2018-08-06 133 浏览
呢間cafe pho 1975已經開左幾個月,初期去食過午餐,可能人手唔夠,員工又未熟習運作,張點餐紙又複習,字又細,好混亂,之後我地就沒有再去過。今早見佢人少少,大把位,就比多次幾會佢。佢有提供all day breakfast, 西式同港式都有,雖然都係要去cashier自己點餐,但就取消左張白痴點餐紙,有改善,我叫左個 越南 牙車快沙律,牙車快即係 芽菜仔, 越南嘅芽菜仔就好似泰國嗰啲咁比較肥短,個沙律菜同雞絲都好多,大大碟再加埋青瓜,紅菜頭,營養十足,如果多少少汁就更好,牛角包既新鮮度就一般,唔夠鬆口,話哂 越南餐廳 我老公本來 想要個檬粉或者湯可,但原來早餐沒有此選擇,於是揀左個 香茅豬扒公仔麵,30幾蚊,價錢公道啦!豬扒都夠林。我叫既coffee香濃度不錯,但隔離兩台叫奶茶既,我聽到話太濃,其中一枱仲要求加奶, 下次再去食午餐,睇下佢有冇進步。
2018-08-06
早餐
2018-08-04 875 浏览
成日行經大本營見到之前嘅甜品店close左,開左間越南餐廳Cafe Pho 1975。一直想試,但係又見大家食評話新開有d混亂,有d擔心,所以過左幾個月後先終於一試。環境方面不錯,配以不少植物作裝飾,感覺悠閒舒適。食物款式不少,基本上越南菜大部份item都可以搵到。於餐廳外面下單,然後再有人送餐俾你。不過當日用信用卡埋單嘅系統出現問題,感覺店員不太了解如何解決當時的問題,加上排隊人龍不絕,令好多食客不滿。排隊等侯的時間不短,加上安排有點混亂,看來店員真係要對系統再培訓一下呢。最後還是以現金付款,食物不消一會就送到。付款時看見旁邊有獨立包裝的麵包賣,賣相頗吸引,忘了名字,大概就是蜜桃包 ($10)🍑。包身鬆軟,中間有點像蛋糕的口感,加上蜜桃餡,不錯呀!每次食越南餐必點的越南麵包...另外還點了一個撈檬及甜品。燒安格斯牛肉越南麵包($43)Grilled Angus Beef Banh mi越南麵包🍞份量十分大😳,價錢抵食!選了中間以牛肉做饀料🐃,食落不會乾💦,味道亦比素越南🇻🇳包豐富多了。不過可惜牛肉燒得略乾,幸好牛肉有牛味,味道不過不失吧。順化香茅豬扒撈檬($49)Cold Vermi

環境方面不錯,配以不少植物作裝飾,感覺悠閒舒適。

食物款式不少,基本上越南菜大部份item都可以搵到。

最後還是以現金付款,食物不消一會就送到。

每次食越南餐必點的越南麵包...另外還點了一個撈檬及甜品

燒安格斯牛肉越南麵包($43)
Grilled Angus Beef Banh mi

燒安格斯牛肉越南麵包
燒安格斯牛肉越南麵包

順化香茅豬扒撈檬($49)
Cold Vermicelli with Lemongrass Pork Chop

香茅豬扒🐷有香濃香茅味,肉質鬆化而且厚度足,有口感👍🏻。撈檬的份量頗多,價錢抵食😋,加上越南醋🇻🇳,醋的酸味令人更開胃🌿,感覺清爽🍴,好適合夏天☀️食啊~
順化香茅豬扒撈檬

焦糖香蕉皇冠($58)
Banana Caramel Crown

被餐牌上的圖片吸引而點了這個,見到實物才知道是丹麥酥。看上去份量頗多,不過食落外層口感香脆,中間鬆軟富空氣感,所以不會感覺飽滯👍🏻。香蕉🍌表面造成焦糖脆面,賣相漂亮之餘增加一層薄脆的口感,丹麥酥淋上少量蜜糖🍯,最後加上雪糕同吃🍨,甜甜的味道很不錯😋!
焦糖香蕉皇冠

食物方面還算不錯,但安排上有點小混亂,希望會有所改善啦~
焦糖香蕉皇冠
  • 燒安格斯牛肉越南麵包
2018-08-03 110 浏览
又貴又唔好食 連野飲都好難飲點解可以炸蝦餅都炸得咁難食 又乾又硬芝士latte完全就係芝士奶蓋嗰個奶蓋,無咖啡但係又擺喺咖啡menu個生熟牛肉河,個湯係純味精黎D牛肉老過羅蘭姐仲要d staff好hea,無menu無餐具連水都無杯,企哂喺到唔知做咩明明有勁多人番工,但係d客就乜都自助,劣評劣評劣評!重要的事情要說3次價錢方面其實都唔平 兩個人食晏都要二百蚊,一人一碗粉一杯野飲,另外加左一份小食,淨係杯野飲跟餐都加20蚊,仲要咁無誠意。無!下!次!
又貴又唔好食 連野飲都好難飲
點解可以炸蝦餅都炸得咁難食 又乾又硬
個生熟牛肉河,個湯係純味精黎
D牛肉老過羅蘭姐

2018-08-03
2018-08-02 74 浏览
呢間舖頭新開左一排,因為見食評麻麻,所以遲遲未試。今日同家人去食下午茶,見佢想試下,明知伏伏地都要照去因為晚上仲有飯局,決定左食牙車快沙律併果醬丹麥包,家人則點了香茅豬扒撈檬。兩個下午茶餐都包餐飲。上枱啦,豬扒撈檬既豬扒size令人失望,有圖有真相。家人評價味道普通,呢樣冇下次。牙車快沙律返而ok喎,都幾有份量,味道清新開胃,丹麥包都微暖,四十蚊左又算係咁啦。餐飲叫左唔會出事既熱檸水。返觀服務ok,待應返應都快,可能唔算多人既關係。有機會會試越南法包,因為見隔離枱食緊,好大個咁,應該係飽肚之選。。
呢間舖頭新開左一排,因為見食評麻麻,所以遲遲未試。
今日同家人去食下午茶,見佢想試下,明知伏伏地都要照去

上枱啦,豬扒撈檬既豬扒size令人失望
返觀服務ok,待應返應都快,可能唔算多人既關係。

2018-06-25
下午茶
2018-08-01 449 浏览
話說上次食完一間越南菜令我上癮左之後,好想餐餐都飲牛油果沙冰😍放左工同媽子搵野食~佢同我一樣都咁鐘意食越南!今次黎到cafe pho 到試試~👉🏿✨越式火車頭河粉 Hkd 55 💸📌以一碗咁多配料既河粉黎到,呢個價錢真係唔算貴!有扎肉,牛肉,魚蛋,貢丸,不愧係火車頭。聞落去個下係幾重香料味,但食到落肚反而又係兩回事,居然唔重香料味,反而味道仲比較淡喎👀清清地喎~👉🏿✨泰妃雞飯 Hkd 62 💸📌我媽去到邊都一定要叫同一樣既野😂服左佢啦!不過呢個泰妃雞份量都幾多架,雞肉都尚算嫩滑,唔點醬汁食都好夠味呢!個黃油飯都做得唔錯~配雞一齊食岩岩好☺️👉🏿✨越式綜合越南法包 Hkd 38 💸📌值得一讚佢個法包係堅脆架!仲食到小小既蒜蓉味,都唔算話冇味。配料都係有肉鬆,豬頸肉,腌菜等...清爽得黎又飽肚👉🏿✨牛油果沙冰 Hkd 20 💸(跟餐價)📌呢款就真係堅沙冰!食到好濃郁既牛油果之餘仲帶有小小既青草味,會有小小澀澀地,不過都可以接受😜!

👉🏿✨越式火車頭河粉 Hkd 55 💸

👉🏿✨泰妃雞飯 Hkd 62 💸

個黃油飯都做得唔錯~配雞一齊食岩岩好☺️
👉🏿✨越式綜合越南法包 Hkd 38 💸

配料都係有肉鬆,豬頸肉,腌菜等...清爽得黎又飽肚
👉🏿✨牛油果沙冰 Hkd 20 💸(跟餐價)

2018-08-01 132 浏览
油塘地鐵站一出就係大本型商場,今次就揀咗間越南餐廳試吓。一上扶手電梯就見到開放式嘅「Cafe Pho1975」。客人自己揀位坐,對住景觀開揚嘅大玻璃窗,坐得幾舒服。睇完餐牌食咩,就出去收銀處落單,然後有個數字牌等侍應送上食物。飲品方面我就叫咗黑糖薑母茶,我同朋友飲完都話「嘩!真係好夠薑」,薑味好重但唔辣喉,而且唔會太甜。朋友就叫咗手作黑糖珍珠奶茶,因為朋友唔飲凍野,但餐廳得凍選擇,服務員細心地遞上碗同匙羹俾佢盛開啲冰珍珠份量好多,煙韌適中,奶茶亦很滑。前菜叫咗芒果軟殼蟹米紙卷,包得好大舊,餡料有青瓜絲、粉絲、紅菜頭等,好足料包到實!而且芒果好甜,食落好清新,解膩滯略嫌軟殼蟹可以炸脆身d。另外仲叫咗一字雞翼,餐廳將雞翼切開一半再炸,方便客人食用,雞翼炸得好香脆,個人建議餐廳可以加配醬汁。最後叫咗泰妃雞飯share,雞皮夠薄,連皮食更滑溜,而且醃得夠入味,點埋旁邊嘅蔥油汁仲惹味!油飯撈得啱啱好,飯粒有光澤富有雞油香!而且份量夠多!我同朋友share啱啱好另外進食期間侍應都有問我地食物如何,而且見到我哋兩個人share會主動比碗,相當細心!相信餐廳不斷在改善服務質素有埋熱線比顧客反映意見。

客人自己揀位坐,對住景觀開揚嘅大玻璃窗,坐得幾舒服。

,薑味好重但唔辣喉,而且唔會太甜。

珍珠份量好多,煙韌適中,奶茶亦很滑。

略嫌軟殼蟹可以炸脆身d。

有埋熱線比顧客反映意見。

2018-07-30 91 浏览
油塘大本營又開咗間新餐廳🍴啦,今次草根姐妹食越南🇻🇳菜,如果你係油塘友就一定要嚟睇下啦😬鮮茄和牛漢堡焗飯($68)Baked Wagyu Beef Burger Steak & Egg with Rice in Tomato Sauce🐃和牛漢堡厚厚的一塊,肉質鬆軟多汁💦,有牛香,焗飯上有大量新鮮番茄🍅及一大片芝士🧀,賣相吸引。番茄醬汁味道帶點酸,感覺清新開胃~米飯🍚份量不少,還算不錯越式拼盤($76)Vietnamese Platter河內魚餅 Fish Cake、蝦餅 Shrimp Cake、春卷 Spring Roll、香茅雞翼 Lemongrass Chicken Wing越式拼盤🇻🇳有4款小食。全部食物上枱皆是剛做好,熱辣辣。蝦餅🦐肉質彈牙👍🏻,與春卷一樣,是新鮮即炸。香茅雞翼嫰滑但沒有香茅味,有點可惜😞。最後的魚餅🐠大大件,感覺吃一件已十分飽肚,不過草根妹妹👧🏻食到有不少碎骨🤨,口感粗糙,整體而言欠缺特色,味道不過不失。日系抹茶芭菲($46)Matcha Parfait日系芭菲加入雪糕🍦、忌廉、白玉、紅豆同抹茶百力滋。不過整體味道非常普通,完全無抹茶味🍃,感覺有點hea,份

鮮茄和牛漢堡焗飯($68)

越式拼盤($76)
Vietnamese Platter

日系抹茶芭菲($46)
Matcha Parfait
日系芭菲加入雪糕🍦、忌廉、白玉、紅豆同抹茶百力滋。不過整體味道非常普通,完全無抹茶味🍃,感覺有點hea,份量又少,失望啊🙍🏻!
2018-07-24 425 浏览
這晚剛好與老公🍋經過油塘,好像很久都沒有去過這邊了🤔,心血來潮決定在這邊吃晚飯😌。沿著扶手電梯一上⏫,就看到了這家以越南菜🇻🇳作主打的餐室👨🏻‍🍳。餐廳以半開放形式作設計🌙,被掛起的盆栽🌻及太陽傘☂️、加上暖色系的木製傢俱🌲,感覺蠻舒適的😊。除了越式食品外🍜,店內更提供了意粉🍝、漢堡🍔等,非常多元化🤩。店外更設有甜品外賣🍰,跟本就是咖啡室☕️和越式食品🍜的結合!泰式無骨酸辣鳳爪🐥:爽脆的口感😋,配上酸辣的味道🌶,作為醒胃前菜非常合適👍🏼。炸蝦餅🦐:炸漿不會太厚😌,酥脆的外層💛和彈牙的蝦肉內層🍤形成強烈的對比💝。生熟牛肉湯檬粉🍜:牛腩煮得非常軟腍🐮,加上清甜的湯底🥄,口感清新,份量很多😲,任憑人妻🐷再努力,都只能夠完成2/3碗😅。和牛竹炭漢堡伴啤酒薯條🍔:漢堡上放了一隻半熟蛋🍳,蛋黃汁與漢堡肉溶合在一起🤤,味道異常配合💘;麵包經過烘焙🔥,外層酥脆,入口傳來陣陣竹炭的香味😌。總結:意外地遇上了不錯的小店💖,下次跟老公🍋來寫生時又可以再來了✏️。
左:手作黑糖珍珠奶茶 // 右:青檸梳打
2018-07-23
2018-07-23 92 浏览
每一樣都唔掂,叫左煙三文魚沙律,估計三文魚鋪在係菜到一段時間,菜吸左魚味。軟殻蟹米紙卷,個蟹炸左好耐唔香口,其他材料如青瓜絲係完全無味。安南三寶飯,雞油飯無雞油味,雞翼好大陣油益味,豬扒太厚鞋到震
2018-07-23
2018-07-23 107 浏览
同大爺去大本型行街,一上商場電梯就睇中呢間餐廳開放式無咁焗促睇下餐牌食物選擇幾多,價錢唔貴,每人大約$100左右坐窗邊位咁啱日落時間,紅色既天空超靚,唔使去海景餐廳都可以欣賞靚景!黑椒安格斯牛肉煎蛋飯牛肉入味多汁,估唔到係用黃油飯,係配海南雞個隻黃油飯,好好味,即時胃口都變得好好!香茅雞翼撈檬真係無諗過有4隻雞翼咁多,檬粉份量都好大好抵食,配甜酸汁係最好味,撈埋菜食好清新。加$18既安南炸春卷色香味俱全,外皮脆之餘又薄,熱辣辣食落口好滿足!宇治金時香濃既抹茶紅豆,面層加上cream同抹茶朱古力百力枝,柔滑可口。芒果聖代我最期待亦都無令我失望既甜品,漂亮的賣相,雪糕筒夠晒脆配合冰凍既雪糕,鮮甜既芒果肉,為這日既晚餐劃上完美句號!
同大爺去大本型行街,一上商場電梯就睇中呢間餐廳

開放式無咁焗促

睇下餐牌食物選擇幾多,價錢唔貴,每人大約$100左右

黑椒安格斯牛肉煎蛋飯

香茅雞翼撈檬

宇治金時

芒果聖代
點了全日早餐,其實價錢不平$78 份量又不是想像的大,個面包沒有烘底感覺,蘑菇小得不得了,食物到了,但等了很久仍未有飲品,催促下才發現漏單,店員送上飲品來,很陋的拉花,我加左$20叫杯焦糖latte ,佢送來的是一杯普通咖啡,找店員了解,佢話係焦糖咖啡,吾肯換,我話我吾飲苦咖啡,我加左糖也感受吾到杯咖啡係甜,肯定吾係有焦糖,佢終於換個杯新比我,但完全吾熱,我懷疑佢將之前果杯換左另一個杯然後加焦糖😒我喜歡歺廳的環境,所以也不是第一次光顧,但每次也發覺有落錯單的情況,所以才發帖。

2018-07-16 108 浏览
越南野越開越多,間間都咁上下,,係油塘FING見呢間新開,又試下啦!佢新開但服務生唔多, 落單要自行到cashier, 我叫左米紙卷,酸到好似飲醋咁,太酸,吞唔落! 仲要紙咁薄!米紙卷散晒賣相差!家人再叫豬扒河,豬扒衰過茶記,也說湯底沒有味道,香茅豬扒沒有香茅味。 好浪費的一餐,保證無下次,好好奇點解仲咁多人去,真係食得落咩?已經開左成個月先去試,估唔到仲做得咁無誠意!下次要排隊都唔會再幫襯!結論係要提升服務質素,員工素質,食物質素!
佢新開但服務生唔多, 落單要自行到cashier,

結論係要提升服務質素,員工素質,食物質素!
2018-05-16
2018-07-13 134 浏览
同左另一半去食由於好餓既關係 於是就叫左好多野食😂😂😂整體都okay 但下次唔會叫撈檬(我覺得麻麻)小食個鳳爪係叫左湯河/撈檬/飯 同平d既價錢加幾好味 夠辣😛😛😛野飲就係正價~6折 夏日之夢係椰奶+蘇打水 如果無記錯味道係有少少怪 哈哈下次可以食下其他😛😛
同左另一半去食
由於好餓既關係 於是就叫左好多野食😂😂😂
整體都okay 但下次唔會叫撈檬(我覺得麻麻)
小食個鳳爪係叫左湯河/撈檬/飯 同平d既價錢加
雙丸河
酸辣鳳爪
  忌廉曲奇朱古力
2018-06-13 266 浏览
有左呢間野之後多左個地方食野,幾好既選擇,平民價錢,款式多!食過幾次覺得飲品有唔少驚喜! 變左飯堂,年輕既妹妹侍應見左好幾次,次次都好nice!阿姐都好快手,整體都好好!
五香牛展河
五香牛展河
2018-06-13 135 浏览
I was shocked at how hard it was to choose a drink because the choice for smoothies was impressive.There was cucumber and pineapple, avocado, Pistachio and almond smoothie and this bizarre tom yum soda.In the end, I had the pistachio and almond smoothie which was quite nice as it was not too sweet, but the colour was weirdly pastel blue to the naked eye and I couldn't really taste any pistachio or almond.Regretted getting the coconut smoothie because it was too milky.