2022-08-29 437 浏览
🚇港鐵粉嶺站7分鐘路程💡日系文青咖啡店🌟落地大玻璃中午時間 店内每個角落都座無虛席 幸好被安排到窗邊位置反而其他位置 都比較密集 窗邊位冇咁迫🌼伯爵茶麻糬卷蛋 (Earl Grey Mochi Egg Roll) $48- 伯爵茶味濃 卷蛋鬆軟 麻糬煙靭- 配咖啡就最岩啦🌼Dirty $43🌼Cappuccino $38咖啡nutty 味重 好好味原本 想食埋另一個輕食 但落單後先知冇相關材料 好可惜喔! 唯有下次再黎啦!😢❣️同場加映因為cafe 就係前裁判法院内 大家食完野 可以係附近周圍行下
🚇港鐵粉嶺站7分鐘路程

咖啡nutty 味重 好好味

❣️同場加映
2022-08-29
等候时间
10 分钟 (堂食)
2022-08-28 302 浏览
由未夠1點開始等左成個鐘先入到去 叫左兩份 其中一份食哂 再等半個鐘個bagel都未黎 黑松露意大利麵無黑松露味 難聽講句薩莉亞更加好味環境迫到行都行唔到絕無下次!!!!

黑松露意大利麵無黑松露味 難聽講句薩莉亞更加好味

環境迫到行都行唔到

絕無下次
!!!!
2022-08-21 460 浏览
Cohee真係名大於實見到網上有人推薦就去試試睇相感覺環境好靚好chill但實際係坐位好逼一點chill 既感覺都無仲要由1:30pm 等到3:15pm先入座哈!食午餐定下午茶?Order咗食物都要等半個鐘先到叫咗杯Espresso tonic 好一般, 完全層次可言小龍蝦意粉真係好好好hea, 汁係無色、意粉又好霖Bagel 硬到切唔開. 另外抹茶卷蛋都係好一般總結係試過就好了, 不論係錦田店還是粉嶺店,Cohee真係名大於實,一定無下次
Cohee真係名大於實
見到網上有人推薦就去試試
睇相感覺環境好靚好chill
但實際係坐位好逼一點chill 既感覺都無
仲要由1:30pm 等到3:15pm先入座
哈!食午餐定下午茶?
Order咗食物都要等半個鐘先到
叫咗杯Espresso tonic 好一般, 完全層次可言
小龍蝦意粉真係好好好hea, 汁係無色、意粉又好霖
Bagel 硬到切唔開. 另外抹茶卷蛋都係好一般
2022-08-20 601 浏览
看到這裡開咖啡店, 便過來看看。地圖上附近見不到有其他精品咖啡店舖(可能我找不到吧)下午過來, 約等候半小時便有位子~下單是召喚同事過來~今天很忙, 同事東Bun西跑的。落了SOE埃塞的黑咖啡及雲南紅酒處理法的手沖咖啡~也order了Cohee之福食及明太子小龍蝦扁意粉。.揀雲南手沖是因為雲南的咖啡很蝦人, 樣品好壞是天與地, 所以揀得雲南放上餐單應該不錯。(當然喝了真的不錯).埃塞的黑咖啡, 酸度不太强裂, 甜感比較高~(要再酸就揀手沖吧).Cohee之福食~即係All Day Breakfast, 擺盤很好~吸精! 比較欣賞炒蛋及炒菇=D.明太子小龍蝦扁意粉, 醬有D似拉麵店的明太子小龍蝦沙律配扁意粉, 如果明太子味道再重D就好~整體上由等候至埋單也不錯, 唯獨是出餐時間比較耐, 應該是因為今日是星期六吧!會再來的=D
看到這裡開咖啡店, 便過來看看。
地圖上附近見不到有其他精品咖啡店舖(可能我找不到吧)
下午過來, 約等候半小時便有位子~
下單是召喚同事過來~今天很忙, 同事東Bun西跑的。
落了SOE埃塞的黑咖啡及雲南紅酒處理法的手沖咖啡~
也order了Cohee之福食及明太子小龍蝦扁意粉。
明太子小龍蝦扁意粉
Cohee之福食
雲南手沖咖啡
SOE Black Coffee
2022-08-20
等候时间
25 分钟 (堂食)
明太子小龍蝦扁意粉
Cohee之福食
雲南手沖咖啡
SOE Black Coffee
2022-08-20 362 浏览
係fb group知道舊法院呢個位易咗手,第二日就嚟咗試下🌝因為想過嚟tea一tea 同媽咪叫咗兩杯野飲同野食😆入到去樓底同以前一樣高,但座位就密過上手少少。店員都好好招呼,後尾同佢哋買咖啡豆都好有禮貌,慢慢同我哋分析邊一隻咖啡豆啱我哋。上面嗰杯係Long Black下面係Genmaicha Latte炒過嘅玄米味好香,飲落口先品嘗到淡淡嘅奶香,再有玄米同煎茶嘅少少回甘,令人感覺好舒服。Matcha Japanese Monchi rollcakeMonchi質感煙韌軟糯,唔會雪硬咗。抹茶味不過不失,唔係太濃太淡。我自己會想再濃多少少就perfect 柚子醋清甜、微酸,好啱熱辣辣嘅夏天嚟食雞胸肉睇落雖然白到冇調味咁,但食落口嫩滑有汁,又唔太寡太咸,有少少意外好食另附上menu俾大家參考🤍
因為想過嚟tea一tea
同媽咪叫咗兩杯野飲同野食😆
入到去樓底同以前一樣高,但座位就密過上手少少。

Genmaicha    Latte

上面嗰杯係Long Black
下面係Genmaicha Latte
Matcha  Japanese Monchi  Rollcake

Monchi質感煙韌軟糯,唔會雪硬咗。
慢煮雞胸沙律配柚子醋

柚子醋清甜、微酸,好啱熱辣辣嘅夏天嚟食

另附上menu俾大家參考🤍

2022-08-19
Genmaicha    Latte
慢煮雞胸沙律配柚子醋
呢間位於錦田嘅𝚌𝚊𝚏𝚎,哩個星期啱啱係粉嶺開左新店🏠新店位於前粉嶺裁判法院🏛係法定嘅三級歷史建築,大家去開飲咖啡嘅時候,亦都可以順便參觀一下😆𝚌𝚊𝚏𝚎兩邊有落地大玻璃,比日光摻入𝚌𝚊𝚏𝚎內☀️窗邊既榻榻米位置都非常舒適✨空間都大~𝚌𝚊𝚏𝚎提供吾同包類,意粉同輕食,仲會有時舉辦𝚠𝚘𝚛𝚔𝚜𝚑𝚘𝚙添☕️✨🥯貝果拼自家製火腿忌廉芝士$𝟺𝟸𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕軟韌度適中✨好好咬😆配埋𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎味道好好🥰鍾意食𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕既話必試👍🏻🥗溫泉蛋雜菜沙律$𝟻𝟾+慢煮雞胸$𝟸𝟻沙律菜好新鮮✨配埋大大粒溫泉蛋,不過份量黎講覺得小貴🤏🏻🥲不過雞胸意外超好食🥰超級淋如果食沙律一定要加配👍🏻🍰包青天$𝟺𝟾哩個係法院限定𝚖𝚎𝚗𝚞🤣其實即係自家制巴斯克芝士蛋糕~個名設計得好好✨蛋糕算大份不過味道一般🫢如果再濕潤𝚍會更好🍵玄米茶𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟹𝟾好少香港見到哩款野飲✨見到梗係要叫返杯🥰飲落幾濃,甜甜地,如果茶味再香𝚍就更加好✨☕️𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢$𝟺𝟹上到黎見到好大杯幾驚喜🥰不過味道小失望,覺得咖啡味唔夠濃😢希望可以改善下💪🏻

🥯貝果拼自家製火腿忌廉芝士$𝟺𝟸

🥗溫泉蛋雜菜沙律$𝟻𝟾
+慢煮雞胸$𝟸𝟻

🍰包青天$𝟺𝟾

🍵玄米茶𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎$𝟹𝟾

☕️𝙳𝚒𝚛𝚝𝚢$𝟺𝟹
2022-08-18 408 浏览
粉嶺💛。ⓝⓔⓦ。coнee 2.0樓底高。空間感十足。添飲咖啡館結業之後,迎來了來自錦田長期排隊的coнee。在外圍已經聽到悠揚的音樂,窗邊的榻榻米位置非常舒適,兩旁的落地玻璃把日光滲進cafe內,暫時忘卻煩憂。食物選擇很多元化和全面餐牌設有早、午餐和下午茶(附送咖啡或茶)早餐可以選擇湯種包/bagel散叫的選擇也十分多咖啡依舊好喝呢牛油果仍切得很美三文魚的份量也很慷慨抹茶卷蛋裏的麻糬很好吃啊法院限定餐牌取名也很有趣啊(´▽`)清日:油揚鰹魚湯烏冬(´▽`)惡枉:溫泉蛋(´▽`)包青天:巴斯克芝士蛋糕(´▽`)我冇罪:邪惡朱古力特飲「我冇罪」的名字實在太有趣朱古力奶蓋+朱古力沙冰店主說這是一杯非常罪惡的飲品,但是飲品本身是無罪的,暫時豁出去,與卡路里共存吧
粉嶺💛。ⓝⓔⓦ。coнee 2.0
樓底高。空間感十足。

添飲咖啡館結業之後,迎來了來自錦田長期排隊的coнee。

食物選擇很多元化和全面
餐牌設有早、午餐和下午茶(附送咖啡或茶)
早餐可以選擇湯種包/bagel
散叫的選擇也十分多