以前係上環返工都知道呢區大部分食店逢星期日都會休息,周日同朋友行完PNQ決定行去上環覓食,係孖沙街就見到呢間cafe & wine bar正在營業中🈺,對於當時餓到癲既我地黎講,佢既存在簡直有如係沙漠🏜️中既綠洲🌴🤩.作為一間wine bar,打開店門就見到左邊既酒櫃非常吸睛👀 每枝酒樽上面都掛左價錢牌🏷,估計係俾黎呢度用餐🍴既客人可以選擇自己感興趣既酒,即買即開黎飲🍷除此之外,店內亦有唔少頗為昂貴既Marvel模型,估計店主應該係Marvel既忠實粉絲😆.呢度食物既種類都幾廣泛,沙律🥗、小食🌮、意粉🍝、意大利飯🍛、薄餅🍕、主菜🥩同甜品🧇一應俱全兼且有唔少選擇,質素唔錯價錢亦唔算好貴🤔食完呢餐之後個人認為呢間cafe & wine bar幾值得回頭,所以都想推介俾大家一試,特別係呢度既咖啡☕️🤣****************************** ✨ 煙三文魚凱撒沙律🥗 ($98)沙律菜🥬爽脆鮮甜,事前已經預拌左凱撒沙律醬食落唔會dry,份量仲幾大份,岩晒鍾意/需要食菜既菜菜子😆主角煙三文魚🐟既煙熏味濃郁得黎又唔會過於油膩,食完仲有種齒頰留香既感覺🥰另外唔少得既仲有芝士碎🧀、脆煙肉

✨ 煙三文魚凱撒沙律🥗 ($98)
另外唔少得既仲有芝士碎🧀、脆煙肉🥓同麵包粒🥖,身為包控既我幾欣賞由長法包切成🔪既麵包粒,軟硬適中唔會食到嘴損,如果可以單買一條法包帶走就好啦🤣
✨ 英式早餐🍱 ($98)
呢份英式早餐有齊蒜蓉包、薯角、香草腸、炒滑蛋,茄汁豆、火腿片、煙肉、蕃茄、炒雜菇同沙律菜,雖然價錢算不上係好抵食,勝在配料豐富,食材新鮮🤗
最深刻既係新鮮炸起既薯角🥔食落外脆內軟、蒜蓉包🥖兩面都搽左蒜蓉醬🧄令蒜香既味道更為明顯(邪惡😈);不得不提既仲有香草腸🌭 ,腸衣夠薄,肉汁豐富,帶有香濃既香草味🌿而唔會過鹹😋
✨ 黑松露野菌意粉🍝 ($88)
有別於坊間大部分黑松露意粉都係以忌廉底為主,呢度既黑松露意粉以黑松露醬清炒,相對會冇咁heavy👍🏻
由於黑松露醬非常足料,每一條意粉都能夠輕易沾上黑松露醬,所以黑松露獨有既個陣香氣(俗稱gas味🤣)係非常突出🤩
至於意粉既口感都幾夠彈牙,加埋雜菌、三色彩椒同洋蔥等配料,豐富又繽紛🌈
✨ 玫瑰鮮奶咖啡☕️ (S $42)
係店員捧緊杯咖啡過黎既時候💁🏻‍♂️離遠就聞到芳香撲鼻既咖啡果香,已經加左唔少好感分😍
入口既第一啖同樣充滿驚喜❗️ 奶泡綿密幼滑☁️,玫瑰味🌹明顯得黎仲夠天然,配合埋餐廳所選用既危地馬拉同哥斯達黎加綜合咖啡豆既果香,混合後既味道有d似荔枝味,令向來唔鐘意飲fruity咖啡豆既我因為呢杯咖啡既味道而不再抗拒🤣 個人認為呢杯咖啡絕對係近幾個月以黎飲過最好飲既一杯咖啡😌👍🏻
✨ 西柚梳打🍹 ($38)
除左肉眼所見有好多西柚果肉🍊之外,呢杯梳打仲明顯飲得出鮮西柚個種苦中帶酸而唔係由糖漿溝出黎既死甜味道,天然之餘仲夠晒清新✨,解膩🤰🏻/消暑🔆一流😌
👧🏻人均消費:$180 (另+10%服務費)
😋味道指數:4/5
💰抵食指數:3.5/5
🪑環境指數:3.8/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.8/5
👍🏻再訪指數:3.8/5
📍Friday Cafe & Wine Bar
地址:上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖
⏰營業時間:08:00–22:00 (Mon–Fri);
11:30–22:00 (Sat);11:00–19:00 (Sun)
上環一間充滿驚喜嘅Cafe小妹係被餐廳嘅3D咖啡而吸引到來🤣重點餐廳食物質素唔錯 而且份量大份 完全可以捧住個肚走💁🏻‍♀️巴馬火腿伴哈密瓜🍈 $128Parma Ham 唔會太鹹 配上清甜爽口哈密瓜🍈 鹹鹹地甜甜地好好味😋作為前菜係最好不過💁🏻‍♀️黑松露野菌意大利飯 $98一上枱已經聞到好香嘅黑松露味道 食落同樣濃郁🙆🏻‍♀️ 意大利飯軟硬度適中☺️仲入晒味雜菌亦有好多係飯入面🤤口感更好白汁忌廉蜆肉意粉 $118超多超多蜆肉🥰🥰 勁足料有時食意粉有啲怕無咩汁 但呢個意粉好多汁 食落啖啖意粉都掛上醬汁 最重要個汁唔會好咸同膩❤️3D拉花 - Cappuccino $78 拉花嘅飲品可以選擇Cappuccino 同 Mocha 嘅咖啡類別 仲有朱古力🍫 Chocuccino 可以揀 而拉花嘅圖案有四個可以選擇 😌分別有貓 狗 熊仔 同埋Random 小妹今次就揀左狗仔✨布甸狗十分qq 完全唔捨得飲🥺重點一讚就係連佢條尾都有畫埋 好有心機佢個拉花完全唔會沉底 維持得耐啲可以影多幾張相😂熱情果野莓桔梗茶 $42好fruity嘅飲品 好適合夏天飲❤️好香熱情果味☺️ 唔會話好甜😊都可以解膩🥰
上環一間充滿驚喜嘅Cafe

好fruity嘅飲品 好適合夏天飲❤️
好香熱情果味☺️ 唔會話好甜😊
都可以解膩🥰
2021-06-16 20 浏览
今日同妹妹嚟咗呢間喺上環行工業風嘅Ⓒⓐⓕⓔ╰☆☆ ᴇɴɢʟɪsʜ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ ☆☆╮材料相當豐富,蒜蓉包香脆可口,火腿腸仔煎得好香、炒蛋嫩滑、沙律菜清新爽口加上烤蕃茄、薯角、野菌,煙肉食得好滿足❗️✿ ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ᴡɪᴛʜ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ sᴀʟᴀᴅ ✿Wow…Salad好大份!賣相唔錯,烤雞同牛油果份量好多,另外仲有果仁碎,好小地方會有架😍配埋新鮮爽口嘅沙律菜,好夾好好味ஜ ᴄᴏғғᴇᴇ ᴅɪʀᴛʏ ஜ咖啡與鮮奶,不同層次嘅融合呢度就可以飲到勒☕️係將expresso 倒入凍奶入面,唔使攪勻,奶香柔滑,咖啡味唔錯!✿ʀᴏsᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ ✿拉花幾靚,Latte入口順滑,有淡淡嘅玫瑰香味
今日同妹妹嚟咗呢間喺上環行工業風嘅Ⓒⓐⓕⓔ

╰☆☆ ᴇɴɢʟɪsʜ ʙʀᴇᴀᴋғᴀsᴛ ☆☆╮

ஜ ᴄᴏғғᴇᴇ ᴅɪʀᴛʏ ஜ
咖啡與鮮奶,不同層次嘅融合
呢度就可以飲到勒☕️

✿ʀᴏsᴇ ʟᴀᴛᴛᴇ ✿
拉花幾靚,Latte入口順滑,有淡淡嘅玫瑰香味
  • English  breakfast
  • 牛油果烤雞沙律
貓貓這麼可愛怎麼可以飲貓貓之 超可愛高質香濃咖啡~~~Saturday的這個下午,我來了這間叫Friday 的Cafe & Wine Bar 。~~~帶點偏綠色的Tiffany blue門面,顏色份外搶鏡,令人想一探究竟,就這樣的隨心,星期六的午餐就選定了它。~~~看過餐牌之後我們選了香辣茄蓉虎蝦肉扁意粉,還有露絲瑪莉紅酒汁燴紐西蘭羊膝伴炒雜菜,一杯超可愛的拉花Cappuccino和一杯杏仁牛奶。~~~香辣茄蓉虎蝦肉扁意粉整體味道很有水準,酸甜蕃茄落得好重手,辣味夠突出,虎蝦亦爽口,加上爽脆三色椒,成個味道都好開胃。~~~露絲瑪莉紅酒汁燴紐西蘭羊膝伴炒雜菜的羊膝非常大件,炒雜菜就正正常常,有茄子翠玉瓜和椰菜花等等,味道比較偏清淡,可能是特意用以配搭較濃郁的羊膝的關係。紐西蘭羊膝毫無雪藏味,羊腥味也沒有,肉質幼細扎實,加上自家特調嘅紅酒汁,整體都無咩失望。~~~杏仁牛奶有少少似中式嘅杏霜,杏仁味好突出,而上面有四隻小貓貓嘅Cappuccino可愛得完全令人唔忍心飲落去,下次一定要帶小姪女來試試看,而下面嘅咖啡亦是非常濃郁,撈完奶泡之後口感非常厚身軟綿。~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥Frid
貓貓這麼可愛怎麼可以飲貓貓之 超可愛高質香濃咖啡
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
Friday Cafe & Wine Bar (上環)
上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖
2021-06-14 17 浏览
來到週末當然都想輕鬆一下,飲杯咖啡歎下,經朋友介紹,上環有間3D拉花餐廳,當然第一時間去歎下之餘,又同3D咖啡呃下like,打下卡!來到發現餐廳不止咖啡咁簡單,都放置了不同款式、不同年份嘅美酒!他們走工業飛路線,掛著不同款式、大小的壁畫、更有一幅美極的少女遠望圖,好讓人停下來、稍稍休息,回望一下...來到當然唔可以錯過我的3D拉花...朱古力咖啡沙冰入口順滑、甜度適中、在這炎炎夏日飲用就最好不過!3D拉花Mocha今次選了Random式拉花,估不到那3D拉花是熊熊🐻...可愛極了!Mocha 奶泡輕盈,真係令人愛不釋手,不捨得破壞!檸檬雞翼捶雞翼捶呈金黃色,配上檸檬汁香烤,咬起上來酸酸甜甜,肉汁豐富。煙三文魚班尼迪蛋荷蘭醬來到時已聞到蛋香十足的荷蘭醬,蓋著班尼迪蛋、煙三文魚非常吸引。輕輕切開班尼蛋,蛋黃醬緩緩流出,與煙韌鬆餅一起,真是非常美味。自家制牛奶布丁牛奶布丁上加上藍莓、薄荷葉,就像盆栽🪴一樣,相當有心思,食落口感幼滑,奶香十足,真是不錯的餐後甜品!

來到當然唔可以錯過我的3D拉花...

朱古力咖啡沙冰
入口順滑、甜度適中、在這炎炎夏日飲用就最好不過!

3D拉花Mocha

檸檬雞翼捶

煙三文魚班尼迪蛋荷蘭醬

自家制牛奶布丁

2021-06-14 17 浏览
3D立體拉花是一大亮點,造型可選貓、狗、熊或隨機。提提各位慕名前來的朋友仔,3D立體拉花只於星期一至六2點至7點供應,免摸門釘掃興!3D拉花 Mocha ($70)3D拉花上桌時豐盈奶泡震騰騰,充滿動感,超可愛的,令人眼睛為之一亮,療癒效果十足!檸檬雞翼搥 ($78)雞翼搥嫩滑Juicy,配上酸酸甜甜的檸檬汁,味道清新開胃。Egg Benedict with smoked salmon ($98)荷蘭醬柔滑豐厚,一入口帶有檸檬酸香,味道清新濃郁。英式鬆餅烘烤得香脆,口感鬆軟煙韌,加上水波蛋及煙三文魚,滋味豐富。自家製牛奶布丁 ($32)色澤雪白,幼滑綿密有彈性,入口散發濃郁的奶香,口感輕盈不膩滯!

3D拉花 Mocha ($70)

檸檬雞翼搥 ($78)

雞翼搥嫩滑Juicy,配上酸酸甜甜的檸檬汁,味道清新開胃。

荷蘭醬柔滑豐厚,一入口帶有檸檬酸香,味道清新濃郁。

自家製牛奶布丁 ($32)
XXG衝住香港少有嘅3D咖啡拉花來到呢間隱世Cafe🥰 圖案可揀狗、貓、熊或餐廳自訂 飲品有cappuccino, Chocuccino或mocha選擇~▪️8/10▫️<< 香腸拼盤 >> $118 份量多到有啲驚人😵 有5種腸 最愛德國紐倫堡腸卷‼️ 另有少見嘅咖喱腸👀 煎得剛好 能夠鎖住肉汁 咬落Juicy💦 配上特製黑椒辣醬超惹味‼️▪️7.5/10▫️<< 忌廉蟹肉意大利飯 >> $128 濃郁忌廉汁包住粒粒意大利飯 口感creamy 大量蟹肉絲同蟹籽係一大回本位🦀 每啖都食到 帶咸香 份量多▪️7.5/10▫️<<香辣鮮茄青口意粉 >> $118 好多隻青口 肉質鮮甜💦 用上蒜頭、辣椒🌶️等爆香鮮茄膏 蕃茄味濃 意粉🍝有油香 軟硬適中 ▪️8/10▫️<< 3D Chocuccino >> $70 打卡必備📸 XXG揀咗肉桂狗Chocuccino🐶 朱古力味香濃 唔會過甜👍🏻 一讚奶泡可以hold到勁耐 唔驚影得耐塔晒🤣🌿餐廳不大 灰色水泥牆配深木枱櫈 偏美式工業風~

🌿餐廳不大 灰色水泥牆配深木枱櫈 偏美式工業風~ 更有大酒櫃 盡顯格調🍷 店主應該係marvel迷 店內放置咗好多Iron Man🤣

🐽總括嚟講 招牌3D咖啡拉花有新鮮感😍 製作過程唔簡單 好花心思同技巧👀 食物價錢中等 份量多 大推香腸拼盤🥰 XXG食完都已經飽咗五成 cp值好高‼️ 係商區入面放工嘆下咖啡飲下酒嘅不錯選擇🤩

中上環一帶向多美食❤️放假喺附近行完轉入小巷發現左呢間咖啡店+酒吧❤️裡面裝修都好特別,雖然我唔飲酒,但店內紅酒牆實在很吸引😀所以揀左坐呢邊❤️本來喺openrice 睇左一睇想叫油封鴨髀,但可惜星期日冇提供,唯有下次再試🥰🥰❣️是日餐單🇬🇧英式早餐🍽份量好多🥰🥰連腸仔都兩條😂😂炒蛋好滑,蒜蓉包香脆,沙律菜🥗新鮮,雜菌燒得好香稍微用鹽同黑椒調味已經好出色👏🏻👏🏻🌿香草羅勒醬雞肉意粉🍝意粉調味剛剛好,雞肉份量好多,肉質幾嫩,值得一讚的是因為羅勒醬基本上想橄欖油加羅勒香草打成,份量拿涅得唔好好易過油,但呢碟完全唔油膩👍🏻👍🏻🥛杏仁豆奶 朋友唔飲得咖啡就揀左呢杯❤️杯碟好有品味❤️估唔到豆奶都打到奶泡🥰🥰🥰而且甜度剛好👍🏻🫖手沖咖啡(Kenya)☕️唔駛問我梗係叫手沖咖啡🥰🥰🥰咖啡香,帶微酸,飲後有啖啖果味,好適合星期日下午同朋友一邊飲一邊傾偈❤️❤️而且兩個公雞碗系列小杯都好有特色❤️❤️走時留意到酒櫃果邊竟然有掛耳式咖啡賣👏🏻👏🏻下次買黎試下先🥰🥰

❣️是日餐單

香草羅勒醬雞肉意粉
杏仁豆奶
手沖咖啡
2021-06-07 414 浏览
今日同姐姐出去上環搵野食,之前上網見到哩間Cafe有3D立體拉花既咖啡,所以今日就專登過黎諗住打卡。餐廳係行工業風,放左好多Iron Man模型,而且環境舒適,星期日下午係到食個午餐休息下都係一個唔錯既選擇。🌟溫馨提示🌟原來3D立體拉花咖啡只有星期一至六先有,大家如果想飲3D立體拉花咖啡,記得揀平日或者星期六先黎啦!今次我地就叫左以下既食物share👇🏻🎈煙三文魚班尼迪蛋 $98班尼迪非常大舊,上面有煙三文魚、水波蛋、沙律醬同香草,另外仲有添上黑醋既沙律菜。水波蛋非常流心,檸檬味既沙律醬味道微酸,煙三文魚份量絕對唔少。🎈英式早餐 $98英式早餐非常豐富,裏面有蒜蓉包、薯角、炒滑蛋、黑椒香腸、火腿、煙肉、炒雜菇、蕃茄、沙律同埋茄汁豆,蒜蓉包香脆,上面既蒜蓉份量勁多,夠晒蒜香,雜菇有牛油香,薯角非常香脆,炒滑蛋亦夠嫩滑,食完之後超級飽😂☕️榛子鮮奶咖啡 $42咖啡有靚靚拉花,入口有榛子既香味,酸味較其他咖啡重,飲完之後舌尖位置回甘。☕️玫瑰鮮奶咖啡 $42咖啡既杯碟都非常靚,上面有拉花同埋玫瑰花瓣碎,入口醇香順滑,有淡淡的玫瑰香味,咖啡酸度啱啱好,亦一啲都唔苦澀,好飲推介👍🏻整體黎講,餐廳環境

🌟溫馨提示🌟

今次我地就叫左以下既食物share👇🏻

🎈煙三文魚班尼迪蛋 $98

🎈英式早餐 $98

☕️榛子鮮奶咖啡 $42

☕️玫瑰鮮奶咖啡 $42

整體黎講,餐廳環境舒適,食物大份,味道亦唔錯,係一間幾適合星期六日黎休閒下既Cafe。

俾埋餐牌大家參考下👇🏻

想不到上環的這間cafe挺有驚喜🥳因為一開始真的只是衝著這杯3D可愛咖啡前來的喔😍-🎈牛油果烤雞沙律 $98健康之選🥳呢個沙律真係超豐富!!烤雞同牛油果既份量都很多,而且沙律菜好新鮮,配埋黑醋真係十分開胃😌-🎈黑松露野菌意粉 $88好重黑松露味仲要勁濃郁🙆🏻‍♀️而意粉軟硬度適中~仲有埋勁多既配菜包括菇菇同三色蕉🤤-🎈沙嗲牛肉串 $88呢款沙嗲既味道係偏甜一點~食落牛肉都幾惹味,點埋個醬汁更好食😋-🎈3D Chocuccino $70 飲品可選Cappuccino, Chocuccino同Mocha🙆🏻‍♀️因為夜晚就費事飲咖啡所以叫左Chocuccino🤪而圖案亦可選擇🐱🐶🐻或者random😚諗左好耐要咩圖案好,但有一絲希望會有🐿所以就決定揀random~點知出到黎原來係PoohPooh🤩真係太可愛了💗打卡💯飲既時候真係勁唔忍心破壞佢🥺最終都係交由男朋友仔動手😳飲落就係正常朱古力咁,不過就相對比較多泡~-🎈朱古力沙冰 $52男朋友仔點的朱古力沙冰~味道香濃🙆🏻‍♀️-🔸Friday Cafe & Wine Bar📍上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖
🎈牛油果烤雞沙律 $98

2021-06-01
黑松露野菌意粉
朱古力沙冰
2021-06-07 26 浏览
🔥Egg Benedict with Smoked Salmon ($98) 煙三文魚班尼迪蛋流心窩蛋配上荷蘭醬,加上煙臐三文魚增鮮,再有新鮮沙律菜,有種田園清新的感覺。 -🔥Baguette with scrambled egg and avocado ($78) 法包三文治配牛油果滑蛋烘過的法包鬆脆有咬口,牛油果和滑蛋更是最佳拍檔,餡料加起香滑蛋白質滿滿! -🔥Mocha (small $40) -🔥Green Tea Latte (large $38)-@Friday 位於上環山腳,不用喘著氣才能到達,但亦充滿上環獨立咖啡店/酒吧的感覺。咖啡店以復古古典和工業風格帶給食客一個逃離生活煩囂的舒適地。另外店員服務用心,食物質素也不錯,是一個空閒chill的好去處😍。-📍Friday Cafe & Wine Bar, Sheung Wan上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖
煙三文魚班尼迪蛋

法包三文治配牛油果滑蛋

🔥Mocha (small $40)

🔥Green Tea Latte (large $38)

上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖

2021-06-06 27 浏览
走型格風的cafe &bar, 未入去最吸睛是一面酒牆,擺放了各式各樣的美酒,電視播放著咖啡師比賽片段。這一次沒有試出名的3D拉花咖啡,只是試了不同的午餐套餐。雜菌忌廉湯超級香濃各滿滿的雜菌粒,忌廉湯也很creamy! 很有飽腹感~墨汁豬柳意大利飯墨汁黑色一片,賣相實在不太吸引。但入口有驚喜,微甜而煙韌意大利飯,豐富咬口,吸收能力比一般米飯更出色。豬柳豬味香濃,口感獨特。香辣茄茸虎蝦肉扁意粉微辣茄味香濃,虎蝦彈牙爽口,扁意粉更掛上更多醬汁,每一口都佈滿酸辣味,十分開胃,讓人食慾一振!露絲瑪利紅酒汁燴紐西蘭羊膝伴炒雜菜羊膝不膻充滿紅酒果香味,肉質鬆軟不粗糙。少見會以羊膝作主食,賣相也是相當吸引!

雜菌忌廉湯

墨汁豬柳意大利飯

香辣茄茸虎蝦肉扁意粉

露絲瑪利紅酒汁燴紐西蘭羊膝伴炒雜菜

2021-06-06 18 浏览
沒想到上環孖沙街這間工業風格裝修的餐廳,竟然有這麼可愛的3D拉花咖啡。餐廳其中一邊放置了大酒櫃🍾另一邊放了Marvel公仔,邊播放著歐美歌曲招牌3D拉花咖啡:好得意啊😍這個真的是必點~自從Allegretto結業後,很久沒找到這麼可愛的拉花了,沒想到這店也有,而且立體拉花的持久力更強,可以挑的款式更多。這次選了Mocha配柴犬拉花,可愛的柴柴不管正面後面還是側面看都是十分cute😍杯子輕輕搖一搖柴柴還會微微震動,可愛到心都溶化了~值得一讚的是我因為捨不得喝所以放置了很久,可是拉花竟然沒有塌下,太強了~可愛之餘咖啡☕️的質素也絕不馬虎,有很香濃的咖啡味朱古力沙冰:天氣太熱的關係就點了沙冰,朱古力味香濃而且香甜幼滑,沙冰夠冰凍,夏天喝一流👍🏻芝士肉醬千層麵:🤩大推介~面層是微焦的芝士,旁邊配上薯蓉,每層麵中間都夾著份量滿滿的肉醬,大愛但卻是超邪惡的一道菜檸檬雞翼槌:每隻雞槌上都放了一小塊檸檬,配上蜜糖雞槌吃有點微酸的感覺好fresh,難得的是這裡的雞槌肉質夠滑,有驚喜😋😋煙肉芝士大啡菇 🍄:一向超喜歡吃大啡菇,表面有層芝士,切下去還有很多汁流出來,配上煙肉和洋蔥粒,十分好吃😋《Friday

《Friday Cafe & Wine Bar》@friday.cafe.winebar
📍上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖
上環嘅cafe真係好多,未到星期五先黎到「𝙵𝚛𝚒𝚍𝚊𝚢 𝙲𝚊𝚏𝚎 & 𝚆𝚒𝚗𝚎 𝙱𝚊𝚛」感受一下「星期五」獨有嘅愉快節奏😜一邊擺放住形形色色嘅酒瓶,另一邊就有嘆為觀止嘅𝖬𝖺𝗋𝗏𝖾𝗅𝗌 𝖿𝗂𝗀𝗎𝗋𝖾,彷彿餐廳嘅每一角落都有自己嘅特色👍🏻《 3𝖣 拉花 𝖬𝗈𝖼𝗁𝖺 / 𝖢𝖺𝗉𝗉𝗎𝖼𝖼𝗂𝗇𝗈 》 $70 5 / 5 🤩🤩🤩🤩🤩3𝖣拉花絕對係哩度嘅招牌😍😍😍 所以只有星期一到星期六嘅下午2點到7點先有供應🥰 望住成個製作流程好治癒豐滿嘅泡泡搖身一變變成「肉桂狗」同「𝖧𝖾𝗅𝗅𝗈 𝖪𝗂𝗍𝗍𝗒」🐶🐱 少啲創意同手定力都整唔到出黎😌《 芝士肉醬千層麵 》 $98 5 / 5 🧀🧀🧀🧀🧀最厲害嘅拉絲黎喇😍 好鍾意哩度嘅肉醬特別多肉碎同洋蔥粒🥰 唔會剩係得蕃茄醬,更加多口感!千層麵兩邊嘅焗薯表面焦香,熱辣辣嘅薯蓉食落好重牛油香🧈 雖然份量好大盤,但真係好食到一滴不留🤤《 德式香腸拼盤 》 $118 4.5 / 5 😋😋😋😋如果飲酒🍻哩個香腸拼盤真係好岩做小吃😋 份量又係好巨型,其中我最鍾意嘅係款咖喱腸! 食落好香濃印度咖喱香料味,少少辣好刺激😋 另外可以點埋黑椒汁,更加惹味😎整體價錢合理,食物質素

豐滿嘅泡泡

《 芝士肉醬千層麵 》 $98 5 / 5 🧀🧀🧀🧀🧀

《 德式香腸拼盤 》 $118 4.5 / 5 😋😋😋😋

整體價錢合理,食物質素高👍🏻 環境舒適之餘有格調,飲酒飲咖啡都得😋 期待遲啲再黎Happy Friday🤪🥴
  • 芝士肉醬千層麵
2021-06-02 27 浏览
#ritacaneat 😋.又去小店覓食🙆🏻‍♀️ 今次去咗Friday Cafe & Wine Bar😋.非常搶鏡嘅3D咖啡☕️($70)我叫咗mocca,圖案可以揀貓仔、狗仔、熊仔同埋熊貓,但冇諗過布甸狗都有🤩即刻瘋狂影相同埋忍唔住尖叫咗下😆朋友就話飲完咖啡驚瞓唔著,所以叫咗杯西柚梳打($38),個顏色影出嚟都幾少女幾夢幻🦄.食物份量好足,我哋叫咗兩款小食,黑松露薯條($78)同埋檸檬雞翼槌($78),黑村露落得都幾慷慨下,而每件檸檬雞翼槌上面都有塊小檸檬,味道清新,唔會太濃味。因為兩個都食唔倒太多嘢,要咗一份主食,就係紐西蘭羊鞍($268),肉質嫩滑,羊肉嘅羶味同洋蔥味濃郁嘅醬汁好夾😋.店內有一面牆放滿酒樽,見倒有人happy hour同朋友暢飲一番,另一面有好多模型,男仔嚟到應該會好興奮😆 .Friday Cafe & Wine Bar 📍上環孖沙街8-10號金滿大廈地舖.#fridaycafe #上環cafe #3D咖啡 #精品咖啡 #hkcafebar #香港小店 #香港打卡 #hkcoffeelover #hkwinelover
#ritacaneat 😋
Friday Cafe & Wine Bar