成日都去日本旅行,發覺好耐無食過越南菜,呢晚經過間D2 place就順便係到覓食食埋晚餐,去咗呢間---🌟Chill Vietnam Cuisine and Bar 🌟餐廳係商場內,佈置都幾有格調,餐牌選擇豐富🤩._.🦀| 軟殼蟹牛油果米纸卷 |🦀越南野點少得米紙卷,裏面包住嘅粉絲同菜條,清爽嘅口感點埋隻魚露醬,好啱作為前菜小食,主角嘅軟殼蟹更係為米卷嘅香口味提升,軟脆嘅外款增加口感,仲有牛油果粒中和返啲軟殼蟹油膩✨️.🐖| 香葉辣椒膏豬頸肉炒河 |🐖呢個炒河味道好出色,隱約嘅香葉香味加埋少少辣度嘅辣椒膏一齊炒香,少少辣好過癮,豬頸肉味道香濃又腍身,整體炒河又唔乾身又好香口,好食!.🐥| 香茅熱情果醬燒春難 |🐥烤焗需時,所以呢道菜最遲上,好食嘅嘢都係值得等待,燒春雞賣相烤到好吸引,皮係烤到脆,而且仲分砌好一件件方便食,抵讚!.💜| 越式傅統糕點 |💜甜品用蒸紫芋糕點作結,熱辣辣蒸好,煙煙韌韌好重香味,唔會太甜.🍑| Make Your Own Smoothie |🍑(紅肉火龍果、士多啤梨、桃)Smoothie味道好多口味,有成三種水果係裏面,三隻顏色同味道都好夾,仲要好香濃,甜味主要係
._.
🦀| 軟殼蟹牛油果米纸卷 |🦀
🐖| 香葉辣椒膏豬頸肉炒河 |🐖
🐥| 香茅熱情果醬燒春難 |🐥
💜| 越式傅統糕點 |💜
🍑| Make Your Own Smoothie |🍑
(紅肉火龍果、士多啤梨、桃)
Smoothie味道好多口味,有成三種水果係裏面,三隻顏色同味道都好夾,仲要好香濃,甜味主要係焦糖好夾,賣相係紅火龍果嘅顏色,真係幾好飲🤩
☕️| 豆花咖啡 |☕️
好特別嘅組合,咖啡加豆腐花,原來味道係咁夾,唔會好甜,又有豆花嘅口感又有豆腐嘅香味,中和咖啡嘅苦澀👍🏻
._.
[✨Chill Vietnam Cuisine and Bar•高質新派越式Fusion菜🌾]#chillvietnamcuisineandbar #荔枝角 ❤️‍🔥椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條 $148賣相特別,炸油條係掛架上枱,再以剪刀剪塊蘸點椰汁黎食。醬汁椰香味濃稠,青口彈牙大隻,同椰香味道相搭,值得推薦🤩❤️‍🔥越式芝士咖哩農夫包 $158類似法包質感,外層脆口內裡綿密,咖喱味香辣特別開胃,牛肉係牛柳部位,口感軟腍入味同咖喱味都好夾😋❤️‍🔥香煎鵝肝青蘋果米紙卷 $118選用新鮮鵝肝,入口即溶,搭配清新嘅青蘋果,中和返鵝肝嘅油膩感,裹上薄薄嘅米紙,味道令人回味無窮😊💞❤️‍🔥越式芋圓椰汁凍 $68外型美觀,椰子味十足,配料豐富有心思,水準極高,必試推介💗————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳裝修簡約大方,座位寬落。主打越式Fusion菜無論係主食定小食都好惹味,水準出色!如果你都係鐘意越式菜,絕對值得一試👍🏻💯📍Chill Vietnam Cuisine and Bar🏠荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #h

❤️‍🔥椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條 $148

❤️‍🔥越式芝士咖哩農夫包 $158

❤️‍🔥香煎鵝肝青蘋果米紙卷 $118

❤️‍🔥越式芋圓椰汁凍 $68
外型美觀,椰子味十足,配料豐富有心思,水準極高,必試推介💗

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

🏠荔枝角長義街9號D2 Place ONE 3樓301號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荔枝角 #荔枝角美食 #荔枝角好去處 #荔枝角餐廳 #荔枝角d2place #荔枝角d2 #chillvietnamcuisineandbar
2024-03-03 110 浏览
除左泰式外,我都幾鐘意食越南菜,又係有辣有酸甜,好啱我口味! 朋友係荔枝角返工,佢中午係呢間試過話幾好食,所以今日晚餐佢請客喎.....✨️Chill Vietnam Cuisine & Bar餐廳位於荔枝角D2 Place,荔枝角地鐵站出口,真係好方便。餐廳裝潢以淺色藤木為主,感覺休閒舒適。店員推介每日的特價菜式🍴今晚係$38越式串燒拼盤4串,又幾抵喎。2豬2雞,沙爹醬,沙律菜,燒得恰到好處,唔會感覺乾身,肉醃得入味。🍴燒豬腩青木瓜米紙卷 $88米紙卷的米紙夠煙靭,包住生菜,青瓜絲,蘿蔔絲,檬粉,最特別係有燒豬腩肉,燒得微燶嘅腩肉,豐富米紙卷的味道,食落好有層次感!🍴桔仔芥露燴虎蝦 (4隻) $158這個也是店員推薦的菜式,食落真係好特別,尤其係醬汁! 虎蝦大大隻,醬汁雖然杰身但好惹味,用新鮮桔仔汁、辣椒、香茅以及法國芥末等調味。新鮮彈牙嘅蝦肉配上酸酸辣辣嘅醬汁,好惹味!🍴峴港鮮蟹肉炒飯 $118新鮮蟹肉份量好多,仲有鮮蝦仁,配埋特調醬汁去炒,米飯乾身粒粒分明,煙靱有頭,食得出的鮮味無窮,食多多唔會覺得膩!🍴越式芋圓椰汁凍 $68抵食又足料的甜品,份量足夠2人分享! 唔好以為椰青細細

✨️Chill Vietnam Cuisine & Bar

店員推介每日的特價菜式

🍴燒豬腩青木瓜米紙卷 $88

🍴桔仔芥露燴虎蝦 (4隻) $158

🍴峴港鮮蟹肉炒飯 $118

🍴越式芋圓椰汁凍 $68
抵食又足料的甜品,份量足夠2人分享! 唔好以為椰青細細,將椰青起肉,以椰青水及椰汁製作椰子糕,裡面放滿芋圓,西米,芒果肉,椰果,椰香脆脆,面頭有士多啤梨及食用鮮花襯托,口感層次極豐富。美麗又美味的甜品喔!!
  • 峴港鮮蟹肉炒飯
  • 越式芋圓椰汁凍
  • 桔仔芥露燴虎蝦
2024-02-27 75 浏览
雖然越南未去過,但越南菜我幾鐘意食🤤今次嚟到荔枝角D2 Place嘆吓高質越南餐🍽️晚市時間去到已經坐滿好多人,我哋叫咗四款菜,一款甜品🍮🔸河內蒸粉卷:越南既蒸粉卷係以新鮮既成分而聞名,而且呢個蒸粉卷係手工製,更加睇得出餐廳既心思,透明柔軟既米紙包著各種新鮮既蔬菜及餡料等,咬一口立刻感受到多層次既口感,米紙既質地軟嫩,餡料充滿左新鮮既感覺,營造出一種美味而平衡既口感。🔸家鄉燒豬腩肉伴檬:燒豬腩肉放左係石鍋度,石鍋入面有清新既湯汁,豬肉經過燒烤後,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶著淡淡既炭燒香氣,非常美味,檬粉既酸爽和微微既甜味與豬腩肉既油感形成了完美的對比,令整個菜式更加平衡。🔸鐵板酸辣汁牛肉串:侍應首先將酸辣汁淋落鐵板到,整個鐵板既香氣馬上出左黎,牛肉切成小塊後似乎經過煎炒,保持左肉質既嫩滑同鮮嫩既口感,另外,酸辣汁既味道非常獨特,結合左酸味同辣味,令呢道菜更加開胃,提升左整個菜式既風味。🔸軟殼蟹牛油果米紙卷:軟殼蟹炸得金黃酥脆而且唔油膩,牛油果帶來左豐富既奶油味,薄薄的米紙質感細緻,整個既配搭令米紙卷既味道同口感更加豐富。🔸越式Tiramisu:Tiramisu由多層軟嫩既海綿蛋糕、咖啡酒漬

晚市時間去到已經坐滿好多人,我哋叫咗四款菜,一款甜品🍮

🔸河內蒸粉卷:

🔸家鄉燒豬腩肉伴檬:

🔸鐵板酸辣汁牛肉串:

🔸軟殼蟹牛油果米紙卷:

🔸越式Tiramisu:
Tiramisu由多層軟嫩既海綿蛋糕、咖啡酒漬、芝士奶油組成,海綿蛋糕浸左係咖啡酒漬中,令蛋糕變得濕潤而軟嫩,芝士奶油帶來左濃郁既奶油口感,平衡左甜度,為今晚劃上完美的句號。
好耐冇食過越南菜,今日先知D2 Place行到盡頭有間越南菜餐廳菜餐廳🤓 夜晚好旺場,記得記得要預早bk位🙀 ✨家鄉燒豬腩肉拌檬 $98 😍😍好鍾意呢個菜式🥰 醬汁份量多,香甜又帶一點酸,應該係加咗魚露,好開胃!我一向好鍾意食魚露,呢款口味啱晒我!檬粉口感條條分明,唔會痴埋一舊,分湯呢個做法幾聰明,我當成越式沾麵咁樣食🤓✨香煎鵝肝青蘋果米籽卷 $118鵝肝較重口味,配合蔬菜可以中和膩感,加埋青蘋果既甜味,層次感更豐富。✨越式芝士咖喱農夫包+牛柳 $158絕對要多人分享嘅菜式🙀 農夫包焗得香脆,內裏係滿滿咖喱同芝士醬汁,食得多會比較膩,每個人淺嘗兩三啖就啱啱好。✨越式芋圓椰汁凍 $68略嫌唔夠冰凍,但好足料,口感層次豐富。✨薑檸燉蛋 $38 😍擺碟靚!而且薑味同蛋香二合為一,相得益彰,食落係溫和既薑味。仲有得玩抽獎拎優惠券😍

✨家鄉燒豬腩肉拌檬 $98 😍😍

✨香煎鵝肝青蘋果米籽卷 $118

✨越式芝士咖喱農夫包+牛柳 $158

✨越式芋圓椰汁凍 $68
略嫌唔夠冰凍,但好足料,口感層次豐富。

✨薑檸燉蛋 $38 😍

仲有得玩抽獎拎優惠券😍
2024-02-22 83 浏览
新一年第一餐飯聚,朋友就帶左我黎間越南餐廳食晚飯。餐廳播住越南歌,地方都幾大整潔,坐得幾舒服。餐牌都幾多嘢揀,朋友發辦叫左個沙律,兩個主菜同兩款甜品,都幾豐富。青木瓜軟殼蟹沙律:軟殼蟹大大隻開兩邊,剛炸起,咬落鬆脆。青木瓜絲同生菜絲幾甜夠爽,香葉味重,醬汁係魚露,味道甜甜酸酸,幾開胃。椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條:賣相幾好,青口有半打大大隻,椰汁味香濃creamy,炸油條好脆,剪開一塊塊點汁食,又幾夾喎。家鄉燒豬腩肉伴檬:豬腩肉燒得香口,口感軟淋入味。湯底用左魚露比較濃味,配上凍檬粉夠吸汁,好好味。越式芋圓椰汁凍:椰王殼開得完整,好有心機。裡面整個裝滿左椰汁奶凍,份量其實都幾多。有淡淡椰汁味,奶凍夠滑夠凍唔太甜,芋圓煙韌,上面有脆脆、芒果同大西米等配料,整體唔錯。薑檸燉蛋:打卡之選,燉蛋用雞蛋造型容器上,然後再用鳥巢做配襯,旁邊有花花,士多啤梨同藍莓做伴碟。燉蛋味道真係夠薑,口感幼滑,唔太甜,幾好。
新一年第一餐飯聚,朋友就帶左我黎間越南餐廳食晚飯。

餐廳播住越南歌,地方都幾大整潔,坐得幾舒服。

2024-02-21
2024-02-15 104 浏览
年初二下午2:30去D2睇年宵市集,行完找餐廳, 新年好多冇開, 見此店都幾多人食, 試試。D2好像都有幾間餐廳可以招呼寵物,。此越南餐廳都有狗狗🐶🐶入座。 越南牛肉湯河。。7分都幾大碗,河粉唔差, 牛肉就唔夠滑。燒豬頸肉沙律唔錯。 7分蔬菜都新鮮。小食拼盤。 5分蔗蝦肉梅, 差 3分雞翼偏咸。其他小食一般雞豬肉串燒。 5分串燒要等40分鐘, 質素普通餐茶。 青檸梳打🍹, 唔錯。 7分夠青檸味, 梳打夠氣。☕️咖啡。 ok.總評。 食物份量都足。 價錢合理。7分新年環境人流唔太多。 7分用餐時間較長, 因炸物串燒食物要等30-40mins.

越南牛肉湯河。。7分
都幾大碗,河粉唔差
, 牛肉就唔夠滑。

燒豬頸肉沙律

其他小食一般

雞豬肉串燒。 5分
串燒要等40分鐘, 質素普通

餐茶。 青檸梳打🍹, 唔錯。 7分
夠青檸味, 梳打夠氣。

☕️咖啡。 ok.

總評。
食物份量都足。 價錢合理。7分
新年環境人流唔太多。 7分
用餐時間較長, 因炸物串燒食物要等30-40mins.

2024-02-13 107 浏览
有一段時間冇嚟D2 Place,今晚同男朋友喺呢度行完街之後見到呢間越南嘢,就決定試吓餐廳都幾闊落,坐得舒服,啱晒一路傾偈,一路慢慢食火焰鐵板酸辣燒牛柳服務員會幫我地落個酸辣汁落鐵板😍一落即刻喳喳聲好引人食指大動😆即刻拎起一串食,牛肉軟腍,牛肉味夠濃,肥瘦適中所以食落完全唔會柴酸辣汁味道好惹味,甜甜酸酸又帶啲微辣,好食👍🏻海防爆炒香茅雞腎我同男朋友都好鐵意食雞腎😆呢個入口滿滿香茅味食落獲氣夠,雞腎口感又爽又腍,好正🤭真心勁多香茅大蔥,食落係非常香口軟殼蟹牛油果米紙卷米子卷內餡超豐富,有花生碎、甘筍、粉絲、牛油果同生菜等等配埋炸軟殼蟹識落口感超級豐富❤️配搭嘅米紙卷汁酸酸甜甜好開胃家鄉燒豬腩肉拌檬檬粉嘅份量比想像多,而且佢地個口感帶煙韌,比平時食開滑溜得多,仲要唔會食到成口粉配上咸香又有唔少豬肉既湯,𠽌下一啖𠽌下又一啖,就算份量多都清哂咁滯。同埋燒豬腩肉嘅份量都好多,塊塊都唔細塊,口感厚實,食得滿足。越式芋圓椰汁凍用椰子殼裝住既椰汁凍,好似布丁咁香軟滑溜。配料除左有芋圓,仲有碎麥片、芒果粒、士多啤梨片同西米而且個底仲要有紅豆蓉,就算椰汁凍既份量都係好似前面既送菜咁大份都唔會覺得食厭食膩。椰

餐廳都幾闊落,坐得舒服,啱晒一路傾偈,一路慢慢食

火焰鐵板酸辣燒牛柳

酸辣汁味道好惹味,甜甜酸酸又帶啲微辣,好食👍🏻

海防爆炒香茅雞腎
我同男朋友都好鐵意食雞腎😆呢個入口滿滿香茅味
食落獲氣夠,雞腎口感又爽又腍,好正🤭

真心勁多香茅大蔥,食落係非常香口

軟殼蟹牛油果米紙卷
米子卷內餡超豐富,有花生碎、甘筍、粉絲、牛油果同生菜等等
配埋炸軟殼蟹識落口感超級豐富❤️
配搭嘅米紙卷汁酸酸甜甜好開胃

家鄉燒豬腩肉拌檬

越式芋圓椰汁凍

而且個底仲要有紅豆蓉,就算椰汁凍既份量都係好似前面既送菜咁大份都唔會覺得食厭食膩。椰汁凍既椰汁味夠香濃,配料又有唔同香味同口感,做呢餐既結尾一流。
🐥蒜蓉牛油雞翼 $58🥒燒豬腩青木瓜米紙卷 $78 🦐桔仔芥露燴虎蝦 (4隻) $158🍜蝦膏海鮮炒河粉 $98☕️越式提拉米蘇 $58🔸D2 place呢間法越fusion菜好似收穫到唔少好評,今次一試係滿意嘅😎前菜小食先整個蒜蓉牛油雞翼,個皮炸得好酥脆,雞翼肉質鮮嫩多汁,配上蒜蓉同牛油嘅香味,唔錯唔錯👍🏻🔸另一個小食係燒豬腩青木瓜米紙卷,真係出乎意料之外好味!本身唔太鍾意米紙卷,但佢配咗豬腩,燒得剛剛好,鬆軟多汁,口感好清爽,好開胃😍🔸再來係皇牌桔仔芥露燴虎蝦,我真係好鐘意啲醬汁!餐廳精心挑選越南特產大虎蝦,並使用新鮮桔仔汁、醋、糖、辣椒、香茅以及法國芥末等調味料進行調配😁大虎蝦質地爽滑彈牙,帶有濃郁嘅桔香同酸辣風味,促進食慾,仲增添咗層次感😗🔸主菜叫咗蝦膏海鮮炒河粉,個蝦膏嘅香味好濃郁,炒得恰到好處,河粉都吸收到啲鮮味,令味道更加豐富🔸最後試下越式提拉米蘇,用越南咖啡同手指餅混合,再加上層層CREAM同朱古力粉,味道濃郁香甜,細緻濕潤
🐥蒜蓉牛油雞翼 $58
🥒燒豬腩青木瓜米紙卷 $78
🦐桔仔芥露燴虎蝦 (4隻) $158
🍜蝦膏海鮮炒河粉 $98
☕️越式提拉米蘇 $58

2024-02-08 48 浏览
荔枝角d2 place的特色美食——香煎鵝開青蘋果米紙卷、桔仔芥露虎蝦、家鄉燒豬腩肉伴檬和越式提拉米蘇!🤩首先,香煎鵝開青蘋果米紙卷絕對是這裡的必點菜餚!選用新鮮的鵝肉,搭配清新的青蘋果,再裹上薄薄的米紙,口感鮮美,回味無窮。☺️桔仔芥露虎蝦則是另一道讓人難以忘懷的美食。選用新鮮虎蝦,搭配桔仔芥露調味,口感鮮嫩多汁,味道濃郁🔥家鄉燒豬腩肉伴檬也是這裡的招牌菜之一。選用新鮮的豬腩肉,經過精心烹制,搭配酸甜可口的檬汁,口感鮮美,酸甜適中🥰最後,不得不提的是這裡的越式提拉米蘇。選用經典的提拉米蘇配方,搭配越式獨特的調味,口感細膩,層次分明😉餐廳裝修簡約大方,氛圍溫馨舒適。在這裡用餐,不僅能品嘗到美味佳餚,還能享受到舒適的環境和貼心的服務。🫶🏻💛所以,如果你想品嘗正宗的越菜和港菜,不妨來荔枝角d2 place試試這些美食吧!相信你一定會愛上這裡的!👍😋

2024-02-07 54 浏览
受到中國菜和法國菜影响, 形成越南菜嘅飲食特色。餐廳位於荔枝角D2 place, 裝修簡潔平實, 木製傢俱有著民族風味。青木瓜軟殼蟹沙律青木瓜絲和生菜絲清甜爽脆, 大隻軟殼蟹開兩邊, 外脆內軟熟甘香, 開胃嘅小食。河內蒸粉卷 4件粉皮薄滑, 饀料香脆惹味, 點埋配備醬汁, 更為美味。椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條燴青口熱鍋上桌, 炸油條以架掛起另上, 店員提示以剪刀剪開油條點青口醬汁食用。椰汁叻沙葉醬汁甜滑充滿椰汁香味, 青口厚肉鮮甜。油條香脆, 點配椰香醬汁, 味道好配合。蝦膏海鮮炒河粉河粉細條幼滑, 海鮮切成粒狀, 伴勻蝦膏, 夠曬鹹香惹味。越式提拉米蘇賣相精緻, 餅身甜濕軟綿, 混合餅面咖啡粉, 忌廉和手指餅, 香甜可口有層次。
受到中國菜和法國菜影响, 形成越南菜嘅飲食特色。

河內蒸粉卷 4件
粉皮薄滑, 饀料香脆惹味, 點埋配備醬汁, 更為美味。

椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條

蝦膏海鮮炒河粉
河粉細條幼滑, 海鮮切成粒狀, 伴勻蝦膏, 夠曬鹹香惹味。

越式提拉米蘇
2024-02-06 310 浏览
喺D2 Place行完手工藝店鋪去食晚飯先 餐廳位於D2 Place one 3樓最入的餐廳餐廳環境氣氛寧靜休閒 🍃有多個卡位 適合情侶聚會🎈朋友聊聊天💬🥗青木瓜軟殼蟹沙律$98青木瓜系大部分越式沙律都會用上嘅主角😎呢道沙律🥗配上開胃嘅醬汁 青木瓜絲 味道清香脆脆嘅果仁碎 清脆嘅生菜 口感爽脆鮮甜🥳軟殼蟹炸到剛好 香脆可口😍🍤小食拼盤 $138賣相相當吸引 用藤籃上菜 分了兩層上層有兩件炸越式春捲兩件炸蝦棒 下層有扎肉沙律及蒸粉卷 扎肉好香胡椒味 辣辣地好過癮🤤🤤🍢黒糖椰青燒豚肉串(3串)$98豚肉油脂比例平均 燒到好香脆配搭黑糖椰青好特別 味道更多香甜 口感嫩滑 唔會太膩😬🤩🐷家鄉燒豬腩肉伴檬 $78豬腩肉用另一個石頭鍋裝 更保暖 更能保持口感 倒入檬粉撈勻後 味道好濃郁帶有酸酸甜甜嘅味道 好開胃🤤 🍮姜檸燉蛋 $38賣相非常吸引🤩 在一個鳥巢上放了一個半蛋殼嘅燉蛋 伴碟還有用上青提子忌廉砌成的星星💫 燉蛋質感好香滑 色澤金黃🐣姜味好重 同時帶有香甜的味道😋😋🍽️🍴總結 🍽️🍴餐廳環境好舒服自在 店員態度友善 上菜速度都好快 食物款式好有創意 有種清新有趣的感覺⭐️⭐️

喺D2 Place行完手工藝店鋪去食晚飯先

小食拼盤
黒糖椰青燒豚肉串
家鄉燒豬腩肉伴檬
姜檸燉蛋
🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽-餐廳環境乾淨整潔,裝修獨特典雅,融合越南元素,營造出舒適愜意嘅用餐氛圍😆🥢 金柚鮮帶子沙律 $108 🆗柚子香氣濃郁爽口,帶子鮮嫩;柚子獨特嘅酸甜同帶子嘅鮮甜完美融合✨。色彩鮮豔,口感層次豐富,適合作為前菜或輕食😋🥢 白夏酸子鮮魚鍋 $118 🆙湯底以白夏果為基底,非常鮮甜,魚肉鮮嫩,蔬菜爽脆👍🥢 會安鮮雞湯河檸粉 $78 🆗湯頭濃郁,雞肉嫩滑,檸檬香氣爽口,粉條Q彈,配料豐富😆。口味獨特之餘清爽又唔膩,適合鍾意酸辣口味嘅朋友😋🥢 蒜片炒芥蘭苗 $58 🆗蒜香四溢,芥蘭苗嫩脆,簡單嘅烹調方式展現出食材的原味😝。🥢 越式提拉米蘇 $58 🆗口感細膩,傳統提拉米蘇融合越南風味,奶油同蛋糕層次豐富,令人耳目一新✨

🍴🍽🍴🍽🍴🍽️🍲🍲🍲🍲🍲🍴🍽🍴🍽🍴🍽

🥢 金柚鮮帶子沙律 $108 🆗

🥢 白夏酸子鮮魚鍋 $118 🆙
湯底以白夏果為基底,非常鮮甜,魚肉鮮嫩,蔬菜爽脆👍

🥢 會安鮮雞湯河檸粉 $78 🆗

🥢 蒜片炒芥蘭苗 $58 🆗
蒜香四溢,芥蘭苗嫩脆,簡單嘅烹調方式展現出食材的原味😝。

🥢 越式提拉米蘇 $58 🆗
2024-02-02 49 浏览
我同老公都好鍾意食嘢!所以成日會周圍發掘美食。而今次去 D2 Place 行街,見好耐冇食過越南嘢,就決定去 Chill Vietnam Cuisine and Bar 到食晚飯!越南菜其實都可以好特別。我哋叫咗 #頭盤「河內蒸粉卷」,食越南菜必食蒸粉卷,入面有好多料,酸酸地好開胃!鍾意食鵝肝嘅我,一見到「香煎鵝肝青蘋果米紙卷」就心心眼!鵝肝絕對係冇得輸,米紙卷埋,又有少少辣味,又係好開胃嘅餸。而兩款 #主菜 我都覺得係特別嘅!就係「椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條」,我覺得啲青口好入味,然後就用油炸鬼點啲汁嚟食,成碗啲汁我都好想食哂。另一個就係「軟殼蟹鮮芒凍檬」,軟殼蟹好夠味,檬粉梗係要撈檬先好食㗎啦!點甜梗係要食啦!我哋就叫咗「越式提拉米蘇」,我覺得唔太甜好味!另外我哋仲叫咗杯飲品,佢特別之處係個泡沫係鐵觀音泡沫,就咁食個泡沫會好苦,但撈埋成杯嘢飲,竟然係超級 match,係會好想飲完再飲,大家一定要試呢杯飲品。每日仲有唔同嘅特價餐牌添呀!總結:環境舒服,食物種類都多,而家仲有套餐選擇。今次好多嘢都未食到,下次一定要再嚟食。
我同老公都好鍾意食嘢!所以成日會周圍發掘美食。

每日仲有唔同嘅特價餐牌添呀!

2024-01-18
庆祝纪念
纪念日
  • 椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條
2024-02-01 35 浏览
🔹️Chill Vietnam Cuisine and Bar🔹️荔枝角D2 PLACE 係有扭蛋同文創精品較多既地方,會係到尋到寶😚 亦有多間特式餐廳進駐Chill Vietnam Cuisine and Bar 就係主打Fusion菜式既越式餐廳,餐廳外觀都好打卡,環境氣氛都好舒服🥢河內蒸粉卷 ($58)原來好多越南人以這道北越美食做早餐把米糊蒸制成薄皮,放入碎肉冬菇粉卷表面加上乾蒜及香蔥作點綴,好靚🥢煙三文魚伴魚子米紙卷 ($88)煙靭既米紙,包著色彩繽紛既食材煙三文魚、魚子及蔬菜,鹹甜清新既感覺🥢燒牛柳凍檬 ($78)朋友特別大讚呢道菜式👍牛柳唔會燒得過靭,仲要大大塊😜凍檬有清新酸香醬汁作調味,特別開胃🥢椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條 ($128)油炸鬼好型咁吊起,賣相已經好打卡餐廳好貼心附上膠手套及小剪刀 整體好有儀式感用小剪刀剪下油炸鬼那酥脆既聲音 好正😍青口好鮮甜,叻沙汁滿滿椰香味用黎點油炸鬼食,別有一翻風味🍰越式提拉米蘇 ($58)自己好喜歡食提拉米蘇越式呢款既咖啡味比較重餅乾條都充分浸滿咖啡,外層軟淋內層脆口伴隨著綿密既cream,食落真係好正

🥢河內蒸粉卷 ($58)
原來好多越南人以這道北越美食做早餐
把米糊蒸制成薄皮,放入碎肉冬菇
粉卷表面加上乾蒜及香蔥作點綴,好靚

🥢煙三文魚伴魚子米紙卷 ($88)
煙靭既米紙,包著色彩繽紛既食材
煙三文魚、魚子及蔬菜,鹹甜清新既感覺

🥢燒牛柳凍檬 ($78)
朋友特別大讚呢道菜式👍
牛柳唔會燒得過靭,仲要大大塊😜
凍檬有清新酸香醬汁作調味,特別開胃

🥢椰汁叻沙葉燴青口伴炸油條 ($128)
油炸鬼好型咁吊起,賣相已經好打卡
餐廳好貼心附上膠手套及小剪刀 整體好有儀式感
用小剪刀剪下油炸鬼那酥脆既聲音 好正😍
青口好鮮甜,叻沙汁滿滿椰香味
用黎點油炸鬼食,別有一翻風味

🍰越式提拉米蘇 ($58)
自己好喜歡食提拉米蘇
越式呢款既咖啡味比較重
餅乾條都充分浸滿咖啡,外層軟淋內層脆口
伴隨著綿密既cream,食落真係好正