2020-09-28 4059 浏览
荃灣出名多餐廳,但每次來都是去任食多,沒有試過找間可以坐低慢慢嘆😣今次經荃灣朋友推介,來到這間在荃灣很熱門的西餐廳,感受有格調的享受😍——————————🔸洋蔥湯/ 煙三文魚牛油果芝士卷 我們叫了一個set dinner,當中有餐湯和頭盤。這個洋蔥湯未飲都聞到陣陣洋蔥味,果然裏面有很多煮到軟爛的洋蔥絲,味道甜甜的,朋友覺得健康又美味😋旁邊的包不是普通的餐包,食落有點酥皮的味道,還帶有牛油的香,蘸湯一齊食,正!煙三文魚牛油果芝士卷,雖然細細一件,但作為頭盤食就剛剛好🤤因為煙三文魚裏有濃郁芝士和牛油果,夾埋一齊會有點膩,所以這個size就不會太多😚而煙三文魚會有煙熏香,亦不是死鹹,好食👅🔹美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律 $298這個豬肋骨賣相真的很吸引,上面佈滿濃稠的燒烤醬,旁邊有兩條炸芝士條🤤和沙律。燒烤醬豬肋骨很濃味,肉質嫩滑而帶點肉汁,兩人分享就剛剛好☺️而食到後期會有點太濃味,所以減少醬汁會更好~ 炸芝士條要趁熱食,因為凍了會變硬身,沒有拉絲的效果😖🔸黑松露炒雜菇 +$48起初會覺得份量有點兒少,但食食下就覺得誤會了🤭因為這個雜菇與超濃郁黑松露一齊炒,每啖都很重口味,鍾意黑松露嘅朋友,
——————————
🔸洋蔥湯/ 煙三文魚牛油果芝士卷
洋蔥湯

煙三文魚牛油果芝士卷

🔹美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律 $298
美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律

🔸黑松露炒雜菇 +$48
黑松露炒雜菇
起初會覺得份量有點兒少,但食食下就覺得誤會了🤭因為這個雜菇與超濃郁黑松露一齊炒,每啖都很重口味,鍾意黑松露嘅朋友,必叫~

🔹希臘沙律 $98
希臘沙律
朋友很喜歡食沙律,所以對希臘沙律有啲認識。一上菜時,我們只是單純看到很多沙律菜、麵包粒、煙肉碎和芝士粉,感覺有點不值😱就算攪勻一起,都沒有過往食的希臘沙律有蕃茄、洋蔥、青瓜和芝士粒,亦沒有甚麼醬汁,因此食落有點草青味😅但整體份量很多,食完都飽飽👅

🔸朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $68
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
本身喜歡食朱古力,但心太軟實在太邪惡,多糖和多油而不能經常食。今次就破例食一次,一切開成功做到流心的效果,裏面的朱古力絕對不是死甜,反而有很香濃朱古力味😍

雲呢拿雪糕就有點失色,食不出很香雲呢拿的奶味,有機會是心太軟太濃,搶去部份雪糕的味道😣
美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律
黑松露炒雜菇
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
2020-09-27 150 浏览
想遠離商場,搵咗一間好有情調嘅餐廳,冇諗過疫情期間都爆滿要排隊!餐廳格調有啲似去咗外國咁,餐廳有一半都係坐高櫈,雖然餐廳食物種類唔多,但係完全係貴精不貴多嘅元素!我就嗌左個set,首先煙三文魚牛油果卷上面仲配三文魚子,煙三文魚同牛油果好夾,算係一個好開胃嘅前菜!而佢嘅牛扒我哋嗌左五成熟,覺得有驚喜嘅係佢嘅生熟程度真係差唔多,香港好難搵到煎得好牛扒嘅餐廳🤯旁邊嘅蕃茄仔同大蒜都處理得好好,唔係普通一般就咁放喺度裝飾嘅配菜,係真係會令你想夾埋一齊食個種!佢嘅餐湯亦都配左一個麵包,對於我呢一個麵包愛好者來講,呢個麵包真係好值得食!佢係好軟身嗰種,而且有啲發酵味嘅味道,水準真係好高!

2020-09-26 2409 浏览
終於試到Bookmark 耐嘅餐廳~木屋裝修高級酒吧西餐廳,具有傳統優雅情調!🌠𝕊𝕠𝕦𝕡餐單係洋蔥湯,本以為會好勁洋蔥嘅辣味點知原來係一款甜甜開胃嘅餐湯😄洋蔥爽口,散發出香甜誘人的氣味! 旁邊嘅餐包夠曬鬆軟,再沾上香甜洋蔥湯,好滿足😜🌠𝕊𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 ℝ𝕠𝕝𝕝 𝕨/𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 & 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠頭盤已經非常精緻😜將煙三文魚捲成玫瑰花一樣內有牛油果清新嘅味道配合淡淡咸味嘅忌廉芝士,完美地帶出煙三文魚嘅鮮味 味道相當豐富!🌠 美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律一睇就見豬肋骨好大件好大份,切開後,見到好厚肉,一個人食真係好飽!燒烤醬酸酸甜甜好惹味,烤後,外皮香口帶脆豬,內裏肉質鮮味同嫩滑😏炸芝士𝕄𝕠𝕫𝕫𝕒𝕣𝕖𝕝𝕝𝕒 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖:作為芝士控嘅我,真係好鐘意!外脆內軟~入面充滿濃郁芝士,拉絲拉極都唔斷!好正!🌠 煙燻帶子海膽意粉嘅帶子外面煎到金黃色,煙燻味帶出帶子嘅鮮味!帶子上嘅海膽,令帶子鮮甜可口意粉軟硬適中,而且每啖都有濃濃海膽味~鐘意海膽嘅朋友一定要食!😜🌠甜品- 椰汁奶凍奶凍做得好滑,而且椰汁味好香好重😜甜度適中!好有水準😜
終於試到Bookmark 耐嘅餐廳~
木屋裝修高級酒吧西餐廳,具有傳統優雅情調!

🌠𝕊𝕠𝕦𝕡

頭盤已經非常精緻😜將煙三文魚捲成玫瑰花一樣

🌠 美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律

🌠 煙燻帶子海膽意粉

嘅帶子外面煎到金黃色,煙燻味帶出帶子嘅鮮味!
帶子上嘅海膽,令帶子鮮甜可口

🌠甜品- 椰汁奶凍

奶凍做得好滑,而且椰汁味好香好重😜甜度適中!好有水準😜
  • 美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律
2020-09-26 134 浏览
有時經過荃灣都會見到呢間餐廳,開頭以為係酒吧,但原來係西餐。餐廳生意都好好,晚市滿座,基本上book咗位都要稍為等一陣。餐廳服務好好,感覺幾舒服。晚市有散叫或晚餐。我哋叫咗一個晚餐然後散叫。晚餐有湯、前菜、主菜及甜品。湯都好足料,幾creamy。仲配有麵包,呢度嘅麵包好好食,外脆內軟!前菜揀咗煙三文魚牛油果芝士卷,賣相同味道都唔錯。主菜揀咗油封鴨髀配半熟吞拿魚菠菜沙律$308🥗油封鴨髀好香,皮夠脆,鴨肉亦都夠滑。半熟吞拿魚都幾厚切,配埋沙律幾好。散叫前菜西班牙辣肉腸蒜片蝦配麵包條$108,呢個真係好好食!麵包條新鮮整起,又係外脆內軟。西班辣臘肉腸夠惹味,而且蒜片蝦好香,大大隻,點埋個汁Perfect!想叫主菜叫咗法國麵包蟹會意大利飯$248。呢個意大利飯啲飯軟硬度適中,而且飯充滿龍蝦海鮮味,好鮮味。甜品係bread pudding~蛋味幾重,味道都幾特別,唔會太甜。

前菜揀咗煙三文魚牛油果芝士卷,賣相同味道都唔錯。

2020-09-25 1693 浏览
今日朋友帶左小妹去左間幾有情調嘅餐廳食飯😆, 估唔到平平無奇嘅一條直街會有間咁浪漫嘅餐廳, 入面就好似另一個世界咁🌍, 感覺彷如身處於一個私人空間窺探住出面嘅人群! 餐廳以木色作主調, 走優雅懷舊風格! 我地坐左係户外區, 背景牆身用左不平坦嘅大石鋪設, 配上垂吊植物, 感覺較為硬朗! 除左擺設, 連餐牌都係用木製封面, 非常有質感! 餐廳所提供嘅食物種類幾多, 由頭盤🥗到甜品🍰至飲品酒水🍹都有好多選擇, 岩哂唔同類型嘅人😊Sour Girl🍹Gin & Pear🍹椰菜花忌廉湯🥣🥖忌廉湯質感濃稠, 散發住淡淡嘅椰菜花香味, 麵包外脆內軟而且有好多層, 好有口感!煙三文魚牛油果芝士卷🐟🥑🧀煙三文魚色澤鮮豔, 魚肉帶一層薄薄嘅煙燻香味, 食落味道濃烈有彈性, 口感肥美豐滿, 配搭幼滑豐盈嘅牛油果同芝士, 整體口感極佳, 層次感豐富!西班牙辣蕃茄醬煮青口配麵包脆片🌶🍅青口份量唔少而且全部都大大隻, 肉質爽口鮮甜, 加埋茄味十足嘅蕃茄醬, 食落酸酸辣辣十分開胃😊!帝王蟹餅配蛋黃芥末醬🦀帝王蟹餅外層香脆, 裡面全部都係一梳梳嘅蟹肉, 份量好足, 入口啖啖蟹肉, 蟹味非常濃郁, 完全唔洗沾醬, 推

Sour Girl🍹

Gin & Pear🍹

椰菜花忌廉湯🥣🥖

煙三文魚牛油果芝士卷🐟🥑🧀

西班牙辣蕃茄醬煮青口配麵包脆片🌶🍅

帝王蟹餅配蛋黃芥末醬🦀
帝王蟹餅外層香脆, 裡面全部都係一梳梳嘅蟹肉, 份量好足, 入口啖啖蟹肉, 蟹味非常濃郁, 完全唔洗沾醬, 推介😋!

美國頂級西冷牛扒 (12安士)🐂🥩
牛扒點左5成熟, 色澤粉嫩, 牛味濃郁細緻, 油脂甘香, 咬落去十分juicy!

意式奶凍
奶凍入口順滑, 奶味重, 作為一個飯後小甜品份量岩岩好!
2020-09-19
  • 帝王蟹餅配蛋黃芥末醬
  • 美國頂級西冷牛扒12安士
2020-09-25 1262 浏览
最近去咗荃灣一間比較High End 少少嘅西餐廳食飯!呢間木屋餐廳裝修都幾靚的!都幾適合一班朋友嚟慶祝生日或情侶慶祝什麼什麼紀念日的!今次我哋叫咗一個Set Dinner加一個意大利飯!先上個Set Dinner 嘅是日餐湯及前菜,今日係粟米忌廉湯加煙三文魚牛油果芝士卷,餐湯同前菜賣相都好精緻,但味道就沒有什麼特別的,之後就上個法國麵包蟹燴意大利飯,呢個菜式無論賣相及味道都值得一讚,每啖食落都有蟹肉,濃郁嘅蟹味食落又鮮甜,而且個飯嘅濕度又啱啱好,不會太硬!跟住就上埋個豬肋骨主菜,呢個豬肋骨都烤得唔錯,配埋面頭個醬汁食真係份外惹味!係旁邊嘅芝士條係可以拉絲個隻的,正呀!最後上埋個是日甜品,今日係麵包布甸,呢個細細件嘅甜品絕對比到驚喜我呀!出奇地好食又夠滑又夠綿呀!因為好多餐廳嘅是日甜品都比較Hea的!不過Set Dinner 就冇跟任何餐茶的,就連水都係要比錢買的!如果可以加返杯餐茶或比客人選擇飲普通水定比錢開支裝水就更好啦!因為水反正比咗錢開也不太想再比錢order 比其他酒水了!不竟這裡只是荃灣!

2020-09-24 136 浏览
#cassiegotsuenwan-今日收工約左同朋友去酒吧Chill下,去左荃灣嘅Chalet。Chalet裝修都係比較低調,北歐風格,平時經過都無留意到,係朋友介紹先知。👍🏿-餐廳走高級路線,價錢就中位價,主菜其中一道係黑松露牛肝菌意大利飯配有機大啡菇,上面見到嘅係牛肝菌泡沫。意大利飯煮得岩岩好,唔會太硬太軟,個汁份量剛好包住全部飯粒,非常creamy,好大啡菇非常juicy,而且真係超大碼啡菇,食落好滿足!😎-另外一道菜係烤原條比目魚配海鮮牛油汁,超級推介大家,一定要試!個汁係好特別好正,完全食唔停口,條魚勁快比我地KO哂,清得乾乾淨淨!另外,我同朋友都叫左兩杯cocktail chill下。😋-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ Chalet (荃灣)📍 荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B鋪 (8咪半對面)-IG: @cassiecwy/ @cassiegetfatFB: @cassiegotravelOP: cuisine_revolution
#cassiegotsuenwan
味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)
➡️ Chalet (荃灣)
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution
好耐無去街食晚飯!今日就去咗愉景新城附近呢間西餐試下~歐陸風小木屋嘅設計好特別,餐廳環境都好有情調。-▪️法國麵包蟹意大利飯 ($248)呢個係我食過最好味嘅意大利飯😋必點呀👍🏻整得好creamy又唔漏,每啖飯都有濃香嘅蟹肉,蟹肉份量好多,加上脆香芝士片作點綴,口感豐富!點咗杯白酒($68),氣味芳香,味道唔錯~另外仲叫咗set dinner(牛扒set $368),有餐湯、頭盤、是日餐湯、main course、是日甜品~咁多道菜,性價比好高呢👍🏻前菜仲有是日餐湯同麵包,餐湯好足料,好開胃。▪️頭盤 - 煙三文魚牛油果芝士卷煙三文魚帶油脂香,牛油果熟度啱好,加埋芝士,層次豐富👍🏻▪️Main course - 美國頂級西冷牛扒12安士上碟擺盤好靚,牛味香濃,牛扒香煎得恰好,肉質香口,非常鎖汁好juicy😋燒汁都調得好味,更能帶出牛扒香!另外仲+$48配咗芝士薯條,呢個都非常推薦呢!平時喺其他餐廳,芝士薯條要好快趁熱食,否則好快凝固,但呢個芝士溶度拿捏得好好!唔會好快凝固,而且薯條都好香脆可口,食到一條不剩!▪️是日甜品 - 意式奶凍口感幼嫩細滑,奶香味都幾濃~食完一個甜品意猶未盡,再單點咗一
好耐無去街食晚飯!
今日就去咗愉景新城附近呢間西餐試下~
歐陸風小木屋嘅設計好特別,餐廳環境都好有情調。

▪️法國麵包蟹意大利飯 ($248)
呢個係我食過最好味嘅意大利飯😋必點呀👍🏻

點咗杯白酒($68),氣味芳香,味道唔錯~
咁多道菜,性價比好高呢👍🏻

前菜仲有是日餐湯同麵包,餐湯好足料,好開胃。

▪️頭盤 - 煙三文魚牛油果芝士卷
煙三文魚帶油脂香,牛油果熟度啱好,加埋芝士,層次豐富👍🏻

▪️Main course - 美國頂級西冷牛扒12安士
燒汁都調得好味,更能帶出牛扒香!
另外仲+$48配咗芝士薯條,呢個都非常推薦呢!

▪️是日甜品 - 意式奶凍
口感幼嫩細滑,奶香味都幾濃~

食完一個甜品意猶未盡,再單點咗一個甜品
▪️蘋果金寶配雲呢拿雪糕~
呢個都好有驚喜咖!
賣相不錯,焗完會先用一個瓶蓋住,到上枱時先拎開個瓶,keep住焗完的溫度,未打開已經聞到好香!
面層牛油粒酥脆鬆化,色澤金黃,牛油味香,蘋果粒軟硬度剛好,配香滑嘅雲呢拿雪糕,又冰又暖嘅多重口感,值得一試。

呢間餐廳除咗環境有情調,靜靜地傾下計都唔錯。而且食物價錢中等,但味道高質,CP值很高呢!店員服務都非常好,下次會再黎試下其他菜式!
  • 法國麵包蟹燴意大利飯
  • 洋蔥湯
  • 美國頂級西冷牛扒12安士
  • 是日甜品:奶凍
  • 芝士薯條
2020-09-23 145 浏览
朋友介紹過這家西餐廳,今天終於去到。地點在中染大廈對面,中午入座有7 - 8成,室內燈光悠和,座位舒適。因疫情關係,一至五(假日除外)免收加一,午市套餐$92 - 138,餐湯、沙律、主菜、餐茶,價格屬中上。今天餐湯是椰菜花湯,升級龍蝦湯要加$38還是$48(忘了),雖然龍蝦湯很吸引,但覺得有點貴而作罷。沙律用的菜很新鮮,分量少了點,用了日式醋,比意大利醋更夾。麵包表面脆口內軟,好吃。湯不過不失。軟殼蟹龍蝦汁意大利飯,飯吸收龍蝦汁的精華,可能遷就客人,飯是全熟,非正宗意大飯。 整隻軟殼蟹分成兩件,外脆內軟。雖然不是咖啡愛好者, 選了以一杯咖啡為這次滿意的午餐作終結。

2020-09-23
Chalet呢間餐廳嘅位置喺愉景新城對面馬路,都幾易搵,行到過去有少少隱蔽既感覺,佢既裝修好似歐洲啲餐廳,一問小木屋咁🏡入到去又有好高級既感覺!假日行完南豐紗廠過黎食晚飯一流☺️我哋唔算太肚餓,叫左一個set dinner 再加個Risotto。Set dinner 包個餐湯,頭盤,主菜,仲有甜品☺️店員好細心,會問我地係咪Share 食,幫我哋安排上菜次序👍🏻👍🏻如果想單點,佢既主菜都好多選擇🍝🥗🥩先來一碗餐湯,係好濃郁既粟米湯,應該用新鮮粟米攪成蓉再煲,餐包都要讚下,好軟熟,拎上手仲熱熱哋,幾好食!頭盤係煙三文魚牛油果芝士卷,面頭仲有幾粒三文魚籽,我鐘意食落口好濃郁既芝士味,三文魚同三文魚籽都唔鯹👍🏻Risotto 我地揀左法國麵包蟹燴意大利飯🦀呢個超香濃蟹膏味😋仲要食到有好多蟹肉,飯粒亦煮到啱啱好,有時好怕食到太硬或過淋既意大利飯。有三隻蟹鉗,食得出係輕輕炸過,蟹肉幾鮮甜。套餐嘅主菜揀咗法式油封鴨腿配半熟吞拿魚嫩菠菜沙律。 今次係我第一次食法式油封鴨腿,廚師整到塊皮好脆,醃製過嘅鴨肉都幾腍,冇想像中咁乾身。今日個套餐甜品係麵包布甸,比較有濕潤既質感,麵包吸左好多牛奶,唔會太甜😋😋總括

如果想單點,佢既主菜都好多選擇🍝🥗🥩

Risotto 我地揀左法國麵包蟹燴意大利飯🦀

有三隻蟹鉗,食得出係輕輕炸過,蟹肉幾鮮甜。

套餐嘅主菜揀咗法式油封鴨腿配半熟吞拿魚嫩菠菜沙律。

總括來講,餐廳氣氛好好,待應好有禮貌,食物嘅質素亦都唔錯,有啲人飲啤酒有啲人飲紅酒同朋友傾吓計,好啱情侶或者朋友嚟!🥂🍷🍺🍻
  • 法國麵包蟹燴意大利飯
  • 法式油封鴨腿配半熟吞拿魚嫩菠菜沙律
2020-09-22 88 浏览
終於有返夜晚堂食,想試荃灣呢間Chalet好耐,呢度係bar and restaurant ,7:30pm嚟到,又有set dinner飲嘢又有 Happy Hour,裝修幾好,無論你情侶撐枱腳,定係同朋友你傾偈都非常適合2個set dinner ,頭盤一個選煙三文魚牛油果芝士卷,一個就加錢轉左海膽蝦慕絲,2個都好醒胃,煙現文魚同牛油果好夾,海膽蝦慕絲就好特別,無諗過海膽可以作為頭盤可以咁好,好有鮮味個餐湯我特別鍾意,係龍蝦湯嚟㗎,再加埋個自制麵包,焗到鬆化出嚟,又夠熱,淨係呢個級數已經carry到成個set dinner主菜到喇,分別選咗西冷同埋豬肋骨,先講西冷,好夠juicy ,牛味好夠,我就老婆,選7成,但下次我會選5成,應該會個仲好食啲另一份豬肋骨,廚師好夠功力,咪之前食嗰啲豬肋骨,可能為咗浸熟,成塊好硬,又冇味,今次好正,越近骨位越好食,茶喺表面嗰燒烤醬好惹味,好夾,仲有個配菜炸芝士好香脆,2個set 都好大份,好飽,但我餵食,點左個炸甜薯,係番薯嚟,唔係薯仔,幾特別,甜甜地尾聲,上埋甜品,係香蕉布甸,甜度啱啱好,再另叫左杯mocktail Passion ,好飲,呢餐好滿足

2020-09-21 75 浏览
荃灣人氣西餐廳,以瑞士小木屋的裝潢加上暗暗的燈光,超有feel.價錢真心係偏貴的,但7點半店內已經幾乎坐滿食客,肯定有點過人之處吧,總結食物係高質的,餐廳無論係裝修環境氣氛都好有情調,超適合情侣黎,尤其係慶祝紀念日,但份量偏少所以唔好期望可以食飽咁離開,同埋佢地唔提供水,一係叫drinks一係叫樽裝水$28.頭盤:煙三文魚牛油果芝士,頭盤煙三文魚捲起來很精緻,忌廉芝士夠幼滑。生蠔 $38/隻,好鮮甜!正!主菜:美國頂級西冷牛扒12安士 頭盤:煙三文魚牛油果芝士,Medium的牛扒剛剛好,肉質好焾,加埋烤香左既蒜頭一齊食,都幾特別喎!香煎鵝肝配蘋果蓉 ($88),好香口好好食!如果大舊D 更好🤣甜品:奶凍

生蠔 $38/隻,好鮮甜!正!

甜品:奶凍

2020-09-20 167 浏览
每次行過荃灣呢度都想試呢間,因為佢門面已經好與別不同,感覺似係好有格調好高級既「小木屋」咁😳-🎈煙燻帶子海膽意粉 $258賣相已經好吸引了,面頭有啲泡沫咁幾岩打卡😍食落個醬汁超濃郁,意粉軟硬適中好掛汁~帶子煎到金黃色般剛剛好,仲要有三大粒超開心🥳-🎈法式海龍王配麵包 $378我真係完完全全係一個海鮮控😍😍所以見到有海鮮食真係好開心,法式海龍王裡有波士頓龍蝦🦞、帶子、青口、大蜆、魷魚、盲曹~網上睇見比較少人叫過,所以就諗住今次叫黎試下🤪黎到後發現原來有啲似shakeshake海鮮咁🥰所有海鮮都好入味,索哂啲精華真心正🤤而佢個麵包都幾有驚喜,食落外層係好鬆脆(鬆脆既程度係真心可以錄個asmr😅)個人比較喜歡將麵包沾上龍蝦汁黎食,食落好滋味🥳同埋好貼心既係龍蝦鉗已經剝哂殼,啖啖肉💓-🎈Passion $68由熱情果、新鮮菠蘿汁及芒果汁調製而成的😋入口酸酸甜甜好開胃~最喜歡佢個杯,一見到就覺得好可愛好有民族色彩🙆🏻‍♀️-🔸Chalet📍荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B舖
🎈煙燻帶子海膽意粉 $258

📍荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B舖
2020-09-15
Passion
2020-09-20 513 浏览
向來覺得荃灣是一個平民化地方, 很少有酒吧餐廳今次來到荃灣西中染大廈那邊,發現了間可以媲美尖沙咀的高級酒吧餐廳「Chalet 」✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨餐廳很高人氣(≧▽≦) 7 時已經全場滿座所以各位記得要預約唷🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚晚市套餐有3款,不包括餐飲這裡cocktail 🍹 mocktail是很特別他們採用民族風的杯子❤️🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚先來一客餐湯-粟米忌廉湯粟米香甜濃厚.口感幼滑creamy 配搭的餐包外脆內軟~口感亦十分煙韌🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚前菜:煙三文魚牛油果芝士卷三文魚捲起來像玫瑰花瓣一般❤️很有心思牛油果豐腴,忌廉芝士香滑,味道有層次更加豐富海膽櫻花蝦暮絲(+$58)暮絲味道微鹹.幾特別. 而且份量不算少 🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚主菜:美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士條 $298BBQ醬甜甜酸酸地醃得豬肋骨很入味。◕‿◕。吃得出餐廳採用高温烤到 外皮脆內部嫩滑肉質是徹底煮熟~但又能夠保存到肉汁( ꈍᴗꈍ)芝士條: Mozzarella cheese 🧀奶香味十分誘人~ 拉絲能力高(。•̀ᴗ-)✧ 法式油封鴨腿配半

向來覺得荃灣是一個平民化地方, 很少有酒吧餐廳

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨

配搭的餐包外脆內軟~口感亦十分煙韌

前菜:

煙三文魚牛油果芝士卷

三文魚捲起來像玫瑰花瓣一般❤️很有心思
牛油果豐腴,忌廉芝士香滑,味道有層次更加豐富

海膽櫻花蝦暮絲(+$58)

暮絲味道微鹹.幾特別. 而且份量不算少

主菜:

美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士條 $298

BBQ醬甜甜酸酸地醃得豬肋骨很入味。◕‿◕。
吃得出餐廳採用高温烤到 外皮脆內部嫩滑
肉質是徹底煮熟~但又能夠保存到肉汁( ꈍᴗꈍ)

芝士條: Mozzarella cheese 🧀
奶香味十分誘人~ 拉絲能力高(。•̀ᴗ-)✧

法式油封鴨腿配半熟吞拿魚嫩菠菜沙律 $308

第一次吃鴨腿肉,想不到味道還不錯耶(✯ᴗ✯)
肉質juicy , 脆皮 ,多肉 ~ 不過偏重口味

半熟吞拿魚有煙燻味. 質感鮮嫩 但個人認為一般般~

黑醋菠菜沙津,暖身,帶出清甜味(≧▽≦)配鴨腿沒有油膩感覺~十分夾

🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚🧚

Chalet
地址:
2020-09-18
2020-09-19 125 浏览
Chalet (荃灣).⚜️Smoked Salmon Roll with avocado cheese⚜️.呢個前菜係煙三文魚包住啲牛油果🥑賣相精美,但味道無乜太大驚喜.⚜️Steak Tartare⚜️.呢個值得一讚同比較少有! 牛肉tartare比較少有同會有少少辣,少有吃到的味道.⚜️Mussels with Spanish Spicy⚜️.西班牙蕃茄汁配少少辣味嘅青口不錯,再有麵包可湛汁食,好吃!.⚜️Grilled Pork Ribs in BBQ⚜️.等候的時間比較耐,但真係熱辣辣,豬肋骨肉好嫩,再有兩條炸芝士!.⚜️Daily Dessert Bread Pudding⚜️.好少食麵包puddibg,甜得黎軟綿綿,都ok🥰.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.📌 Chalet (荃灣)荃灣青山公路407-411號金荃大廈地下B鋪 (8咪半對面).—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig
Chalet (荃灣)

⚜️Steak Tartare⚜️

西班牙蕃茄汁配少少辣味嘅青口不錯,再有麵包可湛汁食,好吃!

⚜️Grilled Pork Ribs in BBQ⚜️

好少食麵包puddibg,甜得黎軟綿綿,都ok🥰
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 Chalet (荃灣)
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #chalet #荃灣美食