2022-09-30 685 浏览
💬 一直都好想試但好難book位好彩朋友book到一齊去餐廳坐得舒服唔會好迫,環境氣氛都好好嘢食都係高質好新鮮🐟 醬汁好食但唔會蓋過魚本身嘅鮮味🐟 食一兩舊覺得好香口,但因為配好多芝士,所以如果食太多會有啲漏嘅感覺🍲 好足料而且個醬汁配蔥好香 🐮 呢個都好味但相對就冇其他食物咁驚喜🍙 Off Menu item - 飯團配白子呢個唔係成日都有要特登問職員當日有冇見到OpenRice大部份都係食飯團配海膽所以就試個特別啲嘅個人本身唔抗拒白子 食落去好新鮮唔會腥配埋飯團外邊脆卜卜 本身朋友唔係特別鍾意食但係撈埋茶漬令白子更易入口😋 第一次去已經好鍾意雖然價錢唔平但係試到好多款特色嘅嘢食希望下次都book到位可以試埋和牛三文治🥪
💬 一直都好想試但好難book位
好彩朋友book到一齊去

餐廳坐得舒服唔會好迫,環境氣氛都好好
嘢食都係高質好新鮮

Hamachi
Snow  crab  udon
Wagyu  steak
  • Udon
Booked this restaurant after walking past Gough Street. The deco from the outside and vibes looked really good.  As usual, I did my homework and read some openrice reviews.  Keeping this short and simple: Food: AverageService: not enough waiters to diners.  We sat in the corner and literally got no service for 10-15 minutesOverall: Pricey for what you get.  We ordered a bottle of sake and the total bill came out to be $3000.00It literally feels like an upscale version of another restaurant - Fuk

Food: Average

It literally feels like an upscale version of another restaurant - Fukuro.
Chu Toro
Chu Toro
Zucchini Flower Tempura
Special - Pork Katsu
2022-09-28 270 浏览
今晚係公司Team Dinner,根據foodie同事的推介下,我地去左位於中環半山歌賦街的一間日式居酒屋的輕fine dine餐廳———Censu。我地叫左好多碟菜式一起share食。前菜包括油甘魚刺身同吞拿魚刺身,仲有一個薯蓉沙律我都覺得好好食,但係見慣大場面的同事話呢個沙律好普通,所以我本身想叫多個影相都算數。之後食左個好正既炸雞點日本新鮮生雞蛋,完全係味覺享受,而且係一個好特別的菜式。最最最重點既菜式係呢度既招牌黃油雞,簡單來講就係平時唔食雞皮既人都會忍唔住全部食曬,建議大家一定要叫呢個菜式,太好食,底下d飯吸收曬雞油,都係超級超級好食,一定會搶住食且唔會得閒理脂肪。十級推介!!!

十級推介!!!
黃油雞
油甘魚
炸雞
黃油雞
油甘魚
炸雞
  • paella
It’s very difficult to book this restaurant. Finally I have chance to come. The resto is not very big.I have ordered almost all of their dishes since they don’t have many choices. Honestly, the food is quite good but I tried almost all this time. This is a rice dumpling and it's really good. Quite special!The udon is super good! It's so different and creamy!足料 and very tasty sauce 😋😋Wagyu Sandwich is a normal wagyu sandwich but it tastes good but no big difference from the other restos.This lobs
The resto is not very big.

This lobster is So yummy 😋 so crispy! 又香,肉質都好好 👍🏻

Other dishes are also quite good 😊
But it takes long time to book this restaurant, so probably I wont visit again, unless my friends invited or they have make reservation.🥹🥹
2022-09-21 374 浏览
[🇭🇰香港- 中環].🔻初訪 - Fusion日式居酒屋 ”Lobster Lataifi” 好似中式嘅春卷裏面包住彈牙嘅龍蝦肉, 外層更加酥脆最鐘意係甜品”Shine Muscat Dango” - 香印提子配小丸子, 重點係旁邊嘅Earl Grey Tea Mascarpone整體食物唔差,但唔係話好有驚喜; 加上座位都偏迫, 未必咁快會再訪.🔻🍽 CENSU📌 地址: 中環歌賦街28-30號地舖.#tummysreadyatcentral #tummysreadyforjapanese
[🇭🇰香港- 中環]
🔻
初訪 - Fusion日式居酒屋
🔻
🍽 CENSU
📌 地址: 中環歌賦街28-30號地舖
2022-09-18 848 浏览
日系和風的裝潢,在鄰近餐廳的風格與眾不同,但又隱隱散發洋氣氣質,恰似造就一個有格調的氛圍。(1) Chutoro Tuna中拖羅的含脂比例大概是赤身(魚身上背部分)與魚脂豐盈的大拖羅的融合。顏色呈粉紅,香草綠油、柚子醬油令油脂香而不膩,甘香又清新。(2) Beef Tartare將上乘的生牛肉碎,加上各種香料混合而成。食材新鮮,但香料的味道蓋過牛肉味。(3) Unigiri將日系飯糰揉合意大利燴飯,菜式打卡一流。米粒用鮑魚高湯慢煮而成,將外表燒得焦香。加上新鮮海膽,鮑魚濃湯進食。味道充斥海洋氣息,鮑魚與海膽的味道一浪又一浪拍打味蕾。不過,個人認為味道較重。(4) Udon松葉蟹作為日本三大名蟹之一,味道定不會失望。日式元素:紫菜、生雞蛋、味噌,加上中式芥蘭頭及咸蛋黃而成。每條烏冬掛滿醬汁,配上一絲絲的蟹肉,又不失高級感。以日式時尚餐廳來說,線條簡約、設計俐落。加上有不同文化的食客聚首一堂,氣氛歡愉且放鬆。菜式創新、很難在外頭一試。剛好有乾燥花、低調抹灰牆作背景,襯托一年一度的生日慶祝。🍎

(1) Chutoro Tuna

庆祝纪念
生日
Chutoro Tuna
2022-09-16 648 浏览
好出名既上環既日式fusion居酒屋其實我原本係想去食和牛三文治🥺明明已經係嗰個section第二檯去到但都sold out左最後眼甘甘望住隔離個檯第一檯去既情侶用個三文治cheers🥲勁唔開心不過佢地話想食牛都可以試個和牛steak咁就試下啦生熟就set好一定要medium rare架啦~和牛本身就偏油膩加埋佢上面d菌類解膩其實不錯而且佢上面d sauce係醬油+wasabi幾吊味幾過癮幾得意不過兩個人食呢幾舊其實都有d濟-圖二係我今年食過最好食既烏冬🥹唔洗講都睇到佢既足料每一啖都係大滿足-然後到左視覺上最衝擊既海膽飯糰😂師傅教我地攪勻佢黎食但我唔係好捨得d海膽不過最後都係乖乖地聽師父講個飯團燒到好香少少燶 同湯汁攪勻左之後口感好特別 汁入邊都加咗少少Wasabi(綠色個d)加埋海膽既鮮甜 朋友話覺得全晚最好食係個飯糰🤭-餐廳大部分menu都係用open kitchen形式去製作望住佢地煮野食都係其中一種享受😂(廚師好靚仔)
好出名既上環既日式fusion居酒屋
每一啖都係大滿足
然後到左視覺上最衝擊既海膽飯糰😂
加埋海膽既鮮甜 朋友話覺得全晚最好食係個飯糰🤭
餐廳大部分menu都係用open kitchen形式去製作
望住佢地煮野食都係其中一種享受😂(廚師好靚仔)
UNIGIRI
2022-08-17
UNIGIRI
隱藏在中環小巷的高質居酒屋, 型格裝修加上開放式廚房, 滿滿的格調質感是上班族在收工後一起開懷暢食的聚腳好地方食物擺盤精緻, 充分展現味覺+視覺的美學Udon Crab Miso, Snow Crab $258 (必食)蟹肉烏冬超大份, 最上面是滿滿的蟹肉, 撈埋流心的蛋黃, 每一條烏冬都掛住creamy的醬汁, 咬落去爽口彈牙, 超濃郁的口感!!日本蠔 ($88/隻) (必食)手掌SIZE的蠔非常新鮮, 一咬入口, 先有一股清新的海水氣息,肉質肥美, 加再上柚子汁, 清甜爽口!Flathead Lobster Kataifi 酥炸薯絲琵琶蝦 ($238)炸薯絲金黃酥脆, 琵琶蝦肉質爽口, 食落去外脆內嫩, 配上用蝦頭的蝦膏煮成的濃郁醬汁, 味道口感豐富

是上班族在收工後一起開懷暢食的聚腳好地方

食物擺盤精緻, 充分展現味覺+視覺的美學

日本蠔 ($88/隻) (必食)

• Udon Crab Miso Snow Crab
2022-08-28 596 浏览
Mackerel :個魚配一個酸酸甜甜嘅汁,好refreshing Beef tartare: 啲牛肉配搭佢哋好特別嘅醬汁,味道好好,有少少沙嗲牛味 加脆多士Zucchini flower tempura : 呢一個天婦羅,外表真係賣相唔靚,但味道超級好食,醬汁好特別亦都好好食,推介必食Miso crab Udon: 好多蟹肉,但係整體感覺有啲鹹,都係一個唔錯嘅選擇,可能轉左意粉會好啲Dessert: 完全唔知係邊一個甜品,但係d mochi 再加埋啲cream係好好食,仲有粒超好食嘅提子整體食物質素唔錯,價錢係有少少貴,只因服務太差,啲人一邊食一邊係咁收碟,明明未食完都想收走,放咗個碟喺上面,因為想影相,唔知點解又係咁收走啲嘢,叫佢擺低個Menu,因為我想知道自己食乜影低佢,一個放低咗另一個睇住我明明睇緊又收走咗 因為個咁嘅服務態度令到我唔想着返嚟食

因為個咁嘅服務態度令到我唔想着返嚟食
Beef    Tartare
Zucchini  flower  tempura
  • Zucchini  flower tempura
2022-08-28 485 浏览
被驚豔到的雞飯😍🤤 位於上環嘅日本野 @censu_hk ✨雞飯其實係𝑇ℎ𝑟𝑒𝑒 𝑌𝑒𝑙𝑙𝑜𝑤 𝐶ℎ𝑖𝑐𝑘𝑒𝑛 𝑃𝑎𝑒𝑙𝑙𝑎 $408有唔少高級西餐都係用三黃雞 食過Louise/Bistro du Vin但Censu呢個完全跑出😱 強烈推介大家一定要叫❤️‍🔥 個飯似係珍珠米 飽滿煙靭有光澤 好濃嘅雞湯雞油香😍雞髀係皮脆肉嫩又juicy💦 雞胸位就另外慢煮 一啲都唔鞋重點係只要$408‼️ CP值好高👍🏻睇相都見到有好多其他嘢食就唔全部都講 整體都算唔錯✨薯仔沙律🥔🥗我覺得係必食👍🏻日式薯仔沙律包住一個糖心蛋 🥚上面鋪咗薯片 個口感好正😋而呢個配搭喺出邊都好少見相比起以前Fukuro食過嘅牛扒三文治 喺Censu食到呢個就覺得稍為遜色 無乜牛味 純粹個肉質好”淋”但有筋我覺得唔係特別鍾意吉列牛可以唔使叫~ 留返Quota食雞好過⚠️Any肥。為咗個雞飯會encore!完。#飲食係一種享受唔淨係為左生存#無論平定貴都一定要花費得明明白白#eat_withbina #eat_japanese_withbina#eat_中環_withbina
被驚豔到的雞飯😍🤤 位於上環嘅日本野 @censu_hk

Three  Yellow  Chicken  Paella

有唔少高級西餐都係用三黃雞

Wagyu  sandwich

相比起以前Fukuro食過嘅牛扒三文治
喺Censu食到呢個就覺得稍為遜色
無乜牛味 純粹個肉質好”淋”但有筋
我覺得唔係特別鍾意吉列牛可以唔使叫~
留返Quota食雞好過⚠️

Any肥。為咗個雞飯會encore!

完。

Miso  ice  cream
Potato  salad
Japanese Oyster
Tuna
好興奮好興奮😙想食呢間好耐 本身以為係啲好靜嘅日式居酒屋感覺 點知入到去氣氛都幾啱happy friday😙🍻而且嘢食高質幾滿意🫶🏻開心開心 會想再去返兜個飯🫶🏻🤣-UNIGIRI ($258)呢個簡直係全餐飯嘅MVP🤭❤️三角形嗰團飯係日本元素嘅risotto咁 用鮑魚湯煮過嘅米飯 飽滿帶點口感 配合埋鮑魚濃湯 每啖都香氣濃郁🤩放喺面海膽幾鮮甜 一齊食每啖都好滿足🥳超想encore!!如果可以我應該一個人食得晒🤭-Hamachi ($178)呢個油甘魚刺身又係好出色🫶🏻厚薄度剛好 充滿魚油香🤭有別於一般點豉油 佢係配自家調味嘅日本醬汁 大點清新嘅柚子味道 覺得更加喜歡🤤-UDON ($258)餡料超級豐富嘅!!大量嘅一梳梳蟹肉鋪面一啲都唔吝嗇🦀個醬汁同預期中有些少出入🤣唔知點解覺得好有港式/中式嘅味😂😂唔識形容但同想像中有啲出入🤣不過醬汁嘅份量係剛好 撈勻後每條烏冬都掛滿餡料同醬汁🤤有埋蛋黃汁簡直係畫龍點睛👀鍾意個烏冬保持到彈牙口感 但對比起頭先個unigiri 呢個就會稍為遜色😛
UNIGIRI ($258)

Hamachi ($178)

UDON ($258)

• Unigiri
  • Hamachi
2022-08-07 694 浏览
𝐂𝐞𝐧𝐬𝐮📍 28-30 Gough St, Mid-Levels今次介紹人氣日式料理餐廳🇯🇵佢係由fukuro主廚自立門戶嘅餐廳,所以菜式同fukuro都有幾分相似食物有反一定嘅質素💁🏻‍♀️餐廳唔算大,不過就有日本local居酒屋嘅感覺🦀 Udon Crab Miso, Snow Crab$238 10/10今次我哋食咗超高人氣嘅蟹肉烏冬,個份量比我哋想像中大,蟹肉亦超多,撈埋生蛋黃好creamy,呢個價錢嚟講,性價比幾高🥟 $98/pc 8/10個餃子雞翼都幾驚喜,雞翼炸得好香脆,入面係包住咗成粒餃子🥟口感夠晒特別不過價錢都唔平架🍙 Unigiri $258 8.5/10最後我哋仲帶咗另一樣人氣菜式,海膽飯團。海膽嘅份量一啲都唔孤寒飯團燒到外脆,加埋少少飯焦,口感一流配埋佢個用鮑魚汁整嘅湯,提升咗成個菜式嘅鮮味整體來講我哋對所有菜式都好滿意叫咗3個菜加2杯酒買單大概$1000以佢哋嘅食物質素來講都算合理食完真係超級飽🤰🏻期待下次再嚟食佢哋嘅wagyu sando同paella😌Follow our IG for more food posts:@itsoureatingdiary_
𝐂𝐞𝐧𝐬𝐮
📍 28-30 Gough St, Mid-Levels

今次介紹人氣日式料理餐廳🇯🇵
食物有反一定嘅質素💁🏻‍♀️
餐廳唔算大,不過就有日本local居酒屋嘅感覺

🥟 $98/pc 8/10
不過價錢都唔平架

🍙 Unigiri $258 8.5/10
最後我哋仲帶咗另一樣人氣菜式,海膽飯團。
海膽嘅份量一啲都唔孤寒
飯團燒到外脆,加埋少少飯焦,口感一流
配埋佢個用鮑魚汁整嘅湯,提升咗成個菜式嘅鮮味

整體來講我哋對所有菜式都好滿意
叫咗3個菜加2杯酒買單大概$1000
以佢哋嘅食物質素來講都算合理
食完真係超級飽🤰🏻
期待下次再嚟食佢哋嘅wagyu sando同paella😌

@itsoureatingdiary_
🥢 中環真係好多隱世居酒屋🏮,Censu就係其中一件崛起嘅代表,每份餐都好精緻,餐廳環境優美,同三五知己黎食返好嘅慰勞自己就啱曬啦 ⏳ 上菜速度理想,每份餐都咁精緻,值得等下啦🤗 ✨ Sawara首先我地叫左份日本Sawara魚,簡直讚不絕口,佢採用左真空低溫烹調方式,令到魚肉非常之香同好味, 加上輕微嘅新鮮芫荽醬汁增加刺激感,而又唔會遮蓋魚嘅味道 ✨ Beef Tartare和牛牛肉入面混合左日本特有嘅有馬山椒,包含住豉油、清酒同胡椒粉, 食落又甜又辣,口感豐富,夾埋北海道牛奶多士上面,超級可口 ✨Flathead Lobster kataifi呢道菜用左龍蝦熬成嘅sauce,將外層塗上厚厚一層,然後用薯仔絲包哂成件龍蝦肉,並配以龍蝦濃湯一起食。雖然外層鬆脆內裏龍蝦肉鮮嫩,但係醬汁略嫌有少少鹹,可以改善 ✨Coco ice-cream 最後一道菜係餐廳自家製嘅椰子🥥雪糕,質地非常柔滑,配上菠蘿Granita同白玉,喺你食到飽飽嘅時候比返份咁fresh嘅甜品真係完美嘅結尾!

⏳ 上菜速度理想,每份餐都咁精緻,值得等下啦🤗

✨ Sawara

✨ Beef Tartare

✨Flathead Lobster kataifi

✨Coco ice-cream
《CENSU》日式Fusion居酒屋⭐️前fukuro主廚主理!裝修以木系為主題。Bookmark 左超級耐🤩和牛三文治超限量,晚上6點開門 半小時後就售罄🥲---🐮WAGY KATSU SANDO ($238)超過粉嫩吉列和牛 再夾上烘到脆嘅多士🤤和牛好腍好腍 油脂同牛味都吾重 但今次個牛一啲筋都無🤩咬落好正 🦀UNDO ($258)我地當日坐bar枱望住佢整🤪哇左一聲出嚟 啲蟹肉佢落到吾使錢咁🤣中意食蟹要嗌!烏冬彈牙,每一啖都掛滿蟹肉😍成個麵食落處身於大海咁 好鮮味🤣 🍙UNIGIRI ($258)燒飯團上面 鋪上海膽😍下面個湯系鮑魚高湯職員叫我哋食嘅時候撈勻晒佢哋🤩mix埋好似食埋意大利飯 ,因為燒過個飯團仲有少少飯焦😍食落又系好鮮 每一啖好食😭 🍣CHUTORO TUNA ($248)想食刺身所以叫咗🤣 好新鮮!而且一啲筋都無!食落口好腍 好舒服🐟---(5🧸為滿分)賣相:🧸🧸🧸🧸味道:🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸價錢:🧸🧸服務:🧸🧸🧸---CENSU地址: 中環歌賦街28-30號地舖電話: 29977009
《CENSU》
---
🐮WAGY KATSU SANDO ($238)

🦀UNDO ($258)

🍙UNIGIRI ($258)
燒飯團上面 鋪上海膽😍下面個湯系鮑魚高湯

🍣CHUTORO TUNA ($248)
(5🧸為滿分)
2022-07-30
  • Unigiri
  • Wagyu  Steak
2022-07-18 604 浏览
Revisit after a year! Censu has always been on my “encore” list, finally got a chance to come again! I remember we loved this place a lot and did not disappoint after a year. They managed to keep the quality and added some new dishes. The chicken paella was to die for! So so so so good! The chicken was super tender and juicy, the rice was super flavourful, I wish I could get more rice, I may need double rice😂 Must order! Also ordered Chutoro, beef tartare, shrimp sashimi with tempura shrimp head
Revisit after a year!

Must order!

Also ordered Chutoro, beef tartare, shrimp sashimi with tempura shrimp head, hamachi, chicken kaarage, crab meat udon, zucchini flower..
all taste incredibly delicious!

Nice vibe, good food, great service.. It stays on my “encore” list ! (The only downside maybe is the aircon.. we kept sweating the whole night 😅)

Rating: 9.5/10
Around $800 - $1000 pp including wine
(4pax)