2022-06-12 306 浏览
佢嘅地理位置較隱蔽,搵左一段時間先搵到佢🙈但一去到就俾個粉藍色花牆吸引左,可以拍出各種仙氣迫人嘅靚相😍🥰牛油果大啡菇全日早餐🥣$118材料好豐富▶️ 芝士大啡菇、牛油果🥑煙肉🥓薯餅🍟沙律菜🥬牛角包🥐,呢個配搭簡直係一流😋 大滿足☺️抹茶拿鐵 $42🍵抹茶茶底好濃,帶點微甜嘅感覺,茶同奶嘅份量啱啱好😌總括而言 (5個❤️‍🔥係最高)好味指數 : ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥🤍服務態度 : ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥🤍環境打卡 : ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥回頭指數 : ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥🤍📍Flat Mountain Cafe🏢天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖🕗星期一至日 10:00 - 18:00

牛油果大啡菇全日早餐🥣$118

抹茶拿鐵 $42🍵
抹茶茶底好濃,帶點微甜嘅感覺,茶同奶嘅份量啱啱好😌

總括而言 (5個❤️‍🔥係最高)
好味指數 : ❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥🤍

2022-05-27
牛油果大啡菇全日早餐
抹茶拿鐵
2022-06-07 213 浏览
無論係地點定𝐜𝐚𝐟𝐞既環境都好別樹一格🙆🏻‍♀️𝐂𝐚𝐟𝐞可以坐室外 有太陽光好舒服🌞本身想食自選蓋飯 即係好𝐡𝐢𝐭既𝐡𝐞𝐚𝐥𝐭𝐡𝐲 𝐛𝐨𝐰𝐥🥗可惜三文魚缺貨所以就試試𝐚𝐥𝐥 𝐝𝐚𝐲 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐤𝐟𝐚𝐬𝐭啦主打咖啡☕️可以揀想要既口味 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲 或者𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲我地就揀左𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲 味道好濃厚 有果香而且唔太苦飲得出同其他𝐜𝐚𝐟𝐞唔同 店主對咖啡豆有鑽研😎而且拉花靚靚💗𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 𝗛𝗞𝗗𝟯𝟲𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 𝗛𝗞𝗗𝟯𝟴🍔經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯條𝗛𝗞𝗗𝟵𝟴漢堡肉幾多汁但肉質太鬆散 偏淋身怪怪的夾住蕃茄🍅生菜同羽衣甘藍🥬麵包有查牛油 加分!最特別係佢地既蕃薯條🍠 粗身食到啖啖蕃薯肉份量多而且炸法有啲似天婦羅 好好味🤤全日早餐𝗛𝗞𝗗𝟴𝟬 🍽全日早餐既內容物有腸仔 薯餅 炒蛋 焗豆🤏🏻煙肉🥓同沙律菜🥬最出色係腸仔 煎到一咬噴汁好香👅炒蛋夠滑 蛋味濃 懷疑係用日本蛋炒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)沙律菜如果比多少少醬汁就好了~環境好舒服 又夠空礦😉最怕就係去好多人排隊既熱門𝐜𝐚𝐟𝐞無得慢慢食下野傾下計影下相咁😅下次黎希望可以試到佢地既自選蓋飯啦!
無論係地點定𝐜𝐚𝐟𝐞既環境都好別樹一格🙆🏻‍♀️

𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 𝗛𝗞𝗗𝟯𝟴

🍔經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯條𝗛𝗞𝗗𝟵𝟴
漢堡肉幾多汁但肉質太鬆散 偏淋身怪怪的
夾住蕃茄🍅生菜同羽衣甘藍🥬
麵包有查牛油 加分!
最特別係佢地既蕃薯條🍠 粗身食到啖啖蕃薯肉
份量多而且炸法有啲似天婦羅 好好味🤤

全日早餐𝗛𝗞𝗗𝟴𝟬 🍽
全日早餐既內容物有腸仔 薯餅 炒蛋 焗豆🤏🏻
煙肉🥓同沙律菜🥬
最出色係腸仔 煎到一咬噴汁好香👅
炒蛋夠滑 蛋味濃 懷疑係用日本蛋炒(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
沙律菜如果比多少少醬汁就好了~

環境好舒服 又夠空礦😉
最怕就係去好多人排隊既熱門𝐜𝐚𝐟𝐞
無得慢慢食下野傾下計影下相咁😅
下次黎希望可以試到佢地既自選蓋飯啦!
2022-02-09
2022-06-05 243 浏览
諗住天水圍終於有間café,見評價又唔錯,位置又清幽,但好失望,出品好無誠意,同樣價錢有好多選擇,甚至搭個車去元朗屯門嘅cafe質素都好好多。Cappuccino (oat milk)$47超細杯仲要有大舊冰,味道都ok嘅係份量真係太少,成餐比較ok係杯咖啡。煙三文魚牛油果bagel $58諗住咁普通嘅現成野無死啦,但個bagel 連翻熱都無,最重要係質地又唔bagel,似係隔左夜嘅面包,好嚡咁。三文魚只得細細一塊,牛油果份量同熟嘅程度都ok嘅。生果茶呢個係朋友叫,我眼見都見到入面浸緊嘅橙係非常唔新鮮,似係放到乾晒水就黎爛咁,個乾嘅狀態唔似係生果乾,而似係一個唔新鮮嘅橙,浸極都浸唔返漲,朋友話係無茶味,仲係苦的。壽司飯 $93朋友揀咗雞、枝豆、銀芽、牛油果壽司飯。個飯好明顯唔係壽司飯,朋友話味道正常,但性價比極低。見佢啲出品咁無誠意,我連相都唔想影,基本上都唔會回頭,同樣價錢食其他店好過。

Cappuccino (oat milk)$47

煙三文魚牛油果bagel $58

生果茶

壽司飯 $93

2022-06-05 169 浏览
📍Flat Mountain Cafe #天水圍🏆酥炸軟殼蟹煙肉漢堡伴蕃薯薯條(8/10)軟殼蟹即叫即炸,咬落啖啖蟹肉仲有好香嘅蟹膏味。漢堡包用牛油煎香左,配合埋蕃茄沙律菜同醬汁,完全冇油膩感😆蕃薯條同樣即叫即炸,非常脆口🤩🏆煙燻三文魚全日早餐(8/10)炒蛋好滑,煙肉都好脆身,牛角包暖暖地,整體唔錯☺️🌈小店本身座位好少,不過同隔離舖一糖係姊妹店,室內座位足夠。值得一讚嘅係冷氣好夠,岩曬夏天黎打卡消暑🧡⭐️Flat Mountain Cafe⭐️天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖
📍Flat Mountain Cafe #天水圍

🏆酥炸軟殼蟹煙肉漢堡伴蕃薯薯條(8/10)

🏆煙燻三文魚全日早餐(8/10)
炒蛋好滑,煙肉都好脆身,牛角包暖暖地,整體唔錯☺️

⭐️Flat Mountain Cafe
⭐️天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖
在屏山文物徑旁邊新開了一間清新系𝗰𝗮𝗳𝗲也是以少女系𝗧𝗶𝗳𝗳𝗮𝗻𝘆 𝗕𝗹𝘂𝗲 拼上純白色顯得更加清新😌 若天氣好也可選擇坐在戶外位置對住花牆胃口大開☺️也是打卡好位置𓂅𓂅 ▹ 水果烏龍茶▹ 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃伴番薯薯條 烏龍茶配上百香果 西柚 檸檬🍋還有橙🍊更可以配合自己口味加上蜂蜜但嫌味道略為有點淡~ 漢堡賣相吸引外層麵包散發岀牛油香氣加上滿滿的材料,口感豐富配上鬆脆甜甜外面比較少見的番薯薯條🍟整體配搭既新鮮又特別🤗
在屏山文物徑旁邊新開了一間清新系𝗰𝗮𝗳𝗲

▹ 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃伴番薯薯條

車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃伴番薯薯條

烏龍茶配上百香果 西柚 檸檬🍋還有橙🍊
更可以配合自己口味加上蜂蜜
但嫌味道略為有點淡~

漢堡賣相吸引
外層麵包散發岀牛油香氣
加上滿滿的材料,口感豐富
配上鬆脆甜甜外面比較少見的番薯薯條🍟
整體配搭既新鮮又特別🤗
水果烏龍茶, 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃伴番薯薯條
車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃伴番薯薯條
水果烏龍茶, 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃伴番薯薯條
水果烏龍茶
@flatmountain.cafe 上年年尾天水圍站附近開咗間新Cafe,就喺『一糖』隔離,原來係姐妹店,日頭多D人會食All Day Breakfast☕夜晚就可以食甜品🧇煙燻三文魚全日早餐 $98炒蛋同麵包都唔差👏🏽暖暖地,其他野都不過不失,但永遠個茄汁豆都唔食🤣🤣🤣仲有自選Menu既蓋飯,男朋友因為減肥中就可以揀D健康餸黎食🥗😌 比咗個Idea佢話下次帶飯可以咁整🤣🤣不過佢話杯咖啡就麻麻地🙌🏽📍 Flat Mountain Cafe (天水圍)天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖

@flatmountain.cafe

煙燻三文魚全日早餐 $98

📍 Flat Mountain Cafe (天水圍)
天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖
2022-05-09 90 浏览
今次遠訪大西北,之前一直知道天水圍Cafe不太多,剛好朋友發現了這家特色韓系cafe,於是就遠征去和朋友聊聊天。韓系裝修很有風格,原來它和旁邊和糖水店是姊妹店,所以早上時間到訪餐廳也不怕沒有位置,因為可以到旁邊的店用膳。餐單選擇多,由蓋飯到漢堡都有,滿足想吃多國菜的慾望haha。飲品也不少,無論咖啡還是梳打都看似十分吸引。我們選了Fruity 的Espresso Tonic,是雲南及巴西的混合豆,紅酒感重,還有紅提子及莓果的果香,而且這款豆的風味很特別,更帶像微微當歸的香氣。Americano 味道更加明顯,喜歡Fruity以及雲南豆的朋友可以試試。主食方面,我們點了自選蓋飯及漢堡。選擇了韓式牛肉為主食,韓式銀芽,櫻桃蘿蔔及日式本菇沙律為配菜,份量十足而且韓式牛肉亦很惹味,銀芽爽口彈牙,蘿蔔亦不會太乾,兩個人share這個飯真的很滿足。另外的是酥炸軟殼蟹煙肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條。軟殼蟹炸得很酥脆,醬料亦很香濃,最特別是配上蕃薯薯條,香甜有咬口,又不會太油膩。裡面還有很多蟹肉呀,而且還有不少肉汁。總括而言,很難得天水圍有一個不錯的打卡隱世cafe,除了有花牆打卡,食物質素不錯,還有

飲品也不少,無論咖啡還是梳打都看似十分吸引。

主食方面,我們點了自選蓋飯及漢堡。

另外的是酥炸軟殼蟹煙肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條。

裡面還有很多蟹肉呀,而且還有不少肉汁。

總括而言,很難得天水圍有一個不錯的打卡隱世cafe,除了有花牆打卡,食物質素不錯,還有高質咖啡呀,下次要試下姊妹店的甜品呢。

2022-04-27 105 浏览
室內位置唔多,室外有幾張枱。去個日溫度剛好,天氣唔錯所以坐室外都ok。但要留意有蚊,比蚊咬左幾啖😖去到先知原來有片花牆影相,幾開心🌸🌼睇相好似比花牆包圍咁,但其實花牆後係停車場,兩邊都比較空曠大塵。用餐環境麻麻地,但食物質素就好令我滿意☺️⭐️煙燻三文魚全日早餐🍳🥓 $98蛋夠滑,煙肉又煎得夠脆身,all day breakfast 配搭雖然大同小異,但用心製作嘅都係食得出,依份早餐樣樣都整得唔錯☺️⭐️車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬 (伴蕃薯薯條)🍔 $112個名好長,已經將入面嘅配料列哂出嚟😂不得不說真心好食❤️蝦肉🦐份量唔少,幾爽口,調味剛好。入面嘅薯餅炸到好脆身,口感豐富。另外蕃薯條🍠亦炸得脆身。欣賞佢每一種食材都做到位😋😋唯一令我食到臉容扭曲😱嘅係旁邊嘅羽衣甘藍🥗🤣放入口個刻後悔左,完全無汁醬,乾身,咬緊好乾嘅青草咁🙈可能唔係預你食,只係拌碟嘅配菜😅🌟骯髒咖啡☕️ $36奶同咖啡層次分明,咖啡味道個人覺得一般,唔太難忘。

用餐環境麻麻地,但食物質素就好令我滿意☺️

⭐️煙燻三文魚全日早餐🍳🥓 $98

🌟骯髒咖啡☕️ $36
奶同咖啡層次分明,咖啡味道個人覺得一般,唔太難忘。
新開裝修好靚 室外有花花牆打卡室內得兩個吧枱位室外五張枱 夏天一定食到生熱痱食食吓仲要勁多蚊 即刻痕👍🏻🍔🍟🥑🍳個蝦堡超好食 裏面夾住塊薯餅 啲蝦識彈嘅番薯薯條甜甜地 好正🥔All day正常發揮 略嫌牛角包唔脆凍朱古力係甜嘅😋但係粒冰好大平日去2個早餐+2杯嘢飲💲284 少貴開咗半年就加價幾十蚊我都係食返MOS Burger個蝦堡頂住先🥲
新開裝修好靚 室外有花花牆打卡

我都係食返MOS Burger個蝦堡頂住先🥲
車打芝士薯餅蝦肉漢堡配番薯薯條
  • 車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條
2022-04-22 91 浏览
是日星期日下午,煙燻三文魚全日早餐價錢$98+9.8(8款食物),有煙三文魚,牛油果,煙肉,炒蛋,磨菇,沙律菜,茄汁豆,牛角包,平均每款$13.4。餐廳提供三款全日早餐,可按自己口味選擇,確係不錯。鄰近地鐵站,交通方便,唯獨附近較靜。天水圍終於有一間可以食到全日早餐嘅cafe,水準同價錢可比美香港區嘅西餐廳,早餐係合格,但嚴份量偏小,餐廳室內較細,要坐外面或隔離鋪頭。總結可以一試。
2022-04-22 83 浏览
住天水圍嘅人好多都聽過糖水鋪「一糖」,而呢間小店正正係「一糖」隔離,兩間鋪好似係同一個老細!小店位於村口停車場隔離,喺天水圍竟然都有呢種咁舒服嘅咖啡店,真係好難得☕ 個人好鐘意啲開喺村入面嘅咖啡店,覺得有種反差感,而且多數都比較少人,慢慢坐好舒服🚗 聽人講仲可以免費泊車,大大加分! 💰煙燻三文魚全日早餐 $98💰車打芝士薯餅蝦肉漢堡芥末蛋黃醬伴蕃薯條 $112原本對食物都無咩期望,不過個漢堡比我預期好食,而且仲要係蕃薯條,正🍟 咖啡都幾好飲,佢哋好似有賣自家咖啡豆,唔少單車友、行山人、寵主都會嚟Chill吓嘆啡,住附近嘅人記得一試!📍Flat Mountain Cafe🔍地址︰天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖

💰煙燻三文魚全日早餐 $98
💰車打芝士薯餅蝦肉漢堡芥末蛋黃醬伴蕃薯條 $112

📍Flat Mountain Cafe
🔍地址︰天水圍屏山上璋圍249號地下2號舖
2022-04-17 68 浏览
唔係話難食 但性價比好低 同價位其他店全日早餐足料很多 呢間兩人加一三百幾蚊食都食唔飽 上菜時已經覺得份量誇張咖啡ok 但dirty過苦另外一份大啡菇全日早餐啡菇好細 洋蔥未入味 唔難食但唔知點解咁多好評 唔會再來

咖啡ok 但dirty過苦
三文魚全日早餐
2022-04-13 48 浏览
走入屏山探險〰️發現一糖隔離開咗間cafe 一於試一試 嗌咗兩款漢堡 賣相幾好 但味道就普通咗啲了🍔🍔經典安格斯芝士漢堡配蕃薯薯條 $98麵包搽咗牛油🧈都幾香 食落無乜醬汁 好乾身 而且牛肉非常淋身 無乜肉味 少失望🥲蕃薯薯條都幾甜 炸到外脆內軟的〰️🍔車打芝士薯餅蝦肉漢堡配蕃薯薯條 $112薯餅蝦肉配搭都幾特別 所以就try try😛食落同樣偏乾身 如果醬汁可以多返少少就好了 蝦肉都爽口 份量都多〰️😬但係一咬 啲蝦會跌曬出嚟🤣
走入屏山探險〰️發現一糖隔離開咗間cafe
一於試一試 嗌咗兩款漢堡 賣相幾好 但味道就普通咗啲了🍔

🍔經典安格斯芝士漢堡配蕃薯薯條 $98
蕃薯薯條都幾甜 炸到外脆內軟的〰️

🍔車打芝士薯餅蝦肉漢堡配蕃薯薯條 $112
2022-04-12 77 浏览
今日兩個人去咗呢度食,環境唔錯。雖然曬,但係有少少風。可惜戶外環境好多昆蟲咬,變咗坐唔得耐。坐室內會比較好啲。食物質素一般啦!環境可以彌補返嘅!店舖環境唔大,室外地方只得四張枱。價錢都比較貴,兩個人下午茶,食咗超過300蚊。
價錢都比較貴,兩個人下午茶,食咗超過300蚊。
🌴 𝔽𝕝𝕒𝕥 𝕄𝕠𝕦𝕟𝕥𝕒𝕚𝕟 ℂ𝕒𝕗𝕖 (𝕋𝕚𝕟 𝕊𝕙𝕦𝕚 𝕎𝕒𝕚)元朗多咖啡飲同美食大家都知,估唔到天水圍都有間可以飲下咖啡既地方,仲要係正西鐵站隔離。 已經三訪🤣因為實在太方便了!主食有All Day Breakfast、Burger 同自選蓋飯,輕食得一款bagel 同少量cake.-🍔 推薦安格斯芝士漢堡,份量大到可以兩個人share,再配上炸到香脆既蕃薯條,大滿足!蝦肉薯餅漢堡味道都唔錯,唔係蝦餅式既蝦堡😂係直接一粒粒蝦仁。但個薯餅加芝士食落會油左小小,芥末醬都中和唔到🫣之前朋友試過All Day Breakfast ,該有既野都有但可能個牛角包🥐太細,望落去唔夠豐富同特別,不過不失,唔特別推薦。-🍹 Iced Cappuccino好香,酸味比較突出而且夠凍。Hot Latte 偏nutty 而且幾香,拉花唔求祈☺️ 不過就唔多推薦Dirty ,之前飲過麻麻地🫠-Cafe 多數係戶外坐位、有3-4 個高枱既位置係室內。夏天大家最好帶定蚊怕水🐞又或者好似我咁坐一糖入面(隔離佢地間糖水舖),有冷氣唔怕俾野咬😬 🐕 順帶一提Cafe Pet Friendly ,出面仲有個flowe
Cafe 多數係戶外坐位、有3-4 個高枱既位置係室內。
🐕 順帶一提Cafe Pet Friendly ,出面仲有個flower wall 俾大家帶埋寵物影相。🌸