2022年夏天staycation第三擊,揀左千禧新世界香港酒店。今次係Agoda book,包客房 + 雙人自助早餐 + 自由進出15樓聚賢薈Residence Lounge & Bar可享用全日小食同傍晚鷄尾酒 + 房間内minibar既非酒精飲料 + 迎賓水果,星期六入住價錢為大約$1600。入住後第二天於Café East享用早餐,時間為7點至10點。呢度早餐係自助形式,一齊睇下有咩食啦!野食分開好多區,8點幾前人流都唔算多。一入門口就有點心,乾蒸牛肉燒賣麻麻地;珍珠雞真係有雞同冬菇,味道唔錯;叉燒包就無試。即製粉麵檔見到有炸魚蛋,豬肉丸,榨菜肉絲同生菜。中式熱食有清淡四季豆,唔脆皮既蘿蔔糕,蔥花蝦米腸,海鮮炒烏冬。隔離有北菇雞粥同白粥。北菇雞粥都真係有唔少雞。仲有油條同豆漿。日式有啖啖肉焗鯖魚柳同豚肉麵豉湯。豚肉好有豬味!沙律有南瓜,薯仔沙律,鷹嘴豆,椰菜花,紅蘿蔔合桃,番茄,同沙律雜菜,材料算高級。芝士兩款,火腿3款。穀物早餐5款。隔離有奶同豆漿。幾款口味乳酪,益力多同自家製Museli要職員攞比你。西式熱食有唔脆既薯餅,煙肉,香腸兩款(鷄肉,豬肉),水煮蛋,牛油浸煮粟米,
呢度早餐係自助形式,一齊睇下有咩食啦!

野食分開好多區,8點幾前人流都唔算多。
即製粉麵檔,點心
即製粉麵檔見到有炸魚蛋,豬肉丸,榨菜肉絲同生菜。
中式熱食
北菇雞粥,白粥
粥配料
日式,中式
豚肉麵豉湯
日式有啖啖肉焗鯖魚柳同豚肉麵豉湯。豚肉好有豬味!
芝士火腿
芝士兩款,火腿3款。
穀物早餐
穀物早餐5款。隔離有奶同豆漿。
乳酪,益力多,自家製Museli
幾款口味乳酪,益力多同自家製Museli要職員攞比你。
西式熱食
牛油浸煮粟米,香草炒車厘茄
牛油浸煮粟米,香草炒車厘茄,
麥皮,茄汁豆
麥皮同茄汁豆。都有即製荷包蛋或者奄列,配料有蘑菇,番茄,燈籠椒,洋蔥,芝士,火腿。
奄列
水果有火龍果,菠蘿,西瓜。白肉火龍果都好甜。
水果

水果
果汁有蘋果汁,菠蘿汁,番茄汁,橙汁。個人最鍾意菠蘿汁,好鮮甜。
果汁
麵包算好多款,有白麵包,麥包,朱古力麵包,藍芝士麵包,法式麵包,Ciabatta,合桃紅莓麵包,年輪朱古力麵包。
麵包
麵包
酥點有牛角包,多穀籽牛角包,藍莓丹麥酥,椰絲提子吉士丹麥酥,玉桂卷,
酥點
仲有開心果雜果包,紅桑子鬆餅,香蕉包,
開心果雜果包,紅桑子鬆餅,香蕉包
紫菜肉鬆包。
紫菜肉鬆包
我食左個椰絲提子吉士丹麥酥都好酥脆。
聞到好香雞蛋仔味,原來係有即製窩夫同班戟,即製窩夫好正,香噴噴又好薄脆,自己加煉奶超正,我一個人食咗好多塊。
即製窩夫
枱上面有兩瓶士多啤梨果醬,一瓶少見既黑莓果醬同Apricot果醬。
熱檸蜜
咖啡茶係由服務員serve 比你,我地叫咗熱檸蜜。
蘿蔔糕,薯餅,鯖魚,珍珠雞,乾蒸牛肉燒賣

野食選擇算係咁,雖然肉類選擇唔多,不過沙律款式都幾好,而麵包都有好多款,窩夫真係好好味。服務員態度普遍有禮,食得好舒服。近排試過太多tui早餐,呢間算係好。
2022-09-04
豚肉麵豉湯
即製窩夫
2022-08-08 4023 浏览
自助餐 💰$600 匯豐信用卡75折1️⃣冷盤:海鮮:龍蝦、翡翠螺、青口、麵包蟹、白蝦、小龍蝦🦞推薦指數:👍🏻👍🏻海鮮類新鮮 味道不會過鹹 保留了食物原味 但鮮味欠奉 口感偏硬🫣由其翡翠螺 需要花時間咀嚼 不建議沒有牙力的人食用😂泰式:酸辣鳳爪、燒牛肉番茄青瓜沙律、芝麻醬豆腐沙律、青木爪大蝦沙律🥗推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻泰式頭盤表現出色😋酸辣鳳爪夠酸亦夠辣 鳳爪口感爽脆👍🏻燒牛肉沙律的牛味濃 大蝦沙律的蝦亦脆口2️⃣熱葷:燒牛肉配薯仔🥔、烤羊架🐑、燒牛肉🐂、燒乳鴿、壽喜燒牛肉+蘿蔔、芝士焗龍蝦🦞、燒扇貝、燒三文魚、蒸魚、燒大蝦、鮑魚炆花膠冬菇鵝掌、南瓜天婦羅推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最欣賞😍燒扇貝 鮮甜美味 粉絲索晒扇貝的汁 好味最驚喜🤩烤羊架 羊羶味不算不濃 肉味香濃 而且熟度剛剛好 不會太熟湯品:茶樹菇雞腳花膠燉瘦肉湯🍲推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻足料燉湯 無味精 味道較清淡 養生之選 目測當天人手一盅🥰係必食之選3️⃣甜品即做車輪餅、芒果糯米糍、咖啡蛋白杏仁餅、開心果士多啤梨蛋卷、生朱古力、伯爵茶慕絲卷、沙翁、抹茶紅豆蛋糕、葡撻、燉蛋白、Häagen-Dazs 雪糕、Movenpick雪糕、
自助餐 💰$600 匯豐信用卡75折
1️⃣冷盤:
海鮮:龍蝦、翡翠螺、青口、麵包蟹、白蝦、小龍蝦🦞
推薦指數:👍🏻👍🏻

2️⃣熱葷:
最欣賞😍燒扇貝 鮮甜美味 粉絲索晒扇貝的汁 好味

湯品:茶樹菇雞腳花膠燉瘦肉湯🍲

3️⃣甜品
即做車輪餅、芒果糯米糍、咖啡蛋白杏仁餅、開心果士多啤梨蛋卷、生朱古力、伯爵茶慕絲卷、沙翁、抹茶紅豆蛋糕、葡撻、燉蛋白、Häagen-Dazs 雪糕、Movenpick雪糕、軟雪糕⋯⋯
最開心🥳沙翁 甚少地方見到的懷舊小食 烤得香脆 裹上沙糖 💯
最值得🥰車輪餅 斑蘭加央口味 內陷甜而不膩 即使食到飽飽 亦能自己解決成個😂

4️⃣飲品
橙汁、汽水、啤酒任飲 向侍應落單 而且侍應會不停地續斟 保證不會口渴😂另包含一杯餐茶 熱檸檬水🍋夠養生 無特別之處😛
CP值最高的一間自助餐 雖然取食物區域狹窄 但食物種類繁多 有目不暇給的感覺 所有食物都非常吸引😍

總評

總評
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
見HSBC匯豐信用卡去Cafe East食buffet有75折,同埋做東南亞主題,嗱嗱臨打電話去book位, 我都係預早一個月book位先可以食到呢一餐,真係估佢唔到咁旺場🥳因為我哋怕嘈,都要求服務員安排靜小小嘅位置比我地,不過佢講明靜啲嘅位置係唔近攞嘢食嘅地方同埋會係餐廳外圍,咁我地都okay嘅👍自助餐6:30~9:30,我地6點10分到達都已經排長龍😅我哋都好快入座,被安排坐法國餐廳旁嘅位置,服務員先放低橙汁,原來自助餐係包橙汁汽水啤酒任飲架🤩等到夠鐘我哋就自己開始去攞嘢食✌️四五年前左右我都嚟食過一次,記憶之中食物種類唔太多。但今次去出奇地好有驚喜😆熱食選擇有好多,例如天婦羅,咖喱,串燒,海參鮑魚,蒸魚,蒸蝦,芝士焗龍蝦等等…冷盤選擇都好多同埋賣相都好精緻💯…不過就無生蠔同長腳蟹;仲有高質中式燉湯👍。甜品種類都有好多,全部都係好精緻細細件,亦都有即做嘅車輪餅(可以揀唔同嘅餡料)同埋我最鍾意嘅檳城薄脆😍😍;雪糕係Movenpick同埋維記榴槤雪糕,另外佢仲有一部自助乳酪雪糕機🍦🍨不過就有少少扣分位,就係可能服務員人手不足,當晚幫忙執碟及斟水嘅次數都比較疏落😅總結:整體上食物質素好好,

總結:整體上食物質素好好,我嘅buffet list 又多一個啦😇,熱盤嘅種類都比較多,同埋都好適合老人家食,另外自助餐價錢已包任飲汽水果汁同啤酒,餐茶會再另上,性價比都高呀🥰
冷盤
中式燉湯
雪櫃區
  • 檳城薄餅
2022-07-25 2970 浏览
千禧新世界酒店🔥😂😂冇詳細睇啲野食,晚餐一見到真係盆菜嘅時候都真係嚇親,因為我同朋友都唔係好鍾意食盆菜,同埋配紅酒呢個組合真係幾kam🥲仲要我哋都係唔飲紅酒🥴如無意外應該唔會再揀呢個menu嘅package🥸但係我去咗望左望佢個dinner buffet好多選擇😍我下次一定會試💜早餐buffet選擇比較少😢味道不過不失, 整體表現正正常常,不過包埋嘅就幾抵嘅🥰🔥評分: 3/5
千禧新世界酒店🔥

🔥評分: 3/5

2022-07-25 2866 浏览
一個月前訂星期五晚buffet, 成功候補, 坐在最近餐廳的走廊位, 也方便, 燈光氣氛不及餐廳內個人認為最佳廣東話食評Youtuber Alfred Chan 說是 2021 最好食 buffet, 計埋價錢, 十分同意凍龍蝦 (多膏,嫌未够水潤) , 凍蟹翡翠螺正常, 泰式酸辣汁加分不少, 串燒牛柳 (淋滑味濃), 牛舌, 鐵板鵝肝(酒店網頁說星期五六日供應, 這三天貴數十元, 質素一般, 過火), 鐵板和牛, 蝦爽淋, 人参雞湯清香, 茶樹菇湯惹味, 檳城甜薄餅最好別取預先整好, 有些淋, 但花生醬牛油甜度很夾, 班蘭雪芳蛋糕全晚最愛, 像新加坡 Bengawan Solo, 香且軟全港最佳 buffet 個人首選是金鐘 JW Marriot, 計及價錢 (通漲下盛惠$9XX) 及太難訂, 這裏很抵食二人行, 預早登記Epicure 會員, 折實約$630, 三人約$570一把年紀食buffet 不易回本, 但計及坊間稍企理都要$400+, 而這兒所有食物做 a la carte 都對得住$400+,  還是推薦

2022-07-22
環境:光猛舒適,枱與枱之間有一定嘅距離,無奈有啲6-8人枱,咁啱坐正隔離就會好應聲。自助餐攞野食嘅位置都安排得唔錯,唔會有一班人長期圍住排隊攞嘢食。*服務:門口reception態度一般般,入面嘅侍應服務唔錯,勤力執碟執碗,有禮貌。值得一讚係因為附近枱太吵,我哋想換位,咁啱係12點開餐之前前,佢願意安排其他位俾我哋。*海鮮:青口、小龍蝦、麵包蟹、波龍蝦鉗海鮮質素普通,食完一轉冇興趣再食第二轉喇,我都見其他枱食完都冇再特別出去搶。*刺身:三文魚、吞拿魚、鯛魚師傅切得相當厚身,三文魚10分有8分,其餘兩個都係僅僅合格。*鐵板燒:牛肉、豬扒、三文魚師傅好努力咁燒,但永遠都燒唔切牛肉,試過牛肉、三文魚,牛肉用鬆肉粉醃過,三文魚油香且味濃。*燒牛肉西冷、西式菜式、湯燒牛肉係意外收穫,厚切都唔韌,咬落去係好香嘅牛肉味,比鐵板燒牛扒更加好食!我食咗燒雜菜,飲過紅蘿蔔湯,都係屬於正常發揮。*印度菜三四種咖哩、tandoori chicken、兩種naan、印度薄脆,冇乜人攞,試過一兩種,唔建議。*中菜、燒味、麵檔普通正常發揮。冷盤、沙律、芝士普通正常發揮,芝士有blue cheese~夾麵包食好正,單
海鮮:青口、小龍蝦、麵包蟹、波龍蝦鉗
刺身:三文魚、吞拿魚、鯛魚
鐵板燒:牛肉、豬扒、三文魚
燒牛肉西冷、西式菜式、湯
印度菜
中菜、燒味、麵檔
普通正常發揮。

冷盤、沙律、芝士
普通正常發揮,芝士有blue cheese~夾麵包食好正,單純係個人口味。
日式串燒
正正常常,有唔同種類,雞軟骨、雞翼、牛舌、秋葵等等,主要係食串燒醬汁。
甜品、水果
甜品整體屬於中上水平,我食咗七八成甜品,唔會太甜,整體好食但唔會有特別驚艷嘅地方,有日式蕨餅食都算係驚喜。唯一要彈係燉蛋白燉到老晒,起泡。反而焦糖燉蛋非常出色,燉蛋滑、焦糖脆。
雪糕
有五六種雪糕杯可以任揀,有hagen dazs同維記榴連味,全部都係正常size,所以食完一杯就可以byebye,飽到飛起。
總結
如果係俾正價自助午餐$428,我就覺得唔抵食,但咁啱有酒店做優惠,買二送一,都可以考慮吓過下口癮食一次咁大把。
2022-06-07
2022-06-14 4327 浏览
千禧新世界酒店房價包埋食自助早餐😛❤️食到好飽代替埋lunch~ 聚賢薈樓層客房~於聚賢薈享受全天候供應之美點及傍晚雞尾酒就未有時間試啦😣食物種類豐富飲品多選擇(可以另叫/出去拎) 凍橙汁好飲~ 😁熱牛奶都好飲整體而言飲品質素唔錯~另外出去拎嘢食嘅時候亦都見到有其他凍嘅水果橙汁亦都有益力多👍🏻😆 由頭到尾炒蛋都勁多人排隊🤣但真係勁好食,不過小心拎碟嗰陣時會有啲熱,只可惜我食嗰陣時已經飽咗唔係幾食得落❤️😛 乾蒜四季豆好味,食過返尋味魚柳okay 蜜瓜好味😋火龍果冇咩特別芝士凍三文魚丶薯餅還可以中西式包點鬆餅窩夫🥞一般.唔夠香口撻亦都麻麻地點心燒賣味道令人失望😞當日仲見到有yogurt~ 結論:某啲食物ok. 房價包埋可以一試,如果特登嚟食嘅話就不必啦
千禧新世界酒店房價包埋食自助早餐😛❤️
食到好飽代替埋lunch~
聚賢薈樓層客房~
於聚賢薈享受全天候供應之美點及傍晚雞尾酒就未有時間試啦😣
食物種類豐富
飲品多選擇(可以另叫/出去拎)
凍橙汁好飲~ 😁
乾蒜四季豆好味,食過返尋味
魚柳okay
蜜瓜好味😋
火龍果冇咩特別
芝士凍三文魚丶薯餅還可以
中西式包點鬆餅窩夫🥞一般.唔夠香口
撻亦都麻麻地
點心燒賣味道令人失望😞
當日仲見到有yogurt~
2022-05-23
  • 炒蛋
  • 四季豆
2022-06-14 4301 浏览
現在晚餐買二送一,啱晒一家三口去喇雖然冇長腳蟹腳和生蠔,但其他食物的質素都很好,汽水啤酒任叫,性價比很高。甜品出色,有鮑魚,羊架很好吃,乳豬我就覺得麻麻地,不吃也不算損失甜品真的很精緻
2022-06-12 2970 浏览
我最鍾意來到這裏食自助餐,因為他周不時都會有推出優惠例如買二送一之類的。雖然有優惠,但這間餐廳也不會將貨就價,反而會提供不同主題,不同地方的食物。我食自助餐的習慣是第一輪一定會食海鮮,這裏的海鮮十分鮮味,雖然是冷盤,但也不會雪得很硬。
2022-05-06 4929 浏览
買左個staycation package,$1400包住同lunch buffet、tea set同早餐buffet~lunch buffet我覺得有D失望,質素一般般😐反而早餐buffet又幾唔錯喎😂去到餐廳係八點半度,一坐低已經有staff問想飲乜餐茶~不過buffet出面有得自己斟果汁,所以我淨飲果汁冇叫餐茶😆每一枱枱面都有3罐jam同1罐蜜糖~當中有比較少見嘅黑莓jam😳出去行左一圈,食物種類唔算多,但樣樣有D咁~中式點心試左個牛肉燒賣,正正常常~粥度,佢有白粥同皮蛋瘦肉粥~試左皮蛋瘦肉粥,好食過琴日lunch個海鮮粥😂至少今次個粥有味先😂琴日個海鮮粥食落冇海鮮味,同白粥加幾粒海鮮冇分別🤷‍♀️西式不外乎煙肉腸仔、薯餅、茄汁豆呢D,都有嘅~仲有燒火腿😱冇諗過早餐會有燒火腿食😳egg station度,見有網友反映過D蛋煮得好熟🤦‍♀️但我今次試左奄列、煎蛋同炒蛋都冇呢個問題😚奄列好足料,好好食😍煎蛋同炒蛋都唔錯,幾有蛋味😋不過佢D沙律、coldcut、生果個part擺得好隨意,完全冇想夾嘅意欲🤦‍♀️同埋芝士款式唔多……呢度都有cornflakes、麥皮,睇落都幾多款~隔離有鮮奶、
lunch buffet我覺得有D失望,質素一般般😐
反而早餐buffet又幾唔錯喎😂

去到餐廳係八點半度,一坐低已經有staff問想飲乜餐茶~

每一枱枱面都有3罐jam同1罐蜜糖~
當中有比較少見嘅黑莓jam😳
出去行左一圈,食物種類唔算多,但樣樣有D咁~

中式點心試左個牛肉燒賣,正正常常~
粥度,佢有白粥同皮蛋瘦肉粥~
試左皮蛋瘦肉粥,好食過琴日lunch個海鮮粥😂
至少今次個粥有味先😂
琴日個海鮮粥食落冇海鮮味,同白粥加幾粒海鮮冇分別🤷‍♀️
西式不外乎煙肉腸仔、薯餅、茄汁豆呢D,都有嘅~
仲有燒火腿😱
冇諗過早餐會有燒火腿食😳
但我今次試左奄列、煎蛋同炒蛋都冇呢個問題😚
奄列好足料,好好食😍
煎蛋同炒蛋都唔錯,幾有蛋味😋
同埋芝士款式唔多……
呢度都有cornflakes、麥皮,睇落都幾多款~
隔離有鮮奶、乳酪同果汁😏
仲有益力多😂
不過果汁就得🍊橙汁、🍎蘋果汁、🍍菠蘿汁同🍅番茄汁~
反而奇怪點解會冇西柚汁😢
另外佢個pastries又幾有驚喜👍
見佢呢part都幾多野,而且好多都寫住自家製,所以試多少少~

🥐牛角包一般般😐
雞尾包,早幾日朋友來statcation時話聞落好香,應該幾好食;
但我食落又覺得一般般,椰絲餡唔多🤷‍♀️
反而個蘋果金寶丹麥酥幾有驚喜👍
好酥脆,同埋個餡好好食😋
最後總結係,佢呢個早餐buffet大致上質素唔錯😚
我想食嘅野都有😊
不過可能有D part要執得整齊少少?!
服務上,無論係廚師waiter,D staff都好有禮貌,收碟又收得好快👍
2022-05-06
2022-05-02 4255 浏览
呢間酒店嘅自助餐 負評較少,而且會員有75折,所以過嚟試下。平日中午已經幾乎滿座,不過餐廳樓底高, 不會太過嘈雜。而且位置不會過於密集,所以都坐得舒服。餐廳值得欣賞嘅地方有以下:侍應服務殷勤,而且會主動過黎幫你斟橙汁。海鮮粥有原粒帶子,有驚喜。點心有3款選擇,質素高。即燒的串燒幾特別,但一些比較貴價的食材,如蝦和多春魚,食完一轉已經冇再出。大部分甜品都值得得試,尤其法式燉蛋、維記的榴槤雪糕杯和即場整的pancake。比較失望的地方則是酒店的肉類質素普通,如牛仔骨,烤豬扒,牛柳粒等都沒有什麼肉味。海鮮冷盤的選擇少,而麵包蟹也沒有什麼膏。總括來說這裡比較適合有個甜品胃的你,如果主食,質素只能說是正常,沒有特別大驚喜。
呢間酒店嘅自助餐 負評較少,
而且會員有75折,

所以過嚟試下。
平日中午已經幾乎滿座,
不過餐廳樓底高, 不會太過嘈雜。
而且位置不會過於密集,
所以都坐得舒服。
餐廳值得欣賞嘅地方有以下:
侍應服務殷勤,
而且會主動過黎幫你斟橙汁。
海鮮粥有原粒帶子,有驚喜。
點心有3款選擇,質素高。

即燒的串燒幾特別,

但一些比較貴價的食材,
如蝦和多春魚,食完一轉已經冇再出。
大部分甜品都值得得試,

尤其法式燉蛋、維記的榴槤雪糕杯
和即場整的pancake。

比較失望的地方則是
酒店的肉類質素普通,
如牛仔骨,烤豬扒,牛柳粒等

都沒有什麼肉味。
海鮮冷盤的選擇少,

而麵包蟹也沒有什麼膏。

總括來說這裡比較適合有個甜品胃的你,

如果主食,質素只能說是正常,
沒有特別大驚喜。
午餐
2022-04-26 3040 浏览
睡覺睡到自然醒,早餐吃到沒人影。這是住酒店的好處。這裡環境舒適,窗外綠葉一片,視野開闊。食物選擇不算多,但貴精不貴多。服務到家,吃完的杯碟很快收拾,最喜歡這裡的雜果麥包,烤得脆香,塗上牛油,美味非常👍。
2022-04-16 3324 浏览
🏨再次入住904平方呎的海景套房,在房內享用西式海陸滋味盆菜👏🏼(二人份量),包括1. 西班牙黑毛豬扒🐖2. 澳洲虎蝦🦐3. 法國春雞🍗4. 澳洲牛柳🥩5. 澳洲羊扒6. 烤焗新薯🥔、甘筍🥕、粟米🌽、車厘茄、蘆筍⋯整體而言,所有肉的質量都不錯,全部是新鮮的,個人喜歡虎蝦,肉質爽彈又有燒烤香味、牛柳軟嫩,外皮微脆、羊扒處理得好,不太羶,沾上紅酒燒汁更惹味⋯邊吃邊看著令人身心舒暢的海景,樂事也😁
1. 西班牙黑毛豬扒🐖
2. 澳洲虎蝦🦐
3. 法國春雞🍗
4. 澳洲牛柳🥩
5. 澳洲羊扒
6. 烤焗新薯🥔、甘筍🥕、粟米🌽、車厘茄、蘆筍⋯

邊吃邊看著令人身心舒暢的海景,樂事也😁
外卖送餐
久違了的自助餐,今次黎到位於尖沙咀千禧新世界酒店🏨Staycation package 包雙人用自助早餐🥣、自助午餐、房內下午茶🫖同一晚住宿,都係人均1000 蚊,十分抵玩😍。Cafe East 環境闊落,座位相隔算幾開,枱與台之間有一定距離,食得安心。沙律🥗:新鮮雜菜生菜、蕃茄仔、粒粒飽滿粟米🌽粒,仲有超健康羽衣甘藍🥬、仲有紅菜頭同藜麥、已調好味既蟹肉吞拿魚蝴蝶粉,整體好高質。刺身:三文魚🍣、希靈魚、吞拿魚、非常優質新鮮,至少有四款刺身,仲可以有酸姜配搭,不錯👍🏽。中式粉面有車仔面、唔夠飽可即場享用自選配料車仔面,仲有山竹牛肉、燉湯,老人家都啱食。海鮮類:非常彈牙海蝦、比較細粒嘅清甜青口、仲有好少見到既小龍蝦🦞隻隻都鮮甜爆膏😍面包蟹略嫌細隻,但鉗位都實肉,是但食幾款都好回本😆印度🇮🇳區:牛油🧈雞肉配蒜蓉烤包,媲美坊間正宗印度咖喱🍛,香辣惹味,重點係要試下姜味濃印度奶茶☕️好特別。熟食區:廚師即場處理鐵板燒,和牛牛扒、三文魚🍣羊架,熱辣辣高質,仲有炸豬扒天婦羅🍤連烤羊髀都有,唔可以錯過嘅係職場切肉眼牛扒,肉味香濃,齒頰牛香!最驚喜竟然提供汽水🥤,橙汁任飲。方面綠茶🍵芝士奶凍、窩夫🧇、芒果

最驚喜竟然提供汽水🥤,橙汁任飲。

方面綠茶🍵芝士奶凍、窩夫🧇、芒果布甸、鮮果撻、黑森林卷等,樣樣甜品都好有心思,仲有哈根達斯雪糕🍦,必食維記榴連味雪糕🍦,啖啖榴連香,不得了。

總結:
非常抵食自助午餐 性價比極高
唯海鮮款式可再多點 地方不大
整體貴精不貴多

#尖沙咀#千禧新世界酒店🏨#西餐廳#自助午餐#窩夫🧇#奶凍#性價比高
新年喺千禧新世界酒店同家人staycation,剛好package包自助午餐及早餐,知道佢哋嘅自助餐好評如潮,今次特登嚟試吓。由於防疫關係,每枱食客旁邊都有透明膠板擋住,而且將自助餐廳對面餐廳的位置也開放比食客坐,用餐環境非常優雅寬敞。自助午餐非常豐富,今次以韓式食品做主題,種類繁多,有多款刺身如吞拿魚、三文魚、迷你刺身丼,海鮮有麵包蟹蟹蓋、小龍蝦、青口,但係蟹蓋要特登問餐廳師傅攞先有。鮑魚雞湯真材實料,真係食到鮑魚㗎!好多食客排晒長龍,爭住食即燒韓式和牛及羊架,仲有多款風乾火腿、芝士及煙三文魚,其中餐廳整嘅各款法式麵包最出色,佢哋嘅麵包師傅好有水準👍🏻👍🏻👍🏻餐廳有專門做印度菜嘅師傅,自助餐區嘅印度咖喱同薄餅都唔錯,最有特色嘅係印度奶茶,又甜又辣又香又滑有玉桂香,一試難忘,好特別😋😋😋餐廳嘅甜品有質素,有好多選擇,抹茶慕絲表面有一層奶蓋,輕飄飄的,又唔會太甜,其他餐廳都未見過呢款甜品,還有抹茶芝士蛋糕、幾款Häagen-Dazs雪糕、乳酪雪糕機,及榴槤雪糕等,水果亦都非常新鮮,餐飲如可樂、果汁等也是任點任叫的,熱嘅餐茶就只有一杯。這個午餐自助餐原價都係每人$300幾,整個自助餐環境、

刺身海鮮

海鮮及巴馬火腿種類多

麵包蟹蓋要特登問師傅攞

鮑魚雞湯真材實料,真係食到鮑魚㗎!

鮑魚雞湯

自助午餐種類多,麵包好好味

印度奶茶有特色

餐廳嘅甜品有質素,有好多選擇,抹茶慕絲表面有一層奶蓋,輕飄飄的,又唔會太甜,其他餐廳都未見過呢款甜品,還有抹茶芝士蛋糕、幾款Häagen-Dazs雪糕、乳酪雪糕機,及榴槤雪糕等,水果亦都非常新鮮,餐飲如可樂、果汁等也是任點任叫的,熱嘅餐茶就只有一杯。這個午餐自助餐原價都係每人$300幾,整個自助餐環境、食物質素、種類都係上乘,係高CP值嘅自助餐,好想下次再去食😋

甜品種類多

甜品種類豐富

水果新鮮

但第二日食佢嘅自助早餐,明顯失色,種類比起其他酒店嘅自助早餐少好多,有日式煎魚,但係就冇米飯,印度食物也沒有了,連早餐常見嘅朱古力類蛋糕也沒有,真的有點失望,雖然如此,但麵包仍然非常好吃,可惜早餐時間由早上7點到10點,好早完結,要早啲起身食。

自助早餐麵包好食

自助早餐種類少