初初諗住,雖然話聖誕要食火雞,但火雞不嬲都“鞋”㗎嘛,不抱期望當應節,殊不知呢度嘅火雞係好滑同好香!!加埋佢配嘅紅莓果醬,追住食!藍青口同牛脷又好味喎,個藍青口口感好似豆腐咁滑咁㗎!!一啲渣都冇,好滑溜溜,忌廉湯又好飲,未食主菜都已經飽。聖誕餐包埋飲品,重冇加一,我呢啲酒鬼聴到都興奮。除紅、白酒任飲(唔係垃圾紅酒呀)!重包氣泡酒同有氣紅酒,兩隻都好飲,係咁同你添,店員有時太忙,直頭成支放低大家 happy,真係好好人!!好開心呀!!又風趣喎,氹得人鬼咁開心。湯方面呢,有個傳統嘅基輔羅宋湯,辣㗎喎,同飲開嘅羅宋湯好唔同,好濃味,都好飲嘅,但聽朋友講,佢嘅意大利蒜香湯同蠔湯重正!到主菜嘞。主菜有5款選擇,一人一款大家 share 啦。有鹿、牛肩肉、法國豬五花,蘇格蘭三文魚同法國芝士火鍋。個鹿望上去好生但冇血水,食落個味唔知點形容,但一致都覺得係好食嘅,聴聞重話好補添,哈哈~下次都會再食。牛都唔錯,燒得外脆內嫩夠牛味。豬就好香,用蘋果白酒香草一齊燒,正㗎不過始終係五花腩,如自己一個人食一份就膩咗啲。魚最驚喜,三~四成熟到,聴店員講,呢隻蘇格蘭三文魚其實係刺生最正,完全 feel 到啲 ome

到主菜嘞。主菜有5款選擇,一人一款大家 share 啦。有鹿、牛肩肉、法國豬五花,蘇格蘭三文魚同法國芝士火鍋。個鹿望上去好生但冇血水,食落個味唔知點形容,但一致都覺得係好食嘅,聴聞重話好補添,哈哈~下次都會再食。牛都唔錯,燒得外脆內嫩夠牛味。豬就好香,用蘋果白酒香草一齊燒,正㗎不過始終係五花腩,如自己一個人食一份就膩咗啲。魚最驚喜,三~四成熟到,聴店員講,呢隻蘇格蘭三文魚其實係刺生最正,完全 feel 到啲 omega 3 喺口浪浪吓,啲肉魚重彈吓彈吓,正到冇朋友,當今世上最正嘅刺生,就係蘇格蘭三文魚,但食過之後,你就唔會再食出面嘅三文魚,一個天一個地咁話,攪到我都勁想食。咁熟熟地咁點㗎呢?嘩~未食過咁正嘅熟三文魚,好滑,佢中間都重係生生哋嘅,感受到店員話嗰種彈彈吓,魚油好勁,omega 3 呀😍至於芝士火鍋呢🧀呢度係法國芝士火鍋嚟,用咗5種芝士同白酒去煮,原來法國芝士火鍋同瑞士芝士火鍋係唔同㗎喎,瑞士嘅會稀身同淡味啲,呢度係濃而有拉絲效果,個芝士好食!芝士控必定要嚟朝聖啦。店員都好老實,揀主菜時都有提平時嚟食芝士火鍋只係$380起,今晚係食 feel囉🎄😝

甜品今晚有捷克蜂蜜蛋糕、辣椒朱古力蛋糕、藍莓芝士蛋糕、紐約芝士蛋糕同雲石芝士蛋糕捷克蜂蜜蛋糕小食多滋味,食多就覺得愈食愈甜,如襯埋咖啡就啱啱好。辣椒朱古力好食呀,初時唔知以為朱古力蛋糕,呑咗先至辣,好過癮。期待再嚟食佢餐牌上嘅嘢!
美國FLAT IRON
蘇格蘭三文魚
英國鹿架
题外话/补充资料: 好多朋友都介紹過呢度,話呢度啲嘢好好食同特別,老闆對食材同煮法係絕對堅持,對食嘅智識更係豐富,樣樣都有故仔講,喺度食飯令人有VVIP嘅感覺,因老闆一同你啱嘴形,就會攞埋私伙靚酒,慢慢教埋你點分點飲,今次我哋有私伙威士忌呀!!哈哈~不過如遇著爆場,上菜都等得犀利,所今次就同朋友一齊喺 Boxing Day 嚟食聖誕大餐,好彩咋,24同25爆晒。
2019-12-26
庆祝纪念
圣诞节
美國FLAT IRON
蘇格蘭三文魚
英國鹿架
  • 蘇格蘭三文魚,法囸藍青口
幫襯咗成十年,由博文街到搬到嚟富貴街大鋪,睇住老闆(即係一夫當關嘅主廚)對食材同煮法嘅堅持,佢一定要用最靚,同即刻煮,每個餸菜嘅煮法都講得出佢嘅典故,對食材同煮法係瞭如指掌,一撩起佢講嘢,就有排講😂講酒又係,講得興起,就攞埋自己啲珍藏出嚟畀我哋試😋今晚我哋一行6人,訂咗克羅地亞燒原隻西班牙墨魚海鮮飯、火焰雲石板燒冰島羊扒、酥皮焗美國限量 Flat Iron 牛肩肉牧羊批、法國頂級鵝肝、白酒忌廉煮法國聖米歇爾湖藍青口、瓦鍋芝士焗法國鮮羊肉腸肉醬意大利手工意粉同西班牙紅花忌廉麵包布甸伴蜂板配雪葩。墨魚飯隻墨魚好大隻,好彈牙架,個飯有啲湯汁,好鮮味,正!但份量大,一定要人多至得。冰島羊肉味好清冇咩騷味,老闆話因為佢哋嘅飼養環境係純天然冇污染,食嘅係島上全天然嘅植物,啱曬唔中意食騷味但又想試吓羊嘅朋友👍🏻Flat Iron 又係不得了,呢種 cut 老闆功架勁,質感牛柳咁嫩,肉味都濃,大大塊,但價錢只係牛柳一半,可惜係限量,隨時冇。藍青口係佢名菜,唔駛多講。佢個鵝肝多士都出名,但今次我哋試新嘢,係法國著名農場人道飼養嘅出品,油脂甜醇,超厚,真係外脆內嫩,4個人 share 一客好啲。羊肉醬意粉

羊肉醬意粉,中意羊就一定勁中意,個味好複習多層次,肉味濃烈,超正!
甜品佢獨步天下,一款就夠殺,但係西班牙紅花嗰味好細膩唔係人人知咩味,總之係特別同好食,雖然佢叫多士,但個質感唔係食開嗰種多士囉。

總括嚟講,食物高質,好正。識食嘅會覺得價錢偏低抵到爛(講緊食材質量同級數),唔識嘅一開始齋望個 meun 就會覺得價錢好貴,但其實佢啲嘢份量好大嘅,全部大大份。唯一美中不足嘅,係時間,佢得一個人煮,餸菜手功複雜又製作需時,有時全場爆滿真係要等好耐,建議早一日 what's app 落定食咩,咁就冇等得咁誇張。
堅。好食👍🏻正!
克羅地亞燒原隻西班牙墨魚海鮮飯
拿玻里 pizza
火焰雲石板燒冰島羊扒
卡邦尼意大利三色雲吞
题外话/补充资料: 店員好nice,其實樓面都係得一個人,訂枱時佢已經會提你因為時間關係,最好一日前出咗菜單先。因為太多選擇,其實可以直接同佢講 budget 幾多, 想幾錢埋單,佢會寫埋菜單畀你參考😋而且佢哋好多時令 add hot item 係 meun 冇,建議請佢寫菜單參考。
2019-12-23
克羅地亞燒原隻西班牙墨魚海鮮飯
拿玻里 pizza
火焰雲石板燒冰島羊扒
卡邦尼意大利三色雲吞
  • 克羅地亞燒原隻西班牙墨魚海鮮飯,鵝肝多士, 白酒忌廉煮法國聖米歇爾湖藍青口
2019-12-09 766 浏览
對於這間歺廳我們從老店幫襯到新鋪,但今晚給我的印象是完全陌生,感覺非常之差!小店經營除了講求食物味道之外,服務態度亦是重要一環!當食客詢問妳有沒有沙律時,其實是對你們的一種信任,希望妳能介紹一下,但竟然換來冷冷一句「有!乜都有!你前面嗰menu有寫 ,自己睇啦!」想問這是想趕客嗎?甚麼服務態度!大家樂 和M 記都比妳好!好好檢討下吧!
大家樂 和M 記都比妳好!好好檢討下吧!
2019-10-28 813 浏览
係朋友推薦下黎到呢間餐廳,初初仲諗住好難book,點知當日下午都book到,於是同屋企人一齊去食晚飯。餐廳都容易搵。入到餐廳,大約可以坐到40人,一去到就即刻睇Menu。點知發覺Menu有好多唔同款式,有西班牙又有意大利野,結果憑感覺叫左以下餸菜。1.洋蔥湯、酥皮龍蝦湯、酥皮周打海鮮湯一致好評! 唔係出邊罐頭湯2.蒜蓉包同出邊的蒜蓉包有不同,出邊蒜蓉包比較脆口,但這間蒜蓉包比較有咬口,四塊要$50,價錢略貴3.美國野牛戰斧牛扒斧牛扒有兩個size,本身打算叫大塊$1500,但店員叫我地七個人叫細塊好了!不過不失4.燒西班牙橡果黑毛豬肋排呢個係全晚最出色嘅餸菜🤩 黑毛豬肋排用鐵板上,底層有好多配菜,薯仔、蘿蔔、椰菜、翠玉瓜,主角黑毛豬只有五至七成熟,但係一啲都唔會血淋淋,咬落好有肉味。5. 原隻墨魚西班牙海鮮飯因為媽咪唔太鍾意食意大利飯,感覺有點硬,所以店員介紹我們食墨魚西班牙海鮮飯。精粹係海鮮飯伴入薯仔、洋蔥、西芹、蘿蔔,同埋墨魚有鮮味!其實本身叫左紅蝦龍蝦汁意大利麵,但係實在太飽,下次有機會我一定會再過來試!食物係出色不過等候時間很長我地7:15叫海鮮飯,但最後8:45才到,可能只有

1.洋蔥湯、酥皮龍蝦湯、酥皮周打海鮮湯
一致好評! 唔係出邊罐頭湯

2.蒜蓉包

3.美國野牛戰斧牛扒

4.燒西班牙橡果黑毛豬肋排

5. 原隻墨魚西班牙海鮮飯

食物係出色
不過等候時間很長
我地7:15叫海鮮飯,但最後8:45才到,可能只有一位廚師,同埋要食完一個餸才整另一個餸,大家一定要有充裕時間先去幫襯!

.燒西班牙橡果黑毛豬肋排
2019-10-27
.燒西班牙橡果黑毛豬肋排
2019-03-31 1522 浏览
雖然大角咀富貴街看來並不富貴,卻發現了這間 Dr. Panini de Home-made Kitchen。所有款式都非常大件,當中丹尼斯焗豬扒飯令人難忘。丹尼斯焗豬扒飯原來丹尼斯就是炸酥皮。一碟厚切丹尼斯豬扒,香口鬆軟的豬肉,配上鮮甜的茄醬焗飯,慢慢咀嚼下,享受出豬肉的中和入味。真心說,焗豬扒飯是人生其中一樣的極品,這𥚃做得不錯。西西里菠菜大蝦意大利粉這一碟意大利粉帶來視覺上的驚喜,非常大碟,五隻大蝦躺在柔和的菠菜汁上。豐富的菠菜汁如湯一般的多。柚子蜜也材料豐富,味道也很充足。除了食物外,這店還有兩個利害的地方。第一,這𥚃只看到兩個員工,可能就是老闆。一個大叔就是大廚 master chef,一個大媽就是總服務。所有食物都是這一個大廚一手包辦?他還有時間自己拿餸菜遞給客人和問清楚客人要什麼。難道這就是瞬間轉移? Dr. Panini 就是 Doctor Strange?第二個利害的地方就是餐牌和款式勁多。未點菜之先已經要克服選擇困難症。以這價錢、份量及質素來說,非常不錯。原來晚上的食物和價錢是另一個世界。這店雖小卻令人大開眼界。Eaten by CalvinCanEat

西西里菠菜大蝦意大利粉

柚子蜜也材料豐富,味道也很充足。

熱柚子蜜

除了食物外,這店還有兩個利害的地方。

Eaten by CalvinCanEat
熱柚子蜜
2019-03-12 713 浏览
法國菜一般以精緻黎形容,動輒要食四小時,好難同抵食夾大件扯上關係,偏偏呢間餐廳卻能成功做出這個境界的法國菜,令人眼前一亮!法式香煎魚柳($80)酸酸甜甜的檸檬汁,兩大條煎到金黃色的魚柳,就構成呢味法式香煎魚柳。檸檬的清香,將龍脷魚柳提昇到另一層次。魚柳很軟很滑,即使煎香了仍然很淋身,沒有半條魚骨,小朋友都可以放心進食。餐湯及餐飲($10)隨餐附贈餐飲或餐湯,若然想兩者兼得,只要加多十蚊就可以,非常抵玩。

法式香煎魚柳($80)
法式煎魚柳

餐湯及餐飲($10)
2019-03-12
2019-02-03 1398 浏览
又是每月一餐的時候,同時都係一月之星生日飯,今次食飯的餐廳,是以前都去過的Dr.Panini,還記得出名的芝士火鍋好正~令人回味。 好幾年沒幫襯,已轉了新地址,唔知轉新店後水準又如何呢?一如以往,來呢到食最好BOOK左位先,因為好常爆場,似乎幾受歡迎。 小小的店子,位子不太多,但位子空間寬敞舒適,而且人少不太嘈雜,酒櫃入牆,展示了不少美酒,還掛有餐牌,用盡每一個空間,但感覺不密集,一些小佈置,感覺有心思,昏暗的環境,柔和光線下,感覺有氣氛,心情更放鬆。 芝士火鍋,要一天前預約。 Menu,來得呢到,芝士火鍋必食,除了芝士火鍋,食物都有好多選擇,咩都想食呀。 黃金雜錦法國芝士火鍋,$350。 有麵包粒、菠蘿、蘋果、西蘭花、春卷、薯角、魚柳、煙鴨胸及腸等,材料豐富。 芝士味道濃郁,質感稠身,微熱,份量恰好,配麵包粒是王道,菠蘿清新,蘋果爽口,比較另類的配料魚肉、煙鴨胸及春卷,魚肉口感鬆軟,配上芝士效果不俗,煙鴨胸,鹹香有嚼勁,配芝士呢個組合難得唔算太漏。 法式龍蝦湯,$45,轉酥皮湯+$10,好耐冇飲酥皮湯了。 唔好以為好細碗,份量都幾多,先試了香脆

芝士火鍋,要一天前預約。

黃金雜錦法國芝士火鍋
黃金雜錦法國芝士火鍋,$350。

有麵包粒、菠蘿、蘋果
西蘭花、春卷、薯角、魚柳、煙鴨胸及腸

法式龍蝦湯
法式龍蝦湯,$45,轉酥皮湯+$10,好耐冇飲酥皮湯了。

唔好以為好細碗,份量都幾多,先試了香脆的酥皮,有千層的口感,再沾湯食更滋味,龍蝦湯味道濃郁,鮮香味十足,果然好味呀。

法式洋蔥湯,$50
法式洋蔥湯,$50,友人的,好奇試了點,有濃濃的洋蔥香味,少許甜,不俗呀。

阿拉斯加蟹肉白菌湯
阿拉斯加蟹肉白菌湯,友人的。

松露鮮白菌阿拉斯加蟹肉沙律
松露鮮白菌阿拉斯加蟹肉沙律,$200,蟹肉份量適中,味道鮮甜,松露鮮白菌薄片,有獨特的芳香,配搭新鮮的沙律菜,清新又美味。

配沙律的黑醋及橄欖油。

法國布列塔尼海盜批
法國布列塔尼海盜批,$280。

香蒜牛油焗生蠔脆薯蓉,薯蓉軟滑美味,內有6大隻生蠔,生蠔肥美,嫩滑鮮甜,好味道呀。

法國牛肝菌紅酒汁意粉
法國牛肝菌紅酒汁意粉,$180,紅酒汁意粉,味道微酸,少許酒味,配合了牛肝菌香氣,味道不俗呀。

thank友人的驚喜~大家開心share^0^~~~~~~!

辣椒朱古力蛋糕、梨撻、紅絲絨蛋糕及Movenpick雪糕
有3件蛋糕,辣椒朱古力蛋糕、梨撻、紅絲絨蛋糕及Movenpick雪糕,當中辣椒朱古力蛋糕最有特色,濃郁的朱古力味,口感軟滑,後勁辣,好味,梨撻鬆化香甜,鮮豔的紅絲絨蛋糕,都不俗呀。

芝士火鍋同以前一樣咁好味,食物有水準,環境舒適,服務態度親切,下次有機再戰呀。
庆祝纪念
法式洋蔥湯,$50
松露鮮白菌阿拉斯加蟹肉沙律
辣椒朱古力蛋糕、梨撻、紅絲絨蛋糕及Movenpick雪糕
2018-12-06 1019 浏览
而我不知道丹尼斯是誰?我只知丹尼斯豬扒很好味,廚師是不叫丹尼斯就不得而知啦!丹尼斯除左有豬扒,仲有丹尼斯雞扒,說穿了就是「炸豬扒」和「炸雞扒」;而丹尼斯豬扒除左炸之外,仲有丹尼斯焗豬扒飯,又係另一種風味。言歸正傳,講返我個丹尼斯豬扒,金黃鬆金脆嘅外層,加上厚切豬扒,入面仲有芝士同火腿添!塊豬扒咁厚,實以為會好「鞋」啦,丹丹好有心機,將塊火腿釀入豬扒中間,再加入芝士令塊扒更Juicy,真正做到外脆內嫩,抵讚!題外話呢間餐廳午餐送埋餐飲仲唔洗加一,難怪坐無虛席啦,丹尼斯豬扒好快賣曬,如果想試可以whatsapp預訂添!
丹尼斯豬扒
2018-12-06
丹尼斯豬扒
《大食仔無老點》性價比 - 極高大食仔希望可以介紹香港性價比高嘅餐廳俾大家。作為第一篇食評,私心介紹呢間係大角咀嘅隱世西餐俾大家。首先要介紹佢嘅位置,係匯豐對面橫街,相信得附近返工或者住附近嘅人先會留意到。再加上佢平平無奇傳統西餐嘅外表,好似好貴嘅價錢,行過都無乜吸引力。但 事實完全唔係咁!成間餐廳只有大廚同廳面兩位同事咁多。但 成幅牆都係餐牌!選擇之多難以想像。一間只有大概三十個位嘅舖有咁多野食,仲要高質?咪傻!大食仔無老點啦!今晚四個人食飯,小小地叫左兩個湯,兩個小食,一個意粉,兩個甜品,加一枝啤酒夠唔夠食?話您知,飽到懵左!湯 - 洋蔥湯、牛肝菌湯新鮮滾熱辣既係濃郁洋蔥湯,湯既面放左焗到辣嘴既法包,加埋拉絲芝士。牛肝菌湯係足料浠身,基本上成個底都係牛肝菌,由於怕太飽,今次冇加到酥皮,但信我,食得落嘅一定加!小食 - 鵝肝多士、FISH & CHIPS鵝肝香味同油份加埋多士一齊,滿足啦,仲可以係咩?雖然個鵝肝有小小overcooked,但仍然係好香。FISH & CHIPS 份量大,粉漿夠薄,擺左一陣都仍然好脆,高質。意粉 - 羊腸羊肉肉醬意粉叫之前係有小小擔心,始終羊肉點都會有羶
《大食仔無老點》性價比 - 極高

但 事實完全唔係咁!

成間餐廳只有大廚同廳面兩位同事咁多。

但 成幅牆都係餐牌!

咪傻!大食仔無老點啦!

夠唔夠食?話您知,飽到懵左!

湯 - 洋蔥湯、牛肝菌湯

小食 - 鵝肝多士、FISH & CHIPS
鵝肝香味同油份加埋多士一齊,滿足啦,仲可以係咩?
雖然個鵝肝有小小overcooked,但仍然係好香。

意粉 - 羊腸羊肉肉醬意粉
叫之前係有小小擔心,始終羊肉點都會有羶味,仲要肉醬,絕對係破格嘗試!
上枱一開蓋,傳出黎嘅竟然唔係羶,係香味!
食落係好輕微羊羶,食得羊嘅人一定接受到。
岩曬想食肉醬意粉但又唔想咁悶成日食牛嘅人!

甜品 - 番紅花西多士伴雪糕、朱古力批
朱古力批,本身批底唔甜夠滑,加埋檸檬一齊食,成功減低飽膩感覺,4個人一人幾啖,K.O.!
等左45分鐘,萬眾期待,新鮮熱辣多士出場!
多士賣相一般,勝在新鮮炸起,外脆內軟都唔止,係外脆內滑!
多士沾滿番紅花忌廉,一炸起配埋movenpick雪糕,一冷一熱,又係另一種享受!
聽老闆講,呢款甜品唔係日日有,想試嘅朋友可以試下book枱果陣問下。
2018-09-30
2018-09-27 660 浏览
識飲識食的安東尼奧推介法國廚神,事先張揚話明要等好耐,有好野一等又何妨呢?一於試試法國廚神Pierre的手勢。入到餐廳內被安排一張四人枱,留意到埋邊有張十人長餐枱留左俾「邱生」,一睇餐牌有過百款食物任君挑選,真係花多眼亂,令我選擇困難証發作。既然作客法國,就緊係要試下個法式西冷牛扒配意大利粉。同事則叫左香草燒羊脾同埋洋蔥煎豬扒。上菜速度算快,樓面由一位阿姐睇曬全場,理論上午巿只夠做一輪,經已忙到甩轆!講返塊西冷牛扒Sirloin,有手掌咁大,以量取勝。食落頗多筋,肉質有𡁻頭,基本上食完塊扒已經飽,意粉飽到食唔落!香草燒羊脾同樣份量十足,食完意粉仲有餸剩。豬扒大到有d過份,同樣超重量級巨扒,而且厚得驚人,岩食肉獸。响我地用餐同時,發覺鄰卓柯打的「丹尼斯炸豬扒飯」同「海明威牛尾」都非常吸引,最抵讚係免收加一,已約定下次要再來覆桌。

香草燒羊脾
Hot  coffee
2018-09-27
香草燒羊脾
Hot  coffee
2018-08-13 900 浏览
這間隱世了的法國私房菜餐廳, 我每次來都會有驚喜因為入秋了, 藍青口當造, 今晚衝著此而來!基本上來幫襯的都是熟客, 而且是當飯堂的熟客! 大家都比較嘴勻, 會跟Angel (女店員) 傾今晚食咩好, D 菜色會點煮點襯, 而且餐廳會不斷提醒我們portion 很大, 有些遲此叫, 可能吃不下! 不想客人浪費食物, 我真的十分欣賞! 至愛洋蔥湯 不是很多地方可以渴到, 要考廚師的功架, 不會把洋蔥煮燶, 加上超厚的芝士蒜蓉包在裡面, 得千絲萬縷的吃~~~法國白酒忌廉煮藍青口終於當造了, 上次想食都因為未當造別不到 滿滿的一大煲內有3X 多隻新鮮由法國回來的藍青口呢! 青口不會煮得太熟, 肉質很肥大鮮味, 而且嫩滑非常! 白酒忌廉底, 真的令青口更加香滑呢 蒜蓉包 所以我們叫多了個蒜蓉包, 配青口的汁, 剛剛好~~~包底十分香脆! 法國布列塔尼海盜批 這個是邪惡的薯蓉焗蠔, 大概有6 隻超大桶蠔底, 配上邪惡的薯蓉, 我知有點肥, 明天再減吧西班牙紅花多士配蜂板 Movenpick 雪糕這個冰火配搭很襯, 不會互相搶味道蜂板的蜜糖溶入雪糕中, 真的很好味! 性價比很高的法國餐廳, 一流服
這間隱世了的法國私房菜餐廳, 我每次來都會有驚喜
因為入秋了, 藍青口當造, 今晚衝著此而來!

基本上來幫襯的都是熟客, 而且是當飯堂的熟客!

至愛洋蔥湯

得千絲萬縷的吃~~~
洋蔥湯

法國白酒忌廉煮藍青口
終於當造了, 上次想食都因為未當造別不到
滿滿的一大煲內有3X 多隻新鮮由法國回來的藍青口呢!

青口不會煮得太熟, 肉質很肥大鮮味, 而且嫩滑非常!

白酒忌廉底, 真的令青口更加香滑呢

蒜蓉包
所以我們叫多了個蒜蓉包, 配青口的汁, 剛剛好~~~
包底十分香脆!

明天再減吧

西班牙紅花多士配蜂板 Movenpick 雪糕
這個冰火配搭很襯, 不會互相搶味道
蜂板的蜜糖溶入雪糕中, 真的很好味!
西班牙紅花多士配蜂板 Movenpick 雪糕

性價比很高的法國餐廳, 一流服務, 還不加一
很難不做飯堂

2018-08-10
洋蔥湯
法國布列塔尼海盜批
我由2014年(或更早期)已經一直有幫襯開Dr. Panini ,早期佢係間街鋪嚟嘅,後尾搬咗去一間細鋪,雖然不比依家呢間新鋪大(店鋪size差唔多相差一倍),大概只坐到4台客人,一定要預早book位,但係間鋪頭用餐環境好精緻、舒適。樓面只係得老闆一個負責,服務未必好快,賣嘅係人情味,再加上食物水準超高之餘,價錢絕對唔貴,性價比十分高。我最鍾意就係食佢嘅芝士火鍋,材料豐富,又affordable。依家換咗呢間新鋪,鋪頭嘅地理位置當然好好多啦,容易喺地鐵站出嚟搵到路,不過價錢就貴左好多啦。搬左新鋪之後,第一次再黎光顧,都係點左芝士火鍋,味道同材料同以前一樣都係咁高質,不過性價比冇咁高,可能未必會再返嚟光顧。

2018-02-12 871 浏览
餐廳位於大角咀,位於奧運站的巴士總站附近,只要穿過巴士總站便可以看到在店舖從小小的店面搬到現在的位置前吃過一次,大少在這個冬天提及過幾次想吃芝士火鍋,於是便帶他來Dr. Panini。因為打從開始就打算吃芝士火鍋,所以沒有進去以後就極速翻到芝士鍋的一頁,店員也笑指我們決定得很快。(因為Menu 中的食物種類其實有很多,扒類、意大利飯、手工意大利麵、薄餅都有很多)當中最基本的有黃金雜錦芝士鍋($350)、阿爾薩斯芝士鍋($350)黃金雜錦芝士鍋就會有基本的配料、菜、薯角、腸等等必備的配料而阿爾薩斯的一款則有較多不同類型的腸美國穀飼牛肉眼芝士鍋($380) 則有一些基本食材的同時再加上肉眼牛扒 只差$30 就可以吃我到肉眼牛扒,所以是當日的不二之選。芝士鍋大概10分鐘左右就來了,當中較令人驚喜的是芝士配上菠蘿的組合。菠蘿酸酸甜甜的味道可以為帶動食慾,配合著芝士,可以減去芝士的油膩飽濟感,清新可口。而其他食材當中更,牛扒的熟稔程度剛好,柔軟而不失牛的口感。另外配搭芝士的食材中,以牛脷最為出色,牛脷十分軟熟,有一種入口即溶化感覺。整體而言,芝士鍋的味道不錯,食材的配搭亦很好。唯獨當中的春卷有點

黃金雜錦芝士鍋就會有基本的配料、菜、薯角、腸等等必備的配料
而阿爾薩斯的一款則有較多不同類型的腸

只差$30 就可以吃我到肉眼牛扒,所以是當日的不二之選。

而其他食材當中更,牛扒的熟稔程度剛好,柔軟而不失牛的口感。
整體而言,芝士鍋的味道不錯,食材的配搭亦很好。

唯獨當中的春卷有點「酒樓」的質素,配搭芝士有點奇怪,如可改為切塊薯仔可能更佳
(雖然當中已有薯角,但可以孝慮不同口感的薯仔)
另外,不知道是不是火力有點弱或當日天氣太冷,芝士到尾段變得有點「竭(杰)」。
芝士鍋
美國穀飼牛肉眼芝士鍋
题外话/补充资料: 整體是值得一試的,特別是這一種的溫暖小店。 小區環境很靜,用餐時亦很舒適。
2018-02-05
芝士鍋
美國穀飼牛肉眼芝士鍋
  • 牛脷
2018-01-07 668 浏览
點左二個前菜,一個主菜,分量很大,而且味道不錯,服務亦很好,可以試一下。但因為分量大的關係,建議4個人而上,或聚餐食會好點, 二個人這樣點,分量是有點多,最近還帶包回家。餐湯,加10元多一個油封鴨自己覺得有點肥。。蝦多土,80元,比我想像中有點大,沒有油油的感覺。鹽焗西班牙海鮮飯$380隻紅色蝦幾好食但入面d 細蝦,就太老了。整體感覺

餐湯,加10元多一個

油封鴨自己覺得有點肥。。
油封鴨多土

蝦多土,80元,比我想像中有點大,沒有油油的感覺。
蝦多土

鹽焗西班牙海鮮飯$380
隻紅色蝦幾好食
但入面d 細蝦,就太老了。
整體感覺

2018-01-07
2017-10-09 2372 浏览
中秋節人月倆團圓,又喺時候做節!其實都係揾個藉口去食好嘢!下午先同辣友sss Happy Gathering,接住夜晚就同男友出動搵食!其實我想去元朗食omakase,但諗諗下又真係好貴,都係下次先去試,家姐話lunch平d!男友知我想食日本嘢,佢已經打去附近一間日式磯燒餐廳問,點知無晒位!......諗咗一陣,男友提議去大角咀食意大利菜,佢話呢間餐廳佢想去好耐。打去問咗有位之後,我哋就飛車去嘞!泊好車我哋就行去搵餐廳,喺新九龍廣場過馬路行幾分鐘就到!其實佢個招牌真係唔係好睇到個餐廳名,一嚟佢個草地background 加黑色字唔顯眼,二嚟夜晚黑媽媽,佢打燈打到反晒光,三嚟我發雞盲,哈哈哈!不過,佢下面嘅彩色Menu 又圍住閃閃燈,加埋個花糟仔,就成功吸引我哋望多兩眼就知係佢囉!餐廳名名為"Dr. Panini" ,Panini係指一種由長型麵包整成嘅意式三明治。"de Home Made Kitchen" 好明顯就係自家制啦!餐廳裝修簡單,有少少country style,又有個小小花糟(雖然係假花),整整齊齊。牆身用咗d酒樽同色彩豐富嘅Menu去點綴門口玻璃仲有d溫馨貼紙圖案!配上

牆身用咗d酒樽同色彩豐富嘅Menu去點綴
門口玻璃仲有d溫馨貼紙圖案!
配上簡單嘅小吊燈,柔和燈光令人好relax 好舒服。望上去仲有好似賞緊月咁,幾有氣氛,哈哈哈!
呢度嘅菜式真係超級超級超級多,真係估佢唔到!成套Menu 分為幾大類,魚籽醬、特色湯品、沙律、頭盤、Risotto、千層麵、意大利雲吞、手工意粉、Pizza、海鮮飯、扒類,海鮮、蔬菜、芝士火鍋、飲品,仲有多款晚餐推介同廚師推介!!
餐廳員工唔多,一入去只見一個waitress,佢先安排好我哋坐低,比咗個Menu我哋自己睇住先。因為時間尚早,眼見只有一枱客,言談間聽得出佢哋係熟客,waitress會幫佢哋推介美食,又會問下佢哋上次食過d乜,今次可以試d乜!好nice!
齋睇Menu我哋都睇咗幾個字,後尾個waitress serve完果枱客就行過嚟,好有禮貌咁問我哋想食咩?!我哋話第一次嚟,佢就好細心咁介紹餐廳嘅食材比我哋聽!

後尾陸陸續續有d 客,有一個人,有一pair人亦有一家6口,大部份都係熟客,d人入到嚟好似返咗屋企咁,同Waitress(多咗個行出嚟)有傾有講,會互相問候下,呢d情景而家呢個社會,買少見少。

法式洋蔥湯
習慣咗食西餐都係要飲一個熱辣辣嘅湯先,我除咗鐘意飲雜菜湯,法式洋蔥湯同龍蝦湯我都鐘意,而creamy嘅忌廉湯我會排最尾。Waitress 見我哋order 咗咁多嘢,擔心我哋會飽到嘔,所以唔建議我哋加酥皮,真係好細心!
咪睇洋蔥湯好似好簡單,起碼要熬兩個半鐘先可以趕走洋蔥嘅辛辣味。喺煮好嘅洋蔥湯上放片麵包,再刨d芝士碎,然後放入焗爐焗到芝士融晒。洋蔥湯入口非常香甜濃郁,麵包吸咗d湯,芝士嘅鹹味同洋蔥湯嘅甜味超夾!

龍蝦湯
傳統龍蝦湯通常都會加咗麵粉同忌廉,令個湯飲起上嚟杰身d同creamy,但呢度嘅龍蝦湯完全係另一回事,可以話係龍蝦清湯,比出面餐廳嘅較稀, 飲多少少都不會覺得膩架!入口有好濃郁嘅蝦味,可惜蝦肉得3、4粒少咗d。

阿拉斯加蟹肉手工意粉
男友知我鐘意食蟹,佢專登留意有蟹嘅菜式,例如Menu 上有"鹽焗法國羔蟹海鮮飯",聽落都幾吸引,仲有個"鹽焗西班牙紅蝦蟹柳飯",不過睇落呢兩款份量都應該好大,同埋waitress話今日法國羔蟹無貨。佢就介紹我哋食"阿拉斯加蟹",原先Menu 只有"阿拉斯加蟹肉魚籽醬手工意粉或都意大利飯",但我哋對魚籽醬無乜興趣,所以佢特別幫我哋問咗可以唔要魚籽醬。
佢亦推介試下呢度嘅手工意粉,唔係一般喺市面上買到嘅現成乾麵條,而係冇加防腐劑,冇脫水製成一個個小麵球,需要定時空運嚟香港。男友話,手工意粉嘅價格同脫水乾意粉相比,大約係相差8倍!
意粉不但新鮮,煮到啱啱熟透又唔會太過軟身,煙煙韌韌,有淡淡蛋香味。加入咗三色彩椒、香草同蕃茄等食材,令味道同口感加倍出色。
平時食蟹腳都係凍食,第一次跟意粉咁食,唔算太熱,只係微微暖。蟹腳肥大啖啖肉,不但鮮甜帶有少少海水鹹味!

白蘭地脆燒鵪鶉脾
鵪鶉的營養價值比一般家禽更豐富,低熱量、低膽固醇、低脂同高蛋白質,唔添加生長激素。鵪鶉脾口感係全隻鵪鶉之中最幼嫩嘅部份, 沾上少少粉漿脆炸,再淋上點著火嘅白蘭地,即時係我哋面前燒咗幾秒~香氣撲鼻!
上面有d炒過嘅洋蔥粒+彩椒粒,但鵪鶉脾比白蘭地淋過後,外表有d淋,食落無之前聞到味咁好,好似差緊少少,而下面嘅薯蓉帶少少酒嘅苦甘味,不過整體嚟講都係可以一試嘅!
雪松木板燒全橡果黑毛豬T骨
由於我唔食牛,所以男友多數會就我揀豬!佢唯有下次先再試呢度d牛啦!Waitress 推介咗"豬T骨",係你無睇錯!真係"豬T骨"~~我第一次聽豬有T骨!其實我對呢d扒類無乜研究,但男友之前工作係同呢d有關,所以佢好熟識。從佢同Waitress 嘅對話得知,原來T骨左右兩邊嘅肉質係唔同架!咁一於要試下!
邊係肉質較結實較有咬口,另一邊含較多d油脂,入囗較軟腍,但我本身麻麻哋入囗太油嘅感覺,我鐘意食有咬口嘅多d~加上今次塊扒係用一片雪松木方做碟再入爐燒,高溫逼出木塊芳香,食物零距離吸收雪松木釋放出嘅香氣,豬肉食落有獨特嘅雪松木煙熏香氣。伴碟既薯角、脆肉瓜同甘筍一樣咁好味!
件扒都成吋厚架!

意大利血橙梳打
Santa Vittoria Blood Orange Soda 用咗新鮮嘅意大利西西里血橙製成,入口清甜冇一般橙汁嘅酸味,感覺好清新。
血橙屬於西柚紅葡萄柚同橙子嫁接品種,營養價值比一般橙高好多。之所以稱之為血橙,係因為佢裏面d果肉顏色全部都係紅色,睇起嚟好似血咁,所以先會被稱為血橙。
柚子沙冰
微酸帶甜,入囗每啖都有柚子肉,有少少柚子特有嘅苦澀味,飲多幾啖個口咬到有d攰,哈哈!
甜品
Movenpick 士多啤梨同楓糖核桃