2022-03-01 150 浏览
有時散水餅真係好難諗要買咩🤔我今次就揀左呢個。。大大塊。。人少少都可以揀下呢個嘅。。雖然佢個味就甜左少少。。但配埋杯西式茶就啱啱好👍🏼呢個散水餅都唔太失禮呀😁..📍 Cookie Vission大坑浣紗街6號全興樓地舖..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•
有時散水餅真係好難諗要買咩🤔
我今次就揀左呢個。。大大塊。。
人少少都可以揀下呢個嘅。。
雖然佢個味就甜左少少。。但配埋杯西式茶就啱啱好👍🏼
呢個散水餅都唔太失禮呀😁
📍 Cookie Vission
2022-02-28 180 浏览
店舖門面裝修以白色及綠色作設計,舒適簡潔,主打美式煙韌曲奇及冬甩每日都會有8-10款新鮮出爐的曲奇及冬甩,最近推出的限定抹茶麻糬脆皮包更加係抹茶控打卡之選可以今日六點入到去就賣曬,希望下次有機會可以試到食物方面:Matcha Macadamia : 曲奇抹茶香味濃郁,再加上大量堅果,口感香脆,加上中間的流心抹茶醬,抹茶控必試之選Hot Cocoa : 冬甩口感軟綿,面層有一層厚厚的朱古力粉,再加上烤過的棉花糖及中間係極濃朱古力醬,非常邪惡Ours Tips : 如果想試到抹茶麻糬流心菠蘿包,記得要早D去啦

可以今日六點入到去就賣曬,希望下次有機會可以試到

食物方面:

2022-02-27 180 浏览
呢間位於大坑嘅人氣曲奇店🍪自從做左foodie之後時不時都會見到佢蹤影,口味多、大大塊、打卡感高、個個都有讚無彈👀 今日係附近出沒一於試下係咪咁神級⁉️-🍪Matcha macadamia $50呢個係其中一款best seller,雖然另一款epic chocolate身為🍫lover都好想試,不過呢排多痰驚太甜都係下次先~曲奇口感外脆內軟,拎上手非常有份量感,帶半爆漿效果嘅流心抹茶醬+白朱古力+果仁整體甜度比想像中低(唔係唔甜,只係我諗住真係會好甜好甜😂),兩個人share一份剛剛好唔會覺得太膩,而且罪惡感都無咁高,因為呢塊🍪真係好肥肥好邪惡😈-總結:的確係一塊幾出色嘅🍪,唯一缺點係價錢同開係大坑唔算太方便購買,再有機會經過開睇下會唔會encore其他口味🤔
🍪Matcha macadamia $50

2022-02-26 84 浏览
嗰日去大坑嘅目的係要買曲奇餅🍪/冬甩🍩。人氣長期高企嘅Cookie Vission最近因為推出期間限定產品再次掀起話題。Match Brioche我無緣試喇,今次買咗兩款冬甩同買我最鍾意食嘅曲奇餅🍪總括嚟講呢間店售賣嘅食物味道係偏甜嘅…但係我又好想食👉🏻👈🏻(唯有安慰自己話間唔中邪惡一次都OK 啦)賣相無論曲奇餅或冬甩都精緻,外表漲卜卜,再加上款色都唔少,要決定買邊款味道真係有難度。我將peanut butter jelly donut翻熱食有流心效果,中間啲花生醬流出嘅時候真係好震撼😂😂不過講到尾我嘅至愛都係抹茶曲奇,裡面嘅抹茶醬真係夠晒濃郁又帶點苦澀味,我已經第三次回購呢款曲奇餅喇😬😬▫️Peanut Butter Jelly Donut (HKD40)▫️Hot Chocolate Donut (HKD40)▫️Matcha Macadamia White Chocolate Chip (HKD50)

▫️Hot Chocolate Donut (HKD40)
外卖自取
自從半年前第一次試完佢既Epic Choco Cookie之後,每次去大坑都一定會買黎食。前個排見佢出doughnuts,買咗Creme Brulee flavour黎試,之後每次就Cookies Doughnuts都會買。佢既Cookies/Doughnuts價錢由$30到$45/pc,每件個份量都好足,特別係Cookies,攞起手會feel到個重量,我一個人剩係食到半塊。如果鐘意真。朱古力既朋友,可以直接試Epic Choco, 佢一塊融合咗Molten Choco Cake+Cookie+Crunch既texture, 有流心既朱古力醬inside。Doughnuts 就隻隻味都唔錯,大推Banoffee! Its cream on top既thickness同涼涼地既temperature 都好fit! 呢排唔知點解佢咁紅,勁多人排隊⋯好在staff快手,cookies同doughnuts都keep住出。

Oreo Choco/Creme Brulee/Banoffee Doughnuts
  • Epic chocolate
  • Banoffee  Doughnut
之前新年嗰排依間曲奇店推出左新口味抹茶流心麻薯麵包,作為抹茶忠實粉絲嘅我雖然果段時間唔得閒去買,但係我一直都有記住,終於等到時機去買到手!!🥰🧡Matcha Mochi Brioche🧡💵$50濃濃嘅抹茶味😍個菠蘿皮係抹茶味,無普通港式菠蘿包咁脆,似係墨西哥包嘅抹茶味ver,都唔錯☺️一搣開,不得了!!大大舊麻糬+超香濃抹茶醬😍😍😍本身個麵包都算鬆軟,麻糬係偏腍帶少少煙韌嗰種,重點真係個抹茶醬!好濃好香抹茶味😍抹茶控表示十分滿意🥰濃稠程度啱啱好,而且好滑身,完全無粉粒感,正😋💜Matcha Macadamia💜💵$50本身依塊抹茶曲奇都係抱住唔差在試埋佢隻抹茶曲奇心態之下買嘅,點知我覺得佢仲好食過個抹茶包😂個抹茶包已經覺得好好食,但係依塊曲奇更好食😍抹茶味更香濃回甘,曲奇中間又係有流心,不過依隻流心係偏向似抹茶朱古力醬,流質啲嗰種,但係整體都好抹茶🍵~再加上夏威夷果仁,增加咗啲脆脆嘅口感,正😋💛Key Lime Pie💛💵$40天真嘅我以為佢真係撻嚟,原來佢係青檸撻味嘅曲奇😂都幾驚喜☺️佢嘅曲奇係偏向似提子燕麥曲奇嗰種,有種偽健康嘅錯覺🤣🤣🤣味道係好食嘅~曲奇上面會有一層青檸吉士醬,味道酸

🧡Matcha Mochi Brioche🧡

💜Matcha Macadamia💜

💛Key Lime Pie💛
💵$40
天真嘅我以為佢真係撻嚟,原來佢係青檸撻味嘅曲奇😂都幾驚喜☺️佢嘅曲奇係偏向似提子燕麥曲奇嗰種,有種偽健康嘅錯覺🤣🤣🤣味道係好食嘅~曲奇上面會有一層青檸吉士醬,味道酸甜,可以減低曲奇本身嘅油膩感🥰我覺得都幾好食~

💕overall💕
抹茶控建議試齊佢嘅抹茶包同抹茶曲奇🥰🥰
Matcha Macadamia
Key Lime Pie
Matcha Macadamia
Key Lime Pie
2022-02-24 187 浏览
-{大坑人氣曲奇店🍪}除左買左4塊曲奇之外仲即食左個donut包☺️🤤Matcha Mochi Brioche🤤 ($50)特登search左brioche係來自法國嘅甜點 係香牛油味同埋蓬鬆嘅👻呢個包全個都係抹茶😚抹茶菠蘿皮抹茶包同埋抹茶醬😆超級邪惡!!抹茶味係醬>菠蘿皮>包 嗰醬係食極都咁多 mochi夠煙韌😍個包亦真係好鬆軟🥳👖褲評: 8/10雖然個包真係好好食 但定價都係偏貴👀不過唔係成日經過所以都可以一試👻性價比: 8.5/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 Cookie Vission🚩地址: 大坑浣紗街6號全興樓地舖 #fuudjai #fuudjai甜品 #fuudjai小食 #fuudjai大坑
{大坑人氣曲奇店🍪}
除左買左4塊曲奇之外仲即食左個donut包☺️

🤤Matcha Mochi Brioche🤤 ($50)

👖褲評: 8/10

性價比: 8.5/10
服務: 8/10
環境: 8/10

🚩 Cookie Vission🚩
地址: 大坑浣紗街6號全興樓地舖

2022-02-23 61 浏览
之前都食過呢間嘅曲奇見到出左冬甩梗係要試吓啦本身諗住買matcha Mochi brioche..點知冇得買有d失望拿破崙就食得多 拿破崙冬甩真係第一次食味道不錯 幾鬆脆 配埋榛子醬 唔太甜幾好Crème brûlée 我仲以為真係cream brûlée 嘅味 好失望 同平時食開嘅冬甩原味差唔多 只係面頭燒焦咗甜甜地Chocolate Oreo 朱古力味蓋過了Oreo 本身以為入面有Oreo醬點知係冇🥲Tiramisu 呢個反而有驚喜 面頭係Tiramisu粉裏面係有醬 正呀 充滿邪惡感曲奇揀咗cheesecake味完全食唔出有cheesecake嘅味道除咗甜都係甜Matcha macadamia 綠茶味曲奇餅 都幾重綠茶味 裏面有好多nuts 但係點解我見人哋係有流心而我食唔出呢個效果 明明已經焗返熱佢食🥲整體來講 我覺得冬甩好味過曲奇因為曲奇真係太甜了 😆😆邪惡度爆燈
之前都食過呢間嘅曲奇

除咗甜都係甜

整體來講 我覺得冬甩好味過曲奇
因為曲奇真係太甜了 😆😆邪惡度爆燈

2022-02-20 84 浏览
🍪 S’mores Cookie $40🍪 Chocolate Peanut Butter Cookie $40 🍩 Hot Cocoa Donut $40.當日雖然落住雨🌧,但係都有人龍,果然係近期大熱,我地四點去到,排左十分鐘左右。輪到我哋嘅時候已經冇晒店舖嘅王牌綠茶味😢 另一個王牌推介嘅Epic Chocolate要等20分鐘,時間關係今次我哋試住其他味道先🙂.S’mores Cookie有幼滑既朱古力,加上棉花糖,帶黎香甜嘅感覺,鍾意食肉桂粉嘅一定好開心,因為都幾重玉桂粉味🧐.Chocolate Peanut Butter Cookie美式曲奇既最大特點當然係濃厚既味道,而朱古力同花生醬既配搭絕對係將呢個特色發揮得淋漓盡致👍🏽 .Hot Cocoa Donut個冬甩就好軟綿!個面就有一層好厚嘅朱古力粉,另外中間嘅朱古力醬味道都好rich😁.CP值及夠飽以一間名氣店黎講其實唔算貴😅翻啅因為買唔到最受歡迎既綠茶味,都會想再番去買!留意佢既IG story會有每日有咩款式出爐👍🏽
🍪 S’mores Cookie $40
🍩 Hot Cocoa Donut $40
S’mores Cookie
Hot Cocoa Donut
CP值及夠飽
以一間名氣店黎講其實唔算貴😅

翻啅
2022-02-19 44 浏览
美式曲奇🍪明明就係超級邪惡,但唔知點解佢有種魔力😈。明明就落咗極多牛油🧈、砂糖、Brown Sugar、Chocolate Chips、果仁,但真係見親都好想食!平時食得多其他美式曲奇店,今次終於有機會試下Cookie Vission😍!🌟Spiced S’mores Cookie曲奇攞上手幾重,可惜已經凍咗,👧🏻決定攞返屋企用170°C翻熱5分鐘!焗完已經聞到超香牛油+Spices味,味道層次非常豐富,帶有少少Cinnamon味,夾上半溶嘅綿花糖🔥,Chocolate Buttons,質感偏Chewy,食完竟然唔覺Heavy/甜🥰!🌟Creme Brulee Donut呢個Doughnut朋友👦🏻👧🏻就喺店舖外立即食,外層燒上薄薄焦糖,內層係雲尼拿吉士醬,輕易見到粒粒雲呢拿籽。Dounut質感鬆軟唔油膩,吉士醬份量幾多,👦🏻就略嫌太漏+冇咩驚喜😣。

🌟Spiced S’mores Cookie

🌟Creme Brulee Donut
上次難得到訪大坑 真的沒有理由不嘗嘗我想應該大家都被洗版很久也沒有人不知道這間超人氣𝗖𝗼𝗼𝗸𝗶𝗲吧👻店舖裝潢十分簡單 白色與懷舊綠的配搭簡簡單單只有一個玻璃櫃跟𝗖𝗮𝘀𝗵𝗶𝗲𝗿💰嘗過曲奇後 真的大愛大推呢❤️👏🏻👍🏻-🍵 | 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗮𝗰𝗮𝗱𝗮𝗺𝗶𝗮 $𝟱𝟬 |第一次給10分🌟本身已經很喜歡抹茶很難得遇到 把抹茶食物做得這麼完美😍它有濃濃的茶味 香濃而不苦澀帶少許甜度 把味道的層次再提高卻又不會讓人吃兩口便很膩每一口都有 溢出的幸福感💓🌟10/10🥜 | 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗣𝗲𝗮𝗻𝘂𝘁 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 $𝟰𝟬 |超級濃郁的朱古力及花生味🥜🍫花生醬濃稠到 整個嘴巴都黏黏糊糊很滿足haha😆🌟8/10-📍 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗶𝗲 𝗩𝗶𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻大坑浣紗街6號全興樓地舖
上次難得到訪大坑 真的沒有理由不嘗嘗

很滿足haha😆
🌟8/10

📍 𝗖𝗼𝗼𝗸𝗶𝗲 𝗩𝗶𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻
大坑浣紗街6號全興樓地舖
| ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴠɪssɪᴏnCreme Brûlée Bombolone($40)最愛呢粒冬甩🤩本身已經好期待 食完完全無失望✨面頭有一大塊焦糖 又薄又脆 冬甩麵包體好鬆軟 內餡係軟滑既creme brulee 好多雲尼拿籽 好香🤤整體甜而不膩 食得一粒完全唔夠🥺ʀᴀᴛɪɴɢ: 9.5/10Blueberry Cheesecake Bombolone ($45)呢個都好有驚喜🥰面頭係吉士醬同crumble碎 內餡係blueberry custard🫐好重藍莓味! 啲餡多到爆哂出嚟 feel到落足料 好好味😋ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10Oreo Donut ($30)正常發揮既donut 面頭鋪滿左oreo碎🖤裡面係無餡既 食落覺得oreo味唔夠🙈如果裡面都有oreo cream就好ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10Original Glaze Donut ($30)面頭係砂糖 裡面係無餡的 冬甩麵包體鬆軟 正常發揮ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10Hot Chocolate Donut ($40)外層鋪滿左可可粉 上面有兩大粒棉花糖 中間係滿滿既chocolate cream 好濃朱古力味🍫Perfect
| ᴄᴏᴏᴋɪᴇ ᴠɪssɪᴏn

Creme Brûlée Bombolone($40)

最愛呢粒冬甩🤩本身已經好期待 食完完全無失望✨
面頭有一大塊焦糖 又薄又脆 冬甩麵包體好鬆軟
內餡係軟滑既creme brulee 好多雲尼拿籽 好香🤤
整體甜而不膩 食得一粒完全唔夠🥺

ʀᴀᴛɪɴɢ: 9.5/10

呢個都好有驚喜🥰
好重藍莓味! 啲餡多到爆哂出嚟 feel到落足料 好好味😋

ʀᴀᴛɪɴɢ: 9/10

Oreo Donut ($30)

正常發揮既donut 面頭鋪滿左oreo碎🖤
裡面係無餡既 食落覺得oreo味唔夠🙈
如果裡面都有oreo cream就好

ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10

Original Glaze Donut ($30)

面頭係砂糖 裡面係無餡的 冬甩麵包體鬆軟 正常發揮

ʀᴀᴛɪɴɢ: 7/10

Hot Chocolate Donut ($40)

Perfect for chocoholic🤎

ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.5/10

Raspberry/Nutella Donut Hole($40/3)

Nutella同raspberry醬都好多 同冬甩既比例啱啱好 食完唔會太漏 好味💕

ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10

曲奇的價錢是蠻貴的,雖然聽說是很足料而且每件都重磅得不得了(食過後發現的確是 •̀ ں •́ ୨!),但是還是有心痛了一下இдஇ。第一次買發現真的有很多口味,已經默默告訴自己想試勻所有口味啦´・ᴗ・`① 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙞 𝘽𝙧𝙞𝙤𝙘𝙝𝙚🍵🍞 ($50)// 抹茶麻糬流心菠蘿包是今個月新駐的款式!強烈推薦各位抹茶控不要走寶喔♥︎~ 表層的抹茶菠蘿皮帶濃濃的抹茶香,很脆而且茶很濃。中間的麻糬煙韌同時帶軟糯黏稠🤌🏻。至於中間的抹茶流心每一口都散發著濃濃的茶香,一個包集齊三款口感,滿足抹茶麻糬控的胃口,超好食* ˚ ✦!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌖② 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙈𝙖𝙘𝙖𝙙𝙖𝙢𝙞𝙖🍵🍪 ($50)// 好多人激推這款抹茶流心曲奇,拿起來很聚手很有重量😼 曲奇很脆而且夾雜著果仁增加脆度口感。中間的抹茶流心搣開就激流心💚,曲奇來講真的很邪惡但好想再回購!//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌖③ 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘽𝙧𝙪̂𝙡𝙚́𝙚 🍮 ($40)// 對於焦糖色的麵包就是零抵抗力🤣表面那層是佈滿砂糖再燒炙形成焦糖薄脆🤏🏻中間是超多餡的吉士,不知道是不是心理作用覺得有一點燉蛋的味道🙈不過整體就普通一點,沒有很驚喜//𝙁𝙤

𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌖
𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙞 𝘽𝙧𝙞𝙤𝙘𝙝𝙚

② 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙈𝙖𝙘𝙖𝙙𝙖𝙢𝙞𝙖🍵🍪 ($50)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌖
𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙈𝙖𝙘𝙖𝙙𝙖𝙢𝙞𝙖

③ 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘽𝙧𝙪̂𝙡𝙚́𝙚 🍮 ($40)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘽𝙧𝙪̂𝙡𝙚́𝙚

🍪Cookie Vission (大坑)

🍮#aiiifoodie
#aiiifoodie_taihang #aiiifoodie_大坑
𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙈𝙤𝙘𝙝𝙞 𝘽𝙧𝙞𝙤𝙘𝙝𝙚
  • Matcha Macadamia
2022-02-07 75 浏览
Portuguese egg tart cookie (HKD50) is one of the signature cookies at Cookievission, which balances the soft caramelized egg custard and cookie crunch so well. I have also tried the Hazelnut Nutella cookie (HKD40) and Triple Chocolate cookie (HKD40). Actually, I love everything here. If only one cookie I can choose then I do recommend the Triple Chocolate cookie. It had a rich and strong chocolate flavour with the consistency of buttercream. So Good! Can't beat it!
今日又係曲奇🍪日🥰多謝有愛嘅同事💞💚Peanut butter n jam💚💵$40食落好香花生🥜味😋仲要好多花生粒同白朱古力粒增加口感😍超級邪惡但係好正💞食到中間會有啲酸酸甜甜嘅果醬,多咗啲口味嘅變化,無咁容易食到漏❣️💙 Epic chocolate 💙💵$50好香好重朱古力味~朱古力控一定好鍾意☺️曲奇中間仲有流心😍😍不過我覺得整體都係比較偏甜,配杯無糖熱咖啡or熱茶食應該會好啲~💕overall💕好食但係好肥🥺想試埋個流心抹茶包🥺🥺
今日又係曲奇🍪日🥰多謝有愛嘅同事💞

💚Peanut butter n jam💚