2017-02-20 354 浏览
星期五晚觀塘真係超多人,好難搵位我哋同事一早book咗Friendmily. 放工七點,一行四人就試下這間西餐. 環境不錯有個露台仔,天氣這麼凍我們選擇了室內。估不到這是一間西泰餐廳,有泰式食物有西餐。有我最喜愛的泰式生蝦,但不夠辣。冬陰公湯抵食好味,湯入邊有大蝦。最要讚的是特色沙律好足料仲可以選醬汁。最後甜品好特別,名字叫熔岩蛋糕。個云尼拿雪糕球在蛋糕上慢慢溶化的感覺好特別,蛋糕軟綿綿口感好舒服。這間位置不錯的西餐廳,我們會再上來的食物味道服務一級棒

有我最喜愛的泰式生蝦,但不夠辣。
冬陰公湯抵食好味,湯入邊有大蝦。
最要讚的是特色沙律好足料
仲可以選醬汁。

這間位置不錯的西餐廳,我們會再上來的食物味道服務一級棒

2017-02-18 291 浏览
食物質素高 環境舒適 有特色 服務質素好 食物有一定嘅質素 我十分喜歡英式早餐 十分有特色 餐廳更設有戶外場地 可以在哪裏燒烤 10分吸引我 有機會的話 我一定會帶朋友來多吃一餐 不錯
2017-02-16 299 浏览
原本15/2 lunch time 13:00 喺Openrice booking 功能成功確認預約了4位,但到達後無法安排座位給我們入座,並沒有向道歉或提出解決方案,我們在問需等多久?有一女侍應突然毫不禮貌地對我們說「一眼睇晒,有就有,無就無啦,你地企咗成半個鐘喺度都無用!你地食就食,唔食就走!阻住晒!」我們立即見狀馬上離開!其他食客跟我們也感愕然!錯又不在我們,訂了位還被不禮貌趕走!我們只站了兩分鐘待店員安排,何來半小時呢?我只能嘆息一句: 觀塘工業區搵食艱難也!
我只能嘆息一句: 觀塘工業區搵食艱難也!
2017-02-15
午餐
2017-02-09 827 浏览
又係推介觀塘lunch時候啦!話說開年飯諗唔到食乜,有同事就提議食呢間西餐。一早就book左位,好快就有得坐啦。lunch想做得快靚正關係,只係得一個餐牌揀。周圍環境都幾好,有啲好特別嘅燈飾,最正係我地8個人俾左個小小空間俾我地,好似包箱咁,可以盡情傾計。餐包同湯好快送到,餐包都唔hea,係牛角包,餐湯都好飲嘅。未幾就有飯上啦,都幾好味,唔太溜。後尾等左兩個意粉好耐,店員都好快跟番。最值得讚嘅係食完無油煙味,好感動,係觀塘返工都知有一間餐工廈餐廳食完無油煙味係好滾動淨係呢點都要讚啦!
又係推介觀塘lunch時候啦!

淨係呢點都要讚啦!
我們一行14大人加7小孩的朋友新年聚餐,今年選了這友人推介可以包露台的餐廳。令人開心的是我們其中一個素食的朋友今次可以不用只吃麵包和湯(喝前也要問清有冇肉的。如果那沙律不是一早放了片鴨胸,朋友便有個 light dinner 了)。令人驚喜的是之後細心的老版娘把那焗帶子黑松露雜菌意大利飯的帶子另上,朋友便可吃飯了。很感動呢~幸好我們一行十多人,主打菜色可以一次過食到。很滿足呢~很多菜只記得食冇拍lu~例如蘑菇湯、泰式生蝦(那醬和出面死辣的不同, 淡淡的不會蓋過蝦的鮮味墨西哥炸雞翼,小朋友爭住食首選p.s. D main dish 都有紫薯,好好味。要試,不要浪費!這跟餐沙律的鴨胸不咸不乾和出面的西餐廳的乾爭爭死命咸鴨胸很不同生蠔,小鮮肉(其實係活赤貝刺身)泰式串燒,小朋友恩物。 佢哋見到雙眼發光自動埋來食呀~哈哈哈!!帶子另上而成為素食的焗帶子黑松露雜菌意大利飯。黑松露用的份量剛好而不像出面的 一大陣煤氣味。mix埋D菌香香的羊架,七成熟,有肉汁醬烤豬肋骨,有肉汁,如果條骨長多D又多D肉更好德國豬手,個層皮不是尖沙嘴D德國酒吧豬肉紙咁薄切切,而係有D厚道軟身好好咬的, 覺得自己食咗好

幸好我們一行十多人,主打菜色可以一次過食到。很滿足呢~

墨西哥炸雞翼,小朋友爭住食首選

跟餐沙律
生蠔,小鮮肉(其實係活赤貝刺身
生蠔
小鮮肉(活赤貝刺身)
泰式串燒
焗帶子黑松露雜菌意大利飯(因為素食而帶子另上)
羊架,七成熟,有肉汁
寶雲蘇焗羊架
醬烤豬肋骨,有肉汁,如果條骨長多D又多D肉更好
醬烤豬肋骨
德國豬手,個層皮不是尖沙嘴D德國酒吧豬肉紙咁薄切切,而係有D厚道軟身好好咬的, 覺得自己食咗好多骨膠原而唔係一啲薄脆落肚
原隻脆皮德國豬手
焗帆立貝海鮮芝士墨魚汁麵, 出面好少地方會做墨魚汁麵。呢個係要試嘅。佢唔係太creamy啲汁濃度剛剛好而且帶有少少甜味又多海鮮
。記住食飽用水係口沖沖便冇墨汁留係D牙上, check真先好依起棚牙笑喎
焗帆立貝海鮮芝士墨魚汁麵
仲有呢D好香的beer, 我冇試但D女仕們大愛
2017-02-03
跟餐沙律
生蠔
小鮮肉(活赤貝刺身)
泰式串燒
焗帶子黑松露雜菌意大利飯(因為素食而帶子另上)
寶雲蘇焗羊架
  • 墨西哥炸雞翼
  • 白汁芝士焗西蘭花
  • 寶雲蘇焗羊架|
2017-01-07 1393 浏览
交通方便 好有西餐廳氣氛 服務態度良好 食物色香味俱全 價錢合理 露台還可以包場燒烤 十分有特色 吃過一次後使我念念不忘 餸菜一到使我不禁立即拿出手機影相 其中 海龍王意大利飯(龍蝦)與 墨汁意粉 最具特色 另外 餐廳更有泰式食物與刺身 吃完泰式生蝦使人 回味無窮 生蠔生鮮 食落口爽口鮮甜 價錢抵到爛 餐廳的醬汁調特別好 配合沙律或串燒 簡直最佳拍檔 我一定會再集合朋友跟我到餐廳在吃一頓 ............................
  • 海龍皇意大利飯
  • 墨汁意粉
2017-01-02 1121 浏览
I went there with 3 of my friends last week. We ordered stir-fried ribs, fried pork chop and spe The ribs were moist and juicy, with  a nice sauce to boost its taste. There were even two pieces of them! I would recommend this to all beef-lovers.  The spaghetti carbonara was creamy and the taste stayed in my mouth for some time. Although the amount of pasta seems little, it was actually quite heavy. Oh, I forgot to mention the freshly baked croissant, which is the best I've ever seen. It is butter and crispy with surprisingly soft inside.
For the special side dish, It were some raw shrimps with a Thai sour sauce. It was very fresh and juicy. It is worth the price of only 10 dollars!
2016-12-27
$85.75 (午餐)
  • stir-fried ribs
  • spaghetti carbonara
  • croissant
2016-12-26 1238 浏览
12月頭中午時間, 我和朋友到觀塘試一試這間餐廳, 門外看到標誌覺得好特別, 入到去見到外面有一個開揚的小花園, 有天然陽光進入, 仲有一間房間可以供10多位朋友小聚。經理揀了一張角落, 環境不錯。分別叫了三個不同的餐一同分享,包抬黑松露珍寶帶子蟹肉意大利飯, 牛小排和驚喜午餐, 加了2個10元的神秘小食, 分開上,原來係10元3隻越南生蝦, 酸辣汁做得不錯, 蝦也夠新鮮, 很超值。送上嚟嘅微溫牛角包, 非常好味,今天嘅係三文魚意粉, 賣相不錯, 調教得味道適中;黑松露珍寶帶子蟹肉意大利飯, 帶子煎得剛好,飯粒軟硬度合香港人口味;牛小扒有兩塊, 加上一個紫薯泥, 賣相很好, 食食吓, 發覺隔離枱好多人都叫牛小扒, 可能係大件夾抵食。試了一個藍蝴蝶花茶, 很特別, 甜品Tiramisu 不太甜, 最後埋單每人大約100元, 可以列入我哋嘅飯堂之選。

[驚喜午餐]係三文魚意粉, 賣相不錯, 調教得味道適中;黑松露珍寶帶子蟹肉意大利飯, 帶子煎得剛好,飯粒軟硬度合香港人口味;牛小扒有兩塊, 加上一個紫薯泥, 賣相很好, 食食吓, 發覺隔離枱好多人都叫牛小扒, 可能係大件夾抵食。試了一個藍蝴蝶花茶, 很特別, 甜品Tiramisu 不太甜, 最後埋單每人大約100元, 可以列入我哋嘅飯堂之選。
[驚喜午餐]係三文魚意粉
黑松露珍寶帶子蟹肉意大利飯
牛小扒
甜品
藍蝴蝶花茶
[神秘小食]越南生蝦
题外话/补充资料: 不收加一, 正!
2016-12-09
[神秘小食]越南生蝦
  • 越南生蝦
  • 甜品Tiramisu
2016-11-10 2094 浏览
星期日既晚上,竟然只得寥寥幾枱客人,今次係筆者第2次光顧,但食物質素明顯不及上次。牛柳拼大蝦,係筆者唯一滿意既菜式。牛柳入味有肉汁,黑椒及鹽均勻分佈牛柳上,2塊對於我倆有d 唔夠喉呢賣相不錯,但入口發現cheese 同cream 味過濃,海鮮係無鮮甜味既雪藏海鮮,依種貨色對唔住$148依個價位。洋蔥圈不過不失,脆脆的,不錯,但份量少生蠔, 一分錢一分貨,第一次食咁瘦既蠔,而且海水味激咸唔自然,似係鹽溝水既感覺奇怪依個價錢,可以有更好既選擇。
牛柳拼大蝦
焗帆立具海鮮墨汁麵
炸洋蔥圈
洋蔥圈不過不失,脆脆的,不錯,但份量少
奇怪
依個價錢,可以有更好既選擇。
牛柳拼大蝦
因為見到食評話呢家餐廳的野食有特色,所以電話Book左試呢間餐廳既Lunch。上到去環境幾舒服的,因為人流唔多,餐廳好好咁比左張6人桌我地3個,店入面仲播緊電影,可以一路食飯一路睇戲,正!餐食方面,我地叫左1個香煎豬柳($69)、1個香煎鱸魚柳($78)同1個即煎羊架($109)首先個豬柳係OK的,唔乾身,正常,但個鱸魚柳就好乾身,唔滑,同埋佢個香草Sauce都冇味,而且份量較少。最後就到個羊架,叫左5成熟黎到都係5成左右,冇overcook,有羊味,但塊羊架十分薄身,同平時cafe食既西冷一樣薄;跟餐個薯蓉係幾好味既,清淡得黎唔會好咸。呢間餐廳仲有樣主打Galeto雪榚,我地本來想試但待應話冇,有的失望。總括黎講,呢度如果食環境係OK既,但食物方面真係未如理想,因為咁既價錢比多10-20蚊已經會有更多更好既選擇。

题外话/补充资料: 只係相近既價錢,附近已經有更多更好既選擇,所以未必會再去啦 餐廳免收加一同埋飯/意粉可以Refill,係一大優點:)
2016-10-31
2016-10-08 1955 浏览
觀塘區愈泥愈多工廈餐廳,於是就去左一間近期都比較出名去試一試,果然不錯。點了一份午餐,雞膇的肉不會太難咀嚼,而且十分多汁,但若斟了一下黑椒汁,味道更濃,若是斟了沙律醬,就令雞膇更清新。另外,黑松露薯蓉更是特別,首先焗薯蓉本身是沒有味道的,但加了黑松露就令味道更出,非常清,根本不用斟任何汁。工廈也是有好吃的。

工廈也是有好吃的。
2016-10-07
午餐
2016-08-24 3221 浏览
今天咁啱出差要去官塘做野,知道哩區工廠大廈有好多工廈餐廳,立即一早search 定,見到Friendmily 個名咁特別一於試下,12:00打去訂枱諗住實有位,點知佢地話得反露枱位置,好啦見咁犀利一於試下😛12:45分上到去已經坐無虛席,待應安排近室內的室外位置,一坐底就即刻點餐,今日食左個藍尖尾鱈魚,表皮煎得都幾香,份量夠大。同事點了 肉眼扒,味道不過不失。如果下次再黎官塘一定要試下其他菜式早一日訂先得
魚枊
2016-08-24
魚枊
  • 鱈魚柳
2016-08-23 2331 浏览
服務差 差 差 差 差請唔到人就唔好接咁多客啦Book左檯話有機會坐露天黎到真係露天都唔緊要見啲嘢食未到 出面又焗又熱企係個露天門口位諗住涼小小問個侍應有冇得調返入去坐佢話啲客都入緊黎未有位住咁咪繼續企下囉 啲嘢食又未得到見到有人走,我再問可唔可以調過去坐叫左三次個男侍應都扮聽唔到叫個女侍應又話佢話唔到事要問返個男侍應我直接行埋去個男侍應身邊問可唔可以調入黎坐?佢話ok,等佢執好張檯先,叫我坐返出去等,佢話我企係個個位會騷擾到佢啲客真係好嬲囉⋯⋯你估我想企係度架?個露天位用啲膠封住哂,得把家庭式風扇仔係個頭頂猛吹啲熱氣出黎,個位仲要係角落頭,根本一啲風都冇,條街都涼過佢個露天囉!我問左你 你話冇位調 咁我咪企入少少吹下冷氣,啲嘢食等到45分都仲話整緊,我叫飯,你就咁俾個意粉我再話我知冇哂飯,你有冇問過我意見?呢間餐廳真係離譜到極點唔趕時間可以去食,包你等45分鐘後都仲整緊想生熱痱就趁而家好即刻行動去book 個露天黎坐,仲要指明坐右邊角落位包你願望成真 要幾熱有幾熱
服務差 差 差 差 差

企係個露天門口位諗住涼小小
問個侍應有冇得調返入去坐
佢話啲客都入緊黎未有位住
咁咪繼續企下囉 啲嘢食又未得
到見到有人走,我再問可唔可以調過去坐
叫左三次個男侍應都扮聽唔到
叫個女侍應又話佢話唔到事要問返個男侍應

真係好嬲囉⋯⋯你估我想企係度架?
唔趕時間可以去食,包你等45分鐘後都仲整緊
包你願望成真 要幾熱有幾熱

2016-08-23
庆祝纪念
生日
2016-08-17 1662 浏览
間中也有來這裏吃午餐,今天晚上第一次來吃晚飯。味道和環境也很不錯!我們點了德國鹹豬手,很香脆,份量也很多!兩個女仔食唔晒!另外揀了北寄貝蒜炒意粉!但是意粉有點硬!可能我個人比較喜歡吃軟身小小的意粉。但是炒得好香。賣相亦很不錯!如果多片北寄貝就好了!我們叫跟餐,餐湯也很好味。最好熱少少。沙律份量也很足夠,最好味的是那個包包!加$30跟餐感覺很超值!整體來說是很滿意的一餐!
我們點了德國鹹豬手,很香脆,份量也很多!兩個女仔食唔晒!
我們叫跟餐,餐湯也很好味。最好熱少少。
沙律份量也很足夠,最好味的是那個包包!
加$30跟餐感覺很超值!
整體來說是很滿意的一餐!

2016-08-15 899 浏览
我同同事之間都叫佢做牛角包 因為我地都特別欣賞佢個牛角包 每次上枱既時候 都重好脆同熱 食落幾好咪湯好重 西蘭花味 好飲 今日我攔左佢個驚喜午餐份量岩岩好 同事就點左2號 我平時都系食開蘋果汁 而白咖哩好似真系第1次 但系都唔錯 豬扒唔會好硬 相反佢煮得好冧!! 環境都幾舒服 衛生好好
湯好重 西蘭花味 好飲
今日我攔左佢個驚喜午餐
份量岩岩好

但系都唔錯 豬扒唔會好硬 相反佢煮得好冧!!
環境都幾舒服
衛生好好