2019-11-14 382 浏览
我一直都很欣賞這間咖啡的手造麵包和貝果,因為時不時都推出季節限定款,仲要食過嘅包包款都好好味,所以每當我人在大圍時,也必會到店外賣麵包回家食。今天就讓我花時間享用我的早餐吧。 富有柿抺茶貝果 (HK$28/半個)哈哈,咬咗一口先記得我未影相𠻹😅。第一次見到這個食材組合:好煙韌嘅抹茶貝果,塗上甘香的抹茶醬,一件件爽脆清甜嘅富有柿,和厚厚一層鹹鹹地嘅忌廉芝士,有齊甜甘鹹的味道,是很好味😋。食咗半個,已經飽嚕,滿足😄
富有柿抺茶貝果

富有柿抺茶貝果 (HK$28/半個)
2019-11-10
早餐
富有柿抺茶貝果
2019-11-10 365 浏览
喜歡去尋找不同小店🍵☕️約1345 到達 已經有幾個人排隊中大約排了半小時多就有位啦由於只有紫薯Bagel , 另外green breakfast and avocado toast 都Sold out最後Order chicken salad , 煙三文魚bagel ,沙律🥗再配煙三文魚Bagel Earl grey chocolate, 濃濃的earl grey 配著淡淡朱古力 🍫 味道又幾夾 同埋不會太甜Caramel hojicha lotte , 焙茶加很滑牛奶 caramel不是太突出 整體上都好好味下次會再去食💕
喜歡去尋找不同小店🍵☕️
約1345 到達 已經有幾個人排隊中
大約排了半小時多就有位啦
由於只有紫薯Bagel ,
最後Order
chicken salad ,
煙三文魚bagel ,沙律🥗再配煙三文魚Bagel
Ealy  grey  chocloate
Caramel  hojicha  lotte

Chicken  salad
下次會再去食💕
Ealy  grey  chocloate
Caramel  hojicha  lotte
  • Earl  grey  chocolate
2019-10-24 2421 浏览
紫薯包 ($33)做成花的形狀,賣相非常討好。 滿滿的紫薯蓉,帶煙韌口感的麵包好好吃 雖然一個麵包要$33,但紫薯之多令麵包很有飽足感,跟人分享吃會較適合呢!Avocado Toast with Scramble Egg ($58)炒蛋超香滑🥚份量大得至少用上三顆蛋,十分足料。🥑一整個完熟牛油果非常綿滑,配雞蛋和麵包都很適合。多士用了Brioche,富牛油香,內裡鬆軟,外皮輕烤至香脆,即使滑蛋放在上面也不會變得soggy。雖然是全素,但也非常滿足,份量之大令CP值很高。擺盤非常漂亮,怎樣拍照都好看。用上落地玻璃加添開揚感。店舖雖小,但拍照的角落還是很多。收銀機貼了「香港加油」的貼紙—無論雨怎麼打,自由仍是會像紫薯包一樣開花
紫薯包

紫薯包 ($33)
做成花的形狀,賣相非常討好。
滿滿的紫薯蓉,帶煙韌口感的麵包好好吃

Avocado  Toast  with  Scrambled  Egg

擺盤非常漂亮,怎樣拍照都好看。

用上落地玻璃加添開揚感。

店舖雖小,但拍照的角落還是很多。

2019-10-24 362 浏览
上網見到呢間Cafe嘅麵包同咖啡好靚又好有特色,就約咗三五知己一齊去呢間Cafe度試吓順便打下卡。店入面嘅環境好靜好舒服,我哋揀咗角落嘅一張高枱黎坐,望住街景就好似去咗台灣嗰啲文青Cafe,係香港比較少見嘅寧靜,好適合同朋友傾吓計食下野hea一日。我地叫咗4款包試。抹茶麻糬bagel、焙茶麻糬bagel、紫薯包同牛油果炒蛋吐司。麻糬bagel嘅texture唔錯,外面好脆得黎入面嘅麻糬好煙靭。略嫌焙茶味比較淡,抹茶味亦帶點苦。紫薯包口感及味道普通,無乜驚喜。比較推薦嘅係呢個牛油果炒蛋吐司。整體味道配合唔錯😋咖啡味道ok不過係帶酸嘅咖啡。如果你鍾意帶酸嘅咖啡不妨一試。雖然Cafe整體食物嘅味道同想像中有啲落差,但好適合打卡,環境都唔錯架。

紫薯包口感及味道普通,無乜驚喜。

比較推薦嘅係呢個牛油果炒蛋吐司。
整體味道配合唔錯😋

• 牛油果炒蛋吐司
🥄Full Breakfast with Hash Brown, Grape, Ham, Salad,Sausage and Scrambled Egg個炒蛋幾滑幾香,而個Ham就凍既,其他野就一般喇,呢間舖頭出名麵包,下次都係淨係叫佢啲包黎食好了。🥄Matcha Mochi Bagel 作為綠茶同Bagel 控既我,當然要試喇,茶味濃,回甘,而個麻糬煙煙韌韌,帶有少少甜,中和返茶既澀味, 同bagel 好chewy... 真的唔錯。雖然一個包要成38蚊,但真係物有所值,店主用料一點也不吝嗇。借得再來幫襯。*每日都會有唔同種類既包出爐,每次去都好期待有咩新品。🚩Dear Coffee and Bakery📍大圍積運街海福花園地下22號舖

🥄Full Breakfast

🥄Matcha Mochi Bagel

*每日都會有唔同種類既包出爐,每次去都好期待有咩新品。

🚩Dear Coffee and Bakery
📍大圍積運街海福花園地下22號舖
  • Matcha  Mochi  Bagel
2019-10-16 289 浏览
在到達門口時,就覺得是一間與別不同的小店。進入後,店員告知要在外面先等一下。外面有椅子,可以坐著等。由於不是假日,所以等了幾分鐘便可以進去了。 進去後,發現這裏就像日本風格的咖啡店。飲品除了有咖啡,還有沒有咖啡成份的飲料,例如caramel hojicha latte, uptopia..... 坐下後,可以先放下個人物品,然後去cashier 點食品。雖然今天的出爐面包只有6款左右,但都選了好一會兒,因為每款都太吸引了。最後選擇了黑芝麻醬麻薯抹茶貝果和caramel hojicha latte。 點餐後,他們會馬上弄熱貝果,所以送上來時,還一點微溫。切下去時,發現外皮是有點硬的,不知道是否貝果,本來就是這樣的呢?味道不過不失。 不過,Caramel hojicha latte有驚喜,不會太甜,而且焙茶味濃。 另外,建議一個人或是兩至三個人去,店鋪只有12個座位左右。

另外,建議一個人或是兩至三個人去,店鋪只有12個座位左右。
  • Caramel  hojicha  latte
2019-10-12 333 浏览
今天跟朋友相約到大圍的Dear Coffee Bakery食lunch,一到步已見Cafe門口出現一條人龍,相比旁邊的食店,名氣和人氣都高下立見。等了大概一個多小時,終於到我們入座了,可惜的是Bagel已經賣完了,無緣嘗試,唯有下次再試來到咖啡店一定要嚐嚐咖啡,點了一杯熱的Cappuccino,咖啡帶點酸味,而且奶泡豐盈,延合我口味。朋友點了凍朱古力,奶泡上有用朱古力醬勾畫的圖案,我認為有點像一位曲髮的女孩🤔朱古力味濃,不過略甜,可能要待冰塊稍作溶化會較好。Grilled Chicken Toast with Potato Salad烤雞味道有點像宮保雞丁,酸酸甜甜,配上麵包吐司,味道鮮明,而家十分開胃!另外薯仔沙律亦較滑,配上香草,香氣十足!Avocado Toast with scramble egg炒滑蛋在Cafe是基本款,而Dear coffee的滑蛋也是水準之上,配上牛油果,就是最簡單的美味。推薦給喜歡清新口味的朋友!Cafe環境簡潔,餐桌椅子都以木製為主調,給人一個放鬆的感覺。

2019-10-03 364 浏览
Me and friend went there on Thursday afternoon, we queued up for more than 30mins in the sun!!🥵But it was just not worth the wait. The bagel is very tough, it was simply hard to chew!!! I’m wondering it was over-baked or what?🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️It was not as fluffy as it claimed. For the caramel hojicha latte, I couldn’t taste any caramel seriously. It was a bad dining experience. I don’t think I will come here again.
Caramel  hojicha  latte
呢排見到唔同食評都有推介呢間coffee shop,琴日就同朋友去大圍打算試吓佢哋最出名嘅新鮮自家製bagel🍞點知三點幾去到已經賣晒,得返紫薯包同埋綠茶菠蘿蛋糕🙈真係好可惜,本來行程嘅重點係打算試佢哋嘅麻糬bagel😫.Anyways, 我同朋友嗌咗兩杯野飲, 分別係matcha latte及earl grey chocolate🍵Matcha latte嘅拉花唔錯,味道偏甜,飲落去感覺似Green tea latte多啲🧐(Matcha同Green tea係有分別的!) Earl grey chocolate 茶味較重,earl grey茶味蓋過chocolate,第一啖飲落去味道可能會覺得怪,但繼續飲落去就會發現其實都幾夾😳.我哋另外帶咗個綠茶菠蘿蛋糕,蛋糕唔係平時嗰種鬆軟嘅口感,而係鬆散嘅。蛋糕上有塊菠蘿乾,綠茶蛋糕內亦夾雜着菠蘿絲,味道不錯👍🏻.餐廳位置有限,多人嘅時候可能都要等一陣先入到去🤔另外因為佢哋嘅麵包每日都係新鮮自家製,所以如果想試嘅話就要早啲去到餐廳🤧.最後,我食完半個鐘之後突然肚痛,希望唔關呢間餐廳事啦🤨
最後,我食完半個鐘之後突然肚痛,希望唔關呢間餐廳事啦🤨
Matcha  Latte
Earl  grey  chocolate
Green  tea  pineapple  cake
  • Earl  grey  chocolate
2019-09-21 426 浏览
📍綿密天然芋泥貝果 -- Dear Coffee & Bakery小編真係好中意dear嘅貝果🙊今日就繼續出佢嘅bagel食評先😂--------⭐藜麥芋泥麻糬貝果($38)貝果體依舊一樣圓碌碌勁吸引🙊食落口感煙韌 好厚實😍內餡嘅芋泥好綿密天然 聞落都好香!😍麻糬亦都好出色 好軟糯 而且糯米味好濃好香😭💕勁中意 食完之後真係勁唔捨得呀!😭--------價錢:$38-------評分(10分滿分)賣相:7味道:9性價比:7回頭率:7-------店鋪資料名稱:Dear Coffee & Bakery地址:大圍積運街2-8號海福花園地下22號鋪前往方法:大圍站D出口
--------
⭐藜麥芋泥麻糬貝果($38)
價錢:$38
-------
評分(10分滿分)
賣相:7
地址:大圍積運街2-8號海福花園地下22號鋪
前往方法:大圍站D出口
2019-09-14
2019-09-21 326 浏览
叫咗杯 iced earl grey chocolate. 味道幾好,earl grey 味出。但係杯嘢嘅 presentation 好一般,唔值得俾 $45. 隻杯好細,似大排檔啲飲水玻璃杯。冇任何 foam 或 decoration, 只係一杯有朱古力喺底有少少漸變色嘅朱古力奶。有少少失望。
Earl  grey  chocolate
之前見到Dear Coffee & Bakery出咗中秋限定嘅抹茶南瓜咸蛋黃貝果 已經即刻bookmark咗 前幾日終於有時間去試!😭-------⭐抹茶南瓜咸蛋黃貝果($40)貝果體圓碌碌好靚😝抹茶嘅色勁綠😍切開後完全令小編瘋狂因為真係勁爆餡😍😍抹茶貝果體味道有回甘 口咁煙韌👍內餡南瓜同咸蛋黃係混合咗 南瓜蓉好綿密好滑 味道好天然👍咸蛋黃都好香 仲有少少沙沙嘅感覺~咸甜嘅交融真係好正😍食完超級唔捨得呀😔如果可以做恆常款就好啦😭--------價錢:$40--------評分(10分滿分)賣相:8味道:9性價比:7回頭率:/--------店鋪資料名稱:Dear Coffee & Bagel地址:大圍積運街2-8街海運花園地下22號鋪前往方法:大圍站D出口
-------
⭐抹茶南瓜咸蛋黃貝果($40)
價錢:$40
--------
評分(10分滿分)
賣相:8
地址:大圍積運街2-8街海運花園地下22號鋪
前往方法:大圍站D出口
2019-09-14
2019-09-07 536 浏览
打包了一杯熱latte⋯⋯拿到後覺得很輕,就打開杯蓋,發現根本不是滿的,大概2/3滿,真的很不專業!一杯也是正常價格,不滿的咖啡真的覺得很不值。我長年在澳洲,每天喝咖啡,如果咖啡不滿杯可以直接complain,而且在香港其他地方喝的咖啡都沒有這種情況😢😢而且發現這家的take away cup也是很小,就買了一次,不知道是失誤還是本來就是這樣😨希望商家可以看到,本來很喜歡這家店,現在覺得很失望⋯⋯⋯
外卖自取
2019-08-27 499 浏览
星期六返工係成個星期最忙, 最辛苦既日子。放工散晒, 但點解會揀去呢間咖啡店?因為有窩居嘅感覺。雖然佢好細間,好似自成一角,有陽光照射入店內,可以睇下書,咩都唔諗喺度放空。都幾舒服。店員好好, 好客氣。 佢地用既碟, 咖啡杯都好靚。牛油果炒蛋多士係我最鍾意嘅食物, 加埋一杯靚靚朱古力咖啡 。咁先至可以令人放鬆心情,然後好好享受星期日呢個假期。朝之定食好特別嘅一個定食。 鴨胸肉配蓮藕片再加西式嘅薯餅配上中式嘅獅子狗, 差啲留咗一日識嘅青瓜沙律😋 一啲都唔覺得奇怪,仲好好食添👍
星期六返工係成個星期最忙, 最辛苦既日子。

放工散晒, 但點解會揀去呢間咖啡店?

因為有窩居嘅感覺。

店員好好, 好客氣。 佢地用既碟, 咖啡杯都好靚。

牛油果 炒蛋 多士

2019-08-24
牛油果 炒蛋 多士
2019-08-20 374 浏览
呢間小店位於大圍嘅一個小角落,位置唔起眼,店嘅外在內在嘅裝修簡約得嚟好舒服。店裏面位置唔多,好快滿座。被呢度嘅麵包吸引,order 咗紫薯包 同 芋頭黑芝麻bagel。紫薯麻薯包: 煙煙韌韌,甜度適中,帶着紫薯香味。芋頭黑芝麻bagel: 只有一半有餡料。如果餡料可以多啲就好啦再嚟多個Full English Breakfast,食材新鮮,薯餅夠脆,蛋夠滑。叫咗杯cappuccino 同latte,咖啡香醇濃郁。Latte 用上嘅杯又特別又靚

紫薯麻薯包: 煙煙韌韌,甜度適中,帶着紫薯香味。

叫咗杯cappuccino 同latte,咖啡香醇濃郁。

Latte 用上嘅杯又特別又靚

2019-07-26