2019-06-03 849 浏览
真係好食的Gelato但真係貴因為睇到雜誌而認識的雪糕店.點了一球杯裝開心果gelato, 店舖有2-3個hairchair 位可以堂食. Gelato入口綿滑, 隱約食到極幼細的開心果碎, 無加太多糖,甜味剛剛好, 食完唔會甜到起痰, 非常美味, 份量少覺得唔夠喉. 但喜歡食movenpick 或哈根大師的可能會覺得唔夠甜. $68一細杯開心果gelato, 我覺得貴啊 (有些口味只要$45). 但我寧願比$68食呢杯高質gelato 都好過比$48食充滿冰又唔好食的百X堂韓國排隊牛奶雪糕. 但係$68又差不多可以食2球cova了.想食豆腐味,但老闆話用開的豆腐舖結業, 暫時未搵到其他鋪頭可以製作同樣高質豆腐, 所以生產無期.雜誌報道老闆投資了雪糕界的法拉利做雪糕, 成本大, 希望長做長有.
真係好食的Gelato但真係貴

因為睇到雜誌而認識的雪糕店.

2019-05-31 620 浏览
有個aspiring食評人嘅同事睇完某雜誌介紹Dood 就話要組隊去試食Gelato,適逢黄昏時份要去灣仔就約埋放工一齊去。(最後,唔知點解係得返我同嗰位同事兩個。)地舖出邊就係巴士站,算係對正大街,不過灣仔地鐵站起行都要8-10分鐘先到到。入到去,舖細細,位有四個,都已經坐左人,但係無人等緊落單,店主見我地兩頭擰搵餐牌,就指指旁邊塊黑板話今日啲味響哂上邊,但係就已有幾款無哂了 (其中有個乳酪同焙茶,想試,但係已無哂)。響決定食邊隻味之前,梗係試下啲味先。試左西瓜、菠蘿、青檸、紅桑子 (原來試極都係水果味...), 都幾好食,食出真正嘅水果味出來,其中最鐘意嘅係西瓜,因為味道非常清新。試味期間,職業病發作,係咁味店主問題,例如點解叫誠實朱古力呀、哩樣點整嗰樣點整呀咁,店主都係非常樂意地一一回答我地嘅問題。當然除左秘密recipe之外,店主都係用心解釋同回答,係我地問到試到有啲唔好意思時,先決定落單叫Gelato。我叫左一球 Evil Earl Grey ($45),而同事係叫左開心果同西瓜。其實,我係唔鐘意飲伯爵茶,覺得隻酸味怪怪地,但係做左雪糕或者macaron就食喎。哩個Earl

我叫左一球 Evil Earl Grey ($45),而同事係叫左開心果同西瓜。其實,我係唔鐘意飲伯爵茶,覺得隻酸味怪怪地,但係做左雪糕或者macaron就食喎。哩個Earl Grey茶味濃,偏酸,做成Gelato就啱啱好。個同事個開心果係好食嘅,仲有微粒果肉,不過如果隻味可以做到仲有少少烤/炒過嘅開心果味,咁就梗加突出。食完之後,同事再叫多兩隻味黎試,話要支持一下喎。哩次叫左朱古力同芒果(無影相) ,朱古力味濃而不膩,芒果清香味甜。哩位識食同事比Dood嘅評分係不錯嘅,仲話會回頭再試添。

其實寫要特登敍述同店主交流嘅情形,係因為感覺到店主係用心做產品,同客人交流,帶出小店嘅情懷。即係其實去意大利食Gelato都唔係間間好食,一樣有化學味重嘅舖頭。咁響香港食到好食嘅有(真材實)料嘅,支持一下都唔過份啩。希望店主用心經營賺到錢(其實短短20分鐘,都見有十零個客入黎,食飯時間算係咁?),唔好比現實磨滅哂熱情啦。
2019-05-29
$45 (其他)
呢條街放工時間好多人喺度等車,所以今日來食到就可以輕鬆d食。點了泰國青檸味,真係口味好滑好smooth, 冇食冰粒或者「好水」的感覺,而且食得出係有天然泰國青檸汁的味道,酸甜得來有少少澀味,吃時有1家人的小朋友在批評這個味不好吃。。。這就正如小孩子不會欣賞酒的苦味帶菓香的情況。別以為它細細杯好快食完,其實用細匙羹吃吃吃,也要搯很多次才吃完。另外在店內吃時,聽到有個男教徒對在店碰到的舊教友話食咗4個,即4款味道。都係推介開心果味同raspberry 味道。會翻單再來吃。p.s. 店家支持環保,店內在門口及收錢處都設有小桶,讓食客吃後將膠羹丟在此,收集好就洗好再用。
點了泰國青檸味
,真係口味好滑好smooth, 冇食冰粒或者「好水」的感覺
,而且食得出係有天然泰國青檸汁的味道,酸甜得來有少少澀味

都係推介開心果味同raspberry 味道。
會翻單再來吃。

泰國青檸味

2019-05-26
泰國青檸味
  • 期間限定泰國青檸味
  • 加碼開心果
2019-05-25 413 浏览
試左post 介紹的gelato, 專程來支持一下努力的小店!叫左mango 同 cantaloupe 味(可惜焙茶賣晒了)兩杯都有驚喜- 感覺是果肉直接變成左雪糕,冇多餘的甜or cream 味,冇牌子野咁漏又冇sorbet咁水,係啱啱好的👌🏻叫左一scoop $45,好多留言話分量太少-但其實一杯都‘質’得好實,加上果肉味好濃所以食完一scoop 都好夠滿足!不過小小建議-如果少d貨箱堆喺waiting area 感覺會更relax! 有好多街客行過, 見入唔倒門口,(有一半area 都係卡通箱)望望下走左了PS 如果試第一次推介試芒果

PS 如果試第一次推介試芒果
外卖自取
  • 芒果味
  • 蜜瓜味
2019-05-25 484 浏览
每次經過都想去試下,但最後因爲太飽所以無入到去。直至有日係Facebook見到佢嘅post,講到老闆走到去歐州學整雪糕,部機又講到有幾貴,就一定要試下。佢嘅鋪位到算方便,係正大街,門口就係巴士站,人流都幾多下,入面有張bar枱幾張椅。不過入到去只有兩人係到食緊雪糕。望住Menu,想試嘅味全部都冇。都吾緊要,甘我叫了黑芝麻。其實雪糕係幾好味,但係吾係個種會記得嘅同會再食嘅味。不過香港真的吾多好食嘅Gelato。可能材料問題吧!個問題黎啦,講到部機甘勁,料有幾高級,好!賣貴啲都make sense($45一個球)。但真心,杯雪糕吾係真係甘勁,甘好食⋯⋯當我想轉cone,原來要加$10 。都真係幾貴。但係個cone 細到喊左出黎仲要係吾脆個種,個樣好似惠康買個種雪糕筒。佢係open kitchen,但係亂到一個點,又有一陣奶臭味。佢部機係幾靚,放係到好似show off甘 hahaha。坐左一分鐘頂吾順陣味就走左loo。如果佢賣$35一球,可能等巴士嘅人都會入去食下,涼冷氣。不過我地係歐洲食1,2€嘅gelato 香港要$45太吾值啦!!
仲要係吾脆個種,個樣好似惠康買個種雪糕筒。佢係
2019-05-23
2019-05-22 221 浏览
DOOD Gelataria is in a great location, prominently facing Wanchai Rd. There really aren’t that many Gelato specialty stores in HK (Cova, can’t think of anything else).I walked in 10:45pm Tues night, past their 10:30 closing time. It’s run by a friendly husband + wife couple, and you can sense their hard work and commitment just by observing their behavior in-store. The wife was really nice and let me try like 6 flavors.I had the Guava + Papaya sorbet gelato in a cone, it was pretty good, and had

I had the Guava + Papaya sorbet gelato in a cone, it was pretty good, and had that gooey, elastic, chewy consistency that one expects from good gelato.

I think it’s a must-try for the simple reason that it’s hard to find good gelato in HK...
2019-05-21
  • Guava  +  Papaya  Sorbet
2019-05-22 572 浏览
好耐無寫,終於開筆就係因為佢!!! 昨晚係網上新聞見到介紹灣仔店名,講到老細去意大利拜師學藝,又重手投資雪糕機勁😁身為意Gelato 雪糕迷的我當然要來一試!(利申我係去過意大利真Gelato fans)地鐵站出口要行少少路,不過門口五光十色,都唔算難揾。口味比想像中少 ,不過啱香港人口味都有齊。外國朱古力都分拆幾個口味,Dood就得一個朱古力,不過當日好傷心咁賣哂**note**其實Gelato 要試係唔係真材實料,就點都要點番個fruit favour。因為水果多水會好淡 ,點雪會似沙冰。我點Mango 再加埋私心的 Houji cha ほうじ茶焙茶我買MANGO 幾乎次次只會買訂的果欄高級貨, 自問都係一個有要求的MANGO人。DOOD的MANGO雪糕令我呆一呆的係,我竟然會見到MANGO肉的細毛毛...可想而知有幾咁真材實料!!食落去, 真係笑咗出來, 好似食緊芒果肉咁, 啖啖煙韌肉好有鮮果肉汁~~超正!!! HOUJCHA焙茶係日本都食唔少, 香港果果都係得個甜味但無茶的苦不過佢的GELATO又做得好日本, 少少苦甜, 多多茶煙燻的香味...好好味上網睇咗老細講最難整的係豆腐
好耐無寫,終於開筆就係因為佢!!!

(利申我係去過意大利真Gelato fans)

地鐵站出口要行少少路,不過門口五光十色,都唔算難揾。

上網睇咗老細講最難整的係豆腐口味,不過豆腐無咗啦。。
下次一定再番來試朱古力,同埋食哂所有味,笑
2019-05-21
外卖自取
  • fruit favour
2019-05-06 1579 浏览
Located next to a bus station I always pass by in Wan Chai, Dood Bottega Gelateria always gets me wonder how their gelato tastes like. I got to try it this time before watching a theatre drama nearby.Dood Bottega Gelateria serves handmade gelato, and there are different flavors each day. I picked this Japanese Golden Sesame and it was absolutely delightful!The gelato was so flavored with aromatic sesame, and the gelato itself was very smooth and rich! My friend got the pistachio one and it was e

The gelato was so flavored with aromatic sesame, and the gelato itself was very smooth and rich! My friend got the pistachio one and it was even tastier!
Japanese Golden Sesame Gelato
2019-05-04
Japanese Golden Sesame Gelato
2019-04-28 1177 浏览
吃完晚飯後,經過這間雪糕店,其實之前也在網上見過介紹這間鋪頭,店主是特意去意大利學做雪糕,開店都是為了想讓香港人吃正宗的意大利雪糕,所以一直都很想試試看,有多個口味,真係花多眼亂,最後決定點日本金芝麻手工雪糕,雪糕的份量也很多,味道充滿濃濃的芝麻味,雪榚質地很滑而且也不會太甜,如果下次經過也會再買來吃呢
2019-04-28
$45 (其他)
2019-04-09 1315 浏览
見到follow開既抹茶控介紹左呢間gelato三次!決定今日去開銅鑼灣順路行埋過去!不過好失望😭😭😭無我想食既🍑🍑蜜桃味同🍵抹茶味💔💔💔店主話蜜桃味唔當造,好耐無整喇!店主好nice咁話可以試食,試左開心果、朱古力🍫、豆腐、黑芝麻同士多啤梨🍓味,最後揀左最尾兩隻。黑芝麻係超香濃,唔係芝麻糊個種,係有碳燒個種香!鍾意黑芝麻既fiancé 表示好滿意🤤👍🏻👍🏻士多啤梨味係用左荷蘭出產🍓,顏色好鮮豔,酸酸甜甜😚啖啖都食到士多啤梨籽,真材實料!雖然$65貴左啲,但100%天然,無添加色素同香精👍🏻值得繼續支持💪🏻💪🏻💪🏻希望等🍑🍑當造時再黎會食到🤣🤣🤣
2019-03-29 933 浏览
食到呢杯gelato la!!!! 用左優惠所以35蚊就食到一球😍😍 今日去都幾多味揀,首選抹茶味!非常非常濃嘅抹茶,帶回甘,大愛呀!35蚊食到呢個質素真心抵食😘口感好綿,奶味亦幾足,所以其實一杯仔都夠食😛 另外都試左tiramisu味,咖啡味亦好出,下次再買嚟試❤️ 見小店都係one man done個種,真係要支持一下💁🏻‍♀️ #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#soup#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn#coffee#gelato#matcha#hkgelato#dood

2019-03-10 762 浏览
我好鐘意食雪糕,於是老公帶我食呢間既雪糕入去時咁岩見到蔡瀾,蔡瀾都話好食話開心果味好食於是我揀左開心果味同日式焙茶味兩隻味都好正~~~不過自家制,溶得好快要食快d先得
我好鐘意食雪糕,於是老公帶我食呢間既雪糕
入去時咁岩見到蔡瀾,蔡瀾都話好食
話開心果味好食
於是我揀左開心果味同日式焙茶味
兩隻味都好正~~~
不過自家制,溶得好快
要食快d先得
2019-03-10
庆祝纪念
纪念日
2019-03-02 471 浏览
今日陪老公過灣仔,食完好heavy嘅拉麵之後,隨便喺附近行吓,途經灣仔度見到呢間雪糕店,記得之前有朋友推介過,店員主動招呼試食,就即管試吓啦!試咗幾隻味道,都有驚喜,非常吸引呢!我嘅選擇困難症又出現啦,最後老公同我各自揀一隻味道!我揀咗抹茶雪糕,雪糕真係好滑😋,微甜中帶點甘苦,食完之後抹茶味仍然在口中停留左一段時間😍,抹茶控必食!士多啤梨雪芭甜中帶酸,今日天氣熱熱地,好適合食呢個呢~❤️ 佢哋嘅🇮🇹意大利手工雪糕使用天然材料,冇加香精及人造色素,食落好回味!而且雪糕都係於店內製造,真係夠晒新鮮呀👍🏻 雖然價錢都唔平,但係物有所值㗎!👍🏻👍🏻👍🏻依家即刻影咗雪糕嘅相,打卡同埋share上Facebook仲可以減$5添!P.S. 試食咗嘅幾種味道之中,仲有開心果味都好值得推介呀!

抹茶雪糕及士多啤梨雪芭
2019-03-02
抹茶雪糕及士多啤梨雪芭
  • 抹茶雪糕
  • 士多啤梨雪芭
  • 開心果雪糕
2019-01-25 644 浏览
去開灣仔,特登去揾之前係雜誌見到,話店主特登去意大利學整 gelato 既雪糖店❤️ 無計我唔好甜品,但我鍾意食雪糕🤷🏻‍♀️ 去到諗左陣,要左開心果,伯爵茶同希臘乳酪。我去親雪糕店都必試開心果,佢係我決定間店好唔好食既指標😆 呢度既開心果 ok ge,味道似,都算香濃。希臘乳酪 100% 成功複製到個味👍🏻 酸酸甜甜好醒胃。反而伯爵茶呢,我第一啖係覺得似伯爵茶之後就無啦,我同男友食多幾啖就覺得,係蜜蜂糖既味😂 即有少少似檸檬茶又帶 d 蜜糖味咁,都係 ok 既,不過改名會好 d 🙈 我覺得價錢貴左 d ,剩係希臘乳酪+開心果已經 $111😅 同埋佢既質感偏水,我個人係 2/3 dolci 既粉絲,佢既開心果係最好食架,佢質感係實 d ge 我 prefer 呢種多 d。不過我見到佢有豆腐同焙茶,如果下次經過有都會試埋呢兩款既~

呢度既開心果 ok ge,味道似,都算香濃。

希臘乳酪 100% 成功複製到個味👍🏻 酸酸甜甜好醒胃。

我覺得價錢貴左 d ,剩係希臘乳酪+開心果已經 $111😅

不過我見到佢有豆腐同焙茶,如果下次經過有都會試埋呢兩款既~
$80 (宵夜)
2019-01-19 568 浏览
之前睇過網上嘅片同雜誌介紹呢間雪糕店,決定一定要嚟試下。原來11:30才開門。門口寫軟雪糕停售,我地好失望。好彩入到去睇個大餐牌,仲有好多選擇!無軟雪糕都仲有雪糕食!小店裝修都好簡單,好整齊乾淨。全店只有兩張木椅子。因為我飲牛奶會有d腸胃唔舒服,所以問店員有無雪糕係無牛奶造嘅。店員推介芒果同朱古力,仲俾咗少少朱古力味我試。OK~ 無奶味之外仲有好濃嘅朱古力味!芒果真係好芒果,好似係緊芒果咁濃。開心果係貴d,但係都試,果然又係好香好特別!焙茶味就好特別喇,意大利焙茶雪糕喎~ 不過因為呢d有奶嘅,我試咗一啖就算喇。走嘅時候再買多杯西柚沙冰,又係好足料嘅。夏天飲一流呀!希望下次天氣暖d再去試雪花冰~ 🤩

好彩入到去睇個大餐牌,仲有好多選擇!
無軟雪糕都仲有雪糕食!

小店裝修都好簡單,好整齊乾淨。

全店只有兩張木椅子。

芒果真係好芒果,好似係緊芒果咁濃。

開心果係貴d,但係都試,果然又係好香好特別!
焙茶味就好特別喇,意大利焙茶雪糕喎~
不過因為呢d有奶嘅,我試咗一啖就算喇。

走嘅時候再買多杯西柚沙冰,又係好足料嘅。夏天飲一流呀!

希望下次天氣暖d再去試雪花冰~ 🤩
2019-01-12