2021-12-09 25 浏览
週末朋友帶我去屏山試試新開嘅cafe小店,環境好舒服,西鐵站行過去都係5min,食物質數都有驚喜。🥑牛油果大啡菇全日早餐($88)牛油果的成熟程度剛剛好,色彩豐富,大啡菇焗得好夠油香,帶出菇嘅香味,仲有新鮮沙律菜,感覺健康好多。🧀車打芝士薯餅蝦肉漢堡🍔配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條🍟($98)哩個蝦漢堡真係好有驚喜,成20隻蝦疊起3層,加埋芝士同薯餅,真係冇得頂,吃完超滿足,比起普通薯條,我更喜歡番薯薯條的口感。☕Dirty咖啡($36)☕泡沫咖啡(42)咖啡唔想加奶,又唔想飲齋啡,不妨試試哩款咖啡。泡沫咖啡一樣咁好飲。店主送咗四款即將推出嘅生酮甜品,賣相同味道一樣咁係呀!

🥑牛油果大啡菇全日早餐($88)

🧀車打芝士薯餅蝦肉漢堡🍔配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條🍟($98)

☕Dirty咖啡($36)☕泡沫咖啡(42)

店主送咗四款即將推出嘅生酮甜品,賣相同味道一樣咁係呀!
2021-12-09 27 浏览
難得朋友入來元朗,週末就去屏山行下,順便去吃好嘢。吃過一糖嘅朋友都知道窩夫同甜品都好出色,知道佢哋係隔離開咗間cafe,帶埋朋友一齊去試試。🍳煙三文魚全日早餐($78)全日早餐有齊煙三文魚、牛油果、煙肉、炒蘑菇、茄汁焗豆、牛角包同炒滑蛋,食材豐富,絕對吃得出用心製作及食材挑選的堅持。🦀酥炸軟殼蟹煙肉漢堡🍔伴番薯薯條🍟($98)原隻軟殼蟹迫爆成果包,果然係真材實料,隻蟹炸的酥脆,夾埋煙肉同蔬菜,口感層次豐富,必點推介。👍🏻平時都係配薯條,今次用咗番薯來代替,我最喜歡厚切嘅口感,香脆而不油膩,帶出番薯嘅甜味。🥯煙三文魚牛油果配沙律拖鞋包($48)大大塊煙三文魚,拖鞋包帶少少甜味,塗上一層牛油果蓉,簡簡單單的原味道。🍵黑糖薑汁鮮奶($38)好有驚喜,濃濃的薑汁,絕對係天然的味道,配上鮮奶,飲完成個人暖笠笠。🍹咖啡梳打($42)原來梳打同咖啡都可以咁夾喔,可以一試。年輕店主送咗一盒四款即將推出的生酮甜品俾我們試食,每件都咁精緻,味道好好,同普通甜品分別唔大,啱曬喜歡甜食又想Keep的女士。總結,環境同食物都好滿意,吃到用心製作的味道,一定會再來支持小店,順便去埋一糖飲糖水。

🍳煙三文魚全日早餐($78)

🦀酥炸軟殼蟹煙肉漢堡🍔伴番薯薯條🍟($98)

🥯煙三文魚牛油果配沙律拖鞋包($48)

🍵黑糖薑汁鮮奶($38)

🍹咖啡梳打($42)
原來梳打同咖啡都可以咁夾喔,可以一試。

2021-12-08 41 浏览
據聞天水圍開了一間新cafe, 就在一糖隔壁,由西鐵站步行過去只需5分鐘,於是和朋友一起試一試。餐廳主要提供全日早餐,漢堡和蓋飯,還有咖啡和花茶,非常吸引,一時間我的選擇困難症發作。牛油果大啡菇全日早餐大啡菇很香滑,有陣陣菇香。滑蛋蛋味濃郁,煙肉薯餅很香脆,牛油果口感清新。車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條蝦肉份量多且非常鮮味,每咬一口都有濃濃的蝦香。下面有芝士,薯餅和生菜,全部都非常美味。朱古力咖啡咖啡味非常突出,是即磨咖啡的味道。朱古力的味道恰到好處,與咖啡味道配合得天衣無縫。抹茶拿鐵有濃香的抹茶味,每喝一口也令人口味無窮。生酮甜品四款甜口分別是漢堡,伯爵茶蛋糕, 朱古力芝士蛋糕和檸檬蛋糕,全都是店家人手製作,清新又健康。

牛油果大啡菇全日早餐

車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條

朱古力咖啡

抹茶拿鐵
有濃香的抹茶味,每喝一口也令人口味無窮。

生酮甜品

2021-12-07 29 浏览
得悉之前試過嘅一堂隔離有一間 cafe 啱啱新開張,有聞裝橫相當別緻,今日就過嚟試下,門口除咗一幅粉紫色嘅花花 feature wall 之外仲有唔少綠色嘅植物,淨係嚟呢打個卡位都值回票價。凍朱古力,朱古力味道非常香濃,但係仍然能夠保持好強勁嘅奶味,有牛奶味又有朱古力味,最欣賞佢用 on rock 嗰啲大粒冰,除咗賣相更靚之外,仲可以溶得慢啲又唔會飲到碎冰,高質嘅程度令人非常懷念。牛油果大啡菇全日早餐,全日早餐陣容鼎盛,材料有大啡菇、牛油果、煙肉、薯餅、茄汁焗豆、牛角包、炒蛋同埋沙律菜,牛油果極厚切,大啡菇上面有炒香過嘅洋蔥同埋焗過嘅芝士,實屬餐廳用心之作。食完之後行番去天水圍站都只係兩三分鐘,下次如果想 chill 呢個係一個唔錯嘅地方。

2021-12-07 31 浏览
之前去過天水圍西鐵站附近嘅一間打卡甜品舖《一糖》,啱啱個weekend,同咗囝囝去完屏山圖書館之後, 就諗住一齊嚟打卡。 原來隔離開咗一間好Chill嘅cafe, 二話不說就去嘆杯咖啡、順便食個brunch。呢一間cafe叫做《 Flat mountain》, 顏色採用咗淺藍色同白色, 感覺非常之清新。一入去好容易就畀呢一幅彩虹Tea Bag牆吸引, 各款茶包功效不同, 色彩繽紛, 打卡一流。先叫咗一款Poked自選蓋飯, 唔想食飯嘅朋友仲可以選擇以沙律菜代替白飯, 絕對啱曬貪靚又怕肥嘅女士。蓋飯可以選擇一款主食, 我揀咗日式牛肉, 甜甜地, 小朋友最鍾意。 另外亦都可以選擇三款配料, 我揀咗支豆、 牛油果、 同車厘茄。每款配料都好新鮮。牛油果除咗係superfood之外, 用嚟送飯都相當之好味,creamy嘅口感食落仲有少少似三文魚添。咖啡就叫咗呢一杯特別少少嘅《Dirty》。 呢一杯咖啡飲落滲出榛子nutty味, 而且仲有冰火嘅感覺,上暖下冰,令人 enjoy。仲有店長推介嘅呢個呢一款生酮burger, 有煙三文魚、cream cheese、同牛油果醬, Burger包食落軟熟,

仲有店長推介嘅呢個呢一款生酮burger, 有煙三文魚、cream cheese、同牛油果醬, Burger包食落軟熟, 絕對令人有驚喜, 簡直係食住瘦呀。

• Dirty
2021-12-07 31 浏览
假日入去車聚,朋友話天水圍食開既一糖格離開間新cafe shop , 就係個邊一聚。門口有大停車場,車聚完全無問題,而且附近又無麥人岩曬假日約埋食早餐。餐廳有all day breakfast& burger set 各要左一份All day breakfast 迷你牛角包 🥐-正常水準煙肉、茄汁豆、牛油果、薯餅炒蛋-夠滑身芝士大啡菇-超級juicy 👍🏻車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯蕃條蕃薯條勁粗身,食落甜甜咸咸勁飽肚蝦肉份量超多,好似就滿曬咁,配埋勁脆薯餅岩岩好👍🏻飲品咖啡我覺得係必飲既👍🏻就算係凍咖啡味都好濃郁。值得一讚凍飲既冰係大冰所以無溶得咁快,令飲品唔會變淡。餐廳仲有自家製生銅蛋糕同麵包🥯,有機會去一定要試下。

各要左一份

All day breakfast
迷你牛角包 🥐-正常水準
煙肉、茄汁豆、牛油果、薯餅
炒蛋-夠滑身
芝士大啡菇-超級juicy 👍🏻

車打芝士薯餅蝦肉漢堡
配芥末蛋黃醬伴蕃薯蕃條
蕃薯條勁粗身,食落甜甜咸咸勁飽肚
蝦肉份量超多,好似就滿曬咁,配埋勁脆薯餅岩岩好👍🏻

飲品

餐廳仲有自家製生銅蛋糕同麵包🥯,有機會去一定要試下。
2021-12-06 132 浏览
西鐵站行過去只需要5分鐘主要以白藍綠色為主調的休閒CAFE煙燻三文魚全日早餐材料包含煙三文魚 牛油果 煙肉 炒蛋 蘑菇 沙律菜 茄汁豆 牛角包煙三文魚捲成玫瑰花的形狀 帶有煙燻的風味與鹹味牛油果配炒蛋 還有鬆脆的牛角包 份量剛好 自選蓋飯選擇了沙律底加了三文魚 車厘茄 栗米 青紫柳菜絲 蓋飯面鋪上了紫菜絲 蟹籽 芝麻 配上紫菜芝麻醋汁三文魚大大粒又新鮮沙律菜清甜 灑上醋汁後更開胃健康之選蜂蜜伯爵牛奶入口首先是甜甜的蜜糖牛奶味 再帶有伯爵茶茶香十分驚喜的配搭 女士們必定喜歡KETO 甜品盒近年愈來愈多人使用生酮飲食法各位酮學都可以來試試甜品首先有檸檬、朱古力Cake 生酮Burger 抺茶Cheese cake好濃郁的Cream cheese!! 同凡人甜品非常接近~
西鐵站行過去只需要5分鐘

十分驚喜的配搭 女士們必定喜歡

KETO 甜品

近年愈來愈多人使用生酮飲食法
各位酮學都可以來試試甜品
好濃郁的Cream cheese!!
同凡人甜品非常接近~
自選蓋飯
天水圍西鐵站附近開左一間café,就係一糖甜品店隔離,見食飯時間就同朋友去試吓啦。 店內外都有座位。 餐牌:煙三文魚、韓式銀芽、牛油果、櫻桃蘿蔔壽司飯$101煙三文魚、韓式銀芽同清爽既牛油果配合壽司飯好夾。醬料另上,可以按自己需要添加。 酥炸軟殼蟹煙肉漢堡伴番薯薯條 $128賣相很吸引,是整只軟殼蟹夾在漢堡中,非常酥脆,甜番薯薯條份量充足。 蜂蜜伯爵牛奶$38見凍凍地叫左熱飲,蜂蜜伯爵牛奶上面有靚靚既拉花,係入口幼滑既奶茶,甜度正常。 黑糖薑汁鮮奶$38外表同蜂蜜伯爵牛奶一樣,上面加左黑糖,飲落發現真材實料,個杯底有好多薑,薑味十足。 最後試埋佢地用生酮作材料既甜品,一盒四個,一個小漢堡同三個小蛋糕,小漢堡餡料有菜、芝士同番茄,一口滿足,覆盆莓巧克力蛋糕巧克力味醇厚。

店內外都有座位。

餐牌:

• 酥炸軟殼蟹煙肉漢堡伴番薯薯條$128
  • 蜂蜜伯爵牛奶$38
  • 黑糖薑汁鮮奶$38
2021-12-06 24 浏览
放工同朋友去放鬆一下,就去咁呢間天水圍站一出行5分鐘就到嘅cafe!入到去好寧靜,有打卡牆可以慢慢影相😋呢間cafe主打 all day breakfast、burger同自選蓋飯😋今次就揀咗車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴番薯薯條,超級推薦!一上檯已經嘩一聲,外層包軟熟夾住份量超足嘅蝦肉😋口感彈牙飽滿,旁邊嘅番薯條都唔可以錯過~口感香脆惹味,味道帶微微甜!由burger到配菜都好出色😋另一款蓋飯都幾特別, 由主菜、配菜,醬料都係由自己選擇,主菜一款,就要咗煙三文魚,片片都好大片又夠厚,絕唔吝惜~配菜揀三款蟹肉沙律、甜粟米同牛油果,最岩我呢啲又要食又怕肥,所有材料都好新鮮😋醬汁就是拉差蛋黃醬,幾特別好有泰式風味,極推薦!cafe又點可錯過coffee,就揀咗款比較特別嘅白桃咖啡梳打,桃味甜甜而不膩,再慢慢滲出咖啡香,不論鐘唔鐘意飲咖啡嘅人都會鐘意😋唔飲咖啡嘅朋友都可以揀蜂蜜伯爵茶,蜂蜜味非常之重,但唔會好甜,茶質香滑cafe 好體貼,鐘意食甜品但又怕肥,可以叫生酮甜品😋揀咗4款,當中檸檬cake係最正,檸檬味濃郁,食多幾件都唔怕肥

入到去好寧靜,有打卡牆可以慢慢影相😋

2021-12-05 18 浏览
屏山有一間好出名嘅甜品屋叫一糖🍮佢開咗間Cafe喺隔離,今日去試吓新嘢😚入到去見到大幅花牆打卡最好裝修清新雅致彷如置身日本小店😍食物質素高 今次試咗 All Day Breakfast 同漢堡包🍔All day breakfast 用料上乘新鮮,性價比高漢堡扒肉質嫩滑juicy,驚喜之處係個薯條用蕃薯做炸脆後表面一層糖槳口感十足另外仲有而家好hit嘅生銅甜品🍮,每樣都唔會好甜,啱哂減肥嘅我😙值得一試呢度仲有咖啡豆賣,下次嚟幫襯會順便買啲豆返屋企試吓

入到去見到大幅花牆打卡最好
裝修清新雅致彷如置身日本小店😍

食物質素高 今次試
咗 All Day Breakfast 同漢堡包🍔
All day breakfast 用料上乘新鮮,性價比高

呢度仲有咖啡豆賣,下次嚟幫襯會順便買啲豆返屋企試吓
  • 安格斯芝士漢堡包
2021-12-04 15 浏览
星期五放假唔知有咩做既時候, 最好就梗係去搵野食啦朋友就話想食一糖, 但我想食正餐, 但我為左見下朋友, 我就屈服左啦點知去到一糖就見到隔離新開左間餐廳, 幾有文青FEEL, 朋友竟然主動話想試下, 我梗係OK啦主要係有ALL DAY BREAKFAST類, BURGER類同埋壽司飯類, 我樣樣都想食牛油果大啡菇全日早餐-$88都有幾多野食, 有芝士大啡菇, 牛油果, 煙肉, 炒蛋, 薯餅, 沙律菜, 茄汁豆, 牛角包, 都算大件夾抵食, 其中我幾鐘意佢個芝士大啡菇, 上面鋪滿晒芝士, 焗得好香口;另外我都幾鐘意個牛角包, 好鬆化, 口感好好車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬佯蕃薯薯條-$98係一個漢堡入面, 佈滿細細粒既蝦仁, 而且係有蝦味, 彈牙的, 絕對唔係凍到完全冇味果D, 再加上芥末蛋黃醬, 令人好開胃, 再有個鬆脆既薯餅, 增加個口感, 一啖將呢D味道放晒入口, 係好夾好好味的而個蕃薯薯條, 係我印象黎講, 差唔多係香港最好味的, 佢有蕃薯味之餘, 口感夠鬆脆, 唔會死實實咁, 我覺得超級正!!!黑糖薑汁鮮奶-$38 &白桃梳打我地叫左一個熱的一個凍的, D個鮮奶一上到枱已經
星期五放假唔知有咩做既時候, 最好就梗係去搵野食啦

牛油果大啡菇全日早餐-$88

車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬佯蕃薯薯條-$98

黑糖薑汁鮮奶-$38 &白桃梳打

我地叫左一個熱的一個凍的, D個鮮奶一上到枱已經好靚, 成杯咖啡咁, 飲落好暖胃, 又唔會太甜, 超好飲! 而白桃梳打其實都好好飲, 但相比起黑糖薑汁鮮奶就冇咁大特色囉

總結, 我覺得超級好味, 食得出係用心做得, 如果佢地可以永遠保持到D個質素, 我估我會成日再黎食過
2021-12-03
午餐
說到天水圍的All day breakfast咖啡小店,個人認為絕對不能錯過Flat Mountain Cafe。Flat Mountain Cafe外圍是田園風,但裡面卻是簡約休閒風,感覺到了外國般,而且餐點精緻好吃,又鄰近天水圍站,很適合跟家人和朋友小聚餐。煙三文魚牛油果拖鞋包配沙律裡面滿滿煙三文魚和牛油果,搭配清爽的生菜,吃起來味道剛好。煙三文魚鹹鮮嫩滑,牛油果綿綿滑滑的,還有外層酥脆的拖鞋包,不需多加調味,煙三文魚牛油果拖鞋包簡單卻美味。車打芝士煙肉蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條真的很不錯,漢堡麵包口感軟硬適中,鹹甜俱備,蝦肉用料大方,給得不少,蝦隻不勝枚舉。彈牙的蝦肉沾滿芥末醬非常可口,配上無窮「芝」味的車打芝士,油花豐沛的煙肉,教人口齒留香,太棒了吧。比起薯條,我更愛蕃薯條,侄兒和媽媽也愛透蕃薯條。蕃薯仔外層香脆不油膩,蕃薯鬆軟,入口散發蕃薯天然的香甜味,好不涮嘴。旁邊沙律菜飽含水份,清新脆口,甚解飽膩感。媽媽不喝咖啡,所以特別選喝蜂蜜伯爵牛奶,溫熱的蜂蜜伯爵牛奶一喝進口,奶泡綿綿滑順,沒想到熱牛奶與伯爵茶和蜂蜜竟可融合出香醇不死甜的味道,冬天來一杯蜂蜜伯爵牛奶幸福感破表呢

媽媽不喝咖啡,所以特別選喝蜂蜜伯爵牛奶,溫熱的蜂蜜伯爵牛奶一喝進口,奶泡綿綿滑順,沒想到熱牛奶與伯爵茶和蜂蜜竟可融合出香醇不死甜的味道,冬天來一杯蜂蜜伯爵牛奶幸福感破表呢。

素來愛嚐鮮的我總喜歡嘗試新事物,這次我也不例外,特意品嚐白桃咖啡梳打。冰咖啡混和梳打水,並加入馨香的白桃汁,咖啡的甘味與白桃汁的甜滋滋異常地合拍,梳打的小氣泡令人提起精神來。

牛油果大啡菇全日早餐包羅萬有,除了有牛油果和大啡菇之外,亦有炒蛋,牛角包,茄汁豆,煙肉與沙律菜,從沙律菜看已經看到Flat Mountain Cafe的用心與食材選用的堅持,這裡的沙律菜採用高纖有益的羽衣甘藍,食客可吃得更健康。

炒蛋黃澄澄的色澤跟蛋香真的很誘人,一入口便能感受到炒蛋的細滑,果然充滿活力的全日早餐不可缺少炒蛋。牛角包相當多層酥皮,一刀切下牛角包,脆脆的聲音傳到耳朵來,嚼起來鬆脆不油,蠻有飽足感。

茄汁豆作為全日早餐的常客,確實有它的魅力,頗解饞的。煙肉不太單薄,煎時逼出油脂,香噴噴的,煙肉且不死鹹。牛油果油潤柔滑的質感,不愧對森林中的忌廉之美譽,喜歡牛油果的話千萬別錯過。

看似單純的大啡菇蘊含味美能量,芝士與菇香瀰漫整個空間,未吃進嘴裡,便溢滿口水。大啡菇簡潔有力,一咬下水嫩噴汁,跟三重芝士簡直天生一對,完美演繹大啡菇肉厚汁多的優點。

這生酮鹹甜點盒完全為侄兒而設,店員姐姐把生酮鹹甜點拿到他面前,他迫不及待親吻朱古力三重奏慕絲蛋糕。此外,此生酮鹹甜點還包括黑桑子芝士蛋糕,士多啤梨藍莓檸檬撻及迷你煙三文魚芝士漢堡。

士多啤梨藍莓檸檬撻一大坨士多啤梨果肉果醬,全是Flat Mountain Cafe自家製,完全無添加物,吃得安心。檸檬撻餅底脆而不鬆散,檸檬慕絲部份滑溜酸香開胃,清新怡人,這士多啤梨藍莓檸檬撻很可以。

黑桑子芝士蛋糕吃起來綿密香滑,每一口都吃得到香濃醇厚的芝士,入口即化,讓人會一直想吃下去,黑桑子絕不搶戲,散發絲絲果香,完美結合芝士蛋糕。

朱古力控必吃朱古力三重奏慕絲蛋糕,朱古力三重奏慕絲以三款不同國家,不同濃度調和而成,口口都是香醇濃郁滑順的極上享受, 舒適不膩的苦甜比例,在舌尖無窮縈繞,風味絕佳。

迷你煙三文魚芝士漢堡的包以杏仁粉所製,其嚼感與麵粉製的麵包很不一樣,咀嚼時煙韌無比,富飽足感。煙三文魚魚油豐盛,均勻分佈,與水牛芝士,蕃茄和生菜相互交織,味覺,質感上更為細膩。
2021-12-01 31 浏览
知道天水圍 “一糖” 旁邊開左間咖啡館、出於好奇心既驅使之下和對咖啡店既愛慕之情!一如往常地帶著期待的心情去同朋友試下呢間新開既半的隱世咖啡店,因為同天水圍西鐵站一路之隔,所以地點比較方便。一踏出天水圍西鐵站行大約2至3分鐘就到逹呢間 “ Flat Mountain Café ”,原來係一糖姊妹店。如果你知一糖係邊就一定識黎。Café 都係簡約既設計風格, 帶點歐陸風味的色調,感覺另人有種舒服既感覺。餐牌主要都分左三大類別,All day breakfast 、漢堡、蓋飯,另外飲品都係正常Café 都有的。一般咖啡店較少出現有的蓋飯類, 真是貼心, 照顧到一啲想吃飯類既朋友. 今次我當然選擇了一般咖啡店的主打All Day Breakfast 和 Burger。All Day Breakfast (牛油果大啡菇全日早餐) 我係被佢既大啡菇和牛油果吸住啦. 因為我本身都好鐘意食菇由其係大啡菇, 所以唔駛諗就要左呢個啦。牛油果對於減肥人士是係好受歡迎既水果之一, 佢營養價值相當高有好. 在一般All day breakfast 中很少見芝士大啡菇, 裏面也加左啲洋蔥. 整體的味道配撘是唔錯

我係被佢既大啡菇和牛油果吸住啦. 因為我本身都好鐘意食菇由其係大啡菇, 所以唔駛諗就要左呢個啦。牛油果對於減肥人士是係好受歡迎既水果之一, 佢營養價值相當高有好. 在一般All day breakfast 中很少見芝士大啡菇, 裏面也加左啲洋蔥. 整體的味道配撘是唔錯. 因為大啡菇本身帶有大量水份, 所以食果時唔會太乾身. 記得食左大啡菇唔係啲芝士會乾哂食落口感會變差. 炒蛋都幾滑.其他薯餅、煙肉、牛角包都係現成既食物材料.

Burger 經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯薯條
因為鐘意食牛肉. 漢堡黎講麵包都係一個重點能做到外脆內鬆化都唔係間間都做到!而呢到就做到麵包兩邊都焗得好鬆脆、恰到好處. 而牛肉方面唔係一般在坊間食到既質感呢到好軟綿綿既口感,有牛肉味但牛味不算重而牛肉入面都撈左洋蔥🧅所以食落都好重洋蔥味。多數都係配薯條🍟而好少配健康啲蕃薯薯條,值得一提既係薯條係炸的過程不夠高温、就好難做到外脆內暖的效果。我覺得這個唔錯。

飲品方面的佈局都很清楚, 大家可以按自己既喜好選擇. 對於咖啡愛好者的我, 當然揀左一杯 Americano 美式咖啡. 而朋友鐘意飲抹茶, 所以佢揀左 Ice Matcha Latta 抹茶拿鐵.

Americano 美式咖啡
上面的咖啡油脂 Crema, 我試得出有一陣陣濃郁既咖啡豆香呢款豆甘味多啲都岩我既口味. 店主之後都會出自家既咖啡豆, 有機會再返去他們試下自家炒既豆.
Ice Matcha Latta 抺茶拿鐵
好有心機既拉花睇到都開心.味都唔唔差但如果可以抺茶多返啲我相信會仲好飲!

新開張期間都有一盒四款既甜品比我試下,減緊肥既朋友都岩食,佢地食材都符合生酮飲食原理用上杏仁粉取代麵粉。煙三文魚迷你漢堡、麥提沙三重朱古力蛋糕、士多啤利芝士蛋糕、柚子果凍芝麻蛋糕。

煙三文魚迷你漢堡 - 呢款係鹹食黎,食落口感都唔錯

士多啤利芝士蛋糕 – 應該都係用上鮮果肉做酸酸甜甜

麥提沙三重朱古力蛋糕 - 朱古力都好濃郁,口感滑順

柚子果凍芝麻蛋糕 -柚子果凍味道清新,芝麻味濃

總結: 如果大家經過天水又想找一間Café, 我想這絕對值得去試一試。

2021-11-21
  • AllDayBreakfast(牛油果大啡菇全日早餐
  • Burger經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯薯條
2021-11-30 1460 浏览
生日同BB遊車河🥰出發前要食個豐富嘅早餐😌不過係香港要搵間泊到車嘅餐廳🍴都好難❣️而呢間餐廳就係車場入面🤣可以免費泊車食得耐都唔驚抄牌🤣推介俾各位有車人士❣️入正題先❣️🔺牛油果🥑大啡菇全日早餐🔺$88竟然有我中意嘅羽衣甘藍🥬加分❣️先講下個蛋先❣️好滑好軟熟🥰食落口好creamy❣️芝士啡菇雖然中間有啲菇水但都唔會太影響口感🤣同芝士味道上係夾嘅❣️牛角包🥐個人就中意多層酥皮個種🤣呢個屬於比較紮實❣️不過味道都好正❣️薯餅焗到啱啱好👍🏻又脆卜卜❣️牛油果🥑熟呀🥰食落有奶香味入口即溶😌整體嚟講好大份呀🤣食完飽到去晏周😬🔺車打芝士薯餅蝦肉漢堡配芥末蛋黃醬伴蕃薯薯條🍟$98呢個漢堡一睇就知喺心機嘢❣️啲蝦係層層疊上去🥰蝦肉喺用咗芥末蛋黃醬❣️連埋薯餅芝士食❣️成個口感好豐富有層次❣️蕃薯🍠條炸過但都乾身👍🏻食落好酥脆而且甜甜地好開胃😬🔺牛奶咖啡🔺$42好creamy🥰奶味濃👍🏻🔺蜂蜜伯爵牛奶🔺$38有驚喜❣️每樣嘅味道都淡淡地但結合埋一齊就好清新嘅味道🤣蜂蜜味唔會太甜啱啱好👍🏻好啱冬天飲🥰⁡⁡

🔺牛油果🥑大啡菇全日早餐🔺$88

🔺蜂蜜伯爵牛奶🔺$38

2021-11-18
  • 蜂蜜伯爵牛奶
2021-11-30 29 浏览
聽講天水圍開左新cafe,地點在西鐵站旁,即係一糖隔離,一糖甜品係天水圍黎講都好出名,呢個位無論撘車定揸車都方便。小店可以坐門外,天氣咁好都幾舒服,不過就有少少曬。坐低後睇下餐牌,主要係食all day同漢堡,仲有款自選丼飯。飲品方面就好多選擇,茶、咖啡,梳打等。朋友點了呢個經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯薯條,賣相很不錯呢。漢堡肉多汁香口,下面夾著蕃茄、生菜同羽衣甘藍,醬汁是千島醬,整體感覺很清新,一點都不油膩。蕃薯條新鮮炸起很香脆,而且份量挺多好飽肚。自己點了牛油果大啡菇全日早餐,都好豐富啊,紅紅綠綠顏色好好睇。中間的大啡菇好好味呀,上面放了芝士,中間仲有洋蔥,焗到半瀜,一切開爆汁,好鮮味好正。飲品就點了荔枝梳打&蜂蜜伯爵牛奶,哈哈,杯荔枝梳打全透明睇唔出添,個荔枝汁好香甜㗎。伯爵牛奶勁香呀,真係好鍾意伯爵茶陣味,加埋蜂蜜又香又甜,好好飲。小店還在試業階段,聽說遲啲會有生酮蛋糕呢。

朋友點了呢個經典安格斯芝士漢堡伴蕃薯薯條,賣相很不錯呢。
小店還在試業階段,聽說遲啲會有生酮蛋糕呢。
2021-11-28