2021-02-26 2610 浏览
“MF” Potatoes $88呢個係條狀既千層薯仔片🥔 食落外面好脆 入面就係好綿密既薯仔 口感有啲似食薯片🤣 加埋帶辣既Bravas Sauce 更加出色 唔食辣既朋友就可以選擇點沙律醬 都係令一番滋味🤤評分: 10/10🌟Smoked salmon on Brioche $108煙三文魚份量都頗多 充滿油脂既煙三文魚配埋檸檬汁同洋蔥可以解到膩 而食落都幾fresh 用料唔錯😋評分: 9/10🌟Doubleshot Cheeseburger $168個cheeseburger份量十足😱 首先個包已經好大個 入面仲要有大大塊牛肉🥩同巨量芝士🧀加埋蔬菜🥬 食落好滿足🥰 而且個牛肉好juicy 加埋好脆身既幼薯條🍟 簡直係一個假期既好開始🤣評分: 9.5/10🌟The weekend benedict $128Benedict擺盤好有心思 而且仲有橙同西柚做伴碟 兩樣野食落都好甜好多汁💦 加上超級流心既poached egg、新鮮既smoked salmon、外脆內軟既sourdough同自家製既蛋黃醬 成個combination又係好令人滿意🥰評分: 9/10🌟Burnt Chee
“MF” Potatoes $88

評分: 9.5/10🌟

The weekend benedict $128
評分: 9/10🌟

Burnt Cheesecake $68
呢個burnt cheesecake唔洗講都知好食!🥳 上枱既時候都係微熱 食落暖身而芝士味好濃郁 加埋焗得好焦既表面 整體係好出色 而且好綿滑💕
評分: 10/10🌟

Chocolate with vanilla ice cream $68
呢杯既presentation都唔錯 加埋vanilla ice cream又係令一種滋味🤪 朱古力飲落都好濃可可味 不過就有啲偏甜 係食完咁多比較滯既野再飲呢杯朱古力🍫 一定會更加膩😂
評分: 7/10🌟
Smoked salmon on Brioche
Doubleshot Cheeseburger
The weekend benedict
2021-02-16 338 浏览
第一次到訪雖然坐唔到打卡窗口位 但都坐到係落地玻璃個邊🙈今次叫𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 $168 揀左portobello mushrooms同grilled turbot 兩者都一般般 條魚雖然肉質好滑但其實冇咩肉...食完好似食空氣又唔驚喜...有少少失望呀🥺🥔𝐌𝐢𝐥𝐥𝐞-𝐟𝐞𝐮𝐢𝐥𝐥𝐞 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲 𝐏𝐨𝐭𝐚𝐭𝐨 (+$10) 呢個就有驚喜啦! 佢係一個好特別既炸薯條 一層層既口感好好 佢側邊chilli醬都真係幾辣 我唔係好食到🙈我都係點蛋黃醬🤣

• Mille-feuille potatoes “Bravas”
2021-02-16 282 浏览
A heated cafe located at the heart of Central. I am a big ban of Cupping Room and I think this one is the best version among all ❤️The 𝗔𝘃𝗼 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁 𝟮.𝟬 🍞 is a must order here. It is a DIY kit that you can plate the toast yourself. I love the use of mango a lot that it adds some acidity making it much more refreshing. The amount of avocado is more than enough that I left half of it for the Benedict😂While the 𝗪𝗲𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 is standardly nice that the parma ham 🥓was very high quality that surprised

While the 𝗪𝗲𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱 𝗕𝗲𝗻𝗲𝗱𝗶𝗰𝘁 is standardly nice that the parma ham 🥓was very high quality that surprised me.

The 𝗣𝗼𝘁𝗮𝘁𝗼 𝗠𝗶𝗹𝗹𝗲 𝗙𝗲𝘂𝗶𝗹𝗹𝗲 🥔 is something special that you can find nowhere. The layers of potato are crispy and crunchy like a real mille feuille. It is like the street snack in Cheung Chau Island but better crafted. Do try it out if you ever come🙆🏻‍♂️

Btw, if you want the window seat overviewing the Hollywood Road, remember to make a reservation📆

- - - - -
IG Account: afoodstagramm

• Avocado Toast 2.0
  • Potato  Mille  Feuille
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分Doubleshot by Cupping Room中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓-Burnt Cheesecake 🧀聽聞呢度既芝士蛋糕好好好食所以特意黎試🤗期望大既時候食呢相對上就無左驚艷既感覺🧐的確個芝士味好濃郁creamy🤗相對其他cheesecake 係soft d🥳入口綿滑濕潤☺️☺️頂部焦左個部分都食得出有2個層次感😇可惜唔知點解無個種哇救命啊點解咁正既感覺🤣🤣🤣但係整體都唔錯😁去到先知有其他堂食但係已經截單😢所以想再去哈哈-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟🌟哇超乾淨唔講笑🥳可能係新開所以嘢都好白雪雪🤣🤣🤣紙巾🧻同消毒用品都齊🥰
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
Doubleshot by Cupping Room
Burnt Cheesecake 🧀

去到先知有其他堂食但係已經截單😢所以想再去哈哈
🚽(5🌟滿分)
🌟🌟🌟🌟🌟
2021-02-11 247 浏览
年三十已經開始放假嘅我,緊係把握機會,去人氣店食個lunch啦。我怕冇位,所以都一早訂左窗口位,但去到都唔多人,實在太好了,我最怕人多。去到我都一早諗定食咩架啦,假日餐單有肥佬早餐食,而哥哥話lunch包咖啡,太好了!我就係想飲咖啡!佢介紹左個sparking coffee 比我,係佢自家罐裝咖啡黎,加個長冰柱,咖啡一路飲一路自己加,夠曬凍,岩曬我口味!個餐有牛油果,炒蛋,煙肉,仲有個幼身薯條。我本身係鐘意食粗身嘅,禁幼我都係第一次食,食落又唔錯喎!今餐有禁嘅出品,有禁嘅環境,十分滿意!
2021-02-11
  • SparklingCoffee
2021-02-01 399 浏览
呢間想食好耐,難得放假就去咗試佢嘅牛油果toast整得唔錯有好多牛油果同埋唔同配料sourdough都夠脆,嗰啲芒果粒好Fresh配搭幾好,仲有得揀vegan另外試咗一款三文治起初以為係黑毛和牛,點知係豬可能期望過高,冇想像中咁好食佢肉味唔夠,又唔太Juicy三文治唔夠脆,調味可以再多少少一定要配醬先好食另外試咗佢嘅芝士蛋糕,細細舊,兩個人食啱啱好味道偏甜、重蛋味,唔算好膩但芝士味唔算好出Oat milk latte唔算好滑,普普通通整體不過不失環境唔錯,但食物質素唔算超好同埋價錢方面係有啲貴
呢間想食好耐,難得放假就去咗試
佢嘅牛油果toast整得唔錯
有好多牛油果同埋唔同配料
sourdough都夠脆,嗰啲芒果粒好Fresh
配搭幾好,仲有得揀vegan
另外試咗一款三文治
起初以為係黑毛和牛,點知係豬
可能期望過高,冇想像中咁好食
佢肉味唔夠,又唔太Juicy
三文治唔夠脆,調味可以再多少少
一定要配醬先好食
另外試咗佢嘅芝士蛋糕,細細舊,兩個人食啱啱好
味道偏甜、重蛋味,唔算好膩
但芝士味唔算好出
Oat milk latte唔算好滑,普普通通
整體不過不失
環境唔錯,但食物質素唔算超好
同埋價錢方面係有啲貴
2021-02-01 365 浏览
之前好多人嚟呢間Cafe打卡, 平日嘅晏晝終於同我batchmate lunch time去呢間餐廳食🥳book位嘅時候特別request咗呢個打卡玻璃窗🤣🤣然後staff話會盡量安排最終坐到😌望住街景食係幾chill, 隨便影都係靚相🤩✨Katsu-sando 炸豬扒三文治 💰158💫評分: 7.4/10📝呢個係其中一個必點, 味道冇太大驚喜, 麵包烘得啱啱好夾住鬆軟炸豬扒同面頭嘅香蔥同一粒沙律醬🤣口感豐富🥰✨Beef Brisket Ragu Pasta 💰158💫評分: 7.3/10📝係新嘅Chef’s Special Menu, 賣相唔錯, 意粉唔夠煙韌同埋偏肥身, 每條意粉好掛汁, 整體好濃味不過有啲太oily, 佢啲肉碎會有啲大啲嘅肉粒, 賣相好靚, 勁多好幼細嘅芝士碎係上面🤣✨MF Potatoes 千層薯條 💰88💫評分: 8/10📝好味😋配左個辣醬同沙律醬, 咬落有層次感好特別, 由唔知幾多層potatos疊成條狀, 脆卜卜😋✨Hojicha latte with ice cream 💰68💫評分: 7.7/10📝除咗cream仲有雲尼拿雪糕🍦加埋味道唔錯好重焙茶嘅香

✨Katsu-sando 炸豬扒三文治 💰158

MF Potatoes

✨MF Potatoes 千層薯條 💰88
💫評分: 8/10

💫評分: 7.7/10
📝除咗cream仲有雲尼拿雪糕🍦加埋味道唔錯好重焙茶嘅香味, 減少少甜就更好😌

𝔻𝕠𝕦𝕓𝕝𝕖𝕤𝕙𝕠𝕥 𝕓𝕪 ℂ𝕦𝕡𝕡𝕚𝕟𝕘 ℝ𝕠𝕠𝕞
📍中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
(上環🚇 A2出口行7分鐘就到)

💫評分: 7.7/10
💬環境好舒服, 食物質素我覺得過得去同埋佢都有好多打卡同signature嘅嘢食, 好似佢個牛油果🥑三文治雖然我哋冇食但係都好多人會叫, 因為佢可以自由配搭咁樣整自己個三文治🥪成間Cafe幾大間唔會覺得好侷促同埋迫🥳最緊要記得book窗口位, 同batchmate傾傾吓計又係時候要去返工🤣

#DoubleshotbyCuppingRoom #CuppingRoom #cafe #咖啡店 #中環cafe #中環咖啡店 #中環美食 #蘇豪cafe #蘇豪咖啡店 #蘇豪美食 #上環cafe #上環咖啡店 #上環美食 #香港美食 #foodinstagram #hkfoodstagram #foodiehk #centralcafe #hkcafe #cafehk #hkcoffeeshop #hkcoffee #hkcoffeelover #hongkongcafe #hongkongcafes #cafehoppinghk
MF Potatoes
有好受歡迎的Burnt Cheesecake🍮濃香可口。口感細膩幼滑☺️賣相打卡一流呀!💕 Burnt Cheesecake🍮 ($68)作為doubleshot的招牌芝士蛋糕👍🏻緊係唔可以唔試下啦! 頂層微微烤焦至深啡色🔥外層被牛油紙細心包裹著賣相非常的骰可愛!😛 甫入口芝士軟心迅間融化🤗口感軟滑無比滲出陣陣淡淡芝士香~🧀伴隨著微焦外層令口感層次頓變豐富!😍 牛油果控快啲黎報到喇🥑事關有大大份avocado platter😛DIY avocado toast話咁易啦!😎 Avocado on toast 2.0🥑 ($118)Cafe細心附上olive bread🍞加上Avocado, Chorizo, Mango同水波蛋Platter十足紅綠燈咁五顏六色超吸睛打卡一流呀!🌟 Avocado用上黑椒調味💪🏻口感軟䭃。與Olive bread互相輝映水波蛋蛋漿黏附於口腔中🍳芒果正好添上一絲清新氣息🥭加上微咸的Chorizo作點綴Perfecto~❤️
有好受歡迎的Burnt Cheesecake🍮
濃香可口。口感細膩幼滑☺️
賣相打卡一流呀!💕

Burnt Cheesecake🍮 ($68)
作為doubleshot的招牌芝士蛋糕👍🏻
緊係唔可以唔試下啦!

頂層微微烤焦至深啡色🔥

令口感層次頓變豐富!😍

牛油果控快啲黎報到喇🥑
事關有大大份avocado platter😛
DIY avocado toast話咁易啦!😎

Avocado on toast 2.0🥑 ($118)
Cafe細心附上olive bread🍞
加上Avocado, Chorizo, Mango同水波蛋
Platter十足紅綠燈咁五顏六色
超吸睛打卡一流呀!🌟

Avocado用上黑椒調味💪🏻
口感軟䭃。與Olive bread互相輝映
水波蛋蛋漿黏附於口腔中🍳
芒果正好添上一絲清新氣息🥭
加上微咸的Chorizo作點綴
Perfecto~❤️
午餐
  • Avocado Toast 2.0
  • Burnt Cheesecake
2021-01-23 223 浏览
Doubleshot by Cupping Room如果大家去依間cafe 記得坐喺窗邊位 可以一路食輕食一路望住中環嘅街景 都幾chill Katsu Sando🥪 (吉列豬扒三文治)HKD158依個三文治係用伊比利亞豬做嘅吉列豬扒麵包烘得幾脆 而啲沙律醬加蔥花 食落好fresh 不過嗰缺點係個吉列豬扒炸得偏乾身 冇乜juicy嘅感覺Premium UJI Matcha Latte 🍵HKD50我自己覺得依個不過不失 不過外觀係幾靚嘅一般去到餐廳有Matcha Latte都會嗌比大家睇吓 如果有啲特別好飲都會同大家講Not Yout Average Cha 🍹HKD68Rating5👍🏻為滿)味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食:👍🏻👍🏻👍🏻📍: Doubleshot by Cupping Room (中環)中環蘇豪荷李活道49號鴻豐商業中心1樓
[中環打卡cafe] Doubleshot by Cupping Room

Katsu Sando🥪 (吉列豬扒三文治)HKD158

味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食:👍🏻👍🏻👍🏻

2021-01-22 233 浏览
嘢食就好好食一啲問題都冇不過呢 喺訂枱嘅時候就比較混亂一開始walk in就話爆曬 咁唔緊要咁我哋打電話去餐廳訂位 跟住到打電話嘅時候 個職員就話 冇得訂位 得walk in 到最後我哋walk in既時候 又問我哋有冇訂位 簡直一頭霧水 希望之後職員之間可以溝通得好啲🙇🏻‍♀️好啦講返啲嘢食 頭盤個薯條 同個汁非常之夾 同埋啲薯條又跪 擺盤又靚 跟住個火腿 鹹香味非常之突出 一流 不過要配其他嘢食 如果唔係會非常鹹 跟住到意粉🍝塊煙肉 好好食 同個意粉都好夾 個意粉軟硬適中 份量亦都啱啱好另外都叫咗個生牛肉 味道一流 唔講咁多大家可以去試 最後個咖啡 個拉花超級靚 啲泡仲要好耐都唔散總結7.5/10BTW 去到最後問職員先 原來double shot 同 double shot by cupping room 係有啲分別 不過都係同公司 大家去嘅時候記得留意
嘢食就好好食一啲問題都冇
不過呢 喺訂枱嘅時候就比較混亂
另外都叫咗個生牛肉 味道一流 唔講咁多大家可以去試
最後個咖啡 個拉花超級靚 啲泡仲要好耐都唔散
總結7.5/10

午餐
2021-01-14 283 浏览
係一間偏貴嘅打卡嘅cafe📷坐係𥦬邊望住街景係幾chill~隨便一影都係靚相😗呢個Lunch食左$5xx,講真唔係好值🙈 用餐時間仲有限時。炸豬扒三文治 $158呢個最伏,$158 來講份量太少吧😀 同埋個豬扒又乾又硬,好似放咗好耐咁🥲失望🥲Carbonara &228個意粉汁濃稠,有一片片芝士,口感唔錯。意粉夠彈性,煙肉同蛋都煎得幾靚👍🏻千層薯條 $88 呢個係最好味😋 咬落去一片片好有層次感,好鬆軟,而且配嘅兩個醬都好好味,我幾鐘意點Aioli即係白色個個醬😍 好香又軟滑~另外叫咗一杯Mocha一杯Latte,個拉花普普通通唔太靚😆我🐷🐷拉得靚啲😙 @jas_chenss 整體我覺得食物都偏貴,下次唔會再反來食Lunch🙈 可能只係食件cake飲杯咖啡啦😋

炸豬扒三文治 $158

Carbonara &228

千層薯條 $88

同朋友嚟咗呢個bar & cafe,鍾意飲又得,唔飲又得~位於一樓嘅位置,地方寬敞,座位都頗多~佢menu選擇都幾多,唔錯,不過就睇到我心大心細!最後我叫咗呢度出名嘅Avocado Toast 2.0,特別之處在於佢係比客人自己DIY-所以佢嘅料喺係一個方形盤上排得整齊,自己可以決定點擺同擺幾多料上塊包度~有得玩之餘當然有得食,麵包趣卜卜有口感,牛油果同其他配料亦都好夾~同行朋友就叫咗Egg Benedict同Pork Belly Burger,賣相同味道都非常好!Egg Benedict有生果配襯,顏色擺盤豐富!最後抵唔住頸,叫埋個burnt cheesecake嚟試下!點知原來係一人份量,可以獨食!燶味冇搶去芝士嘅風頭,反而加添咗些少甘苦味,出奇地同個芝士蛋糕好夾!唔會太甜,少少入口即溶嘅感覺,吸引到我朋友立即叫咗一個外賣拎走翻屋企食~ 唔錯唔錯,可以再嚟!

The Weekend Benedict
"Kurobuta" Pork Belly Bun

2020-07-01
The Weekend Benedict
"Kurobuta" Pork Belly Bun
2021-01-13 123 浏览
港九新界都有會議嘅我,今次就到中環搵食。Cupping room其實喺香港已經開咗唔少見,今次就試下Doubleshot!"Fei Lo" Breakfast Bun ($128) 名副其實晨早流流就食burger真係有點肥哦!不過要補充體力先可以再繼續戰鬥係咪?個人最喜歡內裡牛油果,好新鮮,軟硬適中。The Weekend Benedicts ($128) 牛油果三文魚(換24個月ham都可以)班尼迪蛋經常食,反而伴碟嘅係新鮮香橙同西柚就真係好fresh!食完呢個咁營養咁balanced嘅dish成個人醒神曬!Katsu-sando ($158)個個都話呢個必點,香煎日本豬柳配蛋黃醬再撒上香蔥,味道個人認為無咩特別驚艷嘅地方,可以試,但一次就可以了。
2021-01-11 174 浏览
今日同小B來個約會去high tea, 她為的是打卡,而我為的是食好西🤣😂「Avocado 2.0」分別有牛油果/芒果粒/蛋黃汁/酸芝士/辣肉粒 配上多士,配料好特別,如配上咖啡是一流(可惜我唔飲😅)「 Prawn Pasta」大蝦意粉,有驚喜的🥰 香濃蝦汁炒出來,而且大蝦好特別,不是平時食過款🤣😂🤣😂 「Premium HJI Matcha Latte 」抹茶奶😍,由於叫的是凍,可配上雪糕或cream,小B緊係揀雪糕😆 夠香濃而且有冰都唔會溝淡👍🏻備註:店員好nice,不太懂睇餐牌(英文)樂意地為我介紹☺️燈光比較暗,影人相麻麻
備註:
店員好nice,不太懂睇餐牌(英文)樂意地為我介紹☺️
燈光比較暗,影人相麻麻
2021-01-02 201 浏览
第一次去doubleshot發現環境比我想像中大 窗邊位陽光好勁下但係可以望住街景幾有feel ☀︎︎ 點左KATSU-SANDO 味道冇太令我驚喜 普通吉列豬中間搽左芥末籽醬嘅三文治 口感覺得會較乾 另外反而開頭冇咁期待嘅cheeseburger 覺得幾唔錯! 最鍾意呢類薯條 會較脆口 而且熱辣辣 burger個肉叫左7成熟都仲有肉汁 但係個人麻麻呢款包會覺得偏硬 Latte係最滿意嘅 朋友點左ChaiTea Latte好似話唔錯.呢間有埋晚市同happyhour見到有好多款cocktail 下次有機會試下~~
  • Katsu sando