2016-10-21 1446 浏览
*Pan Fried Chicken Breast with Garlic Creamy Sauce*雞胸好juice!一啲亦唔覺鞋,個汁好creamy但是又唔會太膩,分量剛剛好~汁有啲啲嘅蒜味同辣,食結後唔會因為係creamy汁,而感覺唔舒服,另外一提係意大利粉煮得軟硬剛剛好!好驚喜細細小嘅cafe,有煮得唔錯嘅pasta dish!

2016-10-03
2016-10-08 1303 浏览
第一次寫食評,就特登去搵啲特別啲嘅食物,咖啡室,就揀咗呢間食lunch,灣仔的cupping room,咖啡室有兩層下面係收銀處,上面就係普通座位,嚟到咖啡室當然要飲咖啡啦,叫左Cafe latte ,咖啡味道幼滑得嚟又唔太苦,飲落好平衡好舒服食物方面就叫咗兩個pasta,冇乜特別都正正常常
食物方面就叫咗兩個pasta,冇乜特別都正正常常
2016-09-08
2016-09-30 1209 浏览
中秋節翌日黎到灣仔,已經選好想試既餐廳,就急不及待去到餐廳開餐~ 中午大約12點幾,本身餐廳唔太多位,去到剛好有張2人枱,所以不用等位已經可以入去~ 枱與枱之間比較近,出入都要小心d先唔會撞到隔離枱,不過餐廳好似有兩層,唔知上面果層幾大及有幾多個位~ 我地叫左兩樣野,冇叫到飲品,因為餐廳會提供水比客人享用~(1) Egg benedict w/smoked salmon $108首先麵包烤得幾香脆,加上班尼蛋流出來的蛋汁,再配上帶鹹味的煙三文魚,這個組合的整體口感唔錯,麵包配上蛋汁唔會太乾,而蛋汁及麵包既味道偏淡,所以配上煙三文魚可以令味道平衡~而且碟子還配上橙及西柚,令小編可以中和口中的味道,再次重新感受一次這美味的味道~ (2) Avocado on toast w/poached egg麵包同上面那款差不多,烤得幾香~ 但蛋就不似上款那樣流心,而且只有滿滿的牛油果舖在上面,食入口的味道略嫌淡及乾身,值得一讚係餐廳用的牛油果好新鮮及好香,但係口感較為單調~這間餐廳的食物不算太差,而且小編眼見很多外國人幫襯,所以下次有機會都想試試這裏的飲品~

2016-09-16
2016-09-24 998 浏览
Eggs Benedict with Smoked Salmon 煙三文魚水煮蛋🍳$108; 8.5/10🍴Always one of my fav brunch place😍😍好足料好好味🤗Eggs Benedict夠曬飽滿,流心度亦夠高🍳👍🏼Hollandaise Sauce好濃稠,唔會太酸,同eggs benedict好夾😝😝煙三文魚都好爽口鮮甜後面杯朱古力都好好飲🍫☕️超級濃郁,味道唔會假,亦唔算過甜😻
$108; 8.5/10
好足料好好味🤗
Eggs Benedict夠曬飽滿,流心度亦夠高🍳👍🏼
煙三文魚都好爽口鮮甜
後面杯朱古力都好好飲🍫☕️
超級濃郁,味道唔會假,亦唔算過甜😻
2055 浏览
2016-08-27 1500 浏览
作在咖啡迷,你不可能未聽過 The Cupping Room 的大號,以專業的手法,沖出優質的意式及手沖咖啡,作為早晨的充電器,相信是不少白領的首選。但是咖啡雖好,都要食物扶持,在這裡的食物出品也不能小覷。今日我便在這享受 My ABC週末。在這裡選擇不算多,勝在夠精。今次我便點了HomeCured Salmon and Poached Egg on Toast.簡單而美麗,三文魚肥美帶油香,水煮蛋剛好的熟,最正的那麵包,用 牛油 煎香 酸種麵包,香脆而不太乾,還有麵包的煙韌。而咖啡,我最愛點是 Piccolo Latte, 它味道會重一點而不會被牛奶弄飽自己。這裡的咖啡巧克力味會重一點,不時會有Nutty的口味,香濃不會太淡,合我口味。簡單的早午餐,已為我帶來閒閒的星期六,I believe everyone have their own ABC. Enjoy ‼
Home Cured Salmon and Egg

Home Cured Salmon and Egg
2016-08-19 1176 浏览
放假偷左少少時間同友人去左灣仔既 The Cupping Room, 地鐵站行過去好快就到。店鋪有上下2層,一入鋪頭就畀佢既裝修所吸引,好多細心既佈置~nice*選擇左樓上既位置,12點幾黎講都未算好多人,坐低冇耐,就有店員姐姐過黎幫我地落order揀左*Pan Fried Chicken Breast with Garlic Creamy Sauce*食物一黎到就有陣好香既蒜味,雞胸肉入口唔覺鞋,個汁岩岩好唔會水汪汪又唔會太膩,抵讚!鍾意佢有少少辣,咁熱既天氣,令人開胃啲~最後加杯Cappcinno,畫上完美句號。整體黎講好滿意,如果真係要講個缺點🤔,就係坐滿客既時間,啲聲困住比較嘈。不過個人黎講覺得可以接受,始終香港空間太有限...*The Cupping Room。我會再黎架!👍🏻

鍾意佢有少少辣,咁熱既天氣,令人開胃啲~
最後加杯Cappcinno,畫上完美句號。

不過個人黎講覺得可以接受,始終香港空間太有限...

*The Cupping Room。我會再黎架!👍🏻
午餐
2016-07-30 1180 浏览
其實呢間cupping room已經變左我的午間飯堂雖然去左咁多次但我次次都係點呢個肥滋滋意粉(怕肥的就唔好試喇) (HK$128)白汁底加上蒜蓉簡直係無敵的配搭有時我會叫杯咖啡做餐飲細細杯幾好飲不過我今次就叫左杯lemonade (+$5)大熱天飲so refreshing~~~呢度D服務都幾好架就算lunch繁忙時間員工都好友善
其實呢間cupping room已經變左我的午間飯堂

雖然去左咁多次

白汁底加上蒜蓉簡直係無敵的配搭

有時我會叫杯咖啡做餐飲

細細杯幾好飲

不過我今次就叫左杯lemonade (+$5)

大熱天飲

so refreshing~~~

呢度D服務都幾好架

就算lunch繁忙時間

員工都好友善
2016-07-28
  • Spaghetti & pan-fried chicken breast w/ garlic creamy sauce
2016-07-30 672 浏览
經同事介紹,今日全team同事一齊去試lunch。佢地星期五會12-2pm都超多人。book位只可系11:45-12:45時段食。只好walk in.環境:簡約cafe,有兩層,不過地方五大,2層加埋大概可坐40人。雖然簡約,但環境有種渡假放鬆感覺。食物:等左有半個鐘左右,終於可以系樓上坐低。我order左同事介紹既benedit餐。上菜時間大概10分鐘。一見個餐上黎,成個擺盤已好吸引。2塊厚切正宗西方面包坐底,上層放左D豆苗葉同煙三文魚,再上一層系2個超大超圓既流心蛋,再配埋粘結度岩岩好既荷蘭汁(五結五稀,真系岩岩好)。竟然還有配菜-莫好皮的四塊橙肉同西柚肉。超級好食。黍個餐超餐之處系選材優質,擺盤吸引,用心細心(橙肉柚肉可減低油膩感,又健康D,仲莫晒皮,岩晒我黎款懶人),Benedit最考功架系個汁既稀濃度調教同流心蛋的熟度,黍個benedit全部做足,應該講超有水準,所以先等得咁耐。Benedit~$100服務:樓面3人要service上下層,又上又落,替佢地辛苦。Waitor/waitress都好有禮貌,可能只系3人做樓面,工作量大D,笑容冇咁多。不過有問必應。總括: 地方簡約
Benedit~$100
總括: 地方簡約relax,有渡假mood.食物色香味俱全,好有質數同選料優質,食得出厨師認真細心煮出食物。服務不錯。超級推介。如想休閑hea下,逢一至五,2pm後。
2016-07-29
  • Egg Benedict
2016-07-13 7618 浏览
汕頭街的The Cupping Room, 清新簡單的佈置,有上下兩層,但常被店員禁止上去!可能我只系一個人吧!咖啡size 不會很大,份量好適合我,但相對價錢可能有點貴!Spaghetti w/ Smoked Salmon Cherry Salmon較乾身的意大利麵,香氣樸鼻!Cappcinno ,比Veygo 出色!這是我其中至愛的Avocado on toast w/ poached egg, ricotta cheese and radish牛油果應該有整個,toast 同水煑蛋一起吃,很美味!Avocado on toast 不是set,飲品系另計!但午餐意大利麵系連飲品,較划算!Spaghetti & Spinach w/ Mushroom 很Green colour, 眼前一亮,很多磨菇,味道不會有creamy!另一款Pan Fried Chicken Breast w/ Garlic Creamy Sauce雞腔不會鞋身,creamy sauce 不會太杰身,不會槳住口!Rosemary Lemonnade,可以減退悶熱天氣!
較乾身的意大利麵,香氣樸鼻!
Cappcinno ,比Veygo 出色!
這是我其中至愛的
牛油果應該有整個,toast 同水煑蛋一起吃,很美味!
Avocado on toast 不是set,飲品系另計!
但午餐意大利麵系連飲品,較划算!

另一款
Rosemary Lemonnade,可以減退悶熱天氣!
2016-07-05
午餐
  • Avocado on Toast
2016-07-08 1392 浏览
週末同老公去拍拖...知道灣仔呢到開左好多間新既餐廳,行行下就黎到呢間休閒既小餐廳 我地叫左一個Avacado on toast 同一個egg beneditAvacado on toast我見有好多blogger 都寫過呢到既Avacado on toast好食, 所以我speically order this one !  其實我平日都好鐘意食牛油果, 係屋企都會就咁開一個黎揸面包, 不過我老公就一般般..但, 佢一食呢到個Avacado on toast, 佢竟然話好好食, 仲問我點解人地呢到既牛油果好似好食d... 原因係因為....佢地係牛油果上面加左小許lemon, 上面再有幾粒almond ! 令到牛油果食落唔會覺得太膩既感覺 ! smart !  同埋平日出街食牛油果...多數都係比半個你...呢到比唒成個牛油果你.....好開心, 超滿足 mix 埋隻半熟蛋, Yumm Yumm 另外, 仲叫左一個Egg benedict, Muffin 上面加上 Poached Egg 同 Salmon with Hollandaise Sauce, 一個成日食既b

所以我speically order this one !

令到牛油果食落唔會覺得太膩既感覺 ! smart !
avocado  on  toast

mix 埋隻半熟蛋, Yumm Yumm

另外, 仲叫左一個Egg benedict, Muffin 上面加上 Poached Egg 同 Salmon with Hollandaise Sauce, 一個成日食既brunch, 對我黎講, 荷蘭醬&蛋, 會係呢個Egg benedict既重點 !
呢到既味道岩岩好, 唔會太酸, 唯一係隻蛋今次熟左小小
egg  benedict
熱日炎炎...我地另外order 左杯rosemary lemonnade, rosemary味唔重....只係飲到lemonade 味
我覺得甜左小小
Rosemary  lemonnade
egg  benedict
2016-06-22 1161 浏览
每次經過都想試,今日即興成team去試下,等再一陣就安排樓上坐位。三個人各點了三個不同意粉午餐跟咖啡,我選了雞肉白汁意粉,意粉表面略微燒過,有陣陣燒烤味,較特別,意粉份量都適中,但這間店咖啡比較苦,朱古力咖啡要額外加糖及較細杯。店鋪裝修簡潔,比人感覺較舒服,但樓底較矮,午餐時間較嘈。(只影左一份午餐,雞肉白汁意粉加朱古力咖啡)
店鋪裝修簡潔,比人感覺較舒服,但樓底較矮,午餐時間較嘈。
雞肉白汁意粉加朱古力咖啡
(只影左一份午餐,雞肉白汁意粉加朱古力咖啡)
雞肉白汁意粉加朱古力咖啡
2016-06-20 1069 浏览
假期後,又回到一星期中最爛透的Blue Monday😧。為了填補空虛失落的心靈,兔小妹與同事出走中環,搖叮叮來到灣仔覓食。我們在灣仔地鐵站下車,轉入不起眼的汕頭街。別小看這小小街巷,幾乎每間食店門前都排著長長的人龍😱。跟著同事,來到一間玻璃屋前,同事推門而進,室內裝潢簡約樸實,感覺很 “文青”。雖說時間尚早,但已坐無虛席,幸好同事早有預約,我們才免卻了在外排隊之苦。隨職員拾級而上,便到了餐廳的閣樓。我們被安排坐在一角落。閣樓的環境比地面好,安靜一點,也寬敞一點。環顧四周,餐桌全是木製的,桌上擺放了一些小盆栽,予人一種舒服自然的感覺。揭開菜單,種類未算多,主要是全日早餐和意粉。兔小妹和同事都鐘情Full brekky中的烤大啡菇🍄🍄,也每人點了一份。不知是餐廳特意營造慢活的風格,還是繁忙時間的關係,上菜速度比想像中慢得多😪。等了良久,一碟豐富的全日早餐奉上面前。Full brekky的相當有份量,白色的圓盆子上擺滿了麥包🍞,香腸,煎蛋🍳,煙肉,車厘茄🍅,還有令人期待的烤蘑菇🍄~ 先吃太陽蛋,蛋邊煎得金黃香脆,吃上口,蛋白依然嫩滑,蛋黃蛋味香濃😋; 而麥包口感細軟帶點煙韌,塗上牛油或沾上蛋

Full brekky的相當有份量,白色的圓盆子上擺滿了麥包🍞,香腸,煎蛋🍳,煙肉,車厘茄🍅,還有令人期待的烤蘑菇🍄~ 先吃太陽蛋,蛋邊煎得金黃香脆,吃上口,蛋白依然嫩滑,蛋黃蛋味香濃😋; 而麥包口感細軟帶點煙韌,塗上牛油或沾上蛋汁,麥香味更突出😌; 至於香腸和煙肉,香腸中的香草味未見突出,味道偏咸,煙肉煎得又太乾,相對遜色。幸好,大啡菇烤焗得宜,菇味濃郁,而且非常juicy😍; 再加上車厘茄的微酸,平衡了香腸和煙肉的油膩感。

在Blue Monday能吃上令人滿意的午餐,享受著玻璃窗透射而來的暖暖陽光,多blue的心情也一掃而空,為沉悶的工作生活加加油💪💪~
Full Brekky ($118)
2016-06-06
Full Brekky ($118)
2016-05-24 6094 浏览
這個週六要到灣仔辦點事...但又不好預算所需時間...不敢輕易相約朋友...只好待完事後來個孤獨午餐吧 想到早前在朋友的面書上看到這裡的冰凍可可...剛巧在附近...決定來碰碰運氣...一個人應該很容易找位置吧 小店面積真的有限, 枱子數量不多, 已經位盡其用, 連冲咖啡的製作枱前亦放上了3個座位, 一個人很正常的被安排坐都這裡去, 看著店員冲咖啡, 也不錯呢..只是有點孤單的感覺...只能寄望在食物上得到些許慰藉吧...小店主要提供早餐類食物及意粉類為主...聽說這裡的班尼迪蛋(egg benedit w/ smoked salmon $108)不錯, 便決定來個試試, 配上一杯冰凍朱朱力加雪糕($60) 關於「班尼迪蛋」的由來眾說紛紜,據說「班尼迪蛋」最初起源可能是在歐洲,十九世紀中葉的一本英國食譜裡,就提到「荷蘭醬,可搭配班尼迪蛋( Dutch sauce, for benedict. )」,並羅列出幾種變化的口味。「班尼迪蛋」是十九世紀末問世於美國,其模式不外乎:某一位姓氏是班尼迪( Benedict )的旅客,投宿某家旅館,某日早上請掌櫃製作特別的早餐,於是

關於「班尼迪蛋」的由來眾說紛紜,據說「班尼迪蛋」最初起源可能是在歐洲,十九世紀中葉的一本英國食譜裡,就提到「荷蘭醬,可搭配班尼迪蛋( Dutch sauce, for benedict. )」,並羅列出幾種變化的口味。「班尼迪蛋」是十九世紀末問世於美國,其模式不外乎:某一位姓氏是班尼迪( Benedict )的旅客,投宿某家旅館,某日早上請掌櫃製作特別的早餐,於是該旅館的某位主廚就臨時弄出一些新的食材組合,讓該旅客讚不絕口。從此之後,大家就把這道菜稱為「班尼迪蛋」了。
無論哪一種起源說,正統、基本型態的「班尼迪蛋」必定包含這些食材: 英式Muffin、水波蛋( Poached Egg )、火腿或煙肉(現在已進化為煙三文魚), 還有最關鍵的荷蘭醬(Hollandaise Sauce )。
所謂的荷蘭醬,是由法國人發揚光大的,以蛋黃、奶油、檸檬汁(或醋)、胡椒及鹽所攪拌、混煮而成的一種調味醬汁,吃起來口感濃稠、滑順,還帶著酸酸的滋味。班尼迪蛋似乎跟荷蘭醬之間確有天衣無縫的速配程度。
這兒的班尼迪單賣相吸引,像一雙眼睛似的,兩塊圓圓的水煮蛋輕微晃動著,上面舖滿黃色的荷蘭醬,是這道早點的靈魂之處,用刀子把蛋輕輕劏開,那潺潺蛋黃緩緩流出,跟香濃的荷蘭醬結合在一起,混和夾在中間的煙三文魚及底部的muffin一併送進嘴裡,口感豐腴,吃著還需兼顧蛋漿從嘴角裡漏出呢,確實滿足...孤單的心靈馬上得到安撫
伴隨班尼迪蛋來的還有幾片新鮮西柚子及鮮橙,輕微的酸性能幫忙解除班尼迪蛋的膩氣,清新口裡厚實的感覺呢。
Ice Chocolate with Ice-cream
冰凍朱朱力加雪糕的賣相當然的吸引,邪惡到極點,然而極邪惡的東西總教人喜愛,香軟的鮮忌廉下還載著一球香草味雪糕,混和香郁豐碩的可可,即使收費60大元,適當的時候亦需揮霍一下來慰藉心靈呢!
小店還售賣咖啡豆及自家製糕餅呢!

假日是要放鬆心情的,個人認為享受味美的食物是體會閒適氣氛的好方法

2016-03-12
Ice Chocolate with Ice-cream
2016-05-16 1677 浏览
同事說一直想試試灣仔這間cafe~~於是突地lunch 由中環坐叮叮來到這裡。其實距離叮叮站不太遠,但那些橫街小巷有些難行,幸好個門口夠大夠sharp , 同埋係懷舊的小巷突然有間咁西式的餐廳都幾搶眼。好在已經預先book枱,因為店內雖然有兩層但座位不多,屬於很小巧但環境精緻的cafe ,門外排了一堆人~~~坐低看menu,lunch set 主要有得三個選擇: mushroom , chicken or salmon牛奶豬選了Spaghetti Pan-fried Chicken Breast w Creamy Sauce本來都有些擔心雞胸會好"鞋",但因為雞胸切到細細粒,加上像係事前煎過雞胸再連埋意粉一起煮,所以雞肉幾香,保留到雞本身的味道,意粉煮得屬偏少少硬身的~到餐飲啦,叫左杯朱古力,一來到好開心見到棉花糖,但D朱古力粉就灑多左出杯邊.......飲一啖試試味,屬於有打發過的朱古力,奶味較多,不太甜,未有驚喜但算對得起百幾元一餐set lunch 的cafe 飲品所期待的質素

Spaghetti  Pan-fried  Chicken  Breast  w/  Garlic  Creamy  Sauce
Hot  Chocolate
Hot  Chocolate
  • Spaghetti & Pan-fried Chicken Breast with Garlic Creamy Sauce
近年坊間掀起咖啡熱潮看似不起眼小店原來臥虎藏龍現在已有上環,中環, 灣仔三間分店的The Cupping Room旗下有兩位《香港咖啡大師賽》冠軍當中有位更為The Cupping Room創辦人亦是《世界咖啡大師賽2014》亞軍咖啡潮人唔係唔試嗎一踏入門口就見到這個stylist的咖啡殿堂的標誌由於底層無位店員就示意我和友人上閣樓我和友人點了最愛吃 自己又難整得好的Egg Benedict with Smoked Salmon,Pan Fried Chicken Breast with Garlic Creamy Sauce Signature Pasta,當然少不了鎮店之寶的Hand Brew Coffee啦先說這個signature pasta看起來好像有點dry 但食的時候芝士味卻很濃烈 很creamy有張不了口的感覺可能是加了少許black pepper入爐一烘 表面有少少脆身garlic味不重 但有少許七味粉的調味 少少辣很惹味如愛creamy 意粉的朋友 可以一試最值得推薦的當然少不了egg bendict with smoked salmonPoached egg要做得
近年坊間掀起咖啡熱潮

就見到這個stylist的咖啡殿堂的標誌
由於底層無位
店員就示意我和友人上閣樓

當然少不了鎮店之寶的Hand Brew Coffee啦
Pan  Fried  Chicken  Breast  with  Garlic  Creamy  Sauce
先說這個signature pasta
看起來好像有點dry
但食的時候芝士味卻很濃烈 很creamy

有張不了口的感覺

garlic味不重 但有少許七味粉的調味 少少辣很惹味
如愛creamy 意粉的朋友 可以一試
Egg  Benedict  with  Smoked  Salmon
Poached egg要做得好不容易
自己也試過整 比較容易的做法就是加醋在滾水裡 讓蛋白盡快凝固
之前食過其他店舖的poached egg會留下酸酸的醋味
影響整道菜式的味道
但呢度都做得相當好 又靚又完整 沒有絲毫的醋味

荷蘭醬的味道和稠密道調得好 剛好可以掛在poached egg上
Smoked salmon不會太咸 搶了其他食材的味道
Side dishes還有西柚 柑橘沙律 成為整道菜的完美句號
解決了食完poached egg油膩感 好fresh好清新的感覺
這就是手沖自選咖啡豆的menu
因為每季都有不同國家的咖啡豆收成
所以它們每季都會有不同的選擇
由於我個人比較喜歡fruity
所以就選了Pitalito, Columbia
可能我這杯尾段攞太多 或水的溫度影響
沒有我想像上pineapple的酸度