2023-02-20 221 浏览
相信唔少人都聽過錦田Cohee, 去錦田一日遊都必定探訪飲杯啡,我都之前紀錄過🥰上年八月粉嶺就開咗呢間Cohee分店,環境寬敞舒適,仲有大落地玻璃,坐窗邊chill住嘆啡🤤呢到比起錦田相對多啲食物選擇,仲有四款法院限定餐牌,想知係咩就要去粉嶺Cohee試下啦刁草煙三文魚扁意粉之前係錦田試過sourdough,今次就嚟試下意粉啦。唔單止賣相靚,有啲三文魚子裝飾,調味都啱啱好,三文魚肉好足料😋Latte咖啡就唔洗講,一定要嘆返杯啦❤️好靚嘅拉花,仲有埋小木盆,打卡💯比起錦田主店,粉嶺呢到店面更加大又舒服,去開新界北郊遊,記住嚟試下啦❤️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五⭐️為最高分數)

刁草煙三文魚扁意粉

Latte

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五⭐️為最高分數)
2023-02-13 290 浏览
.°゚・ ☕️ ᴄᴏʜᴇᴇ || ꜰᴀɴʟɪɴɢ//謝謝Barista 贈我們美美滿滿拉花仍是年十五元宵節🏮行華山終點在粉嶺 可以順便到此食個Tea錦田的Cohee 就去過好多次粉嶺的 2.0 倒是第一次來蠻好運 繁忙時候無book位能立即入座 食物跟錦田店的差不多 用料足 定價也合理咖啡亦有一定質素不過空間雖大 座位都排得滿滿的周六日應該長期滿座 少了一份悠閑感個人更喜歡錦田店呢 //☕️ 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕎𝕙𝕚𝕥𝕖 $𝟛𝟠☕️ 𝔼𝕒𝕣𝕝 𝔾𝕣𝕖𝕪 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟛𝟠🍝 明太子小龍蝦扁龍粉 $𝟡𝟠🥗 ℂ𝕠𝕙𝕖𝕖 𝔸𝕝𝕝 𝔻𝕒𝕪 𝔹𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥 $𝟙𝟛𝟠🥯 𝕊𝕞𝕠𝕜𝕖𝕕 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 , 𝔸𝕧𝕠𝕔𝕒𝕕𝕠 𝕒𝕟𝕕 ℂ𝕣𝕖𝕒𝕞 ℂ𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖 $𝟡𝟠🥖 ℍ𝕠𝕜𝕜𝕒𝕚𝕕𝕠 𝕊𝕔𝕒𝕝𝕝𝕠𝕡, 𝕊𝕒𝕝𝕞𝕠𝕟 ℝ𝕠𝕖, 𝕊𝕔𝕣𝕒𝕞𝕓𝕝𝕖𝕕 𝔼𝕘𝕘 & 𝕆𝕟𝕚𝕠𝕟 $𝟡𝟠//📍G/F, 302 Jockey Club Road, Fanling゚・*:.。. .。.:*・゚・:,。゚・:,。・:,。゚・:,。・*:.。. .。.:*➪#kafehoppinginhk2023 ➪#kafehopping
.°゚・

☕️ 𝔼𝕒𝕣𝕝 𝔾𝕣𝕖𝕪 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟛𝟠
🍝 明太子小龍蝦扁龍粉 $𝟡𝟠

➪#kafehoppinginhk2023
➪#kafehopping_fanling
去完粉嶺前裁判法院打卡,發現隔離有間cafe就諗住入去抖下,估唔到有驚喜😍原來佢就係錦田長期排長龍既cohee😲,當日我地4點半入去就咁岩有張窗邊位👏🏻,其他枱都坐滿人的!推薦指數:🐷🐷🐷🐷(5分滿分)(原因:環境舒適,咖啡有驚喜)☕️Brazil Yellow Bourbon 𝐇𝐊𝐃 48見佢有搞咖啡workshop,應該咖啡係最出名👍🏻,所以就算我地唔係陳豪,就叫左杯試下🤣(🔖每款咖啡都有taste note可以大約知道會係咩味道)。咖啡好香濃,易入口!男朋友完全唔好咖啡都覺得不錯🥰,真係有股花生香🥜,口感有層次,值得一試!🧁日式麻糬卷蛋糕(伯爵茶)𝐇𝐊𝐃 48蛋糕濕潤,濃濃的伯爵茶香🤩,麻糬煙韌拉絲,充滿牛奶味🥛,唔係cheap cheap麵粉味,不過麻糬份量可以再佔多d,唔夠喉🍫Iced Earl Grey Chocolate 𝐇𝐊𝐃 43 香滑味濃,就算係朱古力,口感亦比較輕盈🫶🏻。伯爵茶味相比蛋糕冇咁突出,建議飲熱既會更好味環境:走日系小清新風🤎,空間開揚,仲有榻榻米同户外座位🤩,真係幾岩weekend過嚟打卡兼嘆咖啡☕️P.S. 下午6點就close ga la,要過嚟打卡就

推薦指數:🐷🐷🐷🐷
(5分滿分)

(原因:環境舒適,咖啡有驚喜)

🧁日式麻糬卷蛋糕(伯爵茶)𝐇𝐊𝐃 48
日式麻糬卷蛋糕(伯爵茶)

Iced Earl Grey Chocolate

P.S. 下午6點就close ga la,要過嚟打卡就要留意喇。隔離既前裁判法院星期六都唔多人,好好影!

2023-01-29
2023-01-31 191 浏览
週未high tea 嚟到粉嶺舊法院,落地玻璃Cafe,木系裝修,還有榻榻米坐台環境相當唔錯有2種包可以選擇(酸種包/貝果)個人喜愛酸種包較容易消化及暖胃,包面上鋪上酸芝士、牛油果🥑、煙三文魚、口感Creamy 配埋黑醋雜菜沙律,好食摩卡咖啡拉花精美,濃朱古力飲到淡香醇咖啡

有2種包可以選擇(酸種包/貝果)
個人喜愛酸種包較容易消化及暖胃,

摩卡咖啡
拉花精美,濃朱古力飲到淡香醇咖啡
2023-01-26
用餐时段
下午茶
2023-01-14 342 浏览
之前係粉嶺裁判法院舊址同位置有食過另一間Cafe果陣覺得位置咁隱世唔係住附近既話 食完都未必會嚟第2次而之前果間試食過後 唔係話唔好食只係即使住附近都冇特別想特登再去之後得知果間執左後新開左依家依間 Cohee上年10月時有次週末唔想去太遠就念住嚟試下新Cafe見到佢Menu有個幾吸引幾特別【小龍蝦沙律・牛油果・三文魚籽 吐司及蔬菜沙律】$98吐司有酸種包同貝果簡 我簡左酸種包蔬菜沙律簡左芝麻醬原本中意食牛油果既我去親Cafe都會簡啲有牛油果既吐司但通常配既都係啲普遍既蔬菜/蛋或煙三文魚等而依個見到係配小龍蝦沙律由於冇乜點食過小龍蝦 好奇小龍蝦沙律既味道覺得好似幾特別所以就點左點知一試令我雙眼發光!!!首先唔係出面普遍Cafe可以常食到既味道可以話算係我第一次食到既味道有滿滿既小龍蝦肉 肉質鮮甜爽淋醬汁令小龍蝦味道更突出配合好輕微既芥末味同鮮甜既三文魚籽下面重有我中意既牛油果酸種包唔會太硬或太淋口感味道配合得剛剛好真係超驚喜食完果次之後今年1月既今日又忍唔住嚟多次依然冇失準 雖然好似冇左上次食到既芥末味但都依然不影響對佢既喜愛只要佢未執我都會再嚟第3次而男友上次同今次都係點依個【明太子
之前係粉嶺裁判法院舊址同位置有食過另一間Cafe

但通常配既都係啲普遍既蔬菜/蛋或煙三文魚等
而依個見到係配小龍蝦沙律
由於冇乜點食過小龍蝦 好奇小龍蝦沙律既味道
覺得好似幾特別所以就點左
點知一試令我雙眼發光!!!
首先唔係出面普遍Cafe可以常食到既味道

但我覺得煮熱左既小龍蝦冇沙律既咁爽口
所以我個人對比起吐司就冇咁喜愛
但我男友話覺得好好食
所以佢嚟第二次都係點翻依個意粉
每人口味唔同~~

依杯 【我無罪・邪惡朱古力沙冰】 $58
都一樣係兩次嚟都有點
因為佢凍飲選擇唔係好多
而上次飲過覺得都唔錯所以再點過
朱古力味都濃 賣相亦不錯~

嚟兩次都坐唔到窗邊榻榻米位
希望下次嚟可以坐到

本來想叫多個甜品
咁就應該岩岩好夠飽(早餐連午餐)
但因為晏少少又再卜左餐廳食野所以冇再叫到驚太飽
正常既Cafe價錢 唔貴但夠特別

外面重新設置左木製鞦韆同搖搖板
可以去玩下打下卡~

有興趣可以配合舊裁判法院開管時間入去參觀
影下相都唔錯~

2023-01-14
用餐时段
2023-01-09 189 浏览
星期日係粉嶺流水響行完山⛰️就諗住搵間cafe 飲番杯咖啡休息下。反正黎開粉嶺就試下bookmark咗好耐ge CoHee喇由於今日係星期日以我又無book 位,都要等咗一陣先有位。成間cafe個裝修都好有日系文青feel,有令人放鬆同舒服ge感覺。但假期實在太多人,建議可以平日先黎!言歸正傳,我最終就叫咗一個All Day Breakfast(配煙三文魚)$138味道正正常常,無咩特別之處,我覺得略微有d貴,唔建議試呢樣🥲我另外叫咗杯Green Tea Latte $38味道香濃又唔會太甜,綠茶控可以一試😋整體價錢偏貴同好多好多人,但可以順利行埋舊粉嶺裁判法院去打卡。都不失為一個休閒打卡好去處❤️

我另外叫咗杯Green Tea Latte $38
味道香濃又唔會太甜,綠茶控可以一試😋

2023-01-08
2023-01-06 186 浏览
👩🏿孖媽食評:All Day Breakfast 🈶煙三文魚/巴馬火腿/慢煮雞胸有以上3款主菜選擇✅選了慢煮雞胸 低脂之選味道真的很淡 主要的調味是黑胡椒/鹽/芝麻醬(沙拉)煙鴨胸牛油果貝配柚子醬💯煙鴨胸煎得好香 🈵入口油香滿滿清白 - 油揚鰹魚湯烏冬🉐法院限定👶🏻babyfood 最佳之選烏冬被兄弟姐妹瓜分,孖媽只吃了2口油炸豆腐 充分吸收了堅魚湯的精華🤤最後叫上2杯不錯的飲品🍹Earl Grey Chocolate 🧊 我冇罪 - 邪惡朱古力沙冰證明 #冇罪 當場釋放🤝👋🏻
👩🏿孖媽食評:
All Day Breakfast
🈶煙三文魚/巴馬火腿/慢煮雞胸
有以上3款主菜選擇
✅選了慢煮雞胸 低脂之選
味道真的很淡 主要的調味是黑胡椒/鹽/芝麻醬(沙拉)

煙鴨胸牛油果貝配柚子醬

🧊 我冇罪 - 邪惡朱古力沙冰
證明 #冇罪 當場釋放🤝👋🏻
  • 煙鴨胸貝果
2022-12-19 264 浏览
𝖢𝗈𝗁𝖾𝖾 | 𝖥𝖺𝗇𝗅𝗂𝗇𝗀 🥯貝果配自家製火腿忌廉芝士*tea set + 伯爵茶(熱)Bagel配既火腿忌廉芝士醬鹹香味濃好好吃💗如果可以好似單點bagel咁配上沙律會更好🙌可能因為系下午茶既緣固所以比較細份,如果肚餓建議早啲去食lunch set或叫多少少野😉伯爵茶茶味香濃🌱唔知飲完之後可唔可以refill熱水呢~(下次去問下😂),但自己飲完之後加左室溫水都仲可以泡出茶味🪄4/5 $62🥯貝果/酸種包及雜菜沙律今次叫左小龍蝦沙律牛油果三文魚籽bagel🦞沙律汁揀左日式芝麻沙律醬🥗成個餐都好好吃!牛油果值得一讚系熟度啱啱好,唔會太生唔熟🥑應該系為左去腥,所以加左少少wasabi味,唔辣既,系食到浸味,但自己就一般般🙊所以評9分如果你ok wasabi浸味都幾推薦去試下~我既話下次就試下其他款😽🪄4/5 $98☕️Black Sesame Latte *黑芝麻拿鐵(熱)黑芝麻世一🫡而依杯系我暫時飲過最濃既黑芝麻拿鐵!🥹💗 🪄5/5 $38🍰日式麻糬卷蛋糕 伯爵茶味蛋糕好鬆軟濕潤,cream好濃茶味,麻糬口感好,但如果可以多少少麻糬會更好😺🪄4/5 $48
𝖢𝗈𝗁𝖾𝖾 | 𝖥𝖺𝗇𝗅𝗂𝗇𝗀

🥯貝果配自家製火腿忌廉芝士
*tea set + 伯爵茶(熱)
Bagel配既火腿忌廉芝士醬鹹香味濃好好吃💗
如果可以好似單點bagel咁配上沙律會更好🙌
🪄4/5 $62

🥯貝果/酸種包及雜菜沙律
牛油果值得一讚系熟度啱啱好,唔會太生唔熟🥑
🪄4/5 $98

黑芝麻世一🫡而依杯系我暫時飲過最濃既黑芝麻拿鐵!🥹💗
🪄5/5 $38

🍰日式麻糬卷蛋糕 伯爵茶味
🪄4/5 $48
  • 黑芝麻拿鐵
🔅Cohee🔅粉嶺🔅咖啡店🔅呢個絕對係小編嘅口袋名單no. 1,每次去附近做野辛苦完就會來一個人咖啡,輕鬆一下!飲杯靚咖啡絕對會令人更有動力做野~ 位置係舊粉嶺裁判法院,係青年學院隔離,有次去到仲見到 #毒舌大狀 慶功/記招,餐廳又有法院特別menu,好有趣~🎵俾幾分鐘手足,不如聽住佢點唱嘅 per se 「孤獨之塔」一邊睇呢個post🎵咖啡店咖啡入口好舒服,烘焙感唔太重,好適合做 lunch的 light coffee💕 我曾經叫過奶啡,flat white latte,亦有叫過creamy black,一層咖啡泡配齋啡,多左一重咖啡香,亦令expressio嘅豆香多層次展出,唔錯~食物我都試過唔少~:💠 柚子煙鴨胸配bagel貝果~餐廳處理麵包其實好好,有自己新鮮整嘅酸種麵包 sourdough同 bagel,配上各種toppings,相信係佢嘅皇牌set~今次我揀左煙鴨胸、牛油果、柚子醬,超強配搭!煙鴨胸佢煎過/烤過,所以個脆邊佢處理得好好~💠 慢煮雞胸沙律配柚子醋汁雞胸非常嫩滑,我覺得個醋味唔會太強,沙律份量剛好亦唔會有任何草味~💠 刁草煙三文魚扁意粉非常creamy,三文魚份
🔅Cohee🔅粉嶺🔅咖啡店🔅

食物我都試過唔少~:

💠 柚子煙鴨胸配bagel貝果~

💠 慢煮雞胸沙律配柚子醋汁

💠 刁草煙三文魚扁意粉
非常creamy,三文魚份量都好多,加上食用花,同埋爆汁嘅三文魚籽,好美觀,又好好味~係我自己會再加黑胡椒再調調味,好食~

💠 Injustice 日式溫泉蛋
法庭系列 menu!有呢個叫冤枉嘅蛋料理😂 其實係食gimmick,不過我食得開心

CoHee
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS0tQaB00~uZ5MGAA
地址: 粉嶺馬會道302號地舖
電話: 66990898
=====================
#毒舌大狀 #聖誕黃店宣傳系列 #咖啡 #咖啡店 #cohee #coffee #hkcoffee #hkcafe #hkgirl #kazyyfanling #kazyycoffee #kazyycafe #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #goodfood #sourdough #bagel #salmonpasta #香港法庭 #舊粉嶺裁判法院 #青年學院 #黃店 #黃色經濟圈

2022-12-14 204 浏览
二訪呢個地點,轉咗手。餐廳星期六日喺OP係無得book, 要喺官網book , 前一日e mail 會double confirm雖則距離地鐵站唔遠,但地點唔算易搵,c 岀口去小巴站的士站旁邊上天橋直行,消防局對面就係入口(青少年協會領袖訓練),本應再行前係有入口,但疫情封咗。餐廳有outdoor 同indoor ,天氣有啲凍所以坐indoor , 有bar 位,日式坐位,仲要落地玻璃,打咭able , 但坐得唔舒服,我地坐返正常檯。咖啡品種唔少,不過我其實都係飲返簡單嘅mocha , menu 有啲好正嘅食品🤣轉咗煎蛋同走洋蔥🧅,bagel 同酸種包我揀咗酸種包,唔知係咪因為我走咗洋蔥所以好多沙律菜呢🤔🤭, 帶子兩隻。煙鴨胸bagel 有啲overcooked , 不過我鐘意食燶燶地😅咖啡用木碟上,好靚👍,好日式。
二訪呢個地點,轉咗手。

咖啡用木碟上,好靚👍,好日式。

2022-12-11
2022-12-07 166 浏览
今日介紹返一間粉嶺Chill到爆既Coffee Shop,就係CoHee。黎到呢度緊係食返個All Day Breakfast 。首先叫左杯Cappuccino,杯咖啡既味道好香好濃,好想問用邊隻豆,但一時忘記咗問,仲有拉花都好靚,最適合用作打卡之用。再黎個煙三文魚Bagel,個Bagel勁足料,可以睇到d煙三文魚疊到勁厚,真係個口冇返咁上下Size都唔可以一口咬落去。呢個既環境都好好,真係好適合來打卡。
呢個既環境都好好,真係好適合來打卡。
2022-12-06
等候时间
15 分钟 (堂食)
2022-12-05 176 浏览
落地玻璃內,坐著日式tatami📷日系打卡好地方,嘆著休閒早餐!用心製作以下早餐包類配搭handmake(貝果/酸種包)✨[吐司及雜菜沙律配貝果]$73貝果內夾蘑菇炒蛋灑著芝士絲及新鮮菠菜葉沙律✨[煙三文魚、🥑牛油果、忌廉芝士配酸種包]$103酸種包上有一層芝士酸忌廉,切著一片片牛油果及煙三文魚蓋著配沙律,這配搭😍我好鍾意,而相吸引✨[HOJICHA LATTE ]$38✨[GENMAICHS ]$38
落地玻璃內,坐著日式tatami
📷日系打卡好地方,嘆著休閒早餐!

用心製作
以下早餐包類配搭handmake(貝果/酸種包)

✨[吐司及雜菜沙律配貝果]$73
貝果內夾蘑菇炒蛋灑著芝士絲及新鮮菠菜葉沙律
✨[煙三文魚、🥑牛油果、忌廉芝士配酸種包]$103

✨[HOJICHA LATTE ]$38
✨[GENMAICHS ]$38

2022-12-01 177 浏览
錦田小清新Cafe 喺粉嶺開左分店🧡😋 位置係舊裁判處旁🤍🤍環境清憂,遠離繁囂🌿🌾住附近既朋友想半日偷閒~可以去chill下☕️同朋友去傾下計好舒服👯‍♂️👯‍♂️🥗🍳COHEE全日の福食 $138炒蛋、牛油果、車厘茄、無味精雞肉腸、雜茵、酸種包、沙律 +煙三文魚/巴馬火腿/慢煮雞胸(擇一款)炒蛋有陣陣既牛油香🧈🥚配上慢煮雞胸滿滿既蛋白質~一早就食到飽飽,全日都真係充滿能量✨磨菇、牛油果,忌廉芝士 + 貝果🥯 $78Bagel🥯食落香脆可口,加上有牛油果🥑海量磨茹同忌廉芝士配搭🧀🥗健康果腹感強,飽肚之餘又無罪惡感,唔油膩😋再加上沙律菜🥗一個Good Morning就係甘誕生✨✨☕️Dirty $43 咖啡口味回甘,香氣濃郁,可口提神👍🏻題外話,餐廳見到仲有堂上可以學整咖啡☕️熱愛咖啡有興趣嘅朋友可去試下🤭

🥗🍳COHEE全日の福食 $138
COHEE全日の福食

磨菇、牛油果,忌廉芝士 + 貝果🥯 $78

☕️Dirty $43
咖啡口味回甘,香氣濃郁,可口提神👍🏻
Dirty

COHEE全日の福食
2022-11-24 129 浏览
住係粉嶺嘅我,終於唔洗周圍搵cafe 啦粉嶺 竟然有 高質咖啡同蛋糕嘅地方🥲🥲🥲上次去cohee係去錦田個間,已經係到諗如果粉嶺有就好啦,終於dream come true.入到去嘅感覺係寬敞,仲要揀對窗嘅位食,我覺得好舒服,似係自修狀態😉店員 好細心 介紹我飲nutty 滴漏咖啡Brazil Yellow Bourbon 我覺得味道好舒服,唔太酸及味道易入口,少飲或者初學者推介。另外,叫左日式麻薯卷蛋糕(伯爵茶味),海棉蛋糕底柔軟,茶味唔太濃,如果中意淡味嘅可試。希望下次可以試下其他甜品,或者主食。
住係粉嶺嘅我,終於唔洗周圍搵cafe 啦
粉嶺 竟然有 高質咖啡同蛋糕嘅地方🥲🥲🥲
Brazil Yellow Bourbon
日式麻薯卷蛋糕(伯爵茶味)
2022-11-24
2022-11-17 134 浏览
Cafe環境好舒適閒日lunch hour都好多人但兩人坐左係tatami位置都覺得座位好夠大上菜速度快 大約落單10分鐘左右啲野食已經到齊小龍蝦意粉夠熱 同醬汁撈埋好好食Bagel正常水準 唔會太硬兩杯野飲都好出色 用黎影相都好igable一杯係mocha 一杯係出面小見既玄米茶latteMocha用既咖啡好香濃最尾叫埋巴斯克cheese cake 都好滑好好味埋單300幾 同出面cafe比算合理價餐具擺碟都好靚
Cafe環境好舒適
閒日lunch hour都好多人