1K
2013-12-17 517 浏览
山長水遠來到這個新蒲崗的偏遠商場,就是為了這家頗有口碑的英/澳式餐廳,吃一個悠閒午餐首先就叫了一個ALL DAY BIG BREAKFAST(配熱咖啡)份量頗驚人,要 一個大男人才吃得完~蕃茄, 炒蛋等普通菜式用料新鮮,廚工雖簡單也沒有馬虎那我就別無他求了熱咖啡是即磨的, 味道很好,不過略嫌稀了點另加煙三文魚焗薯跟芝士腸熱狗過過口癮,同樣是有水準之作,沙律醬份量恰到好處英式早餐另一重要的要素是悠閒,那天剛好下雨,我們就坐在落地玻璃前,看著雨水打著玻璃,聽著英文歌, 看著外面疏疏落落的車輛,實在很寫意
山長水遠來到這個新蒲崗的偏遠商場,
就是為了這家頗有口碑的英/澳式餐廳,
吃一個悠閒午餐
份量頗驚人,要 一個大男人才吃得完~
蕃茄, 炒蛋等普通菜式用料新鮮,
廚工雖簡單也沒有馬虎
那我就別無他求了
熱咖啡是即磨的, 味道很好,
不過略嫌稀了點
另加煙三文魚焗薯跟芝士腸熱狗過過口癮,
同樣是有水準之作,
沙律醬份量恰到好處
英式早餐另一重要的要素是悠閒,
那天剛好下雨,
我們就坐在落地玻璃前,
看著雨水打著玻璃,
聽著英文歌, 看著外面疏疏落落的車輛,
實在很寫意
题外话/补充资料: 唯一不好處是, 店內沒有廁所, 要走出外面轉入商場才有, 下雨的時候就很不方便了
2013-12-15
2013-11-29 629 浏览
早前係團購買左2張以$50 買 $110 既cash coupon終於終於有時間去食喇, 好開心呀!!!Gelare 位於新蒲崗既 Mikiki商場, 不過Gelare 必須係室外近路邊的門口入如果係商場入面係會揾唔到間鋪頭架!!!店內桌椅數目不算多, 環境舒適寬敞, 同朋友食野傾計係唔錯既選擇由於2張coupon唔可以同時使用, 所以我地分開2次點餐第1 ROUND我地叫左份All Day Breakfast +$10 變set 有野飲, 我地再轉做大杯既朱古力(都係補差價)個All Day Breakfast唔錯唔錯,真係唔錯~~好鍾2食呢D腸呀~~~好貴呀!!!!不過塊包只係得暖, 牛油溶不了三文魚法包omg.....個包真係超級超級硬!!!!食得好辛苦不過d三文魚好好味架!!!格離d菜真係麻麻地, 苦既所以唔推介!第一杯朱古力畫花...LOVEwow...好好呀佢地...連用紙杯都會畫花(因為我地叫左大杯所以得紙杯size)其實佢地係唔係喵喵??好得意呀 第2 ROUND我地就叫左大窩夫加3球雪糕, 再加多杯中朱古力大窩夫加3球雪糕分別係古古力, cookies and cre
終於終於有時間去食喇, 好開心呀!!!
如果係商場入面係會揾唔到間鋪頭架!!!
由於2張coupon唔可以同時使用, 所以我地分開2次點餐
All Day Breakfast唔錯唔錯,真係唔錯~~
好鍾2食呢D腸呀~~~好貴呀!!!!
不過塊包只係得暖, 牛油溶不了
三文魚法包
omg.....個包真係超級超級硬!!!!
食得好辛苦不過d三文魚好好味架!!!
格離d菜真係麻麻地, 苦既
所以唔推介!
第一杯朱古力畫花...LOVE
wow...好好呀佢地...連用紙杯都會畫花
(因為我地叫左大杯所以得紙杯size)
其實佢地係唔係喵喵??好得意呀

大窩夫加雪糕
大窩夫加3球雪糕分別係古古力, cookies and cream , 士多啤利芝士餅

仲有d cream係度, 正到暈低 =w=
窩夫係即叫即整架, 所以係熱熱的, 加埋凍凍既雪糕一齊食
一凍一熱好爽呀
熱朱加力
今次e杯朱古力係中size
要求店員畫史迪仔
史迪仔畫花好令呀...好X'MAS呀

買COUPON真係好抵呢....
今次終於買到好野喇, 好開心呀
题外话/补充资料: 好開心原來連朱古力都可以畫花!
2013-11-22
大窩夫加雪糕
熱朱加力
2013-11-14 378 浏览
好久不見!幾年之前在家樂常吃的雪糕窩夫店,有一天不知道為什麼就結業了然後得知奧海城還有分店,可惜比較少去,至近日見團購竟然有此店的現金卷,便立刻買了兩張價值百一元的,昔日很喜歡吃香蕉合桃配窩夫,熱哄哄的窩夫配搭香甜香蕉,又富有嚼勁的合桃是天衣無逢的組合今天再來,卻發現桃花依舊,但面目有點全飛了。。。沒有了香蕉合桃,只剩下香蕉,多了些新的雪糕口味,窩夫依舊熱哄哄的,但欠缺了一份厚實感,而且牛油下得較多,油膩乾身了點,另外口味的double chocolate chips較好吃,味道較香蕉真實及濃郁,香蕉的味道太假,不像從前了。。。下次也不再選之。。。。另外叫了煙三文魚panni,面包太乾硬,而且沒有醬汁,蕃茄只有兩小塊和一塊生菜,卻要索價甚貴,不值得,下次還是多吃雪糕或all day breakfast較好!整體雪糕有好有不好,但仍是值得再光顧的!味道的選擇及成品是絕對好過某大品牌h記!

好久不見!
幾年之前在家樂常吃的雪糕窩夫店,
有一天不知道為什麼就結業了

然後得知奧海城還有分店,
可惜比較少去,
至近日見團購竟然有此店的現金卷,
便立刻買了兩張價值百一元的,
昔日很喜歡吃香蕉合桃配窩夫,
熱哄哄的窩夫配搭香甜香蕉,
又富有嚼勁的合桃是天衣無逢的組合

今天再來,
卻發現桃花依舊,但面目有點全飛了。。。
沒有了香蕉合桃,只剩下香蕉,
多了些新的雪糕口味,
窩夫依舊熱哄哄的,
但欠缺了一份厚實感,而且牛油下得較多,油膩乾身了點,
香蕉的味道太假,不像從前了。。。
下次也不再選之。。。。
另外叫了煙三文魚panni,面包太乾硬,
下次還是多吃雪糕或all day breakfast較好!

2013-11-10
團購
本來是一個人堂食的,但去到拿了籌,等約十五分鐘後,waitress俾左一張枱籌號較後的情侶,上前理論,先後問了兩個waitress,都話果張枱唔俾得我,我問點解,佢地又答唔出,仲叫我同果對情侶一齊坐,但裡面d枱好細,根本冇可能坐多一個人我好嬲咁叫佢幫我打包外賣,係佢間鋪前面食,依然冇人理我,服務態度極差,我係外面等位時見到有好多人冇攞籌就直接入去坐,d waiter 都冇阻止,以後都唔會再去

2013-10-14
團購
Gelare 位於譽港灣 Mikiki,但商場內的指示並不清晰。其實Gelare 必須從室外近路邊的門口進入。店內桌椅數目不少,環境舒適寬敞,員工的工作態度很好。筆者第二次來此店,點了大窩夫併兩球雪糕 (HKD 70) 。雪糕選了 vanilla 和 cookie dough。窩夫: 厚身,牛油味香,外層夠脆而裡面是鬆軟的,很喜歡。雪糕: 很黏,味道也是很香。

雪糕選了 vanilla 和 cookie dough。
窩夫: 厚身,牛油味香,外層夠脆而裡面是鬆軟的,很喜歡。
雪糕: 很黏,味道也是很香。
大窩夫併兩球雪糕 (HKD 70)
$50+ (下午茶)
大窩夫併兩球雪糕 (HKD 70)
2013-08-07 143 浏览
每逄星期二 , 我就一定會諗起Gelare的半價窩夫所以放工即飛出新蒲崗Mikiki~~~~~ 一入去係充滿左蛋香同陣陣牛油香氣~~~真係令我好難忍但係人太多 , 所以我只好呆企等位 等左15 MINS就有位了~~~因為得一個人煮野食 , 咁岩我之前有一張4人台落單.....所以個沙律等左30 MINS先到ORDER左汁另上 , 生菜新鮮, 面包&煙肉碎都好香脆~~~食完沙律就叫女侍應上窩夫了等窩夫的時間 , 我的三眼仔鮮奶咖啡到了 <3好靚啊!!!! (依杯咖啡前後等左成個鐘!!! 因為得一個人負責沖咖啡 , 不過好值得~~~~~)落ORDER既時候可以要求畫咩花~~我眼見有加菲貓 , 史迪仔既甘仔......好多 =3=我都未飲咖啡 , 個窩夫就到了~~~我ORDER左走焦糖&鮮忌廉  (真心怕肥)雪糕都要低脂~~~~大窩夫: 依舊蛋味香溢, 外脆內軟!! 有少少鹹香~~低脂朱古力碎雪糕: 朱古力味濃!!夾雜左好多朱古力碎~~~雪糕黏性強, 依舊滿滿棉密的口感~~而甜度係岩岩好講返杯咖啡先~~~我一向係星巴克迷 , 低問心佢比星巴克的鮮奶咖啡更濃 (可能大家的鮮奶比例唔同)
每逄星期二 , 我就一定會諗起Gelare的半價窩夫

所以放工即飛出新蒲崗Mikiki~~~~~
 一入去係充滿左蛋香同陣陣牛油香氣~~~真係令我好難忍

凱撒沙律汁
所以個沙律等左30 MINS先到

食完沙律就叫女侍應上窩夫了
鮮奶咖啡
等窩夫的時間 , 我的三眼仔鮮奶咖啡到了 <3
我都未飲咖啡 , 個窩夫就到了~~~
我ORDER左走焦糖&鮮忌廉  (真心怕肥
雪糕都要低脂~~~~
低脂朱古力碎雪糕配大窩夫
大窩夫: 依舊蛋味香溢, 外脆內軟!! 有少少鹹香~~
大窩夫
講返杯咖啡先~~~
的確佢的奶香比較少 , 咖啡的香濃多於奶香
  (不過我鐘意~~~)
R.I.P to 三眼仔

結尾: 員工工作態度親切 , 認真 , 細心 , 笑容滿面~~~值得一讚

即使要我等左咁耐 , 都唔會心情轉壞~~~
我一定會為Gelare寫好多食評 (唔係做媒ar~)
下次試下佢地的All Day Breakfast先~~~

2013-08-06
鮮奶咖啡
低脂朱古力碎雪糕配大窩夫
2013-08-03 79 浏览
專登與小朋友搭車過來品嚐食評中好評的窩夫及香蕉船,點知隻香蕉船來到時D雪糕已融,一畢落去已流到一枱都係,而D窩夫雖然好脆口,但味道苦苦地,2個甜品加埋成佰幾蚊,咁既質數就唔值
2013-08-02
2013-07-10 89 浏览
7月9號 星期2 係Gelare窩夫半價期待以久~~~上次星期3黎就一台客都無, 一到星期2就爆場!!!好彩重有張吉台比我食窩夫落左order之後,今次重要拎牌仔待添~~大窩夫: 依舊蛋味香溢, 外脆內軟!!芒果雪芭: 有淡淡的芒果味,又唔太酸, 很清甜~食落透心涼呀!!!布朗尼朱古力雪糕: 朱古力味好濃!!雪糕黏性強, 依舊滿滿棉密的口感~~  (不過可能對某d人黎講佢會太甜)結尾: 不枉我專程去新蒲崗食Gelare, 佢永遠唔會令我失望報告完畢~~~
7月9號 星期2 係Gelare窩夫半價
期待以久~~~
上次星期3黎就一台客都無, 一到星期2就爆場!!!

好彩重有張吉台比我食窩夫
落左order之後,今次重要拎牌仔待添~~
大窩夫配芒果雪芭&布朗尼朱古力雪糕
大窩夫: 依舊蛋味香溢, 外脆內軟!!

布朗尼朱古力雪糕: 朱古力味好濃!!

2013-07-09
其他
大窩夫配芒果雪芭&布朗尼朱古力雪糕
係openrice睇到gelare的窩夫,令我回想起係韓國食過超級好味的窩夫所以決定放工出新蒲崗會一會佢佢係Mikiki唔算好搵,我都因為心急的關係,我問左d商場員工先搵到入內係空無一人,我個心都驚一驚...唔通唔好食!?@@但係我唔理得咁多,就博一博!!我order左凱撒沙律&大窩夫配兩個雪糕  (重申我係一個人食飯)凱撒沙律(汁另上): 菜新鮮, 面包&煙肉碎都脆, 個醬最有驚喜滿足我同男侍應講左我食完沙律先上窩夫, 佢都有細心留意到我食沙律,就即刻製作大窩夫製的過程已經嗅到蛋香,傳來一陣陣牛油香氣男侍應細心的為我換過餐具,再將即製大窩夫送到我面前窩夫: 高且厚身, 牛油香溢, 外脆內軟!!配上焦糖&鮮忌廉, 100分滿分!!  (完成是韓國的味道)雪糕: 選擇了士多啤梨味&摩卡咖啡味(有碎朱古力粒), 標榜製造過程中空氣含量低至零, 令雪糕黏性很強, 棉密中有柔軟的口感結尾: Gelare的確是滄海遺珠,好難得係香港搵到咁好味的窩夫I WILL BE BACK , BECOZ OF U <3報告完畢~~~
所以決定放工出新蒲崗會一會佢

入內係空無一人,我個心都驚一驚...唔通唔好食!?@@
但係我唔理得咁多,就博一博!!
滿足

製的過程已經嗅到蛋香,傳來一陣陣牛油香氣

侍應細心的為我換過餐具,再將即製大窩夫送到我面前

報告完畢~~~

题外话/补充资料: 逢星期2 窩夫半價 @@ 我會個個星期2去食xd
2013-07-03
2013-07-01 107 浏览
想找一間店靜靜享受下午,發現這間店裝修間潔,雖然地方不大,但數張枱加白色椅子,空間感不錯。播放著悠閒的英文歌,倍感舒適。一進去,店員遞上餐牌,可坐下慢慢選擇。選了窩夫配Swiss caramel chocolate , 還有一杯細milk latte 。窩夫外趣內軟,口感很好,絲絲雪糕香滑,配上焦糖,初初還怕太甜,但份量合適,吃完整個窩夫都不會滯。令人會心微笑是因為店員遞上的咖啡,竟配了一個小熊拉花,估不到細杯咖啡都有此細心服務。而且發現每一杯咖啡都有不同拉花,絕不行貨。咖啡味道香醇幼滑,絕對是不錯選擇。

• 雪糕窩夫
2013-06-02 43 浏览
Gelare 的甜品與雪糕有多受歡迎,單看文之前的食評便可見一班了。這睌路經,赫然發現原來全日有多種「早餐」供應,便試了相片中的一款。大約十分鐘,待應便端上一份熱烘烘的大早餐了!多士可真是烘得不頼!烘得微啡的脆脆多士入口表面鬆化,中間卻還保留麵麭的軟稔;塗抹一把牛油,更是吃得過癮。炒磨菇也是熱度十足。很久沒吃到有菇味的,這裡的炒磨菇菇香很濃,加些微胡椒吊味更惹胃口。牛仔腸與煙肉雖為交來之物,幸好店員以中火將它們煎得外表微焦香而肉芯透出熱勁,所以還是最令食客窩心的!炒蛋的蛋來貨雖應非美國蛋,所以蛋香未算突出,郤也是炒得滑溜而生熟度剛好。至於伴碟的煎蕃茄與沙律菜也是非常新鮮,在吃了那麼多蛋白質後,也是令人胃口一醒的良伴。全盤食品最令老叟感動的是甚麼?茄汁焗豆!老叟多年前曾流落英倫,在飢寒交迫下幸得人供應多餐英式大早餐,在寒冷天氣下,除了熱烘烘的肉外,熱氣騰騰的焗豆原來是極能安慰人心的!All day breakfast 近年在香港遍地開花,可惜卻是沒幾間肯認真的對待盤中的小豆,收費近百,郤是給食客伴以幾粒未經處理的茄汁豆,試問對食客與食材的尊重所在?〜〜〜〜〜「Gelare,對食客及食材付

大約十分鐘,待應便端上一份熱烘烘的大早餐了!

全盤食品最令老叟感動的是甚麼?茄汁焗豆!老叟多年前曾流落英倫,在飢寒交迫下幸得人供應多餐英式大早餐,在寒冷天氣下,除了熱烘烘的肉外,熱氣騰騰的焗豆原來是極能安慰人心的!All day breakfast 近年在香港遍地開花,可惜卻是沒幾間肯認真的對待盤中的小豆,收費近百,郤是給食客伴以幾粒未經處理的茄汁豆,試問對食客與食材的尊重所在?〜〜〜〜〜「Gelare,對食客及食材付出應有的尊重了!」

跟餐要了一杯upgrade 的flat white。老叟覺得喝咖啡,很多時候是以「享受生活」為最重要。這裡的flat white,咖啡底回甘不足、且香味厚道未夠,可是,能在這舒適的地方享受一杯拉上「三眼仔」花式的咖啡,也很不錯了,應該對生命感恩!cheers~~~~

2013-05-28
2013-01-17 27 浏览
每次過黎新蒲崗上堂,行過呢間總係過門而不入,睇完其他食評後覺得一試無妨,於是今次終於入黎幫襯喇~一埋去雪糕櫃,有>20種味道,點揀好呢結果揀左我地既共同至愛cookies and cream,同埋其他食評推介既honey malt crunch 另外仲點左個焗薯配沙律同咖啡雖然窩夫係即叫即製,但等左唔係好耐就有得食喇窩夫外脆內軟,配埋鮮忌廉同埋糖漿,口感味道一流!雪糕更係帶俾我地驚喜! 起絲的雪糕唔係度度有得食架!起絲得黎幼滑,一試難忘!cookies and cream既曲奇比例高,唔會好漏;honey malt crunch好特別,有一粒粒蜜糖脆脆響入面,但又唔會太甜,較得剛剛好!食完甜品再食焗薯,雖然次序錯晒煙三文魚沙律配焗薯,正!三文魚份量好多另外個沙律亦係誠意之作!最後杯跟餐咖啡算係呢餐比較失色既,唔算太香濃下次會試其他款式既咖啡!過左一日已經好想再encore呢度既窩夫同雪糕喇如果黎開新蒲崗食飯,真係要留肚食呢間既甜品呀!
每次過黎新蒲崗上堂,行過呢間總係過門而不入,
睇完其他食評後覺得一試無妨,於是今次終於入黎幫襯喇~

一埋去雪糕櫃,有>20種味道,點揀好呢

另外仲點左個焗薯配沙律同咖啡

雖然窩夫係即叫即製,但等左唔係好耐就有得食喇

窩夫外脆內軟,配埋鮮忌廉同埋糖漿,口感味道一流!
雪糕更係帶俾我地驚喜!

起絲的雪糕唔係度度有得食架!起絲得黎幼滑,一試難忘!
cookies and cream既曲奇比例高,唔會好漏;

食完甜品再食焗薯,雖然次序錯晒

煙三文魚沙律配焗薯,正!三文魚份量好多

另外個沙律亦係誠意之作!
最後杯跟餐咖啡算係呢餐比較失色既,唔算太香濃
下次會試其他款式既咖啡!
過左一日已經好想再encore呢度既窩夫同雪糕喇

如果黎開新蒲崗食飯,真係要留肚食呢間既甜品呀!
2013-01-16
2013-01-08 31 浏览
當年在奧海城附近工作的KsMeow見證著她的登陸,但那時還未對窩夫感到興趣,直至一次韓國自由行後,便對窩夫念念不忘...回港後,KsMeow不斷尋找好吃窩夫,但大部份都弄得頗馬虎,不是太脆沒質感,就是溫度太冷!!!當晚於新浦崗晚膳後,KsMeow被門外的食物模型吸引,進店後被陣陣牛油香氣吸引,眼睛被多款不同雪糕迷倒,就決定來一個大窩夫(70大洋)!店舖闊落光猛,裝修頗有歐美雪糕店之感,拍拖談情一流!付款不久,店員便把香噴噴的即製窩夫送到面前,那個討厭的早肥先生卻不斷跟美美窩夫拍照,害我流下不小口水!(討厭鬼!>_<)要開動我的大窩夫了,大窩夫實在太有霸氣喇!一刀切下已感到那薄脆感覺,而里面卻是麥當勞熱香餅的柔軟口感,那七十個大洋不便宜,卻令人付得心甘情願...可能窩夫做得太好,雪糕也令人有相當大的期望!但藍莓芝士餅味太人工化,不是我杯茶!幸朱古力味道香濃突出,里面又有碎朱古力粒,口感豐富。在暫時未搵到相同質素的窩夫下,相信還會再光顧。今回小分享完畢,謝謝!
直至一次韓國自由行後,便對窩夫念念不忘...

不是太脆沒質感,就是溫度太冷!!!
當晚於新浦崗晚膳後,KsMeow被門外的食物模型吸引,
進店後被陣陣牛油香氣吸引,
眼睛被多款不同雪糕迷倒,就決定來一個大窩夫(70大洋)!
店舖闊落光猛,裝修頗有歐美雪糕店之感,拍拖談情一流!
付款不久,店員便把香噴噴的即製窩夫送到面前,
那個討厭的早肥先生卻不斷跟美美窩夫拍照,害我流下不小口水!
(討厭鬼!>_<)

要開動我的大窩夫了,大窩夫實在太有霸氣喇!
那七十個大洋不便宜,卻令人付得心甘情願...
可能窩夫做得太好,雪糕也令人有相當大的期望!
但藍莓芝士餅味太人工化,不是我杯茶!
幸朱古力味道香濃突出,里面又有碎朱古力粒,口感豐富。
在暫時未搵到相同質素的窩夫下,相信還會再光顧。

今回小分享完畢,謝謝!
2013-01-06
$35 (宵夜)
  • 窩夫
2012-11-26 28 浏览
老實說, 自從MIKIKI開業以來, 仍然很少機會會特別走來. 因為一來內裡的餐廳大多都是連鎖, 令宅女提不起興趣, 二來雖然說同是九龍區, 不過沒有地鐵站到的話要去到鑽石山或黃大仙仍要轉小巴前來, 總是覺得有點不方便.不過這晚和食友們來了個麻甩打冷夜, 我一個女子總不能太麻甩, 飯後就走了去MIKIKI內的這家GELARE, 吃點雪糕, 尋回僅有的一點女生柔情.現在YOGURT當道下, 這家來自紐西蘭的雪糕品牌, 雖然標榜著用的材料全是100%天然, 製造過程中空氣含量低至零, 聽起來似乎健康爆燈, 不過不知怎的還是紅不起來. 曾在旺角跟大角咀有過的分店都全結業, 現在只餘下搬來MIKIKI的這一家店.這店其實環境都幾討好, 燈光充足, 地方不算大但都幾寬敞. 座位大約有十多個.店內除了有雪糕外, 也有其他甜品, 如WAFFLE, 新地, 奶昔等, 也有冷熱飲品, 要再健康一點有鮮果沙冰. 款式都幾多.友人點了雙併雪糕球 (HKD$42/2球)小小的一杯堆得非常高, 試了一口, 驚訝地感覺何解這個雪糕黏性那麼強呢!!? 黏稠度真的比得上土耳其的雪糕, 也有點像軟雪糕的樣子不過比較實一
友人點了雙併雪糕球 (HKD$42/2球)
小小的一杯堆得非常高, 試了一口, 驚訝地感覺何解這個雪糕黏性那麼強呢!!? 黏稠度真的比得上土耳其的雪糕, 也有點像軟雪糕的樣子不過比較實一點. 入口奶脂味重, 質感很實在也不失幼滑感. 不過個人來說不太喜愛這麼黏的雪糕, 覺得有點膩.

宅女呢? 沒理由又來個平淡的雪糕球, 當然想試試其他新野了.
看到餐牌有香蕉船, 對了! 來個童年回憶也未嘗不錯呀~
香蕉船 (HKD$59)
香蕉船內裡2個雪糕球, 口味可以任選, 我要了低脂朱古力碎加低脂榛子. 不用3分鐘便做好, 由店員端上來. 份量真的幾大, 胃口不大的話其實可以2,3人來SHARE. 賣相雖然未算搶眼球, 但還好啦. 頂層插著2粒士多啤梨, 中間的是比較結實的忌廉加上朱古力醬, 奶味都幾重. 旁邊有各半條香蕉, 入口不會淋PAT PAT, 正是剛熟的程度, 選貨都幾合時; 底下的是2大球雪糕, 低脂朱古力味道十分濃郁, 也吃到很多朱古力碎, 不錯; 另外的低脂榛子味道相對來說便有點淡味. 不夠朱古力的突出. 這2球的雪糕沒有剛才的雙併那麼幼滑, 反之質感比較實在, 奶脂味亦沒有那麼重.

味道不錯的說, 而且店內的侍應都幾有禮貌, 招呼周到.
大家吃著雪糕, 談談天, 說說笑, 又過了一個愉快的晚上.
$59 (其他)
  • 香蕉船
2012-11-26 14 浏览
新蒲崗自從多了譽港灣之後,提供了更多飲食上的選擇。尤其是西式甜品店。Gelare是來自紐西蘭,除了甜品,亦有雪糕,與一些以鮮果榨出來的雪沙。晚飯吃得太飽了,只能來杯雪冰,有一款的名字很特別,名叫宇宙大爆炸。其實,即是雜果雪沙,紅莓,士多啤梨,香蕉混合而成。味道酸中帶甜,雪沙很幼細,令人開胃,最重要的是沒有甚麼脂肪在內,感覺健康!為何叫宇宙大爆炸,喝得出箇中玄機嗎?我只覺得,雪冰像在口內爆發。。。他們聽罷,笑了。

他們聽罷,笑了。