2021-06-15 452 浏览
無意中發現這間隱世法式餐廳,看一下午餐menu 也覺得值得一試。入面樓上佈置特別,有情調,食物水準可以,但西冷牛扒比較差,頭盤羽衣甘藍沙律非常好,值得下次再去試其他菜式。
2021-06-14 444 浏览
自從有朋友搬咗入大埔就開始幫手搵大埔嘅特色餐廳呢間法式小餐館 夠有品味夠有情調食物高質又精緻出色🤎Found a classy restaurant in Tai PoDelicious and high quality food🤎
煎油甘魚
Quite thoughtful they got us a little corner on the 2nd floor, so we had a little more privacyThey only had set menu that day, not a lot to choose from but overall can’t complain from the four dinner sets we ordered.The appetisers are pretty good, we can pick from the three options. I think the most surprised dish would be the duck, very tender and juicy!! One little accident - We noticed dead fly was on the soup when it arrived but they change it for us immediately P.S they only take cash! So

P.S they only take cash! So head to the atm before you go ~
母亲节
2021-05-19 295 浏览
見到間餐廳靚靚哋入咗去,餐廳價錢由$300至$500不等的晚餐,滿心歡喜期待會好好食首先嚟咗個法式洋蔥湯,啲芝士黐住隻水湯匙唔知點飲,之後嚟咗煎油甘魚都正正常常,滿心歡喜期待嘅牛扒終於到度,點知一開此就食到美極味道,開頭諗住個汁用豉油整咁古怪,點知再食真啲就發覺塊牛扒變咗味🤢🤢🤢🤮🤮,仲要已經食咗落口,太嘔心!但店員亦都冇同我哋四sorry或者交代事件,只係問我哋想轉邊個餐,之後就再叫咗個肉眼扒埋單千一有找,但食到全日個口都有臭左既枱布牛扒味道,真係以後都唔會再嚟,仲諗住大埔有間好好地嘅餐廳,超級失望
2021-05-16 271 浏览
食環境都抵喇!大埔又一間好食西餐廳,環境設計同裝飾擺設好有心思。服務態度有耐性有禮貌。👍中午套餐選擇都算多,又到我選擇障礙時刻了。🤣,全因每款都吸引。🤣🍴是日餐湯係南瓜忌廉湯,我喜歡南瓜清甜糯香。🍴法式紅酒汁鴨胸肉配薯蓉$98有點羶香肉質香軟富彈性,薯蓉都不錯可口。🍴意式龍蝦汁配大蝦吸管意粉 $88朋友的富濃香龍蝦汁味,吸管意粉口感柔軟恰好。🍴甜品係朱古力毛士外觀吸引誠意滿分,質感軟柔濕潤,香甜不膩。
食環境都抵喇!
大埔又一間好食西餐廳,環境設計同裝飾擺設好有心思。
服務態度有耐性有禮貌。👍
🍴是日餐湯係南瓜忌廉湯,我喜歡南瓜清甜糯香。
🍴法式紅酒汁鴨胸肉配薯蓉$98
有點羶香肉質香軟富彈性,薯蓉都不錯可口。
🍴意式龍蝦汁配大蝦吸管意粉 $88
朋友的富濃香龍蝦汁味,吸管意粉口感柔軟恰好。
🍴甜品係朱古力毛士
外觀吸引誠意滿分,質感軟柔濕潤,香甜不膩。

【新開無耐已經人流不絕👩‍👩‍👧‍👧大埔精緻菜式有誠意法式小餐館🇫🇷】前排得知大埔開咗間好有質素嘅法國餐廳,見到午市套餐比晚餐平上一大截,$89起,有前菜/湯、主菜、甜品、飲品,主菜選擇又多,所以就揀咗日黎試下佢地嘅午餐🥳平日下午大概兩點半去到,餐廳都喺坐滿哂,不過啱啱過咗lunch hour,好快就有枱😎依間餐廳面積唔大,但有兩層,裝修簡約而優雅🤓牆上會有掛畫,亦有壁爐打卡位置,仲有一張好法式宮廷feel嘅枱😂而佢地都遵從咗法國菜嘅擺碟定律,勁大個盤配細細份嘅食物,令到食落淡淡都覺得好珍貴😹侍應都着哂恤衫,而且好好服務,喺大埔依度比較少走依個路線嘅餐廳🥸—《 #煙花女大蝦意大利粉》$89 ⭐⭐⭐⭐見到個名咁得意,落單果時問侍應煙花女係咩黎,原來係一個故事嚟嘅🤪google咗一下,呢道菜起源於法國一個妓女完事後,利用僅有既簡單食材,煮一味意粉比恩客醫肚🤣呢味咁辛酸既意粉用左橄欖、鯷魚、酸豆、蕃茄等簡單食材,不過出黎既味道比一般既蕃茄大蝦意粉濃郁有層次,而且有少少辣,唔知男大廚煮唔煮得出正宗嘅味呢😂最特別嘅喺佢個意粉比一般既粗,口感獨特,昇華左成道菜😋—《 #法式香蒜豬脾仔配牛肝菌汁》$

《 #煙花女大蝦意大利粉》$89 ⭐⭐⭐⭐

《 #法式香蒜豬脾仔配牛肝菌汁》$98 ⭐⭐⭐⭐

豬仔脾一共有3舊,肉質軟熟,時間火喉控制得啱啱好👍🏼牛肝菌汁亦同豬仔比好搭配,再夾埋配菜薯蓉食,好開胃😽不過豬仔脾唔夠肥美,如果選用更肥美既一定更好食😺
(見到隔離枱叫咗個$238 牛仔骨deluxe lunch set,上枱個個都望住佢碟嘢超吸引,好後悔無叫😿大家唔好錯過😾)

《 #三文魚凱撒沙律》 ⭐⭐⭐⭐💥
《 #法式青豆湯》⭐️⭐️⭐️💥

頭盤可以揀沙律或湯,各有特色😋沙律份量雖然好少,煙三文魚只有三四塊細嘅😟但各種蔬菜都好Fresh,食到佢地既爽口鮮甜😙再加上少少酸醋汁既點綴,真係恨不得佢大兜啲😖

而青豆湯冇想像中既草青味,平時唔中意青豆嘅小編都覺得好飲,飲落每一啖都有豆衣,有咬口,有D似蔬菜湯😛

《 #朱古力芝士蛋糕》⭐⭐⭐️💥

套餐嘅甜品只有好細嘅一塊芝士蛋糕,但對於已經食完主菜嘅小編其實份量都夠😌成道甜品擺碟優美,底下既黑朱古力粉令整個蛋糕更濃朱古力味,亦唔會一味得死甜,為成個course劃上一個perfect ending☺️
2020-11-26
🥳🥳多謝啊女揀了一間環境情調和食物質素都一流嘅餐廳,慶祝我和老公結婚32週年,一家人度過咗開心嘅一晚☺️🥰老公揀了最愛的牛扒五成熟,入口肉質非常嫩滑👍我就就揀了羊扒七成熟,🔪開看到美美的粉紅色,美味喔👍👍大女吃豬鞍,水準都係上上之作細女就吃意大利麵,味道都不錯PS: 餐廳老闆人很好,祝保持食物質素,生意興隆☺️

老公揀了最愛的牛扒五成熟,入口肉質非常嫩滑👍
我就就揀了羊扒七成熟,🔪開看到美美的粉紅色,美味喔👍👍
大女吃豬鞍,水準都係上上之作
細女就吃意大利麵,味道都不錯

PS: 餐廳老闆人很好,祝保持食物質素,生意興隆☺️
2021-03-26
纪念日
2021-04-04 456 浏览
第一次寫食評,中了伏,忍不住要上黎寫。之前上網見到有介紹呢間餐廳,save低左好耐, 今日終於去左食。見到個餐牌都有少少猶豫,個價位頗高,只有set menu,,沒有a la carte. 最平的set都要$288. (之前食過幾次灣仔的 involtini, 相比下呢間的價位高過佢,性價比 involtini 明顯好好多。)今晚被安排坐地下嗰層。牆身掛了幾幅畫,不錯的。坐低了,見到枱上的餐具就這樣放在枱面上,在這個Covid時勢,好像有點兒不衛生。之後上了個厠所,哇!不禁驚嘆,是後巷的格局呀。- 啲食物正正常常👌- 上菜速度好快。由沙律,湯,主菜,甜品,餐飲,三十五分鐘內上哂🤣。- 一邊食,一邊聽到廚房職員大叫:兩個西冷,再來多兩個鵝肝。😂😂- 👍 唯一讚的係佢地不斷幫你添水整體來說,這間餐廳的晚餐真的不值,性價比十分低的。可能午餐好像比較平,才吸引些。回頭率是零,情願去附近的 Homeland🤣。p.s. 只收現金
第一次寫食評,中了伏,忍不住要上黎寫。

- 啲食物正正常常👌

煙三文魚沙律
2021-04-04
煙三文魚沙律
2021-03-25 259 浏览
大埔區黎講裝修幾特別店舖格局分為2層我地係樓上果層用餐🍴一上到去就見倒呢張枱😍😍係公主格調吖👸🏼👸🏼但我地吾係坐呢張枱😂😂但影相打咭吾錯吾錯🥰我地order 左2個lunch set個set係可以選擇Daily Soup或者Smoke Salmon Caesar Salad我地就選擇左沙律🥗細細份🌝開胃作用🌝🌝豬仔脾牛腹肉2碟既肉都做得偏乾身味道方面吾錯,主角既肉味吾會俾個汁蓋左薯蓉亦都好滑同幾香🤤🤤整體黎講性價比算高埋單Total $220個人認為咖啡一般🤔🤔最後細細份甜品收尾perfect🥰🥰
大埔區黎講裝修幾特別

細細份🌝開胃作用🌝🌝

豬仔脾

牛腹肉
2碟既肉都做得偏乾身
味道方面吾錯,主角既肉味吾會俾個汁蓋左
薯蓉亦都好滑同幾香🤤🤤

整體黎講性價比算高
埋單Total $220

個人認為咖啡一般🤔🤔

最後細細份甜品收尾perfect🥰🥰
誰也沒想到在大埔舊墟唐樓群中,竟然找到一間SOHO區格局的西餐廳餐廳合共兩層,裝潢、餐具、擺設走歐洲復古風格,上層更放有火爐擺設更令人彷如置身歐洲餐廳般。但是,經過傳媒或大眾多年來的穿鑿附會,隱世餐廳的質素很容易被看高一線,造成隱世就是有質素保証的錯覺。羽衣甘藍雞胸沙律 Chicken Breast Light Kale Salad(5/10)羽衣金藍沒有鮮甜菜味,不過不失;反倒那件雞胸卻帶著濃濃的雪藏味,以開胃為前提的話,這道前菜是失水準。Soup of the Day 羅宋湯(7/10)是日餐湯是羅宋湯,酸甜得宜,令人開胃,如溫度熱一點更好。香煎羊西冷配香草紅酒汁 Lamb Steak.Gravy.Mash Potato $128(7/10)我們點的是7成熟,但呈上來的滲著少少血水,看起來像5成(如真的抱著享受Fine-dining體駭的前設下前來,這是十分扣分位)幸好的是,這道菜的味道成功收復失地。《Dionysus》以慢煮方法烹調,令羊扒保留肉汁及鮮嫩肉質,肉質結實,脂肪比例剛剛好,香而不羶,外層煎得恰到好處的金黃(如煎至脆邊更好),以$128這個價錢來說是超值之選。西班牙海鮮
餐廳合共兩層,裝潢、餐具、擺設走歐洲復古風格,
上層更放有火爐擺設更令人彷如置身歐洲餐廳般。

Soup of the Day 羅宋湯(7/10)

是日餐湯是羅宋湯,酸甜得宜,令人開胃,如溫度熱一點更好。

西班牙海鮮飯 Seafood Paella $268(6.5/10)

海鮮飯口感恰到好處,飯粒軟綿適中,可吃得出大廚控制火喉得宜。可惜,就是敗在採用不夠新鮮的海鮮湯頭來煮飯,令整個西班牙海鮮飯分數大減。以$268這個價錢來說,令人失望。

Dessert of the Day - Chocolate Cake (7/10)

是日甜品是朱古力小蛋糕,口感蠻幼滑,散發著微微朱古力香氣。
2021-02-28
2021-02-23 184 浏览
特登千里迢迢去咗大埔就係為咗呢間睇相勁靚嘅打餐廳📸成間餐廳用灰色水泥牆做主調下面個層感覺似畫廊上面個層係勁有情調嘅歐陸古典風佈置雖然味道一般 但勝在價錢夠抵 環境又靚打下卡$100包埋餐包、餐湯、主菜、餐飲 & 甜品🔖 芝士菠菜餡意大利雲吞芝士菠菜嘅配搭明明無得輸 但坦白講有啲咸
特登千里迢迢去咗大埔

🔖 芝士菠菜餡意大利雲吞
芝士菠菜嘅配搭明明無得輸 但坦白講有啲咸
芝士菠菜餡意大利雲吞
2021-02-23 168 浏览
香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯 Beef Hanger Steak Gravy Garlic Potato,招牌菜式?主廚推介?食家追奉?網上熱話?梗係要親自品嚐先知道啦!擺盤簡約而美觀,色調豐富而吸引。索一索聞得到牛氣飄飄,忍不住立即塞件入口!傳統法國菜或意大利菜都是微暖到室溫,不是港西餐的熱到出煙燙嘴。牛腹肉閒置得宜沒半點血水滲出,溫暖的嫩肉,甜甜的牛味,外層焦香,內裡嫩紅,沾點濃郁醬汁再輕輕放到舌尖,嚼勁十足的肉質,眾味蕾高呼幸福滿足!烤美國 Prime 頂級西冷扒 5 成熟 Grilled US Prime Striploin Steak medium (10oz),巨形厚切頂級西冷畫面震撼,觀賞度極高!輕輕地切不要弄痛她,斜斜薄薄鋸成片狀增加其面積,切得正確能使肉質更幼嫩有嚼勁而不韌,淋上濃汁準備妥當就可以一舉掃蕩!閃閃發光的嫩紅色被焦香包著,牛甜味非凡,每口都是肉汁,沒有挑剔的機會。香燒美國 Prime 頂級肉眼扒 Grilled US Prime Ribeye Steak (12oz) Foil-Wrapped Baby Potato,西冷食其嚼勁牛味濃,肉眼則食其軟塾油潤

香燒美國 Prime 頂級肉眼扒 Grilled US Prime Ribeye Steak (12oz) Foil-Wrapped Baby Potato,西冷食其嚼勁牛味濃,肉眼則食其軟塾油潤。香燒美國 Prime 頂級肉眼扒 Grilled US Prime Ribeye Steak (12oz) Foil-Wrapped Baby Potato,識食必定斜刀鋸下,使得油脂分布更平均,使得肉質更鬆化!肥美啖啖肉黏著甘香牛脂,回味再回味。

法式新鮮波士頓龍蝦意大利飯 Lobster Thermidor Risotto,鮮味爆發的龍蝦肉,無敵爽甜彈!蝦尾蝦拑啖啖肉,搭著黏黏芝士龍蝦湯意大利飯,只能發出讚嘆幸福回味陶醉的聲音,吾吾吾地低吟著。

傳統龍蝦米多闊條麵 Lobster Thermidor Fettuccine,米多即是傳統法式芝士焗龍蝦。超特濃龍蝦湯完完全全滲透每條闊條麵,混著芝士及鮮爽雜菌蘑菇,艾丹提嚥韌麵條滑滑吸啜,龍蝦油在口腔中游走芬芳撲鼻!整隻波士頓龍蝦尾一啖入口,塞得嘴仔脹卜卜非常滿足!鮮龍蝦肉爽到飛起,彈得出奇!蝦汁激射,佔領每顆味蕾,那有不好吃的藉口。

慢煮法式黑毛羊骨架 Grilled 18 months Iberico Lamb Rack,無從入手完全不知如何演繹,完美得非筆墨可以形容。由外觀擺盤、烤煮香氣、技巧完成度、烹調味道、食材品質,無一不超乎我想像!配菜紅紅綠綠一定奪目,四支骨兩件站立著彷似兩座建築物聳立在森林旁邊,非常有畫面。鋸開露出嫩紅羊肉,肉汁閃令令,外層焦香泛著香草味道,軟塾羊肉天然甜味搭輕輕羶香,捲超醬汁更加食得入魂!見過不少食家並沒有用刀將每支骨鋸開獨立地享用,而係直接整件幾支骨連著咬扯,只能食到最外層少少的肉,真的非常奇怪,感到有點浪費。

板燒澳洲頂級羊髀扒Grilled Australian Lamb Leg Steak,難得一遇的食材,甚少餐廳會有供應,多謝幸運之神眷顧。因為沒有脂肪沒有肥膏,所以羊肉獨有的羶香近乎零,只隱約感覺到有一絲味道。天然肉甜味突出,充滿彈性的質地,充滿野性的味道滾埋醬汁更加滋味!識食一定沾滿薯蓉才放到嘴裡,味道夾得天衣無縫,陶醉得完全不能說話。

香煎羊西冷配香草紅酒汁 Lamb Steak Gravy Mashpotato,喜愛羶香肥美油潤的食家千奇不要錯過,必食之選!不用薄荷醬不用芥末,原汁原味純天然,原始的味道配上醬汁已美味無窮!最緊要懂得如何處理如何品嚐此佳餚,要連皮帶脂黏著肉一齊嘆,才可以食得到多層次多變化,互相平衡擦出火花!百味交錯拍爛手掌。香到天邊的羊皮,羶香油潤的羊脂,彈而結實的嫩紅羊肉,羊汁豐富發光,羊甜味霸道野蠻,加上薯蓉食味更倍增,我完全投降了!

特濃咖啡 Espresso double,淨啡是我的靈魂,不要糖不要奶,原汁原味的巴西混埃塞俄比亞風味!靚靚咖啡油脂黏滑,香濃深度烘焙黑朱古力甘,趁熱灌入芬芳無比!煙三文魚凱撒沙律 Smoked Salmon Caesar Salad,煙三文魚片混在煙肉碎芝士碎間用嫩菜盛著,百味混和舒暢。

鮮奶咖啡 Latte coffee,雪白的咖啡奶味強烈,最後才散發咖啡餘韻。凍意大利咖啡 Ice Italian Coffee,巴西混埃塞俄比亞咖啡豆,即磨豆香帶著油脂,味濃舒服。凍檸檬茶 Ice Lemon Tea,晶凝剔透的茶色,鮮檸檬酸中帶甜,消脂消滯透心涼。Espresso Fantasy,淺嚐一口想不出用上什麼材料,有果味的凍特濃咖啡。

煙花女大蝦管意粉 Bucatini Shrimp alla Puttanesca,意大利的民間食譜,有著意大利中世紀的故事!中空粗身的管意粉有趣既特別,不能讓您狼吞虎嚥地吸啜,只可以溫柔地續啖續啖享用。濃濃厚厚鮮茄醬汁帶著一絲的香辣,每條意粉間夾雜微量銀魚蓉,咸甜辣交錯互相昇華!脅持蝦肉一同釀入嘴仔,緩緩細味更加美麗!

卡邦尼管意粉 Bucatini Carbonara,色香味俱全,奪目的顏色及誘人畫面盡收眼底!特濃極至的味道,西班牙黑毛豬煙肉油香佔據每顆味蕾,厚厚芝士香甜蛋漿掛滿每條彈牙意粉!狠狠地放膽吸啜,所以汁液跟煙肉隨著意粉同步消失殆盡,清得乾乾淨淨不留半點餘暉在碟上!

法式香蒜豬髀仔配牛肝菌汁 Pork Shank Porcini Sauce Mashpotato,華麗精緻的擺盆誘惑萬分,薯蓉做墊放上色彩斑斕雜菜,最後讓 3 支豬髀仔躺著再淋下絨布般的牛肝菌汁,畫面吸引無可置疑,不知道味道如何?放棄我的紳士形象,摺起衫袖掏手拿起整條塞入,輕輕一啜骨肉分離,先彈結實後濕軟塾,肉絲中散發蒜香!捲起薯蓉連牛肝菌汁齊嘆,將味道推到另一境界!

香蒜波菜忌廉汁煙肉意大利飯 Bacon Risotto with Spinach Cream Sauce,乳白色的汁液被嫩紅煙肉粒襯托著,還有翠綠菠菜點綴,靜態的美景。香氣撲鼻忍不住來大啖一口,極高溫噴晒煙燙死寶寶了!原來蒸氣全被忌廉掩蓋著,要將意大利飯翻滾一下降降溫啊。煙肉油香混雜在乳白忌廉中,嘴嚼著嚥韌肉粒間中還趙到爽甜菠菜,飯粒飽滿彈彈被黏稠醬汁包著,食得津津有味。

芝士菠菜餡意大利雲吞 Ravioli with Ricotta & Spinach,靚靚花邊夠淑女,黃搭白的顏色吸引。整隻雲吞盛起帶著忌廉汁一啖入口,軟塾餃包充滿麵粉香甜味,厚厚芝士味道濃郁並留在舌尖上久久不散,還有陣陣菠菜清新味道緊隨著,使人不得不一隻接一隻不間斷地享用。

法式保雲蘇焗時令魚柳伴薯蓉 Provencal Style Seasonal Fish Fillet,完全在我應知之外,保雲蘇用在羊架烹調實在平凡不已,但竟然搬到魚柳上,真的要細心地研究研究。魚柳面積極大塊,幾乎佔據半隻碟了!還未放上枱在遠處已聞到煎魚的焦香,放到面前時更是壓迫感十足!香氣強襲驅使我要立即行動,手起刀落發出撕裂的聲音,清脆悅耳動聽令我莫明地興奮起來!脆脆的魚皮香口無比,蓋著便是白滑魚肉閃令令的魚汁,魚鮮咸香交錯昇華!將幼滑薯蓉搽滿魚柳同時細味,就是您就是這味道!

法式忌廉甘筍湯 Cream Carrots Soup,我本身不喜歡紅蘿蔔亦討厭甘筍,面對眼前的靚湯我決定投降。清爽的甘筍肉散發清新甜囅,甜得來不過份,忌廉使得湯汁更幼滑更吸引!轉眼全部灌到肚仔去,我可以免費添飲多一碗嗎?

西班牙蟹肉煙三文魚沙律 Crab Meat Smoked Salmon Salad,簡單就是美,只要食材新鮮已不用太多的花巧烹調。咸香嚥韌帶著微黏魚脂的煙三文魚片,盛著鮮味多汁蟹肉,用少量沙律汁點綴跟沙律菜拌到嘴裡,鮮甜清新醒胃精精,為緊隨而來的主菜作出美妙前奏!

法式香煎紅魚配忌廉薯蓉 Pan-Fried Red Snapper Mashpotato,幼滑香甜薯蓉作盤躺著紅魚柳,再鋪滿鮮艷沙律菜,似燦爛花卉亦像茂盛盆栽!焦香脆卜卜的魚皮,嬌嫩白滑油潤魚肉散發咸香魚甜。將薯蓉像牛油一般塗滿整件魚柳,密不透風地包著享用,天堂的味道使我飄飄欲仙。

干邑龍蝦濃湯 Homemade Lobster Bisque,廚師用忌廉在濃湯上畫出心形,有趣可愛令我會心微笑。龍蝦香氣輕飄,急不及待連肉帶湯灌滿嘴仔,加熱後干邑的獨特味道跟濃濃湯汁融合,發揮得淋漓盡致,越飲越想追住飲!

香燒西班牙黑毛豬柳 Grilled Spanish Iberico Pork,入口便知龍與鳳!黑毛豬比普通豬的肉甜味更出眾更濃郁,肉汁油脂更澎湃!煎得脂肪香脆,而中間保持粉紅濕潤,突然腦海中出現碗絲苗白飯呢!

熊本縣溫泉蛋伴美國蘆筍薯仔沙律 Green Asparagus Egg Confit Potato Salad,擺盤有趣極至,某角道十足十可愛純鹿一樣,菜為角而蟹子為眼鼻。劏開溫泉蛋讓蛋黃汁流出跟沙律混和,黏稱甜美蛋黃汁點食都美味絕倫。

法式煎鵝肝 Foie Gras Saute,這呎吋給我剛好一口釀入,鵝肝爆出甘香油脂,再來多汁烤青瓜的清新味道,撞得美妙。白酒忌廉煮藍青口 Blue Mussels in Creamy White Wine Sauce,平平淡淡簡簡單單樸樸素素,汁甜青口滑。

蟹子青瓜大蝦沙律 Cucumber Prawns Salad,蝦球跟我手指尾般粗壯,用沙律菜及青瓜夾著放到舌尖,爽甜蝦球帶著沙律的清新味道。煙三文魚沙律 Smoked Salmon Salad,油潤煙三文魚配鮮爽沙律菜幾世紀來都穩陣可口。凱撒沙律 Caesar Salad,爽脆希臘生菜,咸香芝士碎,酸咪咪沙律汁,撞得醒神醒腦。

香煎鱸魚配松露忌廉汁 Pan-seared Sea Bass with Black Truffle Cream Sauce,脆皮搭著白滑魚肉要滾滿松露忌廉汁慢嘆,這食法才是精髓!松露忌廉汁才是靈魂,回味的松露醬提鮮提香。大大舊啖啖魚肉配烤茄再沾滿薯蓉嘴嚼,春天的氣息。

法式香草豬柳配西班牙辣茄蓉 Pan-fried Pork Loin Spicy Tomato Purée,見似平凡但入口驚喜!先來口原味,煎得乾脆,撕開肉汁噴射,嫩嫩肉汁滴滴,甜甜的肉香。再伴著辣茄蓉嘆一口,酸辣帶甜夠神秘,使得食慾暴走想食多兩件呢!

拿破崙海鮮意大利飯 Neapolitan Alle Seafood Risotto,望著鮮橙色的飯底特別肚餓,顏色真的會影響食慾呢!真的食不出拿破崙汁是什麼,有忌廉味、有奶味、有果香、等等,十分神秘。蝦肉魷魚混在意大利飯中,不過不失合格。

煙花女肉醬蘑菇管意粉 Bucatini Mushroom alla Puttanesca,鮮茄醬味道特濃,強酸下不失甜茄味道,還混著咸銀魚蓉及辣椒味,味道豐富多層次。肉醬蘑菇蓉全部掛在彈牙意粉上大啖吸啜,迅間消失得無影無蹤。

意式香草牛肉丸燴茄蓉管意粉 Homemade Beefballs with Bucatini,牛肉丸陣陣意式雜香草氣味,牛味濃郁入口鬆軟帶彈,中空的管意粉比普通意粉粗而更彈更嚥韌,襯托著彩椒絲濃茄蓉美味可口。

紅酒燴牛肋柳伴意大利飯 Red Wine Braised Beef Shanks with Risotto,炆得極軟綿的牛肋柳帶著濃郁紅酒汁味道,躺在飽滿意大利飯上送入嘴裡,肉甜飯香必殺合體攻擊!我被溶化了。

法式粟米濃湯 Sweet Corn Bisque,金寶粟米湯?非也,是用鮮粟米打成蓉再用法式烹煮的濃湯!啖啖粟米肉,純天然粟米甜還有少許忌廉味點綴。法式南瓜濃湯 Pumpkin Bisque,金黃色的湯汁由新鮮南瓜肉打成,每口都是幼滑南瓜肉,清甜回味。

周打蜆湯 Clams Chowder,無可抗拒的氣味,急急享用!彈滑肥美的蜆肉充滿鮮味,不韌不鞋無過火,幼滑黏黏的湯汁浸著吸入,無話可說。意大利雜菜湯 Minestrone,濃厚茄味突出散發雜菜天然甜味,還泛著陣陣香草獨特味道。啖啖都是蔬菜,飲完覺得自己都健康多了。

伯爵茶 Earl Grey Tea,佛手柑與紅茶的完美結合,可以鎮定情緒、抗壓、幫助消化,我非常喜歡她的味道。洋甘菊花茶 Chamomile Tea,硬係有點菊花茶的影子,經常失眠的我飲完真的好好訓喎。茉莉花茶 Jasmine Tea,焗耐一點讓茶味更濃,清香茉莉花醒神。蜂蜜薄荷茶 Peppermint Tea with Honey,忍不住聯想起薄荷香口膠,最後散化蜂蜜的清甜。

凍牛奶朱古力 Ice Milk Chocolate,漸變顏色靚到不得了!奶味重重,輕輕朱古力可可味道。熱牛奶朱古力 Hot Milk Chocolate,暖笠笠甜入心,濃濃奶味帶著可可,在豐富的晚餐後畫上完美的句號。

小紅莓朱古力蛋糕 Cranberry Chocolate Cake,不喜歡蛋糕的我不願置評,普通朱古力蛋糕有點點帶酸紅莓碎。朱古力芝士蛋糕 Chocolate Cheesecake,連不愛甜品的我都讚好!不太甜有著可可香味,軟軟黏黏像慕絲。藍莓芝士蛋糕 Blue Cheesecake,整件入口慢慢在舌尖溶化,咸香芝士及酸甜藍莓打得火熱,溫柔的味道想再嚐多幾件。
法式煎鵝肝 Foie Gras Saute
2020-12-25
圣诞节
法式煎鵝肝 Foie Gras Saute
2021-01-27 376 浏览
香煎羊西冷配香草紅酒汁 $128講真咁既價錢有呢個質素真係好抵 係自己屋企附近開咗一段時間都唔知真係慚愧🤦🏻‍♀️ 試過一次已經知道會成日去食🤣 首先餐廳環境幾靚 擺盤亦有心思 有兩舊羊扒加埋配菜 店員仲會問你要唔要薄荷醬都幾貼心 個羊煎得好香 食落肉質好淋而且好香口 點埋薄荷醬就更加好食 完全唔羶 幾有驚喜😆評分: 8.5/10🌟香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯 $128呢個價錢已經係套餐黎 有沙律/湯揀加甜品同野飲 超級抵食!而牛扒個賣相已經好吸引 仲有薯仔同蔬菜😚 牛肉食落牛味都幾出 而且又多肉汁 叫五成熟就剛好 夠哂淋唔會好韌好難硬 而甜品係朱古力蛋糕 食落唔會太甜又smooth都唔錯 值得一試🥳評分: 9/10🌟———————————————————————Dionysus (大埔)大埔懷仁街43號泰和樓地舖
香煎羊西冷配香草紅酒汁 $128
評分: 8.5/10🌟

香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯 $128
評分: 9/10🌟
———————————————————————
Dionysus (大埔)
大埔懷仁街43號泰和樓地舖
2021-01-05 334 浏览
呢間新既西餐廳 唔開google map都幾難搵門口乾淨企理一入去店員就比2樓位我對正打卡位 都幾靚 唔會太浮誇Lunch Menu黎講 由$8x-$12x同一般餐廳比就少貴 但好食既西餐黎講唔貴同fd叫左2個set先上餐湯- 粟米湯偏鹹,雞湯味濃,無咩粟米粒煙花女大蝦意大利粉由於筆者唔食得辣,一入口feel到少少慶口,應該有少少Tabasco/辣油但幾惹味!而且d蝦幾新鮮,應該唔係雪蝦一向麻麻地海鮮既我,都拮哂d蝦黎食又真係幾好食香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯叫左7成熟外層少少乾,內裡鬆軟個汁應該係燒汁 味道適中跟餐仲有是日甜品(朱古力蛋糕)細細件,味道ok其他待續
呢間新既西餐廳 唔開google map都幾難搵
門口乾淨企理
一入去店員就比2樓位我
對正打卡位 都幾靚 唔會太浮誇

Lunch Menu黎講 由$8x-$12x
同一般餐廳比就少貴 但好食既西餐黎講唔貴

同fd叫左2個set
先上餐湯- 粟米湯
偏鹹,雞湯味濃,無咩粟米粒
粟米湯

煙花女大蝦意大利粉

但幾惹味!而且d蝦幾新鮮,應該唔係雪蝦
一向麻麻地海鮮既我,都拮哂d蝦黎食
又真係幾好食

叫左7成熟
外層少少乾,內裡鬆軟
個汁應該係燒汁 味道適中

跟餐仲有是日甜品(朱古力蛋糕)
細細件,味道ok

其他待續
2021-01-04 3922 浏览
身為大埔街坊,知道新開左呢間格調高雅的人氣西餐廳, 當然要來試試。品味唔在於一間店的位置,而係餐廳格局, 包含食物菜式,質素,擺設,烹調技巧等等各方面。店分兩層,首先裝潢這裡十分講究, 心思極細緻彷如置身外國,我坐上層店面有特色火爐擺設,由於聖誕節 餐廳擺上不同有情調及氣氛的裝飾, 十分有情調。非常合適情侶來聚餐。由於疫情關係,餐廳堂食提供set lunch , 包括餐湯/沙律,甜品及一杯餐飲而我們點左以下煙三文魚凱撒沙律先來前菜,煙三文魚鮮而入味,配上爽脆脆綠的羅馬生菜,以及沙律醬topping, 口感層次更豐,而芝士碎加添咸香風味。一道美味開胃的前菜。朋友點了餐湯,忌廉粟米南瓜湯,香濃粟米用新鮮粟米打蓉至杰身, 材料豐富,特別香甜,口感幼滑。主菜:香煎羊西冷配香草紅酒汁 $128喜歡吃羊,尤其慢煮做法可令羊肉入面保持鮮嫩及保留肉汁。外煎香至金黃,肉還是軟嫩,味道香而不羶,配上香草紅酒汁,肉汁帶些酒香 味道更入味。配菜有著角,蔬菜,令菜色豐富美味!個人很喜愛的一道主菜。香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯 $128 牛腹肉質較有彈性,脂肪連皮一層亦帶香味,慢煮的烹調看到肉還是粉嫩,甚是吸引,

而我們點左以下

煙三文魚凱撒沙律
一道美味開胃的前菜。

主菜:香煎羊西冷配香草紅酒汁 $128

香煎美國牛腹排伴法式牛油焗薯 $128
牛腹肉質較有彈性,脂肪連皮一層亦帶香味,慢煮的烹調看到肉還是粉嫩,甚是吸引,熟度剛好不會太生。味道豐盈牛香味,質地嫩滑而有彈性。醬汁香濃不太搶,配角牛油焗薯香滑綿密,相對很夾。

精選甜品: 藍莓芝士蛋糕,餐後品嚐精美一件甜點,最好不過,蛋糕上有用槍火輕輕烤香,別具心思,提升口感,芝士蛋糕香濃綿密,餅底香脆,十分滿意!

餐飲點了Hot Coffee, 咖啡香醇濃厚,是有質素的,飲後有餘韻,不是一般普通咖啡,果然有心思。

整體來說 認為菜色以至烹調都講究出色,大廚應記一功,論級數彷似置身fine dining 餐廳,配合環境細節,性價比高,難得地享受了一頓豐富滿意的午餐,約好朋友疫情後會來吃晚飯呢!