2017-05-26 456 浏览
set lunch 種類7-8款, 今天試了豬扒及日式牛肉. 食物一般. 豬扒醃太鹹, 特別黑椒汁, 特別重味精. 冇法入口. 星期五要加一服務收費. 星期五必須要訂位, 可經OPEN RICE訂位很方便.
星期五必須要訂位, 可經OPEN RICE訂位很方便.
2017-05-26
2017-05-03 1078 浏览
我打電話去訂位,負責人話有位,於是上到去發現要坐露天,我們不想坐因太熱,雖然佢地有風扇但侍應只回答無位無辦法,坐了後又叫了食物後才發現隔離枱有BBQ活動,d人又燒又食煙,頂,感佢地應該包左出面個場啦!仲俾人出去食,我們4個似一起BBQ多個享受食物,最慘食物又耐,等左成半個鍾,走個時同老板講下次訂位唔該同人講定坐外面,俾人考慮下,感樣唔洗d人黎晒先知道坐出面好無奈,個老板都九唔答八,不停叫我堅持坐入面,又話訂枱講名坐入面,首先係你個侍應唔俾坐入面因為無枱,另外電話都無講位置,只係話有位,個老板愈講愈大聲,我話得得得,費事再講,因為絕對唔會再幫襯呢d唔細心餐廳,垃圾……最重要係我係孕婦都話唔可以坐入去,真係超級差餐廳……
2017-05-01 906 浏览
今晚和幾個很久不見的舊同事飯聚,選了比較近的中心點觀塘。觀塘有很多工廈美食選擇,其中一位朋友提議去巧明街的Friendmily, 說是一家不錯選擇,便決定拍板試試究竟。這裏的裝修不俗,給人一種舒適不侷促的感覺,可以很輕鬆自在的和友人談天說地。這裏主打泰國Fusion西餐,正合超喜歡泰菜的我的心意。首先餐包是很出名,很有誠意的小牛角包,包身軟熟可口! 很讚! 接著的生蝦刺身就略為遜色了,感覺不太新鮮。主菜點了香焗凡立貝海鮮墨魚汁麵、香煎黑松露意大利飯、原隻脆皮德國豬手配雙色芥末醬等,碟碟份量很足,味道鮮甜美味可口,令人一試難忘加上,餐廳老闆不時走來親切的問候和閒談,令人有種溫暖感!

加上,餐廳老闆不時走來親切的問候和閒談,令人有種溫暖感!
2017-04-14
  • 帆立貝海鮮芝士墨魚汁麵
2017-04-27 6075 浏览
今日放假全日都係觀塘,由晏就直落到夜晚,由於觀塘太多工廈美食,食兩餐好西都唔係問題。晏就我就一個人探險搵食,而夜晚就有好友帶我去呢間位於巧明街榮昌工業大廈既樓上食店,地方唔難搵,可以係apm經港貿中心穿出去冇耐就到。呢度裝修別緻唔侷促,仲有埋梳化,提供一個舒適既環境比你吹水食飯。Menu呢度主打係泰國fusion西餐,加$30仲可以配埋餐湯、餐包、沙律同埋飲品。餐包都有誠意咁用小牛角包,而且包身軟熟。至於個沙律就可以自由選擇dressing係芝麻醬定係凱薩醬。泰式串燒半打$68(可以選擇豬,牛,雞)食串燒主要都係食個汁,呢度既串燒配既係自家制沙爹汁,味道係甜甜地唔辣既,當然d肉都唔可以忽視,起碼食落唔un既香焗帆立貝海鮮芝士墨魚汁麵$138呢個賣相唔錯,份量又足,粒帆立貝係原隻連殼上,而海鮮就有墨魚仔同蜆肉,不過我就略嫌成個麵鹹左少少原隻脆皮德國豬手配雙色芥茉醬$198呢個德國豬手肉嫩,外層既皮香脆而且有d煙韌,味道適中,仲有埋薯格伴碟重點係預約左係會全單85折

Menu

餐包都有誠意咁用小牛角包,而且包身軟熟。

泰式串燒半打$68(可以選擇豬,牛,雞)

香焗帆立貝海鮮芝士墨魚汁麵$138

原隻脆皮德國豬手配雙色芥茉醬$198

重點係預約左係會全單85折

2017-04-26
2017-04-23 441 浏览
店內坐得舒服,服務好好,食物比預期中都好 (可能呢排中伏太多,唔敢有太高期望)一份羊架(5成熟),一份意大利飯,兩個都跟setset salad唔跟汁上 咁幾好,之後侍應抽住個籃,裝左芝麻醬同白式既普通沙律醬,兩個都好味。羊架有3塊,雖然好大舊但有2舊都比較多肥膏,鐘意既話會好岩食因為好夠羶,肥膏中有啲似膠咁既筋,好夠韌口。配水水的黑椒汁有啲古怪。羊架下面有薯格,應該係新鮮炸好,脆卜卜 唔沾茄汁都好正。意大利飯係全部熟曬既,幾好,但似係炒飯 有青豆紅蘿蔔粒咁。蟹肉拌咖哩醬汁整左係蟹蓋入面,個汁唔錯,撈飯一流。其實呢個應該叫咖哩蟹肉配飯,因為多汁拌落啲炒飯到,所以變左傳說中既意大利飯。總括黎講都唔錯,係配搭古怪小小。進步空間係有唔小既,但我諗個廚會係幾個月之後俾到驚喜大家,可以去支持下既。

一份羊架(5成熟),一份意大利飯,兩個都跟set

總括黎講都唔錯,係配搭古怪小小。
泰式咖哩蟹肉意大利飯
泰式咖哩蟹肉意大利飯
2017-03-20 1099 浏览
前日公司有人升職,美女同事們話要搞食飯慶祝,Candy話食過friendmily的食物都幾好食,環境又唔錯,最重要係價錢合理。是但啦,就拉隊去觀塘friendmily食啦!餐廳係樓上鋪,去到見到佢有露台,咁就要求坐露台,氣氛一流呀,又唔會嘈到人。食物有西式及泰式小食,加$30就可以有沙律,餐湯、餐包和飲品,自製套餐就最啱我呢啲精打細算的人。當晚食到10點幾再去唱K,真開心。你地都可以試吓去friendmily聚一聚,包你有一個開心的晚上。
2017-03-19 895 浏览
今日試走入工廠區搵食,2人有3隻生蠔送,3隻2人分唔均架鮮架海鮮意粉味道剛好,值得推介。Friendmily 主題沙律太咸,如果醬汁可分開上更好。反而套餐加$30有湯,飲品和沙律,嗰個沙律可以走醬。今晚驚喜泰式生蝦半價最後加$8的餐飲碟花茶不錯
2017-03-19
2017-03-12 6245 浏览
預早一天訂位, 午餐1:15去到唔算多人, 被安排座位喺間房位置, 類似一間房仔咁, 餐牌既價錢都算大眾化唔算好貴, 我地揀咗4款唔同既午餐試食, 其中有款叫驚喜午餐, 今日既驚喜午餐係白汁海鮮意粉, 而神祕小食係生蝦刺身餐包 - 牛角包既外型, 味道不錯, 好脆口同軟熟餐湯 - 忌廉磨菇湯, 濃濃既忌廉再加上好多磨菇, 好味生蝦刺身 - 蝦新鮮, 但配料既味道麻麻, 好似冇乜味咁BBQ醬燒蜜糖黑椒雞膇配意粉 - 雞膇肉質都比較嫩口, 但意粉就比較乾身香煎藍尖尾鱈魚配百里香紅蔥忌廉汁 - 個餐分量比較少, 唔飽肚, 紫薯蓉好少地方會有得食, 多數會比普通薯仔蓉就算, 鱈魚煎得好香好脆, 魚肉質嫩黑松露珍寶帶子蟹肉意大利飯 - 賣相都不錯, 但帶子只得一件, 少咗啲, 意大利飯用蟹肉撈埋一齊, 每口飯都有蟹肉, 整體上比較乾身, 味道都不錯 白汁海鮮意粉 - 白汁多海鮮料都多, 味道不差冬日菠蘿賓治 - 菠蘿味都好濃, 都唔錯藍蝴蝶花茶 - 呢到既花茶只限熱飲, 係冇凍飲, 侍應唔見意轉凍, 話如果真係要凍會另比冰我地, 出面其他食巿都有得飲凍飲, 呢杯藍蝴蝶最特別既地方係, 原本係藍色
餐包 - 牛角包既外型, 味道不錯, 好脆口同軟熟
餐湯 - 忌廉磨菇湯, 濃濃既忌廉再加上好多磨菇, 好味
生蝦刺身 - 蝦新鮮, 但配料既味道麻麻, 好似冇乜味咁
 白汁海鮮意粉 - 白汁多海鮮料都多, 味道不差
冬日菠蘿賓治 - 菠蘿味都好濃, 都唔錯
藍蝴蝶花茶 - 呢到既花茶只限熱飲, 係冇凍飲, 侍應唔見意轉凍, 話如果真係要凍會另比冰我地, 出面其他食巿都有得飲凍飲, 呢杯藍蝴蝶最特別既地方係, 原本係藍色既, 但加上一片青檸後就會變為紫色, 藍色花茶飲落去味道帶有少少檸檬味但係偏淡, 加青檸後變咗紫色後味道就開始出, 濃濃既青檸味又帶有少少花香既味道, 不錯不錯

2017-03-09
2017-03-03 1294 浏览
高質西餐生日飯昨天為母親生日,我們訂了位於觀塘工廈中的Friendmily,食物十分高質,價錢以此水準來說,物超所值記住book位!香焗帆立貝海鮮芝士墨魚汁麵($138)墨魚汁味道相當香甜,質地剛好,墨魚汁能完全黏在每條意大利麵之上,而碟上不會有多餘的墨魚汁,另外,麵的質感彈牙,與墨魚汁做到一個剛好的配合。雙籽龍皇海鮮意大利飯($288)這一個亦是用到香甜形容,這一個是適合香港口味的意大利飯,飯不會硬,汁亦是依附於每粒飯之上,飯中有不同的紅椒黃椒,令到飯中有不同的口感,亦令到飯變得更甜。除了飯以外,當然不能不提的是海鮮,此意大利飯上有原隻龍蝦,龍蝦彈牙爽口,高質!原隻脆皮德國豬手配雙色芥末醬($198)豬手不會太咸,豬手的皮很香脆,肉亦不會太硬,芥末醬是其中特色之一,令豬手更為惹味。泰式生蝦刺身($68)生蝦很鮮甜,彈牙。西班牙生蠔BB蠔,蠔味很重,但季節的關係,蠔較瘦,帶點咸味。大蠔,較BB蠔大隻及肥一點,較creamy,蠔味較淡。藍蝴蝶茶主要為欣賞作用,藍蝴蝶中的藍的很美,加進檸檬後,更會變成紫色,相當優美。
高質西餐生日飯

記住book位!
香焗帆立貝海鮮意大利飯
香焗帆立貝海鮮芝士墨魚汁麵($138)
雙子龍皇海鮮意大利飯
雙籽龍皇海鮮意大利飯($288)
原隻脆皮德國豬手配雙色芥末醬
原隻脆皮德國豬手配雙色芥末醬($198)
生蝦刺生
泰式生蝦刺身($68)
生蝦很鮮甜,彈牙。
西班牙生蠔
BB蠔,蠔味很重,但季節的關係,蠔較瘦,帶點咸味。
大蠔,較BB蠔大隻及肥一點,較creamy,蠔味較淡。
藍蝴蝶茶
雙子龍皇海鮮意大利飯
原隻脆皮德國豬手配雙色芥末醬
生蝦刺生
西班牙生蠔
又上網搵食, 發現間特色餐廳, 肉眼扒同羊架不過不失 餐湯, 餐包, 沙律一流下次會再嚟, 試吓其他款式, 仲見到有做到會, 又多一個選擇順便讚讚Emily Lam 好細心, 考慮客人需要, 讚
又上網搵食, 發現間特色餐廳,
肉眼扒同羊架不過不失
餐湯, 餐包, 沙律一流
順便讚讚Emily Lam 好細心, 考慮客人需要, 讚
2017-01-20
  • 餐湯
  • 餐包
2017-02-22 778 浏览
上星期跟主子找地方吃晚飯,她一直都是一個很會吃,對食物要求很高的人,從來找地方吃飯我都覺得很痛苦我一如既往在openrice找吃的,最終找到一間在觀塘mtr附近叫Friendmily的西餐廳。晚上7:00我地上到去,我們選了outside露台的位置,環境很舒服!也很有特色!未order食物已經有種莫名的喜悅看了看menu, 依舊是主子發板。等了不久,叫了幾支啤酒,小食就來了,我們叫了串燒和海膽,很不錯。但講到最特別,都是炸咸豬手超棒!其中一個雜箘意大飯味道簡直是無語倫比最後我地叫了甜品吃。整體食物質素很高!waiter服務態度也很好,很細心。環境上,食物上,我諗算係我地食過觀塘區數一數二嘅餐廳之一。主子今次都食得好開心(希望今晚有獎勵)
,從來找地方吃飯我都覺得很痛苦
超棒!其中一個雜箘意大飯味道簡直是無語倫比
  • 咸豬手,雜箘意大利飯
2017-02-21 668 浏览
We have reserved a table for 6 and it is the first time we visited this resturant. Surprisingly, this little cafe gets a small open air area and it looks good! The soup and bread are very good. I like the taste of the soup very much while the bread is warm. 4 of us ordered the shrimp spaghetti in seafood sauce while the others have ordered risotto and steak rice. The spaghetti is just too salty and we cannot finish it at all. We are disappointed. Our friends taking risotto and steak rice
4 of us ordered the shrimp spaghetti in seafood sauce while the others have ordered risotto and steak rice. The spaghetti is just too salty and we cannot finish it at all. We are disappointed. Our friends taking risotto and steak rice are fine with the food.
spaghetti of shrimps with seafood sauce
2017-02-20
2017-02-20 550 浏览
星期六同朋友泥食左2個鍾頭breakfast。藍蝴蝶花茶幾特別,牛角包好好食。breakfast 個”黑松露炒蛋”係正既,我叫左個煙肉脆d,加上環境舒服又幾靜,所以坐左兩個鍾。朋友食既”煙三文魚菠菜意粉” 都好食,同老板娘傾左陣計,大家都係後生女,所以打個食評支持下。星期六日呢個價錢食到呢個水準其實真係唔錯。送左個甜品。下次會同朋友泥慶祝生日,再試多d耶食,唔洗切餅費又近APM。好過係apm食。老板娘仲送左個甜品,好nice 呀!

老板娘仲送左個甜品,好nice 呀!
Friendmily  happy  breakfast
Friendmily  happy  breakfast
  • 煙三文魚菠菜意粉
  • Happy  friendmily  breakfast
2017-02-20 418 浏览
Friendmily.. 另一間我鍾意既樓上食店...今日約左好朋友食LUNCH.. 2個好有共識... 一講就話要去Friendmily食而呢到有咩咁好味...??我諗.. 好多人黎既其中一個原因係因為佢個牛角包呢到既牛角包 口感鬆軟仲有好香既牛油味.. 每次出餐時都會拎去光波爐到整熱先比客人..所以次次上枱時.. 牛角包都係暖既..今日佢地既餐湯係蘑菇湯味道香濃.. 每啖都食到好豐富既蘑菇蓉今日我就叫左個豬扒飯~豬扒大大塊.. 煎既時間亦岩岩好.. 無過火肉質好軟..  又JUICY.. 呢到價錢, 份量及味道都好合理係一個LUNCH既好地方~~
Friendmily.. 另一間我鍾意既樓上食店...

今日約左好朋友食LUNCH..

2個好有共識... 一講就話要去Friendmily食

而呢到有咩咁好味...??

我諗.. 好多人黎既其中一個原因係因為佢個牛角包

呢到既牛角包 口感鬆軟

仲有好香既牛油味..

每次出餐時都會拎去光波爐到整熱先比客人..

所以次次上枱時.. 牛角包都係暖既..
今日佢地既餐湯係蘑菇湯

味道香濃.. 每啖都食到好豐富既蘑菇蓉
今日我就叫左個豬扒飯~

豬扒大大塊..

煎既時間亦岩岩好.. 無過火

肉質好軟..  又JUICY..

呢到價錢, 份量及味道都好合理

係一個LUNCH既好地方~~
2017-02-20 352 浏览
上次lunch time 來過,觀磄區梗係人多d㗎啦,不過我坐露台,好舒服好似係外國咁。waitress 服務態度都好好呀,我個lunch 唔過$100 有咁既質素係唔錯既。反左成日工坐露台真係好正,陽光好溫暖。琴日約擺一大班朋友食飯,叫左個招牌龍蝦飯,唔知係咪我肚餓,真係超級好食!墨汁面都好好食!個個食到成嘴黑麻麻。係咁影相,好開心!個牛扒我叫左七成,好似有點太熟,下次會叫五成。豬手好大份,朋友話幾好食,我就無咩感覺,可能我唔係好鐘意食豬。不過泰式香茅雞翼出奇地好,我地叫左四份。🤗另外叫左法國生蠔,幾抵食。下次泥會試距地個藍蝴蝶茶,其實我覺得距地配餐個餐包同個鴨胸沙律真係好好味,哈哈!加30蚊就有咁多耶。晚上服係好d既。我第一次寫食評,以後寫多d先!香港d耶真係好好食。

龍皇海鮮意大利飯
墨汁帶子意粉