2021-12-20 251 浏览
大家準備好過聖誕未呀 😘😝 ? Christmas我最期待既其中一個環節當然就係食聖誕大餐😛😋 呢個月份就係約埋三五知己親朋戚友聚餐既好時候🤨 今日我就去左愉景新城 Delish Cafe 食佢地剛推出既精選聖誕晚餐🍽Welcome Drink 🍹 係一杯冇酒精嘅Sangria, 上面有小小berries同果乾片!唔算太甜都幾好飲Starter迷你法式鵝肝焦糖燉蛋伴多士🥖係一個幾有驚喜同特別嘅一個前菜😍 鍾意食鵝肝嘅朋友真係要試下!一層脆薄嘅焦糖下面係香濃既鵝肝醬,入口帶點甘香幾幼滑,搽上多士加一點酸甜的紅莓果醬很balance, 不會太油膩!很喜歡既一道前菜😍👍🏻黑魚子明太子醬大蝦沙律伴脆炸日式飯團🍘大蝦都幾新鮮,食落都幾爽口彈牙!日式飯團既size剛剛好,炸得唔會太油膩同唔會太硬,食落有點醬油香!Soup: 香濃栗子南瓜忌廉湯🥣呢個忌廉湯整得幾好飲,入口很濃滑creamy ,啖啖栗子南瓜既香甜,伴有一點煙肉碎,口感很豐富有層次😋Main Course 澳洲M5威靈頓和牛柳 呢個威靈頓牛真係整得幾好,佢既外層酥皮焗得好靚金黃挺身,唔會又濕又腍,幾有牛油香!牛柳生熟程度啱啱好,中間帶

Welcome Drink 🍹

Starter
迷你法式鵝肝焦糖燉蛋伴多士🥖

黑魚子明太子醬大蝦沙律伴脆炸日式飯團🍘

Soup: 香濃栗子南瓜忌廉湯🥣

Main Course
澳洲M5威靈頓和牛柳

呢個威靈頓牛真係整得幾好,佢既外層酥皮焗得好靚金黃挺身,唔會又濕又腍,幾有牛油香!牛柳生熟程度啱啱好,中間帶有點粉紅色,入口都很軟熟牛味香濃😋 包著牛柳外層的蘑菇醬份量也剛好,菇菌味香濃!配料伴有煙肉炒椰菜同非常香滑既黑松露薯蓉,好食!呢個Beef Wellington以係Cafe食到既質素來講,算幾好值得叫來試下😋

慢燒火雞伴火雞卷

呢個慢燒火雞食落幾有驚喜,火雞每一片入口都非常鮮嫩滑口,而且仲可以保持到肉汁👍🏻 呢個慢煮火雞完全顛覆咗我以前喺美國感恩節食柴口火雞既感覺😂😂 呢個慢燒火雞真係正😋

甜品
鮮果馬卡龍牛乳雪糕 🍦

呢個牛乳雪糕奶味好重好香濃😋😋必食
馬卡龍又唔算太甜,配D藍妹士多啤梨
好滿足~~

聖誕開心果鮮果吉士撻🍓🫐

幾有聖誕氣氛嘅一個甜品😆 撻底好香牛油味焗得好香脆,開心果醬味道淡左少少如果開心果味再濃郁D就正啦😝

整體來講Delish Cafe食物質素都幾好,員工個個都好有禮貌,成餐飯都食得幾舒服😁值得過黎一試!聖誕🎄來臨發現佢地原來仲有到會服務😍

#Delishcafehk #cafe #Christmas #聖誕節 #foodstagram #hkfood
2021-12-18 246 浏览
今日約左住係荃灣既朋友食晚餐,見到愉景新城地面開左間望落唔錯嘅西餐廳,裝修好西式,又有好多花花草草,決定入去食返餐打個靚卡!見到餐牌上既菜式都幾吸引,價錢都唔算太貴,由HK$138~238不等!🍄蘑菇湯 飲到啖啖磨菇,撈埋忌廉口感更加香滑!🐮牛肝菌鵝肝意大利飯 HK$188鵝肝好大塊,煎得好香,亦都煎得好脆!食落口鵝肝啲油湧出黎,真係好正!飯都好Creamy,而且好多菇😍🥩西冷牛扒 HK$238淨係擺盤已經好有心機,切開後粉嫩既肉超吸引!而且配菜有粟米筍,薯仔同我最愛既椰菜!牛扒肉質超軟熟,而且油脂都好飽滿!🍦4.3牛乳軟雪糕 HK$38雪糕好滑,好重奶味!除左藍莓同士多啤梨作配襯之外,仲有我最愛既曲奇碎🤤🤤

🍄蘑菇湯

飲到啖啖磨菇,撈埋忌廉口感更加香滑!

🐮牛肝菌鵝肝意大利飯 HK$188

鵝肝好大塊,煎得好香,亦都煎得好脆!
食落口鵝肝啲油湧出黎,真係好正!
飯都好Creamy,而且好多菇😍

🥩西冷牛扒 HK$238

🍦4.3牛乳軟雪糕 HK$38

小編成日都會去愉景新城,但最近先留意開咗依間餐廳😀餐廳係觀塘少有名氣嘅relish姊妹店,小編一路都未食到relish,就近就試咗依間先啦🤣餐廳位於商場嘅一角,可以望住商場中間嘅巨型聖誕樹食飯,夠哂feel🤣十二月晚餐都會係聖誕主題套餐,有四道菜加welcome drink,大概$3-400,價錢合理🥸—《 #澳洲M5威靈頓和牛套餐》$398 ⭐⭐⭐⭐⭐套餐Welcome Drink 係一杯無酒精嘅 Virgin Sangria,味道唔會太甜😚前菜 #迷你法式鵝肝焦糖燉蛋伴多士 將鵝肝整到燉蛋咁,再用焦糖燉蛋嘅方法燒焦表面,有一層脆嘅糖塊,鵝肝味道濃郁,伴多士唔會太膩😌餐湯只有一款 #香濃栗子南瓜忌廉湯,南瓜同栗子嘅味道都非常香甜,個湯夠哂濃凋,食完啲前菜之後胃口大開😌而嚟到主菜 #澳洲M5威靈頓和牛,個外觀已經非常吸引,廚房將個威靈頓牛切開咗一半,睇到中間非常粉嫩😌食落發現呢個牛一啲都唔簡單,餐廳做得非常出色,係小編食過最好嘅威靈頓牛😱酥皮保持到非常酥脆,牛肉仲係好嫩,亦食得出中間夾住嘅蘑菇醬,好驚艷😍最後甜品係 #聖誕開心果吉士撻 ,對於鍾意食開心果嘅小編黎講,呢個甜品真係加哂分😙

《 #澳洲M5威靈頓和牛套餐》$398 ⭐⭐⭐⭐⭐

最後甜品係 #聖誕開心果吉士撻 ,對於鍾意食開心果嘅小編黎講,呢個甜品真係加哂分😙份量唔多,開心果cream有果仁香,仲加咗啲開心果碎喺入面,一啲都唔求其😀

《 #12小時慢煮乳豬套餐》$338 ⭐⭐⭐⭐💥
依個餐前菜就揀咗 #黑魚子明太子醬大蝦沙律伴脆炸日式飯團,係一道餐廳自己原創嘅菜式,大蝦鮮甜,配埋酸甜嘅明太子醬非常開胃,日式飯團唔會炸到乾哂,仲用上赤醋米😚

主菜 #12小時慢煮乳豬 睇落份量唔大,但對於一個四道菜嘅套餐嚟講,呢個份量就啱啱滿足😆 果然係慢煮嘅乳豬,中間係非常之滑嫩多汁,仲要有一層肥膏夾喺皮同肉中間,好高質😋

甜品就揀咗 #鮮果馬卡龍牛乳雪糕,味道無特別驚喜,馬卡龍一貫係偏甜,而牛乳雪糕正正常常,勝在凍冰冰可以解膩😛

2021-12-14 122 浏览
成日覺得大型商場食嘅野都會係集團式連鎖餐廳,今日經開D·Park見到呢間新開叫Relish就唔同。餐廳地方都幾大,裝修日式木系風格,主打日式洋食,聽說是由多年經驗酒店大廚主理。雖然是在open area,但因商場空曠,所以又不覺得會好多人經過咁,坐得好舒服,傾下計食下嘢是不錯啊呢!試業期間仲有85折👍🏻🔅𝕊𝕖𝕥 𝕕𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 ~🍔飛驒和牛漢堡伴炸甜番薯條.松露醬$158可以揀餐湯或沙律,揀咗餐湯,蘑菇湯好濃郁,好香好滑,加埋上面有塊脆多士食好味道。漢堡來到外貌已好吸引,溶芝士鋪上厚厚嘅飛驒黃牛,7成熟剛好,沒有血水,食落去一啲都唔鞋,好juicy,明顯是靚牛,加埋塗了牛油的麵包,正😋仲有脆脆洋蔥圈。最特別係有黑松露醬可以點番薯條食,十分香口,整個Burger配搭十分之好,毫不馬虎😋飲品叫咗Mix Juice,好fresh!Set有埋牛奶軟雪糕🍨

🔅𝕊𝕖𝕥 𝕕𝕚𝕟𝕟𝕖𝕣 ~
🍔飛驒和牛漢堡伴炸甜番薯條.松露醬$158

飲品叫咗Mix Juice,好fresh!

Set有埋牛奶軟雪糕🍨
2021-12-14 133 浏览
和老友敍舊享受了一頓好美味的晚餐,老友都感謝我帶她來,食後即刻話要再帶老公來食。晚餐一試個蕃薯條和炸洋蔥圈已覺得讚口不絕。主菜和甜品雪糕也十分回味。服務和食物質素都非常good
2021-11-25
  • 和牛漢堡
餐廳近日推出左全新menu應應節🤗 Dinner set好豐富, 有齊曬Welcome Drink+前菜+湯+主菜+甜品🍧包你食到捧住個肚走😂主菜既選擇亦都多元化🐷🐮🐔🐟, 點都有款岩你口味🙊🍞ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ· 迷你法式鵝肝焦糖燉蛋伴多士﹟多士夠香脆可口, 配上creme brulee做法既鵝肝醬, 面頭仲有層燒左既焦糖, 口感creamy又豐富😛如果怕鵝肝重味既朋友, 可以加少少旁邊既莓醬中和返😉🍤ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ· 黑魚子明太子醬大蝦沙律伴脆炸日式飯團﹟炸過既長方形飯團外脆內軟, 食落唔會太油, 蝦既上面有少少珍貴既魚子醬, 成件事好似高級左🙊🥣sᴏᴜᴘ· 栗子南瓜忌廉湯﹟個湯質感濃稠順滑, 唔只係普通南瓜湯, 仲有栗子既甜味,南瓜同栗子blend埋一齊味道好夾👯‍♀️面頭有啲bacon碎同sour cream, 多左層次, 令個湯升華咗🥰portion好大份, 飲晒都已經有8成飽🤣🍴ᴍᴀɪɴ· 澳洲M5威靈頓牛柳伴煙肉炒椰菜•黑松露薯蓉 $398﹟牛柳係五成熟, 一切開粉嫩顏色呈現💕食落牛香味突出, 質感都不會太乾身, 連埋焗至金黃色既酥皮同埋啲蘑菇茸、Parma ham一齊

🍞ᴀᴘᴘᴇᴛɪᴢᴇʀ· 迷你法式鵝肝焦糖燉蛋伴多士

🥣sᴏᴜᴘ· 栗子南瓜忌廉湯

﹟牛柳係五成熟, 一切開粉嫩顏色呈現💕食落牛香味突出, 質感都不會太乾身, 連埋焗至金黃色既酥皮同埋啲蘑菇茸、Parma ham一齊食, 口感豐富😛配上既紅酒燒汁更為牛肉增添風味😛薯蓉亦都夠軟滑, 充滿松露香🙌

🍴ᴍᴀɪɴ· 12小時慢煮乳豬伴扒茴香•燴甘筍仔•炒菠菜苗配蕃紅石榴燒汁 $338
﹟第一次食乳豬唔係脆皮🤪用慢煮方法製作, 脂肪連同肉一齊食, 口感軟嫩, 但都唔會太重油膩感😯👍

🍴ᴍᴀɪɴ· 慢燒火雞伴火雞卷•煙肉炒椰菜花• 黑松露薯蓉$318
﹟聖誕節當然要食火雞應吓節 🥳雞既調味主要都係用左燒汁, 質感都唔會話太鞋颯颯🤨加埋莓醬一齊食, 味道又幾夾😝

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 開心果吉士撻
🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ· 馬卡龍牛乳雪糕
﹟個開心果撻有驚喜呀☺️吉士醬幼滿而且開心果味幾濃厚👍至於個雪糕道正常發揮, 牛乳味都夠突出😋

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Welcome Drink
﹟飲品飲落似西柚梳打, 酸酸甜甜, 仲有啲漸層睇下, 顏色味道方面都夠曬開胃🥰欣賞佢加左2片水果乾作為點綴🧚🏻‍♀️
2021-12-02 132 浏览
今晚黎到位於荃灣愉景新城食晚餐,叫左佢地既精選聖誕晚餐,提前感受一下聖誕氣氛。迷你法式鵝肝焦糖燉蛋伴多士鵝肝入口有香濃既鵝油味,焦糖唔會太厚,配上香滑既燉蛋好好味。黑魚子明太子醬大蝦沙律伴炸日式飯團大蝦口感好彈牙,好香蝦味,飯圍唔會炸到好油。香濃栗子南瓜忌廉湯忌廉湯入口有香濃南瓜味,口感好幼滑。12小時慢煮乳豬扒茴香. 燴甘荀仔. 黑松露薯蓉. 金巴利汁及紅酒燒汁乳豬入口好嫩滑,好多肉汁,份量又好足。甘荀仔好多汁,黑松露薯蓉入口好creamy,好味。澳洲M5威靈頓和牛柳伴煙肉炒椰菜. 黑松露薯蓉. 野菌紅酒燒汁M5和牛好香牛肉味,威靈頓牛外皮又脆,入面亦有其他配料,好好味呀。聖誕開心果鮮果吉士撻撻皮好脆又有牛油香,配上吉士同鮮果好襯呀。鮮果馬卡龍牛乳雪糕馬卡龍唔會太甜,雪糕有好濃既牛奶味。整體黎講,今次既食物質素好好,餐廳佈置得又有聖誕氣氛,真係好值得黎呀。

迷你法式鵝肝焦糖燉蛋伴多士

黑魚子明太子醬大蝦沙律伴炸日式飯團
大蝦口感好彈牙,好香蝦味,飯圍唔會炸到好油。

香濃栗子南瓜忌廉湯
忌廉湯入口有香濃南瓜味,口感好幼滑。

聖誕開心果鮮果吉士撻
撻皮好脆又有牛油香,配上吉士同鮮果好襯呀。

鮮果馬卡龍牛乳雪糕
馬卡龍唔會太甜,雪糕有好濃既牛奶味。

2021-11-30 116 浏览
第二次光顧這店仍然保持水準,食材賣相高質,男服務員非常有禮,值得加許。餐廳環境舒適,食物方面特別推薦全日早餐,煙肉煎得香脆剛好,薯餅,大磨菇極之美味,南瓜湯上放了一小塊蒜容麵包,份量適宜,最後來一杯香濃㗎啡,下次必定試試雪糕窩夫,那就大滿足了😋
2021-11-30
2021-11-30 104 浏览
呢間餐廳位於愉景新城商場入面,同一位置同一裝修近期內都已經轉過手幾次,每一手我都有試過,每一手都一般嘅,唯獨今次有d驚喜,希望可以打破開親喺度都執笠嘅宿命啦!📍飛驒和牛漢堡伴炸洋蔥圈.甜番薯條.松露醬 $158 🍔價錢 8.5/10味道 9/10一上碟又係嚇親,望到個包咁高心諗唔知點樣放入口,所以偷偷地食咗兩塊洋蔥圈先哈哈!和牛漢堡扒好Juicy,雖然細細塊,但配落個包度都依然好有口感。值得一讚係炸甜番薯條,每一條都可以係外脆內軟,唔點將就咁食都好食得出番薯甜味,配埋少少鹹鹹地又好香松露味嘅松露沙律醬,一鹹一甜好好食。📍澳洲100日穀飼西冷牛扒伴炒野菜.香草烤新薯 $238 🥩價錢 8.5/10味道 9/10切落去肉汁滿滿,而且好粉嫩,咬落去同望落去一樣期望冇落差,調味適中,唔會話太鹹,肉質一d都唔老,唔知呢啲係咪就係榖飼100日嘅威力呢?📍牛乳雪糕味道 10/10甜品一啲都唔hea,係超濃牛乳雪糕,好濃牛奶味好creamy得來又唔會好甜,食到飽晒之後仲有呢個跟餐甜品,真係誠意滿滿。💌總結重點係,晚市套餐有85折之外,其他甜品仲半價升級添呀,咁抵得唔得架!希望佢個85折唔好咁快完啦。

📍飛驒和牛漢堡伴炸洋蔥圈.甜番薯條.松露醬 $158 🍔

📍牛乳雪糕
味道 10/10

💌總結
2021-11-12 191 浏览
本來打算食隔離元氣,點知等左一個鐘都未有位,呢間正好在元氣隔離見有位就入左去坐低,點知一睇menu先知唔係咁啱食。假日午餐種類唔多,仔仔鐘意食飯~點知就連散叫menu都無飯,唯有叫左個All Day Breakfast $128 飲品轉果汁+$14,另外仲叫左個4.3牛乳雪糕窩夫$78。以呢個價錢响荃灣黎講真係貴!坐响開放式嘅坐位人來人往咁比人望住食野不是味兒,快快食完埋單款走人。

꧁ 𝐃𝐞𝐥𝐢𝐬𝐡 #荃灣 ꧂食過佢地既觀塘既姊妹點relish 覺得唔錯今次黎到荃灣忍唔住想試埋佢 兩間都係由酒店大廚主理新張期內仲有85折添架☺️☺️☺️餐廳設落係愉景新城既既中間 無蓋 餐廳外圍會有好多小朋友跑黎跑去咖啡偏濃 偏酸前菜無特別●蒲燒鰻魚意大利飯 $148𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥𝐞𝐝 𝐄𝐞𝐥 𝐑𝐢𝐬𝐨𝐭𝐭𝐨 𝐖 𝐙𝐮𝐜𝐜𝐡𝐢𝐧𝐢 & 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐙𝐮𝐜𝐜𝐡𝐢𝐧𝐢兩大塊的鰻魚和海量紫菜義大利飯味道濃郁惹味,配合埋粒粒zucchini同菇粒特別有口感,每粒飯都被濃郁惹味醬汁包圍,飯質地軟硬度適中☆taste - - -7.6/10●日本水飼豬肉眼扒伴炒椰菜山葵薯蓉 $168𝐏𝐚𝐧 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐘𝐚𝐦𝐚𝐭𝐨 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐑𝐢𝐛 𝐄𝐲𝐞 𝐖 𝐒𝐚𝐮𝐭𝐞𝐞𝐝 𝐕𝐞𝐠 & 𝐖𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢 𝐌𝐚𝐬𝐡兩塊豬肉眼扒份量適中,肉味香濃,肉質鬆嫩, 份量都算多有少少washabi味既薯蓉好特別!☆taste - - -7.3/10📍Delish 荃灣青山公路398號愉景新城1樓1023號舖#sharemyyyfood_TW#荃灣美食
꧁ 𝐃𝐞𝐥𝐢𝐬𝐡 #荃灣 ꧂

●蒲燒鰻魚意大利飯 $148
兩大塊的鰻魚和海量紫菜
☆taste - - -7.6/10

●日本水飼豬肉眼扒伴炒椰菜山葵薯蓉 $168
兩塊豬肉眼扒份量適中,肉味香濃,肉質鬆嫩, 份量都算多
有少少washabi味既薯蓉好特別!
☆taste - - -7.3/10

📍Delish
荃灣青山公路398號愉景新城1樓1023號舖
#sharemyyyfood_TW
#荃灣美食
2021-10-25 147 浏览
打完風後的朝早,趁公眾假期帶住女女去愉景新城放電。10點零鐘附近所有餐廳都已經逼爆,剛好見到呢間Delish 11點開門,由於之前食過晚餐都唔錯,所以就帶住個女一行4人行去食個brunch。結果就咁出事。落單時都無咩野,除左兩位侍應比較鍾意自己企晌到傾計之外,環境相對唔錯。但係坐左四個字後,水都飲晒(無人自覺添水) ,但一碟食物都無影。結果搵個侍應斟水時問佢,而佢聲稱會追追張單。再等多10分鐘,依然咩野食物都無,而水又再次飲完,但一樣無人會自覺添水。由入座計已經呆等了半小時,再次追問侍應下先話仲要再等多十分鐘。Last chance,但結果等了45分鐘後,依然乜野都無。結果一肚氣咁離開呢間所謂“餐廳”。而晌呢45分鐘裡面,我係未見過有一碟食物、一杯咖啡由廚房拎過出黎,係一樣都無!即係如果廚房無人返工的話,麻煩你地通知食客,而唔係企埋一二邊自己吹水而由個食客晌到呆等。可能呢次係一個one off experience,但無論如何,如果你無食物放到上餐枱,你啲食物幾好味、價錢幾抵,都無意思。

2021-10-14
2021-10-14 146 浏览
D.Park新開Cafe 一直都想試下😍 Weekend朋友仔黎荃灣搵我食野又驚無位泊車,我就順便提意去D.Park應該無死😁 佢算係荃灣最多車位既商場之一😁Delish呢間Cafe 裝修簡約舒適見佢都有啲梳化位坐,幾啱坐低食嘢飲嘢吹水!Menu選擇都幾多元化,最後同朋友叫咗幾款食物試吓⭐️炸魚薯條 🐟 🍟 朋友勁讚既fish n chips 😍 佢地係用左鱈魚柳做炸魚,熱辣辣都幾大塊,炸得酥脆,魚肉香嫩多汁😍 配上他他醬一起吃更加滋味😋又幾好食!⭐️炸軟殼蟹松露忌廉汁意粉個意粉🍝整體黎講都算唔錯,軟殼蟹炸得幾香脆,忌廉汁幾香濃,松露醬既份量岩岩好唔會過多搶左個味道,意粉都唔會過淋有小小咬口,食落都幾creamy !⭐️迷你漢堡伴甜蕃薯🍠條田園沙律迷你漢堡分別係牛肉漢堡同埋雞肉漢堡!我覺得不過不失唔太特別但係就可以一次過試晒兩款唔同嘅味道😆反而佢個雞肉漢堡個肉質比較軟嫩,食落都唔錯! 蕃薯🍠條熱辣辣又香脆,食落甜甜地我都幾鍾意😁⭐️飲品,因為當日唔想飲咖啡所以轉左飲Lemonade🌝 幾過癮比左兩個裝滿冰嘅小杯我地自己倒落去慢慢飲!呢隻lemonade好飲,唔甜而且酸度剛好帶有檸檬嘅清香👍🏻正

Delish呢間Cafe 裝修簡約舒適

⭐️炸魚薯條 🐟 🍟

⭐️炸軟殼蟹松露忌廉汁意粉

⭐️迷你漢堡伴甜蕃薯🍠條田園沙律

⭐️飲品,因為當日唔想飲咖啡所以轉左飲Lemonade🌝
2021-10-03 183 浏览
同啲朋友一家大細喺附近諗住搵個地方坐低飲杯嘢 食啲嘢 星期日實在比較難搵位 但好好彩畀我哋即時book到枱 邊搭車過嚟邊睇下有咩好食 越睇越餓 最先上枱就係呢杯 Ice Mocha$128 Delish All Day Breakfast炒滑蛋 牛油粟米 菠菜大啡菇 烤脆煙肉 日式雞骨腸 三角薯餅可以另+$8 轉黑松露炒蛋或芝士炒蛋望落份量唔多食完帶點空虛$138 炸軟殼蟹松露忌廉汁意粉軟殼蟹好香脆滿足$78 炸魷魚條配明太子醬條條都外脆內爽淨食唔加醬都好味當日遇到個好細心服務嘅哥哥因為BB要座熱啲奶 需要熱水佢問清楚用途 搵個碗裝比我哋因為仲有下場要留肚下次有機會再試其他嘢
同啲朋友一家大細

因為仲有下場要留肚
下次有機會再試其他嘢
2021-09-05
2021-10-01 129 浏览
今次食既呢間Delish係荃灣愉景新城,地方都幾大,走日式木系風格。聽聞呢間係觀塘既Relish既姊妹店,睇過下menu,同Relish既真係差唔多。本身都想食Relish好耐,但無奈對我黎講真係太遠,所以一路都未試🙈宜家開左係荃灣,方便好多😀今次去食lunch,有lunch set但係價錢略高,仲要加一。食物係唔錯既,不過未令我覺得好食到值呢個價,都係去一次夠了😛 1️⃣紐西蘭特級鮮肉眼扒伴炒野菜山葵薯蓉($178)牛扒揀左五成熟,有兩大塊,食落肉質算唔錯既,而且煎得好靚😍見到面頭果塊中間啲肉仲有紅紅地既色。不過佢兩塊牛扒煎既生熟程度竟然係唔同既...上面果塊煎到我想要既熟度,但係下面果塊,我諗都over七成熟,切開啲肉中間已經差唔多變曬啡色,得勁輕微既粉紅色。而且下面果塊肉都明顯比起面頭果塊韌啲同鞋啲🤨質素有啲參差。  底下既薯蓉比起牛扒更加令我有驚喜🤩薯蓉帶有wasabi既味道,幾特別,但係食落一啲都唔會有衝突感,好夾好好味👍另外仲有炒雜菜,有菇、秋葵、粟米筍等等,有少少黑椒調過味。  Lunch set可以揀要餐湯或者沙律,湯係蘑菇忌廉湯,極濃,配埋脆多士食幾好。餐飲就嗌左杯凍既A

1️⃣紐西蘭特級鮮肉眼扒伴炒野菜山葵薯蓉($178)
紐西蘭特級鮮肉眼扒伴炒野菜山葵薯蓉
牛扒揀左五成熟,有兩大塊,食落肉質算唔錯既,而且煎得好靚😍見到面頭果塊中間啲肉仲有紅紅地既色。不過佢兩塊牛扒煎既生熟程度竟然係唔同既...上面果塊煎到我想要既熟度,但係下面果塊,我諗都over七成熟,切開啲肉中間已經差唔多變曬啡色,得勁輕微既粉紅色。而且下面果塊肉都明顯比起面頭果塊韌啲同鞋啲🤨質素有啲參差。  底下既薯蓉比起牛扒更加令我有驚喜🤩薯蓉帶有wasabi既味道,幾特別,但係食落一啲都唔會有衝突感,好夾好好味👍另外仲有炒雜菜,有菇、秋葵、粟米筍等等,有少少黑椒調過味。  Lunch set可以揀要餐湯或者沙律,湯係蘑菇忌廉湯,極濃,配埋脆多士食幾好。餐飲就嗌左杯凍既Americano。呢度既咖啡個人覺得係偏酸,個人黎講覺得麻麻地。

2⃣️西京白味噌燒比目魚柳配炒野菜、洋蔥炒薯($168)
西京白味噌燒比目魚柳配炒野菜、洋蔥炒薯
比目魚好嫩滑🐟調味唔算重,偏清淡少少既風味。伴碟既炒野菜同埋洋蔥炒薯都唔錯,不過呢個價錢真係貴左啲。  另外跟餐揀左沙律,沙律比我想像多,清爽既🥗餐飲就揀左玄米茶,成個組合都係清淡啲。

3⃣️飛驒和牛漢堡伴炸甜蕃薯條、松露醬($138)
飛驒和牛漢堡伴炸甜蕃薯條、松露醬
牛肉揀左七成熟,本身見到係和牛漢堡,對塊肉期待較高,但係食落冇乜肉汁,而且肉味都唔算濃,有少少失望😕包係鬆軟既,不過就係好普通既包,冇牛油香亦都好似冇烘過咁,入面有蕃茄同芝士。成個包食落滿足感唔算好大,比較普通。  個炸蕃薯條就好好食!炸得脆、唔油,番薯條本身有少少甜味,就咁食已經好好食。仲有得點埋佢既松露醬,完全係令人食唔停手😋

4⃣️Keto巴斯克生酮芝士蛋糕($62)
Keto巴斯克生酮芝士蛋糕
本身黎呢間cafe最最最想食既就係佢地既芝士蛋糕😚有原味同埋焙茶味揀,我就揀左焙茶味。呢個巴斯克芝士蛋糕係生酮做法,冇添加糖同埋係無麩質,如果實行緊生酮飲食既人都可以試下。  個蛋糕質感夠滑夠creamy,中間流心既部分更加係睇都都已經流曬口水🤤質感一流,不過個人就覺得焙茶味道可以再濃啲,宜家係食到焙茶味既,但係對茶控黎講,焙茶既甘香唔夠。好食係幾好食既,但係都係,62蚊貴左啲。
紐西蘭特級鮮肉眼扒伴炒野菜山葵薯蓉
西京白味噌燒比目魚柳配炒野菜、洋蔥炒薯