2008-03-12 19 浏览
8-MAR一路都好想試呢間餐廳, 終於今日約到朋友嚟食lunch叫左兩個set share食:Starter:Caesar Salad with Smoked Salmon 凱撒沙律伴煙三文魚- 好fresh, 同埋好正宗Avocado and shrimp with raspberry vinaigrette 牛油果伴海蝦配紅椒醬- 蝦彈牙, 紅椒醬味道特別又唔會搶味, 好正Main CourseDaily Roast 每日一燒: 西冷扖 - 牛扖七成熟, 岩岩好,唔un又有牛味, 個邊位落左香草一齊燒, 好好味Pan-Fried seabass with Lemon Butter Sauce 香煎鱸魚配香檸牛油汁- 個汁好味, 魚都算新鮮, 但味道較淡Side DishPan-fried Foie Gras 香煎頂級鵝肝- 比平時食開既細件好多, 兩人share一齊食, 我地都覺得好香, 入口即溶...少食多滋味DessertMini Dessert Platter - 有三款...上台時感覺好精緻, 白色既布甸淡淡地味, 點埋朱古力或士多啤梨汁, 好味..另外個酸酸地既梅都好正.
8-MAR
一路都好想試呢間餐廳, 終於今日約到朋友嚟食lunch
叫左兩個set share食:
Starter:
Main Course
Side Dish
Dessert
Mini Dessert Platter - 有三款...上台時感覺好精緻, 白色既布甸淡淡地味, 點埋朱古力或士多啤梨汁, 好味..另外個酸酸地既梅都好正..但個撻就差d喇...
Drink
Ice Coffee - ok啦...自己落糖水同奶

講真環境唔錯, 有盞大水晶燈感覺夠浪漫, 女生至愛, 又唔會好嘈
waitress見到你食完一碟會sin收碟再上下一道菜, 效率ok, 但佢地有時會圍埋傾計之後大聲笑, 感覺同餐廳隔局有D不符...另可惜睇唔到街景

Total$250(連加一同tips), 比同級餐廳, 呢個價錢都幾抵食ar, 朋友都好滿意
佢地會定期轉MENU, 大家可以上佢地既WEB到睇下有咩食, 下次嚟要試下DINNER同埋佢地SUNDAY BRUNCH BUFFET
2008-02-28 9 浏览
周一晚上,我到了一間了不起的法國餐廳。步入餐廳的一剎,嘩了出來,很美。昏暗的燈光配以柔和的音樂,桌布和座椅都是啡紅色的,桌上放上白色的餐具、藍色的水杯和小燭台,還有那盞大大的吊燈,高貴優雅,給人高不可攀的感覺。每道菜都很好,餐酒、餐湯、前菜、side dish、main course、甜品,恰到好處。龍蝦湯濃度恰到好處、羊架很香,肉質細緻,帶少少酥但又容易入口、鵝肝入口即溶,不得不提是甜品,真是一試難忘。

2008-02-26 5 浏览
老公專登在這裡訂檯幫我慶祝生日,為了一試這裡的鵝肝,上到去經過一條長長的走廊,很特別,入到去氣氛格調非常好,天花的水晶吊燈很精緻,樓底亦較高,空間感也不錯,唯一要彈的,可能是檯與檯之間較密,很清楚聽到隔離檯之對答,雖然只是星期一,但也有九成滿,由於之前已在餐廳網頁睇過menu,不消一會已點了兩個full course.先嚟前菜,餐牌上有四樣(法式鮮蝦春卷,酥炸芝士伴蜜糖,帕爾瑪火腿密瓜,田園沙律伴合桃),開頭以為任揀一樣,但完來四樣都有,查實現場所見,很多台都有我們的誤會.講番前菜,每樣一件,春卷非常脆,完全沒有油膩的感覺,蝦亦很鮮;炸芝士更是一絶,未食過咁好味的,有層次感,完全沒有滯的感覺;密瓜很鮮甜,火腿非常薄,很靚;田園沙津也做得很鮮,連我老公平時不食今次都全部食晒.是日餐湯是海鮮雜菜湯,非常足料,非常夠味,仲有蠔鼓添,不過只是個人不太欣賞.仲有鮮果雪芭,做得很好,有少少酸,可能是幫助開胃食主菜吧.終於到主菜,一個是烤焗羊架配秘製黑醋汁,另一個是秘製野菌牛柳:羊架沒有羶味,我就很喜歡,但是我老公就嫌沒有羊味,不過共通點就是很淋;至於牛柳呢,本人覺得很有牛味,味道亦不錯,頗大塊,食

仲有鮮果雪芭,做得很好,有少少酸,可能是幫助開胃食主菜吧.

終於到主菜,一個是烤焗羊架配秘製黑醋汁,另一個是秘製野菌牛柳:羊架沒有羶味,我就很喜歡,但是我老公就嫌沒有羊味,不過共通點就是很淋;至於牛柳呢,本人覺得很有牛味,味道亦不錯,頗大塊,食完很飽.

甜品做得很別緻,芒果慕思很有芒果味,蛋卷仔很特別,朱古力餅仔也很香甜爽脆.

叫了凍咖啡及凍檸茶,頗大杯,亦很好飲.

當然最重要的就是鵝肝,這個是另外叫的side dish,鵝肝算大塊,煎得很好,外皮很脆,真的入口即溶,非常美味,兩口子讚不絶口,下次有機會,一定再試.

值得一提,這裡是沒有免費水的,要飲盛惠三十二蚊一支PANNA.

最後又要擦吓openrice鞋,印咗openrice的一百蚊coupon用,變相兩客鵝肝是送的!
(非会员)
昨日同我朋友二人去試吓呢間聽說環境幽雅的法國餐廳。我已預早book定要窗口位,諗住有境睇。一去到只得一枱六人食客係度,但個waiter就二話不說帶我地去呢六人枱隔離的角落兩人枱。成間餐廳仲有其他好多位,但偏偏帶我地坐死角位,仲要聽到隔離不停大聲講嘢聲。本以為中國情人節搵間靜D地方食lunch,但一D都唔靜囉!叫話要換位,個女waitress就好唔願意咁!又話要問問有無人book咗。張張都話有人book。如果有人訂咗枱,就應該放reserved牌係度。食物就一般水準,不是特別出色!
昨日同我朋友二人去試吓呢間聽說環境幽雅的法國餐廳。

2008-02-22 2 浏览
之前正苦惱同另一半去邊度食聖誕大餐,結果一輪搜尋之後,搵黎的就係呢間Dap,2007年12月24日,換到一個很好的夜晚,因為聖誕、無得用任何優惠券,是晚每人399,因為無得再搵番當晚個餐牌,所以菜式既名全部打唔到出黎,只可以講佢地個煎鵝肝做得超好,入只即溶!煎鱈魚柳好滑好滑!食完真係完全唔夠喉!甜品黎講,沒有驚喜,尤其係o者o厘,最後只係試左一啖仔,就唔食了。要讚的係主菜、氣芬同環境!
之前正苦惱同另一半去邊度食聖誕大餐,

結果一輪搜尋之後,搵黎的就係呢間Dap,

2007年12月24日,換到一個很好的夜晚,

因為聖誕、無得用任何優惠券,

是晚每人399,

要讚的係主菜、氣芬同環境!

2008-02-18 2 浏览
上星期六約朋友去"DAP"食LUNCH,呢間餐廳其實之前自己都食過幾次,雖然佢地方唔算好大,但俾到人一種舒服感覺,地方又夠清潔、而且環境唔係好吵,最同朋友一路食飯一路傾計。呢日我同朋友都選擇SET LUNCH,另外再加兩客煎鵝肝,佢地煎鵝肝真係好好味又抵食!可以話係我每次去"DAP"都必叫餐前小食,真係值得一試架!而個set lunch餐前小食我就揀“青蘋果燒薯沙律”,食落感覺好清新,好開胃,爽口青蘋果配”林林地”燒薯仔,好得意,而Main Course就揀7成熟“扒肉眼扒配陳年黑醋汁”,肉眼扒肉汁豐富,口感好好,而且真係只有7成熟,剛剛好,可以證明廚師真係有用心去做菜,至於dessert方面,又係值得一讚,因為佢地甜品係一個迷你甜品併盤,一次過食到三款唔同味道甜品,而且樣樣細細件,真係可以滿足我呢D又鍾意食甜品又怕肥女生.... hehehe

我最愛煎鵝肝
2008-02-15 8 浏览
一行7人為同事farewell,亦因為她愛浪漫的環境,就book左呢度。地方比想像中細,而且仲以為有街景睇,點知入到去似密封的,有d失望。lunch set 選擇多,我點左shrimp cocktail with mango salsa ,用matini杯上,賣相唔錯但蝦無味(預左)及salsa唔夠。主菜要sea bass(名已忘掉),皮煎得好脆但肉仲係嫩的唔錯。連配菜都唔錯喎! 而甜品係一粒小puff,一shot朱古加慕士及一小碟cream brulee。味道一般~ 最後有cappucinno做結尾,但杯野完全不合格... 咖啡同奶泡比例完全唔o岩... 總括食lunch還可以!

總括食lunch還可以!
2008-02-09 13 浏览
食來食去都係銅鑼灣,開始上open rice 睇下有咩好介紹。pick左哩間環境同評語都相當唔錯o既餐廳,原本book 8:30pm..但我同男朋友都8pm 去到,(走廊有d "叔叔"地o既味)稔住問下o唔ok,有無位,點知個waitress無答我,就按排我坐路邊一張台,下?唔係嘛..我同男朋友企響度,問佢有無第二張,個Manager話等間按排,真係有d興興地想走,不過無幾耐都幫我地換左第二張,算~我地order左兩個full course,先有麵包,d評語話好好食,我又覺得一般,之後有appetizer,都幾精緻,ok,之後有個類似海鮮周打魚湯,好味好濃好足料!飲完無拉拉有個熱情果sorbet,好酸,但我男朋友好鍾意,我稔係清一清頭先d湯o既味,之後就上左男朋友o既牛扒同我o既鴨胸,鴨胸要6成,我同男朋友都覺得好味!!牛扒都ok,我地仲叫左個鵝肝side dish,都係每人50蚊~ 味道都ok~ 最後上甜品,每人有四款,感覺好豐富同賣相都相當不錯,最後有coffee/tea。service 除了剛開始o既不滿,之後都好好o既~~ 800蚊兩個full course加good qual

service 除了剛開始o既不滿,之後都好好o既~~

800蚊兩個full course加good qualityo既食物同服務,值得一試~
多謝OR安排,多謝Jacob酒商贊助,當然亦多謝DAP支持,令我可以在情人節半島大餐前惡補一下table manner! 今堂真的學了很多,尤其上堂前才食完一頓酒店lunch,反省起來醒覺自己多處地方失儀了,下次要改;也許,除了影相這一項!也由於之前的lunch,未能空肚享受DAP準備的美食,但也想讚讚它的誠意: 凱撒沙律-brunch時已經品嚐過此味並留下不錯印象,再食亦覺味美,眼見大部份參加者都清光;由於我今次較飽,覺得dressing可以稍輕,感覺會更清怡! 牛肝菌忌廉湯-香且濃郁,本來加件麵包會相當滋味,但原來麵包點湯食的做法,是不太合乎餐桌禮儀的,活學活用,餐廳recipe應該煮淡少少了~ 牛扒-我猜是肉眼,因為肉質較豐腴肥美;由於要大量製作,牛扒部份位置比較韌,要練習高貴大方的女士們要用暗暗發力才切得開,水準比brunch略不及,加上自身飽滯關係,我不好意思的食剩了一半有多。其實醬汁做得不錯的,繼續努力! 甜品碟-有意式奶凍、果撻及tiramisu杯,三款都於brunch試過,其中意式奶凍比上次多了雲尼拿籽又夠挺身,水準最突出,大受好評,另外兩款都不錯,保持水準。甜品令一眾

甜品碟-有意式奶凍、果撻及tiramisu杯,三款都於brunch試過,其中意式奶凍比上次多了雲尼拿籽又夠挺身,水準最突出,大受好評,另外兩款都不錯,保持水準。甜品令一眾參加者有個美好的結尾回憶,是成功的,恭喜!

酒非DAP提供就不多講了。最後講講服務十分有禮,能夠配合主題,值得一讚;雖然不是自己付鈔食飯的經歷,也想在此送個笑臉給DAP!
(非会员)
其實自己都已不是第1次到這開dap食囉! 每次都沒有抱著什麼心態(只因對那裡有1定信心呢hehe)雖然自己都不是對呢間餐\廳有好長的感情, 但係講到食物的水準和口味呢(就真係\"噤我意\"喇!) 基於自己不是個只會食貴價的人, 加上自己本身真的好鍾意周圍去食不同食物的人...所以呢間餐\廳可以在我心目中暫時的排行位置是Top 5真的要有1定既水準才可以呢!除了好喜歡食那裡的\"羊架\" & \"牛扒\"外, 那裡的麵包真的(超好食)呀! 就連Mamei & 以前的1位班主任都\"大讚\"真的不可講笑呢! 其實那裡的甜品都是我的\"必Buy\"美食啊(每次都食到停唔倒口既我...每次朋友在說話時我都只會...好Hea地回應對方...其實只因不停在...食甜品囉haha!)但最令我每次最期待的是家人和朋友眼裡最不為留意的在主菜前才出場的那味\"青檸雪芭Fresh Fruit Sorbet\"...它實在好好味(好可能因為自己好鍾意食較酸的食物喇, 它真是每次食完後都會覺得...不夠喉的小小\"味道過濾食物\") p.s. 除食物的水準要讚外, 那裡的服務工作人員都要讚架(不論是男的

p.s. 除食物的水準要讚外, 那裡的服務工作人員都要讚架(不論是男的經理還是女的侍應也好...自己覺得都已有1定的水準...當然要讚喇!) 還有最欣賞那裡的\"裝修\" 除好吸引的水晶燈之外...其實自己還會留意那裡的(黑色系列)呢! 唔...好可能因為自己鍾意黑色hehe (各位有機會的真要去試試呢...其實1家大細的, 我反而會提議去試試她們的Sunday Brunch!
*放心我只是1個普通的食客(那裡我是沒有份的呢, 只因有好的食店應要好好\"頂\"俾大家作個分享的)
好味的甜品已...食晒囉!
吸引人的水晶燈!
Party房裡的另1盞水晶燈!
2008-01-31 7 浏览
日前與先生到Dap 慶祝。當晚兩人都order了散餐,每一樣食品都很稱心。頭盤分別點了熱門的煎鵝肝及Caesar沙律。先生非常欣賞入口即溶的鵝肝。主菜那個龍蝦大蝦闊條意粉很不俗,意粉硬度適中,吸了(估計是海鮮湯)湯的味道。先生點的主菜是牛柳,獲他大讚五成的生熟煎得剛好。甜品是法式焦糖燉旦及薰衣草souffle 味道很清新。不得不讚是服務的確一流。待應有禮待人,招呼真的很周到及窩心,先生預先交待了慶祝結婚紀念,完餐後,有待應推出心型的旦糕,也替我們拍了照片。覺得單是服務一項,已完完全全值回票價。值得一去再去。還有,感謝當晚招呼的靚女待應。為整個晚餐生色不少。哈。
覺得單是服務一項,已完完全全值回票價。值得一去再去。
還有,感謝當晚招呼的靚女待應。為整個晚餐生色不少。哈。
2008-01-29
食物唔講湯得一款,其它要加錢記着唔係加弍三蚊0茶咖啡淡如無味Fine dinning 唔止食物還有很多配合....
食物唔講
湯得一款,其它要加錢
記着唔係加弍三蚊
0茶咖啡淡如無味
Fine dinning 唔止食物
還有很多配合....
2008-01-28 3 浏览
星期日通常都會訓得就訓~但係好友介紹我到這裡試下sunday brunch, 仲要幫我book埋位,哈哈.. 我梗係知醒起身去食好野啦!我地去到的時候已經是一點, 初初以為無乜人幫襯, 原來又唔係喎, 去到時8成滿人呢!一開始我地就食冷盤同埋飲湯, 見有新鮮魚生喎! 梗係第一時間拎一碟啦! 新鮮, 不過份量太少啦! 我拎完都無左半碟, 又要等下一轉了! 可能地方唔大, 冷盤的選擇不是太多, 但係都算係唔錯呢!食到咁上下, waitress就好細心咁問我地幾時上main course, 我地話anytime! 等左無耐我的Sea Bass同埋朋友的steak都上檯了!Sea Bass 很新鮮好味! 份量剛好! (我很喜歡食魚的!!), 朋友的steak都不錯, 但係我地叫8成熟都仲有血水喎, 下次原叫佢整熟多少少呢!!食完main course, 繼續努力食dessert, 其實我地未食main course前已經食緊dessert啦(hehe..因為見佢都應該唔會再出新野..拎定先!) 有幾款選擇, 個人比較喜歡trimisu柸, 朱古力mousse柸.Dessert完, 仲可以食生
星期日通常都會訓得就訓~

Dessert完, 仲可以食生果以及叫餐茶. 我地都坐到差唔多3點先至埋單, $128一位有咁cozy的環境和不錯的食物真係幾抵.

唯一覺得有問題的地方係, 我覺得這裡的燈光比較暗, 如果食brunch可以光一點, 多一點sunshine咁就perfect呀!
2008-01-26 6 浏览
進入影相週倒數,還是忍不住去食了餐brunch buffet,因為難得一班朋友聚頭。DAP地方比預期細,環境就真的不錯,單是那盞大大的水晶燈已令女仔佔多的我們十分開心;而且食物比想像中更好呢! 首先是頭盤、沙律、餐湯任食。沙律約有5-6款,只抽樣試了3數款,其中caesar salad相當之滋味!頭盤亦包括三色刺身,喜歡三文魚的友人樂極了;其他還有煙魚拼盤、意式生牛肉片、Shrimps Cocktail以及Home Made Terrines,最後兩款味道不俗有驚喜。湯是單一的Seafood Tomato Soup,蕃茄味十分濃,不好此味或會覺酸。整體來講,這樣的開頭都令人滿意! 主菜有5款可揀,我揀了海臚魚。臚魚以香草混和的忌廉汁煎香,口感細滑;墊底的焗薯吸收了忌廉及魚的鮮味,亦是精彩。也試了友儕的牛扒,五成熟的肉眼鮮嫩鬆化有肉味,配以干邑汁相當不錯;相比下西冷扒會顯得乾和韌,所以才成了Daily Roast? 主菜份量其實不少,不過我當然有留肚給甜品。甜品section不大,但餐廳會不斷推出新的甜品款,所以種類都不少,我是由頭跟到足,根本上全部試勻。個人首推杯裝Tiramisu,幼

主菜份量其實不少,不過我當然有留肚給甜品甜品section不大,但餐廳會不斷推出新的甜品款,所以種類都不少,我是由頭跟到足,根本上全部試勻。個人首推杯裝Tiramisu,幼滑可口吃上兩三杯絕無難度;另一心水是士多啤梨吉士千層酥餅,吉士香甜令人回味,另外細切香芒芝士餅亦有水準。相比之下意式奶凍、朱古力mousse杯、果撻就比較平庸,但以任食來說都算交足功課了,最後其實水果拼盤的水果亦十分鮮甜,所以甜品部份我好滿意。

最後的latte賣相不錯,但質素一般,不過這頓$128+10%的brunch已經是物超所值,大家都滿意地離開。食野真的好開心呀,影完相後再繼續暴食吧!
2008-01-22 8 浏览
20號係我求婚既日子, 我決定揀呢間餐廳同佢食, 去呢間餐廳冇令我失望, 真係幾好, 我打去同佢book位果陣, 同佢講係我既特別日子, 佢即刻話同我hold張靜d既桌比我.當日入到去, 環境一流, 好有情調, 每張桌都有好靚既燭光.我地叫左個當日既set dinner.頭盤: 沙拉好好味, 好新鮮. 螺肉好鮮. 鵝肝醬餅好好味. 軟殼蟹夠大隻, 好好味.我地另外叫左個鵝肝食. 一樣係好好味, 一入口即溶.跟住黎左個雪芭, 好好味.主菜: 我叫左羊脾, 好好味, 好易入口. 她叫左西冷牛扒, 我試過, 都係好好味, 唔un, 好易入口甜品: cheese cake, 好好味, 仲有布丁, 好味, 仲有一杯甜品, 好好味.最後一句, 呢間餐廳值得去食.

我地叫左個當日既set dinner.

我地另外叫左個鵝肝食. 一樣係好好味, 一入口即溶.

跟住黎左個雪芭, 好好味.

主菜: 我叫左羊脾, 好好味, 好易入口.

最後一句, 呢間餐廳值得去食.