之前同朋友食過lunch覺得好高質🔥今次再次到訪,試一試Dinner menu啲野食🤣呢間餐廳既Tapas好出名!而且可以嘗試sake/wine pairing combo~一開始會送上兩款酸種麵包,麵包麥香味出眾✨<Irish Rock生蠔> $32最近做緊優惠🤩每位點選其他餐點滿$200,就可以$8/隻生蠔,無上限享用🤪生蠔喺愛爾蘭生蠔 Irish Rock,肉質爽身,非常新鮮,海水味較淡,加埋檸檬汁同自家製嘅醋,入口甘甜🥰<辣味番茄醬拌馬鈴薯> $78薯仔外脆內軟,入面薯仔夠哂腍,薯仔外表有煎過,令外層更香口😆醬汁都幾濃郁,微辣中又帶有特別的香料味,味道滋味過癮,薯仔控必叫🔥<新鮮辣味蒜蝦> $148呢個辣味蒜蝦既蝦肉好彈牙,仲好入味🙌🏻醬汁以橄欖油以及軟身嘅原粒蒜頭製成,有微微嘅辣椒香,超開胃😋作為前菜好正👍🏻<西班牙紅蝦他他> $198呢個係個好特別嘅他他,上面有三種魚子,分別係黑色嘅尋龍魚魚子﹑三文魚魚子,同埋黑色嘅﹑用咗黑醋整嘅魚子,紅蝦他他蝦肉新鮮甘甜,夾埋魚子prefect😍<傳統西班牙烤乳豬|慢

一開始會送上兩款酸種麵包,麵包麥香味出眾✨

<Irish Rock生蠔> $32
Irish Rock生蠔

<辣味番茄醬拌馬鈴薯> $78
辣味番茄醬拌馬鈴薯

<新鮮辣味蒜蝦> $148

<西班牙紅蝦他他> $198
西班牙紅蝦他他

<傳統西班牙烤乳豬|慢煮蘋果蓉|些利酒烤豬汁> $268
主菜係傳統西班牙西班牙菜最出名嘅烤乳豬,豬皮烤得香脆,內裏肉質細嫩,口感軟糯,充滿油脂香🤤蘋果蓉味清新微甜,中和左乳豬既油脂感~

<白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫> $58
入口輕盈順滑,香甜既焦糖拖肥泡沫灑上穀物增加口感,而底層既白朱古力咖啡奶凍軟滑美味,兩者味道剛好中和,層次豐富😼

<Camomile> $50
洋甘菊茶既味道清香,氣味微甜,店員仲準備左冰杯及小杯,等我地可以自選冷飲定熱飲,好貼心🥳
Camomile

<Cucumber saketini> $110
Cucumber Saketini 係 Sake mix埋 Martini,酒精濃度唔高,味道清新而非常順口,好適合夏天飲😂
2022-09-22
Irish Rock生蠔
辣味番茄醬拌馬鈴薯
西班牙紅蝦他他
Camomile
2022-09-23 427 浏览
今次係中環搵到間冇華麗既裝修, 但係坐得舒服, 而且食物質素相當有驚喜😍 餐廳昏暗既燈光配上枱燈相當浪漫, 好適合同情侶黎撐枱腳傾心事, 一大班人黎又可以😎 食物選擇唔算多, 但係勝在有特色同埋高質😋 西伯利牙黑魚子配煙爧酸種忌廉多士🍞($138)兩款分別係西伯利亞黑魚子同埋鯷魚既Sour Cream Toast都相當出色, 黑魚子一啲都唔會腥同Sour Cream 好夾, 酸種包又好鬆軟, 身為開胃菜係相當唔錯😌香草焗西班牙走地黃油春雞🐔($228)原隻細細烤到皮脆肉嫩又多汁既黃油春雞相當好食, 腍到連骨都唔洗點出力咬都食到😍 另外仲配左烤過既甜蕃薯, 薯仔, 青椒仔🫑 4隻入面有一隻係辣到噴火, 所以食既時候要小心啲😂Irish rock 生蠔🦪($8/隻)優惠期間經openrice卜位消費滿$200就可以$8/隻任叫生蠔🦪 呢個價錢已經夠震撼, 而且仲要係好creamy帶少少海水既鹹味超高質😍 最後我地都叫左打半, 真係太好食😋極推薦呢間餐廳俾大家, 趁佢地仲做緊$8/隻蠔要黎食下😋 除左蠔之外其他食物都好高質, staff都相當Nice👍🏽

西伯利牙黑魚子配煙爧酸種忌廉多士🍞($138)

香草焗西班牙走地黃油春雞🐔($228)

Irish rock 生蠔🦪($8/隻)

2022-09-19
  • 西伯利牙黑魚子配煙爧酸種忌廉多士
  • 香草焗西班牙走地黃油春雞
依家位於中環蘭桂坊嘅日式西式fusion菜,從Zoe暗白色作為主調,餐廳嘅燈光比較昏暗非常之有氣氛!食物創新又高質之餘,真心會一樣嘢都好食!各位鍾意食好嘅朋友有福啦!依家每位消費滿$200都可以優惠價$8叫一隻生蠔,仲要唔限量!勁想瘋狂encore🤤🍴Bread (7/10)麵包非常香脆,用咗意大利嘅食法,點醋同橄欖油,幾香幾清新。有兩種麵包一種麥香重,一隻就係白麵包!🍴 Daily Gazpacho $78 (7.5/10)紅菜頭凍湯,紅菜頭係酸酸地,個忌廉係微微甜,撈勻左兩者都中和左,微微酸,都好清新開胃!🍴Croquette With Truffle $78 (7/10)松露可樂餅,外脆內軟,入邊係薯仔蓉同埋少少松露,個薯蓉係好香滑,好香濃薯仔味,松露味就比較淡,個醬汁鹹鹹甜甜好似味噌!作為小食都唔錯。🦪Oyster Irish Rock $8 (7.5/10)而家做緊只要每人消費夠$200就可以無限添加$8優惠價一隻,蠔雖然細細隻,但都有蠔味,幾香,肉質都Creamy,有海水味,唔會太腥,$8隻真係好抵食!🍴Carabineros Tartar $198 (8/10) 紅蝦刺身

🍴Bread (7/10)

🍴 Daily Gazpacho $78 (7.5/10)

紅蝦刺身,海水味都幾香濃,但一啲都會鹹,係屬於鹹鮮嗰種,肉質比較軟淋,幾香嘅,用咗黑醋同三文魚子同埋橄欖油,同少少鹽去調味,層次豐富好食!

🍴Padron Peppers with Maldon Sea Salt $78 (7.5/10)
唔會太乾身有少少油嘅感覺,辣椒鹹鹹辣辣,好刺激!辣椒籽爽口!

🍴 Roasted Suckling Pig "Segovia Stule"
Brandy Apple Puree,Sherry Pork Sauce $268 (10/10)
西班牙乳豬外皮好香脆,肉係慢煮非常軟淋,幾乎唔使咬就散開咗,超香豬肉嘅味道同埋油香!個蘋果酒汁,好香嘅酒味唔會太濃,點嘅時候唔會冇咗豬肉嘅味道。個底有啲蘋果嘅嚟打得非常細滑,酸酸哋解膩,真心超好食😆😆

🫖Earl Grey $50 (8/10)
茶係黑茶伯爵茶,非常香,但係有少少刺嘅後勁,入口係非常順滑好好飲!

🍸Cocktail $110 (8/10)
用咗三峰,Vsop,Cranberrv,Dry martini特別調製,酸酸甜甜好易入口,酒味都唔算好濃,有少少提子味!幾唔錯!

🍴 White chocolate expresso pannacotta,Caramel Toffee foam $58 (10/10)
白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫,平時真係好驚白朱古力會太甜,白朱古力香而不甜,好有奶味,奶凍好綿滑,仲有一層薄朱古力碎,焦糖拖肥空氣感比較重,有焦糖嘅香但唔會太甜,呢個配搭新奇又有創意,真心個甜品好好食!

推薦指數: 9/10
食物高質有創意又好食!店員服務態度超級好,
好有禮貌好有笑容,會詳細介紹菜式,亦都好快收走食完嘅碟,見到我哋自拍又主動幫我哋影相,真係超級加分,想食西餐都會推薦呢一間!私心收藏,下次都會再嚟食!
以前去蘭桂坊只會諗起去玩去飲酒,但其實都有好多有情調嘅餐廳。一邊飲酒一邊嘆美食^_^正謂美酒佳餚🍸🍽今次就去左協興大廈六樓嘅Desire Restaurant and bar 🥂樓上酒吧餐廳🍴食多國fusion菜。裝修以灰銀色簡約時尚設計。燈光昏暗有情調,但枱面有小燈方便照明食物,意點幾細心。店員親切有禮^_^入得嚟酒吧餐廳,當然就要點杯酒😍店員就推介左意杯Cucumber saketini🍸🍈🍈🍋🍶用左新鮮蜜瓜汁檸檬汁配清酒溝成!味道清新鮮甜,順口易入口,個人好鍾意❤️🔸紅菜頭忌廉凍湯味道酸酸甜甜,好清新😊🔸西班牙橡果風乾 36個月黑毛豬火腿片芝士配鮮茄蓉酸種麵包以橡果餵飼散發一股橡子果仁的幽香。肉味濃郁,肉質結實,有輕微的纖維質地,並有脂肪浸潤。配上芝士同酸種麵包簡直一流😍🔸炸松露芝士可樂餅外層香脆內軟綿,松露配芝士當然非常match啦🔸自家製燒汁肉丸香濃燒汁肉丸能保留肉汁^_^不錯原來餐廳做緊$8新鮮生蠔🦪優惠。晚市滿$200 食物/酒精飲品,可以優惠價$8/隻享用新鮮生蠔🦪(不限數量)所以叫左兩隻試下^_^細細隻但幾鮮味幾抵食啵😊問左店員可使用時段星期一至六2022年9月2日 至

以前去蘭桂坊只會諗起去玩去飲酒,
但其實都有好多有情調嘅餐廳。
一邊飲酒一邊嘆美食^_^正謂美酒佳餚🍸🍽
食多國fusion菜。裝修以灰銀色簡約時尚設計。
燈光昏暗有情調,但枱面有小燈方便照明食物,
意點幾細心。店員親切有禮^_^

🔸紅菜頭忌廉凍湯
味道酸酸甜甜,好清新😊

🔸西班牙橡果風乾 36個月黑毛豬火腿片芝士配鮮茄蓉酸種麵包

🔸炸松露芝士可樂餅
外層香脆內軟綿,松露配芝士當然非常match啦

🔸自家製燒汁肉丸
香濃燒汁肉丸能保留肉汁^_^不錯

原來餐廳做緊$8新鮮生蠔🦪優惠。
2022年9月2日 至 2022年10月31日

鮮青口配藏紅花忌廉汁
有別於一般白汁忌廉,味道更香口惹味,令人回味😋記得要用麵包沾汁好好品嚐

兩個人食左八百幾蚊飲左杯酒,係中環算係好抵食!其實蠔$8隻可以點多d更開心😂
日後去中環食飯又多個好選擇啦^_^

超抵食生蠔🦪超有情調西班牙餐廳位於中環蘭桂坊附近樓上西餐廳呢度真係超有情調,啱晒慶祝生日/周年紀念兩個人撐枱腳真係一流🥰💗Patatas Bravas with Spicy Mojo Picón🥔辣味番茄醬拌馬鈴薯作為前菜好正食落辣辣地🌶超惹味薯仔夠哂腍~#薯仔控 必叫!Prawns fried with garlic🍤呢個新鮮辣味蒜蝦食落好彈牙~仲好入味,辣辣地超開胃!Hokkaido scallop Fettuccine🍝北海道帶子寬帶面超creamy🤩寬帶面好彈牙,夠哂入味~帶子好新鮮口感彈牙( ´▽`)Brunt Cheese cake🍰呢個巴斯克芝士蛋糕細細個做甜品食落超濃芝士味,口感綿滑Oyster $/8pc生蠔真係超抵食🤩🤩係愛爾蘭Irish Rock海水味比較淡,好鮮甜Lemongrass ginger🍸Cucumber saketini🫖📍 Desire Restaurant and Bar (中環)中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓#中環美食 #中環西餐廳 #中環好去處 #西餐廳 #打卡餐廳 #打卡景點 #情調餐廳

超抵食生蠔🦪超有情調西班牙餐廳
位於中環蘭桂坊附近樓上西餐廳
呢度真係超有情調,啱晒慶祝生日/周年紀念
兩個人撐枱腳真係一流🥰💗

辣味番茄醬拌馬鈴薯作為前菜好正
食落辣辣地🌶超惹味
薯仔夠哂腍~#薯仔控 必叫!

Prawns fried with garlic🍤
呢個新鮮辣味蒜蝦食落好彈牙~
仲好入味,辣辣地超開胃!

Hokkaido scallop Fettuccine🍝
北海道帶子寬帶面超creamy🤩
寬帶面好彈牙,夠哂入味~
帶子好新鮮口感彈牙( ´▽`)

Brunt Cheese cake🍰
呢個巴斯克芝士蛋糕細細個做甜品
食落超濃芝士味,口感綿滑

Oyster $/8pc
生蠔真係超抵食🤩🤩
係愛爾蘭Irish Rock海水味比較淡,好鮮甜

Lemongrass ginger🍸
Cucumber saketini🫖

中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓

2022-09-16 150 浏览
放工去附近chill下,揀咗一間位於蘭桂坊既樓上西餐廳,餐廳燈光昏暗,非常有情調。分別試咗兩款小食,芝士凍肉拼盤,寬帶面同埋甜品。佢哋仲做緊優惠,$8/隻生蠔🦪(Irish rock),生蠔非常鮮甜新鮮,海水味唔會太重,加埋檸檬汁同自家製嘅醋食,非常滋味。小食 - 炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽香脆嘅青椒仔皮,一啲都吾辣,馬爾頓天然海鹽回甘不死鹹,帶出青椒仔既原味。小食 - 炸松露芝士可樂餅用麵粉牛奶製成,有少許牛乳香,食落去表皮非常香脆邪惡,裏面軟綿綿。精選芝士及凍肉拼盤配酸種麵包有風乾火腿和芝士各三款,Parma Ham肉質柔軟,味道細緻,配口感厚實芝士食,別有一番風味。北海道帶子寬帶面帶子好大粒,厚身細密,肉質鮮甜,寬帶面面質爽口,卦汁能力強,每一啖意粉都食到海鮮嘅鮮味。巴斯克焦香芝士蛋糕揭開牛油紙一刻香氣撲鼻,芝士蛋糕表面烘燶,入面口感軟熟,還有一塊紅葉作為裝飾,賣相有特色。飲品試咗Cucumber Saketini 同埋Earl Grey ,我個人好中意cocktail Cucumber Saketini ,飲落去非常清新,酒精度不高;Earl Grey 茶有驚喜,有柑橘嘅特

小食 - 炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽

小食 - 炸松露芝士可樂餅

巴斯克焦香芝士蛋糕

飲品試咗Cucumber Saketini 同埋Earl Grey ,我個人好中意cocktail Cucumber Saketini ,飲落去非常清新,酒精度不高;Earl Grey 茶有驚喜,有柑橘嘅特殊清香,我同朋友都不斷加熱水係茶壺,飲咗好多杯茶先走。
Irish  Rock

炸松露芝士可樂餅
Earl  Grey
  • Cucumber Saketini
  • Irish Rock
蘭桂坊除左有酒吧 都有優雅的西餐廳(˶ˊᵕˋ)環境整齊寬敞舒適 設計以灰白簡約為主以西班牙tapas和意大利菜為主食物質素都很不錯 服務態度都好nice 好適合去吃個business lunch/慶生的感覺.ᐟ‪‪.ᐟ晚市仲有$8生蠔🦪 & sake wine pairing combo優惠喔.入座會先送上兩款搽上牛油的酸種麵包 焗得外脆內軟 麥香味都好香 喜歡😚▫salad or daily soup定期更換不同的salad款式加入了紅菜頭絲.蕃茄仔.nuts 色彩繽紛💓配埋沙律醬巧開胃清爽 南瓜湯味道濃郁.▫set lunch - Lamp Chop $188肉質粉嫩 細緻軟腍有肉感 起初仲怕會太生但食落熟度都剛好無過多的羊羶味 反而有啲似食緊牛再帶點炭燒香 配埋芥末醬味道更香濃伴碟有茄子.翠肉瓜.甘筍解膩.▫set lunch - crab maniche $178一上碟已經勁香噴噴(ᯅ̈)入口好creamy 灑上芝士粉充滿鹹香口感仲落左好多蟹肉絲 每口都有蟹的鮮香味長通粉卦汁得黎好爽滑飽滿.ᐟ‪‪.ᐟ配埋辣肉腸 夾雜少許辣的味道好有層次.▫white chocolate espr
蘭桂坊除左有酒吧 都有優雅的西餐廳(˶ˊᵕˋ)
環境整齊寬敞舒適 設計以灰白簡約為主

無過多的羊羶味 反而有啲似食緊牛

再帶點炭燒香 配埋芥末醬味道更香濃
伴碟有茄子.翠肉瓜.甘筍解膩

crab maniche

一上碟已經勁香噴噴(ᯅ̈)
入口好creamy 灑上芝士粉充滿鹹香口感
仲落左好多蟹肉絲 每口都有蟹的鮮香味

長通粉卦汁得黎好爽滑飽滿.ᐟ‪‪.ᐟ
配埋辣肉腸 夾雜少許辣的味道好有層次
crab maniche

▫white chocolate espresso Panna cotta with Caramel toffee form $58

先入口有帶焦甜口味的焦糖拖肥泡沫
好輕盈順滑 再灑上穀物增加口感
底層的白朱古力咖啡奶凍溫和香醇 兩者味道交叠
剛好中和返上層的甜膩 質地仲好滑好動L
2022-09-11 29 浏览
星期四嚟到蘭桂坊搵食,想有happy hour感覺又想食個full dinner,呢間西班牙餐廳就一次過滿足兩個願望了。首先,叫左一杯特色cocktail - 青瓜sake, 味道非常清新,亦好清甜,酒味唔濃。另一杯飲品就聽店員介紹既Earl Grey, 佢話好飲過TXX出既茶包,既然咁講一定要試試啦。果然茶香,沖咗幾次仲好有茶味,店員仲好貼心準備左冰杯及小杯,等我地可以自選冷熱。麵包有普通蒜蓉包同埋蕃茄包。前菜叫左個水牛芝士沙律2個人食都算頗大份,火腿片食得出係黑毛豬嘅味道。tapas就試下黑魚子忌廉多士,另一份小食就叫了自家製肉丸,食到到手打既口感,汁既味道亦恰到好處。主菜當然叫咗西班牙菜最出名嘅烤乳豬啦,底部的蘋果蓉好清新中和左豬肉既肥美油香。食到一半覺得唔夠喉所以就叫咗一個凍湯係有紅菜頭打成的,味道酸酸甜甜啖啖有菜頭蓉既口感,真材實料。當晚仲做緊優惠可以優惠價錢($8/pc)食生蠔irish rock。雖然size唔算大但好creamy好有蠔味,咁抵都想再叫多幾隻但係已經飽飽了。最後當然唔少得一份甜品作總結啦,就係白朱古力咖啡奶凍,唔甜唔漏,食完就畫加完美句號了。餐廳當晚唔算多

餐廳當晚唔算多人,加埋輕快既音樂成個個vibe都好輕鬆,與友人好好享受了一個spanish night。店員態度亦非常友善,每度菜亦會作簡單介紹。其實自己都係中環返工,下次會考慮同同事再來嘆返杯酒食個tapas當happy hour。
平日夜晚嘅蘭桂坊樂得清靜,最適合慢慢嘆一個悠閒浪漫晚餐🎇 呢間西班牙x日本料理餐廳環境偏暗、裝修設計簡約型格,情調十足,而且每款餐點都別具心思,絕對有誠意💮❝生蠔❞ | $8 / 隻 | 推介品項到訪時享用嘅嘅愛爾蘭生蠔極級creamy!質感濃稠、鮮味突出,而且只要點選其他餐點夠$200、就可以用呢個優惠價無上限享用生蠔🦪 令人有衝動嗌一打🫡❝新鮮辣味蒜蝦❞ | $148 | 推介品項呢個餐點嘅靈魂所在必然係底層醬汁,以橄欖油以及原粒、煮到軟稔嘅蒜頭製成🧄 辣味帶後勁,作為tapas嘅佢令人開胃之餘又更期待主菜🧼❝復古蕃茄布拉塔芝士紅菜頭沙律❞ | $158Burrata cheese絕對係我最喜愛芝士類別top 3🧀 而且份量都好大方、幾乎每一啖沙律菜都可以有芝士伴隨~ 成個沙律嘅分量大到三至四人share都唔過分!🥗❝牛肝羊肚野菌燴西班牙飯❞ | $268 | 推介品項比起一般偏乾身、有飯焦嘅paella我覺得佢更加似risotto,米飯粒有咬口而濕潤,而且呢一個口味的而且確夠晒特別🍄 食落感覺每種食材味道都平衡得啱啱好🧘🏻‍♀️❝山吹GOLD熟成古酒配自家製燒汁肉丸❞ | $408

❝生蠔❞ | $8 / 隻 | 推介品項

❝新鮮辣味蒜蝦❞ | $148 | 推介品項

❝復古蕃茄布拉塔芝士紅菜頭沙律❞ | $158

❝牛肝羊肚野菌燴西班牙飯❞ | $268 | 推介品項

❝山吹GOLD熟成古酒配自家製燒汁肉丸❞ | $408
Staff表示呢款肉丸同酒係perfect match!🍶 第一次試依款熟成古酒,staff話佢係似梅酒嘅清酒,我反而覺得係似whiskey嘅清酒HAHAHA🥃

❝巴斯克焦香芝士蛋糕❞ | $58 | 推介品項
只能夠話好食過好多cafe嘅出品!🍰 雖然唔係我最鍾意嘅流心質地、但係蛋糕整體都好濕潤,而且蛋香比起一般極為濃郁,忍唔住一啖有一啖食唔停口🎷

𓂃𓈒 𓂂𓏸 Desire Restaurant and Bar 𓏸𓂂𓈒𓂃
中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓

抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡
適合場景 | 約會、二人 / 四人或以下 / 四人或以上聚餐
2022-09-09 158 浏览
🥂隱蔽樓上高質餐廳☕️ 推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️#打開美食簿 之中環西餐廳,終於約到朋友同我去啦~ 隱藏於蘭桂坊食肆大廈中,沿斜路行2/3左右就到達;餐廳燈光氣氛感覺舒適,店員親切有禮且細心介紹餐牌每一道菜新鮮熱焫上枱,店員有介紹食材及烹煮方式;整體食物質素、擺盤心都感受到❣️🧺Breadbasket - 兩款麵包同樣香氣撲鼻,質地酥脆,蘸上olive oil & vinegar同樣美味/ᴅᴀɪʟʏ ᴏʏꜱᴛᴇʀ/🦪Irish Rock HKD8@✨無睇錯8蚊一隻生蠔,細細隻食落creamy、原味鮮甜中淡淡海水味,加一點自家製酸醋味道更fresh~ 只要每人消費滿200蚊就可以任點❣️ #有驚喜/ᴛᴀᴘꜱ/🐽Iberico Ham, Cheese & Truffle "Bikini" HKD88✨擺盤有心思又精美,酥脆牛油香多士夾住伊比利亞火腿、奶酪,且嚐到松露令味道更豐富🧆Home-made Albondigas in Mediterranean sauce HKD108✨自家製肉丸用料十足,啖啖肉 texture 有點raw,拌上鹹甜度剛好的燒汁,飲埋sake 好夾💕 /ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀꜱ/
🥂隱蔽樓上高質餐廳☕️
推介指數 ❤️❤️❤️❤️❣️

#打開美食簿 之中環西餐廳,終於約到朋友同我去啦~

/ᴅᴀɪʟʏ ᴏʏꜱᴛᴇʀ/
Irish Rock
🦪Irish Rock HKD8@

/ᴛᴀᴘꜱ/

/ꜱᴛᴀʀᴛᴇʀꜱ/
🥗Jamon Iberico , Grill peaches, kale salad HKD148
✨粉色食用花點綴。鹹香黑毛豬火腿又軟又滑、水牛芝士、香甜juicy 扒沙律蜜桃、健康羽衣甘藍、仲有酸酸哋嘅紅/黃椒粒,最受歡迎的starter實至名歸❣️

/ꜱᴏᴜᴘꜱ/
Daily Gazpacho
🥣Daily Gazpacho HKD78
是日精選凍湯
✨寶石般的紅菜頭凍湯、質地濃稠;加上忌廉更香滑,更提升味道層次😋

/ᴏꜰꜰ ᴍᴇɴᴜ/
Cataloria chill Diamond clams
🐚Cataloria chill Diamond clams HKD228
✨稍稍寫在open kitchen 黑板上off menu 菜式,肥美紐西蘭鑽石硯,伴碟脆脆麥香多士,配上BB辣及蒜蓉好惹味

/ᴅᴇꜱꜱᴇʀᴛ/
Brunt Cheese Cake
🧀Brunt Cheese Cake HKD58
✨擺盤加上楓葉🍁更添秋意,食到又聞到嘅芝士,內層質地綿密細緻,食落濕潤💕

/ᴅʀɪɴᴋꜱ/
山吹 GOLD 熟成古酒
🥂山吹 GOLD 熟成古酒 HKD204/glass
✨金黃帶點茶色的finely aged vintage sake,經過10-20年陳釀、更獲得連續9次IWC金牌;聞同飲帶點whiskey 味道,隨之淡淡梅酒甜甜哋,味道容易入口,女生會喜歡😋

☕️Earl Grey Tea HKD50
Earl Grey Tea
✨來自澳洲的品牌,濃濃茶香撲鼻,餐廳細心安排冷熱杯品嚐唔同質感,熱飲餘韻留在口腔,冷飲Earl Grey 味道突出,好喜歡
  • Earl Grey Tea
  • 山吹 GOLD 熟成古酒
  • Brunt Cheese Cake
  • Cataloria chill Diamond clams
  • Daily Gazpacho
  • Jamon Iberico
  • Grill peaches
  • kale salad
  • Home-made Albondigas in Mediterranean sauce
  • Iberico Ham
  • Cheese & Truffle "Bikini"
2022-09-08 24 浏览
朋友陪我去蘭桂坊食個lovely lunch🫶🏼「Desire Restaurant & Bar」啱晒嚟chill吓嘅朋友們,又坐得舒適、悠閑!我哋叫咗2個set lunch~「Chef Salad 」今日嘅沙律🥗係配上西瓜🍉雜菜,實在太啱夏天食用,清爽又解渴!食完即時開胃晒!「精選濃湯」香濃南瓜🎃湯,夠晒香滑又濃濃嘅南瓜溶湯!啱晒朋友女士身理問題,即時可以暖吓個肚仔!「Main Course」⏺香煎鱸魚柳配黑豆沙律鱸魚煎到夠晒香脆,份量啱晒我哋2位女士,連黑豆沙律食可以balance 番晒!又夠晒healthy! ⏺辣豬肉腸扒亞枝竹袖粉微辣口味,個粉配埋cream cheese, 靚女待應提我哋食前記得mix吓先食,個粉會香滑好多😋「Dessert」🍨甜品係雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫呢個黎到就要即食喇!唔係會miss咗泡沫嘅bubble口感,個乳酪打得好細滑,唔會死甜,另一個健康之選!食咗減少罪惡感🤭🤭

我哋叫咗2個set lunch~
Chef Salad 」

「精選濃湯」

「Main Course」
⏺香煎鱸魚柳配黑豆沙律
⏺辣豬肉腸扒亞枝竹袖粉

「Dessert」
🍨甜品係雜果沙律配蜜糖乳酪泡沫
2022-09-08 24 浏览
位於中環的多國菜餐廳,地點好方便,中環地鐵站行5分鐘乍。以銀灰色為主調,走簡約時尚路線。lunch set 非常抵食,有新鮮焗的餐包,另可選擇餐湯或沙律🥗上菜嘅時候仲係暖暖的,值得一讚烤焗鹿兒島有骨豬扒呢個係最值得推介,豬扒非常之juicy,甜甜地嘅味道,肉質嫩腍且肉汁豐富,一D都唔靭白酒蜆肉意大利粉Spaghetti vongole蜆特別鮮甜,蜆肉飽滿肥美,煙靭彈牙嘅意粉,吸收埋蜆汁超好吃😋巴斯克焦香芝士蛋糕🎂芝士蛋糕好出色,面頭帶焦香,切開後更發現芝士非常軟心,而甜度亦啱啱好,食完都唔覺膩。🍨Raspberry Honey Yogurt Smoothie 甜甜酸酸的,帶有乳酪味道,非常清新Desire Restaurant and Bar📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈6 /F

位於中環的多國菜餐廳,地點好方便,中環地鐵站行5分鐘乍。

以銀灰色為主調,走簡約時尚路線。

上菜嘅時候仲係暖暖的,值得一讚

烤焗鹿兒島有骨豬扒

白酒蜆肉意大利粉

Spaghetti vongole

巴斯克焦香芝士蛋糕

甜甜酸酸的,帶有乳酪味道,非常清新

Desire Restaurant and Bar
📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈6 /F

• 巴斯克焦香芝士蛋糕
  • 白酒蜆肉意大利粉
2022-09-08 30 浏览
真心超抵限時Promotion,只要每位消費滿💰200就可以無上限任叫💓😋✨Irish rock 💰8💫評分: 9/10📝生蠔係 Irish Rock,蠔身唔算好大但味道好鮮,滑身帶點creamy,海水味重,超抵食,蠔仲擺盤好靚,有冰墊住!超抵食!✨黑毛豬火腿片、水牛芝士、扒沙律蜜桃、羽衣甘藍💰148💫評分: 8/10📝沙律好色彩繽紛🌈,好豐富,好得意係佢加入咗分子料理,其中一粒粒好似車厘茄嘅嘢原來係黃椒紅椒嘅mixture,好有心思!✨是日精選凍湯💰78💫評分: 7/10📝當日係紅菜頭凍湯,紅菜頭第一次飲,通常都係係沙律入面先食,好開胃,加左忌廉令入口更香滑,成個湯超healthy!✨新鮮辣味蒜蝦 💰148/份💫評分: 7.5/10📝蒜香同橄欖油重,蝦彈牙,有微微嘅辣椒香✨辣味蕃茄醬拌馬鈴薯💰78💫評分: 8/10📝薯角粒煎到微焦,醬汁都幾濃郁✨傳統西班牙烤乳豬配慢煮蘋果蓉•些利酒烤豬汁 💰268💫評分: 8.9/10📝豬皮香脆唔會好油膩,乳豬肉質細嫩,配蘋果蓉可以減膩同更refreshing✨白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫 💰58💫評分: 7/10📝泡沫帶啲焦香,底下白朱古力咖啡奶
Irish rock

✨是日精選凍湯💰78
💫評分: 7/10

✨新鮮辣味蒜蝦 💰148/份
💫評分: 7.5/10
📝蒜香同橄欖油重,蝦彈牙,有微微嘅辣椒香
辣味蕃茄醬拌馬鈴薯

✨辣味蕃茄醬拌馬鈴薯💰78
💫評分: 8/10
📝薯角粒煎到微焦,醬汁都幾濃郁
傳統西班牙烤乳豬配慢煮蘋果蓉•些利酒烤豬汁

✨傳統西班牙烤乳豬配慢煮蘋果蓉•些利酒烤豬汁 💰268
💫評分: 8.9/10

✨白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫 💰58
💫評分: 7/10
📝泡沫帶啲焦香,底下白朱古力咖啡奶凍唔會好甜,正常發揮

✨T2 lemon grass and ginger💰58
💫評分: 7.5/10
📝平時好多茶都係用Tea WG,店主鍾情於呢款品牌T2 茶包,沖第二次都好濃味,帶啲檸檬香同薑味,好易入口

✨Cucumber saketini 💰110
💫評分: 7.1/10
📝青瓜配清酒嘅cocktail好清新,呢款cocktail係Bartender special💚

𝔻𝕖𝕤𝕚𝕣𝕖 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥 𝕒𝕟𝕕 𝔹𝕒𝕣
📍中環蘭桂坊15-16號協興大廈6樓
(中環🚇D2 出口行4分鐘就到)

💫評分: 8/10
💬蠔真係好抵,環境幾chill‼️食物choices唔算好多,同fds食吓tapas飲吓野好hoisum,好chill❣️🫶🏻Cocktail仲可以bartender tailormade,佢有好長嘅list有嗰日available嘅生果,連香蕉都可以作為cocktail嘅ingredients,最後我叫多咗杯cocktail 叫Atomic Cat,用咗Yuzu Gin、橙酒同tonic💓

❤️‍🔥再訪?🅈🄴🅂

#Desire #中環美食 #美食 #香港美食 #中環 #centralhappyhour #centralbar #tgif #hkhappyhour #happyhour #followforfollow #foodieblog #instadaily #foodporn #hkfoodblog #discoverhk #tagsforlike #foodiehk #foodlover #hkfoodlover #hkfood #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #825food #蠔 #生蠔 #推介

Irish rock
黑毛豬火腿片、水牛芝士、扒沙律蜜桃、羽衣甘藍
辣味蕃茄醬拌馬鈴薯
2022-09-08 16 浏览
又捐窿捐罅上樓揾野食🤗 發現樓上鋪有太多臥虎藏龍了😎環境闊落同好舒服 有位靚靚店員殷勤服務 值得一讚👍🏻Weekend 都有set lunch😉 所有的食物都高質素烤焗鹿兒島有骨豬扒 $188有著驚人的size🫢 勁厚身啖啖肉火味重🔥 配埋特式紅椒醬同粒粒菠蘿 真係好惹味😋仲配有好多薯角添👍🏻 難怪店員都推介😚白酒蜆肉意大利麵 $178估唔到用呢種大隻蜆😍 好肥美且鮮甜🤭意粉煮到剛剛好很掛汁 調味一流❣️相信一個人食都真係超飽 好大份😎兩份餐同朋友一齊share 都撐到好飽了😂套餐仲包含 一份餐湯/沙律 同餐包❤️當日係西瓜沙律🍉同南瓜湯🎃沙律很特別 配用的芝士同杏仁片好夾 沙律菜又新鮮🥰南瓜湯打得好靚 濃稠度剛剛好🤩連同暖暖的餐包 真係好好食👍🏻呢個set lunch價其實值得既😉 用餐體驗💯如果有包埋餐茶就更正😚之後店員推介一款Panna Cotta 甜品🤍 我稱為係大人甜品😂 人愈大開始對甜品的愛好都不同了以白朱古力做的base配以咖啡 拖肥製成的泡沫最令人讚嘆的地方係 絕對不死甜係好温和的味道🥰連咖啡味都不會太刺激 加埋燕麥的口感🫠 好正作為餐後甜品 我很推薦🙆🏻‍♀️下次要約另一班
又捐窿捐罅上樓揾野食🤗

最令人讚嘆的地方係 絕對不死甜係好温和的味道🥰
連咖啡味都不會太刺激 加埋燕麥的口感🫠 好正
作為餐後甜品 我很推薦🙆🏻‍♀️

下次要約另一班姐妹黎呢到girl talk 先得😘

之前去過呢間——🌟𝐃𝐞𝐬𝐢𝐫𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫🌟食過佢哋嘅Lunch,味道唔錯🤩今次一於試埋佢個Dinner先💕夜晚比中午係另一重氛圍,燈光昏暗,枱燈有情調✨今次晚餐Menu係日本+意大利嘅Fushion菜💕._.🥣/ 𝑺𝒐𝒖𝒑𝒔 /🥣|𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗚𝗮𝘇𝗽𝗮𝗰𝗵𝗼 · 紅菜頭凍湯 |紅菜頭整成好結身嘅湯❤️好濃味,面頭再加上酸酸地嘅乳酪cream味道又好夾👍🏻•🍽/ 𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔 /🍽|𝗣𝗮𝗱𝗿𝗼𝗻 𝗣𝗲𝗽𝗽𝗲𝗿𝘀 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝗮𝗹𝗱𝗼𝗻 𝗦𝗲𝗮 𝗦𝗮𝗹𝘁 · 炸西班牙青椒仔配馬爾頓天然海鹽|好特別嘅Tapas,西班牙青椒🫑炸完之後啲香味出曬黎,唔會話好油膩,面頭撒咗啲海鹽,鹹香味十足✨·|𝗖𝗿𝗼𝗾𝘂𝗲𝘁𝘁𝗲 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝗧𝗿𝘂𝗳𝗳𝗹𝗲 · 炸松露芝士可樂餅|炸得金黃香脆,咬落口卜卜脆,賣相好靚下,有花伴碟,可樂餅裏面仲有好香嘅芝士黑松露🍄•🍴/ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 /🍴|𝗜𝗯𝗲𝗿𝗶𝗰𝗼 𝗕𝗲𝗹𝗹𝗼𝘁𝗮 𝗵𝗮𝗺, 𝟯𝟲 𝗺𝗼𝗻𝘁𝗵 𝗮𝗴𝗲𝗱 𝗪𝗶𝘁𝗵 𝘁𝗼𝗺𝗮𝘁𝗼 𝗦𝗼𝘂𝗿𝗱𝗼𝘂𝗴𝗵 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗱 · 西班牙橡果風乾 36 個月黑毛豬火腿片,鮮茄蓉酸種麵包|呢個作為頭盤或
._.
🥣/ 𝑺𝒐𝒖𝒑𝒔 /🥣
|𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗚𝗮𝘇𝗽𝗮𝗰𝗵𝗼 · 紅菜頭凍湯 |

🍽/ 𝑻𝒂𝒑𝒂𝒔 /🍽

🍴/ 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔 /🍴
呢個作為頭盤或助酒都唔錯,鹹鹹地嘅風乾嘅黑毛豬配埋鮮茄蓉酸種麵包🍅味道好夾好豐富,而且口感十足👍🏻
|𝗞𝗮𝗻𝗶 𝗠𝗶𝘀𝗼 𝗕𝗼𝗺𝗯𝗮 𝗥𝗶𝗰𝗲 · 日本味增燒甲羅飯|
呢個好濃味,的確係好好食,飯裏面夾雜住好濃嘅味增醬,飯粒黏黏地好有口感,好香嘅燒甲囉味🦀配埋飯咁食,鹹道啱啱好🤭

✨✨✨🦪/ 𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓 /🦪✨✨✨
|𝗢𝘆𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗜𝗿𝗶𝘀𝗵 𝗥𝗼𝗰𝗸 |
餐廳搞緊推廣🌟滿$200,可+$8 一隻生蠔🦪生蠔鮮甜粒粒都好飽滿,配埋啲汁食更fresh🤩生蠔控點可以錯過呢💕

🍮/ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 /🍮
|𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗰𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗲𝘅𝗽𝗿𝗲𝘀𝘀𝗼 𝗽𝗮𝗻𝗻𝗮 𝗰𝗼𝘁𝘁𝗮, 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗧𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 𝗳𝗼𝗮𝗺 · 白朱古力咖啡奶凍配焦糖拖肥泡沫|
甜品好有驚喜🤩味道層次豐富,就算咁多樣唔同味道嘅野混合埋一齊,味道都好夾又香濃,唔算太甜太膩,作為飯後甜品好滿足😋

🍵/ 𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔 /🍸
|𝗧𝟮 𝗘𝗮𝗿𝗹 𝗴𝗿𝗲𝘆|
清清地,茶味香濃,熱飲又得,凍飲都得,係黎自澳洲嘅茶葉品牌🍵
|𝗖𝘂𝗰𝘂𝗺𝗯𝗲𝗿 • 𝘀𝗮𝗸𝗲𝘁𝗶𝗻𝗶|
好香嘅青瓜味,酸酸甜甜,好易入口🥒
._.
📍𝐃𝐞𝐬𝐢𝐫𝐞 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐁𝐚𝐫