖💖💖𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯 ($148)✨ 推薦!好特別的意大利飯,用上米型意粉 口感更爽滑彈牙,配上香濃蟹膏及蝦醬汁,非常好味,啖啖蟹肉,口感味道一流👍🏻☺️ 羅勒濃蝦汁虎蝦扁煮粉 ($108)✨ 必點招牌主食~ 入口陣陣忌廉同番茄香🍅 扁意粉掛汁彈牙,四隻爽口大蝦,加入車厘茄同雜菌,整體味道開胃惹味👍🏻 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌Caffe Latte ($39/Hot)拉花好美☺️ 入口濃郁咖啡味,很不錯桂花烏龍茶 ($35)✨花茶好高質~ 桂花味突出,健康之選☺️

💖💖💖食評💖💖💖

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆
蟹膏濃蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯 ($148)✨

羅勒濃蝦汁虎蝦扁煮粉 ($108)✨

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌
Caffe Latte ($39/Hot)
拉花好美☺️ 入口濃郁咖啡味,很不錯

桂花烏龍茶 ($35)✨
花茶好高質~ 桂花味突出,健康之選☺️
2024-06-02 20 浏览
新蒲崗cafe小驚喜💓位於離鑽石山車站三分鐘的一間cafe小店,雖然是小店,但食物咖啡也有水準,令人滿有驚喜!而且環境很寧靜舒適,讓人有放鬆心情的時間呢!《蟹膏龍蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯》$148餐廳人氣王牌意大利飯,小店運用的意大利飯極具特色,軟軟淋淋的口感,富有咀嚼感,且容易咬口,那煙靭的感覺很有趣,原來那意大利飯是來自真正意大利的意大利飯,小孩子也適合吃那一種口感!很好吃!真的很好吃!👍🏻而且蟹膏龍蝦汁的味道與意大利飯融合一體,另犀惹味!而且虎蝦也脹卜卜地放在表面,口感彈牙美味!《蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯》$92餐廳使用的番茄奶油汁也是從海外運送來的,非常惹味,很Creamy !蕃茄奶油汁是雙重的忌廉口感!與意大利粉配合一起,簡直是完美的組合!而且雞肉的質感嫩滑,的確是驚喜滿分!很好吃!👍🏻《ice Latte》$42《Flat White》$39飲品方面當然少不了點選咖啡系列!咖啡嘅香味很易入口,非常醇香!👍🏻

新蒲崗cafe小驚喜💓

《蟹膏龍蝦汁虎蝦蟹肉意大利飯》$148

《蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯》$92

《ice Latte》$42
《Flat White》$39

2024-05-29 37 浏览
又來到新蒲崗找美食去!這次是一間已經收藏多時的咖啡店,趁著晚間要上學前的空閒時間來到這邊吃晚餐 櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉 $88Americano $35(熱) $39(凍)聽從店員推薦來吃吃櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉,說是剛改良了配方可以來試~ 的確看起來有點普通但入口卻是很有驚喜!扁意粉做到爽口彈牙且掛湯力高,明太子奶油汁既有明太子的鹹鮮又有濃郁的奶油香,醬汁creamy順滑;加入櫻花蝦增加香氣跟口感,要一讚蘑菇片煎炒過後味道更突出也更好吃,有種像吃牛肝菌的感覺絕對有點睛作用令整體味道有所提升,好吃得停不了口!只可惜蘑菇片份量太少有點不夠喉,如果可以多點蘑菇片應該會更好吃~ 到訪當日碰巧咖啡師不在場喝不到我最喜歡的flat white只點來一杯Americano,入口乾淨、舒服、順滑,做到有咖啡甘香而極少萃取到那種酸味,口感很好!最重要是這樣有質素的吃也不用花費太昂貴,性價比有高啊店家在新蒲崗一個商場開業接近兩年的時間,小小的也看起來不太起眼的店鋪,目測最多約容納10人左右,但簡約有心思的裝潢予人有一種溫馨的感覺!這兩年新蒲崗因著附近地鐵站工程接近峻工、新屋苑陸續落成等令位處於工業區
櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉 $88
Americano $35(熱) $39(凍)

店家在新蒲崗一個商場開業接近兩年的時間,小小的也看起來不太起眼的店鋪,目測最多約容納10人左右,但簡約有心思的裝潢予人有一種溫馨的感覺!這兩年新蒲崗因著附近地鐵站工程接近峻工、新屋苑陸續落成等令位處於工業區中間位置變得更熱鬧更有人氣,反之在這小店內用餐卻有一種寧靜感可以遠離附近吵鬧的環境,作為me time的小地方的確是不錯的選擇!這店還有沙律、All day breakfast、甜品等供應;也建議日間來到訪會比較好因會更chill更寫意
2024-05-24
2024-05-26 17 浏览
呢間Cafe係正商廈地帶,lunch time之選。🌟櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉🌟 🍝 呢個櫻花蝦意粉真係超爆好味!明太子同奶油汁混合得啱啱好,濃郁但唔會膩。櫻花蝦炸得香脆,一啖咬落去有種爽口嘅口感,絕對係必食之選!😋🦐🌟經典煙肉卡邦尼扁意粉🌟 🥓 卡邦尼意粉真係經典!煙肉煎得香脆,蛋黃同意粉混合後好滑,食到停唔到口。每條意粉都掛滿濃濃嘅蛋黃汁,簡直係天堂!😋🌟黑糖玫瑰咖啡🌟 黑糖嘅甜味中和咗咖啡嘅苦味,再加上淡淡嘅玫瑰香,飲一啖都好滿足!好啱放鬆嘅時候飲!🌹☕️🌟Cafe Latte🌟 茶香濃郁,奶泡細滑,飲落去有種暖暖嘅感覺。加埋拉花,有睇頭!🥰🍵
呢間Cafe係正商廈地帶,lunch time之選。

🌟櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉🌟 🍝

🌟經典煙肉卡邦尼扁意粉🌟 🥓

🌟黑糖玫瑰咖啡🌟

🌟Cafe Latte🌟
2024-05-26 11 浏览
公司剛剛搬左office去新蒲崗,約埋同事一齊食盡新蒲崗小Café位置很隱秘,位於商廈樓下商場的小角落但經驗所知通常位置隱秘,食物質素都一定有返咁上下前幾日終於約埋同事去一試究竟! 蕃茄奶油汁雞肉意大利飯相當驚喜的Fusion菜,通常食開意大利飯都係比較硬身,而呢個意大利飯係米形通粉,每粒飯都滿滿的奶油汁非常入味,雖然係好creamy,但食落又唔會話好滯,真心唔錯👍🏻櫻花蝦明太子奶油白汁扁意粉Very Juicy的意大利粉,櫻花蝦好有口感,整體配搭恰到好處,有咬口同時又夠哂味,即叫即做,意粉軟硬度掌握得好好,好好味😋招牌咖啡更加唔可以錯過,我就要左杯Mocha,拉花好靚,即磨咖啡果然係好味,為下午的工作加加油!整體來說小店質素性價比高,午餐選擇都唔少,下次試埋其他!滿意😎可Encore!
公司剛剛搬左office去新蒲崗,約埋同事一齊食盡新蒲崗
小Café位置很隱秘,位於商廈樓下商場的小角落
但經驗所知通常位置隱秘,食物質素都一定有返咁上下
前幾日終於約埋同事去一試究竟!

蕃茄奶油汁雞肉意大利飯

櫻花蝦明太子奶油白汁扁意粉

2024-05-13
2024-05-26 38 浏览
等左20分鐘都無上枱嘅Americano, 嬲到轉拎走。企喺度等佢沖完就拎,點知飲左第一啖,難以置信嘅噏味,係唔新鮮嘅豆/加可能無洗咖啡機所致。豆變少少味總有可能,香港天氣咁熱總係難免,但噏得咁明顯嘅都係第一次見。少噏味嘅after taste 我都會飲,但呢杯真係飲到第四啖就頂唔順。搞好咖啡再講啦。
2024-05-25 10 浏览
見有開心果latte 就嚟試下😆.- 蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯 + 開心果咖啡那堤 $102食物同飲品都幾好味 但等咗好耐 應該有等咗20分鐘而且環境好一般 張枱搖過搖搖板 想點 食嘅時候要好小心就住 驚一郁到張枱啲嘢飲會飛出😂仲有個餐牌勁溶溶爛爛 完全唔想掂😂
見有開心果latte 就嚟試下😆
張枱搖過搖搖板 想點
食嘅時候要好小心就住 驚一郁到張枱啲嘢飲會飛出😂
仲有個餐牌勁溶溶爛爛 完全唔想掂😂
2024-05-22 22 浏览
雷雨交加嘅日子⛈️最好就係搵個地方靜靜地坐下思考吓人生☺️😀😄呢間係鑽石山新蒲崗嘅Cafe 都幾寫意自在有咖啡、芝士蛋糕、意粉🍝等先叫咗個羅勒龍蝦汁虎蝦扁意粉,意粉卷得好靚賣相好吸引呀😁香濃既龍蝦汁帶出虎蝦既鮮味加埋有口感既扁意粉,食到都好飽😅😆另外一個係櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉🍤🧡呢個意粉更加多汁, 櫻花蝦脆脆地好味🔶即時製作既意粉熱辣辣,軟硬度岩岩好巴克斯檸檬芝士蛋糕,芝士味濃郁,有檸檬香,清新最後緊係要飲埋 呢到既招牌咖啡 - Cappuccino同埋Mocha舖頭總共有兩款咖啡豆 Nutty Boy 既味係比較濃郁Elocal Girl 就係比較清新 有洛神花藍莓椰子味可以按個人喜好點選😋
呢間係鑽石山新蒲崗嘅Cafe 都幾寫意自在
有咖啡、芝士蛋糕、意粉🍝等

先叫咗個羅勒龍蝦汁虎蝦扁意粉,意粉卷得好靚賣相好吸引呀😁
香濃既龍蝦汁帶出虎蝦既鮮味
加埋有口感既扁意粉,食到都好飽😅😆

另外一個係櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉🍤🧡
呢個意粉更加多汁, 櫻花蝦脆脆地好味🔶
即時製作既意粉熱辣辣,軟硬度岩岩好

巴克斯檸檬芝士蛋糕,芝士味濃郁,有檸檬香,清新

舖頭總共有兩款咖啡豆
Nutty Boy 既味係比較濃郁
Elocal Girl 就係比較清新 有洛神花藍莓椰子味
可以按個人喜好點選😋
✅Brew Dog Coffee Co.今次去新蒲崗個邊上堂 上堂前就食個輕食dinner~呢間cafe位係萬迪廣場 地點好方便~環境上好文青feel 打卡able~ 座位上唔係太多 但同朋友嚟chill下傾下計係唔錯的😀🔆蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯 $92呢個意大利飯幾有趣🤣因為食落嘅質地唔似平時嘅意大利飯咁煙煙韌韌而好似米形通粉咁~ 不過每一粒都索滿汁 好濃郁蕃茄嘅酸味個汁好香濃蕃茄&車厘茄嘅酸甜味 但亦都食得出淡淡忌廉奶油creamy嘅感覺!雞肉用咗香草雞胸 雖然係雞胸肉 但都有juicy同埋唔乾!食落冇食普通嘅意大利飯咁容易膩! 🔆羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉 $108好香濃蝦汁 但又唔咸喎!扁意粉煮到啱啱好 仲好掛汁 有少少羅勒味 但又唔算好重 反而係提升咗個層次!虎蝦都好爽口 冇雪味😆份量睇落唔大 但其實都好飽肚😆🔆開心果咖啡Latte $48而家最興嘅就係開心果 一見到有開心果Latte就試試佢啦🤘🏻奶味重 又唔太甜 有淡淡開心果味嘅後勁如果想飲好濃嘅開心果味就唔太啱 但我自己就覺得幾啱我口味啦😎🔆厚椰奶咖啡Latte $45呢杯Latte嘅味道又唔同開心果個杯喎椰奶味
✅Brew Dog Coffee Co.
今次去新蒲崗個邊上堂 上堂前就食個輕食dinner~
呢間cafe位係萬迪廣場 地點好方便~
環境上好文青feel 打卡able~
座位上唔係太多 但同朋友嚟chill下傾下計係唔錯的😀

🔆蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯 $92
而好似米形通粉咁~
不過每一粒都索滿汁 好濃郁蕃茄嘅酸味
個汁好香濃蕃茄&車厘茄嘅酸甜味
但亦都食得出淡淡忌廉奶油creamy嘅感覺!
雞肉用咗香草雞胸 雖然係雞胸肉 但都有juicy同埋唔乾!
食落冇食普通嘅意大利飯咁容易膩!

🔆羅勒濃蝦汁虎蝦扁意粉 $108
好香濃蝦汁 但又唔咸喎!
扁意粉煮到啱啱好 仲好掛汁
有少少羅勒味 但又唔算好重 反而係提升咗個層次!
虎蝦都好爽口 冇雪味😆

味道: 8.5/10
賣相: 8/10

地址: 新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖
2024-05-12 52 浏览
係新蒲崗商業工廠區,好難得有一間咁chill嘅Cafe 😍😍 餐廳嘅地方好近地鐵站,喺地鐵出嚟,大概行5分鐘左右,而且係喺呢一區少數有咁文青坐得咁舒服嘅咖啡店😍我叫咗一杯抹茶🍵coffee,有3層顏色,望落去嘅外表已經好吸引,打卡一流,飲落去有濃濃既咖啡味,同香滑嘅奶味😍😍另外仲叫咗個意粉,個意粉整得好好食,好開胃🤤店裏面嘅氣氛都坐得好舒服,仲可以有啲位望到窗外面嘅風景,啱晒喜歡打卡,或者靜靜地諗吓嘢嘅你,店員嘅服務態度都好好,推介大家來試下😊

另外仲叫咗個意粉,個意粉整得好好食,好開胃🤤

搵到呢間Cafe 鄰近鑽石山站位置非常便利店內座位唔算太多.但環境好舒適有個落地玻璃嘅小角落仲擺放著綠色小盆栽作點綴揀咗兩款主食同飲品都係即叫即製開放式廚房.乾淨衛生✨蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯選用意大利米型麵製作口感與別不同雞肉配上 蕃茄醬汁帶來更健康嘅味覺享受✨經典煙肉卡邦尼扁意粉意粉控制得恰好.唔會煮得過淋每條意粉 都均勻沾上金黃嘅忌廉汁.好Creamy同煙肉係完美嘅配搭✨開心果咖啡那堤咖啡加入開心果味道.原來可以咁Match啜起來 每啖都充滿果仁碎令口感更豐富✨青蘋果通寧水唔飲咖啡一樣好多選擇呢款Soda 加入青蘋果味味道清新又冰涼配上檸檬乾作點綴難怪吸引附近不少街頭同上班族
搵到呢間Cafe 鄰近鑽石山站

味道清新又冰涼
配上檸檬乾作點綴

難怪吸引附近不少街頭同上班族
2024-05-03
人均$150起|新蒲崗|Cafe|Brew Dog Coffee香港打工人如何度過一個愜意的下午呢?今天來到位於新蒲崗的Brew Dog Coffee,環境舒適,可以讓兩三個朋友坐下,聊聊天的。髒 ☕️$39其實很愛這個髒咖啡☕️,Espresso慢慢地流入冰凍的鮮奶表面,很寫意😋開心果咖啡那堤 🥜$48冰凍的開心果加上咖啡,是意外的相夾欸。番茄奶油汁雞肉燉意大利飯🇮🇹 $92巨好吃😋!番茄加上奶油,也是讓人醉了。雞肉好嫩,配上義大利米🌾,讚👍櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉 $88這個al dente的義大利麵🍝,每根麵條都很掛汁,奶油味中和了明太子的鹹味!——————為食分界線——————📍 Brew Dog Coffee新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖人均消費: $150#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香

香港打工人如何度過一個愜意的下午呢?

髒 ☕️$39

開心果咖啡那堤 🥜$48
冰凍的開心果加上咖啡,是意外的相夾欸。

番茄奶油汁雞肉燉意大利飯🇮🇹 $92
巨好吃😋!
番茄加上奶油,也是讓人醉了。
雞肉好嫩,配上義大利米🌾,讚👍

櫻花蝦明太子奶油汁扁意粉 $88

——————為食分界線——————
📍 Brew Dog Coffee
新蒲崗大有街3號萬廸廣場1樓L號舖

人均消費: $150
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2024-04-27 17 浏览
今日去新蒲崗行街嘅時候,發現咗呢一間靚靚哋嘅Cafe,忍唔住入去嗌返個意粉嚟食吓。首先,我要講返蕃茄奶油汁雞肉燉意大利飯。佢嘅意大利飯煮得剛剛好,每粒飯都飽滿而且有嚼勁。蕃茄奶油汁濃郁滑順,令整碟飯更加香濃。加埋嫩滑嘅雞肉,味道更加豐富。而樱花蝦明太子奶油汁扁意粉嘅扁意粉煮得彈牙,奶油汁帶有明太子嘅咸香,口感順滑。而咖啡方面,呢間咖啡廳嘅Mocha摩卡真係一流。咖啡香濃濃郁,同埋加入嘅巧克力味道帶出一種特別嘅甜美。