2018-07-29 752 浏览
上星期係尖沙咀產檢, 知道尖沙咀多野食,早少少去到搵食,一心諗住食炸雞,但大肚婆口味真係五時花六時變, 最後好反胃唔想食炸雞,唯有即時係open rice睇下產檢附近有咩好食嘞!  估唔到係重慶大廈隔離地庫有個叫WK廣場,裏面有間精緻又舒適的咖啡店~簡真啱晒我唔想同人逼同怕嘈的性格。 就揀佢食啦!  大肚婆真係好多野唔食得,但見佢意粉幾靚咁,一於試下佢既  Carbonara, 店員係一個年輕小伙子,我問佢,Carbonara的生蛋醬汁,可以煮熟佢嘛~ 小伙子回答一流又有禮, 可以煮成熟蛋,但口感完全唔同,無左Carbonara的特式,如果怕食生蛋, 醬汁可以唔落蛋。 心諗:又講得幾啱,如果係熟蛋, 食落應該會怪怪的,所以我叫店員幫我走蛋。到餐飲了,我問小伙子,佢地有無賣decaf的咖啡,小伙子回答: Decaf的咖啡用了很多化學物質去除咖啡因架,反而更不適合孕婦~其實雖然懷孕,偶然一杯咖啡係無問題的。 姑勿論佢講的說話是對還是錯,但難得小伙子也有同埋心,明白孕婦也有很多擔心,最後我還是捨棄香濃的咖啡,點了一杯熱綠茶鮮奶。很快我的主菜來了,Carbonara雖然醬汁裏沒有了生蛋,但仍然

很快我的主菜來了,Carbonara雖然醬汁裏沒有了生蛋,但仍然很香濃,一點也沒有遜色! 而且即煮的意粉口感一流,不軟不硬,很對胃口。 綠茶鮮奶,面一層奶泡,呷一口以為自己飲緊Cappuccino, 茶香而不苦澀,唯一美中不足是略嫌奶多了少少,不過始終人家是咖啡店,不是茶品店,所以我覺得可以接受的!

我坐了一長三人圓枱(因為喜歡夠隱閉), 當我食完,眼看店舖已經差不多全滿,証明此咖啡店有它的捧場客,所以急急飲完綠茶鮮奶,讓出枱面來,不阻住人家做生意,希望此等如此難得又用心又是年輕人打理的小店能做多點生意!!
2018-07-12
午餐
2018-07-27 223 浏览
超失望的咖啡同班臺灣咖啡朋友去完蘭香圓朝聖之後覺得失望至極,同時行過Espresso Alchemy 發現原來佢用部黑鷹咖啡機同 Malhkonig Grinder,見兩部都係 靚野,就打算飲杯咖啡補反數,於是就坐低左。我兩個朋友一個叫左杯 Americano, 另一個叫左杯Espresso,而我自己原本打算叫杯drip。Order既時候,佢地話我知佢地要通過測試0既員工先可以冲drip & Syphon 尼兩種,而咁岩無相關咖啡師係到,於是我又叫杯Espresso。等左成15分鐘,中間聽到佢地重煮左5-6次,覺得佢地對品質好有要求,就開始對杯咖啡有相當0既期望。點知,佢地用10幾萬0既機,重煮左5-6 次,竟然煮杯連 Crema 都散左一半咳 espresso 比我地,真係又失望到極點。我知道 Crema唔一定係評定一杯咖啡0既標準,但係薄到見到黑色部部分我只可以認為D豆好唔新鮮或者技術超級差。咩都好,咁0既咖啡都比客,我寧願你同我講叫我叫另外D野飲好過。
超失望的咖啡

2018-07-22
2018-07-11 292 浏览
《Espresso Alchemy》 #尖沙咀🔻尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫WK廣場36號舖-🔹炸薯條配黑松露蛋黃醬$49薯條份量都算多,但條條都一係好長,一係好碎,好奇怪,食落仲好油添,但個蛋黃醬又真係幾好食,咸咸地幾香,但薯條就太咸🔹黑松露蘑茹意粉 $70呢個意粉唔食好夠黑松露味,食落只有小小味,但蘑茹份量都幾多,意粉食落都幾有咬口,唔會太淋身。但份量又好細,相比出面好一般🔹煙三文魚沙津 $55呢個沙津就相比不錯,有好多不同菜,仲有蕃茄係入面,而家真係有好多煙三文魚添。幾抵食🔹美國黑安格斯牛仔骨配炸薯條 $139牛仔骨份量好大,而家好夠味,另外仲配埋一碗仔既黑椒汁,牛仔骨幾淋身唔難咬🔹凍薄荷古力$43見到Menu好似好吸引,發現好細杯,仲要勁難飲,好似藥水味晚上去食 完全不用等位,只有一兩檯人,但價錢較貴,而且味道普通90sfoodieshare: 6/10
《Espresso Alchemy》 #尖沙咀
🔻尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈地庫WK廣場36號舖
🔹炸薯條配黑松露蛋黃醬$49
但個蛋黃醬又真係幾好食,咸咸地幾香,但薯條就太咸

🔹黑松露蘑茹意粉 $70

🔹煙三文魚沙津 $55

🔹美國黑安格斯牛仔骨配炸薯條 $139

🔹凍薄荷古力$43
見到Menu好似好吸引,發現好細杯,仲要勁難飲,好似藥水味

90sfoodieshare: 6/10
2018-06-24 298 浏览
Espresso Alchemy係同朋友食野坐下傾下計既好地方可能係平日晚,人流不多,無限時交枱地點方便只要係isquare 過對面馬路就係wk廣場了飲品不錯我地叫左Latte同Earl Grey Chocolate食物夠熱,粗身薯條好食👍🏼份量較多,2個女仔食唔曬
Espresso Alchemy係同朋友食野
坐下傾下計既好地方
可能係平日晚,人流不多,無限時交枱
地點方便
只要係isquare 過對面馬路就係wk廣場了

飲品不錯
我地叫左Latte同Earl Grey Chocolate

食物夠熱,粗身薯條好食👍🏼
份量較多,2個女仔食唔曬
2K
2018-06-18 283 浏览
星期日 , 不想回舖頭睇舖 .... 百無聊賴 ,最好就是躲起來 , 喝杯咖啡 ~就躲在 尖沙咀重慶大廈旁邊的 WK Square 的 Espresso Alchemy 喝一杯啡 ~Menu ~在習慣上 , 我會喝 Iced Americano , 但偶然我也會改變一下口味的 , 今次我就喝 Sparkling Black ~Sparkling Black $ 45 : 咖啡師特調出來的 Sparkling Black 口感清爽 , 清新怡人 , 入口暢順 , 既有咖啡味亦有 lime soda 的清爽 .... 一個字 - 爽!本篇完 ~
Menu ~

本篇完 ~
2018-04-11 886 浏览
環境寧靜,食物用心,價錢合理因為買波鞋而行經這裡多次,每次都想試吓,但總有原因沒食到,終於今次特別去食,結果喜出望外😍點了煙三文魚沙律,肉醬意粉,薯條及lemonade,三文魚有四大片(一般其他店好多時得2至3小片),沙律菜好新鮮,加上甜醋好開胃,肉醬意粉味道和份量都恰到好處,薯條份量十足,但略嫌炸過籠,有啲乾⋯一個食物加一杯飲品88折,價格十分合理店舖雖不大,但感覺乾淨企理店員服務態度亦很親切一定會再幫襯,值得推介的小店👍🏻
環境寧靜,食物用心,價錢合理
一個食物加一杯飲品88折,價格十分合理
店舖雖不大,但感覺乾淨企理
店員服務態度亦很親切
一定會再幫襯,值得推介的小店👍🏻
2018-03-25 695 浏览
在繁忙的尖沙咀,要找一個寧靜的地方休息已經好困難,再加上要享受一杯美味的咖啡就難上加難。有不少相關於咖啡的紀念品。佢地係新鮮烘焙咖啡豆。有不少的咖啡豆可以給客人品嚐。熱飲有兩個大少給你選擇飲咖啡第一當然係咖啡豆,第二烘焙的技巧,第三咖啡師的沖泡技巧。咖啡豆我相信他們用的咖啡豆可以説是全港數一數二,充滿堅果香同味道,而且味濃。奶佢地用日本明治奶,有奶香但不會掩蓋咖啡的味道。烘焙的技巧飲完此杯咖啡後,我做過少少research 原來此咖啡店大有來頭。不想以為我賣廣告。請大家自己搵一下。沖泡技巧尖沙咀店的咖啡師高大靚仔,雖然外表有點cool, 但其實相當專業,而且拉花靚。他們打奶泡的溫度會同其他咖啡店的不同,會較溫暖,不是太熱.因為他們想保持乳糖的甜味。口味個個不同,我建議試一杯他們建議的咖啡。如果你覺得唔夠熱可以要求extra hot milk. 我的習慣係.飲FLATWHITE, Extra hot milk , 加半包糖當你賞一口咖啡時你會感受到香氣濃郁,堅果味濃,好像成個人浸在咖啡內。會大叫好美味呀!回頭指數5/5。

有不少相關於咖啡的紀念品。

佢地係新鮮烘焙咖啡豆。

有不少的咖啡豆可以給客人品嚐。

熱飲有兩個大少給你選擇

咖啡豆

佢地用日本明治奶,有奶香但不會掩蓋咖啡的味道。
烘焙的技巧
沖泡技巧
口味個個不同,我建議試一杯他們建議的咖啡。
如果你覺得唔夠熱可以要求extra hot milk.

回頭指數5/5。
2018-03-01
  • 咖啡
2018-03-22 554 浏览
朋友提議食西餐約去重慶旁嘅wk廣場。初頭我地以為係重慶入面,但經過熱情嘅外國人(我估係南亞裔)講解加帶我地番出去。終於去到。哈哈。一去到估唔到原來在允記入面,真搞笑,對著運動衣物食飯特別熱血感覺,哈哈。首先叫咗一杯latte,畫埋花,幾靚😀最鍾意味道夠香嘅咖啡。另一杯朋友飲嘅朱古力貓樣夠吸睛,影左好多相。煙肉卡邦尼意粉味道夠,食完成口黏著啲汁。黑松露意粉夠香,一路食一路感受到陣味衝上鼻到。有啲人會覺得臭,好似同榴槤一樣。喜歡嘅人就好喜歡,討厭嘅人就叫極都唔食。呢個薯條超好食。炸到外脆肉軟,而且夠粗。口感一流!配埋個酸忌廉醬,即刻令熱氣感覺降低番。大合照呢一杯朋友話冇特別。羊架香口夠味,整體不錯。
朋友提議食西餐約去重慶旁嘅wk廣場。
初頭我地以為係重慶入面,
一去到估唔到原來在允記入面,
真搞笑,對著運動衣物食飯特別熱血感覺,哈哈。
首先叫咗一杯latte,畫埋花,幾靚😀
最鍾意味道夠香嘅咖啡。
Latte

另一杯朋友飲嘅朱古力
貓樣夠吸睛,影左好多相。
朱古力

煙肉卡邦尼意粉
味道夠,食完成口黏著啲汁。

黑松露意粉
夠香,一路食一路感受到陣味衝上鼻到。
有啲人會覺得臭,好似同榴槤一樣。
喜歡嘅人就好喜歡,討厭嘅人就叫極都唔食。
黑松露蘑菇意粉

呢個薯條超好食。
炸到外脆肉軟,而且夠粗。
口感一流!
配埋個酸忌廉醬,即刻令熱氣感覺降低番。

炸薯條

大合照

呢一杯朋友話冇特別。
honey earl grey latte

羊架香口夠味,整體不錯。
羊架
Latte
朱古力
黑松露蘑菇意粉
炸薯條
2018-03-17 282 浏览
We went on Friday night, and we didn't quite have to queue for the table. Maybe I just came late, but think quite easy get a table here.I always like order spaghetti and this time no expection that ordering Spaghetti Mushroom in Black Truffle Sauce. When my dish came, I feel not bad but not really that attractive when comparing with my friends' order. It looks so good of Salmon Sandwishes which made me wanna steal it, haaa. They also think it's delicious, haaa.Here we can talk it freely because

Here we can talk it freely because the environment is so friendly and suitable for friend gathering. They also put some green decorations on the wall which let people feel relaxing. which is good!

By the way, this restaurant is not selling service and you can just get water outsides if you wanna fill in.

Not expensive one and friendly environment. You can try with your friends here.
2018-02-05 382 浏览
除了旺角的Knockbox,這是另一家在尖沙咀區可以媲美Knockbox的咖啡店。而且地方不嘈吵,坐得舒適。服務員態度誠懇有禮。是一個談心的好地方今次來沒有點任何食物,不過上一次和朋友點過輕食,都不錯,但我個人認為咖啡比較出色。

Piccolo  latte
Piccolo  latte
  • Cafe Latte
2018-01-30 394 浏览
同朋友仔搵地方吹水食野,諗住搵間可以hea下既。尖沙咀周圍行啲cafe都係大型連鎖店⋯⋯呢間啲位雖然係木製,枱與枱之間都唔算闊落,舖仔細細算裝修幾好,就黎試下。Menu唔算多野食,叫左個All day breakfast同黑松露意粉,食品味道正常,略嫌意粉同菇太軟身松露味唔夠。咁cafe既野食一向都唔會好突出,咁就評下飲品。叫左杯flat white同 Earl Grey Chocolate兩杯個拉花都係差唔多樣,flat white 奶味ok夠滑身。Earl grey chocolate,見到佢地有部機攪住個朱古力醬先叫既。但係可能天氣凍又無暖杯,同埋沖啲earl grey落去果時拉得唔夠高,啲朱古力浴唔晒,茶未唔出朱古力味又唔濃。其實間野響重慶地庫,空氣應該唔算流通,但一啲都聞唔到有咖啡味從店漂出來😶飲品價錢品算貴,三十幾蚊有交易。食品就反而要80左右😐性價比一般,人流多,勝在無趕我地走
黑松露菇菇意粉

flat  white

2018-01-27
2018-01-20 418 浏览
見到食評好多好評,決定試一試下午 1:30,人流算多2個女仔,叫左 3 款食物,以為份量唔會太多點知一嚟到真係嚇一跳😱德國香腸配芥末薯仔沙律 ($55)第一個上嘅食物就係依個,以為濕濕碎雖然食完後已經好滯,但真係好好味香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 ($88)同樣地,份量多,味道香口難得週末,就叫埋週末先有嘅香脆豬柳漢堡 ($109)原來個豬柳係豬腩肉豬皮邊係脆嘅,個蛋煎得啱啱好但醬汁有啲過辣Honey Earl Grey Latte ($42)上碟幾特別,倒入杯度大約有一杯多少少少少甜,無乜 earl grey 味
見到食評好多好評,決定試一試
下午 1:30,人流算多

2個女仔,叫左 3 款食物,以為份量唔會太多
點知一嚟到真係嚇一跳😱

德國香腸配芥末薯仔沙律 ($55)
第一個上嘅食物就係依個,以為濕濕碎
雖然食完後已經好滯,但真係好好味

香煎虎蝦配蘆筍辣蕃茄汁意粉 ($88)
同樣地,份量多,味道香口

難得週末,就叫埋週末先有嘅香脆豬柳漢堡 ($109)
原來個豬柳係豬腩肉
豬皮邊係脆嘅,個蛋煎得啱啱好
但醬汁有啲過辣

Honey Earl Grey Latte ($42)
上碟幾特別,倒入杯度大約有一杯多少少
少少甜,無乜 earl grey 味
2018-01-06
  • 香煎虎蝦配蘆筍蕃茄汁意粉
2017-12-27 348 浏览
係呢到要叫了主食加飲品,會有88折。到了先需要於收銀處落order後,職員會俾個號碼牌, 食物上整後,職員便會收返號碼牌。煙三文魚配蛋沙律千島醬多士($59)好足料,好多蛋沙律, 中間的沙律還加了一些黑醋😋黑松露蘑菇意粉($70)好多菇菇❤️All day breakfast ($88)薯條🍟Earl grey chocolate ($39)一遞上桌就有一陣陣香濃earl grey味,正😍Matcha green tea latte($36)
係呢到要叫了主食加飲品,會有88折。

煙三文魚配蛋沙律千島醬多士($59)
好足料,好多蛋沙律, 中間的沙律還加了一些黑醋😋

黑松露蘑菇意粉($70)
好多菇菇❤️

All day breakfast ($88)

薯條🍟

Earl grey chocolate ($39)
一遞上桌就有一陣陣香濃earl grey味,正😍

Matcha green tea latte($36)

2017-12-27
2017-12-15 420 浏览
發現尖沙咀的平價咖啡店地點非常隱蔽,藏於地窖裡的小角落,環境清幽。MATCHA LATTE 跟餐加$25這是我嘗過最好味的抹茶拿鐵,抹茶味濃,帶點淡淡苦味,入口順滑,值得一讚!煙肉卡邦尼意粉 $69簡單的卡邦尼意粉真的每間店都有不同的味道。這間咖啡店的卡邦尼意粉真的十分邪惡,芝士味極濃,意粉軟硬適中,濃郁的芝士醬汁黏滿每一條意粉,十分膩口呀,不過我喜歡德國香腸配芥末薯仔沙律 $58份量比預期中大,司華力腸的醬汁十分開胃,酸酸辣辣的。薯仔沙律的沙律醬十分惹味,搭配清新青瓜可以中和沙律油膩感。環境座位十分舒適,人流不多比較清靜,休息或聊天也十分適合。重點是在尖沙咀也不用等位而且性價比高的餐廳真的很少。
發現尖沙咀的平價咖啡店
地點非常隱蔽,藏於地窖裡的小角落,環境清幽。

MATCHA  LATTE

MATCHA  LATTE
德國香腸配芥末薯仔沙律
  • 卡邦尼意粉
2017-12-09 341 浏览
今日約左6個朋友一起去食lunch同傾計係openrice見到呢間舖好似唔錯就試下可能因為我唔知尖沙咀所以開頭又蕩失路唔知道原來呢個商場有間食店因為今次多ren所以叫左好多食物唔係好記得D食物的名但味道是好吃的雜菌意粉,好香,意粉有咬口凱撒沙律🥗加雞胸肉麵包乾偏硬身,雞肉唔會乾,幾好薯條好味,漢堡包一般另外再叫多個薯條,正,個醬好好味!大蝦意粉🍤加左露筍,番茄汁唔會酸,好味是日最不滿意的食物煙肉好乾好硬,腸仔無味,蛋最恐怖,好水👎🏻抹茶唔錯。
今日約左6個朋友一起去食lunch同傾計

因為今次多ren
所以叫左好多食物
唔係好記得D食物的名
但味道是好吃的

雜菌意粉,好香,意粉有咬口

凱撒沙律🥗加雞胸肉
麵包乾偏硬身,雞肉唔會乾,幾好

薯條好味,漢堡包一般

另外再叫多個薯條,正,個醬好好味!

大蝦意粉🍤加左露筍,番茄汁唔會酸,好味

是日最不滿意的食物
煙肉好乾好硬,腸仔無味,蛋最恐怖,好水👎🏻

抹茶唔錯。