2021-01-25 232 浏览
真係未試過同男朋友生日要食lunch慶祝😂因為諗住食完入馬灣,見荃灣呢間小木屋🏚都多好評同生日會免費送一客甜品+寫happy birthday🎂 ,就試試佢啦🤣龍蝦湯+沙律(upgrade另加$48)跟餐本身有是日餐湯+沙律,我地upgrade佐一份變龍蝦湯🦞,唔係太濃味同有啲稀,感覺不值😂反而是日餐湯幾好味😂椰菜花湯好creamy😂同個餐包竟然好有驚喜😱入面係酥皮好脆口唔係普通好硬既包!烤加拿大🐷鞍配焦糖肉桂蘋果($148)🐷鞍比較厚身,平時煮開飯都唔係好知點樣整得熟曬但又要唔overcook變得鞋口,都好難拿捏🤔個人覺得今次呢塊都有啲鞋口同乾,有肥膏附近既肉就會好啲👍🏻反而個肉桂蘋果🍎十分岀色😋😋酸酸甜甜超開胃又唔會煮到爛曬🙌🏻🙌🏻澳洲穀飼西冷牛扒($138)叫佐5成,但應該有啲overcook 變佐6成🤔普普通通既牛扒生日甜品(free)通常生日要係甜品上寫字都要俾錢買個甜品再寫,呢度幾好送埋俾你仲寫得好靚呀☺️☺️抵讚!重點個brownies一啲都唔求其,都算近期食過頭一二位岀色既甜品!唔會死甜,有nuts 同士多啤梨夾住食又細細舊,為一餐生日飯劃上完美句號❤️Overall幾滿意,

龍蝦湯+沙律(upgrade另加$48)

烤加拿大🐷鞍配焦糖肉桂蘋果($148)

澳洲穀飼西冷牛扒($138)

生日甜品(free)

Overall幾滿意,店員服務態度好好,安排我地坐係窗邊位置靜靜地💕

PS記得訂枱,一路食都好多人入座,walk in 無得入。同埋揀佐生日有甜品就要用現金俾錢

為食指數: 3.5/5
性價比指數: 4/5
推介指數: 3.6/5
2021-01-23
2020-12-22 270 浏览
聽說Chalet是荃灣的老牌西餐名店,幾次經過這裏,都被這裡的別緻裝修吸引,像間小木屋。這次約了朋友在荃灣見面食午餐,就選址這裡,坐在落地大玻璃窗旁邊,有充足的自然光,加上木屋設計,份外有格調。點了兩個肉類午餐,比晚市套餐便宜多了,想食dinner嘅真係可以試左lunch先。餐湯是洋蔥湯,有洋蔥香而沒有過咸,還配了沙律及一小片熱麵包,麵包好吃。美國10安士西冷牛扒($132),選了medium ,生熟控制得好,肉質非常軟,有點像中餐廳吃的牛肉那種軟,整體肉味唔算濃,但而這個價錢來說還是可以的。相比之下,我更喜歡烤加拿大豬鞍配焦糖玉桂蘋果($138),個玉桂蘋果汁幾好吃,跟豬鞍味道也很夾,份量都幾多。兩個餐配的薯菜都是一樣的,種類多,有瓜有椒有薯。最後還有餐飲,用具也很別緻!這裡傾偈都幾舒服,是有情調的餐廳!

兩個餐配的薯菜都是一樣的,種類多,有瓜有椒有薯。

2020-12-13 314 浏览
[荃灣] Chalet.意大利雲吞配芝士蟹肉忌廉汁食剩指數 0/100好少lunch set有意大利雲吞食~焗完一上枱好香意大利雲吞都幾多隻餡料同皮都唔錯個汁係重點!估唔到咁多蟹肉!唔係蟹柳!係真蟹肉忌廉汁唔係好稠Cream香得嚟唔會好膩.烤加拿大豬鞍配焦糖肉桂蘋果食剩指數 0/100豬鞍熟嘅情度剛剛好好少食到咁嫩既肉質配上蘋果食感覺更有層次蘋果好重肉桂香味甜甜地又有少少口感幾好.Mocha食剩指數 5/100Mocha跟餐唔洗加錢朱古力味幾香味道偏甜少少.Passion食剩指數 0/100Passion係mocktail主要有熱情果芒果酸酸甜甜好開胃佢仲配一個特別個杯要影相打卡一流.Btw,Lunch Set配既麵包同洋蔥湯都幾高質算係幾有誠意
[荃灣] Chalet
意大利雲吞配芝士蟹肉忌廉汁
食剩指數 0/100
好少lunch set有意大利雲吞食~
焗完一上枱好香
意大利雲吞都幾多隻
餡料同皮都唔錯
個汁係重點!
估唔到咁多蟹肉!
唔係蟹柳!係真蟹肉
Btw,
Lunch Set配既麵包同洋蔥湯都幾高質
算係幾有誠意
2020-12-08 227 浏览
呢間西餐廳之前都黎過幾次,因為朋友生日今次就同佢黎食個Lunch,壽星今個月去仲送甜品一客!好貼❤️一入黎門口就已經見到一棵落地大聖誕樹🎄入到去仲好多聖誕佈置,淨係氣氛已經好夠今次嗌左兩個Lunch Set同小食Lunch Set就包左湯、沙律同餐飲,由於呢個位靚..所以其他相都係同一角度帶子辣椒橄欖油意粉🍝:帶子煎得好香,而且大大粒,非常鮮甜,意粉都煮得剛好,唔會太淋,個人偏好硬身少少嘅意粉意大利🇮🇹蟹肉忌廉芝士雲吞:十分推介呢個!10/10!芝士忌廉味好香濃,焗到金黃色加埋蟹肉絲同埋香料真係好惹味,令人一試難忘👍🏻👍🏻而且雲吞皮唔會好厚,唔會咬落成口粉,食完直頭想食晒d汁芝士薯條🍟:薯條炸得好香脆而且係粗薯條,好有薯仔味,食落有口感,加埋濃厚芝士醬,配搭一流黑松露炒雜菌:店員推介我地食呢款,真係炒得好香,幾種菇類夾埋一齊好豐富,而且未食已經聞到好香,無伏!Menu每隔一排就會轉一次,好有新鮮感,唔會厭,推薦食佢地嘅Pasta類P.S. 之前試過佢地個牛扒唔太推薦,較韌同埋即使叫Medium Well入面都係生肉咁

今次嗌左兩個Lunch Set同小食

芝士薯條

芝士薯條
2020-12-08 189 浏览
直接入正題好耐冇嚟過呢間小木屋食飯最近第四波疫情又爆發,相信好多餐廳生意都好飄忽坐左半個中成個場可以坐左80%看見餐廳食客都係慕名而來同行兩個人我哋叫咗兩個set Dinner 揀左2款不同的 Appetiser 吞拿魚他他配三文魚籽賣相討好 水準高 略嫌外圍皮比較硬少少 另一小食鵝肝醬配無花果醬唔係鵝肝件 有啲可惜 味道 最讚係配埋個甘筍湯麵包仲係好鬆脆啊,暖笠笠溫馨提示晚餐唔包飲品的~不過有happy hour promotion 叫咗個咖啡cocktail 味比較濃+$48 side dish黑松露炒雜菌由於小妹非常喜歡食魚所以order左鱈魚扒配昆布湯帶子有三粒Pam fried得好靚坦白講魚扒剪得非常之出色魚皮仲脆,肉質嫩滑而唔散 廚師水準好出色不過略嫌帶子同魚真係好淡味,食唔到食物鮮味可能生意比較好等咗成15中 先到 上碟 有三塊 三粒蕃茄 同有幾塊Kale底賣相討好,但價位 就😔Order左5成熟 煮得淋身 肉味好配埋甜品如果係12月壽星Pre book 仲有蛋糕跟祝福語架!見到隔離枱慶祝生日都開心
直接入正題

好耐冇嚟過呢間小木屋食飯

最近第四波疫情又爆發,相信好多餐廳生意都好飄忽
坐左半個中成個場可以坐左80%

另一小食
鵝肝醬配無花果醬
唔係鵝肝件 有啲可惜

最讚係配埋個甘筍湯
麵包仲係好鬆脆啊,暖笠笠

溫馨提示
晚餐唔包飲品的~
不過有happy hour promotion

叫咗個咖啡cocktail
味比較濃

+$48 side dish

由於小妹非常喜歡食魚
所以order左鱈魚扒配昆布湯

帶子有三粒Pam fried得好靚
坦白講魚扒剪得非常之出色
魚皮仲脆,肉質嫩滑而唔散
廚師水準好出色
不過略嫌帶子同魚真係好淡味,食唔到食物鮮味

可能生意比較好
等咗成15中 先到
上碟 有三塊 三粒蕃茄 同有幾塊Kale底
賣相討好,但價位 就😔

Order左5成熟
煮得淋身 肉味好

配埋甜品

如果係12月壽星
Pre book 仲有蛋糕跟祝福語架!
見到隔離枱慶祝生日都開心
2020-12-03 177 浏览
今日去荃灣宜家傢俬行街,行之前食個午餐先去,路過呢間餐廳,見到門口個餐牌都幾好喎👍咁叫左兩個set lunch,套餐就包左沙律同埋餐湯,今日係忌廉湯,另外簡左一個龍蝦湯😋前菜個沙律菜🥗係用黑醋汁調製,好開胃👍龍蝦湯好飲而且好重口味😋忌廉湯都好濃郁,呢個天氣飲番碗暖粒粒嘅湯好舒服😌咁我哋叫咗一份寶雲酥焗羊架,羊架有成三隻咁多😋而且肉質鮮嫩,再配上佢地特製的燒汁,一D都唔覺得乾的感覺,加上佢係焗的,所以外面脆裏面膽膽肉😋另外簡左份燒美國10安士西冷牛扒,份量大份😋簡左7成熟,牛扒燒得岩岩好,肉質係粉紅色的😋配埋燒汁食味道岩岩好👍牛扒入口肉質岩岩好丫🤩飲品我地簡左凍檸茶 ,不錯👌🤤

咁叫左兩個set lunch,

飲品我地簡左凍檸茶 ,不錯👌🤤
2020-12-03
  • 寶雲酥焗羊架
2020-11-29 176 浏览
天氣很好 ,當然出嚟曬下太陽,吸下新鮮空氣 😀😀 相約了朋友到海之戀 探朋友,還有可以到 donki shopping。朋友介紹了在荃灣 愉景新城附近, 很出名的chalet餐廳, 讓我們慢慢享受悠閒假日brunch。餐廳環境裝修精緻, 分開了兩個區域, 內裏是比較有情調 ,環境較暗 配上柔和燈光。 我選擇了另一個區域, 比較光猛,滲著窗外柔和的陽光。套餐的價位非常親民, 百多元已經有主菜🍗+沙律🥗+餐湯🍲+飲品🍹是日餐湯南瓜湯, 味道香濃 又幼滑, 重點是餐包非常好吃, 外層酥脆內層鬆軟的質感, 非常特別。 沙律菜新鮮爽口🥗, 小蕃茄鮮甜味美🍅法式烤羊架配藜麥飯🌾羊架烤至兩面金黃, 七成熟 保持肉質嫩滑, 肉味香濃沒有騷味,。 最驚喜的,羊架份量比我預期中多,總共有三支羊架。烤加拿大豬鞍配玉桂蘋果🍎豬鞍肉味香濃, 肉質結實有咬口, 配上雙色意大利青瓜 , 賣相精美吸引。餐飲選擇了凍檸檬茶和鮮橙汁,凍檸檬茶是英式紅茶+檸檬片, 淡淡的口味, 更為清爽。 鮮橙汁味道不錯不會太甜。

法式烤羊架配藜麥飯🌾

烤加拿大豬鞍配玉桂蘋果🍎

餐飲選擇了凍檸檬茶和鮮橙汁,

2020-11-27 137 浏览
行完山落返荃灣食晚飯,荃灣真係超級多餐廳🤩 揀咗間覺得幾靚嘅西餐☺️叫左2個Set dinner,叫完個湯好快就上到🤩甘筍橙忌廉湯,飲落又唔酸幾好味幾特別,頭盤有煙三文魚牛油果芝士卷,都唔錯☺️主菜揀左美國燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律 ($308)同美國頂級西冷牛扒12安士 ($368),燒烤醬豬肋骨整得好入味,個醬都好正😍 肉又夠多,唔會乾爭爭~ 牛扒都煎得好正,切開好多肉汁,汁都唔洗點已經好正!加埋個芝士薯條 ($48) 好滿足了之後原來仲有甜品!麵包布甸好正,同酒店食到果啲好唔同,呢種做法真係好好味!

2020-11-23 3941 浏览
荃灣向來不乏好野食,以前住荃灣戈陣已經咁諗☺️自從搬咗出港島區,都少咗好多出番荃灣🤔前排假期終於有機會出去荃灣食吓好西走走。CHALET喺荃灣系一間幾名嘅西餐廳,位置喺愉景新城對面,離地鐵站吾算近,不過有地標喺附近,所以都吾系難搵。裡面嘅裝飾以木造為主,木屋下享受晚餐都幾正😁二人世界或者朋友聚會都相當適合。喺西餐廳黎講,最抵食嘅一定系set dinner😏呢度嘅主菜價錢都少貴🙊主菜要$300起跳。有餐湯、頭盤、主菜、甜品,加錢就有啲side dish。A la carte 就有湯、前菜、意粉、意大利飯、主菜,啲菜式都幾高級。呢度嘅飲品好得意,之前喺第2個社交平台都見到其他人post,好似有個像「掘」住自己咁🤣叫咗杯 Girls Generation,材料有士多啤梨、覆盆子、藍莓、檸檬葉、蔓越莓汁,飲落士多啤梨同埋蔓越莓汁嘅味道比較明顯,甜甜哋都幾好味,打卡都一流😬🤭食正餐前就緊系飲咗湯先,叫咗龍蝦湯。有朵花喺度好靚啊☺️✨龍蝦湯嘅龍蝦味都濃郁,吾知系咪新鮮龍蝦整嘅?美中不足嘅系質感吾夠稠身,飲落略嫌吾夠滿足🙊麵包蟹平時喺好grand嘅酒店食buffet先食到🧐喺呢度竟然都有!表層好似珊瑚嘅

Girls Generation

龍蝦湯

麵包蟹平時喺好grand嘅酒店食buffet先食到🧐喺呢度竟然都有!表層好似珊瑚嘅裝飾系炸物,食落脆卜卜咁。麵包蟹肉同意大利飯融為一體,麵包蟹肉好新鮮好香,真系冇腥味👍🏼意大利飯吾會話好乾,食落幾creamy。
法國麵包蟹燴意大利飯

最後食嘅系黑毛豬鞍配蜜糖白酒燴蘋果·檸檬醬,黑毛豬鞍好厚,質感都幾結實。豬鞍勝在吾系度度有,喺度食到都系好難得。蜜糖白酒燴蘋果好清甜,食落好似某大型連鎖快餐店嘅蘋果批戈啲蘋果粒🙊都好食嘅~
西班牙黑毛豬鞍配蜜糖白酒燴蘋果·法式檸檬醬
2020-11-15
Girls Generation
龍蝦湯
法國麵包蟹燴意大利飯
西班牙黑毛豬鞍配蜜糖白酒燴蘋果·法式檸檬醬
2020-11-22 158 浏览
難得約到忙碌中嘅friend一個Lunch time嘅短聚時間,緊係要揀間高質又chill嘅餐廳,重視一下喇~就俾·食家·搵到一間位於荃灣嘅高格調西餐廳🍽CHALET🍽地理位置方便,係愉景新城附近,餐廳裝修又靚,好有外國小屋feel,裏面牆身掛左植物,有d外國渡假feel,去到最入面就係酒吧& 好岩dinner feel嘅用餐環境🤩-·食家·同friend每人各叫左一個Lunch set~Set lunch包沙律🥗餐湯、主食、餐飲☕️-🥗沙律 & 甘筍蕃茄忌廉湯非常開胃,🥖餐包超好食呀,暖暖之餘外脆內軟,又好有咬勁👍🏻-🍴軟殼蟹紅蝦汁意大利飯軟殼蟹超酥脆,·食家·留咗一半放係最尾先食,雖然凍咗但係依然酥脆😍👍🏻軟殼蟹好鮮味,唔會乾身,仲好juicy添😋意大利飯軟硬適中,粒粒飯都鎖住醬汁,食落唔會覺得乾身👍🏻👍🏻-🍴烤加拿大豬鞍配焦糖蘋果豬鞍非常厚身,目測應該有2.5-3cm厚,雖然厚,但火候控制得好好,好淋身,好容易切,肉汁仲鎖住喺扒入面,好juicy呀🤤配菜嘅盧筍都好嫩、好新鮮~另外焦糖蘋果,甜度適中,帶有少少蘋果嘅酸甜,另外食得出有少少酒味,可以中和油膩感👍🏻👍🏻👍🏻-🌟本身以為餐飲
就俾·食家·搵到一間位於荃灣嘅高格調西餐廳🍽CHALET🍽
·食家·同friend每人各叫左一個Lunch set~
Set lunch包沙律🥗餐湯、主食、餐飲☕️
🍴軟殼蟹紅蝦汁意大利飯
🍴烤加拿大豬鞍配焦糖蘋果
🌟本身以為餐飲嘅coffee會係普通黑啡,點知原來非常之有誠意架,係可以揀Latte/ Cappuccino / Mocha...都唔使另加錢,非常surprise😍
🌟待應嘅禮貌非常好,令到整個用餐過程都非常舒服
❣️下次要去試埋佢嘅晚餐先😍😍😍
2020-11-21
午餐
  • 軟殼蟹紅蝦汁意大利飯
  • 烤加拿大豬鞍配焦糖蘋果
2020-11-16 139 浏览
🌹星期日的約會🥰一間充滿浪漫🌹又有舒適環境,有質素有服務的餐廳🍴⋯⋯🟩其實我好多時去食嘢都會睇open rice,所以有好或者不好的評語,我都會自己去感受,有D彈到服務差到昵!價錢就見人見智,我曾經係IFC食過一個午餐埋單五百幾元,咁就要睇吓食乜同你自己咩心態去食,我又可以幾十元食個午餐又得,幾千蚊飲枝紅酒,一百幾十既紅酒🍷我一樣飲,所以食嘢都係一個心態,不過我都曾經試過一D餐廳既服務衰到呢😂⋯⋯價錢就又係嗰句.見人見智⋯⋯門口有餐牌價錢,如果覺得唔啱可以唔入去食,服務我又覺得唔差,食嘢期間都好好服務,食完仲一路多謝到出門口,我就覺得超好👍—————————-😅口水多過茶既我又講吓食咗D乜😂愛喝紅酒🍷的我當然😂😂😂—————————-🟥紅酒🍷先來兩杯house wine,味道易入口🍷😋我就飲Shiraz紅酒🍷我朋友就飲Monte Antico🍷Shiraz呢隻提子🍇我較為喜歡,所以house wine如果沒有太多選擇,大部分都會㨂呢款味道😊————————🟧Set Dinner X2是日餐湯➕頭盆➕主菜➕甜品餐湯:是日餐湯配麵包X2頭盆:煙三文魚牛油果🥑沙律卷X2主菜-1: 美式燒烤醬

🌹星期日的約會🥰
一間充滿浪漫🌹又有舒適環境,有質素有服務的餐廳🍴⋯⋯

😅口水多過茶既我又講吓食咗D乜😂
愛喝紅酒🍷的我當然😂😂😂

🟥紅酒🍷
先來兩杯house wine,味道易入口🍷😋
我就飲Shiraz紅酒🍷

主菜-1: 美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士條沙律
主菜-2: 法式油封鴨腿配半熟吞拿魚嫩波菜
是日甜品:🍮X2
—————————
🟫忌廉湯:濃郁、夠滑,餐包又鬆帶脆又軟熟,好味道😋

🟪我喜歡吃煙三文的味道,加上牛油果🥑又鋪上一點魚籽,味道清新又特別😊

🟥主菜1-美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士條沙律:
烤香的醬汁又惹味又滋味,炸芝 士條的香脆和入面香厚的芝士,配上紅酒更是匹配、🐷豬肋骨更是我的至愛😂😂惹味的醬汁更令人停不了的.....吃👍👍

🟩主菜2- 法式油封鴨腿配半熟吞拿魚嫩波菜沙律:
上枱時的香氣已吸引的味道,吃時的油封鴨腿皮脆肉嫩,半熟的吞拿魚口感和味道都相當不錯👍、配上的沙律🥗菜鮮甜,帶出食物的一個小點聚😋😋

🟧是日甜品
最後再食埋個甜品🍮,似一件布甸、又似一件豆腐😂、吃落口感又有點像黃金糕的質感,不會太甜,昧道不錯😂😂

開心🥳⋯⋯簡單

2020-11-16 158 浏览
今日朋友約我係荃灣行街買野,順便食飯啦, 咁佢話今晚佢話事帶我食西餐喎, 我緊話好,因唔洗我用腦。朋友仔原來帶我來荃灣都幾出名的 Chalet ,其實我聽得多但都真係未來食過, 我地叫左個煙燻帶子海膽意粉, 嘩呢個海膽意粉味道超濃厚,好似每口都有一件海膽咁, 帶子用煙燻過,所以一夾起已經嗅到煙燻的香味,帶子亦煎得好好。另外朋友叫左個黑松露薄片意大利飯配美國大啡菇牛肝菌泡沫, 呢個好特別泡沫好得意,大啡菇和飯都吸收左黑松露的獨特香氣,成件事好夾,飯亦煮得剛剛好唔會硬。見到加錢可以換 芝士薯條又換返客, 香脆可口,上面有芝士醬邪惡。

朋友仔原來帶我來荃灣都幾出名的 Chalet

2020-11-15 2841 浏览
其實呢間餐廳喺荃灣都好多年,但因為地點唔係主要熱鬧街道上,一直都冇機會去試吓,今日去開附近,又想試吓新餐廳,就誤打誤撞入咗去食lunch,結果好有驚喜✨一試就愛上🌹後悔冇早啲去呢間餐廳食啊😍😍我哋叫咗兩個lunch set都好出色👍🏻👍🏻烤加拿大豬鞍配焦糖肉桂蘋果($148)第一次見咁樣嘅配搭好新奇,豬鞍賣相好靚仔又大塊,仲有格仔紋添🍖豬鞍好厚身,切開淡粉紅色,咬落好多肉汁💦好少何食咁好味嘅豬扒😭伴碟嘅焦糖肉桂蘋果係另一重點,識郁始終會感到好膩,廚師就安排咗清甜蘋果中和,個甜味配埋豬肉味好夾😍🤤🤤寶雲酥焗羊架($128)🍗🐑男朋友就揀咗焗羊架,一上枱無諗到係三大件咁多,CP值好高😝😝外面係滿滿的蒜粒,焗到好脆,將羊脂同肉汁包實喺入邊,口感層次豐富肉質柔嫩,連我自己本身唔食羊嘅都食咗好多啖🤪😚😚除咗主食之外都想特別講吓佢哋嘅餐湯,我哋揀咗甘筍番茄忌廉湯🍅🥕每一啖都係嘅甘筍甜味,餐湯比較結身,口感好紮實,配埋蕃茄酸酸甜甜好開胃🥖🥖另外佢哋嘅餐包係暖笠笠嘅酥皮麵包,外脆內軟點湯好好食,而餐飲都好似高級嘅法國餐廳咁☕️🍹叫熱檸水檸檬係會另上,Latte又唔洗另加錢,細節好用心,而且侍應全部都好有

🥖🥖另外佢哋嘅餐包係暖笠笠嘅酥皮麵包,外脆內軟點湯好好食,而餐飲都好似高級嘅法國餐廳咁☕️🍹叫熱檸水檸檬係會另上,Latte又唔洗另加錢,細節好用心,而且侍應全部都好有禮貌,呢間餐廳真係有臥虎藏龍嘅感覺啊😆😆一定會再去!

• 烤加拿大豬鞍配焦糖肉桂蘋果
  • 寶雲酥焗羊架
2020-11-12 1048 浏览
今日收工同朋友去荃灣愉景新城行街食飯,但行了一個圈也沒有什麼想吃的餐廳,所以就在網上找一下有沒有餐廳好推介的。然後就發現了這間,剛好在愉景新城對面,而且看評論也不錯,所以就選了這間來試試看了!我們到的時候約7點,現場還沒什麼人,但愈晚就愈多人,我們吃完的時候就已經坐滿人了,可見小店真的很有人氣!而且這裡裝潢也很有特色,十分有氣氛!這次我們叫了一份SET DINNER和1份主菜。SET DINNER比較有性價比,但選擇比較少,所以單點了一份想吃的主菜!是日餐湯今天的是椰菜花忌廉湯。忌廉湯香濃幼滑,配上外脆內軟的麵包,然後我用麵包沾滿了忌廉湯後再吃,非常好吃,根本停不下口,真的想問店員可不可以再給我多點麵包!頭盤-煙三文魚牛油果芝士卷這個頭盤比較精緻,平常的可能是只有沙律,但這裡的是特色小吃。煙三文魚的煙燻味很重,肉質柔軟,配上健康的牛油果跟邪惡的芝士,加上有濃烈鮮味的三文魚魚籽,整個口感十分豐富,味道不錯!美國頂級西冷牛扒12 安士 (368元)12安士的西冷牛扒十分厚,差不多有2CM,朋友不能吃太生的關係,所以我們叫了7成熟,送到來剛剛好,牛扒還保持了肉汁,牛味濃烈,有點嚼勁!不過平常

頭盤-煙三文魚牛油果芝士卷
煙三文魚牛油果芝士卷

美國頂級西冷牛扒12 安士 (368元)
12安士的西冷牛扒十分厚,差不多有2CM,朋友不能吃太生的關係,所以我們叫了7成熟,送到來剛剛好,牛扒還保持了肉汁,牛味濃烈,有點嚼勁!不過平常西冷牛扒的邊位有筋位的會非常難嚼,但這裡完全不會,而富有油香!牛扒的擺盤也挺特別,旁邊黃色的是芥末醬,配上牛扒後味道也不錯。拌碟還有小蕃茄跟大蒜,應該都有經過焗爐烤焗了一下,小蕃茄吃起來非常甜,而大蒜就真的有濃濃的蒜味,個人有點難接受就是了,哈哈!
美國頂級西冷牛扒12 安士

傳統西班牙烤乳豬 (288元)
這個份量挺多的,一共有5件乳豬,乳豬下面藏有酸菜和薯蓉。乳豬皮烤十分酥脆,用刀切下去就碎了,吃起來跟薯片一樣!乳豬肉很嫩滑,而且很輕易就脫骨了。雖然乳豬經過烤焗後,乳豬的脂肪已經大量減少了,但還保留了部分,令乳豬保留獨有的油香!不過可能有些人會感到油膩,但店家就已經考慮到這個問題,所以下面藏有酸菜給你解膩!薯蓉吃起來也不錯,旁邊還有南瓜蓉,整個擺盤都很美!
傳統西班牙烤乳豬

是日甜品-麵包布丁
這裡的布丁的是比較結實的一款,吃起來富有雞蛋和牛奶的香味,面上也撒上了牛奶跟巧克力醬,更增添了不同的風味!
麵包布丁
2020-11-05
煙三文魚牛油果芝士卷
傳統西班牙烤乳豬
麵包布丁
  • 椰菜花忌廉湯
2020-11-10 201 浏览
因為想甜品寫字 所以係刻意book枱既講明用OpenRice coupon可以free 左個cakeBook左七點 準時到左啦佢餐廳分左兩個部分 木門位置以內已經坐滿人我都冇左刻意行過去影張相所以我坐左木框外既位置近玻璃窗木框外為total 4張枱可能就因為我哋係生日所以幫我地放返出黎?唔覺意發現到4張枱 有3張都係有人生日其實個decoration都幾靚 木框以內都冇咁光咁呢個位置影相都ok既另一個小發現坐低舉手想要杯水先 店員表示佢地只有枝裝水sad... 疫情開始有冇都多左人有呢個諗法( ´▽`)?侍應都隨即上前問需唔需要信封放口罩2個人 叫左個set同一個mainSet 跟左既daily soup係 椰菜花忌廉湯味道偏淡同唔杰 應該同菜本身會出水有關好重椰菜花味 唔係一般出面飲到既湯幾特別既其實 但我個人唔太飲得慣另外叫左龍蝦湯唔係龍蝦殼煮到好濃好重味有啲燶嗰種咁呢個味我又幾中意( ´▽`)包既配搭都幾好 No offence 呢種包既質感係有啲似紙皮勝在味道淡 配湯汁就令味道加上口感係正既!Appetiser 係跟set既 最頂係三文魚子煙三文魚卷最中間係cream chee
因為想甜品寫字 所以係刻意book枱既

Book左七點 準時到左啦
佢餐廳分左兩個部分 木門位置以內已經坐滿人
我都冇左刻意行過去影張相所以

我坐左木框外既位置近玻璃窗
木框外為total 4張枱
可能就因為我哋係生日所以幫我地放返出黎?
唔覺意發現到4張枱 有3張都係有人生日
其實個decoration都幾靚 木框以內都冇咁光
咁呢個位置影相都ok既
另一個小發現
坐低舉手想要杯水先 店員表示佢地只有枝裝水
sad... 疫情開始有冇都多左人有呢個諗法( ´▽`)?
侍應都隨即上前問需唔需要信封放口罩

幾特別既其實 但我個人唔太飲得慣
Lobster Bisque

另外叫左龍蝦湯
唔係龍蝦殼煮到好濃好重味有啲燶嗰種
咁呢個味我又幾中意( ´▽`)
包既配搭都幾好
No offence 呢種包既質感係有啲似紙皮
勝在味道淡 配湯汁就令味道加上口感
係正既!
Smoke  salmon  roll  with  cheese

Appetiser 係跟set既 最頂係三文魚子
煙三文魚卷最中間係cream cheese 同牛油果
每層煙三文魚中間其實都有少少牛油果蓉
其實個配搭都夾
牛油果可以將個煙三文魚味拉返冇咁鹹
不過我會中意牛油果再多啲 咁三文魚就冇咁濃味
正當我準備放棄佢之際試埋個醬
冇細細品嚐係有咩材料
但配個卷係好食既!
雖然個醬都係濃味但係完全遮到煙三文魚個腥

後來發現單據上打all in( ´▽`) 覺得有趣
BBQ  Pork  ribs

Main來了 豬肋骨有五條 下面係意大利雜菜底
加兩條芝士棒
個人好中意食豬肋骨( ´▽`)
個汁都好食既 正常發揮
但啲肉如果可以再淋少少就更好
肉如果可以做到輕易離骨就更更好
其實味道上都ok 係肉既質感同口感可以再進步
Bouillabaisse  with  bread

呢個要講一講 首先係上枱嗰陣先拎起個煲蓋
侍應都有提及過 好熱 小心
結果都係辣親。。。 所以如果嗌 記得 小心熱!
個包係跟湯嗰款包 湯都同龍蝦湯有異曲同工之妙
不過個湯係好多料
有半隻龍蝦 隻龍蝦鉗已經去左殼
兩大舊魚 兩大粒帶子 兩隻青口 兩隻蜆 兩圈魷魚
如果兩個人share食唔會打交( ´▽`)
咁基本既海鮮野都冇乜好提 好食既( ´▽`)
係兩大舊魚 真係好大舊又比較硬身
但考慮到切細同淋身 浸湯會散
咁。。其實都冇乜可以改善既地方
所以都毫無疑問地係好評( ´▽`)
因為我地係話一齊上 所以冇比share plate我地
不過因枱大細所限 都冇叫到隻碟仔放骨同殼
一時之間食完青口又唔知放邊
又冇理由放返落個湯叫人飲。。
有啲狼狽
Passion

叫左杯passion 好似係唯一一杯冇汽水mocktail 黎
係熱情果 菠蘿汁芒果汁
正嘅!應該係blend爛熱情果菠蘿芒果 要汁
加上碎冰再淋多少少菠蘿/芒果汁做伯伯個金毛
伯伯都好靚仔! 加頂草帽好熱帶風情
本身黎之前食左啲野 但呢杯野酸酸地又幾開胃
Girls  generation

第二杯係girls generation
係ginger ale 接骨木花 cranberry 同其他唔記得
友人話好飲 但我始終麻麻地汽水

生日優惠就係送個cheesecake 加寫字
不過要注要 free蛋糕係一定要比現金
啲字好靚( ´▽`) cheesecake 唔係行結實路線
但又唔係好creamy/ mousse 嗰種
唔識形容。。 但係好食既其實
唔算漏 可能有落少少sour cream
不過美中不足既係
birthday 好似多左個i (;´༎ຶД༎ຶ`)
而埋完單我地見到隔離枱個甜品(;´༎ຶД༎ຶ`)
除咗happy birthday 仲有畫蠟筆小新(;´༎ຶД༎ຶ`)

最後附上單據

2020-11-08