2022-03-17 1462 浏览
上次黎到無開,今日黎之前打黎問咗有冇開先😎終於可以再黎食漢堡包😋真係好好食👍🏻朋友就叫公司三文治🥪佢都話好食👍🏻下次會再黎食🥰飲埋杯朱古力飄雪就飽哂😌

2022-03-16
  • 芝士牛肉漢堡配薯條
2022-01-01 831 浏览
朋友介紹 ,襯放假就遠離市區去試下環境清幽舒服 兩人叫左兩個晚餐 有湯 包 沙律菜 主菜 甜品 及飲品我地叫左一份Pork ribs 及 羊架 Pork ribs 夠 Juicy 唔會乾爭爭 配埋陳醋醬汁好好食😋羊架特別出色 香軟juicy ,熟度剛剛好配埋芥末帶出羊肉香味👍🏻👍🏻👍🏻我非常鍾意飲咖啡,依度既咖啡滿足到我夠晒香而宜價錢唔貴 個人覺得性價比高
朋友介紹 ,襯放假就遠離市區去試下
環境清幽舒服
兩人叫左兩個晚餐 有湯 包 沙律菜 主菜 甜品 及飲品
我地叫左一份Pork ribs 及 羊架

Pork ribs 夠 Juicy 唔會乾爭爭
配埋陳醋醬汁好好食😋

羊架特別出色 香軟juicy ,熟度剛剛好
配埋芥末帶出羊肉香味👍🏻👍🏻👍🏻

我非常鍾意飲咖啡,依度既咖啡滿足到我
夠晒香

而宜價錢唔貴 個人覺得性價比高

燒豬肋骨配陳醋  ,燒羊架配芥末醬
2022-01-01
燒豬肋骨配陳醋  ,燒羊架配芥末醬
2021-11-27 664 浏览
今日2個人帶狗狗到天空之城late lunch。之前收藏咗呢間餐廳,但嚟到之後先發現原來年幾前已嚟過,只係果次對食物的感覺一般,所以冇乜印象。今次再嚟,食物水準我覺得都幾驚喜!今日點咗一客輕午餐(雞扒意式包配薯條$78)同一客下午茶餐(芝士蘑菇奄列$40),飲品升級咗做一凍一熱的特濃朱古力(跟餐加$16/杯)。雞扒意式包配薯條一嚟到好驚喜,因為件雞扒超大件,個意式包唔細,但一併落去件雞扒突曬出嚟,大滿足。狗狗爸爸話雞扒帶少少脂肪,肉軟稔,好味。一般漢堡都係跟漢堡包,比較大路,而呢個餐係跟意式包,特別之餘,包夠鬆軟,亦有份量。薯條係少啲,不過,佢係薯仔炸出嚟架!有幾條薯條仲連薯皮。薯條炸到外脆內軟。就喺呢個時候,狗狗爸爸話:「下次可以再嚟」~係對呢間餐廳的認可。芝士蘑菇奄列以下午茶嚟講,份量足,女仔食夠飽。蘑菇算多,奄列裡面有洋蔥,洋蔥煮稔咗後軟身又帶甜味,仲有牛油跟多士,以呢個價錢同埋香港物價嚟講,性價比算高。一凍一熱的特濃朱古力同樣係加$16,但凍就抵啲,因為熱的賣相一般,凍果杯攞嚟「打卡」都抵。而且凍果杯都夠濃味,忌廉上仲有朱古力醬,搞勻後幾好飲。至於值唔值得加$16試特飲,我覺得
。今次再嚟,食物水準我覺得都幾驚喜

雞扒意式包配薯條一嚟到好驚喜

芝士蘑菇奄列以下午茶嚟講,份量足,女仔食夠飽

一凍一熱的特濃朱古力同樣係加$16,但凍就抵啲,因為熱的賣相一般,凍果杯攞嚟「打卡」都抵。而且凍果杯都夠濃味,忌廉上仲有朱古力醬,搞勻後幾好飲。至於值唔值得加$16試特飲,我覺得見仁見智,但我見到另一檯的客人同樣都係加咗錢嗌特飲。

埋單時發現呢間餐廳唔使加一,狗狗爸爸報告:「$150咋~」,佢覺得價錢比預期便宜。一般2個人帶埋狗狗到天空之城附近的餐廳消費,午市要二百零蚊(有時仲係一杯嘢飲2個人share),所以Crazy February真係好味又抵食。

最後,要提多3樣嘢:(1)店員姐姐待客至上,非常有禮貌,好欣賞佢呀
;(2)如果揸車嚟,餐廳對住幾個車位,我見到有2檯食客都係一食完行幾步到對面就開車走,好方便,泊低架車又可以睇住架車,好安心;(3)要留意,而家雖然天氣轉涼,但戶外仍然有蚊,若果諗住坐出面,最好帶定蚊怕水。
熱特濃朱古力
雞扒意式包配薯條
雞扒意式包配薯條
2021-11-19 493 浏览
第2次黎食dinner, 但唔知點解次次都係得小貓3,4隻,今晚仲要得我地一枱,明明野食都有水準又唔貴雞翼即叫即炸,上枱仲要熱辣辣,食落仲好脆好juicy蕃茄茄子,因為今日係十五,所以走左肉丸,個汁好夠味柚子蛋糕好香又唔會太甜,勁好食希望佢地keep住有heart地做落去
又唔貴

雞翼即叫即炸,上枱仲要熱辣辣,食落仲好脆好juicy
蕃茄茄子,因為今日係十五,所以走左肉丸,個汁好夠味
柚子蛋糕好香又唔會太甜,勁好食

希望佢地keep住有heart地做落去
屋企又大掃除 所以又要帶屋企嘅貓貓出街雖然我經常睇openrice 但都係無耐前先發現搜尋餐廳嗰度可以揀 動物友善餐廳因為係家貓本來就唔中意出街所以又係揀啲遠離市區 好嘈嘅地方( ´▽`)所以又黎到天空之城啦!地址上唔係叫天空之城 但實際上只係一塊地圖去分隔星期日 天空之城都泊滿車啦行左入去 侍應都好快行過黎問我地幾位不過講我地有貓 就都係要坐返室外當日都係幾熱嘅一日 香港秋天嘅室外都28,9度室外只得三張枱每一張枱有把風扇吹住但唔係講笑。。 把座地風扇超好風。。坐低又一滴汗都冇出喎。。。坐低 三人一貓 4人枱啱啱好然後Menu就拎出黎啦 係一個咖啡拉花做logo即刻有啲衝動叫杯熱latte( ´▽`) 但就算把風扇好風我都係坐室外。。有咩可能飲到熱飲啊。。。嗰陣兩點鐘 所以都仲係lunch time Tea 就無緣啦 sosad落單冇耐 餐飲就到啦可能都係啱啱好走左批人 即嗌就即整每個餐除左餐飲 仲有雜菜湯同蒜蓉包檸茶好夠凍 正! 雜菜湯我覺得係偏酸但都仲係正常人接受到嘅範圍黎嘅( ´▽`)蒜蓉包少見地係用白方包做底雖然一啲焦黃色燶位都冇 但其實係烘過仲要都幾脆嗰隻( ´▽`)焦糖咖
屋企又大掃除 所以又要帶屋企嘅貓貓出街
雖然我經常睇openrice
但都係無耐前先發現
搜尋餐廳嗰度可以揀 動物友善餐廳
因為係家貓本來就唔中意出街
所以又係揀啲遠離市區 好嘈嘅地方( ´▽`)
所以又黎到天空之城啦!

地址上唔係叫天空之城
但實際上只係一塊地圖去分隔
星期日 天空之城都泊滿車啦

行左入去 侍應都好快行過黎問我地幾位
不過講我地有貓 就都係要坐返室外

當日都係幾熱嘅一日 香港秋天嘅室外都28,9度
室外只得三張枱
每一張枱有把風扇吹住
但唔係講笑。。 把座地風扇超好風。。
坐低又一滴汗都冇出喎。。。

坐低 三人一貓 4人枱啱啱好
然後Menu就拎出黎啦 係一個咖啡拉花做logo
即刻有啲衝動叫杯熱latte( ´▽`)
但就算把風扇好風我都係坐室外。。
有咩可能飲到熱飲啊。。。

嗰陣兩點鐘 所以都仲係lunch time
Tea 就無緣啦 sosad
落單冇耐 餐飲就到啦
可能都係啱啱好走左批人 即嗌就即整

每個餐除左餐飲 仲有雜菜湯同蒜蓉包
檸茶好夠凍 正! 雜菜湯我覺得係偏酸
但都仲係正常人接受到嘅範圍黎嘅( ´▽`)
蒜蓉包少見地係用白方包做底
雖然一啲焦黃色燶位都冇 但其實係烘過
仲要都幾脆嗰隻( ´▽`)

焦糖咖啡就係好正常好普通嘅咖啡( ´▽`)
正常苦 正常甜 入到口
班尼迪蛋煙三文魚

Main最快黎係呢個( ´▽`) 見人地openrice 推介
影相係靚嘅( ´▽`) 顏色配搭好舒服
菜都算綠 煙三文魚都唔係冇色好唔新鮮嘅感覺
Benedit 蛋非常流心 荷蘭醬偏淡
煙三文魚都唔算鹹
包好難咬 又切唔開
所以當流心後就食得非常狼狽( ´▽`)
沙律好食嘅 都係個芝麻醬令全碟有返味 中和到

意粉好重松露味 又大份
意粉未至於al dente 但唔淋
洋蔥同蘑菇都好多
因為松露醬落得多 所以連配料都係滿滿松露味
味覺上係滿足嘅都( ´▽`)
香煎大雞扒意式包配薯條

呢個最後到
一上枱有種 哇雞扒大到好似打孖上咁
啲薯條好好食 有啲似炸魷魚
啱啱炸起 十分正!
應該有喺炸之前黐啲唔知咩上去( ´▽`)
雞扒真係好大塊 未食已經望到飽
意式包 都好大份
80蚊黎講呢個性價比最高
雞扒個面某啲位都煎得香脆
但juicy得黎又唔太油
係真係幾好食( ´▽`)
然後 附上單據

食得飽嘅! 最好食係薯條
性價比都高 價錢同食物質素係正比嘅
係因為佢個logo令杯凍latte顯得平凡左( ´▽`)
可能熱飲會好啲
呢道都應該係間小有名氣嘅寵物友善餐廳
冇耐隔離枱就坐左兩隻貴婦狗( ´▽`)
唔知點解女侍應一行近隔離枱
隻狗就會吠同發出啲好悪嘅聲
雖然主人會同隻狗講 你嚇親姐姐啦
但其實個員工都冇乜驚嘅反應( ´▽`)
相反我地隻貓聽到狗吠就係咁震( ´▽`)
見慣大場面嘅姐姐都過嚟望下我地隻貓
十歲嘅老貓又比侍應姐姐話似貓仔
家貓都係唔中意出街。。又辛苦佢擔驚受怕
2021-09-26
班尼迪蛋煙三文魚
忌廉意大利黑松露蘑菇意粉
香煎大雞扒意式包配薯條
2021-09-23 278 浏览
元朗天空之城,聞名不如見面,食肆林立,餐廳選擇多。呢間位於停車場最尾,位置唔難搵。呢間Cafe感覺好家庭式,啱帶小朋友過嚟chill😄小朋友好啱食嘅窩夫士多啤梨味配上雲呢拿雪糕加焦糖醬公司三文治手打牛肉漢堡烤雞翼
呢間Cafe感覺好家庭式,啱帶小朋友過嚟chill😄
小朋友好啱食嘅窩夫
士多啤梨味配上雲呢拿雪糕加焦糖醬
公司三文治
手打牛肉漢堡
烤雞翼
2021-06-07 566 浏览
上年十月黎食輕午餐既芝士牛肉漢堡配薯條$72,宜家加到$80😅加價唔緊,但點解漢堡包入面隻雞蛋都無埋🥺漢堡仍然都係咁好味👍🏻如果有返雞蛋係入面應該會開心啲🥰同埋杯凍朱古力好好味😋不過跟餐就要另加$19😉餐廳出面可以泊車,坐位都幾舒服😌都值得大家黎食👍🏻
凍朱古力
2021-06-06
凍朱古力
2021-04-09 685 浏览
當日去到搵餐廳食飯,見餐廳位於該處最側邊,人流較少,坐位亦不逼,坐得舒服。侍應友善有禮貌。叫左一個小食拼盤同4份主菜。小食拼盤全部都好夠熱同脆,夠香口。豬鞍肉質嫩滑,調味適中。比目魚西京燒都唔錯,唔會太重味,魚肉都好滑。牛扒肉質滑,肉味夠濃,但叫咗7成,有點生,應該得5成。羊架味道都唔錯,但都係有點生,較多筋同脂肪。總體嚟講都唔錯,食物份量足夠,環境舒服,侍應有禮,同隔離枱又唔會太接近,有位泊車,會再去。

侍應友善有禮貌。

叫左一個小食拼盤同4份主菜。
小食拼盤全部都好夠熱同脆,夠香口。
豬鞍肉質嫩滑,調味適中。

比目魚西京燒都唔錯,唔會太重味,魚肉都好滑。

牛扒肉質滑,肉味夠濃,但叫咗7成,有點生,應該得5成。

羊架味道都唔錯,但都係有點生,較多筋同脂肪。

小食拼盤
豬鞍
2021-04-07
小食拼盤
豬鞍
2021-03-16 593 浏览
今日同老公一齊放大假,專登嚟呢度食Lunch,因為見到開飯網嘅食評,話呢度食品質素唔錯,尤其係個All day breakfast,所以就嚟試吓啦⋯老公叫咗個雞扒意大利包我就叫咗個期待咗好耐嘅All day breakfast 🍳 兩個餐都令我哋真係好失望😞首先,值得讚嘅係餐湯,南瓜湯確係幾好味,仲配咗塊好似餅乾咁薄嘅多士😒,所以特別脆,仲以為我果份All day breakfast 嘅多士會好啲⋯⋯點知🙁🙁份All day breakfast😭有:兩塊超薄方包整嘅多士,半隻無乜味蕃茄,兩片只係輕煎嘅肥膏(其實係烟肉),兩隻半生熟太陽蛋,一小篤暖嘅茄汁豆,兩片超級普通嘅漢堡扒,一塊炸到就燶無薯味嘅薯餅(老麥仲好過佢),一口沙律菜一條豬肉腸仔一小篤磨菇同埋一小片薄過紙嘅煙三文魚,真係要好細心先搵到。份量係大,但質素好差,好唔值呢個價,我寧願比多二三十去隔離街果間食😑至於果份大雞扒意大利包,個包硬到好似隔咗幾晚夜,無焗過就淨咁拎出嚟比您食咁,塊雞扒除咗大之外,茶餐廳嘅炸肶仲好食過佢,成碟嘢最好食,應該係薯條。成餐飯,真係物非所值,我諗唔會再有下次
老公叫咗個雞扒意大利包
兩個餐都令我哋真係好失望😞
份All day breakfast😭有:
兩塊超薄方包整嘅多士,
半隻無乜味蕃茄,
兩片只係輕煎嘅肥膏(其實係烟肉),
兩隻半生熟太陽蛋,
一小篤暖嘅茄汁豆,
兩片超級普通嘅漢堡扒,
一塊炸到就燶無薯味嘅薯餅(老麥仲好過佢),
一口沙律菜
一條豬肉腸仔
一小篤磨菇
同埋一小片薄過紙嘅煙三文魚,真係要好細心先搵到。
成餐飯,真係物非所值,我諗唔會再有下次
餐湯:南瓜湯  &  薄如紙多士
All  day  Breakfast
雞扒意大利包
2021-03-16
2021-01-18 824 浏览
天朗氣清,最好驅車往家附近的大生圍走走。襯無人思語時候,大家除下口罩,呼吸一種熟悉但久違的的新鮮空氣味道,過濾鬱悶心情。走累了便找個地方午膳。大生圍附近全是荒蕪地方,只有蘆葦草,只有紅樹林,全然沒有進膳好地方,自己又不想重回假日元朗繁囂鬧市,便往幾分鐘車程的天空之城吧。天空之城,在偽豪宅Yoho Park旁。這地方我的見解是元朗郊陲八鄉錦田逢吉鄉的食肆集中地,營辦者巧妙地將十來間村屋地下改建餐廳,然後改了一個很浪漫的名字「天空之城」,與旁邊偽豪宅取名「爾巒峻巒」互相襯托,相映生輝。齊來幻想一下:漂亮少女問自已剛酒吧相識的心儀青年才俊,平日晚上多在那兒吃晚飯?他說:「普普通通吧,多數去屋企附近的天空之城食飯!」頓時,少女還以為自己釣到家財萬貫的金龜子。脫開華麗的包裝外殼,天空之城只是一群三層高村屋的地下食肆餐廳群組。進內車位任泊的,沒有秩序可言。不管是否泊上路肩、泊在餐廳門前,只要你敢停泊即可。首次蒞臨,先逛一圈,最後選定了「狂野二月」。貪其寧靜,餐牌西式為主,平均午膳$80左右,連湯及飲品,價格公道。【餐湯及蒜蓉包】略為失色。湯量極淺但誤用廣濶容器,顯得吝嗇。色澤暗淡無光,浮著三片椰菜

餐湯及蒜蓉包

【餐湯及蒜蓉包】
略為失色。湯量極淺但誤用廣濶容器,顯得吝嗇。色澤暗淡無光,浮著三片椰菜絲,賣相很不吸引。味淡似是蕃茄或紅菜頭雜湯,建議應要加入忌廉攪拌,做出西湯常見幼滑黏稠效果。

蒜蓉包冰冷送上,用去邊白麵包塗上牛油蒜蓉香草碎便上桌奉客。毫無誠意可言,蒜蓉包並不是貴價東西,但卻用來考核廚師的用心程度。首先,麵包選擇錯誤了。為何不用上法式麵包斜切薄片,卻用更貴的白麵包呢?蒜蓉也味道不足,可能是忘記加鹽緣故。賣相方面,蒜蓉白麵包像未曾烤焗般,缺乏一層金黃油脂帶來的香脆咬口感覺。建議廚師所有蒜蓉麵包上桌前,也要放進焗爐烤熱或直接用火槍輕輕一噴。這是基本誘客的功夫!
白汁吞拿魚蜆肉意粉

【白汁吞拿魚蜆肉意粉】
份量頗大,但我不應用高檔意式餐館的出品與「狂野二月」作出比較吧,當它是快餐店或許更為合宜。吞拿魚量多,意粉也較正常份量大,可惜廚師功架尚有進步空間。意粉烹調需要有技巧的,自己曾聘用多名酒店出身的意大利菜廚師,炒粉仔為面試考核其中一關。過熟軟淋是為大忌,記憶中曾有本土應徵者說過這套煮粉口訣:水煮七分熟,再明火炒至九成熟,尚有一分留作收水用。正宗意粉口感吃時微硬,可惜地「狂野二月」用了快餐店煮法,粉質軟淋,白汁欠缺抓力,未能黏附意粉,洋蔥全白未炒至金黃,賣相未用大叉捲成圓椎狀。用快餐店評價,量大味道正常。
香煎雞扒意式包

【香煎雞扒意式包】
首先餐牌英文字母好像串錯字,弄錯clabatta及ciabatta。不太肯定,可能店家才是西歐串法吧。意大利現時有兩款麵包風行全球,ciabatta 及panini。香港市場只簡單地將ciabatta釋作意大利包,來得很直接,連供貨大廠嘉頓也是如此翻譯的。

廚師將雞扒及意大利包分開處理及擺盤,令人大開眼界,將客人置身另一個天空境界。先切一小塊雞件,沾一點沙律醬,再用手撕一口麵包來吃,別有西西里南部窮民風情。食物量大,味道正常,麵包正常,賣相看見廚師已盡力了。
咖啡

【咖啡】
這咖啡才是今餐的主角。自己喝啡要濃要醇,不加奶糖,要尋求靈魂的重光。這裡「狂野二月」做到了,咖啡豆即磨,味道厚醇剛烈帶苦,自己喜歡。

最後,張貼兩張滿意的大生圍相片,或許這才是香港的天空之城吧,池面反射綠山倒影,候鳥群飛美景。偽「天空之城」只是食肆群,與旁邊偽豪宅群配合天衣無蓬。
2020-11-30 687 浏览
平時諗唔到食咩,又唔想入元朗中心人迫人,我地就會去天空之城搵食😋 Crazy February 都算係之前常去嘅餐廳🥰 冇黎一排,價錢好似調高咗,但分量再大份咗🤭🌮香煎大雞扒意式包配薯條 ($78)真係大雞扒!其實雞扒下面仲有塊意式包,只不過被大雞扒完全遮蓋住🤣 雞扒大到係唔可以當夾包拎住食🙊 係要用刀叉先食到😂 又香煎又啖啖肉,真係好滿足💕 另外薯條係可以轉為有機雜菜沙律😎 不過當然配脆脆薯條邪惡啲開心啲😈🥗菠菜忌廉三文魚意粉 ($75)真係好大碟,絕對係二人分量🙈 我每次黎要打包當晚餐食😆 除左意粉多,材料都比得好足!味道都調得合適,淡淡忌廉香,唔會太淡太咸,好有家庭小店風味😋午餐時間仲會包是日餐湯/ 蒜蓉包/ 飲品,咩都齊哂仲要咁大份,真係好抵食👍🏼

🌮香煎大雞扒意式包配薯條 ($78)

🥗菠菜忌廉三文魚意粉 ($75)

2020-10-12 571 浏览
同朋友仔係錦田壁畫村打完卡隨即上網搵搵附近有咩好西一搵就比佢既漢堡包吸引既然係附近就梗係試試佢喇 一黎同馬上試返啖先食得出佢既漢堡新鮮個包係明顯有烘過薯條脆身 唔係炸定但點都估唔到個雞包仲正如果有機會的話 實會再黎食個雞包
同朋友仔係錦田壁畫村打完卡

2020-10-11
  • 意式雞扒包配薯條
  • 芝士牛肉漢堡配薯條
2020-10-04 496 浏览
今日黎到錦田Crazy February 🥰叫咗兩份輕午餐~芝士牛肉漢堡配薯條(足五兩)同凍朱古力😋一送到黎就覺得好正😍男仔應該會岩岩好,但女仔食就比較大份。本人係大食既女仔,但都食唔哂😂真係食到好飽😋佢杯凍朱古力真係好好味🥰本人好鍾意飲👍🏻值得推介大家黎試試😊
2020-10-04
2020-07-07 816 浏览
閒日駕車來到新界北,諗住周圍搵下食。無意之中上網搵到個地方叫天空之城,幾特別咁,就用google map去喇,不過google都少少帶錯路,好在最後都搵到。餐廳係村屋的地下,泊車可泊餐廳的對面。而入內裝修風格好家庭式,有梳化或長餐枱可坐。午餐meun都好多東西選擇,唔怕無野0岩食。餐湯是蕃茄湯,細細碗,味唔算太濃,都算幾fresh啦。黑松露磨菇意粉,即刻整的,好香好大碟,味道不太咸,黑松露味都還可以,好抵食。All Day Breakfast, 一上枱,嘩好大碟,每樣食物都份量好多, 好豐富,除了德國腸太淋唔得,其餘味道都還可以啦,出面市區食,同價錢但份量一定少一半。飲埋杯餐飲Americano, 閒日chill 一chill 黎呢到真係唔錯。不過原來閒日都坐到full house. 要黎食既記住早d到。

午餐
2020-04-10 962 浏览
今日honey有時間車左我去錦田高埔村食lunch。呢個位置又多食肆,又方便泊車,有寵物嘅仲可以帶去。當然而家疫情,餐廳唔會方便招呼寵物。我選擇咗 Crazy February,餐廳員工好友善,探熱及提供hand sanitizer 等等。我order咗個 All day breakfast。哇!牛油蒜蓉多士新鮮熱辣,蘑菇湯味道啱啱好。凍檸檬茶,片檸檬好新鮮喎🤩。真嫁唔係誇張😆!跟住里主菜,無論個太陽蛋,煙肉,德國腸,再嚟多兩片多士,全部都係新鮮熱辣,脆卜卜😋😋。我同honey講一定要再嚟幫襯。因為價錢好親民🎉🎉🎉。
All  day  breakfast
All  day  breakfast