2024-02-09 356 浏览
Tried out their lunch menu for a fairly good price some time ago during the restaurant week🍽️Every dishes, from starter to desserts are extremely beautiful😍The beef from the main is of course very tender and the toothfish is super soft. However, I would say the dessert is definitely the highlight of this meal (or perhaps French cuisine in general🤔)The rasberry&chocolate is super delicate and with complex texture🍫And their souffle is just sooo bomb😮so airy and goes perfectly well with the half mel

And their souffle is just sooo bomb😮so airy and goes perfectly well with the half melting ice cream🍦

Since this is a celebration lunch so they also kindly gave us a mini opera cake. Although it is free, the quality did not compromise😋Kinda feel like the desserts are the main course instead🤣

Overall the place is great for celebration or if you want to treat yourself a luxurious meal (especially for those who have a big sweet tooth like me🍬)😝
2022-07-23
  • Soufflé
週末到海港城來一場夢幻花園下午茶!榮膺米芝蓮一星的ᴇᴘᴜʀᴇ開業十周年標誌性的四樓露台花園來個大升級有繽紛花卉裝置藝術 營造活力又優雅的浪漫氛圍空間感十足 露台旁的高桌還能欣賞維港景色呢 : ) 像置身法式花園的迷人環境當然也要品嚐餐廳推出的全新法式下午茶ᴇᴘᴜʀᴇ 分別推出「ᴛʜᴇ ʙʟᴏᴏᴍs」和「ᴛʜᴇ ʀᴏʏᴀʟ」迎合不同口味的大家!  | ᴛʜᴇ ʀᴏʏᴀʟ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ || ʜᴋ$𝟿𝟿𝟾  ғᴏʀ 𝟸  | ✺ sᴀᴠᴏʀɪᴇs ✺๑ sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ & ᴘᴏᴛᴀᴛᴏ ᴡ/ ᴄᴀᴠɪᴀʀ๑ sᴘᴀɴɪsʜ ʜᴀᴍ & ʙᴜᴛᴛᴇʀᴜᴛ sǫᴜᴀsʜ๑ ᴇxᴛʀᴀ ʀɪᴄʜ ᴄʜᴇʀʀʏ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏᴇs๑ ᴍɪɴɪ ᴄʀᴏǫᴜᴇ ᴍᴏɴsɪᴇᴜʀ๑ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ʀᴏʟʟ๑ ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ & ᴄᴏᴍᴛᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ sᴀɴᴅᴡɪᴄʜ小小龍蝦包內容豐富 肉質鮮甜法式芝士火腿三文治比平常更鹹香煙三文魚配薯仔添上矜貴魚子醬一切配搭都很特別!  ✺ sᴡᴇᴇᴛs ✺๑ ʀᴇᴅ ғʀᴜɪᴛ ᴅᴇʟɪɢʜᴛ๑  ᴄʜᴇsᴛɴᴜᴛ ᴏᴘᴇʀᴀ
週末到海港城來一場夢幻花園下午茶!

榮膺米芝蓮一星的ᴇᴘᴜʀᴇ開業十周年

標誌性的四樓露台花園來個大升級

有繽紛花卉裝置藝術 營造活力又優雅的浪漫氛圍

空間感十足 露台旁的高桌還能欣賞維港景色呢 : )

像置身法式花園的迷人環境

當然也要品嚐餐廳推出的全新法式下午茶

迎合不同口味的大家!

| ᴛʜᴇ ʀᴏʏᴀʟ ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ |

๑ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ʀᴏʟʟ

小小龍蝦包內容豐富 肉質鮮甜

法式芝士火腿三文治比平常更鹹香

煙三文魚配薯仔添上矜貴魚子醬

一切配搭都很特別!

✺ sᴡᴇᴇᴛs ✺

๑ ʀᴇᴅ ғʀᴜɪᴛ ᴅᴇʟɪɢʜᴛ

๑  ᴄʜᴇsᴛɴᴜᴛ ᴏᴘᴇʀᴀ

๑  ᴘᴇᴘᴘᴇʀᴍɪɴᴛ ᴄʜᴏᴄᴏʟᴀᴛᴇ ʀᴏᴜʟᴀᴅᴇ

๑  ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴ

๑ ᴏʀɪɢɪɴᴀʟ & ʀᴀɪsɪɴ sᴄᴏɴᴇ

甜點有酸甜開胃的草莓慕斯蛋糕

還有清新的薄荷朱古力卷

sᴄᴏɴᴇ 附上莓醬跟酸奶醬

甜品比例剛好 不會覺得太甜膩呢!

✺ ʙᴇᴠᴇʀɢᴇs ✺

๑ ʟᴀᴛᴛᴇ

๑ ᴀᴍᴇʀɪᴄᴀɴᴏ

๑ ᴘᴇʀʀɪᴇʀ-ᴊᴏᴜᴇᴛ ɢʀᴀɴᴅ ʙʀᴜᴛ

除了精美的咖啡或茶

在下午茶上桌前會先送上香檳

香甜的巴黎之花香檳 醉人又愜意!

第一次在海港城的露天花園上享受下午茶

想不到氛圍和環境都很加分!

而且當天天氣超好 不艨濕濕冷冷的

坐在愜意的ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 慢活一下

真是人生一大享受!

2024-02-03
2024-01-01 686 浏览
根本上就食麵包,其他嘢懶係精緻,一啖搞掂,淨係飲水都收到幾百蚊,超級呃錢,唔怪得成個場得我哋一台,當我哋係水魚,埋單都等九千年,仲要搞錯曬,真係令人非常失望,以後都唔幫襯,發咗達都唔幫襯
2023-12-26 755 浏览
第一次來這裏,體驗非常好。室外環境可以望到海景,望住IFC & ICC,日落景無敵。餐廳外面是很有法國風情,美美的花花,必須打卡。晚餐的環境非常浪漫,燈光和花的襯托,令到整個晚餐都很舒適,很優雅。圓形的卡座非常有私密性,餐廳熱鬧得來又不會太嘈,職員都是專業的,服務很到位,每一道菜都講解得很清楚。無論食物,環境,服務,氣氛都很滿意。5星好評。職員說,差不多每兩個月就會換一次餐牌,按照季節及時令食物做主題,令客人再來光顧的時候會有新鮮感。
餐廳外面是很有法國風情,美美的花花,必須打卡。
無論食物,環境,服務,氣氛都很滿意。5星好評。

2023-12-26
$2000 (晚餐)
纪念日
  • Langoustine  with  savoy  cabbage  and  vin  jaune
2023-11-07 869 浏览
生日要食好D 揀左呢間米芝蓮一星餐廳環境同氣氛都好好安排坐左係圓形大卡位個道 好舒服我地叫左Signature Tasting Menu生牛仔肉他他 - 賣相超精緻帶子 - 好大隻魚子醬 - 配左個果凍係底夾埋食巴黎白蘑菇湯 - 好香濃蘑菇味黑松露洋蔥 - 手工菜將黑松露釀入每一層既洋蔥鴨肝 - 配左個酸酸甜甜既汁中和返鴨肝既油膩龍蝦 - 好鮮同彈牙日本A4和牛柳 - 肉質鬆軟但略嫌少左D(得兩舊仔)仲有個青檸雪葩 - Refresh一下甜品有紅桑子朱古力Petits Four當然唔少得係生日CAKE啦店員都好好咁幫我地擺好哂位影相成個用餐體驗唔錯但係價錢略嫌有D貴 可能因為米芝蓮 所以定價都偏高但係食物同服務質素係OKAY 慶祝可以一試
生日要食好D

巴黎白蘑菇湯 - 好香濃蘑菇味

黑松露洋蔥 - 手工菜將黑松露釀入每一層既洋蔥

鴨肝 - 配左個酸酸甜甜既汁中和返鴨肝既油膩

龍蝦 - 好鮮同彈牙

日本A4和牛柳 - 肉質鬆軟但略嫌少左D(得兩舊仔)

仲有個青檸雪葩 - Refresh一下

但係價錢略嫌有D貴
可能因為米芝蓮 所以定價都偏高
但係食物同服務質素係OKAY 慶祝可以一試
2023-10-23 957 浏览
首先讚揚餐廳的服務很好,我個人覺得基本上到達黑珍珠與Michelin Star等要求的3星/ 最高水平。 (我家人與朋友本身就是黑珍珠與Michelin評委之一,他們絕對與完全遵守保密協議,只是剛巧給我無意發現他們的身份,然後我也就不動聲色慢慢主動了解他們的評分標準了)但是其他方面----例如食物質素與環境----我覺得相關機構的公開評分還是客觀的。人均消費2個人吃了$4000多,感覺不算便宜但也不算不合理。不過,我想說的是點了一份牛排,雖然超過700多元,但份量偏少(有圖)。另外,值得嘉許的有2點:1.露天區允許帶寵物2. 作為醫生,我很喜歡健康菜色,特別是多菜少肉,甚至全素的!但很遺憾,去過世界很多3星Michelin Star 餐廳, 只要客人要求更改少部分菜單又或者準備素食,便馬上恐怖等像車禍現場,經驗恐怖。 但這餐廳的素蘑菇意粉很不錯!點讚!!!

另外,值得嘉許的有2點:
1.露天區允許帶寵物

牛排
2023-10-13 765 浏览
Summer Lunch Menu叫左個普通3 courses ($588) set加杯蝶荳花野飲餐前小食:係包果類前菜:法國鴨肝 • 柿子 • 法國甜酒d味好出 係有水準既 配料就比較淡朋友叫既 應該都好食主菜:龍蝦 • 法式香橙白汁有驚喜 龍蝦係‘淋’既 首先 呢樣好重要 因為我既口味係偏向唔’鞋’同唔煙韌 比較鍾意入口即溶既野 d伴菜菇就一般 個汁反而幾好食 其實唔係食到橙味 反而似白汁加龍蝦汁朋友叫既海鱸魚 •蜆 •菠菜 佢話好食既 同上碟好靚甜品:可可檸檬呢個脆得黎d味完全唔夾 好似食緊爆炸糖咁 送一個UFO型餅 都係普通曲奇餅咁室內環境一般 影唔到靚相的現場比較昏暗 我地已經係日頭去仲要坐window side當日人唔算太多但就有d迫埋一堆坐既感覺聽到哂隔離枱大聲講野室外環境反而比較大同靚有露天茶座同海景埋單$771 per person(因為我地都叫左野飲)
Summer Lunch Menu

聽到哂隔離枱大聲講野

室外環境反而比較大同靚
有露天茶座同海景

埋單$771 per person
(因為我地都叫左野飲)

2023-10-05
2023-09-15 4317 浏览
Aven離開咗Batard 但係就將隻名雞帶咗嚟ÉPURE 不過如果想食就記得一定要七日前預訂🍗 餐廳採用品質上乘嘅本地三黃雞 經過兩日準備 咬落表皮輕脆 肉質鮮嫩😋  見到amuse bouche嘅精巧令人心情大好 由醋啫喱做嘅半透明表層包住北海道海膽🤤 撻底係由Jerusalem artichoke整成 為晚餐揭起完美序幕  十分喜歡menu入面賣相精緻且玩味十足嘅鴨肝菜式 啡色球體盛載住淋上馬德拉酒糖漿嘅鴨肝醬🤩 而白色球體則係蓋上一層牛奶啫喱嘅鴨肉醬 單獨食 撈埋嚟食 或者配麵包食都得🤭  另外青蘋果啫喱加咖喱毛蟹配搭都幾有意思🙌🏼 日本北海道毛蟹以椰菜花忌廉加微辣的咖喱醬調味🦀 重點係上面一層青蘋果啫喱 感覺清新好啱而家天氣  🔖 餐前美點 毛蟹/椰菜花/咖哩 法國鴨肝/馬德拉酒/楓糖漿 烤帶子/槍魷魚/墨魚汁 海螯蝦/皺葉椰菜/法國黃酒 水蜜桃/粉紅香檳/檸檬馬鞭 法式美點

Aven離開咗Batard 但係就將隻名雞帶咗嚟ÉPURE

海螯蝦/皺葉椰菜/法國黃酒

水蜜桃/粉紅香檳/檸檬馬鞭

法式美點
2023-09-12 3466 浏览
因為Restaurant Week,所以再次幫襯😅今次試嘅係晚餐6道菜,$1,388pp雖然價錢平過平時,水準依然,喜出望外😍Mocktail 右邊:My Loved Ones ($128)左邊:Cucumber Peach($98)粉紅色嗰杯因為個名好聽而點,顏色好靚,味道唔算特別😅左邊嗰杯,杯身特別,最重要係夠清新,好飲👍🏻餐前小食:薄脆薯片包住魚蓉及魚子法國餐廳嘅自家製麵包🥖.牛油🧈其中一種麵包係黑椒芝士牛角酥,少少辣幾好食😋毛蟹.椰菜花.咖喱要放兩張圖,梗係好好食啦!上面綠色係青蘋果啫喱覆蓋住裏面嘅蟹肉,非常好食,清新得嚟又含豐富嘅蟹肉、小小咖喱味,配搭好新奇😄餐廳經理建議食法一羹到底,層次更豐富😍法國鴨肝.馬德拉酒.楓糖漿Mousse 狀嘅鴨肝被馬德拉酒做嘅啫喱包住,旁邊白色嗰粒係雞肝以牛奶啫喱包住,建議食法係搽上佢哋手製嘅麵包食鴨肝mousse好滑溜巴黎白蘑菇湯餐廳嘅名菜之一,真係好香濃,個湯好滑好香濃,入面配以白蘑菇及菠菜粉團,又好飲又好食,飲完會覺得唔夠喉嘅感覺😂正👍🏻👍🏻👍🏻烤帶子.槍魷魚.墨魚汁呢個菜,成個都好好食,美國帶子煙韌有質感,中間嘅火箭魷魚好彈牙,最上面係
因為Restaurant Week,所以再次幫襯😅

今次試嘅係晚餐6道菜,$1,388pp

雖然價錢平過平時,水準依然,喜出望外😍

Mocktail
右邊:My Loved Ones ($128)
左邊:Cucumber Peach($98)
粉紅色嗰杯因為個名好聽而點,顏色好靚,味道唔算特別😅
左邊嗰杯,杯身特別,最重要係夠清新,好飲👍🏻

餐前小食:
薄脆薯片包住魚蓉及魚子

法國餐廳嘅自家製麵包🥖.牛油🧈
其中一種麵包係黑椒芝士牛角酥,少少辣幾好食😋

毛蟹.椰菜花.咖喱

法國鴨肝.馬德拉酒.楓糖漿
鴨肝mousse好滑溜

巴黎白蘑菇湯

烤帶子.槍魷魚.墨魚汁
呢個菜,成個都好好食,美國帶子煙韌有質感,中間嘅火箭魷魚好彈牙,最上面係炸脆咗嘅白昆布,配以帶子汁,黑色嗰點係墨魚汁😅

黃油雞.雞油菌
上面係炸咗嘅天婦羅雞腿,下面嘅係雞胸肉,配以雞油菌,要讚嘅係下面雞胸肉非常滑溜,而上面天婦羅雞腿係另一種食法,幾得意😅

提拉米蘇
呢個提拉米蘇,真係非一般,外邊係一個白朱古力嘅殼,中間入邊係流心嘅,非坊間可以食到😋😋😋

Petit Four

餐茶,餐具都好靚😍
2023-09-07
  • Kegani  crab  with  cauliflower  and  curry
  • Paris mushroom soup
2023-08-28 929 浏览
又黎到堅離地時間啦 今次就嚟到尖沙咀一間連續5年摘星嘅法式餐廳餐廳係海洋中心 平時行街就地下去到3樓咁似乎好少會再上一層步入餐廳 即刻無咗樓下果種喧囂餐廳設計以狩獵行宮作為靈感 幾有風味Signature Tasting Dinner ($1888)菜色行現代法國菜路綫 造型上相當摩登餐包作爲基本嘢有水準 熱辣辣又香脆每道侍應都會好仔細咁介紹 食材嘅鮮味係巧妙嘅搭配下十分突出尤其係其中一道 法國鴨肝本身肝香濃鬱 係馬德拉酒桶楓糖漿嘅襯托下 好有回味雖然好似份份都好細 但食完一輪絕對好滿足總括嚟講 環境幽靜有情調食物高質 服務有禮又唔會過分殷勤如果有紀念日或者慶祝生日 可以過黎試試
餐廳係海洋中心 平時行街就地下去到3樓咁

總括嚟講 環境幽靜有情調
食物高質 服務有禮又唔會過分殷勤
如果有紀念日或者慶祝生日 可以過黎試試
2023-07-11
$2000 (晚餐)
  • Signature Tasting Dinner
2023-08-11 757 浏览
ÉPURE 尖沙咀 香港 米之蓮🌟2017年至今(2023年)連續7年獲得米之蓮一星🌟榮譽,由行政總廚Nicolas Boutin 與主廚Fabien Vergé攜手帶領客人體驗震撼味蕾的法式美食之旅。整體黎講個人呢餐覺得好食有驚喜,份量或者唔算太多,但都夠飽肚。服務亦到位有水準,兩名職員同時將兩名顧客菜式一致棒上,每道菜都有職員講解,雖然唔詳細,但有將重點帶出,呢點個人覺得米之蓮黎講係有需要。晌香港食過兩間米之蓮中菜同上海菜都無做到,或者晌佢地心目中menu有寫?又或者佢地覺得中菜唔駛?但呢個都係一種尊業服務的表現,因為食過唔係米之蓮的中菜有呢個服務。———————————————————————————-Bread:Black Pepper Cheese Croissant及French Baguette 配法國牛油,前者黑糊淑味重又帶少少芝士味,兩種麵包都非常酥脆。Beef tartare cannelloni:以日本和牛及法國牛兩者整成生牛肉他他醬脆卷,脆卷中間部位有點潮左,味道感覺唔知點解有少少似蔥油味。《圖二下方為此菜式》*Sea urchin with Jerusal
ÉPURE 尖沙咀 香港 米之蓮🌟

———————————————————————————-
Bread:

Beef tartare cannelloni:

*Sea urchin with Jerusalem artichoke:
以耶路撒冷朝鮮薊(別稱為菊芋,是一種可食的塊莖,外形有點像薑,味道似咸咸地的堅果味)做成的外殼加少少糖醬做成的外殼包著海牙,味道又有少少似帶出海膽的海洋咸味。《圖二右上為此菜式》

*店員指食前完前兩者,再飲凍湯balance返兩者的味道。《圖二左上為此菜式)

Kegani crab with cauliflower and curry:
一個三層的前菜菜式,每層雖然薄薄地,職員建議每湯匙🥄起三層一起食用。第一層以青蘋果做的啫喱,第二層以椰菜花碎做成,第三層較厚的一層以日本毛蟹配咖喱做成。味道方面咖喱味較重,蘋果味較淡,椰菜花味食唔係幾出。咖喱味有少少蓋過其他兩者。

Glazed foie gras with Maderia and maple syrup :
一個外型似兩粒朱古力波菜式,但佢絕對唔係咩甜品朱古力。大粒為鴨肝醬,細粒為鴨肉火腿醬,外表包著楓糖醬做成的糖衣皮,再配上側邊的醬酸酸的醬加馬德拉酒,搽麵包🥖食。
此菜上時會兩片酥脆軟熟的多士一起上,先將兩粒波波切開一半,每片多士搽上半份鴨肝醬鴨肉火腿再點上醬汁一起食用。對懶人的我來說有點麻煩,麻煩在佢地糖衣皮,不過整體味道幾好鴨香味非常之重,醬汁有點太酸,但唔搽佢的話,菜式又好似無左靈魂咁。

Roasted scallop with yari-ika and sauce nero:
脆絲、槍魷魚刺身、香煎美國帶子配兩種醬汁,黑色為墨魚汁,黃色似係子做成的黃油汁?🤔,此菜個人覺得最好的兩道菜之一,脆脆及陣牙的口感。

Langoustine with savoy cabbage and vin jaune:
海螯蝦鄒葉椰菜做成的餃子,配上黃酒汁及蜆肉打成的泡沫。法國的餃子皮包法有點特別,包好左又似未包好。蝦肉爽口鮮美,最好食的兩道菜之一。

Quail ”albufera” with pomme soufflé:
煙燻鵪鶉腿肉及胸肉做成的一道菜,煙燻香味效果重,表面灑了一層脆粒及香料碎,再配上兩個脆薯片球一起食用。

Momo peach with rosé champagne and lemon verbena:
甜點其實係兩個。第一道上係焦糖薄荷醬檸檬雪葩(可能馬鞭草?),薄荷味重到我以為刷緊牙😳。另外一款係玫瑰香檳桃子甜品有點酸。

Mignardises:
三款法式美點,上層焦糖蛋,中層朱古力,下層燕麥脆脆。
Beef tartare cannelloni  and  Sea urchin with Jerusalem artichoke
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝米芝蓮一星⭐️法國菜Lunch🇫🇷人氣Soufflé😋❞趁朋友生日再解鎖一間米芝蓮一星 是位於海港城的法國餐廳Épure🌟知道評價好壞參半 所以沒有抱很大期望 最後又幾滿意🤣👍🏻慶生是不錯啦!🥳不過內在環境未算很高級精緻 燈光/景觀等都是一般😳總結:想試齊米芝蓮的可以一試 Lunch/Brunch來更抵食✌🏻要說更值得推介的一星法國菜心中已有另一間 這間試過就好~🍴𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 $688 pp. (4/5)Weekend Lunch來只有Brunch Menu~4-course包括2道前菜, 主菜及甜品⭐️整體每道菜都不錯啊! 😌-𝘼𝙢𝙪𝙨𝙚 𝘽𝙤𝙪𝙘𝙝𝙚-先來2款暖笠笠的餐前包 分別是Black Pepper Cheese Croissant🥐, 迷你French Baguette🥖好喜歡前者 香口惹味又酥脆! 然後是finger bite的竹炭芝士泡芙🖤挺特別!-𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧𝙨-和朋友分別選了2款不同的 可以多試幾款!🤭✌🏻▪️法國鴨肝·車厘子·砵酒 𝘚𝘭𝘰𝘸-𝘱𝘰𝘢𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘧𝘰𝘪𝘦 𝘨𝘳𝘢𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘦
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒
❝米芝蓮一星⭐️法國菜Lunch🇫🇷人氣Soufflé😋❞

🍴𝐒𝐮𝐦𝐦𝐞𝐫 𝐁𝐫𝐮𝐧𝐜𝐡 $688 pp. (4/5)

Bread

-𝘼𝙢𝙪𝙨𝙚 𝘽𝙤𝙪𝙘𝙝𝙚-

-𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧𝙨-
和朋友分別選了2款不同的 可以多試幾款!🤭✌🏻

Foie  gras

▪️法國鴨肝·車厘子·砵酒 𝘚𝘭𝘰𝘸-𝘱𝘰𝘢𝘤𝘩𝘦𝘥 𝘧𝘰𝘪𝘦 𝘨𝘳𝘢𝘴 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘪𝘤𝘬𝘭𝘦𝘥 𝘤𝘩𝘦𝘳𝘳𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘱𝘰𝘳𝘵👍🏻

我個人很喜歡Foie Gras! creamy又充滿肝油香及酒香 平日常配無花果 今次配酸甜車厘子又幾夾!🍒塗上在鬆軟brioche麵包上🍞perfect!

Truffle  Tagliolini

▪️手切全蛋意粉·黑松露3g·康堤芝士 𝘏𝘢𝘯𝘥-𝘤𝘶𝘵 𝘵𝘢𝘨𝘭𝘪𝘰𝘭𝘪𝘯𝘪 𝘸𝘪𝘵𝘩 3𝘨 𝘰𝘧 𝘣𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘵𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘰𝘮𝘵𝘦 𝘤𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 +$150👍🏻

這個是必食😋芝士醬發打成泡狀倒在旁邊 店員再即席刨黑松露片 把所有撈勻食 奶油芝士配上黑松露 香味十足 超好食!🤤

Mushroom  soup

▪️巴黎白蘑菇湯 𝘗𝘢𝘳𝘪𝘴 𝘮𝘶𝘴𝘩𝘳𝘰𝘰𝘮 𝘴𝘰𝘶𝘱

網上超多人推介所以order🫣店員知道我們share 細心split了2份方便我們享用😚湯沒有加水煮🤯是100%用蘑菇熬製而成的湯🍄的確超濃郁又厚身 但我覺得偏鹹 而蘑菇味濃到帶甘苦😥這個share淺嘗便好😳

阿拉斯加帝王蟹 牛油果

▪️阿拉斯加帝王蟹·牛油果·橄欖油 𝘈𝘭𝘢𝘴𝘬𝘢𝘯 𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘤𝘳𝘢𝘣 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢𝘷𝘰𝘤𝘢𝘥𝘰 𝘢𝘯𝘥 𝘰𝘭𝘪𝘷𝘦 𝘰𝘪𝘭 +$98
牛油果夾著蟹肉沙律🥑🦀挺清新的一款~

-𝙈𝙖𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙪𝙧𝙨𝙚-

Lobster

▪️龍蝦·紅蘿蔔·法式香橙白汁 𝘓𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘢𝘳𝘳𝘰𝘵, 𝘰𝘳𝘢𝘯𝘨𝘦 𝘣𝘭𝘰𝘴𝘴𝘰𝘮 𝘢𝘯𝘥 𝘤𝘪𝘵𝘳𝘶𝘴 𝘣𝘦𝘶𝘳𝘳𝘦 𝘣𝘭𝘢𝘯𝘤👍🏻
龍蝦爽口脆卜卜 中間肉質嫩滑 而且鮮味十分 是食過數一數二好食的龍蝦!🦞🥰配上酸甜香橙香檳汁🍊還有香甜紅蘿蔔蓉醬🥕好fresh!😚

黃油雞

▪️黃油雞·雞油菌 𝘗𝘰𝘶𝘭𝘦𝘵 𝘫𝘢𝘶𝘯𝘦 𝘧𝘢𝘳𝘤𝘪 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦 𝘴𝘶𝘱𝘳𝘦𝘮𝘦👍🏻
雞肉嫩滑彈牙 醬汁都是用雞熬製而成 creamy又香!

-𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩-

▪️疏乎厘 𝘚𝘰𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦👍🏻
這裡最Signature的 當然要一人一份✌🏻😜每天口味不同 當日是Earl Grey正合我意😍茶味香濃 空氣感十足很fluffy!☁️配上雲呢拿雪糕🍨正!

當日跟朋友慶祝生日 餐廳送了件朱古力咖啡Opera Cake!🍫好像是Dalloyau餅店出品(?)慶生可以來!🥳✌🏻重點是字寫得超靚✍🏻😍

Amuse-bouche

最後送上coffee/tea 朋友選了Latte很滿意☕️我選了Rose Tea解膩🫖還附上自家製Custard Madeleine!🥳

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍ÉPURE
尖沙咀廣東道3-27號海港城海洋中心4樓403號舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_西式
  • 麵包
  • 龍蝦
  • Amuse  bouche
2023-07-05 1202 浏览
Epure是一家提供高級法式美食的餐廳,菜品以精美的造型、精湛的工藝和優雅的呈現著稱。在菜單上,我非常推薦大家品嚐他們的芝士拼盤、黑安格斯牛肉西冷和梳乎厘。芝士拼盤是一道非常精緻的前菜,由多種不同風味的芝士搭配麵包和果醬,口感豐富、味道層次分明,非常適合作為開胃菜品。而黑安格斯牛肉西冷則是一道非常出色的主菜,肉質鮮嫩、口感豐富,烹調得非常恰到好處,是一道非常值得品嚐的美食。此外,他們的磨菇湯也非常濃郁、滑順,口感細膩、香濃,是一道非常適合作為湯品的菜品。最後,梳乎厘則是一道非常傳統的法式甜點,口感酥脆、香甜,非常適合作為餐後甜點。總之,Epure是一家非常適合與摯友或家人一起享受高級美食和藝術的餐廳。他們的菜品精湛、環境優雅、服務出色,是一個非常值得一試的法式美食餐廳。如果您喜愛高級美食和精緻藝術,Epure是一個非常好的選擇。

2023-05-06
2023-05-10 2081 浏览
早前剛好看到restaurant week 的宣傳,便來試試午餐。先上吞拿魚薄片,配帶酸味的醬汁和捲起的薄白蘿蔔片,很開胃。三文魚他他配炸米脆片三文魚他他加了酸瓜,洋蔥,smoked paprika 和 mustard sauce,酸酸甜甜的。但因為調味重,三文魚本身的味道不明顯。西冷牛扒伴千層薯仔主菜可選魚或牛排,西冷牛排廚師建議4成熟最適合。侍應上菜時,會在客人面前淋上green pepper sauce。可能運氣不好,這道牛排每片都有筋,味道倒是不錯的。千層薯仔帶有濃郁的牛油香味,底面都煎得金黃香脆,甚至比主角的牛排更吸引。petite fours 🍰甜品上場!精緻的petite fours從底到頂是crème brûlée (濃濃的蛋味,vanilla seeds和脆餅底),中層的朱古力(脆皮中有chocolate ganache),頂層的杏仁餅(很香杏仁味)。招牌疏乎厘伴自家製雲呢拿雪糕🍨今天是earl gray 疏乎厘,茶味香濃,入口輕盈,蛋白泡泡在口中化開,風味相當迷人。雲呢拿雪糕是whipped cream的口感,口感輕盈(個人偏好較creamy的雪糕)。雪糕底的脆餅碎
先上吞拿魚薄片,配帶酸味的醬汁和捲起的薄白蘿蔔片,很開胃。
三文魚他他配炸米脆片
西冷牛扒伴千層薯仔
petite fours 🍰
招牌疏乎厘伴自家製雲呢拿雪糕🍨
今天是earl gray 疏乎厘,茶味香濃,入口輕盈,蛋白泡泡在口中化開,風味相當迷人。雲呢拿雪糕是whipped cream的口感,口感輕盈(個人偏好較creamy的雪糕)。雪糕底的脆餅碎有畫龍點睛的效果。對比疏乎厘的大小,如果雪糕的份量多些會更有冰火的感覺。

整體的用餐體驗不錯,服務很親切,只可惜主菜的牛排不似預期的嫩。
午餐
  • 招牌疏乎厘
2023-05-08 1547 浏览
今日老友帶我食法蘭西洋蔥🧅黑松露 有驚喜 心機菜 一層層疊上去 好甜嘅洋蔥芥末芝士蝸牛🐌好值得試 同一般焗完全唔同feel. Surprise 他他牛雖然咸左少少 不過整體都好ok乳鴿五成熟 岩岩好 個Lunch Set好比讚👍🏻 $680 per person 跟3-4 wine pairing 🍷甜品 柑吉 好靚 不過超酸😂#epure #foodielife #尖沙咀美食 #音樂世界 #思思帶你周圍食 #takemeback
今日老友帶我食法蘭西
洋蔥🧅黑松露 有驚喜 心機菜 一層層疊上去 好甜嘅洋蔥