🔍之前喺長沙灣有留意呢間文青風越南餐廳🇻🇳依家於太子開咗新分店🆕, 地點方便📍鄰近旺角東站和始創中心🌟主打越南🇻🇳泰國🇹🇭菜式, 簡約文青風裝修🌱Weekend也有午市及茶市, 選擇種類多🥳🔸泰式燒牛柳沙律🥗 $78 6/10🐮燒牛柳約有7-8塊, 中間略帶粉嫩☑️青瓜, 紅蘿蔔絲, 車厘茄, 洋蔥, 清新開胃🔸越式綜合牛肉湯粉(午餐) $80 6/10🥢湯粉可選:河粉|檬粉|金邊粉☑️牛丸, 牛腩, 生熟牛肉片, 白蘿蔔▫️蘿蔔入味無渣🐮牛肉片上枱時仲係粉色的, 用熱湯浸熟😙🥣湯底清甜, 另可加青檸汁🍋, 增添風味🔸越南烤雞法式三文治(下午茶) $56 7/10🥖法包烘得好脆😍, 🐔烤雞扒(帶皮)嫩滑夾住蘿蔔絲🥕, 洋蔥, 青瓜, 生菜配微辣醬汁🌶️, 不錯😋~🔸蒜香油菜🥬 +$18 6/10🔸熱檸水(跟餐)🔸招牌泰式奶茶🥤 +$18
🔍之前喺長沙灣有留意呢間文青風越南餐廳🇻🇳
依家於太子開咗新分店🆕, 地點方便
📍鄰近旺角東站和始創中心
🌟主打越南🇻🇳泰國🇹🇭菜式, 簡約文青風裝修🌱

Weekend也有午市及茶市, 選擇種類多🥳

🔸泰式燒牛柳沙律🥗 $78 6/10
🐮燒牛柳約有7-8塊, 中間略帶粉嫩
☑️青瓜, 紅蘿蔔絲, 車厘茄, 洋蔥, 清新開胃

🔸越式綜合牛肉湯粉(午餐) $80 6/10
🥢湯粉可選:河粉|檬粉|金邊粉
☑️牛丸, 牛腩, 生熟牛肉片, 白蘿蔔
▫️蘿蔔入味無渣
🐮牛肉片上枱時仲係粉色的, 用熱湯浸熟😙
🥣湯底清甜, 另可加青檸汁🍋, 增添風味

🔸越南烤雞法式三文治(下午茶) $56 7/10
🥖法包烘得好脆😍, 🐔烤雞扒(帶皮)嫩滑
夾住蘿蔔絲🥕, 洋蔥, 青瓜, 生菜
配微辣醬汁🌶️, 不錯😋~

🔸蒜香油菜🥬 +$18 6/10

🔸熱檸水(跟餐)
🔸招牌泰式奶茶🥤 +$18
2024-11-03 185 浏览
今日同屋企人帶咗姨甥仔去玩,就喺太子個邊順便醫埋肚先出發,附近都係茶餐廳多見到有間裝修文青嘅泰菜,同屋企人一齊入咗試下越南烤雞肉法式三文治$60法式三文治法包好脆,裏面夾咗蘿蔔、洋蔥、青瓜、生菜,再加一舊炭燒嘅烤雞肉,配上微辣嘅醬汁,幾好食香茅豬扒湯金邊粉$63豬扒炸過好香口,唔想食撈檬可以轉湯粉個湯底好清甜,小朋友都啱食泰式船粉$62泰式粉有牛丸牛肉等配料,河粉配濃郁嘅牛血湯吸汁力一流絲網春捲$20春捲用咗少少豬肉碎,炸完唔會太油膩燒豬頸肉$20燒豬豬頸肉略嫌乾身咗少少
見到有間裝修文青嘅泰菜,同屋企人一齊入咗試下

越南烤雞肉法式三文治$60

香茅豬扒湯金邊粉$63
豬扒炸過好香口,唔想食撈檬可以轉湯粉
個湯底好清甜,小朋友都啱食

泰式船粉$62
泰式粉有牛丸牛肉等配料,河粉配濃郁嘅牛血湯吸汁力一流

絲網春捲$20
春捲用咗少少豬肉碎,炸完唔會太油膩

燒豬頸肉$20
燒豬豬頸肉略嫌乾身咗少少

2024-11-02 173 浏览
-COSY🍽️-牛油雞翼雞翼勁大隻😂雖然牛油雞翼但食落唔會好油-越南春卷最愛越南炸春卷😍春卷好足料爆哂涵包埋生菜食好fresh😋-Cosy酸辣牛肉湯粉呢個酸辣湯勁好飲🥹除左牛肉仲有扎肉貢丸😋成碗湯清哂🤣-香辣娘惹雞撈濛呢個娘惹炸雞個味勁特別!有少少辣但未至於好辣既仲要佢雞係炸過卜卜脆😌辣既話食凍撈濛就可以中和反🤣-薄荷青檸梳打/斑斕椰汁冰斑斕椰汁🥥大推勁香斑斕味😍-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅📍地址: 太子西洋菜南街196號地舖-#foodieluveat#foodisluveat_hk#foodieluveat_太子#foodieluveat_越南菜#hkfoodie #foodiehk #foodiehkig #hkfoodblogger #hkfoods #hkfoodlover #foodiegraphy #hkfoodblog #hkfoodbloggers #香港美食 #食在香港 #相機食先 #吃貨 #食好西 #越南菜 #太子 #pho #火車頭越南湯河 #旺角
COSY🍽️

#foodisluveat_hk
#foodieluveat_太子
#foodieluveat_越南菜
2024-10-28 111 浏览
越南菜1️⃣Cosy套餐上等手切牛柳湯粉,牛肉好嫩,重味,湯底清甜.蔥油豬扒煎蛋飯,豬扒好淋,有小小肥膏,配上蔥油餸飯一流.煎蛋係流心的.💰HKD$1522️⃣炭燒豬頸肉唔會燒到燶,豬頸肉唔係好肥,配上泰式酸甜醬.💰HKD$743️⃣蒜香牛油雞翼,外脆,多肉汁,好重蒜蓉味💰HKD$254️⃣蜂蜜柚子梳打,好多柚子醬,夠濃味💰HKD$185️⃣水蜜桃伯爵茶紅茶,清新,唔會好甜,幾解渴💰HKD$21
越南菜
1️⃣Cosy套餐
上等手切牛柳湯粉,牛肉好嫩,重味,湯底清甜.
💰HKD$152

2️⃣炭燒豬頸肉
唔會燒到燶,豬頸肉唔係好肥,配上泰式酸甜醬.
💰HKD$74

3️⃣蒜香牛油雞翼,外脆,多肉汁,好重蒜蓉味
💰HKD$25

4️⃣蜂蜜柚子梳打,好多柚子醬,夠濃味
💰HKD$18

5️⃣水蜜桃伯爵茶紅茶,清新,唔會好甜,幾解渴
💰HKD$21
2024-10-26 112 浏览
今日在旺角行街,經過一間裝潢文青餐廳,餐廳就近旺角地鐵站,主打文青既越南菜式。蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉湯底配以蕃茄和蝦頭,整體感覺和諧而味道濃厚,海鮮有青口、八爪魚粒、魷魚和蝦肉等,層次感豐富,湯底酸甜香口將海鮮既鮮味更為特出。香茅豬扒撈檬豬扒帶有濃郁的香茅味,兩面都煎得少許焦香,整體肥瘦均勻,肉質鮮嫩,切成一塊塊,十分容易咀嚼。撈檬可以加魚露食用,魚露酸辣味恰到好處,材料豐富,有辣椒及蒜頭等,整體口感清新,推薦夏日炎炎食用。蒜香牛油雞翼牛油雞翼做得好好食。雞翼外層金黃香脆,又唔會燶。雞翼好入味,簡直想一試再試。Cosy春卷春卷旁放置了蘿蔔絲及生菜。可以以生菜包春卷方法食用,再加上魚露調味。又可以分開食用,春卷炸過更香口,餡料好多,有冬菇及豬肉等。越南滴漏咖啡咖啡滴漏裝置,放置在玻璃杯上,杯中已經備有奶及糖。望住一滴滴咖啡落下,過程非常療癒。龍眼冰淡淡既龍眼香味,清甜爽口。

蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉

蒜香牛油雞翼

Cosy春卷

龍眼冰
淡淡既龍眼香味,清甜爽口。

太子新開越泰菜🇹🇭🇻🇳平民性價比之選👍🏻放工經過太子西洋菜南街,發現新開左一間小餐館「COSY」,白配淡啡色的簡約裝潢,舒適的就餐空間,餐廳入面更掛上大大張Jeremy_Mirror的海報,老闆應該是Mirror的fans😳望一望餐牌,原來是主打越泰菜,我的最愛之一😋🍴上等手切牛柳湯粉手切牛柳肉質鮮嫩,端上枱面時仍是粉嫩粉嫩的,靠熱湯灼熟🥩湯底清甜,帶有少許牛骨的香氣,記得加入九層塔、洋蔥、芽菜和指天椒,擠些少青檸汁,食時特別清爽🌟🍴泰式冬陰功海鮮燴飯平時冬蔭功湯是我的最愛,酸辣開胃,而呢道料理有點西泰式Fusion嘅感覺,幾特別!燴飯賣相非常好,色彩艷麗,帶有濃郁的泰式香料香味,加上有好多海鮮,食完好滿足😋🍴 絲網春卷用越南米紙做的春卷,炸得香脆可口,可以用生菜包著一齊食,又或配上酸辣汁或魚露☕️越南滴漏咖啡咖啡一滴一滴在客人面前慢慢過濾,都幾治癒💆🏻‍♀️咖啡醇厚濃郁,剛入口就感受到咖啡豆的濃郁,杯子底部加了甜甜的煉乳,入口順滑🍹斑蘭椰汁冰夏日解暑良品,椰子味重,帶些許斑蘭味🥥
太子新開越泰菜🇹🇭🇻🇳平民性價比之選👍🏻

🍴上等手切牛柳湯粉

🍴泰式冬陰功海鮮燴飯

🍴 絲網春卷

☕️越南滴漏咖啡

🍹斑蘭椰汁冰
夏日解暑良品,椰子味重,帶些許斑蘭味🥥
2024-10-07 234 浏览
在香港吃越南菜,想吃點不一樣的嗎?這間與傳統的不同。COSY是一間走Fushion路線的越南菜餐廳,從裝潢看更像打卡Cafe。門面看起來很有文青風,店內裝修走的是簡約路線,營造一個舒適的用餐環境。相對於經常吃到的連鎖店,這種小店或許會有驚喜喔。COSY 套餐會包一杯特飲,亦可以加錢轉特飲的喔。越南滴漏咖啡 (+HKD 21/凍) 入口是香濃的炭燒味,咖啡和煉奶的比例剛好。青檸檬薄荷葉梳打 (+HKD 18) 這杯是透心涼之選。COSY 酸辣牛肉湯粉 (HKD 69) 微酸帶辣的濃郁湯底很惹味。吸了湯汁的粉吃落更滑溜,牛肉片的肉質亦幾嫩滑。另外還有扎肉。整碗感覺就是十分足料。招牌咖喱脆皮牛腩配飯 (HKD 98)炸到香脆的半肥瘦牛腩,口感軟稔且肉味濃郁並富有油香,而且炸粉很薄身。惹味的咖喱辣度不算太高,所以配飯吃很容易入口。香辣娘惹雞撈檬 (HKD 75) & 泰式冬蔭功海鮮燴飯 (HKD 88)香辣入味的雞肉外酥內嫩,吸引的味道配檬粉吃剛好調味。但說味道層次更豐富的是冬蔭公燴飯,又酸又辣是泰式與西式結合的Fushion菜。除了有豐富的海鮮,米飯吸飽了冬蔭公湯汁,但又不會呈糊狀。小食拼盤
在香港吃越南菜,想吃點不一樣的嗎?這間與傳統的不同。
相對於經常吃到的連鎖店,這種小店或許會有驚喜喔。
COSY 套餐會包一杯特飲,亦可以加錢轉特飲的喔。
青檸檬薄荷葉梳打 (+HKD 18) 這杯是透心涼之選。
青檸檬薄荷葉梳打
吸了湯汁的粉吃落更滑溜,牛肉片的肉質亦幾嫩滑。
另外還有扎肉。整碗感覺就是十分足料。
COSY 酸辣牛肉湯粉
招牌咖喱脆皮牛腩配飯 (HKD 98)
惹味的咖喱辣度不算太高,所以配飯吃很容易入口。
招牌咖喱脆皮牛腩配飯
香辣入味的雞肉外酥內嫩,吸引的味道配檬粉吃剛好調味。
除了有豐富的海鮮,米飯吸飽了冬蔭公湯汁,但又不會呈糊狀。
香辣娘惹雞撈檬
泰式冬蔭功海鮮燴飯
小食拼盤 (HKD 139) 五款小食各有兩件。剛炸起的春卷非常酥脆。
墨魚餅、蝦餅和魚餅都富有彈性,夠熱真的有差喔。
牛油雞翼也很香,雞肉很滑嫩,還可以配酸甜醬吃。
小食拼盤
牛油果軟殼蟹米紙卷 (HKD 80)
帶煙韌感的米紙包著咸香酥脆的軟殼蟹,再配上牛油果確實不錯。
但個人喜歡米紙卷沾魚露來吃多過沙律醬。
牛油果軟殼蟹米紙卷
最後還吃了 惹味胡椒蝦 (HKD 60)
香口的胡椒蝦連蝦殼都可以吃掉﹐刺激的胡椒味加上蒜香確實惹味。
還可以加點青檸汁來增加清爽感。
惹味胡椒蝦
2024-09-30
COSY 酸辣牛肉湯粉
招牌咖喱脆皮牛腩配飯
香辣娘惹雞撈檬
泰式冬蔭功海鮮燴飯
惹味胡椒蝦
2024-10-07 96 浏览
平日想悠閑咁食餐晏,見Cosy門面有啲文青feel,餐牌價格又相宜,就走入嚟試一試蕃茄蝦頭膏海鮮湯粉 - 湯底鮮甜,海鮮份量足,啖啖都食到唔同嘅海鮮,檬粉口感亦好好河內生牛肉湯粉 - 湯底濃郁,香料充足,牛肉香濃份量足,河粉夠滑唔會黐埋一齊絲網春卷 - 炸到熱辣辣脆卜卜,同泰式辣醬好夾蜂蜜柚子梳打夠濃,又有柚子嘅咬口,清甜解渴;薄荷鴛鴦檸檬茶分別有檸檬同青檸,幾有創意,味道鮮明,本身茶底又夠濃,好驚喜Cosy提供嘅選擇都幾多,望落好吸引,令人好想試Cosy裝修走簡約風,白色主調加木嘅元素,俾人一種文青嘅感覺,整體光猛、乾淨、闊落好坐,服務亦唔錯,性價比高,食得好寫意

絲網春卷 - 炸到熱辣辣脆卜卜,同泰式辣醬好夾

Cosy提供嘅選擇都幾多,望落好吸引,令人好想試

2024-10-06 130 浏览
呢間位於太子西洋菜南街嘅越南餐廳, 門口以及內裡的裝潢都好有文青風, 以為係去咗café呀, 但餐牌係食越/泰菜的, 入面有好多菜式選擇, 無論主菜定小食都有好多款。而且價錢相對實惠抵食。芝麻豬頸肉生菜包 豬頸肉舖滿芝麻再炸香, 豬頸肉充滿芝麻香味, 又非常脆口, 用生菜加埋青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 花生碎同蔥蒜, 包好再點埋酸甜辣醬, 食落一啲都唔會油膩, 係一個唔錯嘅小食。馬拉椰香海鮮湯粉 - $78香噴噴熱辣辣, 馬拉椰香湯底味濃, 好有喇沙嘅味道, 飲落亦都好舒服, 有淡淡椰奶香味, 但一啲都唔咸; 再配三隻大蝦, 八爪魚粒, 蜆肉等海鮮, 配料充足, 檬粉都幾多, 好抵食。焦葉五味燒雞肉撈檬 - $70大大碟乾檬粉份量好多, 配有生菜絲, 青瓜絲, 紅蘿蔔絲, 花生碎同炸蔥蒜味, 加入甜酸醋的檬粉汁, 味道酸酸甜甜, 好清爽開胃! 焦葉五味燒雞肉份量都幾多, 雞肉Juicy皮薄香脆, 焦葉包住燒香, 入口有淡淡的煙熏味, 好香亦相當惹味, 雞肉可以點一下配埋的蔥油食, 蔥油都好特別, 有少少香茅檸檬葉的香味。 檸檬薏米水(凍) - $15(跟餐轉特飲)祛濕必備嘅檸檬薏米水, 肯定

芝麻豬頸肉生菜包

馬拉椰香海鮮湯粉 - $78

焦葉五味燒雞肉撈檬 - $70

檸檬薏米水(凍) - $15(跟餐轉特飲)
祛濕必備嘅檸檬薏米水, 肯定係消暑解渴良品, 檸檬更可以美白!味道不會太甜。啱哂呢啲天氣飲用呀!

水蜜桃伯爵紅茶(熱) - $18(跟餐轉特飲)

水蜜桃的香甜, 配上伯爵紅茶的香濃味, 真係好夾。
✨✨ 正宗的越南美食。這裡的環境舒適,適合與朋友或家人聚餐 ✨✨📍 越南綜合湯粉 (牛丸、牛肉、熟牛肉一個和蘿蔔)湯底鮮美,味道濃郁,牛肉的鮮香與牛丸的彈性完美結合。熟牛肉的口感柔軟,搭配清脆的蘿蔔,增添了層次感。📍軟殼蟹外皮酥脆,內部肉質鮮嫩,蟹肉的鮮甜與酥脆的外衣,口感非常好。📍COSY春卷皮薄而脆,內餡的搭配新鮮,口感豐富。每一口都能感受到新鮮蔬菜的清香與香料的微妙搭配。📍 牙車快沙律配炭燒豬頸肉由雞肉、青瓜絲、椰菜絲,再加埋甘筍切絲而成,配料新鮮,搭配的炭燒豬頸肉外焦裡嫩,肉質鮮美。沙律的清爽口感與豬肉的香氣相得益彰。🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹#COSY (太子)太子西洋菜南街196號地舖🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸 #太子美食 #太子好去處 #太子食好西 #太子好去處

📍 越南綜合湯粉 (牛丸、牛肉、熟牛肉一個和蘿蔔)

📍軟殼蟹

📍COSY春卷

📍 牙車快沙律配炭燒豬頸肉

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#COSY (太子)
太子西洋菜南街196號地舖
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
#太子美食 #太子好去處 #太子食好西 #太子好去處
2024-09-30 126 浏览
香辣娘惹雞撈檬🐔$75嫩滑嘅雞肉經過特別嘅香料醃製😌配上特製嘅辣椒醬,辛辣爽口,香辣入味😍加上椰奶味濃,醬汁十分惹味☺️雞肉亦外脆內軟,而且份量亦唔少😌無論餸飯定麵都係超級好食🤤確實有驚喜,絕對係必食推介🤩泰式船粉🍜$59湯底勁香濃,色澤深褐帶有獨特嘅香料味😌加上麵條滑順,香氣四溢,夠曬鮮美醇厚😏配料有牛丸、牛肉同炸豬皮😋啖啖都充滿泰式嘅地道味道😍豬頸肉木瓜沙律🐷$68豬頸肉經過烤製,外焦內嫩,肉質鮮美😚配上色彩繽紛嘅木瓜沙律🥗木瓜絲清脆可口,為沙律增添清新感😇食落有少少辣,味道酸酸甜甜,零舍開胃🤤COSY春卷🫔$58春卷外皮夠薄,口感酥脆,餡料飽滿😆內餡保留咗食材嘅鮮嫩同原味😙亦可包住生菜,再搭配酸甜醬汁一齊食😇讓每一口都充滿層次感😚越南滴漏咖啡☕️跟餐+$18 (熱)濃郁嘅咖啡粉與熱水相遇😌滴出深色嘅黑咖啡🙃響杯底中加入煉奶,增添甜味同奶香😊咖啡入口滑順,風味濃烈😉帶有微妙嘅果酸,適合慢慢細味🤗柚子青檸香茅梳打🍹$32將柚子嘅微苦和青檸嘅酸甜巧妙結合😎清新爽口,解渴一流😇
香辣娘惹雞撈檬🐔$75

嫩滑嘅雞肉經過特別嘅香料醃製😌
配上特製嘅辣椒醬,辛辣爽口,香辣入味😍
加上椰奶味濃,醬汁十分惹味☺️

雞肉亦外脆內軟,而且份量亦唔少😌
無論餸飯定麵都係超級好食🤤
確實有驚喜,絕對係必食推介🤩

泰式船粉🍜$59
湯底勁香濃,色澤深褐帶有獨特嘅香料味😌
加上麵條滑順,香氣四溢,夠曬鮮美醇厚😏

配料有牛丸、牛肉同炸豬皮😋
啖啖都充滿泰式嘅地道味道😍

豬頸肉木瓜沙律🐷$68
豬頸肉經過烤製,外焦內嫩,肉質鮮美😚
配上色彩繽紛嘅木瓜沙律🥗
木瓜絲清脆可口,為沙律增添清新感😇
食落有少少辣,味道酸酸甜甜,零舍開胃🤤

COSY春卷🫔$58
春卷外皮夠薄,口感酥脆,餡料飽滿😆
內餡保留咗食材嘅鮮嫩同原味😙

亦可包住生菜,再搭配酸甜醬汁一齊食😇
讓每一口都充滿層次感😚

越南滴漏咖啡☕️跟餐+$18 (熱)
濃郁嘅咖啡粉與熱水相遇😌
滴出深色嘅黑咖啡🙃
響杯底中加入煉奶,增添甜味同奶香😊
咖啡入口滑順,風味濃烈😉
帶有微妙嘅果酸,適合慢慢細味🤗

柚子青檸香茅梳打🍹$32
將柚子嘅微苦和青檸嘅酸甜巧妙結合😎
清新爽口,解渴一流😇
2024-09-28 130 浏览
有日去開太子,發現呢間Cosy門面幾靚,食物款式多,價錢OK於是決定入去試吓!我哋叫咗白咖喱豬扒飯、海南雞金邊粉同埋小食拼盤。先講小食拼盤,拼盤款式夠二至四人食,如果兩個人食就可以每人一樣,分別有墨魚餅、蝦餅、魚餅、蒜蓉牛油雞翼同埋春卷。10分欣賞墨魚餅同蝦餅,因為非常大牙同埋有粒粒墨魚!另外白咖喱豬扒飯,椰汁比較香甜,豬扒有煎過先,嗰汁好啱撈飯食😋另外海南雞金邊粉,雞嘅份量多同埋嫩,個麵都幾好食,清清地幾好!總括,如果去開太子想食越南嘢就可以試吓啦☺️
我哋叫咗白咖喱豬扒飯、海南雞金邊粉同埋小食拼盤。

總括,如果去開太子想食越南嘢就可以試吓啦☺️
經過旺角太子一帶,想食東南亞菜,網上見到這新店食評不錯,便試試。叫咗一客墨魚餅,即叫即炸,熱辣辣,有墨魚咬口,好味!我點咗蕉葉五味燒雞肉飯,雞肉Juicy皮薄香脆,值得推介!朋友點了香辣娘野雞撈檬,輕咖喱辣味的香脆滑雞肉,配以清新的撈檬,好適合呢啲炎熱嘅夏天!飲品方面,我倆都十分喜歡,全部都係少甜😁😁薄荷鴛鴦檸檬茶的檸檬及茶香適中,朋友點的龍眼冰的龍眼好味!下龍灣墨魚餅蕉葉五味燒雞肉飯香辣娘野雞撈檬薄荷鴛鴦檸檬茶及龍眼冰

叫咗一客墨魚餅,即叫即炸,熱辣辣,有墨魚咬口,好味!

我點咗蕉葉五味燒雞肉飯,雞肉Juicy皮薄香脆,值得推介!

下龍灣墨魚餅

蕉葉五味燒雞肉飯

香辣娘野雞撈檬

薄荷鴛鴦檸檬茶及龍眼冰

2024-07-27 603 浏览
Cosy • 太子呢間本身以為係西餐廳,入來才發覺係越/泰菜餐廳,入面有好多菜式選擇,無論主菜定小食都有好多款。而且我見同類餐廳之中價錢相對實惠,亦相信係新開無耐,今次決定試試😆..✅ 泰式冬陰功海鮮燴飯 🐟 $88呢個配搭幾特別,因為多數係只有冬蔭功湯,呢個一聽有啲似意大利飯嘅感覺。味道唔太辣,反而香茅好突出。加上好多海鮮,幾滿足😙.✅ 濃香白咖喱豬扒飯 🐷 $75豬扒厚身唔乾身,配上白咖哩,白咖哩以椰汁同香茅烹調,香茅味幾突出,配上白飯一流👍🏼.✅ 雞翼拼盤 🐔 $65雞翼味道分別有牛油、香茅、孜然,每款味道各有2件,雞翼炸得香脆,牛油味帶少少甜;孜然味香而惹味,我最鐘意香茅,由內香而外😗
Cosy • 太子
✅ 泰式冬陰功海鮮燴飯 🐟 $88

✅ 濃香白咖喱豬扒飯 🐷 $75

✅ 雞翼拼盤 🐔 $65
2024-06-05 1344 浏览
昨天下午經過看到敝店新開張, 用上白配淡啡的顏色, 舒適裝潢, 乍看之下還以為是西式咖啡廳之類, 今天正式用饍才得知是越南菜 🙂 附近都有好幾間越南菜, 同一條街已有另一間蠻有名的Pho, 競爭真不少 🫣午餐大約有七至八款選擇, 每款都可以選擇河粉, 撈檬, 湯撈檬或飯, 但QR code下單中暫時未有飯的選項, 所以要轉飯的朋友就要先跟店員溝通好 😁 每個餐都配一杯飲品, 部份飲品需要額外收費, 我們全都要了熱香滑奶茶, 可以自選多奶少奶, 多甜少甜等。香茅豬扒撈檬 $65撈檬份量不少, 配料有生菜, 蘿蔔絲, 花生碎等, 可因應自己口味加入自製酸甜汁, 感覺甜味比酸味重一點, 縱然如此仍然是清爽開胃的 😊 撈檬比較碎, 這一點朋友比較介意, 的確粉麵太碎進食也有困難 😝 豬扒煎得十分香口, 外觀金黃, 口感軟腍, 相當惹味! 👍🏻香茅雞翼拼豬頸肉撈檬/飯 $67我跟朋友選擇了同一款午餐, 由於我轉了飯, 廚師在雞翼跟豬頸肉上加了青蔥, 香茅雞翼炸得超脆口, 外脆內嫩多汁 😚 豬頸肉有陣陣炭燒味, 正符合我的口味, 與普通豬頸肉相比別有一番滋味 🤗 要挑剔的是它偏油膩, 份量雖然未算

香茅豬扒撈檬 $65

香茅雞翼拼豬頸肉撈檬/飯 $67
我跟朋友選擇了同一款午餐, 由於我轉了飯, 廚師在雞翼跟豬頸肉上加了青蔥, 香茅雞翼炸得超脆口, 外脆內嫩多汁 😚 豬頸肉有陣陣炭燒味, 正符合我的口味, 與普通豬頸肉相比別有一番滋味 🤗 要挑剔的是它偏油膩, 份量雖然未算很多, 但我吃完感覺頂住了肚子 🥴

香茅雞翼拼豬頸肉飯

香茅雞翼拼豬頸肉撈檬

香茅雞翼拼豬頸肉

絲網春卷 追加 $20
比較細小的三條春卷, 剛剛炸起熱騰騰的, 十分脆口且乾身, 配料有些扎肉碎粒, 也蠻不錯的。

絲網春卷

整體上食物跟環境都很不錯, 煎炸的食物處理得很惹味, 味道上是暫時在太子區吃過比較出色的 😬 下次有機會可以試試河粉, 如果餐廳可以加多點選擇就更理想, 侍應態度有禮, 希望可以繼續保持! 💪🏻
2024-06-03
香茅雞翼拼豬頸肉飯