2018-08-03 97 浏览
今日行經九龍灣展貿中心,原來展貿都有不少店舖及食店,行到累要去醫下個肚。行到二樓見到有間沙律咖啡店,就即管一試,要了一個輕形的下午茶,叫了一個「Casa沙律」,紅腰豆加入吞拿魚肉及特製醬汁,令紅腰豆不再平凡,其實紅腰豆蛋白質及鐵質含量十分高,有助補充鐵質,而且膳食纖維含量豐富,有助促進腸臟蠕動。另有超級健康的小米加上車厘茄、黃椒絲,別有一番風味,有兩款不同的沙律菜包括紫色生菜,仲有麻醬汁秋葵,及南瓜🎃真的是增肌減脂健康之選,而澱粉質方面,也有辣汁螺絲粉,令嘗肉的香港人帶嚟清新的感覺。飲品方面叫了凍檸茶,大大杯,而糖份不高,配合呢個超級沙律🥗真的很健康。

2018-07-27
2018-08-01 103 浏览
選了自選午市套餐2,前菜3選2+主菜2 選1+飲品。我選了前菜,湯及餐前小食,主菜選了王牌沙律。結果主菜只是一小撮的羽衣甘藍沙律,再加上那杯熱咖啡,只是微温,跟侍應投訴,她辯稱咖啡機沖的,不知温度,但摸杯的温度已知,雖然更換了一杯,但已影響了服務質素。另外,處理廚餘及垃圾極不衛生,沒有用有蓋垃圾桶封好,令到蒼蠅滋生,不停滋擾食客,還擺在餐廳當眼處。
2018-08-01
午餐
2018-07-31 100 浏览
今日去九龍灣國際展貿中心影匯戲院睇戲, 完場時差不多 又係食飯時間, 好在這裏有間very food 食街, 不用走出去搵嘢食 ,食街裏有多餐廳選擇,結果揀了這間Casa Luca 西式餐廳。餐廳是自助形式的,座位都有好多選擇, 先到收銀處點餐付款,再等店員拿來。我點了他們的雜扒餐,好大份,賣相都吸引。當中珍寶腸非常之巨大,而雞扒砌出嚟感覺肉質好嫩, 香濃的煎雞扒味 。嘩!好juicy, 味道惹味。醬汁已特別惹味 ,加上飯溝了藜麥 ,食法健康, 價錢亦算便宜。 餐飲環叫了杯凍檸茶和凍焦糖咖啡,滿足的一餐。

2018-07-28
2018-07-29 91 浏览
今日要帶姨甥女去九龍灣國際展貿中心,參與她很喜愛的Dollvie(玩偶生活)2018活動 ,藉着此活動,我才發現原來九展有好多餐廳美食,其中一間就是Casa Luca。這裡環境開揚,地方倘大,枱櫈多,可自由選擇坐那裡。Casa Luca提供餐湯、小食、三文治、漢堡飽、沙律、意粉、肉類,以套餐形式供客人選擇。我要了個精選套餐:黑松露忌廉雜菌意粉($58)蘑菇忌廉汁,香濃惹味 ; 意粉嘅軟硬度做得適中 ; 再加上黑松露醬,提升味道,完全滿足晒我的味蕾。凍檸檬茶(套餐加$3)茶味夠濃,啱晒我口味。

這裡環境開揚,地方倘大,枱櫈多,可自由選擇坐那裡。

我要了個精選套餐:
黑松露忌廉雜菌意粉($58)

凍檸檬茶(套餐加$3)
茶味夠濃,啱晒我口味。

2018-07-28
午餐
  • 黑松露忌廉雜菌意粉
今天7月20日12:38點餐,13點10分才有得食,只是一個雜扒餐,餐的份量是可以的,而且味道不錯,用了五元coupon後只要$45,都算抵食,但由於只有一小時午飯時間,用了二十分鐘三扒兩撥食完,完全無有味兒!希望老板不會只顧做大生意而忘記流程和人手嘅安排,這樣只會得失現有顧客,因加得減!
2018-07-17 100 浏览
今日中午又黎到emax食午餐。想試下新野,係open rice 又見到呢間casa luca評價不錯,就決定黎呢間試下!我叫左個雜扒藜麥飯。這個午餐用紙盒裝著整個飯,賣相非常吸引亦特別,份量適中,好有外國餐廳的感覺。雞蛋和雞扒都煎得不錯,表面有少許脆,再配上火腿和香腸,係一道好豐富的雜扒飯午餐👍,汁的搭配都非常不錯,味道良好加埋杯凍飲,價錢$62,都算合理。整體感不錯,will definitely come again next time!

2018-07-12 1003 浏览
早兩日同女朋友係megabox行街,行完之後就順便去埋emax個邊行。行行下有啲肚餓就去左2樓veryfood食街搵野食。去到一間叫Casa Luca既食店,俾佢既英式下午茶海報吸引左,所以就入左去試。我地叫左夏日英式下午茶(HKD 110),青蘋果沙冰 (HKD 43)同埋芒果沙冰 (HKD 42)。個下午茶賣相唔錯,好有英倫風味。佢有3層,最底層係法式燉蛋,竹炭吞拿魚三文治,磨菇酥,提子酥盒。個人覺得個燉蛋好香焦糖味,好嫩滑。而個三文治都味道唔錯,用竹炭麵包做三文治幾有特色。個磨菇酥係咸點,唔錯既開胃之選。而個提子酥盒就係甜食,但唔會太甜。中間個層有士多啤梨牛角包同埋朱古力雪糕。個牛角包熱哄哄,啱晒士多啤梨控既我。個朱古力雪糕味道都唔錯。而最上面個層有水果撻同埋甜芒果杯,味道拍得上酒店個啲。至於兩個沙冰都好特色,好夠青蘋果同芒果既味。

。而個三文治都味道唔錯,用竹炭麵包做三文治幾有特色
。個磨菇酥係咸點,唔錯既開胃之選

英式下午茶

至於兩個沙冰都好特色,好夠青蘋果同芒果既味

芒果沙冰

青蘋果沙冰

2018-07-08
英式下午茶
芒果沙冰
青蘋果沙冰
2018-07-08 609 浏览
今日收工同朋友來行outlet, 行完好肚餓,就上咗一樓Casa Luca食野。係開放式座位,但裝修乾淨企理,不失高雅。 在收銀檯先落單等叫no. 取餐,餐具都是自助取的。餐牌有主菜和小食類,例如焗意粉、潛艇(有餡料的麵包)都是賣點,有套餐的,其他飲品如咖啡、茶、果汁都有。加上想食甜品,見到有夏日下午茶 high tea set 價錢都唔貴,都點左一個試下,係即叫即整的, 所以一開始落單時就叫要埋,有兩杯飲品,揀咗新推出嘅焦糖波霸鮮奶咖啡,同埋洋甘菊茶。散叫的蟹柳潛艇, 見佢餡料豐富到滿瀉,肚餓嘅時候真係忍唔住要即刻食返個。上面灑了蟹子,食落增添爽脆口感;蟹柳好香 甜,加埋沙律醬、沙律菜,又唔會覺得好乾喎!黑麥包好鬆軟,甜甜地的;怪不得是人氣食物,味道香得來清新,夏天食不覺油膩。一大個包是人地當正餐的份量,不過太肚餓了,純粹想試下呢個招牌食物,目標還是夏日下午茶。也是散叫的卡邦尼流心蛋意粉, 芝士非常香濃,落足份量,所以芝士醬有點濃稠。 流心蛋似乎煮過龍了,不夠流心。 拌有火腿,份量適中,所以意粉食落口感不錯,就是稍嫌芝士醬濃稠了點,會比較口乾,但意粉質感很好,不會煮得太淋,唔怪得咁多

也是散叫的卡邦尼流心蛋意粉, 芝士非常香濃,落足份量,所以芝士醬有點濃稠。 流心蛋似乎煮過龍了,不夠流心。 拌有火腿,份量適中,所以意粉食落口感不錯,就是稍嫌芝士醬濃稠了點,會比較口乾,但意粉質感很好,不會煮得太淋,唔怪得咁多人都點呢個意粉食。不過都係嗰句,試下呢度嘅招牌食物充饑,我哋等緊high tea set !

夏日下午茶終於到啦,大概製作時間20分鐘, 三層架上面,甜品比較多,咸點比較少,不過呢個就係吸引我哋嘅原因,想食甜品多d。

飲品揀咗新推出嘅焦糖波霸鮮奶咖啡。其實係珍珠奶茶裏面的珍珠,加上咖啡,上面有奶泡,再灑上糖來燒焦,賣相非常之靚,而且大大杯,裝到滿瀉。

要小心慢慢飲,一開始要用飲管篤爛表面的焦糖,伴著咖啡一齊飲,幫咖啡增添香甜味;焦糖燒得剛好,沒有燶味,食落又有一點脆脆口感,不錯!

洋甘菊茶是熱的,因為朋友不喝咖啡,喜歡簡單的茶,飲它的香。洋甘菊在夏天飲,感覺消暑寧神呢!菊花味清香,茶包也是用上盛的進口貨,朋友都覺得滿意。

先食士多啤梨味雪糕,呢個要食咗先因為會溶。 士多啤梨味好真,唔係藥水味,而且行完街有啲熱,食雪糕真係好消暑; 雪糕質感未算好滑,但就是士多啤梨味是真水果味,所以加分!
開始食咸點先,蘑菇酥盒,細細個,撻底就是酥皮,上面放滿了蘑菇粒粒, 蘑菇用牛油炒過,好香牛油味,而且多汁,同酥皮一齊食,就不會太乾。而酥皮十分鬆化,一口小食來說不錯哦!
朱古力酥,見佢是個酥皮麵包仔,覺得好得意。原來裏面是朱古力餡,切開一層層的酥皮,非常鬆化,連朱古力一齊食,香甜而且朱古力味夠香濃,很好味!這個超推介!可惜朱古力酥沒有散叫的。

煙鴨胸沙律,用個細小玻璃杯盛著,沙律菜 清新的氣味,伴煙鴨胸烤過的咸香和爽口肉質,可以互相映襯,一鹹一淡,清新完口味,就再食過其他食物。
士多啤梨牛角酥, 牛角酥做得很鬆軟,裏面的cream 是吉士粉打成,微微甜味, 黃色的cream映襯著紅色的士多啤梨,加片薄荷葉在中間,賣相非常漂亮!而且士多啤梨新鮮又多汁,酸甜味道,在炎夏真的很治癒啊!
還有士多啤梨水果撻,中間也是有吉士粉粘著兩片士多啤梨,味道和牛角包相近,只是口感不同而已,變成牛油撻底。

竹炭吞拿魚三文治, 這個很推介!發覺這裏的麵包質地都做得非常好, 竹炭麵包非常鬆軟,加上吞拿魚醬份量很澎湃,遠看以為是朱古力蛋糕,近看才知道是一片三文治 。吞拿魚醬有香濃的吞拿魚油味,滑滑的,拌軟綿綿的麵包一起吃,口感非常好。

法式焦糖燉蛋, 這個做得不錯,跟焦糖波霸鮮奶咖啡一樣,上面焦糖不會燒得太焦,沒有苦澀味;燉蛋非常滑,入口即溶。香甜又脆的焦糖興燉蛋一起吃,又是人生一大享受!

吃完全部東西,真的晚餐也不用吃,這個抵食的high tea set, 絕對推介給甜品控!抵食又消暑,額外叫了的潛艇包也不錯,推介這裡的麵包呢!
2018-06-23
來到九龍灣展覽中心即係九展,一個熟悉又陌生的地方,因為以前有段時間在這裡工作,還記得每天人來人往。這天下午,約了朋友來到這裡看電影,入場前決定找間舒適的餐廳醫醫肚再入場觀看。去到既時候都唔知有咩餐廳,但一望水牌就知道二樓VeryFood食街了不少新食店,各樣種類都有,見佢都幾集中就上去望望。經過一間門面好大既餐廳被佢吸引了,因為有點外國風,好似可以比你坐係到慢慢食Hea住等過時間咁,呢間就係「CASA LUCA」。主打輕食、自選材料 麵包同一啲果汁,而上網Search下餐廳有咩好食既時候見到佢有個Tea Set 賣$99,非常吸引!但佢話今日提供不了,所以選了是日午餐,這裡午餐價錢又確實唔貴呢!自助點餐,點了香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁及,雜扒藜麥飯配英倫雜菌汁配飲品!一杯選擇了熱奶茶另一杯以半價換購蜜桃沙冰。點了後便到旁邊選擇位置,有梳化座椅、有高的吧枱、單邊吧枱,左右兩邊各有位置選擇,佔地甚廣,長長的一個空間!其實都幾大,我們隨意選了梳化座椅坐下來即叫即做,大概十分鐘來了先來了杯蜜桃沙冰這杯蜜桃沙冰真的消暑解喝一流, 賣相定係味道都相當吸引,沙冰口感很好,碎冰但入口就溶化沒有冰粒亦沒有假

即叫即做,大概十分鐘來了先來了杯蜜桃沙冰
這杯
蜜桃沙冰真的消暑解喝一流, 賣相定係味道都相當吸引,
沙冰口感很好,碎冰但入口就溶化沒有冰粒亦沒有假水果味!如果再配合埋蜜桃果肉就好了。
蜜桃沙冰

熱奶茶
最緊要夠熱!質感滑身, 奶味道少點,茶比例適中, 啱我朋友口味。 來杯奶茶提提神再睇戲又不錯呢!
熱奶茶

香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁 $78
落枱時香濃龍蝦味香味撲鼻,雖然用紙盤呈上但賣相不錯,不過用碟可能更好,始終比較環保。
香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁

先試試意粉,外面軟、中間一點半熟不生,吃起來有口感加上每條意粉都吸滿濃郁的龍蝦味。鮮味層次豐富!誘人的顏色、其獨特的風味和口感更是一般的醬汁所不能媲美。
香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁

軟殼蟹兩面都炸至金黃色,比我想像中大隻,食進口外層還是脆脆的…雖然軟殼蟹經油炸,但配但食落又不帶油膩感!賣相好之餘,味道也很不錯!有驚喜!

雜扒藜麥飯配英倫雜菌汁 $59
呢款係Seasonal Special,其實雜扒我同朋友都一般只係被藜麥飯配英倫離菌汁所吸引!
雜扒如拼盤, 不同類形的肉食擺放一起。早期雜扒餐會有豬扒、牛扒、全雞、火腿、太陽蛋,而這裡有豬扒、太陽蛋、加條非常大條的司華力腸,整體味道偏咸!
雜扒藜麥飯配英倫雜菌汁

小小的穀粒飽含非常高的營養價值就是藜麥飯,呢度煮得剛好口感不會過硬再配上雜菌汁好夾又惹味,只是雜扒類的咸了點!成個份量對女生來說好飽肚!

總括來說:
喜歡餐廳環境光猛開揚,因為會令食客用餐心情更好。
而服務都不錯,員工笑容足夠,送餐又快手!
再者食物質素與價錢成正比,絕對試得過,九展食咩好?「Casa Luca」可以考慮喔!
2018-07-02
蜜桃沙冰
  • 香酥軟殼蟹意粉配龍蝦
2018-07-05 77 浏览
我地係E-MAX食完野再去playhouse 玩,好耐冇黎E-MAX多左好多間餐廳,而且仲有條食街,囡囡話要食蛋糕所以我地就係 Casa Luca 食lunch 啦。招牌潛艇:烤豬頸肉配黑松露薯蓉其實我麻麻地薯蓉,因為覺得冇味,但以款唔同,黑松露薯蓉帶點微微的黑松露味道,令到薯蓉不單調,薯蓉口感幼滑如絲。招牌潛艇,麵包是墨汁包來的,麵包超軟熟,入面夾著烤豬頸肉,非常美味。黑松露忌廉雜菌意粉侍應送到上來,遠處已聞到好香濃的黑松露味道,忌廉汁香濃幼滑,但不會糊口,新鮮的雜菌,份量都好足料,好大份。朱古力蛋糕朱古力蛋糕配合香滑的慕絲,入口帶有極濃朱古力味,口感細滑,甜而不膩。

招牌潛艇:烤豬頸肉配黑松露薯蓉

黑松露忌廉雜菌意粉

朱古力蛋糕
2018-07-02 176 浏览
你,有沒有試過和閨蜜吵架?你又是用什麼方式化解尷尬?但其實;女生!真的很容易哄的⋯一件精緻的蛋糕;一間每個角落都是拍照打卡的spot的店;一份賣相極佳的下午茶⋯這絕對是打開心結的一把鑰匙!今天跟她約在九龍灣國際展貿中心的casa lucahigh tea!也有主餐喔~每一份都好吸引人喔!絕對要再來試一試!Tea set 很豐富,甜鹹都搭配得剛剛好!我最愛這款吞拿魚三明治,麵包份量看起來很大,其實很鬆軟;吃起來搭配著吞拿魚沙律,口感也是相當的濕潤!還 有 焦 糖 布 丁 !天哪,絕對不誇張,這是我吃過最濃郁奶蛋香的布丁🍮,上面那層焦糖帶著焦香味,脆脆的口感配上軟綿綿香濃的布丁!相信我,吃下的第一口絕對讓你目瞪口呆!飲品可以自由選擇,我就選了波霸鮮奶咖啡!珍珠絕對有驚喜,QQ彈彈地,外軟內又帶點硬度!超級有趣!跟姐妹淘又多一個話題!我的最愛😍到現在我還在流口水!門面採取開放式的形式!設計超美的!無奈我忘了帶相機📷(這絕對是要我去第二次😂)桌子面積也大,不會很侷促!聊起天來都格外爽🤣
你,有沒有試過和閨蜜吵架?你又是用什麼方式化解尷尬?

今天跟她約在九龍灣國際展貿中心的casa luca
high tea!

也有主餐喔~每一份都好吸引人喔!絕對要再來試一試!

Tea set 很豐富,甜鹹都搭配得剛剛好!

相信我,吃下的第一口絕對讓你目瞪口呆!

飲品可以自由選擇,我就選了波霸鮮奶咖啡!

我的最愛😍

到現在我還在流口水!

門面採取開放式的形式!設計超美的!
無奈我忘了帶相機📷(這絕對是要我去第二次😂)

桌子面積也大,不會很侷促!聊起天來都格外爽🤣
2018-06-28
  • 焦糖布丁
2018-06-25 360 浏览
見到這個價錢牌嚇了一跳。因為不是很多地方會有這樣的價錢就可以來個high tea。不過是憑當日單據才$99,所以如果去九展玩完記住來這裹 high tea。但即使沒有優惠, 也才$110。無論怎樣說到是抵吃的。雖然沒有什麼貴價食材, 但用料新鮮優質,簡直由價格到味道都有驚喜。Tea set共有8款食物,每款有2件,2個人吃剛剛好!這店位於類似food court格局的地方,所以經過的人都得見我們的tea set,十個有九個都發出讚嘆聲,很好笑。也可想而知賣相有幾吸引。美中不足就是用紙杯,一來不環保,二來不襯這個精美的tea set。不過朋友說很喜歡她點的朱古力,質感很杰,但不會很甜。而且預備了一粒方糖以供調味,包裝到成粒糖,很可愛。焦糖布丁嫩滑,比較甜。麵包鬆軟。包點甜品或沙律杯所用的生果都清甜新鮮,不是平時蛋糕上吃到的酸死人的生果啊!有朱古力在內,好味。雪糕吃得出人手打造的質感,士多啤利味剛剛好。午市過後,這裏人流不算多,即使food court 格局,但還是感覺寧靜。我看見別人點沙律,原來是自選的,看著很新鮮,份量也足,下次有機會試試。

焦糖布丁嫩滑,比較甜。

有朱古力在內,好味。

雪糕吃得出人手打造的質感,士多啤利味剛剛好。

2018-06-24
$49.5 (下午茶)
2018-06-19 83 浏览
I thought I’d go down for lunch and have something quick. Seemed like a good idea to try some of the new places here in KITEC. The pricing looked promising for the lunch combo set. Salad or “secondish” (being a cooked veg or mushroom) + main + drink for 68HKDGot the kale and chicken and hot tea. Take away was an extra 2HKDChange to cold drink at 3HKD (I kept the hot)Change to coke add 8HKD (I stayed cheap and kept my hot tea)Tasteless Salad and roasted cold chicken for 70HKDI did get some su

Take away was an extra 2HKD

I did get some sugar for my hot tea though...hot lemon tea is great on a hot and humid day!

Not a great deal...
Lunch   68HKD  combo
2018-06-19
外卖自取
2018-06-17 355 浏览
一有展覽都會黎到呢個九龍灣展覽中心, 走之前畀佢哋嘅夏日推介poster吸引住,唔使一百蚊就可以食到一個tea set加多杯飲品,梗係要試下啦😯跟餐仲會送一杯焦糖波霸珍珠咖啡,咁得意嘅?係咖啡唔係奶茶🤨試下先唔鍾意佢哋嘅tea set, 仲可以試下佢哋既艦艇㗎😗😗平有平食,貴有貴食,任君選擇😍😍款式唔算好多,但貴精不貴多嘛😆今次無緣一試,下次嚟一定要試下🤗講咗咁耐我哋嘅主角終於登場啦,登登登登,就係呢個三層高嘅tea set㗎,,入面總共有八款食物,每款都有兩件, 所以記得叫多個朋友嚟一齊share啦。如果大食嘅都可以試下挑戰一個人食曬佢哋😛第一層 分別有士多啤梨撻仔同蜜桃沙律。 我最鍾意就係佢哋個沙律,的色得黎,又唔會好硬胃,細細份,食落口好方便😋第二層就有佢哋自家製既雪糕同埋士多啤梨忌廉牛角包。佢哋嘅雪糕唔會好甜,酸酸地好開胃, 為呢個夏日倍增涼意🤩到最後一層分別有吞拿魚墨汁包,焦糖燉蛋,朱古力酥包,肉酥撻。 個吞拿魚墨汁包真係好大份,而且個包非常之鬆軟,夾埋已經調好味嘅吞拿魚,好好食呀😍😍焦糖燉蛋表面燒得香脆,個蛋亦都好滑🤩最後佢哋個焦糖波霸珍珠咖啡表面焦糖燒得好香,咖啡味非常之

唔鍾意佢哋嘅tea set, 仲可以試下佢哋既艦艇㗎😗😗

平有平食,貴有貴食,任君選擇😍😍

最後佢哋個焦糖波霸珍珠咖啡表面焦糖燒得好香,咖啡味非常之濃郁。雖然珍珠偏向硬身少少。但整體嚟講,都幾好飲😃而另一杯青蘋果沙冰,蘋果味非常之突出,一啲都唔hea㗎😁

而且佢哋晚上會有自助餐tim,真係古你唔到呀🤨🤨
2018-06-14 169 浏览
之前喺九龍灣上班嘅時候,經常會過嚟 E-Max 食晏,不過自從公司搬遷後,已經很久沒來這邊走動。早幾日瀏覽網頁,發現原來九展 2 樓 VeryFood 食街開了不少新食肆,所以趁今日有空,就特意拿了半天假,過嚟九展行下,順便喺場內搵食,而今次嘅目標就係這間主打西式輕食、麵包和果汁等嘅「CASA LUCA」。餐廳地方頗大,佔地甚廣,座位分成左右兩邊,用餐區旁邊設有寬敞的梳化座椅,舒服闊落,感覺有點似酒店大堂。由於來到時已經過了午市繁忙時間,店內食客不多,可以隨意選個位置坐下來。其實嚟之前已經睇過餐廳專頁,知道店子最近推出咗個「夏日下午茶」套餐,有鹹點同甜點,包兩杯飲品,而且價錢非常經濟,原價 $110,不過持有 E-Max Fun Card 或於 E-Max 內消費、或於九龍灣國際展貿中心工作之員工、又或者 CASA LUCA 嘅會員,則只需 $99,仲要免收加一,覺得好抵,所以一心嚟試下。不過由於連午飯也還沒吃,所以決定先點客意粉打底。選了這款香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁 ($78),軟殼蟹被炸至金黃色,外層非常 Crispy,入口酥脆甘香。意粉口感唔錯,煮得啱啱好,軟硬適中,每條都掛上龍蝦
不過由於連午飯也還沒吃,所以決定先點客意粉打底。選了這款香酥軟殼蟹意粉配龍蝦汁 ($78),軟殼蟹被炸至金黃色,外層非常 Crispy,入口酥脆甘香。意粉口感唔錯,煮得啱啱好,軟硬適中,每條都掛上龍蝦汁,味道豐富又有層次感。
接著就輪到品嘗我最期待的 Tea Set,套餐以英式的三層架盛上,色彩繽紛,吸引眼球之餘亦吸引食慾。細心一數,整個下午茶餐共有 8 款食物,每款兩件,鹹甜夾雜,頂層有:煙鴨胸芒果杯、草莓忌廉撻;中層有:士多啤梨牛角酥、草莓雪糕;而底層就有吞拿魚竹炭三文治、雜菌撻、迷你朱古力酥、焦糖燉蛋,份量十足,絕不欺場。
下午茶餐包咖啡、英式奶茶、檸檬茶或檸檬水,凍飲+$3,另外亦可以用半價轉其他特色飲品,或以 $20 優惠價換購新推出嘅焦糖波霸鮮奶咖啡。
由於怕草莓雪糕溶掉,所以拍過照後,馬上舀起入口,雪糕應該是餐廳自家出品,質地非常軟滑,食落帶草莓的酸甜香氣。
跟住輪到吃幾款鹹甜小點,先嘗吞拿魚竹炭三文治,麵包非常軟熟,竹炭味道清香,吞拿魚餡料濕潤 Juicy,口感層次豐富。雜菌撻比較少見,外形迷你的骰,內裡雜菌炒得夠乾身,香口惹味。士多啤梨牛角酥,牛角包勁鬆脆,牛油味香濃又不覺膩,外脆內軟,口感一流。
煙鴨胸芒果杯,鴨胸煙燻味輕,不太鹹,質地軟腍,配搭肉甜多汁的芒果吃,味道甜美,清香怡人。迷你朱古力酥食落雖然無牛角包咁鬆脆,但個酥皮都算做得唔錯,不會油淋淋,加上內藏香濃的朱古力醬,推介朱古力迷一試。
另外仲有草莓忌廉撻同焦糖燉蛋,前者撻皮入口雖然唔算十分鬆化,但勝在面頭的草莓既大粒又甜美,伴以軟滑的忌廉,令味道更富層次。壓尾的焦糖燉蛋,做得很有水準,輕輕以匙羹一敲,焦糖層隨即裂開,入口充滿蛋香,挺不錯!
飲品點了焦糖波霸鮮奶咖啡 (+$20)  及草莓沙冰 (+$21.5),焦糖香氣濃郁、甜而不膩,入口喝到鮮奶的滑順,珍珠口感有層次,十分彈牙。至於草莓沙冰,味道亦不俗,入口酸甜適中,冰涼醒神。
雖然這天外面下著滂沱大雨,但可以在這麼悠閒的環境下,享受一頓豐富的下午茶,絶對是一件嘗心樂事。順帶一提,現讚好餐廳 Facebook 或 Instagram,可得 $5 現金券一張。
2018-06-13