首先豬手無到 然後買單事前問 無反應 好 不來就埋單吧 然後神奇啦 竟然話我地食左指住家人的雞爪話係鹹豬手皮說我們賴賬 無言 然後等了又等 他們找不到問題所在 豬手去了哪裡哪一檯 然後著老闆也認為我們賴賬 最後看cctv時聽到隔離檯說了一句我地食過啦 眼見waiter手拿著鹹豬手 我們也明白事情了但竟然那個waiter死撐說他們只是要多一隻不是我們那隻去錯檯....最後等了很久家裡小朋友開始睏了 但全店竟然沒處理到事情...煩了很久 雖然老闆最後可能看了cctv發現我們從未上到菜色 同意不計那198元的鹹豬手錢 但從未道歉 味道不過不失分量不多現在欠如果一個真相及道歉
味道不過不失
分量不多
現在欠如果一個真相及道歉
2017-10-03 607 浏览
So this has finally happened. A western style restaurant offering a cha chang teng price! (Cuz that’s how pricey kwun tong cha chang teng is)A soup and a pasta plus tea only 47! I shamelessly took all my change too.Super worth it! Granted the pasta is a tad bit salty, but just the price makes me happy.($15 discount after 1:30pm, and mon-thurs no service fee)

2017-10-01 456 浏览
周末晚餐,全場滿座,幸好出門前有訂位。兩個人叫咗:生蝦-算新鮮飽滿,醬汁也夠惹味。香草西蘭花-原本不抱期望,只係想食多點菜,但竟然超好吃,可能係用牛油炒香了?脆皮豬手-來到重頭戲,豬手肥瘦適中,肉質夠焾豬皮夠脆。不算很大隻,二人份剛好。薯菜也是香口好吃。(不過等得有點久)食物性價比高,侍應也友善有禮,只可惜⋯⋯當晚有一枱客人(大人細路加起來超過10人),大人本來說話就頗大聲,飯後那班小朋友更是喧嘩吵鬧,由於店小樓底矮十分應聲,整個環境仲嘈過酒樓。若果下次侍應可以主動叫佢地細聲啲唔好滋擾到其他客人就好。
周末晚餐,全場滿座,幸好出門前有訂位。

兩個人叫咗:
生蝦-算新鮮飽滿,醬汁也夠惹味。

• 香草西蘭花
2017-09-25 428 浏览
朋友介紹, 3個人去,  地點好方便, 觀塘港鐵站行5分鐘就到~入坐前15分鐘打去, 7:30pm入坐唔洗點等, 叫咗羊脾好香好好味, 龍王飯都好特別, 但兩個女仔去食一碟會好D個花茶好得意, 會變色! 之後叫咗3隻蠔, 抵食! 算交足功課! 5百零蚊3個人除咗1人百幾, 又蠔又龍蝦, 抵食! 服務員都幾nice~ 仲有印仔咭儲吓印花~ 成件事都幾有Heart~~~環境幾特別, 有戶外zone, 下次約埋班friend來BBQ都不錯~ 見menu上有海鮮拼盤, 又有德國脆皮豬手, 又有酒飲....下次要試埋!friendmily係咪=由朋友(friend)變成家人(family).......所以叫friendmily? D
入坐前15分鐘打去, 7:30pm入坐唔洗點等,
個花茶好得意, 會變色!
D
题外话/补充资料: 朋友gathering好地方~!
2017-09-23
庆祝纪念
生日
  • 寶雲酥焗羊架
一行四人訂左呢間餐廳,因為網上評價唔錯,又見過野食OK,甘就過黎試下啦。呢間餐廳係工廈入面既,唔好以為甘樣裝修就差..入到去, 裝潢都唔錯架,唔差過地鋪...但係..因為佢樓底真係唔高..再加上爆場..成個環境係爆嘈..好嘈好嘈好嘈好嘈好嘈好嘈好嘈...嘈到連平時講野都好夠中氣既我地再要大聲D講野先互相聽到大家既內容。最後食完飯大家既喉嚨都好攰。食物幾好食既,賣相係唔錯既。但係可能係太多人同唔夠人手既關係,上菜真係好慢..我地叫左個意粉,起碼過左半個鐘先上黎,第一次吹過炒緊,第二次話焗緊..但上到黎既時候隻碟係凍既.....如果..佢地可以改善一下人手不足同過度收客既問題,可能會更加吸引多D客人黎幫襯。

食物幾好食既,賣相係唔錯既。

雪山窩夫
帆立貝海鮮墨魚汁麵
蝦餅
大大隻豬手
青草西蘭花
沙爹串燒
雞翼
题外话/补充资料: 埋單時被告知卡機壞左...要籌旗r...
雪山窩夫
大大隻豬手
沙爹串燒
雞翼
1:45後入座免$15但今天是星期五所以又加了加一好吧我省了$8😂買單$72Friendmily鱸魚是餐廳招牌菜酸甜的還不錯頭盤的包和湯ok總覺得有點肥(白麵粉和奶油base湯)所以叫了薯菜來中和一下可是菜這個樣子是什麼意思薯菜+$5可以多一點點誠意啊這麼sub-standard還是不要加錢吧餐廳裝潢沒什麼變但突然一首背景播parapara櫻之花真的有點汗😓適合不計較背景音樂人士😂看來員工在餐廳做的很自由咯要不然就是老闆有一顆自由之心🗽
1:45後入座免$15
但今天是星期五所以又加了加一
好吧我省了$8😂
買單$72

Friendmily鱸魚是餐廳招牌菜
酸甜的還不錯

頭盤的包和湯ok
總覺得有點肥(白麵粉和奶油base湯)
所以叫了薯菜來中和一下

適合不計較背景音樂人士😂
看來員工在餐廳做的很自由咯
要不然就是老闆有一顆自由之心🗽

2017-08-15 634 浏览
用open table 好方便咁就訂左位呢晚同個朋友聚下 順便試下佢地個夏日海膽優惠 原來個優惠要食滿300蚊先可以享用45蚊海膽 其實都冇問題嘅 不過如果事先寫明會清楚啲叫左個三文魚意粉同豬手。豬手係正嘅!雖然個皮硬左啲唔夠脆,但觀塘餐廳黎講算正架喇👍🏼侍應經驗一般但睇得出好有心嘅👊🏻👊🏻加油!
用open table 好方便咁就訂左位

侍應經驗一般但睇得出好有心嘅👊🏻👊🏻加油!
夏日海膽優惠
2017-08-11
用餐优惠
優惠券
夏日海膽優惠
中午見有點晚吃,剛好friendmily 1:45 後入座有優惠就坐下來吃了。旁邊吃客都走的7788,我挺喜歡這裡的環境的,外面有露台適合抽煙人士hea聊。叫了一個帶子菠菜汁意大利飯怎麼說呢,口感一般吧。觀塘滿多這種以外國菜招徠的餐廳,西餐不過不失,沒太大驚喜,也不是特別好吃,但最重要西餐(尤其義大利飯義大利麵這種)成本低!放一兩顆帶子就可以做標題黨交數!你又不能說他縮本,只是幾十塊的東西而已!反正就是大家一窩蜂的去做義大利飯義大利麵,放在各家lunch menu上,也沒有說做的特別好吃,最重要就是加一杯飲料就可以收你70+吧。有時候這樣吃還倒不如去吃便宜點但好吃的茶餐廳好了。當然這家也有可取之處,咖啡是真的好喝。(但我是咖啡白癡哦,只要喝不出是即溶的我都覺得挺好喝的科科)
叫了一個帶子菠菜汁意大利飯

有時候這樣吃還倒不如去吃便宜點但好吃的茶餐廳好了。
2017-07-31 529 浏览
第二次來Friendmily, 看到他們的新裝修,好有美式汽車風。我哋一行五人收到傳單,晚上去試,不用等位。而家有特價海膽,一板板上,性價比高。另外鵝肝外表香脆配上特色汁,美味可口建議可以配麪包生蠔如果有多一點選擇會更好,今次只有一款法國蠔,不過勝在夠鮮甜,不過大約等左10分鐘,蠔身爽口而且好多水最正羊架超喜歡,外脆內嫩,百幾蚊,抵食夾大件甜品有雪糕球送,感覺開心。朋友仔超鐘意,仲話下次朋友生日再來

另外鵝肝外表香脆配上特色汁,美味可口
建議可以配麪包

最正羊架超喜歡,外脆內嫩,百幾蚊,抵食夾大件

甜品有雪糕球送,感覺開心。

朋友仔超鐘意,仲話下次朋友生日再來
2017-07-14 821 浏览
今天和老母大人食野 因為老人家不太喜歡人多,我們約了6點太好了,沒什麼人麵包好食,熱辣辣酥脆可口,而黑松露湯也不錯串燒好食喜歡他的唦嗲醬(ps:牛肉串太老了,但是其他都燒得很嫩)黑松露飯不錯吃海鮮也很多肋骨好嫩味道好正整體水準之上,真的好滿足其實服務不錯也,可能是我來時沒什麼人,只有二丶三抬客人
今天和老母大人食野
因為老人家不太喜歡人多,我們約了6點
太好了,沒什麼人
麵包好食,熱辣辣酥脆可口,而黑松露湯也不錯
串燒好食
喜歡他的唦嗲醬(ps:牛肉串太老了
,但是其他都燒得很嫩)
黑松露飯不錯吃海鮮也很多
肋骨好嫩味道好正
整體水準之上,真的好滿足

其實服務不錯也,可能是我來時沒什麼人,只有二丶三抬客人
2017-07-14
用餐优惠
團購
2017-07-08 619 浏览
This is one of the most valued set I have ever purchased through yahoo groupon 1xx and 12.8 each service charge is super valued. U can have 10 inch Tbone steak in elsewhere in HK under 200 HKD.Location is a bit inconvenient as expected but service is very friendly i have to say.... Highly recommended!
  • T Bone Steak
2017-06-28 591 浏览
最近轉佐去觀塘APM 附近上班,我和另-同事食第二論,呢個禮拜去過其它地方食lunch, 味道麻麻地。同事推介Friendmily, 我係第-次去Friendmily到食lunch,地方幾舒服,客人都好多,我食1:30至2:30,等佐-陣,就有位了。Lunch 有好幾款選擇,食佐意大利雲吞繪意大利粉 同 香煎藍尖尾鳕魚配蒜香牛油汁,D嘢幾精及好味,餐湯唔錯,牛油包都熱熱地,賣相都OK,其實我就無乜要求,因為食Lunch 最緊要係快,出餐唔好太慢,就OK啦!加10元加佐-份泰國生煆,有兩隻,好鮮甜,最後埋單9折,原來1:45分後有88折,係同區-個唔錯的選擇。

2017-06-27 521 浏览
是次囝囝生日,想搵間餐廳食晚餐,在網上訂了8:30五位,早十五分鐘到了,要等,準時交台,坐低十幾分鐘冇人理,枱面只得未坐低前放下的五杯清水,無menu,左右前後揮手幾分鐘,才搵到人送上menu,最後叫了1)德國咸豬手(廿多分鐘說賣哂)2)帆立貝海鮮墨汁意大利粉(內有兩隻小青口,一個中號帆立貝,墨汁意一飯碗) 味道好,份量少,性價比低 $1383)咖哩蟹肉意大利飯(一個蟹蓋盛著會好的蟹肉碎,一碗飯分量)味道好,份量少,性價比中,$1284)泰式串燒六串 (味道可以,無咩驚喜)性格比中$68 5)芝士煙肉薯格(薯格淋,芝士少,煙肉碎在碟底,要食到,用手執啦!約七塊)味道跟KFC不相伯仲,性價比低 $686)白汁焗西蘭花(白汁少,西蘭花無味)性價比中$687) dinner set (餐湯,麵包,沙律,餐飲)$30但湯賣哂,只要沙律,餐飲收$20,沙律味道一般,餐飲檸檬茶叫了要等等等廿五分鐘)性價比低$208)泰式炸蝦餅(等到埋單仲未來,追佢話應該來左,神奇,感受背後話係唔係食左話冇嚟呀,話再入單,我仲敢等嗎?總結:由坐低起計,服務差,環境差,份量少,最後經理話送番甜品致歉,但當時已經食到無
1)德國咸豬手(廿多分鐘說賣哂)
4)泰式串燒六串 (味道可以,無咩驚喜)性格比中$68
6)白汁焗西蘭花(白汁少,西蘭花無味)性價比中$68
總結:由坐低起計,服務差,環境差,份量少,最後經理話送番甜品致歉,但當時已經食到無哂引,拒絕好意,埋單走人,轉去第度醫肚。唯一好處網上訂位有85折,但加一後,實得5%優惠。

2017-06-25
2017-06-22 347 浏览
同三個朋友到呢間餐廳聚餐,一入去,地方都幾四正,我地諗緊食咩既時候,估計係老闆既人走埋黎同我地推介豬手、Ribs、燒春雞等等主食,最後我地淨係就叫左個泰式雞翼、芝士薯格、豬手同黑松露意大利飯,野飲我就叫左個蝴蝶茶雪糕梳打。因為每人加左$30關係,我地有個鴨胸肉沙拉、湯同牛角包!沙拉唔錯,好新鮮,細細碟好開胃!是日餐湯係粟米湯,唔係開鑵頭,都好creamy好好飲。需要一讚既係個牛角包真係好好食!外脆內軟,又好香牛油味!小食上場,雞翼都幾好食既,不過唔係太大驚喜。個芝士薯格賣相一流,不過痴埋一舊舊,大家分既時候唔係太方便,食落冇想像中咁好食,唔夠脆,但又有d乾,芝士味可以再濃d。上豬手時,老闆非常細心地問左我地駛唔駛影相先,然後幫我地切開,呢間餐廳既老闆同員工都好熱情,好nice. 咁講返個豬手啦,可能我本身就麻麻地德國豬手,我覺得塊皮可以再脆d, 入面肉可以再淋d,總之呢個主食就冇咩特別。黑松露意大利飯,一來到就聞到好香既松露味,食落都幾香濃,仲有好多菇菇,令到個口感好豐富,同時又唔會太「流」,食完再想食,不過上面得2粒帶子就好似少左d。最後講下個蝴蝶茶雪糕梳打啦,杯野賣相好靚,好值得打

因為每人加左$30關係,我地有個鴨胸肉沙拉、湯同牛角包!
沙拉唔錯,好新鮮,細細碟好開胃!
是日餐湯係粟米湯,唔係開鑵頭,都好creamy好好飲。
需要一讚既係個牛角包真係好好食!外脆內軟,又好香牛油味!

小食上場,雞翼都幾好食既,不過唔係太大驚喜。

最後講下個蝴蝶茶雪糕梳打啦,杯野賣相好靚,好值得打卡,不過味道就一般,淡淡地,蝴蝶茶同梳打唔太夾,唔係難飲,但都係熱飲加蜜糖好味d!

總括而言,我個人就覺得唔係重點既湯同牛角包係最好食!小食同主食唔係唔好食,但未至於食過番尋味,有進步空間。
環境來說,都幾舒服既,可能今日閒日個場唔full, 好方便我地大聲講大聲笑,係一個唔錯既朋友聚會地點。
2017-06-22
  • 牛角包
  • 餐湯
2017-05-31 409 浏览
今日黎Friendmily食Lunch, 叫左個帶子雜菌意大利飯($79),跟餐凍奶茶(+$3)。見Openrice Mark呢間野做泰國菜,又有得加小食(泰式生蝦/蝦餅 $10),就加多左份蝦餅。湯係雜菌湯,餐包係牛角包,兩者都夠熱。前者味道濃,後者有牛油味,外層唔脆但內裡鬆軟,算係咁。無幾耐就上個主菜Risotto, 一睇粒帶子同飯粒就知好食極有限。果兩片簿帶子明顯一開兩,煮到熟哂又無味。翠玉瓜同雜菌大粒正常味。至於個飯⋯⋯過熟,痴到一舊舊,個汁又少又淡無耐上埋個小食,一粒蝦餅,細粒,雪藏貨可Skip。杯凍奶茶勝在大杯,不過又係無咩味。服務算唔錯,收碟上菜都快手。坐就一般般,有電視睇,個場偏細同嘈,最後埋單免加一。以呢個質素,呢間就唔會再黎啦。

湯係雜菌湯,餐包係牛角包,兩者都夠熱。前者味道濃
,後者有牛油味,外層唔脆但內裡鬆軟,算係咁。

果兩片簿帶子明顯一開兩,煮到熟哂又無味
。翠玉瓜同雜菌大粒正常味。
至於個飯⋯⋯過熟,痴到一舊舊,個汁又少又淡

無耐上埋個小食,一粒蝦餅,細粒,雪藏貨可Skip。

杯凍奶茶勝在大杯,不過又係無咩味。

服務算唔錯

以呢個質素,呢間就唔會再黎
啦。