2023-12-28 50 浏览
係d2行完街…見到有間越南野幾企理就黎試下… 點知有d驚喜ber餐廳地方都幾闊落…坐得舒服…再望下餐牌都好多選擇…有pho有撈檬有飯有小食有甜品…我地食完鹹食唔錯再加多個甜品🤭🤭小食拼盤有蝦棒…春卷…蒸粉卷…扎肉。要讚下蝦棒爽口彈牙… 蒸粉卷都必點…呢度個粉皮幾滑幾煙韌蒜蓉牛油雞翼 呢個好惹味…因為好多炸蒜…食落好香牛油味…個皮好脆…雞翼肉質保持嫩滑椰汁叻沙青口配油炸鬼 呢個店員推介…黎到即刻影相🤭🤭🤭。青口石鍋上…條油炸鬼有個架吊住黎。好鬼搞野。附上手套較剪方便剪開佢再點汁食(剪時feel到油炸鬼仲好脆)。個椰汁叻沙汁幾好味…用油炸鬼黎點好好味…青口好大隻…份量都好慷慨燒牛肉撈檬 燒牛肉牛味都幾香…魚露唔會太甜…喜歡芋圓椰汁凍 食完補多個甜品…芋圓都好煙韌…椰汁凍質感唔錯…好滑呢間野食有驚喜…同埋好想試下佢個火車頭…見到隔離檯叫左…個樣好吸引下

燒牛肉撈檬 燒牛肉牛味都幾香…魚露唔會太甜…喜歡

• 越式拼盘
  • 烧牛柳捞檬
  • 椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條
2023-12-27 31 浏览
-Chill Vietnam Cuisine and Bar🍽️-海防爆炒香茅雞腎 $78呢個雞腎勁惹味佢係有少少辣🌶️味但未至於好辣但會愈食愈上癮🤣個腎仲要勁爽口👍-炙燒虎蝦鮮芒果米紙卷 $98越南野最愛食米卷因為通常入面都包左芒果同蔬菜食完覺得勁fresh😌虎蝦仲要大大隻肉質勁彈牙😋-黑糖椰青燒豚肉串 $98呢個必食!第一次食串燒係用黑糖椰青調味但佢唔會去到好甜個隻好特別😉豚肉串係勁juicy每一啖都噴哂汁😍-香葱油焗蠔 $28餐廳每日都有promotion當日就有$28 2隻焗蠔🦪佢$28但唔係揸流攤隻蠔勁大隻又鮮甜👍-牛板腱火車頭雜錦牛河 $88火車頭牛河勁多料又有牛肉/牛腱/牛肉全部都好林😋湯河個調味剛剛好唔會好味精咁😉-越式提拉米蘇 $58飯後甜品提拉米蘇好味道!勁重咖啡味😍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖-#foodieluveat#foodieluveat_hk#foodieluveat_荔枝角#foodieluveat_越南菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger

海防爆炒香茅雞腎 $78

#foodieluveat
#foodieluveat_hk
#foodieluveat_荔枝角
#foodieluveat_越南菜
#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #越南菜 #D2Place #火車頭河粉 #越南粉 #越南米紙卷 #finedining #fusion菜 #荔枝角
2023-12-26 47 浏览
與友人一起來靚到爆既越南餐廳, 我會特別highlight 越南咖啡Tiramisu 刻骨銘心了-因為我其實超愛喝越南咖啡呢!基本上店員推介的都是冇牛肉,所以我全部都愛食! 特別係海防鮮蟹肉茄湯檬,只係 $118,很大碗的都跟朋友一起分享了不只一碗!Took a visit in this Vietnamese restaurant as my friend and I were aiming to take Christmas photos after dinner, so D2 was great since the theme this year was very fascinating.As recommended by the waiters, the crab tomato soup vicemelli since the bowl for $118 and more than enough to share between my friend and I and enjoy so much.
海防鮮蟹肉茄湯檬
海防鮮蟹肉茄湯檬
2023-12-25 1519 浏览
荔枝角係新興美食天地,果日行完D2 Place,就上去睇下dinner食咩。冇行一排好多餐廳都換左,最後我地揀左呢間好有聖誕氣氛既Chill Vietnam Cuisine and Bar,好啱節日同另一半撐枱腳。.蒜蓉牛油雞翼擺盤一睇就知好邪惡😈外脆內軟,牛油味好濃,配合海量炸蒜夠哂惹味!🤤香辣金不換爆炒牛柳就咁睇似中式大排檔會出現既小菜,但估唔到一間越式餐廳都煮得好出色,好有穫氣!最正係佢牛柳好大塊好厚,但咬落竟然唔會靭,好香口同腍😋加埋香料金不換,佢既獨突香氣亦平衡左炒牛柳既油膩感😋煙三文魚伴魚子米紙卷米紙卷面頭鋪滿魚子,咬落去扑扑脆,中間夾住粉絲同煙三文魚。食落多種口感,健康得黎泰日fusion夠特別!👍🏻蝦膏海鮮炒河粉加左蝦膏好香口有獨有鹹香味🤤河粉同樣炒得夠穫氣,食落有啲似干炒牛河,不過配料多左海鮮,兩三下就食哂成碟。🤣甜品:薑檸燉蛋睇個名好似幾吸引🤣賣相都好正,烏巢上既半開蛋狀容器裝住燉蛋。燉蛋薑汁味都幾重,加入埋檸檬汁令到成個燉蛋有甜、酸、辣,口感層次豐富👍🏻三種味道夾埋好岩key好好味😍總結:餐廳裝潢夠哂情調,而佢地既越南菜有別於出面傳統越南餐廳,柔合左中、日、越、西

擺盤一睇就知好邪惡😈
外脆內軟,牛油味好濃,配合海量炸蒜夠哂惹味!🤤

香辣金不換爆炒牛柳
最正係佢牛柳好大塊好厚,但咬落竟然唔會靭,好香口同腍😋
加埋香料金不換,佢既獨突香氣亦平衡左炒牛柳既油膩感😋

加左蝦膏好香口有獨有鹹香味🤤
薑檸燉蛋

甜品:薑檸燉蛋
睇個名好似幾吸引🤣
賣相都好正,烏巢上既半開蛋狀容器裝住燉蛋。
三種味道夾埋好岩key好好味😍

總結:餐廳裝潢夠哂情調,而佢地既越南菜有別於出面傳統越南餐廳,柔合左中、日、越、西既做法,想試創新既越南美食不仿試下呢間!
2023-12-14
薑檸燉蛋
2023-12-23 53 浏览
荔枝角真係幾多好多好野食,喺D2 Place食咗一間越南菜,叫做Chill Vietnam,特別推介佢地嘅家鄉燒豬腩肉伴檬,勁好食。蒜蓉牛油雞翼 $58蒜蓉牛油雞翼炸得超級香脆,極多嘅炸蒜,一啖雞翼一啖炸蒜超邪惡勁惹味。香煎鵝肝青蘋果米紙卷 $108鵝肝煎得勁香,啖啖油香而且口感順滑,再加埋青蘋果米紙卷解膩得黎又好清新,非常之夾。黑糖椰青燒豚肉串 $98三串勁大吋嘅豚肉串好有炭燒嘅香味,同時有保留到肉汁,另外黑糖椰青非常之特別,入口甘甜軟糯。家鄉燒豬腩肉伴檬 $78呢度菜真係世界級,家鄉燒豬腩肉個炭燒味勁香,豬腩肉角汁都充滿呢一個香味,而且鹹鹹酸酸咁,將檬粉撈落去呢個汁極之正,好食過平時嘅撈檬10倍以上,必食推介。越式芋圓椰汁凍 $68呢個椰汁凍上面有士多啤梨芒果芋圓西米同埋脆脆,椰汁凍嘅份量超級多,滿滿嘅椰香味,而最底亦都有紅豆夾埋一齊食好香。

蒜蓉牛油雞翼 $58

香煎鵝肝青蘋果米紙卷 $108

黑糖椰青燒豚肉串 $98

家鄉燒豬腩肉伴檬 $78

越式芋圓椰汁凍 $68
  • 家鄉燒豬腩肉伴檬
2023-12-21 47 浏览
朋友介紹來到D2 PLACE一家越南菜餐廳,這裡的越南美食感覺十分地道,吃過後必留下深刻印象。另外,餐廳的環境給人一種幽暗而有情調的感覺,燈光柔和而溫暖,營造一種浪漫的氛圍,沒有想過越南菜可以這樣吃。餐廳的上菜速度很快,有效率。河內蒸粉卷$58粉卷皮薄而透,口感軟嫩滑口,包裹著切碎的肉和蔬菜,內餡豐富,搭配上越南特有的醬油,帶來了豐富的口感和鮮美的風味。金柚鮮帶子沙律$108新鮮的帶子搭配著清爽的金柚,帶子鮮嫩多汁,味道鮮甜,酸甜的沙律醬份量來得剛好,爽脆的沙脆菜可補充纖維。白夏酸子鮮魚窩$118一般的越南菜較少見這菜式,有點像越南版的酸菜魚,魚片剛好熟,肉質鮮嫩,湯底則以番茄為基礎,帶有微酸的青檸味,非常清爽。湯底的酸味和調味不過於濃厚,恰到好處,感覺自然,讓人回味無窮。菜品中還加入了大量胖胖的芽菜,增添了豐富而清新的口感。生牛肉湯河$78大家都很熟悉的一個湯粉,但這裡吃是不一樣,在於牛肉非常的嫩和有牛香,份量也多,一試難忘,河粉爽滑,牛骨湯底味道香濃但不過鹹,可以喝很多。越式芋圓椰汁凍$68這甜品口感類似於比較硬的豆腐花,但它是椰汁味,甜品內有不同顏色的芋圓、新鮮芒果和西米,增添了

河內蒸粉卷$58

金柚鮮帶子沙律$108

白夏酸子鮮魚窩$118

生牛肉湯河$78

越式芋圓椰汁凍$68
甜品口感類似於比較硬的豆腐花,但它是椰汁味,甜品內有不同顏色的芋圓、新鮮芒果和西米,增添了豐富的口感和口味層次,份量足夠二人分享。
2023-12-21 37 浏览
前排發現D2 Place內有間高質嘅越南餐廳,地點非常隱蔽,喺正角角落頭位,周圍環境鋪滿花花,感覺十分悠閒~ 餐廳最近更推出咗個Christmas Menu,好適合過嚟撐枱腳💕前菜有黑松露帆立貝蟹肉杯,帆立貝大大粒,鮮甜可口,蟹肉啖啖肉,配上沙律菜,健康又開胃!海龍皇湯鹹香味突出,附上越南法包配牛骨髓醬,又肥又滑,牛味香濃,包皮脆身,點埋湯飲都幾match🤤食主菜前要清下個口,貼心位,每人一份薄荷青檸雪芭,冰冰涼涼,十分refreshing!主食有五款,個人更喜歡香蔥燒龍躉魚扒,肉質肥厚,啖啖肉,刁草香辣蒜蓉燒琵琶蝦都唔錯,賣相一流,咬落爽口彈牙,配上雜菜,幫助解膩!最後以朱古力心太軟作結,朱古力味偏淡,勝在外脆內軟,甜度適中,飲品方面要咗兩款Tea Cocktail,一款以蝶豆花茶、菠蘿汁、Gin等調味,另一款係玫瑰茶同Champagne,酒味唔出,好容易入口~

2023-12-14 71 浏览
今日就黎到荔枝角 D2 Place嘅「Chill Vietnam Cuisine and Bar」食越南菜, 餐廳裝潢簡約舒適小食拼盤 - 蒸粉卷,蔗蝦, 春卷酥脆,扎肉蒸粉卷外層粉皮滑溜, 入面配料香甜, 扎肉唔錯, 幾有風味, 最愛春卷.好好味. 干蔥油焗蠔 - 好鮮甜. 又香口D 蔥油黑糖椰青燒豚肉串- 黑糖椰青醬汁好開胃, 甜甜地, 五花腩燒得好香, 醃料有香茅香料味! 好特別,必吃。軟殼蟹鮮芒凍檬 - 軟殼蟹炸得好酥脆. 配上芒果又好清甜. 豐富口感. 越式提拉米蘇-用左越式咖啡中間夾左脆嘅餅乾厚奶油, 口感濃郁 不錯MILKSHAKE - 選了3種水果 blue berry , passion fruit , strawberry. 📍Chill Vietnam Cuisine and Bar荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓301號舖

小食拼盤 - 蒸粉卷,蔗蝦, 春卷酥脆,扎肉

干蔥油焗蠔 - 好鮮甜. 又香口D 蔥油

荔枝角長義街9號D2 Place ONE3樓301號舖
2023-12-10 125 浏览
有美食,距離不是問題,今次黎到荔枝角品越南菜Chill Vietnam Cuisine and Bar。餐廳環境幾有情調,好有聖誕feel。同有人點咗四道菜。蒜蓉牛油雞翼′雞翼經過炸後,外皮酥脆,內部多汁。蒜蓉和牛油的組合為這道菜帶來了豐富的風味。椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條炸油條掛係起籃上,青口鮮嫩可口,椰汁味濃郁且帶有一椰絲味,炸油條增添了口感的層次感。香煎鵝肝青蘋果米紙卷香煎鵝肝質地滑嫩,米紙包裹著內餡,提供了一種獨特的口感體驗。牛板腱火車頭雜錦牛河牛板腱經過慢煮,肉質鮮嫩多汁,配以火車頭菇和其他配料,帶來了豐富的口感和風味。越式提拉米蘇微帶酒味,香濃的咖啡味和柔軟的蛋糕層,囗感可好。整體來說,食物味道不錯,環境舒適有情調,品越菜好地方。

餐廳環境幾有情調,好有聖誕feel。同有人點咗四道菜。

椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條

香煎鵝肝青蘋果米紙卷

牛板腱火車頭雜錦牛河

越式提拉米蘇
微帶酒味,香濃的咖啡味和柔軟的蛋糕層,囗感可好。

整體來說,食物味道不錯,環境舒適有情調,品越菜好地方。

• 炸蒜蓉雞翼
2023-12-09 874 浏览
位於荔枝角ᴅ2 ᴘʟᴀᴄᴇ < 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥 𝐕𝐢𝐞𝐭𝐧𝐚𝐦 𝐂𝐮𝐢𝐬𝐢𝐧𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫 >, 一間越南餐廳, 由於聖誕即將來臨, 最近新推出了二人聖誕套餐, 性價比高。ᴄʜɪʟʟ ᴄʜʀɪꜱᴛᴍᴀꜱ $⁶⁸⁸ ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ ꜱᴄᴀʟʟᴏᴘꜱ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ ᴡɪᴛʜ ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ黑松露帆立貝蟹肉杯, 口感嫩滑, 鮮味充滿口腔。ᴠɪᴇᴛɴᴀᴍ ʙᴏᴜɪʟʟᴀʙᴀɪꜱꜱᴇ越式海龍皇湯, 非常足料, 放入海量海鮮。ᴍɪɴᴛ ʟɪᴍᴇ ꜱᴏʀʙᴇᴛ ᴄᴜʟʟ薄荷青檸雪芭, 清爽感覺。ʀᴏᴀꜱᴛᴇᴅ ꜱᴘʀɪɴɢ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʙʀᴀɪꜱᴇᴅ ᴘɪᴘᴀ ꜱʜʀɪᴍᴘ ᴡɪᴛʜ ᴡɪᴛʜ ʀᴀꜱᴘʙᴇʀʀʏ ꜱᴀᴜᴄᴇ香茅燒春雞配紅莓醬, 肉質鮮嫩, 份量十足, 配搭紅莓醬意想不到的夾!ᴅɪʟʟ ᴀɴᴅ ꜱᴘɪᴄʏ ɢᴀʀʟɪᴄ ꜱᴀᴜᴄᴇ刁草香辣蒜蓉燒琵琶蝦, 質感爽彈, 很好吃呢。ᴍᴏʟᴛᴇɴ ʟᴀᴠᴀ ᴄᴀᴋᴇ朱古力心太軟, 鬆軟濕潤。ꜱᴇʀᴠᴇ ᴡɪᴛʜ 2 ɢʟᴀꜱꜱᴇꜱ ᴏꜰ ᴘʀᴏᴄᴇꜱꜱᴄᴏ ᴏʀ ᴀɴʏ ᴅʀɪɴᴋꜱ ʏᴏ

ᴄʜɪʟʟ ᴄʜʀɪꜱᴛᴍᴀꜱ $⁶⁸⁸ ꜰᴏʀ ᴛᴡᴏ
黑松露帆立貝蟹肉杯, 口感嫩滑, 鮮味充滿口腔。

ᴠɪᴇᴛɴᴀᴍ ʙᴏᴜɪʟʟᴀʙᴀɪꜱꜱᴇ
越式海龍皇湯, 非常足料, 放入海量海鮮。

ᴍɪɴᴛ ʟɪᴍᴇ ꜱᴏʀʙᴇᴛ ᴄᴜʟʟ
薄荷青檸雪芭, 清爽感覺。

ᴅɪʟʟ ᴀɴᴅ ꜱᴘɪᴄʏ ɢᴀʀʟɪᴄ ꜱᴀᴜᴄᴇ
刁草香辣蒜蓉燒琵琶蝦, 質感爽彈, 很好吃呢。

ᴍᴏʟᴛᴇɴ ʟᴀᴠᴀ ᴄᴀᴋᴇ
朱古力心太軟, 鬆軟濕潤。

ꜱᴇʀᴠᴇ ᴡɪᴛʜ 2 ɢʟᴀꜱꜱᴇꜱ ᴏꜰ ᴘʀᴏᴄᴇꜱꜱᴄᴏ ᴏʀ ᴀɴʏ ᴅʀɪɴᴋꜱ ʏᴏᴜ ᴡᴀɴᴛ
分別是紅嗓莓沙冰及牛油果沙冰, 充滿聖誕感覺。

📍荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖

2023-12-06
2023-12-09 67 浏览
充滿越南色彩餐廳,店子有法越之味道,店員非常友善餐廳佈置簡單,越南菜餐廳。菜式有平時常見越南菜式外,也有些特色菜式。悠閒度假主題為主調越南餐廳,滿滿誠意之小店,滿新風格,置身越南度假喔椰汁喇沙葉燴青口伴炸油條香草法越菜式,打卡一流,上桌感覺很優美,令人感覺很創新。脆口感覺油條,滿滿椰子香,開胃。值得一提是青口很新鮮。 鵪鶉雞配沙律肉汁滿滿,燒得很棒,加上越南之沙律~清爽之感,青木瓜、紅蘿蔔絲為主,加上果仁 碎、炸蒜等配料。拌勻即可食用,吃到滿滿酸甜味,非常棒,開胃之餘更富有層次感。別錯過,以風味十足越南美食,主打菜單,擺盆非常精緻,賣相吸精,酸感中帶著冰涼酸辣味和春雞的肉味芋圓椰汁凍今天要介紹的甜品是椰汁凍,一間越南菜餐廳,平時常見之椰汁凍外,較為少見芋圓,層層不同之味道。脆脆片~甜甜芒果粒~芋園意想不到之好吃,愛店子內之特飲也是非常驚喜,奶昔奶,可以選不同味道,酸味熱情果和牛油果士多啤梨製作奶昔,飽肚之餘,而且也低卡路里,因此十分適合愛美女孩。特飲製作到令人不想完結它,口感很棒,綿滑感大悠閒度假主題滿胃,打卡首選,適合文青小女生。
充滿越南色彩餐廳,店子有法越之味道,店員非常友善
椰汁喇沙葉燴青口伴炸油條香草
鵪鶉雞配沙律
芋圓椰汁凍
特飲製作到令人不想完結它,口感很棒,綿滑感大
悠閒度假主題滿胃,打卡首選,適合文青小女生。
2023-12-08 56 浏览
Chill Vietnam Cuisine and Bar (荔枝角)荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖Rainbow Party 彩虹派對:這款飲品結合了菠蘿汁、蜜瓜藍嘉樂糖漿和簡單糖漿,色彩繽紛迷人。菠蘿汁的酸甜口感與蜜瓜藍嘉樂糖漿的清新風味相互融合,為這款飲品帶來了豐富的層次感。簡單糖漿的加入使整體口感更加柔和,給人一種愉悅的甜味。這款飲品適合在派對上享用,不僅好喝,還能為派對增添色彩和氣氛。Sweetie In Halong 越南甜心:這款飲品以荔枝、蔓越莓汁和青檸汁為基礎。荔枝的香甜和蔓越莓的酸爽相互平衡,帶來了一種獨特的口感。青檸汁的加入增添了一絲酸味,使整體口感更加清新。這款飲品適合在炎熱的夏天飲用,能夠帶來一種涼爽的感覺,令人心情愉悅。椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條:這道菜以椰汁為基底,配上叻沙葉燴青口和炸油條。椰汁的香濃味道與叻沙葉燴青口的鮮嫩口感完美結合,帶來了一種濃郁的海鮮風味。炸油條的外酥內軟,能夠增添食物的口感層次。整體而言,這道菜既有清新的椰汁香氣,又有豐富的海鮮風味,給人一種美味又滿足的感覺。河內街頭燒鵪鶉:這道菜以河內街頭燒鵪鶉為主要食材
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖

Rainbow Party 彩虹派對:

Sweetie In Halong 越南甜心:

椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條:

河內街頭燒鵪鶉:
這道菜以河內街頭燒鵪鶉為主要食材。燒烤過的鵪鶉肉質鮮嫩多汁,口感豐富。它帶有獨特的燒烤香氣,使人垂涎欲滴。這道菜結合了燒烤的風味和鵪鶉的鮮美,為食客帶來了一種街頭小吃的味道和體驗。

炙燒虎蝦鮮芒米紙卷:
這道菜以炙燒虎蝦和鮮芒米紙卷為主要成分。炙燒虎蝦的肉質鮮嫩彈牙,散發出誘人的燒烤香氣,給人一種滿足感。鮮芒米紙卷的口感輕盈,搭配蝦肉和其他配料,增添了食物的豐富度和口感層次。這道菜以其獨特的烤味和新鮮的海鮮風味,給人一種美味又健康的感覺。這道菜適合作為開胃菜或主菜,能夠滿足不同食客的口味偏好。
2023-12-08 48 浏览
“椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條”($128)“小食拼盤”($138)“桔仔芥露燴虎蝦”($158)“蒜蓉牛油雞翼”($58)一排冇去D2 Place發現好多餐廳都唔同咗今次就揀咗呢間新派越式餐廳☺️點咗幾款招牌菜式試吓😋最吸引嘅一定係椰汁叻沙葉燴青口因為仲會搭配上一整條油炸鬼😆椰汁味道香濃,用油炸鬼點嚟食又幾夾😛入面青口又多又大隻😚小食拼盤包括咗春卷,蒸粉卷,蝦棒,扎肉沙律每款有2件岩哂2個人share🤗而且味道都非常唔錯☺️蒜蓉牛油雞翼夠哂香口惹味一份有4大隻幾抵食😝最後仲點咗桔仔芥露燴虎蝦🦐虎蝦肉厚實,加上桔仔芥露酸甜酸甜好開胃🤤
“椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條”($128)
“小食拼盤”($138)
“桔仔芥露燴虎蝦”($158)
“蒜蓉牛油雞翼”($58)

一排冇去D2 Place
發現好多餐廳都唔同咗
今次就揀咗呢間新派越式餐廳☺️
點咗幾款招牌菜式試吓😋
最吸引嘅一定係椰汁叻沙葉燴青口
因為仲會搭配上一整條油炸鬼😆
椰汁味道香濃,用油炸鬼點嚟食又幾夾😛
入面青口又多又大隻😚
小食拼盤包括咗春卷,蒸粉卷,蝦棒,扎肉沙律
每款有2件岩哂2個人share🤗
而且味道都非常唔錯☺️
蒜蓉牛油雞翼夠哂香口惹味
一份有4大隻幾抵食😝
最後仲點咗桔仔芥露燴虎蝦🦐
虎蝦肉厚實,加上桔仔芥露酸甜酸甜好開胃🤤
2023-12-08 43 浏览
今日一家人一齊黎左呢間越南餐廳 叫左一個四人餐加多碟菜 份量岩岩好 4個大人加多個bb食哂香茅魚露浸蜆 最印象深刻既係香茅味好重 啲蜆肉有好多粒蜆港蟹肉炒飯 好出色的炒飯 炒得香口好味 掌握得剛剛好 又唔濕又唔乾越式炸春卷 炸得岩岩好 口感非常好 個仔追住食 對於大人黎講細細舊 方便一口一啖 醬汁配合得好好牛板腱火車頭雜錦湯河 食落應該有牛板腱 肥牛 牛柏葉 牛丸 好少會有牛柏葉架 比我包辦哂 牛肉好香 湯底好濃 而且好入味香辣金不換爆炒牛柳 感覺個火候掌握得好好 牛柳好嫩滑 唔會好辣 小朋友都可以食得 好想一塊接一塊咁食馬拉盞炒通菜 係我食過最唔辣 但夠惹味的通菜 我停唔到手🤣河內街頭燒鵪鶉 一上枱聞到好香 烤到金黃色好靚 個仔主動要攞黎食 佢自己一個食左一隻髀香茅蝦棒 係用香茅去做支棒 香茅味慢慢滲出黎好正 但小朋友咬到條香茅就唔太鍾意陣味😥是日精選甜品 係芝士蛋糕 唔太甜 淡淡芝士味 又係個仔會追住食既野我地仲叫左兩個椰青 好香椰子味 個仔追住飲 結果我飲一啖佢飲一啖總括成個套餐覺得好抵 啲食物質素唔錯 我地4大1小坐6人枱 如果服務員可以係旁邊位上菜咁就好 可以避免整到小朋友
香茅魚露浸蜆 最印象深刻既係香茅味好重 啲蜆肉有好多粒

馬拉盞炒通菜 係我食過最唔辣 但夠惹味的通菜 我停唔到手🤣

2023-12-04 94 浏览
🥚蛋美行D2place好鐘意順便睇埋bagel😛.荔枝角D2place好似迷你市集超多嘢行😘本身以為冇咩好嘢食但係角落最入面搵到呢間食越南菜😛其實最享受係坐得又舒服夜晚暗暗地🥹😛簡單嘅木系裝潢+餐廳夜晚好有氣氛🥰🥰❣️.1️⃣炙燒虎蝦芒米紙米卷(💰$98)好健康嘅配搭😛不過食落口味一啲都唔單調🥺佢入面好多蘿蔔青瓜絲🤍我最鍾意嘅係入面有芒果甜甜地又新鮮嘅味🤭同埋包咗一隻蝦!做開胃菜係幾唔錯✨2️⃣黑糖椰青燒豚肉串 (💰$98)我自己覺得啲肉肥咗啲🙈不過調味上係幾唔錯😛食落甜甜地又有椰香❣️不過三串其實有啲少😛下次應該寧願嗌多個甜品3️⃣海防爆炒香茅雞腎(💰$78)呢個調味好特別🥹爆香過好惹味❣️雞腎細細粒嘅好爽口✨辣辣地過下口癮😛不過我覺得香料好似多過啲雞腎😹😹😹4️⃣越式芋圓椰汁凍 (💰$68)呢個超大份配料都超豐富🥹下面係椰汁凍🤍再加芋圓、椰子餅碎、芒果、小晶球、士多啤梨✨咁多材料層次都好豐富🤭最估佢唔到嘅係最底有好多紅豆🥹兩個人share都食到超飽😛5️⃣蜆港鮮蟹肉炒飯(💰$88)🤍是日晚上顏值最高性價比最高❣️ MVP就係佢啦🤭✨唔係講笑加咗蟹肉炒埋落去勁鮮味🥹仲要好多蝦、香料、菜等等炒成🥹我自己覺得呢個價
🥚蛋美行D2place好鐘意順便睇埋bagel😛
1️⃣炙燒虎蝦芒米紙米卷(💰$98)

2️⃣黑糖椰青燒豚肉串 (💰$98)

3️⃣海防爆炒香茅雞腎(💰$78)

4️⃣越式芋圓椰汁凍 (💰$68)

5️⃣蜆港鮮蟹肉炒飯(💰$88)
🤍是日晚上顏值最高性價比最高❣️ MVP就係佢啦🤭✨唔係講笑加咗蟹肉炒埋落去勁鮮味🥹仲要好多蝦、香料、菜等等炒成🥹我自己覺得呢個價錢咁大兜真係好抵嗌✨仲要勁好食🥹
📍 Chill Vietnam Cuisine and Bar (荔枝角)
荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖
🤍[7.5/10]
#蛋美吃越南菜 #蛋美在荔枝角 #越南菜 #木瓜沙律 #鮮蝦餅 #生酮 #烤雞 #燒春雞 #豬腩片 #軟殼蟹 #豬頸肉 #D2place #蒟蒻麵 #蒟蒻河粉 #焙茶 #梳打 #慢煮 #長沙灣美食 #青檸 #千層糕 #紙米卷 #芝士 #椰汁凍 #薄荷 #冷泡茶 #咖啡 #香港美食 #荔枝角美食 #蟹肉 #炒飯