2022-09-04
2022年夏天staycation第三擊,揀左千禧新世界香港酒店。今次係Agoda book,包客房 + 雙人自助早餐 + 自由進出15樓聚賢薈Residence Lounge & Bar可享用全日小食同傍晚鷄尾酒 + 房間内minibar既非酒精飲料 + 迎賓水果,星期六入住價錢為大約$1600。入住後第二天於Café East享用早餐,時間為7點至10點。呢度早餐係自助形式,一齊睇下有咩食啦!野食分開好多區,8點幾前人流都唔算多。一入門口就有點心,乾蒸牛肉燒賣麻麻地;珍珠雞真係有雞同冬菇,味道唔錯;叉燒包就無試。即製粉麵檔見到有炸魚蛋,豬肉丸,榨菜肉絲同生菜。中式熱食有清淡四季豆,唔脆皮既蘿蔔糕,蔥花蝦米腸,海鮮炒烏冬。隔離有北菇雞粥同白粥。北菇雞粥都真係有唔少雞。仲有油條同豆漿。日式有啖啖肉焗鯖魚柳同豚肉麵豉湯。豚肉好有豬味!沙律有南瓜,薯仔沙律,鷹嘴豆,椰菜花,紅蘿蔔合桃,番茄,同沙律雜菜,材料算高級。芝士兩款,火腿3款。穀物早餐5款。隔離有奶同豆漿。幾款口味乳酪,益力多同自家製Museli要職員攞比你。西式熱食有唔脆既薯餅,煙肉,香腸兩款(鷄肉,豬肉),水煮蛋,牛油浸煮粟米,
野食分開好多區,8點幾前人流都唔算多。 一入門口就有點心,乾蒸牛肉燒賣麻麻地;珍珠雞真係有雞同冬菇,味道唔錯;叉燒包就無試。
即製粉麵檔見到有炸魚蛋,豬肉丸,榨菜肉絲同生菜。 中式熱食有清淡四季豆,唔脆皮既蘿蔔糕,蔥花蝦米腸,海鮮炒烏冬。 隔離有北菇雞粥同白粥。北菇雞粥都真係有唔少雞。仲有油條同豆漿。
果汁有蘋果汁,菠蘿汁,番茄汁,橙汁。個人最鍾意菠蘿汁,好鮮甜。 麵包算好多款,有白麵包,麥包,朱古力麵包,藍芝士麵包,法式麵包,Ciabatta,合桃紅莓麵包,年輪朱古力麵包。 酥點有牛角包,多穀籽牛角包,藍莓丹麥酥,椰絲提子吉士丹麥酥,玉桂卷, 仲有開心果雜果包,紅桑子鬆餅,香蕉包, 紫菜肉鬆包。 我食左個椰絲提子吉士丹麥酥都好酥脆。
聞到好香雞蛋仔味,原來係有即製窩夫同班戟,即製窩夫好正,香噴噴又好薄脆,自己加煉奶超正,我一個人食咗好多塊。
野食選擇算係咁,雖然肉類選擇唔多,不過沙律款式都幾好,而麵包都有好多款,窩夫真係好好味。服務員態度普遍有禮,食得好舒服。近排試過太多tui早餐,呢間算係好。