2022-11-13 122 浏览
//明太子小龍蝦汁意粉//擺盤賣相都唔錯,小龍蝦彈牙清新,意粉彈牙®,配埋蟹三文魚子籽一齊食口感豐富,明太子汁味道creamy,而且份量都唔細,總體質素唔錯都幾好
//明太子小龍蝦汁意粉//
擺盤賣相都唔錯,小龍蝦彈牙清新,意粉彈牙
2022-11-12 109 浏览
元朗開到嚟粉嶺🤓白色外牆,落地大玻璃令到室內嘅透光感好高(^^)🥯小龍蝦牛油果明太子Bagel 明太子同小龍蝦肉又幾夾👍個人真係好鍾意食牛油果,呢個配搭冇得輸~🍝刁草三文魚意粉比較乾,汁唔係好夠,但味道都唔錯👍 Flat white & cappuccino都有coffee shop水準😚咖啡豆偏fruity🧡

🥯小龍蝦牛油果明太子Bagel

🍝刁草三文魚意粉
比較乾,汁唔係好夠,但味道都唔錯👍

2022-10-31 2701 浏览
#pb食在粉嶺歡迎Cohee 2.0 ☕️New Cafe Alert 🚨✨相信唔少人都聽過錦田CoHee 我都去過幾次🤪 佢8月嘅時候係前粉嶺裁判法院開設左CoHee 2.0 環境比1.0大好多👍🏻 店內裝修依舊以木系為主 坐窗邊幾有feel😍 平日下午去到唔多人 可以坐好耐 幾chill🥰 粉嶺店仲可以經佢網頁book位❤️.食物大致同錦田店差唔多 都有ADB、Toast、意粉等 價錢$68-$138不等😋 另外有4款法院限定餐牌 包括清白、冤枉、包青天、我冇罪🥰 手沖咖啡選擇都好多👍🏻🔹清白(油揚鰹魚湯烏冬)🍜其中一款法院限定Menu❤️ 就係一款好清嘅烏冬🤪 有一大塊油揚😋 坦白講 冇咩特別 純粹如果唔想食Toast / 意粉 就多個選擇🤣🔹伯爵茶麻糬卷蛋🍰 #pb伯爵茶🍵 推介❤️ 卷蛋好食😋 口感幾鬆軟 中間仲有一大舊軟糯麻糬😍 伯爵茶味超濃🥰🔹Pour Over☕️個次試左Brazil Yellow Bourbon🤪 係Nutty豆 但係唔算太Nutty 口感唔算豐富🥲 不過$48幾抵飲嘅👍🏻.整體✨ 呢間CoHee 2.0位置比1.0伯方便少少 係前裁判法院隔離 環境幾特別👍🏻
#pb食在粉嶺
歡迎Cohee 2.0 ☕️
New Cafe Alert 🚨✨

🔹清白(油揚鰹魚湯烏冬)🍜

🔹伯爵茶麻糬卷蛋🍰 #pb伯爵茶🍵

🔹Pour Over☕️
整體✨ 呢間CoHee 2.0位置比1.0伯方便少少 係前裁判法院隔離 環境幾特別👍🏻 入面好多位 平日去冇咩人可以坐好耐😍 不過食物、咖啡質素好似冇錦田店咁好🥲 未必會再去🤪

CoHee (粉嶺)
粉嶺馬會道302號地舖
#pb支持黃店💛
下午茶
2022-10-27 187 浏览
一直去開錦田cohee,知道粉嶺開分店真係好開心,附近仲有露天停車場泊車,留意返,最低消費兩小時,去cafe hea下好快過。粉嶺cohee 地方大啲,開揚啲,有落地大玻璃,靠窗位置有兩台塌塌米,有自然光,外面有大樹,加上唔少綠植點綴,環境舒適。天氣好仲可以揀坐露天位置,好有渡假feel 架。咖啡保持水準,係我中意既nutty 口味。green tea latte 見店員耐心用抹茶刷攪拌抹茶粉,牛奶比例剛好,係有少少大人味既甘甜。仲有一款邪惡朱古力特飲係粉嶺店獨有,一上枱個樣好靚,打卡之選,朱古力沙冰入面有脆米同朱古力粒,濃得黎又有層次。粉嶺cohee除左有我最中意既小龍蝦沙律牛油果酸種包配沙律,仲有all day breakfast 同意粉。今日叫左煙三文魚all day breakfast,煙三文魚有兩大片,口感厚實唔過鹹,另外有牛油果,炒蛋,炒菇配酸種包食,無味精雞肉腸坊間少見,加埋沙律菜,整份all day breakfast 飽而不膩,配搭均衡。另外叫左個明太子小龍蝦意粉,即叫即煮夠熱,份量適中,意粉唔會過淋,明太子醬汁掛身,濃而不膩,有唔少配料,小龍蝦,番茄仔,三文魚籽,係

粉嶺cohee除左有我最中意既小龍蝦沙律牛油果酸種包配沙律,仲有all day breakfast 同意粉。今日叫左煙三文魚all day breakfast,煙三文魚有兩大片,口感厚實唔過鹹,另外有牛油果,炒蛋,炒菇配酸種包食,無味精雞肉腸坊間少見,加埋沙律菜,整份all day breakfast 飽而不膩,配搭均衡。另外叫左個明太子小龍蝦意粉,即叫即煮夠熱,份量適中,意粉唔會過淋,明太子醬汁掛身,濃而不膩,有唔少配料,小龍蝦,番茄仔,三文魚籽,係cafe 食到咁豐富既熱食,係粉嶺cohee 既驚喜。
2022-10-12 432 浏览
上星期六去試咗舊粉嶺裁判法院內的cafe,依個位嘅cafe一直主打小清新,休閒聚會,文青打卡勝地。響正購裁判法院側邊基本上如果要星期六日 一般都要預先訂位,因為門口總會有一班人walk-in 一行五人,特別指明要唯一嘅圓枱慕名而來食All Day Breakfast ,份量算大份,蛋香麵包鬆軟!有誠意。但All Day值得推介嘅係呢份雞胸,慢煮出嚟嘅雞胸好林好軟一啲都唔鞋口。五⭐️好評。另一個打卡位,就係依句叫我無罪 I Am Innocent 嘅朱古力沙冰🍫。非常好濃味適合喜愛朱古力人士。人均消費就比較貴如果一個Main Course 加一杯就約$200位。 另一個注意嘅地方就係食物預備時間比較耐,不適合趕時間嘅人。

響正購裁判法院側邊

一行五人,特別指明要唯一嘅圓枱

• I  am  Innocent
假期一早起身去食早餐坐到𝚝𝚊𝚝𝚊𝚖𝚒 位置,開心(≧◡ ≦) ♡-♡︎𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖, 𝚜𝚌𝚛𝚊𝚖𝚋𝚕𝚎𝚍 𝚎𝚐𝚐 & 𝚙𝚊𝚛𝚖𝚎𝚜𝚊𝚗 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚋𝚊𝚐𝚎𝚕 $𝟽𝟾一上枱就聞到好香芝士味~🧀略嫌炒蛋炒得有𝚍 散如果係綿滑𝚍 個種炒蛋會更吸引ʕ•ᴥ•ʔ-♡︎𝚂𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚜𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗, 𝚊𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 & 𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚜𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 $𝟿𝟾煙三文魚夠新鮮,加少少𝚜𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚒𝚗𝚐 配埋牛油果簡直係不敗組合( ͡° ͜ʖ ͡°)𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 都𝚘𝚔,係個邊硬左少少比起上面𝚖𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 個款,個人鍾意𝚜𝚖𝚘𝚔𝚎𝚍 𝚜𝚊𝚕𝚖𝚘𝚗 呢款多𝚍 🧡-♡︎ 𝙸 𝚊𝚖 𝚒𝚗𝚗𝚘𝚌𝚎𝚗𝚝 - 𝚎𝚟𝚒𝚕 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔 $𝟺𝟾餐廳位置比較特別,係舊裁判法院隔離我估係因為咁先有呢個法院限定𝚖𝚎𝚗𝚞 呢杯係朱古力沙冰,比起普通𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚖𝚒𝚕𝚔 更飽肚朱古力味濃郁,亦唔會過甜如果平時都鍾意沙冰嘅不妨一試ฅ^•ﻌ•^ฅ-♡︎𝙲𝚘𝚕𝚍 𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚎𝚍 𝚘𝚛𝚊𝚗𝚐𝚎 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚎 $𝟹𝟸-老實講呢度真係少少遠 (除非你住北區)但環境真係唔錯,好𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕 (●’◡’●)ノ
假期一早起身去食早餐
坐到𝚝𝚊𝚝𝚊𝚖𝚒 位置,開心(≧◡ ≦) ♡

一上枱就聞到好香芝士味~🧀
略嫌炒蛋炒得有𝚍 散
如果係綿滑𝚍 個種炒蛋會更吸引ʕ•ᴥ•ʔ

煙三文魚夠新鮮,加少少𝚜𝚎𝚊𝚜𝚘𝚗𝚒𝚗𝚐
配埋牛油果簡直係不敗組合( ͡° ͜ʖ ͡°)
𝚂𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑 都𝚘𝚔,係個邊硬左少少
smoked salmon, avocado & cream cheese sourdough

♡︎[法院限定] 𝙸 𝚊𝚖 𝚒𝚗𝚗𝚘𝚌𝚎𝚗𝚝 - 𝚎𝚟𝚒𝚕 𝚌𝚑𝚘𝚌𝚘𝚕𝚊𝚝𝚎 𝚍𝚛𝚒𝚗𝚔 $𝟺𝟾
餐廳位置比較特別,係舊裁判法院隔離
我估係因為咁先有呢個法院限定𝚖𝚎𝚗𝚞
朱古力味濃郁,亦唔會過甜
如果平時都鍾意沙冰嘅不妨一試ฅ^•ﻌ•^ฅ

老實講呢度真係少少遠 (除非你住北區)
但環境真係唔錯,好𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕 (●’◡’●)ノ
餐廳有兩個𝚝𝚊𝚝𝚊𝚖𝚒 位置
有興趣可以𝚋𝚘𝚘𝚔 定/ 早𝚍 黎攞位
岩岩提到餐廳隔離就係舊裁判法院
黎食野之餘順便可以參觀呢~

2022-10-04
早餐
  • smoked salmon
  • avocado & cream cheese sourdough
1K
2022-09-29 390 浏览
多得Cohee 2.0,我哋先發現到樓下原來有一班神早巴士直達粉嶺(笑)分店地方比錦田店大咗,落地玻璃採光一百分。室內有兩組榻榻米位,亦有室外座位。枱凳密麻,假期預咗會嘈少少,不過整潔度要再注意,咁早嚟都成地頭髮同食物碎。餐牌供應沙律、酸種包、貝果、全日早餐、意粉、蛋糕。飲品有咖啡、手沖、幾款拿鐵、朱古力同茶定價相宜。每次去錦田店都會點帶子農村包,呢度得酸種包或貝果咋,酸種包薄身,食落比較韌,配料新鮮。帶子咁煎法一定好味 (我都係鐘意農村包多啲)意粉沾滿明太子,口感creamy唔膩,小龍蝦少咗啲麻糬卷蛋伯爵茶香味好重,麻糬黏身,表現中規中矩。北海道帶子、三文魚籽、炒蛋洋蔥酸種包 $98 明太子小龍蝦扁意粉 $98伯爵茶麻糬卷蛋 $48Pour Over $58/ El SalvadorEspresso Tonic $48

意粉沾滿明太子,口感creamy唔膩,小龍蝦少咗啲

麻糬卷蛋伯爵茶香味好重,麻糬黏身,表現中規中矩。

北海道帶子、三文魚籽、炒蛋洋蔥酸種包 $98

明太子小龍蝦扁意粉 $98
伯爵茶麻糬卷蛋 $48
Pour Over $58/ El Salvador
Espresso Tonic $48

2022-09-24 405 浏览
禮拜六大概下晝三點左右去到,見到有位可以直接入去,不過就係普通位,而其他景觀比較好嘅位置就一直空住留俾book檯嘅客人餐廳裝潢唔錯,但係檯同檯之間距離太近,位置就比較擠迫,再加上人手似乎嚴重不足,入座等好耐先有人執上一手嘅檯同落單🍃煙鴨胸幾好食,份量又足夠,貝果烤得好脆,呢個餐牛油果份量都頗多,由於我嘛嘛地牛油果所以都分唔到好唔好食,如果柚子醬再多d會更好🍃炒蛋同煙三文魚份量感覺比其他餐廳份量多,整體都比較好味🍃裡面有沙冰,一開始飲會覺得太濃,等d沙冰融化之後就會好飲好多,賣相唔錯,隔離檯見我地嗌即刻問我地係咩都嗌返兩杯😂🍃好特別又好味嘅麻糬蛋糕捲,除咗食到伯爵茶味之外似乎都有d香草味

煙鴨胸、牛油果、柚子醬貝果

All  Day  Breakfast

炒蛋同煙三文魚份量感覺比其他餐廳份量多,整體都比較好味
‘我冇罪’邪惡朱古力特飲
🍃
日式糬卷蛋糕(伯爵茶)
等候时间
5 分钟 (堂食)
煙鴨胸、牛油果、柚子醬貝果
All  Day  Breakfast
‘我冇罪’邪惡朱古力特飲
日式糬卷蛋糕(伯爵茶)
1K
2022-09-24 2248 浏览
假日約了友人到了一間新開的cafe,位置有印象,兩年前去過上一間(果時食完再去鶴藪),而加新開一間又另一番景象。因為估到多數都多人book位好點。介紹返~前身為粉嶺裁判法院,後活化為香港青年協會領袖學院,而cafe是位於前裁判法院旁的白色建築物。假日的下午,果然好多人幫襯。白色房子,內堂裝潢簡約,白色的牆身木枱椅,落地玻璃窗,透入自然光線感覺舒適,有兩個地台位置似乎係打卡之用,座位算多,密度較高,少許擠逼感,好在座位尚算闊絡,坐得都舒服。餐牌,來得呢到嘆下啡先,相對之下比較上對甜品有興趣。GENMAICHA LATTE,$38,有玄米茶的香氣,甘甜的味道。明太子小龍蝦意粉,$98,配料有明太子、三文魚籽及小龍蝦,意粉煙韌,口感creamy帶鮮味。ALL DAY BREAKFAST,$138,有炒蛋、牛油果、車厘茄、無味精雞肉腸、雜菌、酸種包、沙律及煙三文魚,炒蛋滑,雜菌香口,酸種包口感太硬,其他味道正常水準。日式麻糬抹茶卷蛋糕,$48,蛋糕質感軟綿,抹茶味濃,麻糬煙韌,cream味道香甜,整體口感豐富,幾好味。日式麻糬伯爵茶蛋糕,$48,個色水上唔太似有茶味,食落有淡淡的茶香,蛋糕一樣

假日的下午,果然好多人幫襯。

餐牌,來得呢到嘆下啡先,相對之下比較上對甜品有興趣。

HOJICHA LATTE

GENMAICHA LATTE

明太子小龍蝦意粉

ALL DAY BREAKFAST

日式麻糬抹茶卷蛋糕

日式麻糬伯爵茶蛋糕
日式麻糬伯爵茶蛋糕,$48,個色水上唔太似有茶味,食落有淡淡的茶香,蛋糕一樣軟綿,麻糬煙韌,cream味道香甜,整體口感豐富,不俗呢。

包青天
包青天,$48,自家制巴克斯蛋糕,初步相信因為蛋糕面層的焦黑而命名,,口感軟滑,芝士味濃,正常水準。

甜品幾好味,熟食正常水準,來得呢到就順便參觀下有三級歷史建築的前粉嶺裁判法院,走馬看花了一會。
等候时间
6 分钟 (堂食)
2022-09-20 367 浏览
繼Cohee Studio 同For Single之後,Cohee竟然會係呢個咖啡沙漠粉嶺開分店!本身已經幾鐘意錦田店,覺得好chill好舒服好有旅行的感覺,不過就係因為太細所以難d影相,今次一見到前裁判法院的雪白外牆同新店的日系裝修之後,簡直抗拒唔到!而且新店的營業時間又提早左,應該唔會出現錦田平日都要排哂長龍的情況掛!lol淨係門口呢個牌都特別有感覺haha。Menu方面其實同舊鋪冇咩太大分別,但因為早到終於可以影到cafe的環境相,真係好靚!即刻簡個榻榻米影返幾張先!甘岩有陽光影落嚟真係特別靚!☺️✦ Dirty個Dirty🥃 真係好靚!雖然側邊唔係話漸陣漸得好明顯但係面頭嗰個色好出好靚見到expresso 的流動✦ Parma Ham & Scrambled EggBagel其實比較似普通麵包🥯可能烘多少少會好d沙律加黑醋係清新既整體靠parma ham的咸香調咪✦ Smoked Salmon, Avocado & Cream Cheese任何時候都係無得輸既組合!Smoked salmon + cream cheese 👏🏽🥳加埋一整個好新鮮的牛油果都幾飽除左食物同之前差唔多未
✦ Dirty
Bagel其實比較似普通麵包🥯
可能烘多少少會好d
沙律加黑醋係清新既
整體靠parma ham的咸香調咪
任何時候都係無得輸既組合!
加埋一整個好新鮮的牛油果都幾飽
除左食物同之前差唔多未係好驚喜外,環境係最主要令人回頭既原因,真係太靚太舒服啦!真心鍾意!🤩😊
2022-09-20 312 浏览
🏡CoHee ☕️《粉嶺》😟😟未試過去一間cafe 咁差體驗😰見錦田果個店幾多好評 今次前粉嶺裁判法院新開嘅分店 就黎試吓 係歷史建築入面係幾有feel的🏡 去果日爆晒場 不過佢有得留電話有位之後會打比你🥹本身都覺得幾好一入到去似茶樓咁嘈 枱與枱之間好密 🥵不過重點係4點45之前入到去 但全場得一個waitress 落單 執枱 叫左佢落單話等等之後 過左好耐先得閒理我哋 然後同我地講5點已經截咗單..得返咖啡同甜品…What? 首先有冇同我哋講幾截單 同埋係冇人幫我哋落單搞到過晒時間….真係O爆嘴🥲 最後叫左一件roll cake 同兩杯咖啡但d 咖啡等左成半粒鐘先有 很差的體驗🤬 野食幾好都冇用喇😵安排太差了
🏡CoHee ☕️《粉嶺》

😟😟未試過去一間cafe 咁差體驗😰

2022-09-20
等候时间
30 分钟 (堂食)
下午茶
2022-09-19 189 浏览
轉左新cafe尋日去試吓打下卡,可能因為星期日關係太多客人,環境好擠迫有點失望法院限定~清白 ~油揚鰹魚湯烏冬😅太清淡了包青天 ~自家制巴斯克芝士蛋糕🍰芝士味濃烈😋我方罪 ~邪惡朱古力特飲🥲買晒冇緣一試日式麻糬卷抹茶蛋糕🍰👍希望有緣平日再去🤣🤣

法院限定~
清白 ~油揚鰹魚湯烏冬😅太清淡了
包青天 ~自家制巴斯克芝士蛋糕🍰芝士味濃烈😋
我方罪 ~邪惡朱古力特飲🥲買晒冇緣一試
日式麻糬卷抹茶蛋糕🍰👍
希望有緣平日再去🤣🤣
2022-09-05 497 浏览
#foodthinger粉嶺#粉嶺 #粉嶺美食 #粉嶺cafe #粉嶺打卡 #粉嶺必食 #粉嶺好去處 #粉嶺裁判法院 #粉嶺裁判法院cafe CoHee (粉嶺)粉嶺馬會道302號地舖呢間Cafe同朋友第一次去,食咗少少嘢,好彩去之前book咗位,如果唔係要等好耐!個All day Breakfast 出奇好食,慢煮雞胸肉要讚😋完全唔乾,好滑 Keep fit 人士一定要食😝牛油果夠晒熟,仲有兩條冇味精雞肉腸,酸種包同埋雜菌!2個人share食都得☺️杯邪惡朱古力特飲,唔介意卡路里嘅可以試一試,有沙冰同埋朱古力粒,飲落好有口感,甜度適中😆
#foodthinger粉嶺

CoHee (粉嶺)
粉嶺馬會道302號地舖

2022-09-03 476 浏览
☕️Creamy Black $38🍽CoHee All Day Breakfast (Slowcook Chicken Breast) $138🍽Toast with Smoked Salmon, Avocado & Cream Cheese $98All day breakfast入面個慢煮雞胸肉煮得岩岩好 Creamy Black入口好順 咖啡味濃厚咖啡店旁邊就係新界裁判署食完野可以去參觀下
☕️Creamy Black $38

Creamy Black入口好順 咖啡味濃厚
咖啡店旁邊就係新界裁判署
食完野可以去參觀下
2022-08-30 468 浏览
近排喺粉嶺裁判法院隔離開咗間由元朗錦田開過嚟cohee cafe店, openrice提供早一日可以book位嘅服務喺平日嘅中午已經差唔多全場爆曬🤧我哋好好彩畀人分派到喺窗邊玻璃位,雖然係矮凳,但係畀其他二人座位更加寬敞,更加容易打卡餐廳嘅最重要打卡位就係tatami 位, 不過你預咗長期都會有人book定, 應該難walk in入到去咖啡我哋叫咗dirty ($43) 同埋cappuccino($38), 有天鵝拉花,咖啡入口果味偏重,混合埋奶泡,有keep住好嘅質素 我friend話佢嗰杯dirty都係都好正, espresso 同鮮奶比例啱啱好有漸層我哋仲有叫到earl grey 日式麻薯卷蛋糕($48) 嚟到已經好IGable, 蛋糕鬆軟有茶味再加上cream,不過麻薯口感偏黏,普通。 總括,打卡係好靚,不過價錢比較偏中上,見仁見智叫唔叫,口感正常不過大家預咗因為新開張人手比較缺乏有機會等好耐先有餐點,不過呢個都係優點, 你可以同個friend坐低真係hea下歎下咖啡仲有當日我哋十二點半去到,本身想下試下佢嗰啲包點,點知sourdough, bagel同埋鴨胸已經買曬 唯有下次

喺平日嘅中午已經差唔多全場爆曬🤧

餐廳嘅最重要打卡位就係tatami 位

,咖啡入口果味偏重,混合埋奶泡,有keep住好嘅質素

唯有下次再幫襯試下

因為cafe喺裁判法院隔離可以順便食完,行埋附近嘅環境