2024-05-14 270 浏览
朗屏西鐵站天橋下面嘅一間有情調嘅餐廳🥰 柔和嘅燈光,枱有蠟燭配上柔和嘅音樂很有情調👍坐位闊落整個感覺好舒服好chill 😊唔想諗直接叫set dinner 😝 包括是日沙律/葡式炸雞翼,主菜,甜品,飲品很多選擇有紅白酒/香賓/啤酒/威士忌/伏特加/汽水/檸茶/檸水👍🔸葡式炸雞翼 ~ 炸後再加汁係雞翼表面,小小辣甜甜地好好味😋🔸芝士蕃茄焗雞胸 ~ 焗出嚟嘅雞胸唔鞋,入口滑嘅,配埋外層嘅香濃嘅芝士蕃茄,好有層次感。🔸海鮮燴意大利飯 ~ 飯粒粒都入味,個飯味道唔錯😋 海鮮用急凍海鮮無咩味😅 內有粒粒三文魚粒,唔係好腥。是日甜品 ~芝士餅店員很 nice 很有禮貌👍 整體嘢食幾好食,呢間有下次😋

是日甜品 ~芝士餅

店員很 nice 很有禮貌👍 整體嘢食幾好食,呢間有下次😋

2024-05-08
2024-04-01 334 浏览
呢日同細妹出完街想係屋企附近食嘢又想坐得舒服啲,之前同朋友食過都覺得唔錯,最後就揀左呢間餐廳。我哋3個人叫左尼泊爾餃子,五花肉,雞翼,海鮮薄pizza 同一份招牌牛肉漢堡。個餃子同五花肉既味道好特別,係平時無食過既味道,餃子味道都接受到,五花肉就幾好食,肉都幾新鮮,醃到好入味,加埋個口感唔大冧,幾岩我口味。海鮮薄pizza 似係急凍海鮮無咩鮮味,不過都好夠芝士。而個牛肉漢堡既牛肉都厚,有好重牛味都夠juicy,不過漢堡包就煎到偏油,不過加埋牛肉一齊食都好食。
2023-10-22
2024-03-13 305 浏览
行街想飲杯beer休息一下,就去Long Ping Bistro。記得以前是$40一杯beer, 唔加一收費。現在飲一杯beer要$65+10%service charge,有點貴。唔怪得餐廳越來越小人光顧。
記得以前是$40一杯beer, 唔加一收費。

唔怪得餐廳越來越小人光顧。
2024-03-02
$70 (其他)
難得放假, 想去下D 近郊地區食下野CHILL下HEA 下,路經一間有INDOOR 同OUTDOOR 門口睇落唔錯既餐廳,開門入去發現唔算多人, 坐既位又大又闊落又有乾淨廁所,所以都叫左個ALL DAY BREAKFAST + VANILLA MILK SHAKE+ 海鮮意大利飯TRY下,1.ALL DAY BREAKFAST: 有驚喜, 因為煙肉一半係煎到脆面, 一半係就係唔脆既, 有2種口感, 賣相同味道成碟都唔錯, NICE2.VANAILLA MILK SHAKE: 外型賣相唔錯, 飲落就冇乜特別, 都係MILKSHAKE 一杯3.海鮮意大利飯: 本身味道係唔錯, 但唔知點解蝦味有少少怪味, 其實都正常
開門入去發現唔算多人, 坐既位又大又闊落又有乾淨廁所,
2024-03-02
午餐
#乜乜飲食日記 🔺適合2-6人🔺日頭發呆適宜 🔺性價比高 🔺啱哂飲酒談心 🔺竟然有尼泊爾Menu同butter chicken🔺員工好Nice🔺夜晚人少少可以點歌😆———————————————🍊🍊Pull Pork Burger with Chips手撕豬肉漢堡配薯條 $130》大推~~似用Brioche麵包,甜甜地,豬肉絲好入味,再配埋甜甜酸酸的Coleslaw好Classic好好食!! 粗薯條好脆好新鮮~好食X2! 》另有Dinner Set可以唔洗加錢配 HouseWine,仲送沙律/湯+ Cheese Cake,CP值唔錯~~🍊Fettuccine Pesto Chicken 奶油青醬雞肉闊條麵 $135》闊條麵同青醬Mix得幾好,但雞肉稍稍凍咗同鞋口,有啲失望。🍊Nacho $90(HH價會平啲,圖係小食份量)》Nacho好脆,最重要係啲醬夠用!HH的小食份量其實幾好,價錢又平啲。🍷HouseWine 係Cabernet sauvignon — 飲落簡單・Dry・Medium-Body。回頭率:🍊🍊🍊🍊/5消費:每位~$200…………………………………………Delite L
———————————————

Fettuccine  with  chicken

Nachos

🍊Nacho $90(HH價會平啲,圖係小食份量)

回頭率:🍊🍊🍊🍊/5
消費:每位~$200
…………………………………………
Delite Long Ping Bistro
元朗俊賢坊富來花園12號鋪(近朗屏西鐵站)
…………………………………………
#乜乜元朗 #mug4fun #乜乜吉吉
Pulled  pork  burger  with  chips
Cheese  cake  in  set
Nachos
2024-02-01 231 浏览
初到朗屏站附近,看不出在朗屏站B1出口下的舊區有一間具心思的西餐廳,食物具心機製造。雜菜湯富有歐陸味道,pizza吃得出是用心炮製及有要求,香脆可口又足料。服務態度很好、有禮貌又敏捷。食物份量恰到好處,女士可能會飽一點,但味道有水準,會不其然就食光。午餐有湯有飲料仲有雪糕,價錢雖不是最平但環境、服務及食物質素物有所值。已計劃下一次試試其他menu和happy hour,是一個可以獨自或跟三五知己chill的不錯選擇。
2024-02-01
  • pizza
  • 雜菜湯
2024-01-26 174 浏览
假日來朗屏運動💪 玩完嘆個靚午餐 試下呢間餐廳 地段方便 環境也寧靜好坐 食物 服務也不錯🩷Avocado Toast 牛油果🥑熟成 吐司美味邊位脆身 煙肉🥓亦香口不會過燶🩷招牌雞扒漢堡雞扒外皮金黃 難得雞肉很juicy😍 薯條🍟調味理想 口感好 吃得出薯香但又不會太淡口🩷白汁煙肉🥓意粉醬汁creamy 喜歡這意粉 掛汁又不會太淋🩷熱情果茶跟餐+$10 甜度適中又足料 🩷Latte賞心悅目 味道也不錯👍·親子配套:BB凳✅ 兒童餐具✅整體滿意 下次再來慢活一下~
Avocado Toast

跟餐+$10 甜度適中又足料

🩷Latte
賞心悅目 味道也不錯👍
親子配套:BB凳✅ 兒童餐具✅

整體滿意 下次再來慢活一下~
2024-01-07
午餐
2024-01-11 191 浏览
本身同媽咪諗住去附近另外一間餐廳食嘅!但去到見午餐Menu剩係得意粉同意大利飯,午餐時段又唔可以散叫,唯有下次去試晚餐啦!行過嘅時候見到呢間望見餐牌唔錯,所以最終𨍭咗嚟呢度!店名「朗屏」,食完之後上網查搵唔到依間店,後尾再喺其他途徑先見到原來要用英文先search到,所以最好上面加返中文名,價錢唔算太貴,食物質素有驚喜,我哋揀咗湯,今日係雜菜湯,主食叫咗蕃茄奶油海鮮闊麵條同芝士蕃茄焗雞胸,湯味道唔錯,唔會話好淡,闊面條味道都好食,但海鮮就略嫌少咗啲,最驚喜就係個雞胸,裏面啲肉仲係好滑,味道非常之好(之前寫過食評虹坊嗰間「彩虹🌈」店,嗰次個雞胸完全冇味,難食到不得了,價錢大家差唔多。)薯條亦炸得好脆,全部食晒!嘢飲我加咗$10要咗個手搖芒果茶,唔淡但我覺得似百香果味,最尾仲有甜品雲呢拿雪糕,份量闊麵條正常,雞胸就細咗少少,服務正常,外國人男侍應比較有禮貌,臨走仲幫我哋開門同Bye Bye,算係咁。
,唯有下次去試晚餐啦!
行過嘅時候見到呢間望見餐牌唔錯,所以最終𨍭咗嚟呢度!

2024-01-10
  • 芝士蕃茄焗雞胸
2023-12-13 262 浏览
老公話朗屏間long ping開咗咁耐都未試今日一於去試吓七點幾去到都冇咩人但幾張都話reserved佢哋安排咗我哋兩位坐張沙發圓枱我哋order咗一個set另加咗個咖啡飯湯同salad 只可以二選一呢款salad唔係我favorite呢個好似係印度嘅咖哩飯先食咗薄餅 我覺得一般但啲飯嘅口感個咖哩汁嘅味道同雞嘅口感都好好食雞好香滑整體嚟講真係勁好味反而個意大利飯真係好一般一定唔會再order最後就係甜品喇飲品方面仲包紅白酒呢個我有啲意外食完即刻介紹咗住附近嘅朋友嚟食咖啡飯食完有啲以為呢間係印度餐廳坐位係舒適嘅
老公話朗屏間long ping開咗咁耐都未試

食完有啲以為呢間係印度餐廳
坐位係舒適嘅
  • 咖哩飯
2023-11-24 255 浏览
同朋友第一次去大裳行山,經過時發現朗屏西鐵站下面有間西餐廳,決定我哋行完山就去試。我同朋友得兩個人,staff竟然安排一張梳化畀我哋坐,依家出面啲餐廳點會畀卡位你坐呀!佢哋個menu好靚成本雜誌咁,最后我地叫左butter chicken curry,朋友話好食。我叫左個staff推介既pesto chicken Fettuccine,我覺得幾好食又唔會太乾身又唔會太油,食雞煎得好嫩身。我地太大食,叫多左個羊架食,羊架煎得剛剛好,又吾會太硬。食得嘢就自然會飲嘢㗎啦,happy hour $45,會唔會太扺飲呀,今晚冇同朋友都係酒鬼,就緊係叫黎飲喇,不得了吾洗反屋企喇成間餐廳啲staff都好好態度,好nice,仲好好傾添好難得格喇,大部分都係黑黑地面甘下次都會再黎食!

成間餐廳啲staff都好好態度,好nice,仲好好傾添
好難得格喇,大部分都係黑黑地面甘
下次都會再黎食!

butter chicken curry

• pestochickenFettuccine
  • lambchop
  • butterchickencurry
2023-09-29 498 浏览
入到嚟元朗國 我呢個九龍人 真係唔知有咩好食(´・ω・`)朋友帶咗我去食西餐餐廳環境都算大 有啲燈喺度 氣氛都算好以黑色為主調 營造昏暗嘅環境 有約會的感覺夜晚去都幾舒服室外室內都有座位 同埋餐廳係寵物友善餐廳-美國優質肉眼扒12安士 $360先講講肉眼扒係 兩組肌肉組合而成係牛胸背脊與肋骨之間的肌肉因為中心部位有一塊油花好似眼 所以叫做肉眼揀左7成熟 太熟又唔好食 太生又唔敢食(´・ω・`)肉眼扒油花多 分佈得好細緻肉質嫩滑 口感彈牙 好香嘅肉汁味油香重 多汁濃郁 值得一試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-白汁煙肉意大利粉 $115濃味卡白汁 啲醬好夠好多!意粉硬度岩岩好 唔會過硬唔會過軟-豬肉餃子 $70正常操作 肉嫩 雖然唔係有好多汁 但夠(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-炸雞翼 $75外皮香脆 但覺得肉唔夠多(´・ω・`)但都唔算差 正常好食 用黎送啤酒幾好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-炸魷魚圈 $70 魷魚呈長條形 魷魚有咬口 唔會咬唔斷 唔韌外皮炸粉唔算好厚 咬落脆口蛋黃醬唔夠可以問店員拎
入到嚟元朗國 我呢個九龍人 真係唔知有咩好食(´・ω・`)
朋友帶咗我去食西餐
美國優質肉眼扒12安士 $360
先講講肉眼扒係 兩組肌肉組合而成
係牛胸背脊與肋骨之間的肌肉
因為中心部位有一塊油花好似眼 所以叫做肉眼
揀左7成熟 太熟又唔好食 太生又唔敢食(´・ω・`)
肉眼扒油花多 分佈得好細緻
肉質嫩滑 口感彈牙 好香嘅肉汁味
油香重 多汁濃郁 值得一試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
白汁煙肉意大利粉 $115
濃味卡白汁 啲醬好夠好多!
意粉硬度岩岩好 唔會過硬唔會過軟
豬肉餃子 $70
正常操作 肉嫩
雖然唔係有好多汁 但夠(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
炸雞翼 $75
外皮香脆 但覺得肉唔夠多(´・ω・`)
但都唔算差 正常好食 用黎送啤酒幾好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
炸魷魚圈 $70
魷魚呈長條形 魷魚有咬口 唔會咬唔斷 唔韌
外皮炸粉唔算好厚 咬落脆口
蛋黃醬唔夠可以問店員拎

2023-08-05 536 浏览
又是一個慶生日🎂今天在元朗Delite Long Ping bistro叫了2份套餐豬肋條配薯條$2××跟牛柳$3××前菜可以選沙律或雞翼我們都選雞翼,每份有3隻口感微辣越食越上引豬肋條個人喜歡偏軟的口感剛好這家就是偏軟的所以我喜歡👍牛柳煎了七分熟切開裏面是偏紅不帶血剛剛好很容易切開而且吃不來不費力老闆人很好有先問我們牛扒配的薯條要不要換成沙律👍👍飲料朋友要了巧克力(單點)聽說很好飲原來想要點特色的飲料但因為不能加錢換別的所以我要了鳳梨汁,有意外是這杯是好飲的鳳梨汁飲下去不像是原汁味道反而像現做了(但是餐點附贈的所以我想應該不是現做的)甜品方面因為幫朋友慶生所以有預先跟餐廳預留甜品碟寫上名字🎂但沒想到餐廳還會播生日歌還招待了一杯酒😬因為我是跟圖片點的所以我以為它是心太軟所以切的時候我們都很驚訝它沒有流心😬有點小失望但蛋糕本體很好吃,口感有點想是香港點心-馬拉糕🤣還好老闆剛好過來跟我們聊天🤣我們順便問了才知道原來它不是心太軟是一個外國的甜品👍好特別而且好吃👍👍餐廳沒有服務費但服務非常好😊這頓飯吃下去是$770老闆很健談,東西挺好吃是挺值得試的餐廳♥️JC不太常去元朗,因為曾經在這美麗的回憶
又是一個慶生日🎂

甜品方面因為幫朋友慶生所以有預先跟餐廳預留甜品碟寫上名字🎂
但沒想到餐廳還會播生日歌還招待了一杯酒😬
因為我是跟圖片點的所以我以為它是心太軟
所以切的時候我們都很驚訝它沒有流心😬有點小失望
但蛋糕本體很好吃,口感有點想是香港點心-馬拉糕🤣

餐廳沒有服務費但服務非常好😊
這頓飯吃下去是$770
老闆很健談,東西挺好吃
是挺值得試的餐廳♥️

JC不太常去元朗,因為曾經在這美麗的回憶太好
但有機會還是想試試看❤

庆祝纪念
生日
  • 牛柳
2023-06-03 796 浏览
最初見到負評講到咁差都有啲擔心, 但朋友住附近就方便,所以即管去嘗試一下。我們點了兩個晚餐, 前菜的雞翼好好味😋, 而軟殼蟹漢堡包的軟殼蟹脆卜卜👍;唯當中蒜蓉橄欖油海鮮意粉要扣少少分😅雖則橄欖油有益, 但真是多了一點兒, 食到成口油。另外飲品選擇非常多, 有白酒、紅酒、玫瑰酒、啤酒、鮮榨果汁、檸檬茶……等等, 白酒紅酒也不用加錢👍最驚喜是結帳時原來是免收加一的👍侍應態度有禮貌、環境也非常舒適👍整體滿意值得再幫襯🥰
最驚喜是結帳時原來是免收加一的👍
侍應態度有禮貌、環境也非常舒適👍整體滿意值得再幫襯🥰
2023-06-02
2023-05-12 899 浏览
生日原本想同朋友食元朗國,點知人地八點就關門,近近地去咗隔離long ping食。入到去,餐廳播歌好大聲好嘈,bar and restaurant 嘅格局但真係好黑,隔離枱唔係飲酒講野好大聲,就係小朋友係咁係到大聲假喊...我知,呢d唔係餐廳問題,但我哋8:20落單叫餐,8:45先嚟個沙律同雞翼,食完計時,然後又再等半個鐘,差唔多9:30先見到個豬肋骨同三文魚扒一齊出...其實間餐廳唔係坐滿人,但得一個侍應,一個bar tender 應該係經理嚟,係咪廚房都係得一個師父去煮?乜都慢到不得了。食完主菜,跟住個甜品就嚟得最快,但食埋都差唔多十點,餓到已經諗緊宵夜食乜好。其實佢樣樣野都好食,但環境唔好坐,等野食等得過份耐,我就真係唔想再去喇。
三文魚扒
生日
三文魚扒
豬肋骨
甜品蛋糕
今天難得放假,係元朗整完頭髮,不想求其"中"入是旦一間餐廳,專登行來朗屏這間可以令我心情鬆一鬆的餐廳,之前食過好幾次, 今天終於鼓起勇氣第一次寫食評🥰剛坐下, 職員有禮貌地遞上餐牌, 選了午餐意式蕃茄羅勒雞肉長通粉, 聽著悅耳 歌曲,玩著手機, 感覺很悠閒😊order了一杯熱 Latte☕️ 見職員友善, 打蛇隨棍上, 問職員可否幫我拉花,我icon嘅兔仔, 整唔到唔緊要😊 職員笑笑說,我試下🤣👍職員送上Latte, 笑著說:我盡力了😍食物也跟著送上, 長通粉是我喜愛的,有質感, 煙煙韌韌 (通粉最怕淋), 最後送上雪糕球, 免加一,我坐了一個半小時,$100左右,滿足😍👍
職員送上Latte, 笑著說:我盡力了😍
2023-03-08