2023-04-01 310 浏览
再次來這裡慶生,貪佢可以Book 房,私癮度高,又可佈置,而這裡服務從不失望,總是叫壽星仔驚喜若狂。一行5人,我又係預先去到佈置。不過生日那個最開心係見到牛一蛋糕,加拿大象拔蚌,浮跨加上新鮮,冇得輸。由於有人遲到,經理叫我地飲住湯先,唔知是否太肚餓及凍,所以一飲停唔到口,特別是花膠湯,件件都好厚身,每人食到幾塊,真係滿足晒所有餓緊既女士。😂

牛一蛋糕
2023-03-31
庆祝纪念
生日
牛一蛋糕
2023-03-07 212 浏览
眾所周知花膠含豐富骨膠原,有養顏美膚嘅功效,可以話女性恩物!最近,旺角薈賢居內嘅Canton pot推出最新嘅「冬日花膠滋潤系列」,包含數款以花膠熬製嘅鮮甜湯底同甜品,喺打邊爐同時都不忘補身👯‍♀️• 花膠燉響螺湯 $298同平時食開好濃好濃嘅火鍋湯底係另一種感覺,有住家湯feel!店員幫我哋𢳂咗兩碗就咁飲試試先,果然好清甜潤喉,完全無味精感,真材實料,忍唔住要飲多兩碗😽• 精選牛肉拼盤 $488包括A5級宮崎和牛肉眼、澳洲M5級手切和牛肉眼、本地新鮮牛頸脊、美國極級牛肋片、巴西牛舌,一次過試晒五款嚟自唔同國家嘅牛肉。小編最推介來自日本宮崎縣嘅和牛肉眼,肉質軟綿綿,牛油香超重,好食😌!• 美國桶蠔 $278每隻桶蠔都有手心咁大,淥熟之後蠔肚依然飽滿,咬落juicy多汁,好滿足呢😳• 蟶子皇 $88/隻啱啱離殼嘅時候個生熟度就最完美,蟶子肉大隻爽甜!提提呢個價錢係時價,有機會因貨源季節而有所調整,所以只供參考🙌🏻• 澳洲M5級和牛芝士餃 $128鐘意和牛同芝士一定要試,一咬芝士會爆出嚟㗎🤤• 手打瑤柱鮮蝦滑 $98手打蝦滑夠新鮮彈牙,呢個價錢原來有兩支,幾抵食🫢• 響鈴卷 $68店員推介、

• 花膠燉響螺湯 $298

• 精選牛肉拼盤 $488

• 美國桶蠔 $278

• 蟶子皇 $88/隻

• 澳洲M5級和牛芝士餃 $128
鐘意和牛同芝士一定要試,一咬芝士會爆出嚟㗎🤤

• 手打瑤柱鮮蝦滑 $98
手打蝦滑夠新鮮彈牙,呢個價錢原來有兩支,幾抵食🫢

• 響鈴卷 $68
店員推介、即叫即炸嘅自家製響鈴卷!除咗可以拎嚟做火鍋配料,吸收湯底精華,仲可以就咁點個甜酸汁當小食咁食🫶🏻

• 唐生菜 $58

• 花膠燉陳皮紅棗糖水 $78
最後飲返碗花膠糖水,帶有淡淡陳皮清香,好飲得嚟又有滋補養顏嘅功效✨

• 竹蔗茅根水 $88(瓶)
朋友牛一生日當然要搵間特別既餐廳慶祝下!·Nina group旗下薈賢居既Canton Pot主打精品火鍋料理環境舒適優雅· 仲設有私人包廂空間感同私隱度十足餐廳仲設有唔同套餐·而且相當抵食!餐廳新推出「冬日花膠滋潤系列」三款花膠靚湯底·邊打邊爐邊養顏護膚♡ 花膠花鵰醉雞湯($338)花膠同走地雞另外碟上 · 岩哂打卡食先湯底帶淡淡藥材味同花鵰酒香最鍾意加入新鮮當歸!對當歸情有獨鍾 · 所以對湯底非常滿意極力建議飲啖湯配件雞·品嚐最原始味道已經好正!♡ 牛一快樂($668)生日當然要蛋糕 · 衝住牛魔王生日蛋糕用三款牛肉堆砌而成· 蛋糕真係好鬼靚!瘋狂影左好多相先收手 · 用黎做生日蛋糕真係無得輸頂層A5鹿兒島薩摩和牛 |非常誘人既油花·脂香十足中層本地新鮮牛頸脊|牛肉厚切 · 肉味最為濃郁底層美國牛頸脊|油花紋理靚靚·軟腍帶油香而呢個蛋糕真係份量十足· 夠3-4個人食用如果唔食牛肉 · 餐廳仲有豚肉同素食蛋糕供應♡ 精選餃子拼盤($88)羊肚菌黑豚肉餃|蟹籽海皇餃|竹笙菠菜野菌餃餃子裡面最鍾意羊肚菌黑豚肉羊肚菌味好濃郁·非常有驚喜♡ 海鮮拼盤($498)愛爾蘭蟶子王|日本元貝|南非四

朋友牛一生日
當然要搵間特別既餐廳慶祝下!
Nina group旗下薈賢居既
Canton Pot
主打精品火鍋料理
環境舒適優雅· 仲設有私人包廂
空間感同私隱度十足
餐廳仲設有唔同套餐·而且相當抵食!

餐廳新推出「冬日花膠滋潤系列」
三款花膠靚湯底·邊打邊爐邊養顏護膚
♡ 花膠花鵰醉雞湯($338)
花膠同走地雞另外碟上 · 岩哂打卡食先
湯底帶淡淡藥材味同花鵰酒香
最鍾意加入新鮮當歸!
對當歸情有獨鍾 · 所以對湯底非常滿意
極力建議飲啖湯配件雞·品嚐最原始味道已經好正!

♡ 牛一快樂($668)
生日當然要蛋糕 · 衝住牛魔王生日蛋糕
用三款牛肉堆砌而成· 蛋糕真係好鬼靚!
瘋狂影左好多相先收手 · 用黎做生日蛋糕真係無得輸
頂層A5鹿兒島薩摩和牛 |非常誘人既油花·脂香十足
中層本地新鮮牛頸脊|牛肉厚切 · 肉味最為濃郁
底層美國牛頸脊|油花紋理靚靚·軟腍帶油香
而呢個蛋糕真係份量十足· 夠3-4個人食用
如果唔食牛肉 · 餐廳仲有豚肉同素食蛋糕供應

♡ 精選餃子拼盤($88)
羊肚菌黑豚肉餃|蟹籽海皇餃|竹笙菠菜野菌餃
餃子裡面最鍾意羊肚菌黑豚肉
羊肚菌味好濃郁·非常有驚喜

♡ 海鮮拼盤($498)
愛爾蘭蟶子王|日本元貝|南非四頭鮑魚|手打瑤柱蝦滑
超級無敵推薦!!每款都好新鮮·絕對值回票價
元貝非常非常大隻·仲大過我隻手掌
而鮑魚輕輕一灼就得· 超濃既鮑魚鮮味
蟶子王長又長·鮮嫩到不行!
蝦滑除左口感彈牙·仲要食到鮮蝦味

♡ 自家制響鈴卷($34/半份)
師傅用樹記腐竹·自行捲製再香炸
配以自家製酸甜醬 · 食落唔油膩仲非常香脆
火鍋湯底更加係無得彈

♡ 冰菜($58)
季節性既冰菜 · 爽!甜!嫩!

♡ 花膠陳皮紅棗糖水($78)
打完邊爐·繼續滋補下
入口非常清甜舒服·有陳皮既甜點真係一絕

♡ 醬料 ($28)
有12種醬料任均選擇 · 自家製麻辣醬係必試!
༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
最鍾意係獨立包廂· 打卡影相都自在啲
瘋狂影相既生日朋友·非常滿意個生日蛋糕!
如果想慶生真係大推
2023-03-02 1103 浏览
天氣開始凍返,又係打邊爐既時間,食得麻辣火鍋多,今次想試下滋潤d既湯底。咁岩又撞正朋友生日,就同佢去左位於旺角匯賢居2樓既呢間<canton pot>慶祝下~花膠燉響螺湯($298)打邊爐除左個煲之外,最緊要就係個湯,呢個湯底除左有花膠同響螺之外,仲有好多桂圓同淮山。材料雖然好似好簡單,但飲落非常鮮甜,我同朋友都飲左2碗先捨得開始打邊爐火鍋蛋糕($668)生日又點少得蛋糕,但呢個係非一般既和牛蛋糕。蛋糕分三層,最上層既係鹿兒島薩摩和牛,中層係本地牛頸脊,最底既一層美國牛頸脊。上面仲插住個靚靚既生日牌。除左岩哂牛魔王之外,仲好岩用黎同一d唔鍾意食甜野既朋友慶祝生日百花海參雲腿釀蟹鉗($138)睇個名咁長就知佢駕勢,將雲腿同海參混入蝦膠入面再整成蟹鉗既造型,一啖入面會食到蝦肉既鮮甜、海參既彈牙同雲腿既鹹香,味道好有層次四合丸($118)呢度好多食物都係餐廳自家製,平時係出面聽都冇聽過。就好似呢味四合丸咁,佢主要係由鮮蝦同墨魚打成,再混入露筍同金華火腿,口感比一般既蝦滑同墨魚滑更鮮味更彈牙響鈴卷($34 半份)呢度既響鈴係即叫即炸,所以可以唔使放湯就咁食,餐廳仲會跟埋一碟甜酸汁,開胃

花膠燉響螺湯($298)

火鍋蛋糕($668)

百花海參雲腿釀蟹鉗($138)

四合丸($118)

響鈴卷($34 半份)
呢度既響鈴係即叫即炸,所以可以唔使放湯就咁食,餐廳仲會跟埋一碟甜酸汁,開胃之餘仲可以解解膩

鍋巴($29 半份)
第一次見打邊爐會有鍋巴,除左索湯之外,仲有淡淡既米香味,但如果成件浸湯既話好易會散哂,所以建議將鍋巴放係碗度,再將湯淋上去,咁就唔怕散哂~

野生竹笙($78)
竹笙好多地邊都有,但多數都係好薄身,呢度既野生竹笙厚度係平時食時幾倍,即係吸汁既能力都係幾好,同花膠響螺湯底可以話係絕配
2023-02-27 795 浏览
冬天繼續打邊爐!之前介紹過唔同火鍋,今次介紹嘅呢間喺酒店入邊,咁啱佢又秋冬限定嘅火鍋花膠系列。canton pot係精品酒店lodgewood入面嘅火鍋店,而lodgewood係ninagroup旗下既精品酒店,已經喺旺角駐足幾年。餐廳搜羅多種火鍋材料,加上滋味湯底、自製醬料同有機飲料,提供否一樣嘅火鍋。餐廳除左主用餐區,仲有好多貴賓室,所以非常適合大班人,人均$500左右就可以用貴賓室,私隱度高,非常適合慶祝。餐廳呢排推出秋冬系列嘅特色火鍋湯底同埋配料,以花膠為主題。-🌶️ 12款固定配料及醬料 💰28pp(👅: 8/10)未落單就會有呢12款嘅醬料,醬料唔馬虎,尤其瘳孖記腐乳王、自家製麻辣醬、自家製沙嗲醬幾高質,麻辣醬食落有麻香,擺低之後想幾時添加都得。-限時精選🐮 花膠花雕醉雞湯 💰338(👅: 8.25/10)今次就試咗呢個限定既花膠花雕醉雞湯,湯底用上新鮮當歸煲製,會首先落醉雞同藥材,煲到咁上下就會再落花膠。湯滾起後,店員會裝好一杯湯俾我地飲,湯底飲落去藥材味突出,醉雞味就唔算好出,不過整體都係清甜,夠晒滋潤,係可以繼續飲嘅湯底。雞入面有唔同嘅部位,建議煲一陣就攞上嚟食。花膠淥
餐廳呢排推出秋冬系列嘅特色火鍋湯底同埋配料,以花膠為主題。
🌶️ 12款固定配料及醬料 💰28pp(👅: 8/10)
醬料
限時精選
🐮 花膠花雕醉雞湯 💰338(👅: 8.25/10)
花膠花雕醉雞湯
湯滾起後,店員會裝好一杯湯俾我地飲,湯底飲落去藥材味突出,醉雞味就唔算好出,不過整體都係清甜,夠晒滋潤,係可以繼續飲嘅湯底。雞入面有唔同嘅部位,建議煲一陣就攞上嚟食。花膠淥一陣就食得,咬落去爽口,係唔錯嘅花膠。
1️⃣ 牛一快樂 火鍋蛋糕 💰668(👅: 8.25/10)
牛一快樂
呢度可以用火鍋嘅配料切成蛋糕形狀,上面再插一塊生日牌,非常適合慶祝生日,蛋糕有三款,其中一款係牛嘅火鍋蛋糕,由上到下有三款肉,分別係A5鹿兒島薩摩和牛、本地新鮮牛頸脊同美國牛頸脊。

A5鹿兒島薩摩和牛薄切,不過好大片,入口軟腍,差唔多入口即溶,食落脂香四溢。

本地新鮮牛頸脊比較厚切,咬落去就比較有嚼勁,食落去牛味出。

至於美國牛頸脊比本地薄切,入口較腍,一樣食到牛肉味。

整體份量如果兩個人食係比較多,如果叫埋其他肉類可能會食唔晒。
2️⃣ 如豬如寶 火鍋蛋糕 💰258(👅: 8.25/10)
如豬如寶
另一個火鍋蛋糕就係呢個豬肉,用上西班牙橡果黑豚,咬落夠柔嫩,唔韌、唔柴,食落去有肉香,唔會太肥。
3️⃣ 純素的愛 火鍋蛋糕 💰98(👅: 8/10)
純素的愛
最後一個火鍋蛋糕係用蔬菜為主,啱晒唔食肉嘅人,用南瓜裝住新鮮蔬菜,中間有粗壯既花生芽、金菇、生菜等。
純素的愛
店員會幫手切開啲南瓜再上枱,南瓜淥一陣就食得,如果唔係就會融晒落個湯底入邊。最鍾意係入邊嘅花生芽,夠粗身,咬落比平時嘅芽菜爽口,頂端食落真係有花生香味。
火鍋
1️⃣ 四寶丸 💰108/12(👅: 8/10)
四寶丸
四寶丸分別有鮮蝦丸、鮮墨魚丸、蘆筍冬同金華火腿丸,全部都係手打,整體咬落彈牙,比較鍾意鮮蝦丸,咬落好似食緊幾隻蝦咁,非常爽口,有淡淡蝦味。
2️⃣ 響鈴卷 💰68(👅: 8.5/10)
響鈴卷
響鈴卷係自家製,用上樹記腐皮製作,即叫即炸,咬落去鬆脆,食落去有豆香味,醬汁食落去唔會太酸,幾開胃,點醬汁食好過點呢個湯底食。
3️⃣ 京蔥羊肉餃 💰59/6(👅: 8.25/10)
京蔥羊肉餃
羊肉我覺得羶味先係佢嘅精華,而且呢排係時令,呢度嘅京蔥羊肉餃用上雲吞皮,夠薄身,入口夠滑,食落肉味鮮甜,真係有羊嘅羶香,又唔會過重,食落暖胃。
4️⃣ 花膠陳皮紅棗糖水 💰78(👅: 8/10)
花膠陳皮紅棗糖水
最後以花膠系列嘅糖水作結,夠足料,有幾塊花膠,食落清甜滋潤又唔太甜。
Drinks
🍻 紫貝天癸 💰88(👅: 8/10)
紫貝天癸
飲落去有少少酸味同埋甜味,比較似冇咁酸嘅酸梅湯,解渴解膩一流。
🌟整體我覺得呢度嘅食物質素唔錯,當中最鍾意嘅係響鈴,肉類都有好多款。環境方面比較適合大班人包廂,無論係一家人、公司、定係幫人慶祝生日都好適合,當日去到都有好幾班人係包廂房,而且佢嘅火鍋蛋糕都好精緻。服務方面值得一讚,店員會定時過嚟幫我哋撇走火鍋面頭嘅油,而且會好細心講解食材。呢排嘅秋冬季節限定系列,用上花膠、滋潤嘅食材,非常特別,食厭咗一般火鍋湯底同配料可以一試。
👅味道: 8.25/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $500-1000pp (服務費: 10%)
2023-02-16
  • 本地新鮮牛頸脊
  • 紫貝天葵
  • 四寶丸
  • 如豬如寶
趁天氣有涼意最好就食暖笠笠嘅邊爐🍲,今次去到酒店入邊嘅頂級火鍋店Canton Pot。環境同服務都無得輸,有包廂設計私隱度滿分💯同一班朋友嚟食都唔怕嘈親隔離,最正仲有獨立電視添😎🔸湯底餐廳賣點以滋潤靚湯馳名,最新推出「冬日花膠滋潤系列」雲集三款滋潤花膠湯底🍲。今次我就叫咗「花膠燉響螺湯」$298,絕無誇張,成煲湯底都係滿滿花膠同螺肉😍,煮滾後店員會先裝碗靚湯比你品嚐,湯底鮮甜夠足料,重點花膠厚肉又飽滿,每啖都食緊好豐富嘅骨膠原🤤夠晒滋補養顏,估唔到打邊爐都有靚湯飲啊!!!🔸醬料 呢度嘅醬料每位人頭$28,價錢雖然略貴但亦都夠特別唔馬虎有齊12款配料!除咗大路嘅辣椒炸蒜之外,一定要試吓佢地師傅自家製麻辣醬同沙嗲醬,辣中帶麻越食越惹味🔥🔸「牛一快樂」生日蛋糕 $668如果同食肉獸慶祝生日叫呢個蛋糕就啱晒啦🤣,牛肉拼盤堆砌成蛋糕形狀插上生日牌,夠晒過癮🎂。由上到下分別有三款牛肉分別;A5級鹿兒島薩摩和牛、美國牛頸脊同本地新鮮牛頸脊🐂!三款肉質都相當好,A5和牛清晰可見雪花油脂入口有溶化感,而本地牛頸脊厚切有咬口肉味最濃!🔸 「珍寶海鮮匯」海洋拼盤 $498/2位海鮮拼盤分別有2位/4位用價錢

🔸湯底

🔸醬料

🔸「牛一快樂」生日蛋糕 $668

🔸 「珍寶海鮮匯」海洋拼盤 $498/2位

海鮮拼盤分別有2位/4位用價錢,海鮮非常新鮮👍🏻分別有南非鮑魚(四頭)、愛爾蘭蟶子皇、日本元貝、瑤柱鮮蝦滑。
鮑魚切成薄片烚幾秒就食得爽口彈牙,元貝因為當日無貨所以就比多兩隻蟶子皇,入口無沙又大隻厚肉,超級滿足!

🔸蟹籽海皇餃 半份$54

🔸澳洲M5級和牛芝士餃 半份$64

呢到餃子亦係餐廳全手工製造,餃子餡料夠特別🥟。海皇餃內裏包住彈牙蝦滑加上爽口
蟹籽,和牛芝士餃一咬開流心芝士就傾瀉而出肉味香濃,要小心啲食呀🫢

🔸四合丸 半份$59

以鮮蝦肉、鮮墨魚、露筍及金華火腿手打而成,咬落爽彈鮮味!

🔸響鈴 半份$34

自家即炸響鈴除咗滾湯食仲可以沾上甜酸汁,非常酥脆零油膩!
2023-02-21 556 浏览
旺角, 一個美食集中地‼️. 而火鍋又係香港人最愛之一, 我也是當中好愛者 今天又比我發現一家環境好, 私隱度高, 更設有大小廂房的火鍋店。當晚坐左入房,好正,有電視睇,隔聽又好,一班人食住傾偈一流😎 . 就是位於薈賢居的Canton Pot, 如心酒店集團旗下,酒店環境比較舒適,而且服務好好,斟湯斟茶非常主動,唔洗嗌破喉嚨都搵唔到人,呢個好加分👍🏻👍🏻👍🏻 . 打開Menu 價位也非常合理, 湯底都是由$2xx 起, 非常合理👍🏻.見到有 食住靚喎,唔洗考慮就立即點了花膠響螺湯底,上鍋之後建議先飲湯同食左啲花膠同嚮螺頭先😂 靚係從頭開始😂.花膠燉響螺湯底 $298 湯底既滋補又養顏, 花膠份量十足, 打邊爐前先飲幾碗是必須的😌.牛一快樂「火鍋蛋糕」$668頂層係 A5鹿兒島蕯摩和牛中間 本地新鮮牛頸脊底層 美國牛頸脊三款牛都好味,蕯摩牛脂肪豐富,滾滾即食,入口脂肪即溶、本地牛牛味濃郁,美國牛肥美😎😎.珍寶海鮮匯 $498南非鮑魚(四頭)、愛爾蘭蘭蟶子皇、日本元貝、瑤柱鮮蝦滑。海鮮非常新鮮。鮑魚切片,滾三秒即食爽口彈牙,蟶子皇好大隻,元貝係好厚身😂 食完海鮮都好滿足😂 .羊肚菌豚肉餃 $
旺角, 一個美食集中地‼️
見到有[冬日花膠滋潤系列] 食住靚喎,唔洗考慮就立即點了花膠響螺湯底,上鍋之後建議先飲湯同食左啲花膠同嚮螺頭先😂 靚係從頭開始😂
牛一快樂「火鍋蛋糕」$668
頂層係 A5鹿兒島蕯摩和牛
中間 本地新鮮牛頸脊
底層 美國牛頸脊
珍寶海鮮匯 $498
羊肚菌豚肉餃 $118
一碟六隻,好大隻,羊肚菌爽口,配豚肉剛剛好,唔會好滑,好食😎
四合丸 半份 $59
蝦滑、墨魚滑、露荀、火腿蓉混合而成,爽彈鮮味,原來蝦同墨魚係咁夾😉
響鈴卷 半份 $34
餐廳自家炸,上枱先點甜酸醬食左次😂 好鬆化香脆,而且唔會好油膩,一陣就食晒🤣
竹蔗茅根水 $88
自家煲,我地熱飲,好清潤解喝😎
花膠陳皮紅棗糖水 $78
食完晒所飲多碗滋潤糖水,唔會太甜,紅棗陳皮好清香,飲完個人靚晒🎉🎉
2023-02-20
2023-02-16 170 浏览
呢幾日又涼返d, 心癢癢想去打邊爐,見到Canton Pot幾高質咁,又出左個「冬日花膠滋潤系列」,就嚟烚下烚下🤩✨花膠燉響螺湯 - 係新系列其中之一,個湯滾起後,職員會 幫我哋裝起兩杯,試下頭啖湯先,飲落口好清甜,之後就可以食花膠先,材料都幾豐富,有花膠、桂圓、響螺、淮山、 紅棗,夠晒養顏😍✨牛一快樂火鍋蛋糕 - 擺碟好養眼,真係砌左咁蛋糕咁,仲插左個生日牌,好有feel😂 上層係A5級鹿兒島薩摩和牛,中間係本地牛頸脊,而下面係美國牛頸脊~ 和牛幾肥美,入口即溶;本地牛頸脊牛味重有口感😋✨珍寶海鮮匯海洋拼盤 - 愛爾蘭蟶子同南非鮑魚片好鮮甜爽口,我地因為唔食得蝦滑,所以轉左做墨魚滑,彈牙又好味🤤✨西班牙橡果黑豚肉 - 砌到玫瑰花咁好上鏡,唔會太肥,口感唔錯👍✨澳洲M5和牛芝士餃 - 我地叫左半份,裡面係熱溶芝士,好滋味😜✨花膠陳皮紅棗糖水 - 食飽飽飲埋碗滋潤糖水勁滿足!足料又唔太甜係值得推介嘅🥰✨竹蔗茅根 - 打邊爐梗係要飲d清熱野,一jar都裝到4-5杯,幾清甜易入口另外要讚嘅係職員會定時過嚟幫我地撇走火鍋面頭嘅油,同埋好有耐性咁介紹唔同嘅拼盤☺

牛一快樂火鍋蛋糕

A5級鹿兒島薩摩和牛

珍寶海鮮匯海洋拼盤

✨西班牙橡果黑豚
西班牙橡果黑豚肉

肉 - 砌到玫瑰花咁好上鏡,唔會太肥,口感唔錯👍

澳洲M5和牛芝士餃

西班牙橡果黑豚肉
澳洲M5和牛芝士餃
竹蔗茅根
2023-01-02 240 浏览
講真,我真係好鐘意打邊爐,咩喜慶都係打邊邊。今次與閨密慶生,聖誕加新年飯,點知讓我遇上這裡。餐廳位於酒店內,其實有少少難搵。在 openrice book 盒後補多個電話,經理就安排了獨立房,疫情下打邊爐,有房仲更安心。仲可以佈置埋間房,超perfect 🤩食評當然講下食物,是次order 了花膠鍋及川弓白芷魚頭鍋,湯頭超好味,我地差不多飲晒半鍋湯。慶生當然要蛋糕 ,而今次是牛蛋糕,每片牛肥瘦好平均,超正 !這裡既丸都是手打,除了味道好又新鮮,擺盆更是有驚喜的。食到最後其實飽到上心口,不過佢既甜品都唔弱,有個楊枝甘露水滴,中間是果凍,超fresh,所以幾飽都好,都食返個甜品先。重點一提,佢地既服務係無敵既,我地佈置間房論論盡盡,佢地主動借晒膠紙又幫手,當然友善係非常重要。謝謝這裡讓我們有滿意的開年飯。

花膠雞鍋及川弓白芷魚頭
生日
花膠雞鍋及川弓白芷魚頭
牛蛋糕
楊枝甘露水滴
最近同朋友食咗間幾高質嘅火鍋店,佢係鄰近旺角地鐵站嘅Canton Pot,餐廳環境好大好雅致 ,有不同嘅私人廂房,仲有電視機,大大聲講嘢都唔會嘈到人,打邊爐打得好自在!一坐低已經見到有12種火鍋醬料,仲會一直擺到食完為止,想隨時添加都可以!🍭花膠美人米湯玉露鍋($298)秋冬限定湯底有蟹皇米湯玉露鍋、 花膠美人米湯玉露鍋同鳳凰杞子米湯玉露鍋~ 養生嘅我揀咗花膠😍 米湯係用上大米加清水熬製,取自面層最精華的米糊~ 口感清香濃郁!加埋足料花膠、淮山,紅棗,真係滿滿骨膠原😍 🍭「牛一快樂」火鍋蛋糕($668)由上而下以A5級鹿兒島薩摩和牛、本地新鮮牛頸脊及美國牛頸脊堆砌而成的牛一蛋糕,賣相絕對打卡able! 岩晒同牛魔王慶生!每款牛都超靚😋 和牛肉質鮮嫩,油脂分佈平均~ 牛頸脊有咬口,牛味出,正!🍭龍蝦刺身($328)其實我都係第一次食龍蝦刺身!呢個係本地出產嘅龍蝦,中間擺有刺身肉,口感爽彈富鮮味😍 有試埋落鍋煮熟,都係刺身咁食最正!另外的蝦頭蝦身可以煮熟咁食❤️🍭桂花蚌($168)份量唔算多,但一上碟就睇得出係好新鮮有光澤!每件都幾大件,好爽口,好好食🤤🍭百花海參雲腿釀蟹鉗($78)用海參,

🍭花膠美人米湯玉露鍋($298)

🍭「牛一快樂」火鍋蛋糕($668)

🍭龍蝦刺身($328)

🍭桂花蚌($168)

🍭百花海參雲腿釀蟹鉗($78)
用海參,雲腿切粒釀成的蟹鉗,每啖都食到,口感豐富好食!

🍭生菜($58)
生菜新鮮乾淨,份量超多我地分咗三轉碌~

🍭法式燉蛋($58)
佢地仲有提供特色甜品!我地點咗燉蛋,店員好貼心咁喺我地打得7788嘅時候上~ 燉蛋香滑,上面有少少焦糖化~ 如果多啲會更好食!

🍭竹蔗茅根水($88)
成壺咁俾你,竹蔗茅根係佢地每日自家製作,飲得出好足料,清香鮮膩😍
💎總評分:8.0/10-踏入秋冬又係打邊爐季節,呢日介紹ninagroup旗下一間精品酒店 lodgewood入面嘅火鍋店🍲,設有多間VIP房,人均$500左右就hit到min spend🤑,極高私隱度大大聲傾計都得💃🏻!Menu超級豐富,除左有林林總總嘅湯底選擇同火鍋配料之外,仲有唔少套餐,$600左右夠2-3人食👨‍👩‍👦,特色湯底例如龍蝦鴛鴦鍋🦞,香辣蟹雞煲🦀都超級引!未落order已經送上12種醬料,較特別嘅有瘳孖記腐乳王、自家製麻辣醬、自家製沙嗲醬,留意返醬料係每人$28,真係要試真D呀🫶🏻!1️⃣ 花膠美人米湯玉露鍋 $298限時精選推出3款滋養米湯🍲,最豪華係蟹黃米湯玉露鍋($988),成隻膏蟹喺鍋入面,而小編呢個較養顏🍲,花膠、山藥、紅棗先用碟上,打卡之後自行放湯,睇相都知份量唔少🤤,趁放食物之前飲反啖湯,夠晒滋補😍。2️⃣ 羊肚菌黑豚肉餃 $118/6隻餃子係餐廳必叫火鍋配料之一🥟,全人手造,配搭不同食材做餡打造多款特色餃子。餃子皮薄而滑,放湯許久都沒散開,揀選黑豚肉做餡肉味更勝一般🐖,再混入羊肚菌,味道再升華😋!3️⃣ 牛一快樂 $688蛋糕造型夠晒搶眼🎂,仲貼心有埋生日牌,咁
💎總評分:8.0/10
1️⃣ 花膠美人米湯玉露鍋 $298
2️⃣ 羊肚菌黑豚肉餃 $118/6隻
3️⃣ 牛一快樂 $688
蛋糕造型夠晒搶眼🎂,仲貼心有埋生日牌,咁有gimmick係咪真牛一都真心要叫👏🏻!一共三款肉,包括A5鹿兒島薩摩和牛、美國牛頸脊、本地新鮮牛頸脊🐂,款款薄切大片,牛味最濃郁嘅當然係頂級和牛啦,但本地新鮮牛頸脊質素都超班👍🏻,份量夠三至四個人share,超推介💯。另外仲有「如豬如寶火鍋蛋糕」$258🐷,同「純素的愛火鍋蛋糕」$98🥬,以豬同蔬菜為主嘅蛋糕造型拼盤俾唔食牛嘅朋友。
牛一快樂
4️⃣ 桂花蚌 $168;珊瑚蚌 $148;百花海蔘雲腿釀蟹鉗 $138/6隻
釀蟹鉗聽個名都覺得矝貴,加左墨魚滑同海蔘打成,彈牙鮮甜😋。兩種蚌嘅份量比小編想像來得要大,以冰鎮方式處理保持新鮮🧊,輕輕一灼就食得,雖然最原始係原食材嘅鮮味,但亦好啱用嚟試眼前多款嘅醬料😆。
珊瑚蚌
5️⃣ 松茸野菌福袋 $118;皇帝菜 $58
平時好少叫福袋,因為怕佢好頂胃,不過餐廳嘅出品令人眼前一亮🌟。脹卜卜嘅福袋入面塞滿松茸野菌,放湯之後成功吸晒湯底嘅精華,輕輕揭開見到海量嘅菌粒🍄, 素食點心都可以有驚喜!皇帝菜除左係外型好可愛成個爆炸頭之外🌳,佢份量相當驚人,平時叫一份蔬菜得嗰一兩條,呢棵食極都食唔完,超抵食👏🏻!
松茸野菌福袋
話晒都係酒店餐廳,價錢無特別貴,擺盤賣相有心思💓,尤其係蛋糕造型嘅牛肉拼盤,唔係生日都可以打卡過癮📸,食材新鮮足料,樣樣大大碟,性價比高,就算你唔係開party,打邊爐最正係有自己一間房,令成個體驗加晒分🆙!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
题外话/补充资料: 🚗雖然係boutique hotel但都有得泊車,otherwise入口喺小巷,夜晚應該都安全。
2022-10-24
珊瑚蚌
松茸野菌福袋
2022-11-08 160 浏览
位於旺角薈賢居的 canton pot 最近新推出三款補氣米湯玉露火鍋湯底,分別有蟹皇米湯玉露鍋、花膠美人米湯玉露鍋及鳳凰杞子米湯玉露鍋。這次我選了花膠美人米湯玉露鍋 (HKD298),喝起來溫潤補身,秋天就是要多滋潤一下。菜單品項超多,讓人嘆為觀止,我和朋友花了不少時間才能決定。愛吃牛的朋友絕對不能錯過「牛一快樂」火鍋蛋糕 (HKD668),裡面有A5級鹿兒島薩摩和牛、美國牛頸脊及牛頸脊三款牛肉,牛肉品質相當高,油花分布均勻,油脂超級豐富,我大約涮七分熟,肉質嫩滑柔軟又十分鮮甜。他們亦主打多款手工肉丸及工手餃子,四寶丸 (HKD108) 及羊肚菌豚肉餃 (HKD118) 兩款都是必點之選,豚肉餃很香很有嚼頭,加入了羊肚菌的豚肉餃味道即時昇華。接下來是珊瑚蚌 (HKD148),他們重視新鮮度,送上桌時都有冰塊保鮮,值得一讚。「純素的愛」火鍋蛋糕 (HKD98) 是個豐富的菜盤,賣相超有誠意。最後點了川貝陳皮燉津梨 (HKD48) 和木糠布甸 (HKD48) 兩款中式甜食作結,滿足!- 凍豆腐 (HKD48)- 酥炸魚皮 (HKD39)

- 凍豆腐 (HKD48)
- 酥炸魚皮 (HKD39)

2022-10-25 186 浏览
旺角打邊爐好去處🙌🏻 有滋補養生既湯底 加上新鮮優質既食材兩者配合下絕對值得一試🌟蟹皇米湯玉露鍋米湯清甜濃郁 而且係好有益同暖胃呢個養身湯底真係好適合秋冬食用而一打開煲蓋 隻巨蟹亦非常搶鏡🦀好厚肉 而且肉質鮮嫩飽滿 亦令米湯更帶鮮香味店員建議先品嘗蟹 打邊爐前先品嘗鮮甜既湯頭👍🏻🌟 京蔥羊肉餃主廚以秋冬時令既羊肉入饌 再製作成手工餃餃子皮薄 餡料豐富 咬落有啲似京菜蔥爆羊肉 夠哂惹味暖胃💯🌟美國牛頸脊脂肪較平均 肉質結實而富有彈性 帶濃郁既肉味兼有咬口😋🌟美國手切雪花牛肉厚薄適中 油花夠均勻 口感軟嫩適中 肉質鮮味嫩滑 🐮🌟珊瑚蚌味道好鮮甜帶海水鮮味口感爽口彈牙 灼熟後鮮味十足👍🏻最後當然唔少得打邊爐必嗌既響鈴同生菜索哂湯底既精華 特別滋味💯
旺角打邊爐好去處🙌🏻

味道好鮮甜帶海水鮮味
口感爽口彈牙 灼熟後鮮味十足👍🏻

最後當然唔少得打邊爐必嗌既響鈴同生菜
索哂湯底既精華 特別滋味💯

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:秋風起,又到瘋狂𝗦𝗛𝗔𝗕𝗨𝗦𝗛𝗔𝗕𝗨嘅季節啦火鍋湯底嘅質素固然要高質但同時能兼顧滋補養生功效嘅不多位於旺角嘅「𝗖𝗔𝗡𝗧𝗢𝗡 𝗣𝗢𝗧」就呢個秋冬推出左一系列嘅特式米湯火鍋湯底就算係打邊爐都有益氣,養陰,潤燥嘅功效!.◈ 蟹皇米湯玉露鍋 以大米加清水長時間熬煮米上浮著的一層濃縮精華就是米湯了米湯細膩,濃郁度高,入口順滑含豐富嘅維生素,營養素,煙酸,磷鐵等滋陰益氣又潤燥加上約¹²兩的大肉蟹重量級之餘,令米湯添加鮮香味係打邊爐前,必要飲一飲鮮甜嘅湯頭呀大肉蟹,肉質幼嫩鮮美,當然肉多肥厚更是大愛.◈ 京蔥羊肉餃 餃子方面,以羊肉餃最為獨特同時最適合係秋冬季節享用以手工包製嘅京蔥羊肉餃餃餡係蔥爆羊肉,味道鮮美且絲毫沒有羊羶味.◈ 匈牙利綿羊豬肩胛肉 源自匈牙利的曼加利察豬,別名綿羊豬全身長滿如綿羊般的捲曲毛而著名由於養殖期漫長,極少農場願意飼養所以非常稀有呢比起一般豬,綿羊豬嘅肉質更細緻軟嫩脂肪多但不飽和脂肪酸更過肉汁豐富且彈牙又帶焦糖般嘅甜香.◈ 手打瑤柱鮮蝦滑以鮮蝦肉手打而成富濃郁嘅蝦鮮味,口感彈牙結實加入瑤柱元素,令鮮味更濃郁.◈ 響鈴卷自家製嘅響鈴卷,即叫即炸咬落鬆脆鬆

☀︎ 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗮𝗿𝘆:
秋風起,又到瘋狂𝗦𝗛𝗔𝗕𝗨𝗦𝗛𝗔𝗕𝗨嘅季節啦
火鍋湯底嘅質素固然要高質
但同時能兼顧滋補養生功效嘅不多
位於旺角嘅「𝗖𝗔𝗡𝗧𝗢𝗡 𝗣𝗢𝗧」就呢個秋冬
推出左一系列嘅特式米湯火鍋湯底
就算係打邊爐都有益氣,養陰,潤燥嘅功效!

◈ 蟹皇米湯玉露鍋
以大米加清水長時間熬煮
米上浮著的一層濃縮精華就是米湯了
米湯細膩,濃郁度高,入口順滑
含豐富嘅維生素,營養素,煙酸,磷鐵等
滋陰益氣又潤燥
加上約¹²兩的大肉蟹
重量級之餘,令米湯添加鮮香味
係打邊爐前,必要飲一飲鮮甜嘅湯頭呀
大肉蟹,肉質幼嫩鮮美,當然肉多肥厚更是大愛

◈ 京蔥羊肉餃
餃子方面,以羊肉餃最為獨特
同時最適合係秋冬季節享用
以手工包製嘅京蔥羊肉餃
餃餡係蔥爆羊肉,味道鮮美且絲毫沒有羊羶味

◈ 匈牙利綿羊豬肩胛肉
源自匈牙利的曼加利察豬,別名綿羊豬
全身長滿如綿羊般的捲曲毛而著名
由於養殖期漫長,極少農場願意飼養
所以非常稀有呢
比起一般豬,綿羊豬嘅肉質更細緻軟嫩
脂肪多但不飽和脂肪酸更過
肉汁豐富且彈牙又帶焦糖般嘅甜香

◈ 手打瑤柱鮮蝦滑
以鮮蝦肉手打而成
富濃郁嘅蝦鮮味,口感彈牙結實
加入瑤柱元素,令鮮味更濃郁

◈ 響鈴卷
自家製嘅響鈴卷,即叫即炸
咬落鬆脆鬆化
亦可在鍋中涮數秒
吸收湯頭精華,入口嫩滑細膩

◈ 精選餃子拼盤
包括三種自家製水餃
蟹籽海鮮皇餃:啖啖蝦肉,蟹籽增添爽口感
泡菜野菌餃:入口滑溜帶微微酸辣,十分惹味
羊肚菌黑豚肉餃:肉眼可見的珍貴羊肚菌
口感爽脆,黑豚肉肉香滿滿

◈ 百花海參雲腿釀蟹鉗

◈ 楊枝甘露水滴
楊枝甘露配上自家製嘅柚子蒟蒻
味道清新,甜而不膩
而柚子蒟蒻口感滑溜
柚子香嘅清甜,令味道更富層次感

◈ 竹蔗茅根水
竹蔗茅根水同樣是自家製的
味道自然更濃厚
另設冰盤承載
飲到尾聲依家是冰涼清爽的
2022-10-16 677 浏览
火鍋店屬如心酒店集團旗下,於旺角駐足多年,環境雅緻闊落,並設有多間大小廂房,私隱度高,好啱朋友或家人聚會😌適逢秋風起,火鍋店最近推出「秋冬滋養窩心饗宴」,以三款滋潤補氣嘅米湯玉露火鍋湯底迎接秋冬,實行打邊爐嘅同時又可進補😌.🔥花膠美人米湯玉露鍋($298)鍋底取材講究,先將白粥煲至綿滑透徹,隔走米粒,只取以最面層米糊,及後加入花膠、淮山、紅棗及蔥絲,成為矜貴養顏嘅秋冬火鍋鍋底😍簡直為女士們而設🥰🔥京蔥羊肉餃($118/ 6隻)秋冬進補,羊肉係不二之選。以羊肉及京蔥製成嘅手工餃子,味道略帶羊羶香,不但溫和滋補,市面上亦不太常見,屬必點火鍋配料之一😌🔥美國桶蠔($278)桶蠔有6隻,每隻均與成人掌心大小相若,食落肥美又濃郁juicy,即使煮耐咗又唔會縮水,絕對對得起價錢👍🏻🔥「牛一快樂」火鍋蛋糕($668)牛肉分別有A5級鹿兒島薩摩和牛、本地新鮮牛頸脊及美國牛頸脊,賣相好IGable,為牛魔王朋友慶祝生日最適合不過😌和牛選用霜降西冷,入口脂香四溢且口感軟腍;本地牛頸脊及美國牛頸脊油花相對較少,但肉味較濃及有嚼勁,最鍾意三款牛肉即使煮耐咗都唔會韌,高質靚牛果然與別不同👍🏻🔥四合丸($118/

🔥花膠美人米湯玉露鍋($298)

🔥京蔥羊肉餃($118/ 6隻)

🔥美國桶蠔($278)

🔥「牛一快樂」火鍋蛋糕($668)

🔥四合丸($118/ 12粒)
以鮮蝦、鮮墨魚、蘆筍及金華火腿手打而成,丸身亮麗有光澤,口感彈牙且有淡淡蝦味,整體幾有特色👍🏻

🔥花生芽($68)
外型比一般芽菜圓潤粗身,每條頂端連帶一粒花生,味道帶陣陣花生香,亦唔係每間火鍋店都有得食,見到必定要試😌

🔥皇帝菜($58)
賣相新鮮翠綠,更洗得好乾淨,令人食得好放心😌

🔥楊枝甘露水滴($48)
芒果味香甜濃郁,柚子肉及西米令口感增加,另水滴型柚子蒟蒻比一般啫喱更有咬口,且帶柚子清香,整體味道酸甜,作飯後甜品好滿足😌
🔥紅蓮銀耳燉桃膠($58)
桃膠好足料,味道唔太甜之餘,仲好清潤養顏,係一道女士們都喜愛嘅秋冬甜品😌

🔥竹蔗茅根水($88/ 瓶)
店家每日新鮮自家製,飲得出用料十足,而且清熱潤燥,配火鍋就最適合不過👍🏻